Gyurcsány ráérzett: sokan elvennék a határon túliak jogait

70 százalék nem ért vele egyet, 40 százalék el is venné a határon túli magyarok szavazati jogát. A társadalom negyede az állampolgárságtól is megfosztaná a 2010 óta honosított egymillió embert.

A teljes népesség mindössze ötöde ért egyet azzal, hogy a határon túl élők is voksolhatnak a parlamenti választáson – derül ki a Republikon Intézetnek a 24.hu megbízásából készült felméréséből.

Ugyanakkor azok, akik ellenzik a szomszédos országokban élő kettős állampolgárok szavazati jogát, megosztottak abban, hogy utólag el lehet-e venni ezt a jogot:

a megkérdezettek 40 százaléka fosztaná meg őket a szavazás lehetőségétől, 31 százalék viszont ellenérzései dacára sem venné vissza a választójogot.

A Demokratikus Koalíció október végén indított aláírásgyűjtést azért, hogy a határon túli magyarok ne vehessenek részt a választáson – az akciót a többi ellenzéki párt nem támogatja, több közülük kifejeztten elítélően beszélt róla. Emögött azonban – mint a Republikon adataiból látszik – legfeljebb erkölcsi megfontolás áll, Gyurcsány Ferenc ugyanis jól érezte meg az ügyben rejlő lehetőséget. A baloldali-liberális szavazók mindössze 8 százaléka helyesli az erdélyi vagy éppen a vajdasági magyarok választójogát, 55 százalék pedig elvenné tőlük a szerzett jogot.

Meglepő, de még a Fidesz-szavazóknak is csak a 37 százaléka ért egyet a szavazati jog 2010 utáni kiterjesztésével, 26 százalékuk a baloldaliak többségéhez hasonlóan visszavonná a döntést, további 32 százalék pedig érvényben hagyná ugyan, de nem ért vele egyet.

Váratlan lehet az is, hogy a Jobbik szavazói még a baloldali-liberális szimpatizánsoknál is nagyobb mértékben utasítják el a külhoni magyarok választójogát: 58 százalékuk elvenné azt.

Tény, hogy a 2014-es parlamenti választáson a Fidesz-KDNP tarolt a határon túl: a levélszavazatok 95,5 százalékát megszerezte (ez akkor csaknem 123 ezer voksot jelentett, míg a Jobbik háromezernél kevesebbet kapott). A külhoniak szavazójoga egyébként korlátozott: csak a pártlisták közül választhatnak, egyéni jelöltek közül nem. Jövőre a felpörgetett honosítási programnak köszönhetően százezernél is több határon túli magyar szavazhat, mint 2014-ben – ez nagyjából Kecskemét népességének felel meg.

Megosztottabb a társadalom a kettős állampolgársággal kapcsolatban. A megkérdezettek negyede elvenné az állampolgárságot az egyszerűsített eljárással magyar útlevelet szerző egymillió embertől. További 34 százalék úgy ítéli meg, hogy az állampolgárság nem vehető el, mégha nem ért is egyet a könnyített honosítással. És mindössze 30 százalék helyesli a 2010-es döntést, amelynek nyomán magyarországi lakcím nélkül szerezhetnek állampolgárságot a határon túli magyarok.

A pártok szavazótáborát nézve egyedül a Jobbik-szimpatizánsai között vannak relatív többségben azok, akik megfosztanák állampolgárságuktól a környező országokban élő magyarokat: 46 százalék válaszolt így, miközben a baloldali hívek közül „csak” 31 százalék.


De még a Fidesz-szavazók között is mindössze 45 százalék ért egyet az állampolgárság kiterjesztésével, és a kormánypárt majdnem minden ötödik támogatója – 18 százalék – visszavenné a magyar útlevelet a környező országok magyarjaitól.

24

szvazati jog.jpg
 
Nem következetes az érvelésed A "miatt a pontosan és mint" szavak saját hitedet tükrözi nem logikai ok okozati következés
Sőt még van egy mondatod ami még sokkal több mint látszik:
"A magyar a szemkilövetést nem feledte el."
Magyarázd el kikre gondolsz:kik nem feledték?
És kik feledték?
Csak hagyd ki az indulati és jelzős szavakat
 
Utoljára módosítva:
Pontosan e a plakát utóhatása miatt, meg a frissiben történt felkérés miatt /"külföldön" élö magyarok ne szavazzatok/ is tünik el GyF. a süllyesztöben.
S a vicc a dologban: nem a konzervativ polgári oldal melegiti fel ezt a történetet hanem a DK....hasonlóan, mint az öszödi beszédet.

Lehet, hogy tévedek, de úgy látszik nem érted az összefüggést. Kiemelem az előző hozzászólásomból a Wikipédiából beidézett részletet:

A kettős állampolgárság ötletét támogató szervezetek közül vitathatatlanul a Fidesz képviselte a legnagyobb súlyt. Orbán Viktor már 2004. szeptember 12-én Szabadkán, a helyi magyarokkal tartott találkozón támogatásáról biztosította a kettős állampolgárság megadásának ügyét, majd a Fidesz sajtóközleményben is üdvözölte a népszavazás kiírását.[23][24] A határon túli magyarsággal fenntartott jó kapcsolatára az egész kampány során nagy hangsúlyt helyezett a párt. A fideszes politikusok számos találkozót bonyolítottak le a kisebbségi magyarság képviselőivel. Az állampolgárság megadását a trianoni békeszerződés által szétszakított magyar nemzet újraegyesítésének egyik módjaként mutatták be. Míg a kórházak ügyében a párt az észre, addig a kettős állampolgárság ügyében a szívre és a nemzeti összetartozás fontosságára hivatkozva buzdított igen szavazatok leadására.[8] A Fidesz kampányának csúcspontja a 2004. november 27-én a budapesti Városligetben megtartott Összetartozás Napja nevű rendezvény volt, ahol Orbán Viktor a magyarság szempontjából sorsdöntő jelentőségű eseményként vázolta fel a népszavazást.[25]

Ehhez hozzájön Vadai Ágnes interjúja, amit alá másoltam be. Ha mindkettőt egymás után elolvasod, ill. megnézed egyértelművé válik, hogy O.V. az elvesztett választás után mennyire "remegett" a határon túl élő magyarok szavazatai után. Vadai a nyilatkozatában elmondta, hogy 2004-ben már elindították a folyamatot, hogy az ominózus szerződést módosítsák, ami aztán "kútba esett". Miiiiiiilyen érdekes.

A magyar a szemkilövetést nem feledte el.

Ebben a témában érdekelt voltál? Ott voltál, részt vettél OV által megszervezett tüntetéssorozatban, rombolásban?
 
Román kormányfő: Ha kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt

Azért egészen más magyar állampolgárokat fenyegetni ezzel, mint románokat. Az erdélyi magyarok csak a magyar kormányra számíthatnak, hogy kiáll az érdekeik védelmében, ezért azoknak, akik közülük magyar állampolgárok, jogukban áll megválasztani, hogy ki képviselje érdekeiket itt, Magyarországon is a román kormánnyal szemben.
Mindamellet, hogy erre szerintem Brüsszelnek kellene reagálnia, úgy vélem, hogy Romániában azért van az RMDSZ és még pár szervezet, hogy ők képviseljék a románia magyar nemzetiségűeket.
Annál is inkább, hisz korábban miniszteriális szinten vettek részt a kormányzásban. Nem mellesleg, mi van, ha bármilyen magyar kormánynak azt üzenik, hogy ez Románia belügye?
Nem veszünk több Dacia-t vagy nem iszunk több Csiki sört? Az EU, NATO tagságukat nem vétózta meg egyik magyar kormány sem.
 
Mindamellet, hogy erre szerintem Brüsszelnek kellene reagálnia, úgy vélem, hogy Romániában azért van az RMDSZ és még pár szervezet, hogy ők képviseljék a románia magyar nemzetiségűeket.
Annál is inkább, hisz korábban miniszteriális szinten vettek részt a kormányzásban. Nem mellesleg, mi van, ha bármilyen magyar kormánynak azt üzenik, hogy ez Románia belügye?
Nem veszünk több Dacia-t vagy nem iszunk több Csiki sört? Az EU, NATO tagságukat nem vétózta meg egyik magyar kormány sem.

Brüsszel az ukrán nyelvtörvény miatt sem szólt egy árva szót se. A katalánok elleni rendőri attakok miatt se szólalt fel. Brüsszel csak az illegális bevándorlók jogait védi, az európai kisebbségek ügyét már belügynek tekinti.
Az is Románia belügye volt, amikor Ceaucescu nekiesett a romániai magyar falvaknak?
A világon mindenhol védi az anyaország a más országokban élő saját kisebbségeit, pláne, ha azok nem is a saját akaratukból települtek ki az országból. Pláne ha azok az adott ország állampolgárai is!
Komolyan azt mondod, hogy szó nélkül kellene néznie a magyar kormánynak, ha a román miniszter beváltja a fenyegetését, és felakasztatja azokat a székely magyarokat, akik kitűzik a székely zászlót? Akik esetleg magyar állampolgárok is? Legyintsen rá, hogy ez Románia belügye?
Hát ezért nem csak a magyar kormánynak kéne tiltakozni, hanem az összes európai kormánynak. De a magyarnak elsősorban!
 
En valamikor magyar állapolgár voltam, hogyan tudnék választopolgár lenni az ohazában?
Felkell esküdni ahoz a Fideszre vagy hogyan müködik?
Márcsak az érdekesség kedvéért is. :)
-
Egy ismerösöm lánya aki Amerikában született rögtön megkapta a magyar állampolgárságot mert az Apja magyar születésü volt amit igazolni tudott.
Az emigrált apa nem tudott ujra magyar állampolgár lenni mert az ö szüleinek a születési anyakönyvi kivonata nem volt meg.
 
En valamikor magyar állapolgár voltam, hogyan tudnék választopolgár lenni az ohazában?

Bemutatod a születési anyakönyvi kivonatod és megkapod. De levélben nem szavazhatsz. ahhoz apukád születésije kell.
De itt felesleges erről vitatkozni, a mélymagyaroknak fogalmi zavaraik (is) vannak.
 
Bemutatod a születési anyakönyvi kivonatod és megkapod. De levélben nem szavazhatsz. ahhoz apukád születésije kell.
De itt felesleges erről vitatkozni, a mélymagyaroknak fogalmi zavaraik (is) vannak.

Tehát nem kell "megtérjek", elkötelezzem magamat, ujra állam(polgár)ositani magamat? :)
-
Az apukáméval problémák vannak arrol kiderült, hogy a 20-as években eltünt, a templomban nem találtam keresztlevelet. A rabszáma az nem elég? :(
 
Utoljára módosítva:
Kedves Jászladány!
Miről beszélsz? Azok az emberek, sőt a szüleik és a nagyszüleik is mindig ott éltek.. Az a HAZÁJUK!!!!
Soha nem gondolkoztál el azon, hogy a kisebbségek érdekeit az anyaország leginkább azzal szolgálja, ha nem megosztja őket, mert az egyik felét támogatja, a másikat nem , s ő akarja megmondani a frankót? Dilettantizmusra vall, ha egy olyan országot zsarolnának(lásd Ukrajna) amelyiknek a korai történelme ezer szállal kötődik a magyarokéhoz, sőt közös, s ahelyett, hogy közvetítőként lépne fel az oroszok és ukránok között elképesztő butaságokat tesz....
S bizony Erdély ha a Magyar Királysághoz is tartozott időnként, mindig önálló volt.... Sosem volt igazán az ország szerves része...A déli részeket pedig a magyarok telepítették be az akkori települések elnéptelenedése miatt.. Na meg Te mint a hit bajnoka biztosan tudod, hogy a vallásüldözés következménye a felvidéki, moldvai, de az erdélyi és bánáti lakosság összetétele nemzetiség szerint...
 
Kedves Jászladány!
Miről beszélsz? Azok az emberek, sőt a szüleik és a nagyszüleik is mindig ott éltek.. Az a HAZÁJUK!!!!

Nem vitázom olyannal, aki szerint Romániára tartozik, hogy felakasztatja-e azokat a magyarokat, akik kiteszik a székely zászlót Székelyföldön, csak mert az a hazájuk.
A katalánoknak pedig Spanyolország a hazájuk, mégse értenék egyet azzal, hogy felakasszák azokat a katalánokat, akik kiteszik a katalán zászlót.
Egyáltalán azzal sem értenék egyet, hogy bárkit felakasszanak, de azt se, hogy ezzel egy politikus fenyegesse bármelyik nemzetiséget bármelyik hazában.
De Te még ezt is tudod védeni. Gratulálok!
 
Nem vitázom olyannal, aki szerint Romániára tartozik, hogy felakasztatja-e azokat a magyarokat, akik kiteszik a székely zászlót Székelyföldön, csak mert az a hazájuk.
A katalánoknak pedig Spanyolország a hazájuk, mégse értenék egyet azzal, hogy felakasszák azokat a katalánokat, akik kiteszik a katalán zászlót.
Egyáltalán azzal sem értenék egyet, hogy bárkit felakasszanak, de azt se, hogy ezzel egy politikus fenyegesse bármelyik nemzetiséget bármelyik hazában.
De Te még ezt is tudod védeni. Gratulálok!

Kit akasztottak fel Romániában mert kitette a székely zászlot? Ne hazudozz.
En az ellenkezöjét láttam egy 2 km-es székely zászlot hurcoltak az országuton. Ott mindenki rövidláto? :)
-
Ekkora nationalizmussal még a Katalánok sem rendelkeznek. Nem gondolod, hogy 2 km szövet egy kicsit tulzás?
-
K-5.jpg
 
Brüsszel az ukrán nyelvtörvény miatt sem szólt egy árva szót se. A katalánok elleni rendőri attakok miatt se szólalt fel. Brüsszel csak az illegális bevándorlók jogait védi,
Mivel már úgyis szétoffoltuk a témát, meg merem kérdezni: Mi az az illegális bevándorló?
Azt még csak csak tudom, hogy mi az a bevándorló (anyja neve migráns), azt is tudom, mi az az illegális (törvényellenes), de így a kettő együtt nálam nem kapcsolódik össze.
Nálam ha valaki átlépte a határt az , ha törvényesen tette vagy bevándorló vagy menekült (közeli országból) vagy turista. Ha mindezt törvénytelenül tette, az illegális határátlépő, de attól még nem bevándoló (migráns).
De lehet, hogy hoztak ezzel kapcsolatban valami új törvényt? Bár nem hinném, hisz akkor a jobbik alelnök falujának nem semmisítette volna meg az Alkotmánybíróság a határozatait ezen a téren...
az európai kisebbségek ügyét már belügynek tekinti.
Az is Románia belügye volt, amikor Ceaucescu nekiesett a romániai magyar falvaknak?
Az is az EU tagságunk idején történt? Nem hallottam róla.
Vagy ilyenkor vissza lehet nyúlni a "komcsi éráig"?
A világon mindenhol védi az anyaország a más országokban élő saját kisebbségeit, pláne, ha azok nem is a saját akaratukból települtek ki az országból. Pláne ha azok az adott ország állampolgárai is!
Ja lásd siíták, szunniták több orszában, hutu tuszi viszály Ruanda és Burundi esetén vagy a z örmény népírtás 1oo éve a törökök által... (Te is visszamentél az időben.)
Komolyan azt mondod, hogy szó nélkül kellene néznie a magyar kormánynak, ha a román miniszter beváltja a fenyegetését, és felakasztatja azokat a székely magyarokat, akik kitűzik a székely zászlót? Akik esetleg magyar állampolgárok is? Legyintsen rá, hogy ez Románia belügye?
Nem, ne legyintsen, de nemhogy az ukrán blokkoláshoz hasonló lépéseket nem láttam, de tettek bármit is azon kívül, hogy bekérették a román nagykövetet?
Hát ezért nem csak a magyar kormánynak kéne tiltakozni, hanem az összes európai kormánynak. De a magyarnak elsősorban!
És az hatni fog?
 
Az erdélyi magyarok olyan körülmények között próbálják megőrizni az identitásukat, a nyelvüket, a kultúrájukat, hogy a román miniszter akasztást ígér be nekik, ha kiteszik a nemzetiségük zászlóját. Nem egy közülük ráadásul magyar állampolgár is.

És ti itt azzal vagytok elfoglalva, hogy elvitassátok tőlük az állampolgárságukat, és a szavazati jogukat.
Hát én ebben nem veszek részt, bocs!
 
Brüsszel az ukrán nyelvtörvény miatt sem szólt egy árva szót se. A katalánok elleni rendőri attakok miatt se szólalt fel. Brüsszel csak az illegális bevándorlók jogait védi, az európai kisebbségek ügyét már belügynek tekinti.
Az is Románia belügye volt, amikor Ceaucescu nekiesett a romániai magyar falvaknak?
ja meg a Gyurcsany a hibas.
Tudod nem lehet ide is oda is jo pofizni mert a ketszek kozul a foldrecsucsules a vege.

A magyar parlament epuleten a szekely zaszlo kint van de az eus nincs.
Nepunk es kormanyunk mindent megad annak aki magyarnak erzi magat hogy hazaterjen a hazaba.
NEm tolonganak csak ha a mezesmadzag is ott van.

Ez a felesleges nacionalizmus elsosorban az ott eloket sujtja. A romanok miert is tamogatnak ezerrel a terseget mikor egy fizetett ellenseg szamukra Erdely, meg normalis kapcsolat volt addig parlamenti kepviselokkel birtak, miota fel van tuzelve a politika elmarad minden befektetes gazdasag stb
Az erdekervenyesites banta a nagy dumas melymagyarkodas.
 
Annál is inkább, hisz korábban miniszteriális szinten vettek részt a kormányzásban. Nem mellesleg, mi van, ha
bármilyen magyar kormánynak azt üzenik, hogy ez Románia belügye?

egeszen pontosan !!
HA en lennek romania minisztere bevezetettnem az egy allampolgarsag torvenyet
csak ugy ugy mint ausztriaban es meg sorolhatnam hol meg
majd mindjart kiderulne arrol a nagy magyar szekelyrol mennyire is magyar ??
mit dobna el a roman vagy a magyar allampolgarsagat ???
gyanitom a magyartol szabadulna meg igen gyorsan
csak ennyit arrol huuuu de nagy hatarontuli magyarsagrol
 
Utoljára módosítva:
Az erdélyi magyarok olyan körülmények között próbálják megőrizni az identitásukat, a nyelvüket, a kultúrájukat, hogy a román miniszter akasztást ígér be nekik, ha kiteszik a nemzetiségük zászlóját. Nem egy közülük ráadásul magyar állampolgár is.

És ti itt azzal vagytok elfoglalva, hogy
elvitassátok tőlük az állampolgárságukat, és a szavazati jogukat.
Hát én ebben nem veszek részt, bocs!
ugybizony !! az osszeset es azonnal !! majd a tobbi cukorka allampolgarsagot is !!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,639
Tagok
615,329
Legújabb tagunk
Amberer
Oldal tetejére