A magyar egészségügy? Rá se ránts, csúcson lesz!

Az emberek manapság tovább élnek, - ez valamelyest az egészségügy dicsősége is. Meg baja. Persze, nem biztos, hogy a Hungarian "élet" annak is életet jelent, aki igényesebb, - de ne kukacoskodjunk a béka köldöke alatt, mert végül a béka bekapja a kukacot!

Az Állam sok mindent derekasan megtesz azért, hogy Hádészt segítse, de vannak elvetemültek, akik még haláluk előtt is gyógyszereket, orvosi kezelést szeretnének. Ez nagyon hazafiatlan, mert gazdaságtalan. Meg kell érteni, hogy "A legfőbb érték az ember!" átkos elvének befellegzett, most demokrácia van, amiben a Piac a legfőbb érték. Piaci szempontból nézve Hungaryban túl sok az orvos, meg más fizetett egészségügyi dolgozó. Meg túl sok a beteg. Ez kész ráfizetés!

Én azonban azt mondom: nem kell félni! A magyar egészségügy újra a csúcson lesz!

Milyen csúcson?

Hát lehet, hogy meglehetősen kopár csúcson, ahol fűszál sem lengedez, de a csúcs, - az akkor is csúcs! A falnak is füle van, kis dombnak is csúcsa van. No és a Himalája csúcsán sincs szent olajfaliget!

A betegcsökkentő irány egyébként most is jó. Tükrözés nélkül is tükrözi a felismerést: a betegségek gyakoriságát nehéz csökkenteni, a betegek létszámát sokkal könnyebb, mert utóbbi törekvést a betegségek is segíthetik. Csak a Hatalomnak gyorsabban, bátrabban kellene előre haladnia ebben az irányban. Gátat kellene vetnie a felesleges továbbéléseknek! Minek él az, akinek nincs miből?!

Fel a fejjel, le a költségvetési kiadásokkal, csak tempósabb ütemben! Legyen az elkezdődött Nagy Egészségügyi Átalakításoknak új, konzervatívabban radikális jelszava: FILLÉRES EGÉSZSÉGÜGYET, - VÉGTELENÜL EGYSZERŰT AZ ARANYAT ÉRŐ NAGYSZERŰBEN!

Miként lehetne ezt hamarabb elérni?

Először is: bízni kell a Természetben!

Nem az emberi természetben, hanem a Természetben! Közismert: aki betegként hever otthon az ágyon, mindenkitől elhagyatottan, az sem mindig hal meg ideje előtt. A Természet olykor meggyógyítja, ingyen. Persze, azért az ilyen ingyen gyógyulóktól is méltányos befizetést kellene követelni, bár - esetleg - csökkentett áfával. A Gyógyító Természet hány orvost, és más egészségügyi szakdolgozót tehet feleslegessé! Jobban ki kellene ezt használni!

No és a betegek számát más módszerekkel is csökkenteni lehetne, költséges orvosi gyógyításuk nélkül is. Például hazafias neveléssel, így egészségre buzdító költeményekkel:

Aki magyar, nem lesz beteg!
Egészséggel jobbra mehet!
Talpra magyar, fakadj dalra!
Vagy kérsz párat a talpadra?
Egy kór van, jegyezd meg, máris:
az, mit küld rút liberális!

Hát ez egy kicsit petőfies, de Petőfiben is méltánylandó, hogy a kozák dárdától inkább magára vállalt egy lyukat, minthogy lyukat üssön sebével a költségvetésen.

Van még más mód is az orvosok, és más egészségügyi szakdolgozók megtakarítására? A létszámcsökkentésre?

Igen! Van! Nem annyira hatásos ugyan, mint a létcsökkentés a létminimummal, de ilyen lehet például egy fineszesen civil mozgalom, amelyik magas fokon izzó párthűséggel vállalja politikamentességének látszatát, és hirdeti:
- "BETEG! ÁPOLD BETEGTÁRSAD!"

Keresni kell önkénteseket, akik készek fizetés helyett szinte bagóért (vagy teljesen ingyen) dolgozni. A nyavalyatörőst elláthatja szomszédja is, akinek nincs más nyavalyája, csak annyi: szívbeteg, és hathónapos próbaidejével lébecol a műtéti várólistán. Próba, - szerencse! Ha mégsem szerencse (neki), az Államnak akkor is szerencse, mert a szívműtétre váró végleg levehető a várólistáról. Legfeljebb azzal a nyavalyás nyavalyatörőssel senki sem törődik egy darabig..

Pedzitek, Olvasóim? Még nem?! Hát hol éltek? Nem Hungaryban?!

A kórházak átalakítása Hungaryban már régóta elkezdődött. Ez helyes! Sínen van a dolog, de többet kell a sínekre tenni! Az alakoskodóan átalakított kórházakat tovább kell alakítani! Minden kórházban elég - az "egy tábor, egy zászló" elvének megfelelően - egy főkárbiztos, csekély hatmilliós fizetéssel, egy orvos, mint hithű főkórságbiztos főorvos, havi négymillió forintos jövedelmével (utóbbinak orvosi diploma sem feltétlenül szükséges, elég, ha a Mutyi Főiroda ad neki egy mindenre érvényes oklevelet, - azzal még, ha tarsolyából jól forgatja, idővel Elnök is lehet ég magasan), továbbá kell még egy, éhbérért közmunkában dolgoztatott, takarítónő. Hű, ettől micsoda megtakarítás várható! Bemegy a beteg kórházba a beteg egy szál gatyában, kijön egy szál gatya nélkül.. Ha kijön.. Ha nem jön ki soha többé, hát a költségvetésnek az még inkább szüret!

A statisztika? Azzal nem kell törődni! Át kell alakítani az európai uniós statisztikai fogalmakat, magyarosítani! Aki meghalt, azt a "túlvilágon élő" kategóriába kell áttenni. A "beteg" fogalma is erősen relatív, hiszen százszázalékosan egészséges ember a fehér hollónál is százszor ritkább. Be kell vezetni helyette a "mérsékelten egészséges" fogalmat, és az, akinek, - egyéb, nem egészségügyi bajai mellett - csak három jelentősebb kórisméje van, azt ide kell átsorolni.

További nagy lehetőségek a költségek csökkentésére (és egyúttal a nem egészségügyi téren történő hihetetlen pazarlás biztosítására) a "mérsékelt betegellátás".

Mit érthető utóbbi alatt?

Annak továbbépítése, ami már jó néhány év óta elkezdődött e testet és lelket gyógyítgató demokráciában. Például a pszichoterápia egyetlen bíztató szóból is állhat a beteg felé, hasműtétnél a kezdő metszést a sebész helyett maga a beteg is elvégezheti, és a végén összevarrhatja a saját bőrét, a kutyaharapást pedig - a szólásnak megfelelően - szőrével is lehet gyógyítani, az sokkal olcsóbb (ha a harapós kutya nincs meg, akkor a beteg saját szőrével, mert minden mondás módosítható).

Persze, persze, tudom, a Hatalom, Hatalmas Eszű Egészségpolitikusai tanácsára, már irányt vett ilyesmikre. Ám azt mondom: BÁTORSÁG, BÁTORSÁG, BÁTORSÁG! Hungary, Hungarian mindent kibír, - még ha belepusztul is. Bele is pusztul, persze, de ehhez is hozzászokott, nem is kell leszoktatni róla. Imádja az ilyen mondásokat: "Több is veszett Mohácsnál!"

Utóbbi mondás kicsit sántít ugyan, mert a huszadik században két alkalommal is sokkal több veszett, mint Mohácsnál, de ahhoz, hogy ezt Hungary felfogja, ész is kellene. Az ész pedig, közismerten, bajjal jár. Igaz, az ész hiánya sokkal több bajjal, meg több Moháccsal, - de ezt már nem ismerik Hungaryban.

Ady verse is ezt a tökös Hungaryt dicséri Nekünk Mohács kell c. versében. Annak is érdemes elolvasnia, aki utálja a szépirodalmat, és csak a csúnyát kedveli (interneten: http://magyarirodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/ady/mohacs.htm.

Úgy látom: Isten szót fogadott, és ma is szót fogad a Költőnek.

Kicsit eltűnődtem: mi lenne az a Mohács, amelyik e népnek igazán szolgálna?

Én eltűnődtem rajta, - de, úgy vélem, Isten is eltűnődhetne!

Lelkes Miklós
Canadahun


beteg.jpg
 
Utoljára módosítva:
Kedves xinof , kerlek listazd ide a hazugsagaimat, ahogy irtad hazug vagyok.
Ha nem sikerul, nyugodtan kerjel bocsanatot hidd el nem egy nagy dolog.



Turelmesen varok...
nyugodtan varjal legyen eleg annyi ,hogy
egy halatlan dog vagy
azt sem erdemled ,hogy a nap radsusson
minden Canadat ocsarolo szavad szemenszedett hazugsag
 
nyugodtan varjal legyen eleg annyi ,hogy
egy halatlan dog vagy
azt sem erdemled ,hogy a nap radsusson
minden Canadat ocsarolo szavad szemenszedett hazugsag
Nevetseges vagy....mivel nem hazudtsm ezt te is tudod, igy csak mocskolodsz.
Meg toled is jobbat vartam volna.
Ne add fel, senki sem fog kevesebbnek tartani ha elismered nincs igazad .
 
Semmi magyar adatot nem találtam.
Itt is van mit javítani az egészségügyön.
Van sok szép új stadionunk cserébe, ennek is örülni lehet.
:)
Most pillanatra hagyom Kanadát és a stadiont de van költségvetési összefüggése
Mai példám
Reumatológiai szakellátás és az azt megelőző laborvizsgálat
Időpontok kérésével való betegellátás szándékolt lassítása
Még ilyen nem fordult elő
A labor kapacitása az eddigi napi 50-60 fő megmaradt valószínűleg
De bevezették az időpont kérési rendszert
Ezzel a laborlehetőségét talán napi 15-20 ra csökkentették
Aminek az eredménye a napi 30 emberrel való lemaradás
Ami halmozódik, így már 20 nappal későbbre adnak bejutási lehetőséget
A labor emberi és gépi kapacitása nem változott továbbra is képesek lennének ellátni ugyanazt a beteglétszámot.
Miit tesznek hát ott az ott dolgozók?
Nem csinálnak valódi munkát, talán papírmunkával csépelik el a napjukat.
Érthetetlen miért nem látnak el többet, így elvesztegetni a lehetőséget
Csak azért mert nem finanszíroz többet a költségvetés?
Pedig fizetést épp úgy kell adni azoknak akik ott dolgoznak, vizsgálatokast a gép elvégezné
Nincs itt valódi költségvetési spórolás
Az erők elforgácsolódása van
Vagy a helyi intézmények szándékolt tönkretétele
Hogy hol folyik mellé a pénz, talán tényleg a stadionra?
Talán a cél, teljesen megszüntetni a lassítással, elkedvetlenítéssel. Az állami beteg ellátást!
A készpénzes magánszektorba átterelve
Így cserbenhagyni az ország lakosságát BŰN
 
Utoljára módosítva:
Teljesen egyetértek!
Aki pedig szegény, az majd szép lassan "elkorhad", mint egy kivágott fa.
Mintha nem lenne apja/anyja
Vagy nem lehetne beteg bárki, még Ő is!
Nem hagy az út mellett senkit Orbán ugye?
Hová jutottunk a teljes és ingyenes orvosi ellátástól?
Nem is értem az a demagóg hazug és szegény pártállam az átkos.Szegénységünk ellenére is jobban működő egészségügyet tartott fenn
Persze az orvosi műszerpark olyan volt amilyen
A sztetoszkóp napi használatban volt.
Az orvosi tapasztalat, a kopogtatás pótolta a modern műszereket,számítógép nélkül is
 
Utoljára módosítva:
Szervusz Tornando,
szerencsémre a jó és maximális hozzá állást , mert se magam sem pediglen hozzátartózoim undoritó lekezelésben részünk nem volt ! A hálapénz kikövetelésére meg nem emlékszem , de az igaz , hogy a bátyám adott az unokahugaim születésénél mert ez szokás volt ! de követelni nem követeltek .
Ha konkrétan veled nem is esett meg
Nagyon vak vagy,esetleg, haszug ha a hálapénz létét tagadod.
Ha annak kizsaroltságát a betegtől tagadod mint jelenség.
Vagy mint előfordul gyakran, legalábbis egyetlen eset is sok túl sok
Teszek ide neked egy linket
Maguk az orvosok kell tiltakozzanak akkor talán hiszel
1001 orvos hálapénz nélkül csoport
http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/ujabb_nyilt_level_a_tiltakozo/228386/

Részlet:
A hálapénz olyan közös korrupciónk, amelynek a hálához már régen semmi köze, mindenki a saját vagy hozzátartozója biztonságáért aggódva fizeti. Pontosabban a biztonság illúziójáért, mert az ellátás egyéni szintjén az orvos úgyis tehetetlen marad. A hálapénzzel ugyanis nem tudja megváltani az összeomló rendszert, abból nem lehet ápolót foglalkoztatni, vagy modern gyógyszert venni. Higgye el, amit az orvos meg tud tenni, az pénz nélkül is módjában áll. A hálapénz legkárosabb hatása a kölcsönös bizalom rombolása mellett az, hogy felülírja a szakmai szempontokat: ellehetetleníti a fiatalok képzését és rontja az ellátás színvonalát, mert nem képességek és minőség szerint oszlik meg. Meglepődnének, hogy a hálapénz mekkora tabu az orvosok között. Mivel szégyelljük, senki nem beszél róla, fogalmunk sincs, ki fogadja el és ki nem (csak sejtéseink vannak arról, hogy van egy nagyon szűk orvosi réteg, aki a nyugat-európai béreknél is magasabb havi jövedelemre tesz szert a kierőszakolt hálapénzzel). De ha orvos és beteg is szabadulna ettől az elemtől mégis ki az, aki igazából a hálapénz rendszerének fenntartásában érdekelt?


1.jpg
 
Utoljára módosítva:
Nos, akkor egy friss tapasztalat a hálapénzről:
Közeli hozzátartozómat műtötték. Hasi műtét volt, két sebésszel.
Mindkét sebésznek borítékot készítettünk, azonos összeggel bélelve.
EGYIK SEM FOGADTA EL.
A beteg maximális segítséget, odafigyelést kapott, már otthon lábadozik. Nem kellett hozzá külön pénz.
 
Magyar Egészségügy......,a kórházak belgyógyászati osztályai tele vannak idős emberekkel,akiket a hozzátartozóik betuszkoltak kivizsgálásra "elfekvő",mert a dokinak kevesebb pénz is elég,mint a fizetős szociális otthonoknak.A nővérek (szakképzett HID vagy OKJ 54 re gondolok) nagy részét kirúgták,mert a bértábla szerint túl sokat kellene fizetni nekik,és a létszámot feltöltötték szociális gondozókkal,akik munkájáért az aktuális osztályvezető felsőfokú végzettségű nővér felel majd a bíróságon,ha perre kerül a sor....... Ja,...egy szociális ápolónál kb. 5000-10000,-Ft-al keres többet egy HID vagy OKJ54 Ápoló,akinek még egy kisebb vagyonba kerülnek a rendszeres kreditpontok összeszedése,mindez ügyeletekkel,éjszakázással,hétvégékkel,....netto kb 150 000,-Ft-ért.......,csoda,hogy akik még ott "szopnak" mind a menekülésen gondolkoznak.....?????
 
Nos, akkor egy friss tapasztalat a hálapénzről:
Közeli hozzátartozómat műtötték. Hasi műtét volt, két sebésszel.
Mindkét sebésznek borítékot készítettünk, azonos összeggel bélelve.
EGYIK SEM FOGADTA EL.
A beteg maximális segítséget, odafigyelést kapott, már otthon lábadozik. Nem kellett hozzá külön pénz.
Közülük lehettek:1001 orvos hálapénz nélkül csoport
http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/ujabb_nyilt_level_a_tiltakozo/228386/
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,445
Tagok
615,657
Legújabb tagunk
Leupoldmeq
Oldal tetejére