Óvodai élet 2014.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

remények

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Óvodapedagógusok! Kedves Tanítók! Szakvizsgás iskolába járok, jelenleg szakdolgozatot készítek. Segítségeteket szeretném kérni a linken megjelent kérdőív kitöltésére. Témám az óvoda-iskola közötti átmenetről szól. Sajnos eléggé szorít sz idő,várom mielőbbi válaszotokat!
Link elérhetősége:: http://ripet.hu/feedback.php?kid=596e31b62221210b426aea19a9eb9c28
Köszönöm segítségeteket!
 

bogiovi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Nektek hogyan néz ki a gyermekekről készített egyéni fejlettséget mérő napló mi minden van benne, milyen feladatlapokat fűztök hozzá ,egy üreset mintának nem tenne föl valaki!!!???
 
Sziasztok- Szakdolgozati témában kérek segítséget a címe:Társadalmi környezet szerepe az óvoda nevelési programjában.
Ha van használható forrásotok, témához kapcsolódó kérdőiv- szülői,fenntartói,védőnő kapcsolattartásával kapcsolatosan örülnék neki. Sok forrás feltüntetésre van szükség.
köszönöm!!!!!!!!
 

fiza

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni tőletek.Óvónő vagyok,szept.1-től ped.asszisztenssel maradtam a csoportban,kolléganő kilépett,állandó délelőttös vagyok,szeretném tudni,hogy jár e az átfedési időre valami,mert a vezető azt mondja mutassak neki jogszabályt ha jár,szerinte minden rendben,hisz van dajkám meg a ped.assz. aki altat.De én úgy érzem az adminisztráció,állandó délelőtt többlet munka.Van erre jogszabály?
 

gytina

Állandó Tag
Állandó Tag
Megosztanék Veletek két levelet, gondolom egy páran egyet értetek vele!!!

"A Magyar Óvodapedagógia Egyesület álláspontja az Országos Tanfelügyeleti kézikönyv óvodák számára és az Önértékelési kézikönyv óvodák számára című szakmai anyaggal kapcsolatban"

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Czunyiné dr. Bertalan Judit
köznevelésért felelős államtitkár részére
Budapest
Akadémia u. 3.
1054

Tisztelt Államtitkár Asszony!

A 2015/206-os tanév elején óvodavezető és óvodapedagógus kollégák keresték meg egyesületünket azzal a kéréssel, hogy a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület foglalkozzon az Oktatási Hivatal által óvodák részére kiadott tanfelügyeleti és önértékelési kézikönyvekkel. Egyesületünk országos elnöksége 2015. szeptember 17-i ülésén tárgyalta ezt a témát és megszavazta, hogy ezzel kapcsolatban készüljön összefoglaló anyag, melyet ezúton juttatunk el a Emberi Erőforrások Minisztériuma részére.

Egyesületünk álláspontját az alábbiakban foglaljuk össze:

Az említett két szakmai háttéranyag - országos tanfelügyeleti kézikönyv óvodák számára és az önértékelési kézikönyv óvodák számára- tartalma és kidolgozott szempontsorai számtalan esetben nem felelnek meg az óvodákra jelenleg érvényes jogszabályoknak, így különösen az Óvodai nevelés országos alapprogramja (363/2012. (XII. 17.) kormány rendelet elvárásainak.

Az önértékelési kézikönyv ugyancsak szembemegy „A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról” szóló 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendeletnek, amikor olyan szakmai követelményeket támaszt – pl. az óvodában használatos írásos anyagok, dokumentumok terén, melyek sem az ONOAP sem az említett 20/2012-es jogszabályban nem elvárások. Ezeket ráadásul nyomatékosan kötelező jelleggel tünteti fel a háttéranyag.

Az önértékelési kézikönyv szövegéből és szempontsoraiból az óvoda totális iskolásítása bontakozik ki, amin alig lehet csodálkozni, mivel több oldalon egyértelműen nyomon követhető a hibákból, hogy egy iskolára vonatkozó anyag lett óvodára „átírva” véleményünk szerint nem megfelelő minőségben. Az iskolásítás szembetűnő tényére csupán egyetlen példa, hogy a játék mint az óvodás gyermek alaptevékenysége- teljesen súlytalan mindkét dokumentumban - csupán néhány mondattal történik a megemlítése.
Az IKT eszközök óvodás gyermekek esetében történő alkalmazására biztatás szintén az iskolásítási törekvés része, ugyanakkor ellentétes az óvodai nevelés országos alapprogramja – mint kötelező tartalmi dokumentum – szellemiségével elvárásával, rendszerével. A példákat hosszan sorolhatnánk.

Az önértékelési kézikönyv készítői - vagy nem tudták, vagy nem akarták figyelembe venni, hogy az óvoda nevelési intézmény (Köznevelési törvény) mert a szempontsorokban tanítás-tanulásról beszélnek a gyermekek teljesítményéről szólnak. IKT eszközök használatát várják el a 3-6 éves gyermekektől, osztályfőnökről, tanítási óráról beszélnek…stb.

Az óvoda nevelési intézményként egyébként nem csak tartalmi feladatait illetően, de szervezeti kereteit tekintve is eltér az iskolától. Ennek figyelmen kívül hagyásából következik, hogy olyan feladatok, elvárások fogalmazódnak meg az önértékelési feladatok kapcsán, melyet az óvodák nagy része, nem képes megvalósítani. Pl. a minimum 5 fő közreműködését igénylő önértékelési csoportok felállítását. A magyar óvodák több mint fele 1-6 csoportos, kis létszámú óvoda, ahol 2-4-6-8 óvodapedagógus dolgozik mindössze. Az önértékelési kézikönyvben bemutatott rendszer annyi óvodapedagógus közreműködését, munkából való kiemelését igényli, melyet ezen kis intézmények nem tudnak működésük veszélyeztetése nélkül megvalósítani.

Súlyos problémának ítéljük a háttéranyagok és a folyamatos önértékelési feladatok adminisztrációs terheit, melynek megvalósítása a tényleges nevelőmunkától vonja el az óvodapedagógusokat, miközben a kötelező óvodáztatás bevezetésével terheik szeptembertől jelentősen tovább növekedtek.

Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy az Oktatási Hivatal által óvodák számára kidolgozott anyagok szakmai színvonala nem megfelelő és az óvoda sajátosságaira, szakmai specialitásaira, tartalmi szabályozó dokumentumaira, előírásaira nincsenek tekintettel. Mindezek mellett alapkérdések maradtak mindvégig tisztázatlanok, szakmai tévedések, hiányosságok, a szakmai szövegek inkorrekt megfogalmazása nehezítik a kérdőívek, szempontsorok értelmezését.

Mindezek alapján Egyesületünk kéri, javasolja a két dokumentum, de különösen az Önértékelési kézikönyv teljes átdolgozását, óvodai szakmai szempontok szerinti javítását!

Miskolc, 2015. szeptember 23.

Tisztelettel:

Fábián Katalin
a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke


és a másik:
http://hivatlanul.com/ovodapedagogusok-tiltakozasa/
 

vaczila

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni tőletek.Óvónő vagyok,szept.1-től ped.asszisztenssel maradtam a csoportban,kolléganő kilépett,állandó délelőttös vagyok,szeretném tudni,hogy jár e az átfedési időre valami,mert a vezető azt mondja mutassak neki jogszabályt ha jár,szerinte minden rendben,hisz van dajkám meg a ped.assz. aki altat.De én úgy érzem az adminisztráció,állandó délelőtt többlet munka.Van erre jogszabály?
Hogy jogszabály van e azt nem tudom, de én is dolgoztam így 4 évvel ezelőtt, másfél évig. Csak dajkával, 30 fős csoportban. Semmit sem kaptam érte.
 
Sziasztok!
Új vagyok itt,egy kis segítségre lenne szükségem!
A zene világnapja lesz október 1-én,és a vegyes életkorú csoportomban széppé szeretném tenni ezt a napot!
Van valakinek jó kis ötlete?
Nagyon köszönöm!
 

r.kriszti

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Krisztina!
Köszönöm a tanácsodat, de én csak kérdeznék még. Ezt most úgy a mindennapokkal kapcsolatosan kérdezem, hogy nem gond az, ha egyik nap az egyik korosztállyal foglalkozik többet az ember, másik nap a másik korosztállyal és addig engedi játszani a többi gyereket? Nekem kisebb csoportokban jobban megy a helyzet teremtése. Vagyis mindenki részt vehet, mindenki kipróbálhatja a "feladatot"de nem erőltetem, hogy egyszerre sokan kapcsolódjanak be egy tevékenységbe. Gondolom a vegyes csoportban szervezett tevékenységek összeállításához is hozzá kell szokjon az ember.
Üdvözlettel: Napsugárlány
Szia, ha egyelőre neked így könnyebb, akkor csináld, senki semmi nem írja le egyszerre kell, sőt, a legeslegjobb a csoportmunka(hacsak a ti pedprogramotok nem szabályozza) de ismétlem magam, ha éppen belefogsz egy tevékenységbe, és egy "másik"korosztályú gyermek odamegy, mit csinálsz vele?Nem küldheted el, hanem valahogy abban az adott tevékenységben kell neki feladatot adnod, bevonnod.Ezért kell előre mégiscsak differenciálnod, legyen a tarsolyban ötlet, amit bedobsz.Most akkor többnyire életkor szerint differenciálsz, próbáld majd ki, a képességeik szerinti tevékenységek szervezését, ahol lehet, egy 7 évesed a kicsiknek ajánlott technikát választja majd, hiába hívod oda, a nagyok napján, ha nem tudja megcsinálni majd!Jó lesz, ügyes vagy!
 

Kiss Rudolf

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Kiscsoportos meséket keresek, olyanokat, mint pl, a Három kiscica, vagyis ezeket a nagyon aranyos, kis rövid történeteket. Tudna nekem valaki segíteni? Ha esetleg lenne lenne hozzá illusztráció, vagy hol találnék, az is nagyon nagy segítség lenne! Elóre is köszönöm!
 

Csatolások

  • Tarka lepke_kis mese.pdf
    10.5 MB · Olvasás: 274
Sziasztok! Tehetségműhely indításához szeretnék segítséget kérni. Elvállaltam az óvodánkban a matematikai tehetségműhelyt, de sehol sem találok hozzá segítséget. Esetleg egy éves tervre lenne szükségem, amiből kiindulhatok. Köszönöm ;)
 

Napsugárlány

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Krisztina!
Köszönöm a válaszodat, és valóban igazad van a képesség szerinti differenciálásban. Meg köszönöm a biztatást is!
Remélem előbb-utóbb ráérzek a jó és hasznos foglalkozás megtartására.
Nagyon jó egészséget kívánok!
 

Makiwara

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon szépen köszönöm a meséket! Ugyanilyen címmel van egy könyvem, de nem ezekkel a mesékkel, ez igazán érdekes. Mindenesetre hálás vagyok a feltöltésért, még egyszer köszönöm!
 

Tanka Judit

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Makiwara! Remélem tudod használni.
Üdv:
Judit


aharomkismalacutnakindul.jpg


A HÁROM KISMALAC

Az erdő mélyén három kismalac testvér éldegélt. A farkas szüntelenül körülöttük ólálkodott, hátha egyszer elkapja őket.

A testvérek elhatározták, hogy házat építenek magunknak, az majd megvédi őket. A legkisebb nádból húzta fel a magáét. Ő fejezte be leghamarabb s nyomban játszani ment.

a_harom_kismalac.jpg



A középső fából kezdett építkezni. Látva azonban, hogy öccse már készen van, elkapkodta a munkát, hogy minél hamarabb csatlakozhasson a testvéréhez.

A legidősebb téglából épített házat.

-Majd meglátjátok, mit ér a ti házatok a farkassal szemben-figyelmeztette testvéreit.

A farkas űzőbe vette a legkisebb malacot, aki lélekszakadva futott a háza felé.

A farkas azonban ráfújt a nádházra, amely azonnal összeomlott.


aszenakismalac.jpg


A kismalac rémülten menekült a középső testvér házához. A farkas ott loholt a nyomában.

A farkas csak ráfújt, és a faházikó is összeomlott.

A két testvér fürgén elszelelt. Fulladozva érkeztek a legidősebb téglaházához, nyomukban a farkassal. Mindhárman berohantak a házikóba, bezárták az ajtót és az ablakotkat.

aharomkismalac.jpg



A farkas ott keringett a ház körül, s azon törte a fejét, hogy juthatna be.

Kerített egy hosszú létrát, és felmászott a kémény tetejére.

-Majd a kéményen ereszkedem le-gondolta.

A legidősebb testvér azonban egy nagy üstben vizet forral. A farkas a kéményből egyenesen a forró vízbe zuhant, és összeégette magát.

Nagy jajgatás közepette kotródott el a házikótól. Azt mondják, soha többé nem kívánta a malachúst!





Read more: http://azoperenciantul.hupont.hu/2/a-harom-kismalac#ixzz3mx8szXS9
 

Tanka Judit

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Tehetségműhely indításához szeretnék segítséget kérni. Elvállaltam az óvodánkban a matematikai tehetségműhelyt, de sehol sem találok hozzá segítséget. Esetleg egy éves tervre lenne szükségem, amiből kiindulhatok. Köszönöm ;)
Szia! Az ügyes füzetet ajánlom. :)
 

Csatolások

  • ovodai_matematikai_neveles.pdf
    9.9 MB · Olvasás: 435
  • ügyesfüzet_matematika.pdf
    13.6 MB · Olvasás: 430

Helma

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
A következő hozzászólásomat a testnevelés, mozgásfejlesztés topikban is felraktam, de itt nagyobb a mozgás ezért ne haragudjatok meg ha ide is felteszem.
"Kedves Mindenki!
Nagyon nagy segítségre lenne szükségem. 16 év kihagyás után tértem vissza óvónőnek. Eleve nehéz az egész visszarázódás, mivel totálisan más terülten dolgoztam.
Nagyon sok anyagot találtam itt a fórumon, köszönöm szépen minden kedves feltöltőnek!
A mindennapos tevékenységekhez bőségesen van anyag (csak keresni kell :) ) úgy látom azzal nincs is gondom.
Viszont, mivel gyógytestnevelési szakirányon végeztem (két évet levelezőn, nulla gyakorlattal) ezért elvárják, hogy gyógytestnevelési foglalkozásokat tartsak. Sajnos ezzel végképp nem foglalkoztam előtte sem, az akkori gyakorlat nulla volt (szó szerint, nem volt semmi gyakorlat) és ráadásul az akkori tankönyveim sincsenek meg. Néhány jegyzetemet megtaláltam, de az anatómia és egyebek.
Néhány könyvet innen sikerült letöltenem és néhány hozzászólást is, de igazából gyakorlati tanácsokra lenne szükségem. Van köztetek aki tart gyógytestnevelési órákat?
A tavalyi névsort és "betegségeket" megkaptam. Lúdtalp, hanyag tartás, egyensúlyérzék fejlesztés és korai fejlesztésből visszamaradt van.
Szívesen vennék esetleges tervezeteket, vagy néhány tanácsot, hogy egyáltalán hogyan kezdjek neki. Mert az óvodánkban senki nem foglalkozik ilyesmivel (aki elment az volt a gyógytesis, de őt meg elég rossz szájízzel ment el, szóval nem fog segíteni és nem is szeretném a segítségét kérni).
Érdekelne az is, hogy egy-egy ilyen óra hogyan zajlik. Van valami bemelegítés, légzőgyakorlatok az elején...stb. Van valami követendő módszertani ajánlás ehhez kapcsolódóan.
Aki tud segíteni kérem itt vagy privátban jelentkezzen .
Hátha a későbbiekben én is fogok tudni segíteni.
Előre is köszönöm szépen!"
 

dalih

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni,hogy kiscsoportban szerintetek szabad e (10es) ecsettel festeni? A csoportom fele már bölcsis volt és ott már ecsettel festettek. Mikor újjal festettünk akkor kérdezték tőlem,hogy mikor festünk majd ecsettel. Ma hagytam őket kikevert festékkel festegetni lapra. A kolléganőm rám szólt,hogy kiscsoportban nem szabad ecsettel festeni. Mi a véleményetek kinek van igaza?
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére