Ha emlékszel ezekre, akkor már "öreg" vagy...

pici mazsola

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekünk az Alba Regia Tv-nk volt és nagyon hosszú ideig működött. Hogy a nagymama "zöld" leveléhez hozzátegyek én is egy pár emléket. Ezeket a "kezdetleges" háztartási gépeket, úgy gyártották, hogy 10-20 évig működjenek, tehát nem kellett kidobni a "zöld" hulladékra 1 év után,mint a mai gépeket,mert ezeket csak pár évre gyártják, vegyenek az emberek helyette újat. Azonkívül apámnak volt egy borotva élezője,amivel a borotvapengét tudta hosszú ideig használhatóvá tenni. A fahamut felhasználtuk a kertbe a növényekhez. Ha most kis falunkból beutazom a városba (10 km) az utak melletti árkok tele vannak nylon kuka zsákokkal, abban van a család szemete,vegyesen kidobva,elegánsan. Annak ellenére,hogy a falunkban szelektív szemétszedés folyik és tele vagyunk konténerekkel. Akkor nem volt nylon kukazsák, és nem volt szelektív szemétszedés, de sehol nem volt szemét,sem az utak mellett, sem a házak előtt, még a városban sem, ahol akkor éltem.
en is ilyen teven nesztem a musort amikor a nagyinal voltam kis koromban
 

pici mazsola

Állandó Tag
Állandó Tag
A Dunántúlon hallottam a fekete eperfát szederfaként emlegetni. Felénk csak eperfának mondják.
Régen sok helyen ültették a "tyúkudvarba", ezt még Bálint gazda is ajánlja.
Jó pálinka is főzhető belőle. A fájából készült hordó is nagyon jó a pálinka érleléséhez. Volt olyan étterem a közelünkben, ahol különleges csemegeként kínáltak eperfa hordóban érlelt pálinkát.
Még gyemekkoromban próbálkoztak nálunk a selyemhernyó tenyésztésével. Ahhoz ültettek közúti-parkfaként sok eperfát, mert annak a levele kellett ezeknek a hernyóknak. Még most is található néhány belőlük.
Bár kedvelem a gyümölcsét, de a járdák közelében lévőket sokszor szidom. A lehullot gyümölcsébe, ha belelépünk sokáig hagy sötét foltot, ha bevisszük a lakásba, nehéz tisztítani.
igen a balint gazda,es a delta vagy a regi szeszejes evszakok
 

tornando

Őstag
Ezüst támogató
Állandó Tag
Ha érdekelnek a régmúlt eseményei, a népi hagyományok, a paraszti kultúra emlékei, akkor látogasd meg csoportunkat!
Szívesen látunk minden érdeklődőt, sok érdekes dologgal ismerkedhetsz meg!
https://www.facebook.com/groups/1542817089342399/
Ne máshová tuszkold a népet írd le ami neked emlék.
Babapiskóta van még?
bd79ff001f0df39984e4c8bb04bd95ea.jpg
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
images


Emlékeztek? A közértekben voltak ezek a darálók, a csomagolós- pakolós pulton. Volt aki olyan ügyesen tudta kitakarítani a kávédarálót, hogy akár még egy +zacskóval is megörvendeztethette a készletét. Hjaj, de régen volt, akkor még lehetett vásárolni fél kiló cukrot is, no meg kannás tejet... Talán igaz sem volt?! :dr_9:
 
Oldal tetejére