Gyurcsány ráérzett: sokan elvennék a határon túliak jogait

70 százalék nem ért vele egyet, 40 százalék el is venné a határon túli magyarok szavazati jogát. A társadalom negyede az állampolgárságtól is megfosztaná a 2010 óta honosított egymillió embert.

A teljes népesség mindössze ötöde ért egyet azzal, hogy a határon túl élők is voksolhatnak a parlamenti választáson – derül ki a Republikon Intézetnek a 24.hu megbízásából készült felméréséből.

Ugyanakkor azok, akik ellenzik a szomszédos országokban élő kettős állampolgárok szavazati jogát, megosztottak abban, hogy utólag el lehet-e venni ezt a jogot:

a megkérdezettek 40 százaléka fosztaná meg őket a szavazás lehetőségétől, 31 százalék viszont ellenérzései dacára sem venné vissza a választójogot.

A Demokratikus Koalíció október végén indított aláírásgyűjtést azért, hogy a határon túli magyarok ne vehessenek részt a választáson – az akciót a többi ellenzéki párt nem támogatja, több közülük kifejeztten elítélően beszélt róla. Emögött azonban – mint a Republikon adataiból látszik – legfeljebb erkölcsi megfontolás áll, Gyurcsány Ferenc ugyanis jól érezte meg az ügyben rejlő lehetőséget. A baloldali-liberális szavazók mindössze 8 százaléka helyesli az erdélyi vagy éppen a vajdasági magyarok választójogát, 55 százalék pedig elvenné tőlük a szerzett jogot.

Meglepő, de még a Fidesz-szavazóknak is csak a 37 százaléka ért egyet a szavazati jog 2010 utáni kiterjesztésével, 26 százalékuk a baloldaliak többségéhez hasonlóan visszavonná a döntést, további 32 százalék pedig érvényben hagyná ugyan, de nem ért vele egyet.

Váratlan lehet az is, hogy a Jobbik szavazói még a baloldali-liberális szimpatizánsoknál is nagyobb mértékben utasítják el a külhoni magyarok választójogát: 58 százalékuk elvenné azt.

Tény, hogy a 2014-es parlamenti választáson a Fidesz-KDNP tarolt a határon túl: a levélszavazatok 95,5 százalékát megszerezte (ez akkor csaknem 123 ezer voksot jelentett, míg a Jobbik háromezernél kevesebbet kapott). A külhoniak szavazójoga egyébként korlátozott: csak a pártlisták közül választhatnak, egyéni jelöltek közül nem. Jövőre a felpörgetett honosítási programnak köszönhetően százezernél is több határon túli magyar szavazhat, mint 2014-ben – ez nagyjából Kecskemét népességének felel meg.

Megosztottabb a társadalom a kettős állampolgársággal kapcsolatban. A megkérdezettek negyede elvenné az állampolgárságot az egyszerűsített eljárással magyar útlevelet szerző egymillió embertől. További 34 százalék úgy ítéli meg, hogy az állampolgárság nem vehető el, mégha nem ért is egyet a könnyített honosítással. És mindössze 30 százalék helyesli a 2010-es döntést, amelynek nyomán magyarországi lakcím nélkül szerezhetnek állampolgárságot a határon túli magyarok.

A pártok szavazótáborát nézve egyedül a Jobbik-szimpatizánsai között vannak relatív többségben azok, akik megfosztanák állampolgárságuktól a környező országokban élő magyarokat: 46 százalék válaszolt így, miközben a baloldali hívek közül „csak” 31 százalék.


De még a Fidesz-szavazók között is mindössze 45 százalék ért egyet az állampolgárság kiterjesztésével, és a kormánypárt majdnem minden ötödik támogatója – 18 százalék – visszavenné a magyar útlevelet a környező országok magyarjaitól.

24

szvazati jog.jpg
 
Ajaj! Ez így nagyon necces! Épp arra hivatkozva gyilkolták le a zsidóságot, hogy nem a fajként felfogott nemzet integráns részei! Tudomásul kellene venni, hogy a magyar zsidóság a magyarság része! Ergo: a zsidóságunk elpusztítása a magyarságnak TRAGÉDIA!
Szándékosan, már-már rosszindulatúan kiforgatod a szavaimat, úgy téve mintha nem értetted volna meg, holott nem hiszem el rólad. Nyilvánvaló kellett legyen mindenkinek, hogy én arról beszéltem, milyen a magyarság érzelmi viszonyulása a zsidóság elpusztítátásához. Nyilván, az ORSZÁG szempontjából, gazdaságilag főleg, valóban „tragédia” volt ez, a bajom ezzel a felfogással csak az, hogy az a szó hogy „tragédia”, érzelmi jellegű. Érzelmi, emiatt nem intellektuális nem is gazdasági jellegű, szóval egy emóciókat méghozzá negatív érzelmeket vastagon felidéző szó. Ha az, bőven alkalmas a tömegek - és a CH olvasóinak - MANIPULÁLÁSÁRA IS, emiatt nekem baromira nem tetszik, ha régmúlt történelmi eseményekre alkalmazzák!

Szóval, mondjuk inkább úgy, a zsidóság elpusztítása TRAGÉDIA lehetett és lehet még most is a zsidóknak, ez oké. Ami a magyarságot illeti, nevezzük inkább GAZDASÁGI KATASZTRÓFÁNAK, oké?! Érzelmileg azonban nem hiszem hogy sokukat mélyen megérintené, mert HA úgy volna, akkor nem lenne jelenleg ekkora antiszemitizmus. Részükről tehát nem tragédia. Mert nem fűződnek hozzá heves érzelmek. Most erre lehet mondani hogy sajnos, meg hogy milyen érzéketlen tuskók, meg embertelenek, meg akármi. De ezt is felesleges ragozni: elég egyszerűen annyi, hogy a magyarok többsége többé-vagy kevésbé rasszista és kész. Antiszemita. Én nyilván nem, ez sok hozzászólásomból kiderült, meg akadnak más kivéelek is, de a többség sajnos olyan és kész. A politikusok főleg. Ezokból nem lehet TRAGÉDIÁRÓL beszélni, mert az a szó implikálja az erős érzelmi felindulást. Na az náluk szóba se jöhet ezen ügy kapcsán.
 
de kuldenek --- sajatjogu nyugdijat kuldd canadai dollarban
a magyar nyugdijfolyosito szamtalan ismerosomnek
Még szép, hogy küldik! De a kétféle nyugdíjat ne keverjük össze!
1. Saját jogon lett nyugdíjas, vagyis x évet ledolgozott Magyarországot, járulékot fizetett, ezzel szerzett jogosultságot. Az ő nyugdíját akár a Bahamákra is utána lehet küldeni, ha éppen ott van kedve hajókázni élete végéig.
2. Soha egyetlen napot nem dolgozott Magyarországon, soha egyetlen fillért nem fizetett a közösbe, de az aminózus szerződés hatálya alá eső ukrán, orosz stb. De neki akkor, és csak akkor jár magyar nyugdíj, ha Magyarországra költözik, és csak addig jogosult rá, ameddig életvitelszerűen Magyarországon is él!
Akinek pedig a Magyarországon való életvitelszerű tartózkodás a megállapítás és a folyosítás feltétele, miért is kellene Ukrajnába, a Bahamákra vagy bárhová a nagyvilágba utalni a nyugdíját??
 
2. Soha egyetlen napot nem dolgozott Magyarországon, soha egyetlen fillért nem fizetett a közösbe, de az aminózus szerződés hatálya alá eső ukrán, orosz stb. De neki akkor, és csak akkor jár magyar nyugdíj, ha Magyarországra költözik, és csak addig jogosult rá, ameddig életvitelszerűen Magyarországon is él!
Akinek pedig a Magyarországon való életvitelszerű tartózkodás a megállapítás
Mert felhasználható
Megvastagítottam egy sort amit a nyugdíjra írtál.
Abban ki kéne cserélni a nyugdíj szavakat a szavazati jogra
Máris rendben lenne a hátáron túliak szavazati jog ügye
 
Utoljára módosítva:
De a lényeg ugye, hogy Svédországban született és ha jól értem nem kettős állampolgár (kivéve a kivételt)?
Ez nem analóg a magyar helyzethez képest..

Tulajdonképpen melyik ország tiltja, hogy állampolgárai szavazhassanak? Olyanról tudok, hogy vannak országok ahol, csak egy állampolgárság lehetséges, de olyanról ahol tiltják az állampolgáraiknak a szavazást még nem hallottam.
 
E
akkor most ujra fussal neki !!
az kulhoni magyaroknak ugy osztogatjak az allampolgarsagot
mint a majalisban a cukorkat
ezert hivjuk MI cukorka allampolgaroknak oket
HA esetleg nem tudnad egy tetves vajdasagi magyar lett az 1 MILLIOMODIK cukorka allampolgar (es ez MINDD szavazni fog halabol )
HA esetleg nem tudnad ezek a cukorka allampolgarok zomeben erdelyi es vajdasagiak karpataljai es felvideki magyaroknak mondott haszonleso emberek
eladtak a torontoi magyarokat az orban kormanynak
szoval fussal csak neki ujra !!
Ilyen szavakkal a családtagjaidnak hízelegj.
Mondjuk legutóbb eszem ágában sem volt kimenni a választásokra de most éppen azért is azt fogom tenni és minél több "tetves külhonit" is rá fogok beszélni.
 
E
A blog üzemeltetőjét nyilvánosan is kérem hogy az ilyen mértékben másokat sértő hozzászólásokat mint amilyeneket Rima produkál, törölni szíveskedjék.Így ugyanis olyan benyomást kelt, hogy egyetért a leirtakkal.
 
A blog üzemeltetőjét nyilvánosan is kérem hogy az ilyen mértékben másokat sértő hozzászólásokat mint amilyeneket Rima produkál, törölni szíveskedjék.
Valóban csúnya szája és sértő gusztustalan megfogalmazási vannak
Talán most meg nekem ugrik majd
Ettől függetlenül cukorka állampolgároknak a szavazatuk nem jogos
Átkiabálni más portájára így csináld úgy csináld
És minden kár a szomszédé
 
Az erdélyi magyarok olyan körülmények között próbálják megőrizni az identitásukat, a nyelvüket, a kultúrájukat, hogy a román miniszter akasztást ígér be nekik, ha kiteszik a nemzetiségük zászlóját. Nem egy közülük ráadásul magyar állampolgár is.

És ti itt azzal vagytok elfoglalva, hogy elvitassátok tőlük az állampolgárságukat, és a szavazati jogukat.
Hát én ebben nem veszek részt, bocs!
Az állampolgárságukat senki nem vitatja ha már megcsinálták legyen az csak egy érzelmi papír
De szavazati jog nem, csak ha ideköltözik és életvitelszerűen itt él
Az én önkormányzati törvényembe ő ne dumáljon bele
Rá nincs hatással
 
"megosztottak abban, hogy utólag el lehet-e venni ezt a jogot"
Persze.
Az alaptörvényben is hiányoznak jogok, amik az alkotmányban megvoltak.
 
A blog üzemeltetőjét nyilvánosan is kérem hogy az ilyen mértékben másokat sértő hozzászólásokat mint amilyeneket Rima produkál, törölni szíveskedjék.Így ugyanis olyan benyomást kelt, hogy egyetért a leirtakkal.

már én is kértem de itt sajnos sokan kedvelik.... viszont a screenshotok, linkek valóban hatásosak
 
Utoljára módosítva:
Az állampolgárságukat senki nem vitatja ha már megcsinálták legyen az csak egy érzelmi papír
De szavazati jog nem, csak ha ideköltözik és életvitelszerűen itt él
Az én önkormányzati törvényembe ő ne dumáljon bele
Rá nincs hatással

Tulajdonképpen melyik ország tiltja, hogy állampolgárai szavazhassanak?
 
Tulajdonképpen melyik ország tiltja, hogy állampolgárai szavazhassanak?
Nincs olyan ország...gyertek ide nekünk ez a hazánk..nektek? Lehettek állampolgárok de, hazátok az nem magyarország.
Pénzért árulják az állampolgárságot.
Majd ha magyarországhoz tartozik a lakóhelyed akkor itt otthon lesztek de addig sajnos maradtok állampolgárok.
Igen szavazhatnak, szavazhattok.
 
Tulajdonképpen melyik ország tiltja, hogy állampolgárai szavazhassanak?
Tulajdonképpen mi kell hogy elvegyük vagy egyéb feltételhez kössük
Oka:
Mert Őt nem érinti az amiről szavaz
Mások sorsáról ne döntsön.Értve ez határon átívelő döntésekre is.Majd elmondom miért
Persze szavazata igen közvetetten érvényesül a választott képviselőkön át.
De nagyon kihat a határon belül élőkre ha például az a z általa támogatott kormány elrontja az önkormányzati törvényt mint teszi a mostani
Olyat ne hozzon a nyakamra olyan ember aki annak hatását nem érzi
Költözzön ide ha érezni akarja a jogot és érezze annak hatását is
Ráadásul olyan nagy számú szavazóról van szó
Ami karakteresen másfelé viheti az eredményt.És vitte is
Vagyis az érintettek fölött más kívülállók vagyis kibicek döntenek
 
Utoljára módosítva:
Nincs olyan ország...gyertek ide nekünk ez a hazánk..nektek? Lehettek állampolgárok de, hazátok az nem magyarország.
Pénzért árulják az állampolgárságot.
Majd ha magyarországhoz tartozik a lakóhelyed akkor itt otthon lesztek de addig sajnos maradtok állampolgárok.
Igen szavazhatnak, szavazhattok.

talán tisztázni kellene, hogy van -e különbség állampolgár és állampolgár közt. Mik a kritériumok? Vallás, magasság, szem színe, mennyi adót fizet, lakhely?
 
talán tisztázni kellene, hogy van különbség állampolgár és állampolgár közt. Mik a kritériumok? Vallás, magasság, szem színe, mennyi adót fizet, lakhely?
Nincs semmi különbség...
Nem kell tisztázni semmit a lényeg lehet szavazni.
Leírom még egyszer lehet szavazni.
Nem sokára itt az ideje hogy adó bevallást tegyek hazám törvényei szerint. Remélem mások is így tesznek.
 
Irjatok mar le ha kerhetem, hogy egy orszagnak hanyfele allampolgara lehet!
Hogy szortirozzuk oket?
Vannak elso osztalyu, masod osztalyu, harmad osztalyu allapolgarok?
Akik nem sorolhatok semmilyen osztalyba azok a pariak?
Azokat majd elviszik lagerekbe, es gazzal megsemisitik oket, mert nem erdemlik meg az eletet?
Akik nem ebben a hazaban elnek azok eleve nem lehetnek elso osztalyu allapolgarok.
Akik itt elnek,azoknak iq tesztet kell irniuka, es aki nem eri el az elore meghatarozott(altalatok!) limitet azt visszaminositjuk masod vagy harmad osztalyba es nem szavazhat?

Nem erzitek tulzasnak amiket itt leirtok?
Nem erzitek ugy, hogy az embereke megkulonboztetesenek, a gyuloletkeltesnek, az egyik embert a masikkal szembeni kijatszasanak pontosan ez a modja, hhy kriteriumokat szabunk, es aki ezt nem eri el azt kirekeszzuk?

Ennel tisztabb rasszizmus nem letezik!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,736
Tagok
615,332
Legújabb tagunk
Kecskés Loretta
Oldal tetejére