A katolikus szervezetek dicsérik a liberális kormány új lakhatási tervét

Római katolikus szervezetek szerint túl sokáig vártak szegénységben élő kanadaiak egy valódi lakhatási programra, amelyet Justin Trudeau liberálisai minap végre kihírdettek.

A Catholic Charities égisze alá tartozó jótékonysági szervezetek azonban ezúttal megdicsérték a kihírdetett lakhatási programot, amely 40 milliárd dollár plusz költekezést jelent a szövetségi kormány részéről az elkövetkező tíz év alatt.

"Eddig mi voltunk az északi féltek egyetlen országa, amely nem rendelkezett lakhatási stratégiával"--mondta Richard MacPhee, a Good Shepherd Ministries vezérigazgatója. Jack Panozzo, a Catholic Charities szóvívője hozzátette: mostani intézkedése által, Kanada kormánya elismerte: a lakhatás alanyi jogon jár mindenki számára.

A szövetségi stratégia felére csökkentené a hajléktalanságot, 100 ezer új lakás épülne kormányzati pénzből és 4 milliárd dollárnyi szbuvenció jutna az albérlőknek. A szövetségi kormány a tartományokkal osztaná meg a költségeket.

Bruce Rivers, a katolikus Covenant House igazgatója különösen jelentősnek tartotta azt, hogy a szövetségi kormány ezentúl aktív szerepet vállal új szubvencionált lakások felépítésében. A karitatív szervezet, amely menhelyet üzemel Torontóban, már régóta nyomást gyakorol a kormányra, hogy átfogóbb lakhatási programot hozzon létre.

A torontói Szent József testvérei nevű női szerzetesrend hangsúlyozta: a szolidaritás keresztény kötelesség.

"Keresztényi kötelességünk, hogy társadalmunk olyan legyen, amely törődik a legkiszolgáltatottabb emberekkel"--mondta a rendet képviselő Leanne Kloppenborg, aki egyben a Fontbonne Ministries adminisztrátora. A Fontbonne Ministries 2000 óta nyújt segítséget a torontói hajléktalanoknak, illetve azoknak is, akik betegség, vagy egyéb okok miatt elszigetelve élnek a városban. Emiatt a program jelentős részben a kisnyugdíjasokra épül.

Várható, hogy római katolikus egyházközségek, szerzetesrendek és katolikus karitatív szervezetek szerepet vállalnak az új lakhatási program beindításában és támogatásában.

Christopher Adam

kat.jpg
 
Szerintem a legtöbb fejlett vagy közepesen fejlett országban - beleértve ezek közé Magyarországot is - alapvetően rég nem az a baj hogy ne lenne elég lakás, hanem 2 dolog:

1. Akinek van felesleges lakása, nem adja el annyiért, amennyiért meg tudná venni az, akinek szüksége van rá. Utóbbinak ugyanis nincs pénze. Például pályakezdők.

2. Lakások akadnak bőven, még elérhető áron is, de NEM OTT, ahol van mellé munkalehetőség is.
 
Lakások akadnak bőven, még elérhető áron is, de NEM OTT, ahol van mellé munkalehetőség is.

Jó, de hát ez alapvető közgazdaságtan. Mucsaröcsögén nincs kereslet az ingatlanra, mert nincs munkalehetőség, ebből adódóan sokkal alacsonyabb áron hozzá lehet jutni. Legfeljebb azok a települések vannak előnyben, akiknek a közelében van olyan más hely, ahol jó kereseti lehetőségek vannak, és a bejárás/ingatlanárak/nyugodt környezet számításból az esik ki, hogy megéri a napi procedúrát felvállalni. Egy átlag budapesti lakás árán van ahol egy fél utcát lehet venni. Sajna azonban ott manapság csak a nyugalom van meg, más nem nagyon.

Az, hogy mekkora a jövedelemhez arányosított ingatlanár mutathat szórást, többek között egyébként ez kezd Kanadában elszállni, ami rossz előjel.
 
A helyzet inkabb az hogy sok a szegeny ember, a lakas arak felmentek a berlemenyeke is es az oroklakasokert nagyon ,mert megszunt a rent controll. 1 szobas lakas $1000 korul van vagy meg valamivel tobb is berelni. aki beteg nem tud dolgozni aki kis nyugdijas az egyedul allok , nagyon nehez helyzetbe vannak. A szoc lakas meg keves. Hosszu evek ota nem epitkeztek es most muszaly, mert egy egyedul allo kisnyugdijas 12-1400 koruli nyugdijbol nem tudja kifizetni. $3.75 egy vonal jegy a buszon a berlet is draga a kocsinal a biztositas na meg a benzin, szoval a semmibol nem lehet megelni, es a magas lakber utan szinte kajara nem marad.
A varo lista ilyen szoc lakasra madj 8-10 ev ez is borzalmasan sok.
 
JO helyen egy szobas lakas berleti ara $1900 most kerdeztem meg egyik ismerosomet. Sok helyen a lakber melle jon a tv telefon a garazs van hogy villanyszamla.
A szoc lakasok a jovedelem 33% kerik lakbernek es ez azert mar baratsagosabb ar mindenkinek akik jogosultak ilyen lakasra.
 
Miközben dicsérendő Trudeau törekvése azért ott a kérdés, hogy ki fizeti a révészt?
Kanada erős költekezésbe kezdett. Miközben a gazdaság folyamatosan növekszik, eközben a költekezés még gyorsabban. Ennek köszönhetően a válság utáni lassú kilábalást Trudeaunak rögtön sikerült negatívba fordítani.

A legnagyobb baj mégsem ez. A kanadai ingatlanpiacon elkezdetek elszállni az árak, nőnek a lakásárak és bérleti díjak, áramlik a kínai pénz is. A Goldman Sachs már most is 30% esélyt ad annak, hogy a piac 2 éven belül összeomlik, a lufi kidurran. Ahogy Melitta is írja megdöbbentő árakkal lehet találkozni.
Ebbe a katyvaszba kezd el a kormány pénzt önteni, még jobban felveri az árakat, ezzel jelentősen emelve ezt a bizonyos 30%-ot. (Érdemes megnézni mit csinált a magyar piacon a CSOK) Azt pedig érdemes tudni, hogy az ingatlanpiac összeomlása nem csak magát ezt a szektort rántja be, hanem a 2008-as válsághoz hasonlóan visz mindent.

Maradjunk annyiban, hogy a szándék szép, de ez most pont nem hiányzott Kanadának.
 
ott a kérdés, hogy ki fizeti a révészt?
abbol az evi 250ezer bevandorlobol 200ezer potencialis adofizeto es NEM az also szintrol
az adobefizetesuk nem elhanyagolhato tenyezo
a qvalifikalt bevandorlok munkaajanlatokkal erkeznek a berek a kozepcategoria felso tartomanyaban
(meg mindig olcsobbak mint egy szuletett canadai )

a menekultek kiket befogadunk szinten roppant gyorsan munnkaba allnak
(a riogatasok hogy segelyen elok nem igazak )
a gyerekeik ugy a bevandorloke mint a menekulteke statisztika bizonyitja
tanultak es magasan qvalifikaltak lesznek (90% uk vegez egyetemen )
ergo ; a befizetett adojuk fizeti a reveszt
 
Az, hogy mekkora a jövedelemhez arányosított ingatlanár mutathat szórást, többek között egyébként ez kezd Kanadában elszállni, ami rossz előjel.
jelen pillanatban egy torontoi ingatlan ami egy mai fiatal alapigenye cirka 1 millio dollar
ezt csak azok a fiatalok kepesek finansirozni akiknek a jovedelme a felso categoria minimum kozepen helyezkedik el
szamszeruen az evi 200 ezer dollaros jovedelmi hatar a minimum
az ingatlan torleszto reszlete (morgage ) minimum 3000 dollar / ho (30 evre )
a morgage az osszjovedelem egyharmada lehet
Tehat : rendelkezni KELL kozel 10000 azaz tizezer dollar / ho jovedelemmel (2.2 millio Ft )
nagyon sok fiatal tudja ezt prudukalni erolkodes nelkul
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,799
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére