A turista az új közellenség: a pesti bulinegyedtől Barcelonáig forrnak az indulatok

Valenciában utcai vizeléssel, a budapesti bulinegyedben a nyilvánosság segítségével tiltakoznak a helyiek a ,,turistainvázió" ellen. Pedig a más kultúrák megismerése nemcsak az együttélést, az együttműködést is segítené.

– Az egyik lakó ablakát lekakálták. Egyfolytában dübörög a zene – mesélt a budapesti bulinegyed egyik lakója a Szeretlek, Magyarország! nevű portál videójában. – Amikor bezárnak a környékbeli vendéglátóegységek is, onnan a csoportok elindulnak haza. Legalább éjfélkor felébredünk. Van egy kiskutyám, akit nem tudok itt sétáltatni. Megfogom, berakom a kocsiba, és úgy viszem el egy másik kerületbe – folytatta a középkorú nő, és egy Dob utcai lakó is csatlakozott hozzá. Ildikó szakaszosan alszik, egyben csak egy-két órát.

A nyilvánosságot hívták segítségül a fővárosi érintettek, míg Valenciában ennél vadabb módját választották a figyelemfelhívásnak. A spanyol városban utcán vizeléssel tiltakoztak nemrég a helyiek amiatt, hogy szerintük a várost elözönlő turisták tönkreteszik az életüket és a lakóhelyüket. Mintegy százan turistának öltözve vonultak fel az óvárosban a viselkedésüket parodizálva, hangoskodva, alkoholt fogyasztva és az ódon épületek falait levizelve. Örök a konfliktus a turizmusban érdekelt és a kevésbé érdekelt helyiek, a helyiek és a turisták, sőt még a turisták és az utazók között is.
Fenntartható turizmus. Számos tudatos turizmust hirdető mozgalom alakult, amely a helyi közösség érdekeit és értékeit is szem előtt tartva működik.

Kagyló a bőröndben

A 19. század vége felé vált tömegessé a modern turizmus mint jelenség, és azóta is mindig akad, akinek baja van a turistákkal. Aki utazóként jegyzi magát, életformaként tekintve arra, az lenézi a turistát, aki élményeket hajhászva fogyaszt dr. Pusztai Bertalan PhD szerint. A kulturális antropológustól, a Szegedi Tudományegyetem BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék tanszékvezető-helyettesétől megtudtuk: míg korábban úri muri volt a kedvtelésből utazás, pár száz vagy ezer ember, azaz az arisztokrácia engedhette meg csak magának, a 19. század végén tízezrek, a második világháború után milliók kikapcsolódásává vált.
2.jpg

Csődület a La Ramblán. A nagy forgalmú területen augusztus közepén követtek el terrortámadást, egy furgon hajtott a tömegbe, 13 ember halálát okozva.
– Felületes, ráadásul elviszi a kulturális örökséget a zsebében – utalt a kulturális antropológus a gyűjtögető vagy „emlékbe eltevő" turistáról kialakult képzetre. Mindannyiunk fiókjában pihen egy-egy kavics, de Szardínia szigetén elfajult a helyzet. Nemrég közel 300 ezer forintos bírságot kapott néhány turista, akik vizespalackokban homokot, illetve kagylókat próbáltak magukkal vinni bőröndjükben.

Mások, így a Skye nevű skóciai sziget, a Belső-Hebridák egyikének lakói kéretlenül kaptak a népszerűségből, miután A barátságos óriás, Prometheus, vagy a Michael Fassbender főszereplésével készült Macbeth is náluk forgott. A főszezonra így a tízezres lakosságra 70 ezer turista jutott. Adót vetnének ki ezért a turizmusra, amelyből a helyi infrastruktúrát fejlesztenék, hogy egysávos útjaik elbírják mondjuk a turistabuszokat.

A helyieket sem kell félteni, sokan az üzletnél is „nagyobb" lehetőséget látnak a hozzájuk érkezőkben. Nemrég közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy egy Váci utcai pubban egy bűnszövetségben működő csoportot fülelt le, amely az elmúlt másfél évben legalább 19 külföldi sértettet károsított meg összesen hárommillió forinttal.
Egy lakosra három turista
Akik legálisan húznak hasznot a vendégekből, természetesen azok is pártolják a turizmust. – Olyan hagyományokat tarthat életben, amelyek egyébként már kihaltak volna, mint a pamplonai bikafuttatás vagy akár a mohácsi busójárás – sorolta Pusztai Bertalan, és arra is felhívta a figyelmet: ez más szemszögből ugyanakkor a kultúra kiárusításának is tekinthető. Hiába él egy-egy szokás, ha eredeti funkcióját már nem tölti be, azaz ma már elsősorban turisztikai attrakció a mohácsi sokácok téltemető, rossz szellemeket elűző programja a – szellemi örökséggé is nyilvánított – busójárás.

De nem csak a hagyományok tisztelete hat pozitívan a társadalmakra. Idén például a 11 millió lakosú Görögországba látogatók száma valószínűleg eléri a 30 millió főt, így a tavalyi 13 milliárd eurós bevételük könnyen 19-20 milliárdra emelkedhet. Ez jó hír abban az európai országban, ahol a legmagasabb, 23,5 százalékos a munkanélküliség.
A mostanában tapasztalható terrorizmus ugyanis épp azt akarja, hogy féljünk, és ne lépjünk ki a saját ajtónkon.
Dr. Pusztai Bertalan PhD kulturális antropológus

A kulturális antropológus veszélynek látja, hogy a helyiek próbálnak megfelelni a turisták fejében élő képeknek. Hiába hívta életre egy másik kultúra megismerése a turizmust, ha az ellene fordulhat, felzabálhatja azt. Ettől tartanak a firenzeiek is. A templomok és más műemlékek körüli gyakori locsolással akarják elvenni a turisták kedvét attól, hogy a város legszebb pontjain piknikezzenek és szemeteljenek.
3.jpg

Romkocsmák Budapest bulinegyedként ismert részén. A környéken lakók a vendéglátóhelyeken hangoskodók miatt panaszkodnak és várnak megoldást az önkormányzattól. A vendéglátósok a megélhetésüket féltik, ha esténként hamarabb kellene bezárniuk.
Ha ez az ár, akkor nem mindegy, hogy a turizmusból származó haszon a helyieké lehet-e. Tavaly Budapesten a VII. kerületi székhelyű adózók, amelyek fő tevékenysége a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás, a legfontosabb adónemekben és idegenforgalmi adó formájában közel 6,6 milliárd forinttal járultak hozzá az államháztartás bevételeihez.

– Akkor van baj, ha a helyiek nem érzik, hogy ez a haszon pozitívan befolyásolja az életüket, és csak azt látják, hogy üvegdarabokon és szeméten kell átverekedniük magukat, ha ki akarnak lépni az otthonaikból – folytatta az antropológus.
A terrorizmus célpontjai
Más egyenesen azt állítja, a turizmus maga egyfajta terrorizmus, de legalábbis gyarmatosítás. Barcelonában a nyáron megtámadtak egy turistabuszt a Camp Nou stadionnál, és festékszóróval „A turizmus megöli a környékünket!" feliratot írták rá. Amikor a buszon ülők észrevették a maszkos, fekete ruhás alakokat, halálfélelmük volt, mert azt hitték, terrortámadás áldozataivá váltak. A katalán városban a nyáron már több városnéző busz jutott erre a sorsra. De a hagyományos terrorizmus áldozatai is gyakran turisták, mert a turista a nyugati világ szimbóluma.

– Sérülékeny, kívül van a komfortzónáján, könnyen sért tudatlanságból tabukat, nehezen tájékozódik – „jó" célpont. Ezzel szemben „otthon" az első gyanús jelre mozdulunk – beszélt sebezhetőségünkről Pusztai Bertalan, de azt is leszögezte: mindezek ellenére a turizmus nem csak egy felszínes élmény. Még ha „megcsinált" módon is, de hozzásegít ahhoz, hogy egy másik kultúrát megismerjünk, ami pedig önmagunk megismeréséhez járul hozzá. – A mostanában tapasztalható terrorizmus ugyanis épp azt akarja, hogy féljünk, és ne lépjünk ki a saját ajtónkon – mondta. – Amit vagy akit nem ismerünk, azt könnyebb gyűlölnünk, és abból majd konfliktust szítani. Tapasztaljuk meg a hasonlóságokat, és szokjuk meg a különbségeket – ez a nyitott, egymást kereső, európai identitás lényege.
Az első turisták

Az igazi újdonságot Thomas Cook vezette be 1841-ben a turizmus történetében. A szervezett csoportos utaztatást hozta létre, amellyel megvetette a későbbi tömegturizmus alapját. Az első londoni világkiállításon már 6 millió látogatót számoltak.
4.jpg


A látogatók több mint fele vonattal utazott, és utazásukat a Cook utazási iroda szervezte. Miután a hatalmas látogatóforgalom elszállásolása állandó gondot jelentett, nagy szállodaépítési korszak vette kezdetét. Az első vállalkozók maguk a vasúttársaságok voltak a pályaudvarok közelében. A magas tőkeigények miatt a szállodák hamarosan láncokba szerveződtek. A Cook Travel Agency máig létező márka.

Delmagyar

turista.jpg
 
Az az igazság bárhova utazik az ember az ott nyaralók eleresztik magukat. Német barátaim voltak nyaralni Magyarországon, a férj minden áldott este olyan részegen jött haza, hogy ülni nem tudott már. Otthon egy komoly ember volt, esténként néhány korsó sörrel beérte.
Lengyel baráti házaspár, antialkoholistának mondták magukat, a hölgy ennek ellenére amikor itt nyaraltak 10 napig nem józanodott ki.
Az olasz, spanyol, francia, portugál, perui barátoktól már idegbeteg voltam, minden nap zajos zenéléssel fejezték be a napot. Volt amikor a szomszédok megkértek legközelebb vigyem el őket a francba, minél messzebbre mert nem lehet tőlük pihenni.
A legnormálisabbak a törökök voltak, nekik egy óhajuk volt, a fürdő. Reggeltől késő estig voltak a Mezőkövesdi Zsóry fürdőben, este hazajöttek ettek, és reggelig aludtak.
Szerintem a magyar nyaralók is ilyenek, nyaralnak esznek, isznak buliznak.
 
a turista a turistának is ellensége. én sosem megyek nyaralni nyáron, mert nem bírom a lökdösődést, vagy hogy nem lehet fotózni anélkül, hogy 100 idegen nem állna mindig az útban... télen ellenben pár nyugdíjast leszámítva szinte mindenhol nyugalom van (és 20 fok 40 helyett, ami a másik, ami miatt értelmetlen odautazni nyáron, a hazai 40 fokból).
 
Busszal, magyar pasikkal összezárva semmiképp, ha az éjszakát is a buszon kell tölteni. Ők nem tudnak cipővel a lábukon aludni, más meg akkor nem, ha ők leveszik a cipőt :D
Szerintem ez alapvetően kelet-eu vagy balkáni szokás lehet, mert én vonaton találkoztam ilyesmivel, mikor évente többször ültem végig az ady endre gyorsot keleti irányba. este favágó fel, cipő le, a magyar utaas meg menekül rókázni...
 
Ha találkoztál volna már egy magyar túrista csoportal, őket is megemlítenéd.;)
Biztosan így van - bár mindenkinek megvan a saját élménye. Én rengeteget utaztam csoportokkal is - soha magyarokkal ilyen gondunk nem volt. Soha. Magyarokkal nem. ( Hozzáteszem, nem a Nyugdíjasok Veterán Egyleteivel voltam ).

Ami azt illeti: kétszer voltam busszal Spanyolországban. Mindkét úton a busz tökéletesen rendben volt, a legcsekélyebb gond nem volt senkivel, kivéve egy fiatalembert, aki rosszul lett a buszúttól. Noch dazu mindenki segített neki, ahogy lehetett. Akivel gond volt, az a német-holland vegyesválogatott, akikre éjszakánként néha rá is dörögtünk, míg végre megtanultak valahogy viselkedni.

Háromszor voltam busszal Velencében és Szlovéniában több napos körúton. Sem a busszal, sem az idegenvezetővel, sem az utitársakkal egy pillanatig gondunk nem volt. Annál több a mellénk parkoló francia és holland buszosokkal...

Voltam még ezen felül Görögországban, háromszor Törökországban - érdekes módon ott sem magyarokkal volt gond. Ott valóban az oroszok vitték a prmet - a hollandokkal karöltve. Olyan szinten, hogy a magyarok voltak a mintacsapat a törökök szemében.

Voltam még további pár helyen, párféleképpen. Nekem biztosan mindíg csak szerencsém lehetett, de tetszik, vagy sem - a magyarok tudnak és képesek viselkedni. Nagyon sokszor százszor kulturáltabban a kulturnépek fiainál.
 
Biztos???
A Pompeji romokon nem a honfitársaink öregbítették a hírnevünket??
/
Most biztosan kellene sorolnom nekem is példákat, hogy de mások is csinálják, mint a németek, aki lepisálták a koncentrációs tábor bejáratát, vagy az angolok, akik mosószert öntöttek a Trevi kútba és a környező szökőkutakba és társaik. Hidd el - sokkal többet lehetne találni.

Ám te legyél telve lelki örömökkel - sikerült egyet mutatnod, ahol valóban, magyarok voltak renitensek. Sőt - talán még egyet is tudnál, ha nagyon akarsz. ----------- De minek is?
 
Tapasztalatom szerint külföldön majdnem minden nemzet kellemetlen, ha túristaként csoportba jön.
Kivéve az olaszokat. Belőlük elég kettő is.
Tengerparti nyugágyunk mellé, jobra- balra két olasz került. Ordítva, megállás nélkül fosták a szót rajtunk keresztül. Ha olaszok telepednek a közelünkbe, azonnal menekülünk. Be nem áll a szájuk.

Nekem a németekkel jó tapasztalataim vannak. Nyitottak az idegennel szemben. Szeretnek ismerkedi, kíváncsiak.
Mint hátizsákos Traveler Görögörszágban és Délkelet Ázsiában sok némettel barátkoztunk össze.
Az egykilencvenes Siggi (Siegfrid) meglátogatott bennünket barátnőjével Zürichbe.
 
Tapasztalatom szerint külföldön majdnem minden nemzet kellemetlen, ha túristaként csoportba jön.
Kivéve az olaszokat. Belőlük elég kettő is.
Tengerparti nyugágyunk mellé, jobra- balra két olasz került. Ordítva, megállás nélkül fosták a szót rajtunk keresztül. Ha olaszok telepednek a közelünkbe, azonnal menekülünk. Be nem áll a szájuk.
Soha ne menj Bibionéba nyaralni! :)
(főleg ne a keleti részre, mert ott még a kutyája is átugrál a fejed fölött)
 
Én inkább egy akaratlagos gyülöletszitást látok ebben. Elterés a valódi problémáról. Turisták ott voltak már évtizedek óta, pont most lett elegük belölük. Furcsa.
 
Én inkább egy akaratlagos gyülöletszitást látok ebben. Elterés a valódi problémáról. Turisták ott voltak már évtizedek óta, pont most lett elegük belölük. Furcsa.

Hát én ezt a gyűlöletszításos dolgot látom inkább akaratlagosnak és hajánál fogva előcibált erre is ezt húzzuk rá-nak. Turisták valóban évtizedek óta voltak - vannak, ott is. Korábban s volt egy-két kirívó tivornya-hadműveletük. Ám a pár év óta tapasztalt viselkedésük intenzív minőségi ugrás a korábbiakhoz képest. Cca egy átlagos magyar kalandozó-portya viszonya a tatárjáráshoz. Igen, egy idő után képes megtelni a pohár. Ami akár 2000-ben volt a belváros egyes részein, köszönőviszonyban nincs azzal, ami most, 2017-ben tapasztalható. Nem kell mindenre rávetődni, hogy juj milyen egy rasszista szörnyek uszítanak már megint, mert az egész egyszerűen nem igaz.
 
Aki éjszaka részegen hangoskodik az utcán meg levizel mindent az nem turista a szememben hanem simán bunkó.
Szükség törvénybont, gyermeknél elnézed ha szükségét végzi felnőttnél már nem, ha nincsenek vécék ama útvonalon ahol távoznak hazafelé? mit vársz tőlük, ha van bevitel valamikor ki is kell jönnie. lakók szövetsége miért nem vásárolta fel ama helyeket és nem kellene ezt elviselniük. Ilyen a piacgazdaság elve és a közönyé, akik kiadják tudva mik lesznek e helyeken, aki-kapja marja kapitalista elvben élni de-jó hamis dió....
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,799
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére