Még a faluból is elzavarnák a tanárnőt, aki lebuktatta a gyerekverő kollégáját

A nemrég a kaposvári bíróság egy év öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a hetesi Somssich Imre Általános Iskola napközis tanítóját, valamint 18 hónapra eltiltotta a pedagógusi hivatástól, mert a helyettesítő tornatanárként is dolgozó férfi éveken át verte a gyerekeket.

A Somogy megyei faluban azonban nem is bántalmazások miatt akadtak ki, hanem azért, mert szerintük a férfit feljelentő tanárnő szégyent hozott rájuk.


A Népszava beszámolója szerint az egyik testületi ülésen a szülői munkaközösség vezetője azt követelte, távolítsák el az intézményből Gärtner Andreát, aki a többség szerint kirobbantotta a gyermekbántalmazási ügyet.

Török Tiborné, a település polgármestere a lapnak azt mondta, hogy elképesztően indulatos volt az értekezlet, és mindenki Gärtner Andreát támadta. Azt is felrótták neki, hogy a perrel kapcsolatos cikkeket megosztotta a Facebookon, rossz hírét keltve a falunak. Az egykori jegyzőnő, aki jelenleg képviselő és az iskola igazgatóhelyettesének az anyukája, konkrétan azt mondta neki, hogy még a faluból is elküldenék a tanárnőt.

Ugyanakkor a polgármester szerint nem az a baj, hogy kipattant a gyermekbántalmazási ügy, hanem az, ahogyan kezelték, kezelik. Már jelezte a tankerület vezetőjének, hogy ne hosszabbítsák meg az ügyet eltussolni akaró igazgató mandátumát.

Czinkóczi Sándor

tabla.jpg
 
Még ha a világ legelvetemültebb cigánygyerekei is járnak abba az iskolába, akkor sem megengedhető, hogy egy tornatanár évekig bántalmazhassa a gyerekeket. Még ha nem találnak helyette másik tanárt oda a világvégi kis faluba, akkor sem.
Akkor oldja meg a falu, hogy a gyerekek átjárjanak egy szomszédos településre iskolába
.
NEM egyetertesemet adtam a kolkok utlegehez
HANEM irtam egy OKOT a tanar megtartasara


mirol beszelsz casaloma ??? az olajos padlot kicserelni gondot okoz
majd utaztatjak oket O hogyne ebredj maa fol
 
Azért nem az iskola elött parkoltam, hogy ne karcolják össze az automat a gyerekek.
Honnan tudják melyik tanár tulajdona. Még összetévesztettek volna a Hittanárral. :)
-
Egyébbként vicces volt, mert az érettségi elött állok drága sportautoval, (abban az idöben minimum Mercedes) jöttek mig én egy 6 Voltos VW-Käferrel, aminek a csomagtartoját nem lehetett lezárni, mindig ugy tátogott mindha megakarna harapni valakit. :)
-
A tanáriban egyszer arra hivta fel a figyelmünket az igazgato, hogy néhány gyerek kábitoszerezik.
Lehet, hogy emiatt és nem a lenyügözö elöadásom miatt voltak olyan nyugodtak a gyerekek? :(
Akkor nem tudom, hogy te hol és mikor tanítottál Magyarországon. A 80-as években, amikor én voltam középiskolás, nem volt hittanóra az iskolai oktatás kereteiben, Mercedest pedig legfeljebb csak újságban láttunk, ha láttunk. Volt Moszkvics, Zaporozsec meg Dacia. A kocka Lada sem volt még feltalálva. Volkswagen meg a kis bogárhátú volt (de azt is inkább a körzeti orvosok engedhették meg maguknak, nem a pórnép), és slussz.
 
Az tény és való, hogy a gyerkőcöket otthon kéne nevelni. Igaz, kicsit nagyon nehéz. Mind a két szülő dolgozik, későn ér haza, végzi az otthoni kötelezőt. Sok esetben egy folyamatosan ismétlődő bűvészmutatvány a gyermekkel megfelelően foglalkozni. Nem a szokásos kérdéssor feltevésre gondolok: Mi volt az iskolában? Feleltél? Kész vagy a leckével? Sok családban még ennyi sem. A pedagógusokat sem szeretném szidni, de sajnos más évek óta megfigyelhető a munkaerő minőségének romlása. Valahogy nem a hivatástudat miatt kerülnek a pályára, hanem oda elég a felvételhez a pont. Sajnos régen is volt ilyen. Én úgy gondolom, a gyermekek verése nem sok eredményt hoz a konyhára, egyik fél részéről sem.
 
Az tény és való, hogy a gyerkőcöket otthon kéne nevelni. Igaz, kicsit nagyon nehéz. Mind a két szülő dolgozik, későn ér haza, végzi az otthoni kötelezőt. Sok esetben egy folyamatosan ismétlődő bűvészmutatvány a gyermekkel megfelelően foglalkozni. Nem a szokásos kérdéssor feltevésre gondolok: Mi volt az iskolában? Feleltél? Kész vagy a leckével? Sok családban még ennyi sem.
Ez, amit leírtál napi kb. 10 percet vesz igénybe a szülő életéből. Könyörgöm, miért vállal gyereket az, aki még ennyi időt sem tud rá szakítani??? Ennél a wc-n több időt töltünk el naponta!
 
Hetes Somogy sotet bugyraban tipikus ciganyfalu
az iskolaba KIZAROLAG cigany gyerekek jarnak (aki nem az azt behordjak a varosba )
mit gondolsz hanyan allnak a kuszobot koptatva hogy tanithassanak Hetesen ??
Ahogy Casaloma is írta (meg te is kifejtetted), attól még az nem jogalap a verésre.
Van egy Cserdi nevű település. Az is cigányfalu. MÉGIS AZ ÖSSZES GYEREK TOVÁBB TANUL középiskolában. Szóval nem lehetetlen, igaz nem is könnyű feladat.
Amúgy meg nem a falu feladata sem a busz, sem a padlócsere, hanem a KLIK nevű impotens gyülekezeté. Ugyanis az állam mára nem csak a a foglalkoztatási, de a fenntartási feladatokat is a KLIK-hez sorolta át egyuttal az (oktatási) épületek tulajdonjogát is elvette a településektől. (Pontosabban azok ajánlották fel önként és dalolva...)
Az tény és való, hogy a gyerkőcöket otthon kéne nevelni.
Én azért egy is szócskát is beszúrnék az otthon mögé.
Mert, bár oktatási intézménynek titulálják az iskolákat, azért nevelési feladataik is vannak.
Igaz, kicsit nagyon nehéz. Mind a két szülő dolgozik, későn ér haza, végzi az otthoni kötelezőt.
És, ha ezt is besorolná a kötelezők közé?
Ha értelmes, belátja, hogy ezzel a saját jövőjét is alapozza (mert öregkorára olyan lesz a támasza is, amilyenre formálja).
Sok esetben egy folyamatosan ismétlődő bűvészmutatvány a gyermekkel megfelelően foglalkozni.
De hisz a gyermek meg maga a varázslat!
Nem a szokásos kérdéssor feltevésre gondolok: Mi volt az iskolában? Feleltél? Kész vagy a leckével? Sok családban még ennyi sem. A pedagógusokat sem szeretném szidni, de sajnos más évek óta megfigyelhető a munkaerő minőségének romlása. Valahogy nem a hivatástudat miatt kerülnek a pályára, hanem oda elég a felvételhez a pont. Sajnos régen is volt ilyen.
Az a világ már régen elmúlt, hogy ők a "nemzet napszámosai".
Tudomásul kell vennünk, hogy ma aki rendelkezik piacon értékesíthető tudással (és ezt tudja is magáról), az ott is értékesíti azt.
Azok a buta finnek meg svájciak (meg jó páran még) felismerték, hogy a tanár "terméke" nem egy azonnal, hanem csak hosszabb távon értékelhető termék. Magyarán a munkájának eredménye reálisan 5-15 év múltán lesz látható. Ezért ezekben az országokban a tanár egy elismert (anyagilag és erkölcsileg is elismert) foglalkozás.
Attól tartok, mi ettől fényévekre vagyunk.
Jelenleg (meg úgy 3o éve egyfolytában) a politika ezt a területet is hanyagolja, de érdemben legalábbis nem foglalkozik az oktatás minőségének fejlesztésével.
Ha mi szülők nem követeljük ki, nem is fog megfelelően fejlődni. már pediglen mást sem tudunk kikövetelni...
Én úgy gondolom, a gyermekek verése nem sok eredményt hoz a konyhára, egyik fél részéről sem.
Csak önmagam tudom ismételni: fel kell a gyerek érdeklődését kelteni és sokkal könnyebb lesz.

Egy egyszerű példa:
Egy kis faluba költöztem, ahol megszűnt a helyi iskola és a szomszéd városba járnak (iskolabusszzal) a gyerekek.
Valami hőhullám vagy időleges elmebaj folytán megkértem a polgármestert, hogy hadd próbáljam meg segíteni a gyerekek tanulását úgy, hogy szombat délelőttönként 1-2 órát a művház könyvtárában beszélgetünk azokkal, akiknek valami gondja akad matekból (meg fizikából, angolból...).
A lényeg, hogy a 6-7-es gyerekek nem értik a törteket. Egyformán nem értik.
Egy rövid példával (hogy a fél tortát mindegy hány szeletre vágom 2/4, 4/8, 5/1o, az akkor is fél torta marad) - felfogták a lényegét. És talán 2 perc kellett hozzá. Értem én, hogy tanmenet, meg haladni kell az anyaggal, de, ha az alapok hiányoznak...
Így ne is várjuk, hogy Öveges meg Sas professzorok jelennek meg a mai oktatásban (ha egyáltalán mondanak ezek a nevek ma valamit).
 
Akkor nem tudom, hogy te hol és mikor tanítottál Magyarországon. A 80-as években, amikor én voltam középiskolás, nem volt hittanóra az iskolai oktatás kereteiben, Mercedest pedig legfeljebb csak újságban láttunk, ha láttunk. Volt Moszkvics, Zaporozsec meg Dacia. A kocka Lada sem volt még feltalálva. Volkswagen meg a kis bogárhátú volt (de azt is inkább a körzeti orvosok engedhették meg maguknak, nem a pórnép), és slussz.

Ez Németországban volt egy ginaziumban ahova csuppa gazdag szülö gyereke járt, olyanok akik nem engedhették meg maguknak, hogy a gyereknek ne legyen érettségije. :)
-
Bevallom a Hittanárt azt hozzá költöttem. Valoban nem is emlékszem, hogy ki volt a hittan tanár. Nem Bayorországban volt ott még kereszt is lett volna a falon. Csak heti 20 otát tartottam mert még egyetemre jártam. Innen a rozoga auto. :)
 
Flamingo , mond hogyan akarsz tanitani , nevelni , ha egy ötödikes nebuló , nem ovodás , hanem már ugye "felsös" nemtudja a szünetben elvégezni "szükségletét" és csoportosan mennek ki az óráról a WC-re mert nekik ehhez joguk van !!:mad2: , Hogy ütik-verik a tanárokat mert az is a joguk és még röhögve fel is teszik a cociális -médiákra ! Ez nem Somogy vagy Zala megye "sötét falvaiban" hanem a müvelt Németországban történik ! Hogyan akarsz oktatni , ha nemtudnak egy pár mondatott hangosan felolvasni illetve az értelmét azoknak a mondatoknak megmagyarázni amit elolvastak ?? Valami nagyon elcsuszott az utobbi 20-25 éveben , de majd mindenhol ! :(
Ps. Frau Schwesig a volt "családminiszter" Németországban a felsös gyermekét kivette az állami iskolából és magán iskolába jellentette be ! Nem megmond ez mindent ??
 
Valoban nem értem mit gondoltak a felnöttek a gyerekkorunkban? Abban az idöben még a "szépirásra" is adtak jegyet, naponta többször fel kelett állnunk és csuklogyakorlatot csináli, hogy szépen tudjunk irni.
-
Aztán ha valaki "csunyán" irt kapott egy körmöst vonalzoval és lehetett ujra csuklogyakorlatozni.
Többnyire azokat a gyerekeket ütötték akiknek egyébbként is nehezen ment a tantárgy a fejükbe.
-
Erdekes, hogy a keresztény szülök és tanárok forszirozták Mo.-on a verést, és a tilalmát egy további kommunista "eröszaknak" tartották, "nevelési hibának". Volt egy magyarnyelvü-német gimnazium ahol rendszeresen verték a gyerekeket és ez a német sajtoban nagy port vert fel.
-
Erdemes meglátogatni egy iskola-muzeumot No.-ban, ott aztán meglehet tudni mi köze volt a gyerekverésnek, egreciroztatásnak ahoz, hogy két világháboru létre tudott jönni.
-
Gyakran hallani, hogy Einstein nem volt jo tanulo, ami nem igaz. Egyedül a tornaorával volt elégedetlen mert nem akarta magát idomitani, tornaora elökészités volt a katonaságra.
 
Ez Németországban volt egy ginaziumban ahova csuppa gazdag szülö gyereke járt, olyanok akik nem engedhették meg maguknak, hogy a gyereknek ne legyen érettségije. :)
-
Bevallom a Hittanárt azt hozzá költöttem. Valoban nem is emlékszem, hogy ki volt a hittan tanár. Nem Bayorországban volt ott még kereszt is lett volna a falon. Csak heti 20 otát tartottam mert még egyetemre jártam. Innen a rozoga auto. :)
Azért csodálkoztam, mert Magyarországon a 80-as években már legfeljebb a kis falvakban jártak buzgón misére vasárnap délelőttönként. De hittan oktatás mindenhol csak iskolán kívül volt, így hála istennek, én megúsztam. :D Arra ugyan nem vagyok túl büszke, hogy a bibliával még csak köszönőviszonyban sem vagyok, annyira hiányosak az ismereteim ezen a téren.
 
Flamingo , mond hogyan akarsz tanitani , nevelni , ha egy ötödikes nebuló , nem ovodás , hanem már ugye "felsös" nemtudja a szünetben elvégezni "szükségletét" és csoportosan mennek ki az óráról a WC-re mert nekik ehhez joguk van !!:mad2:
És vajon ki adta nekik ezt a jogot Gyulám?
A helyi házirend vagy központilag a kormányzat?
Végülis mindegy. A tanároknak szerintem vissza kell jelezni, hogy ez a tanítás rovására megy.
A színházban sem ugrálgatunk fel előadás közben (igaz ott fizetünk is, hogy előbb bejuthassunk).
Persze, ha ez idézőjeles, azaz maguknak vindikálják az óraközbeni kiszaladás jogát a tanulók, akkor egyszerűen nem kell az órára visszaengedni őket (hogy a többieket ne zavarják). Aztán esetleg hiányzónak beírni.
Nem ismerem a kinti rendszert, de nálunk pl, ha x óra igazolatlant szed össze a gyerek, nem kapnak a szüleik családi pótlékot, ami általában komoly érvágáa a renitenskedők családjában).
, Hogy ütik-verik a tanárokat mert az is a joguk és még röhögve fel is teszik a cociális -médiákra ! Ez nem Somogy vagy Zala megye "sötét falvaiban" hanem a müvelt Németországban történik !
Nyugi, nálunk is verik a tanárokat, ezért kitalálták, hogy a tanár is közfeladatot ellátó személy, tehát olyan, mintha rendőrt ütnél meg és általában elzárással büntetik
Hogyan akarsz oktatni , ha nemtudnak egy pár mondatott hangosan felolvasni illetve az értelmét azoknak a mondatoknak megmagyarázni amit elolvastak ??
No igen, a funkcionális analfabetizmus.
Mert elveszett az az élmány, amit 5-6-7 évesen az első szavak leírása és felolvasása okozott.
Ehhez kell a jó tanár, aki rádöbbenti, hogy ugyanilyen élmény a szorzótábla, a függvények, a sorozatok, a differenciál/integrál számítás ...
Ettől önmaga lesz több (a mások, de legfőképp) a saját szemében. (Hozhattam volna példát más tanterületről is, de remélem a lényeg így is érthető.)
Valami nagyon elcsuszott az utobbi 20-25 éveben , de majd mindenhol ! :(
Na ebben sajnos egyet kell értsünk.
De jobbat ellene nem nagyon tudok mint a közhelyet:
Gondolkozz globálisan, cselekdj lokálisan! Ezért is próbálom megosztani azt a kevés tudásom, ami belém szorult.
Ps. Frau Schwesig a volt "családminiszter" Németországban a felsös gyermekét kivette az állami iskolából és magán iskolába jellentette be ! Nem megmond ez mindent ??
Az orosz, de a magyar poitikusok gyerekei is meg svájci magániskolákba járnak... :(
 
Valoban nem értem mit gondoltak a felnöttek a gyerekkorunkban? Abban az idöben még a "szépirásra" is adtak jegyet, naponta többször fel kelett állnunk és csuklogyakorlatot csináli, hogy szépen tudjunk irni.
-
Aztán ha valaki "csunyán" irt kapott egy körmöst vonalzoval és lehetett ujra csuklogyakorlatozni.
Többnyire azokat a gyerekeket ütötték akiknek egyébbként is nehezen ment a tantárgy a fejükbe.
-
Erdekes, hogy a keresztény szülök és tanárok forszirozták Mo.-on a verést, és a tilalmát egy további kommunista "eröszaknak" tartották, "nevelési hibának". Volt egy magyarnyelvü-német gimnazium ahol rendszeresen verték a gyerekeket és ez a német sajtoban nagy port vert fel.
-
Erdemes meglátogatni egy iskola-muzeumot No.-ban, ott aztán meglehet tudni mi köze volt a gyerekverésnek, egreciroztatásnak ahoz, hogy két világháboru létre tudott jönni.
-
Gyakran hallani, hogy Einstein nem volt jo tanulo, ami nem igaz. Egyedül a tornaorával volt elégedetlen mert nem akarta magát idomitani, tornaora elökészités volt a katonaságra.
Szerettem a szépírás órákat!
Manapság pedig a svédek a kézírás tanításának eltörlésén fáradoznak, tudtommal, előny a billentyűzeten...
 
Flamingo , mond hogyan akarsz tanitani , nevelni , ha egy ötödikes nebuló , nem ovodás , hanem már ugye "felsös" nemtudja a szünetben elvégezni "szükségletét" és csoportosan mennek ki az óráról a WC-re mert nekik ehhez joguk van !!:mad2: , Hogy ütik-verik a tanárokat mert az is a joguk és még röhögve fel is teszik a cociális -médiákra ! Ez nem Somogy vagy Zala megye "sötét falvaiban" hanem a müvelt Németországban történik ! Hogyan akarsz oktatni , ha nemtudnak egy pár mondatott hangosan felolvasni illetve az értelmét azoknak a mondatoknak megmagyarázni amit elolvastak ?? Valami nagyon elcsuszott az utobbi 20-25 éveben , de majd mindenhol ! :(
Ps. Frau Schwesig a volt "családminiszter" Németországban a felsös gyermekét kivette az állami iskolából és magán iskolába jellentette be ! Nem megmond ez mindent ??
Gyula! 2004-ben nyelvvizsgáztam, és akkor mesélte a felkészítő tanár, h egyik kollégájába belehabarodott az egyik diáklány. Mivel nem lehet viszonyuk, a tanár nem volt hajlandó rá...
Feljelentette a diáklány a tanárt bosszúból! Nemi erőszakot fogott rá!
Ilyet ki merészelt volna annak idején?!
 
Ahogy Casaloma is írta (meg te is kifejtetted), attól még az nem jogalap a verésre.
Van egy Cserdi nevű település. Az is cigányfalu. MÉGIS AZ ÖSSZES GYEREK TOVÁBB TANUL középiskolában. Szóval nem lehetetlen, igaz nem is könnyű feladat.
Amúgy meg nem a falu feladata sem a busz, sem a padlócsere, hanem a KLIK nevű impotens gyülekezeté. Ugyanis az állam mára nem csak a a foglalkoztatási, de a fenntartási feladatokat is a KLIK-hez sorolta át egyuttal az (oktatási) épületek tulajdonjogát is elvette a településektől. (Pontosabban azok ajánlották fel önként és dalolva...)
Én azért egy is szócskát is beszúrnék az otthon mögé.
Mert, bár oktatási intézménynek titulálják az iskolákat, azért nevelési feladataik is vannak.
És, ha ezt is besorolná a kötelezők közé?
Ha értelmes, belátja, hogy ezzel a saját jövőjét is alapozza (mert öregkorára olyan lesz a támasza is, amilyenre formálja).

De hisz a gyermek meg maga a varázslat!
Az a világ már régen elmúlt, hogy ők a "nemzet napszámosai".
Tudomásul kell vennünk, hogy ma aki rendelkezik piacon értékesíthető tudással (és ezt tudja is magáról), az ott is értékesíti azt.
Azok a buta finnek meg svájciak (meg jó páran még) felismerték, hogy a tanár "terméke" nem egy azonnal, hanem csak hosszabb távon értékelhető termék. Magyarán a munkájának eredménye reálisan 5-15 év múltán lesz látható. Ezért ezekben az országokban a tanár egy elismert (anyagilag és erkölcsileg is elismert) foglalkozás.
Attól tartok, mi ettől fényévekre vagyunk.
Jelenleg (meg úgy 3o éve egyfolytában) a politika ezt a területet is hanyagolja, de érdemben legalábbis nem foglalkozik az oktatás minőségének fejlesztésével.
Ha mi szülők nem követeljük ki, nem is fog megfelelően fejlődni. már pediglen mást sem tudunk kikövetelni...

Csak önmagam tudom ismételni: fel kell a gyerek érdeklődését kelteni és sokkal könnyebb lesz.

Egy egyszerű példa:
Egy kis faluba költöztem, ahol megszűnt a helyi iskola és a szomszéd városba járnak (iskolabusszzal) a gyerekek.
Valami hőhullám vagy időleges elmebaj folytán megkértem a polgármestert, hogy hadd próbáljam meg segíteni a gyerekek tanulását úgy, hogy szombat délelőttönként 1-2 órát a művház könyvtárában beszélgetünk azokkal, akiknek valami gondja akad matekból (meg fizikából, angolból...).
A lényeg, hogy a 6-7-es gyerekek nem értik a törteket. Egyformán nem értik.
Egy rövid példával (hogy a fél tortát mindegy hány szeletre vágom 2/4, 4/8, 5/1o, az akkor is fél torta marad) - felfogták a lényegét. És talán 2 perc kellett hozzá. Értem én, hogy tanmenet, meg haladni kell az anyaggal, de, ha az alapok hiányoznak...
Így ne is várjuk, hogy Öveges meg Sas professzorok jelennek meg a mai oktatásban (ha egyáltalán mondanak ezek a nevek ma valamit).
Flamingo!

Felmérést végeztek, h a középiskolásoknak milyen a szövegértése, hiszen olyan ütemű elvárások vannak...
Az eredmény: siralmas.
Tudod, miért?
Mert az elemi osztályokba besűrítik azt, amit mi még később tanultunk...

Olyan alapvető hibákat lehet találni, ami nem a számítás helyességén múlik pld egy matematika órán, hanem a szövegértésen!
Ilyen az, amikor egy feladatnak több alkérdése van.
Simán átsiklanak a legtöbben fölötte, az l.-re válaszolnak, és tovább ugranak a következő feladatra!
Akkor az hány pontot ér? Mennyire lehúzza a matematikai vizsgáját? Legyen az egy matek Központi vizsga, v akár lehet érettségi...
Nálunk már ez nem játszik, túl vagyunk, de a matek tanár külön felhívta erre a figyelmet, még szülői értekezleten is!
 
Ez, amit leírtál napi kb. 10 percet vesz igénybe a szülő életéből. Könyörgöm, miért vállal gyereket az, aki még ennyi időt sem tud rá szakítani??? Ennél a wc-n több időt töltünk el naponta!
Igen, alap szinten valóban, kb 10'
De nálunk ezekből lettek a hosszabb beszélgetések, a társított témák, összességében bizony időnként elérte a 2 órát alkalmanként v akár naponta is, sosem sajnáltam rá az időt, bár a házimunka terén helyenként részben elhalasztottam másnapra, de megérte!
Mindent megér, ha a gyermek érez annyi bizalmat, h kinyíljon, mert meghallgatásra talál!
A szülő nem háríthatja felelősségét a tanárra, és fordítva sem.
Az ütlegelve nevelés pedig sehol sem eredményes, sem otthon, sem az iskolában.

Aki pedig tanúja az esetnek, h bántalmazzák a diáko(ka)t az iskolában, és elhallgatja, nem lép fel vele szemben, az hallgatólagos beleegyezését adja hozzá.
Sajnos egy faluban a felfogás valóban lehet kirekesztő abban az esetben, ha a falu közvéleménye úgy találja, h "fölösleges bajt" szakított rá a falura aki nyilvánosságra hozta az ügyet...

Ebben pedig erőnek erejével sem fog változtatni az a közösség a véleményén, még akkor sem, ha nyilvánvalóan sokan számonkérnék a gyerekek bántalmazását.
Azt sem tudom elképzelni, ha születne vmiféle határozat ebben az ügyben, h már pedig tiszteletet érdemel a tanárnő, mert szólni mert, h ő maga sokàig tudná türelmesen elviselni a falu közösségének megnyilvánulásait vele szemben, esetleg kiközösítésüket...
 
Az elhallgatás meg a "nem kerül a médiába" a két külön dolog. Miért kell mindennek mindig a médiába kerülni?
Mert még így is el akarja zavarni a fél falu a tanárnőt. Köztük a jogvégzett volt jegyző.
Hiába derült ki Farkas Flórián "csákmátéskodása" vagy a szabolcsi (ha jól emléxem kislétai) polgármester közfoglalkoztatós mutyija.... - így sem volt igazán intézkedés a felszámolására.
Ha meg sem szellőzteti a média, akkor ezek a kiskirályok "nagy" királyokká válnak és még messzebb mennek, bár szerintem már nem nagyon van lejebb.
Flamingo!

Felmérést végeztek, h a középiskolásoknak milyen a szövegértése, hiszen olyan ütemű elvárások vannak...
Az eredmény: siralmas.
Tudod, miért?
Mert az elemi osztályokba besűrítik azt, amit mi még később tanultunk...
Bár valóban több a tanulnivaló, de szerintem az alapozással van nagy gond.
Ha a gyerek nem tud fejben elvégezni egy egyszerű szorzást vagy csak szótagolva tud olvasni felsőben, akkor hiába is magyarázzuk a halmazelméletet vagy a bekezdés/tárgyalás/befejezés hármas tagolást. De ahogy az előző posztban is említettem, a törteket sem magyarázzák el érthetően (három különböző tanáruk is van a csoportomba járó diákoknak és egyikük sem értette a tört fogalmát.
Ha nincs meg az alap, akkor hiába kezdem az áltörteket, vegyes törteket magyarázni, amíg a simát sem értik.
Olyan alapvető hibákat lehet találni, ami nem a számítás helyességén múlik pld egy matematika órán, hanem a szövegértésen!
Ilyen az, amikor egy feladatnak több alkérdése van.
Simán átsiklanak a legtöbben fölötte, az l.-re válaszolnak, és tovább ugranak a következő feladatra!
No ez speciel általános iskolában még a tanár hibája, mármint, ha nem hívja fel a figyelmet arra, hogy feladatonként több kérdés is van. Sőt arra is fel kellene hívnia a figyelmet, hogy ha nem megy valamelyik, akkor lépjenek a következőre, majd, ha marad idő térjenek vissza rá, ha a többi már kész.
Középiskolában ezt már tudni illik, persze, ha általánosban nem hívják fel rá a figyelmet, kevés gyerek jön rá magától, hogy a rendelkezésre álló idővel is gazdálkodni kell.
Akkor az hány pontot ér? Mennyire lehúzza a matematikai vizsgáját? Legyen az egy matek Központi vizsga, v akár lehet érettségi...
Nálunk már ez nem játszik, túl vagyunk, de a matek tanár külön felhívta erre a figyelmet, még szülői értekezleten is!
Hát ez az!
Nem a szülő, hanem a gyeek van ott a dolgozatírásnál. Neki kell szólni, mert a szülő reggel hiába is szól, a gyerek elfelejti, mire beér az iskolába.
Egyébként még két fontos dolog (bár talán már említettem):
Egyik a sikerélmény.
Én pl. úgy teszek, mint aki nem érti és kérem, hogy magyarázzák el az adott feladatot. Aztán ha félmagyarázatot is kapok visszamondom a helyes megoldást, hogy jól értettem-e, ezt magyarázta-e.
hihetetlen mekkora sikerélmény, hogy egy felnőttnek el tudta magyarázni (még ha nem is teljesen) az adott feladatot és a megoldását is.
A másik pedig, hogy legyen határozott, ha tudja az adott dolgot, ne hagyja megingatni magát. Egy egyszerű szorzás eredményát kérdezve, többnyire a helyes eredményt válaszolják, de egy egyszavas "biztos?" kérdésre is meginognak.
 
Bár valóban több a tanulnivaló, de szerintem az alapozással van nagy gond.
Ha a gyerek nem tud fejben elvégezni egy egyszerű szorzást vagy csak szótagolva tud olvasni felsőben,
A "mi időnkben" még előfordult, hogy általános iskolában egy diáknak évet kellett ismételni. A lányom idejében már egyáltalán nem. Már alsóban elküldték nevelési tanácsadóba, és felmentették x tantárgyak alól, ez rendszerint a matematika vagy az idegen nyelv volt. Akinek "csak" az olvasással (és ebből adódóan persze az összes többivel is) volt gondja, az simán eljutott nyolcadikig is kegyelemkettessel, hogy ne rontsa tovább a levegőt, na meg a statisztikát.
 
Mert még így is el akarja zavarni a fél falu a tanárnőt. Köztük a jogvégzett volt jegyző.
Hiába derült ki Farkas Flórián "csákmátéskodása" vagy a szabolcsi (ha jól emléxem kislétai) polgármester közfoglalkoztatós mutyija.... - így sem volt igazán intézkedés a felszámolására.
Ha meg sem szellőzteti a média, akkor ezek a kiskirályok "nagy" királyokká válnak és még messzebb mennek, bár szerintem már nem nagyon van lejebb.

Az én kérdésem költői volt, nem a konkrét esettel kapcsolatos.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,364
Tagok
615,648
Legújabb tagunk
Anyecsk
Oldal tetejére