Putyin összehozta a Lenint a szentekkel

Újabb lépést tett Vlagyimir Putyin arra, hogy közös nevezőre hozza az orosz és szovjet történelem egymást kizáró értékelését.

Tavaly november 7. centenáriumával kellett kezdenie valamit a Kremlnek, jóval korábban már megkezdődött Sztálin szerepének átértékelése a II. világháborús győzelemre kihegyezve, miközben a 30-as évek terrorját is el kell ítélni – leválasztva Sztálinról. A Szovjetunió felbomlását a 20. század geopolitikai katasztrófájának nevező Putyin ezúttal a kommunizmust és a kereszténységet ötvözte.

„Talán most olyat mondok, ami egyeseknek talán nem fog tetszeni, de azt hiszem...a kommunista ideológia és a kereszténység között szoros a kapcsolat, hiszen a szabadság, egyenlőség, testvériség, igazságosság, ez mind benne van a Szentírásban is” – idézte a Newsru.com az elnököt, akinek szavai a még bemutatás előtt álló Valaam című dokumentumfilmben hangzottak el, amelynek előzetesét az állami Rosszija 1 televíziós csatorna mutatta be.


Putyin még tovább ment, ezzel mintha a Szovjetunió felbomlása óta megoldatlan, változó intenzitással felbukkanó kérdést, a Vörös téren lévő Lenin mauzóleum ügyét is meg akarná oldani. Az épület elbontása, a kommunista vezetők sírjainak kiemelése a Kreml fala mellől a leginkább a kilencvenes évek közepén volt terv, de a 2000-es években is volt szó a temető áthelyezéséről és a bolsevik vezető bebalzsamozott testének végleges eltemetésétől, amit legutóbb a Putyinhoz lojális csecsen elnök, Ramzan Kadirov is felvetett, igaz, a Kreml jelezte, a kérdés nincs napirenden.

„Itt van például a mauzóleumban elhelyezett Lenin. Miben más ez, mint a szentek tisztelete a pravoszlávoknál vagy minden kereszténynél?” – mondta, ami úgy is értelmezhető, hogy a mauzóleum végleges helyét Putyin továbbra is a Vörös téren képzeli el.

Az elnök szerint a kommunizmus felépítéséről szóló írások épp olyanok, mint a Biblia primitív kivonata, a „kommunisták semmi újat nem találtak ki.”

A Levada Centr felmérése szerint az oroszok 41 százaléka támogatja, ugyanennyi ellenzi a mauzóleum fenntartását a Vörös téren. Az egyház képviseletében Vszevolod Csaplin közölte, az elnök által felvetett párhuzam nem igazolható, Lenin mauzóleumának szakrális ereje nincs, az ma már csupán turisztikai látványosság.

NYG.

lenin.jpg
 
Lehet hogy most megdöbbentek vele mindenkit, de elárulom, hogy szerintem ebben az ügyben Putyinnak alapvetően igaza van! És nem csupán most gondolom így hanem réges-rég, és erre konkrét bizonyítékkal is szolgálhatok! Íme, itt a link a Nagy Ateista Könyvre:
http://mek.oszk.hu/05200/05266/05266.htm#57
Ebből ideidézem a témához kapcsolódó részt hogy ne kelljen elolvasnotok az egészet:

[4,21] Ateisták voltak-e a kommunisták?

- A kommunisták mennyi embert kiirtottak és lám csak, ateisták voltak!

Előfordult, hogy a kommunisták valóban ateistának vallották magukat, Albánia például nyíltan deklarálta is, hogy az egy ateista ország. Ha jól megnézzük azonban, ki fog derülni, hogy a kommunizmus valójában nem azt jelentette, hogy aki kommunista, az ateista, hanem mindössze egy újfajta pszeudo-vallás volt, méghozzá eszkhatologikus irányzatú! Tudniillik ami más vallásokban a világvégének felel meg (amikor is a "jók", "igazak" a mennybe mennek), annak a helyére lépett a szocialista ideológiában a világforradalom, illetve a kommunizmus eljövetele, amikor is megvalósul a tökéletes társadalom, ahol mindenki szükségletei szerint részesül a termelt javakból! Ez a vallásos téveszméken és misztikus meséken felnőtt, többnyire műveletlen embertömegek irrealitás-igényét kielégítette. Na már most, ha ez így igaz, ami nehezen tagadható, akkor nyilvánvaló, hogy a kommunizmus minden volt csak nem tudományos világkép! Meglehet, amikor Marx és Engels megalkotta, akkor korának legtudományosabb társadalomelmélete volt, de azután követőik mintegy dogmatizálták e tanokat, nem fejlesztették tovább a tudomány újabb eredményeinek megfelelően, emiatt a tan megmerevedett, és alkalmatlanná vált a realitásokkal való szembenézésre! Ebből viszont rögtön következik, hogy a kommunizmus, bár lehetett materialista - hiszen annak a filozófiának a lényege az anyagelvűség -, de nem lehetett ateista, mert nem rendelkezett igazi tudományos világképpel! Az ateista világkép ugyanis nem idealista álmodozásra épül valamiféle utópikus társadalomról, hanem a mindenkori tudomány tényeire!

Valójában csak amiatt mossák össze a szocialista társadalom nézeteit az ateizmussal, mert a volt szocialista társadalmak meglehetősen antiklerikálisak voltak, s az antiklerikális irányultság valóban jellemző gyakorta az ateistákra is! Ettől azonban az ateizmus még nem azonos sem a szocializmussal, sem a kommunizmussal!

Vagyis összefoglalásként megállapíthatjuk, hogy a kommunistákat nem szabad összemosni az ateistákkal, bár azt nem tagadjuk, hogy minden bizonnyal akadtak ateisták is közöttük. De például a vadászok közt is akadnak ateisták feltehetőleg, de ettől még nem mondhatjuk, hogy minden ateista vadász volna! A szocialista társadalom tulajdonképpen vallásos-dogmatikus társadalmi rend volt, mely társadalomnak a kommunista ideológia volt a vallása, vagy inkább idealista téveszméje!
----------------------------

Eddig az idézet a könyvből. Réges-rég fenn van az Interneten, lehet hogy lefordították oroszra is időközben, és Putyin onnan csórta a gondolatot, ellopva azt tőlem, a Szerzőtől! De hát mi mást is várhatunk egy diktátortól ugye... :)

Megjegyzem, rengeteg egyéb párhuzamot is lehet találni tényleg a kereszténység és az kommunizmus közt.

Szentháromság = Marx, Engels, Lenin
Körmenetek = Május 1-i felvonulás
Gyónás = nyilvános önkritika gyakorlása
Pap = Agit. Prop.,
Segédpap = Kisz-vezető
Cserkészek és más vallásos ifjúsági szervezetek = Úttörők, kisdobosok, meg maga a KISZ is.
Bérmálkodás = Felvétel a Pártba (vagy legalábbis a KISZ-be)
Megkeresztelés = Úttörővé avatás (vagy kisdobossá ha úgy tetszik)
Tízparancsolat = Az úttörők 12 pontja

Lehetne még keresgélni egyéb párhuzamokat is, de rátok bízom.
 
Utoljára módosítva:
Vsedolov Chaplin az orosz ortodox egyház legbefolyásosabb személyisége évek óta.. Az egyházak Oroszországban komoly tömegeket mozgattak meg meg már 2011. júliusában amikor tiltakozást szerveztek a Lenini- Sztálini bűnök elítélését követelve. Lenini és Sztálini!!! Ezeket a tiltakozásokat azóta is ébren tartják, s most nem az a kérdés, hogy a szovjet pártvezetőket hova temessék, vagy hogy Lenin és a szentek között van -e párhuzam, hanem hogy elejét vegyék a szerecsen mosdatásnak.. Mert ma az történik Oroszországban. A hibákat lehámozva megpróbálják úgy beállítani csak az erényeket hangsúlyozva, hogy az elmaradott cári Oroszországból a világ vezető hatalmát építették fel, s ezt az ívet viszi tovább a jelenlegi vezetés.. Az tény amíg Trump csak jelszó szinten teszi naggyá(majd) Amerikát, Putyin az Európai Unió szankcióinak köszönhetően " gatyába rázta " Oroszországot. Ma a számos korábbi megszorítást követően egyre inkább látszanak az eredmények, Kínára támaszkodva újjá szervezte gazdaságát, felfejlesztette mezőgazdaságát, az eddig az unióból importált termékeket saját gyártásba vette.. Oroszország a nemzetközi politikában jól hasznosította azokat a kapcsolatokat aminek forrása a szovjet egyetemeken, katonai akadémiákon tanulo közel-keleti, afrikai, ázsia volt diákok hazájukban pozicióba juttatása...Azt mondják nem elég erősnek sikeresnek lenni annak is kell látszódni. Putyin jól demonstrálja az erőt az orosz érdekek, az orosz nemzetiségüek védelmében. Ezzel ismét egységes nemzetté kovácsolta Oroszországot. Ugye itt soha nem lehet teljes a siker, hiszen a Szovjetunio felbomlása, számos nemzetté szakadása ellenére is Oroszország ma is sok nemzetiségű ország, ahol a kemény kéz politikájának hagyománya van, sőt a többség el is várja ezt a cáratyuska helyébe lépett első számú vezetőtől.. Valójában az elnökválasztást megelőző image építésről szól minden hír ha a leplet lerántjuk róla.. S akik Lenin "szenté avatása" mellett érvelnek jogosan hívatkozhatnak rá, hogy az egyház is becsbe tartja ereklyéit, akkor az ország újra alapítója miért is nem lehet egyen értékű I. (Szent) Péterrel.. Mert ugye Lénin zsil, Lénin zsiv, Lénin búgyet zsity...
 
Nézd, az szerintem is igaz, hogy legyen bármilyen bűne is a kommunista vezetésnek Oroszországban, akarommondani az egykori Szovjetúnióban, de VALÓBAN nagyhatalommá tették azt az országot, ami nem kis dolog mert a cárok idejében valóban rémségesen elmaradott ország volt.

Tény, hogy ez nem ment áldozatok nélkül, igazságtalanságok nélkül. Az azonban biztos hogy voltak eredményeik is. Holott közben még a II. világháborút is meg kellett nyerniük.
 
Minden népet, minden országot nehéz megérteni.. De ha valaki veszi a fáradságot megpróbálja történelmüket, hagyományukat, kultúrájukat megismerni közelebb jut a megértéshez... Persze a nyelvismeret segít a legtöbbet, hisz az utca emberétől tanul az ember a legtöbbet..
 
Nézd, az szerintem is igaz, hogy legyen bármilyen bűne is a kommunista vezetésnek Oroszországban, akarommondani az egykori Szovjetúnióban, de VALÓBAN nagyhatalommá tették azt az országot, ami nem kis dolog mert a cárok idejében valóban rémségesen elmaradott ország volt.

Tény, hogy ez nem ment áldozatok nélkül, igazságtalanságok nélkül. Az azonban biztos hogy voltak eredményeik is. Holott közben még a II. világháborút is meg kellett nyerniük.

A II-ik vilaghaborut nem nyertek meg. A szovetsegesek nyertek meg aminek a szovjetek is reszesei voltak. Az amerikai segitseg nelkul amit '41-ig adtak penzben, elelemben, hadi technikaban a nemetek lemostak volna oket a terkeprol. Az a par szaz elso vilaghaborus "rata" repulo (amit a nemetek kilottek ket het alatt) elso vilaghaborus maxim geppuska nem allitotta meg a wermachtot. A Balti tengeri sagely utvonal amin keresztul tobb szaz repulot es tankot kaptak volt a megmentesuk.
Gondolj a hires dobtaras orosz geppisztolyra amit az amerikaiak adtak nekik es a neve a "chikagoi orgona" volt amit az Al Capone gang hasznalt a '30-as evek elejetol.
Azt viszont nem lehet eltagadni toluk hogy a szar Sherman tankokbol kifejlesztettek a T-34-eseket es az elavult amcsi repulokbol a Jak repuloket.
Viszont azt a majdnem 10-millio orosz embert akiket a Sztalin kinyirt nem neveznem csak "aldozatok nelkul nem ment"
 
Persze, mert olyan csendesen élt a szentem.
Apropó, hogy is volt a halála?
Amennyire tudom, lelőtték. Mondjuk, hallottam olyan eléggé fura infót is hogy nem akárhogyan lőtték le hanem mérgezett puskagolyóval, hogy tutira vége legyen... Nem tudom ebből mi az igazság, mondjuk kétlem hogy a méreg nem bomlik el azon a magas hőfokon amire a lövedék a kilövéskor felhevül.
 
Ja, amúgy olyat is olvastam valahol, hogy már rég nincs is a mauzóleumban, csak valami maszk van helyette, mert rosszul balzsamozták be, és rohadni kezdett. Persze ebből se tudom mi az igazság...
 
Amennyire tudom, lelőtték. Mondjuk, hallottam olyan eléggé fura infót is hogy nem akárhogyan lőtték le hanem mérgezett puskagolyóval, hogy tutira vége legyen... Nem tudom ebből mi az igazság, mondjuk kétlem hogy a méreg nem bomlik el azon a magas hőfokon amire a lövedék a kilövéskor felhevül.
Amennyire tudom, lelőtték. Mondjuk, hallottam olyan eléggé fura infót is hogy nem akárhogyan lőtték le hanem mérgezett puskagolyóval, hogy tutira vége legyen... Nem tudom ebből mi az igazság, mondjuk kétlem hogy a méreg nem bomlik el azon a magas hőfokon amire a lövedék a kilövéskor felhevül.
Volt ott más is...
 
Sztálin hetekig semmit nem tett a II. világháború elején, pedig a szovjet hadi potenciál elég lett volna akkor is már a németek megállítására.. Aztán meg kellene kérdezni az ukránokat is a dicső Szovjetúnióról.. A Vlaszov hadtest nem a semmiből támadt. Az a több ezer zsidó sem akiknek legendás vándorlásukról , s a szerény lehetőségeikkel szembeszállásukkal mítosz teremtésük sem a sztálini rendszer igenléséből fakadt... Lenin pedig ha utánanézünk korántsem az a makulátlan filozófus volt, aminek be állítani igyekeznek, s bizony mint pitti is irja több tíz millió ember haláláért felelnek, akik csak másként gondolkodtak a világról, az volt az összes bűnük... S a későbbi párt főtitkárok nem a semmiből kerültek elő, ők voltak a néma cinkosok akik a kihalási sorrend alapján a szerencsés túlélőknek is nevezhetnénk, vagy aktívan segítették a sorrend alakítását volt titkos szolgaként... Ugye Putyinnak is az NDK-ból indult karrierje a csúcsra.. Na mi is volt akkoriban... S vannak akik elfelejtkeznek arról, hogy Magyarország a szovjet- orosz politika nemcsak szenvedője volt.. Zsirinovszkij úgy járt Budapestre, mintha haza jönne.. Orbán nem akkor kezdte a törleszkedést amikor bebiztosította leválthatatlanságát, hanem még hazudni is képes volt a Szentpétervári találkozóról, amikor pedig Putyin éppen a Gyurcsány családdal vacsorázott... Vagy ott van KGBéla esete is, aki pedig sosem lehetett azoknak az információknak a birtokában, amit épp a jelenleg regnáló magyar kormány osztott meg az orosz vezetéssel... Lenin csak Krupszkája leírásában volt az akinek leírják... Na és hogy is volt Dsugasvili fiatal feleségével?...
Az ortodox egyház pedig, s köztük számos mai vezetője csendesen jól megélt a hatalom bűneiből...Csak rajtuk nem meri ezt senki számonkérni... Maradnak az elhunytak, ha csak a napi politika nem festi át őket.. mint Magyarországon Horthy Miklóst....
 
Nem is rossz gondolat Putyin részéről. Tudjuk, hogy Joszif Visszarionovics Dzsugasvili maradéktalanul elvégezte a papi szemináriumt? Már csak 1-2 vizsgája volt hátra a pappá szentelhetőségéhez. Hirtelen ötlettől vezérelve nem vizsgázni ment el, hanem beállt banditavezérnek, aki akkor új és meglepő módszerekkel rabolt kincseket Lenin pártjának.
Azt viszont meg kell hagyni a banditavezér elvtárs javára, hogy magának nem gyűjtött a rablott pénzből. Az első, imádott feleségének a gyógykezelésére nem volt pénze, így az meghalt. A későbbiekben is jellemző volt rá a pénzhiány. Szibériai száműzetése idején pl. városi ruhában próbálta átvészelni a szibériai telet.
A lányának a barátnője állította egy TV riportban, hogy Sztálin szájából hallotta: Isten van.
 
Párhuzamokat, hasonlóságokat és analógiákat bárhol lehet találni, de vigyázni kell, nehogy elmossuk a lényegalkotó különbségeket. A kereszténység kereszténység, a kommunizmus pedig kommunizmus. A matematikai egyenesben, a fogpiszkálóban és az élő mamutfenyőben is találni némi közösséget. A sztarec és a belügyi népbiztos pedig egészen jól megfér egymással a sírban.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,307
Tagok
615,644
Legújabb tagunk
boborján2
Oldal tetejére