Elképesztően elegük van abból, amiben ez a kormány hisz – Íme a diáktüntetés legfontosabb gondolatai

Frappáns és tökös tüntetést hoztak össze a megmozdulás szervezői.

Több ezren jöttek össze ma délután az Alkotmány utcában, hogy az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen tüntessenek. Főleg fiatalokról, középiskolásokról és egyetemistákról van szó, akik elég dinamikus, frappáns, kompakt tüntetést rántottak össze péntek kora estére. Az összes élő közvetítésből és tudósításból ez jött le.

A tüntetésen felszólalók legfőbb gondolatait alább összegyűjtöttük, ezekből jól látszik, mi a problémájuk a fiataloknak a jelenlegi oktatási rendszerrel.

Frappáns és tökös tüntetést hoztak össze a megmozdulás szervezői.



Több ezren jöttek össze ma délután az Alkotmány utcában, hogy az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen tüntessenek. Főleg fiatalokról, középiskolásokról és egyetemistákról van szó, akik elég dinamikus, frappáns, kompakt tüntetést rántottak össze péntek kora estére. Az összes élő közvetítésből és tudósításból ez jött le.

A tüntetésen felszólalók legfőbb gondolatait alább összegyűjtöttük, ezekből jól látszik, mi a problémájuk a fiataloknak a jelenlegi oktatási rendszerrel.


– A tüntetők tanulni akarnak, de nem úgy, ahogy azt most kell. Jelenleg ugyanis túl sok értelmetlen dolgot kell magolni, amire később semmi szükség nem lesz. Ez az egyik legfőbb probléma.

– „Nem lógni akarunk, hanem tanulni, de értelmes dolgokat” – hangzott el erre rímelve.

– A jelenlévők egyfajta cenzúrát éreznek az iskolában. Se a tanárok, sem a diákok nem mernek beszélni a problémáról. A kormányzat épp ezt akarja. A nyilatkozást se engedi.

– A diákok túlterhelteknek érzik magukat a rengeteg tanóra és házi feladat miatt.

Nincs idejük azokkal a dolgokkal foglalkozni, amik szerintük fontosak.

Nincs érdemi párbeszéd a Független Diákparlament és a kormány képviselői közt.

– A diákok nem a tanárok ellen vannak, hanem velük.

És jöjjön néhány szó szerinti idézet a szónokoktól:

„polgárnak hívnak minket, de jobbágyok vagyunk, le kell jelenteni a földesúrnak, ha el akarunk menni és letenni a pénzt.”

„Nem akarunk túlterhelt, szorongó gyerekek lenni, és ez az ország csak akkor jut valamire, ha a mai fiatalság megfelelő oktatást kap”

„Nem maradunk csendben!”

„Jegyezd vele az égre Örök tanúságúl: Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!”

A tüntetésen legtöbbször Balog Zoltánt kritizálták és cikizték a színpadról. Az eseményt egyébként a Független Diákparlament és civil középiskolások szervezték, magánemberek és a Friedrich Ebert Alapítvány támogatták.

Elhangzott, hogy amennyiben az általuk követelt 12 pontra január végéig nem kapnak garanciát, folytatni fogják a tüntetést.

A 24.hu közölte is a 12 pontot tartalmazó listát:

12pont.jpg


Magyarnarancs
 
Ne érts félre, csak egyszerűen kíváncsi vagyok, hogy hogyan oldanák meg az otthoni nyelvoktatást.

Itt, a Goethe Intézetnél, és a DeutschAkademián is egy év alatt jutsz el a B2 szintű nyelvvizsgáig. Mindezt úgy, hogy naponta 4-6 órát a nyelviskolában tanulod a nyelvet anyanyelvi tanároktól, minimum 2-3 órát otthon is intenzíven tanulni kell (bevallom, a napi 100-120 új szóval sosem tudtam megbírkózni), és persze mellette folyamatosan szívod magadba a környezetből is a nyelvet (tv-ben, rádióban, utcán, mindenhol csak ezt hallod), kikerülni sem tudod.

Nekem eszemben sincs az otthoni nyelvoktatást forszírozni.
Egyértelműen kell a csoportos iskolai rendszerű alapozó tudást adó nyelvoktatás.

A nyelvtanfolyami alkalmankénti 80-160 új szó megtanulásával én sem voltam képes lépést tartani. Amikor emiatt kiszálltam, a tanár azt mondta "éppen most kezdenénk a gyakorlásnak".
A kezdő nyelvtanfolyamon tele volt a csapat frissen végzett középiskolás munkanélküliekkel. Mondtam neki, sajnos én tényleg kezdő vagyok, így velük képtelen vagyok az iramot tartani. Továbbálltam.
 
11. Érdekes ötlet. De ha visszanézek mondjuk a középiskolás éveimre meg kell állapítanom, hogy egyes tanárokat ma teljesen máshogy értékelnék. Utalnék az 5-ös pontra.
A gimnáziumi történelem tanárnőt annó minimum karóba húzatásra ítéltem volna. Érettségi után megismertem benne az EMBERt, és nagyon örülök, hogy nem teljesült titkos kívánságom.
 
Lehet ,hogy megköveztek ,de nekem semmi bajom nem volt a magyar évnyitókkal,a sorban állással,én kedves mosolygós diákokat és tanárokat láttam a videón.,ERNŐ.szavaira reagálva,vegyék csak komolyan a diákok az évnyitót, a szép új iskolát, stb,Az életben is kell a rend,a fegyelem!Mindent a maga helyén!!!!!Az egyház megjelenése lehet ,hogy nem minden iskolában szükséges!(elég az egyházi iskolákban).
 
Két ötlet:
Azt a haszontalan matematikát (úgyse érti senki) cseréld ki sminkórára. Ha felveszik már általános iskolában a tananyagba és kellő rutint szereznek, nem kell minden reggel 1 órát ezzel vesződni a tükör előtt, elég lesz 10 perc is.
A fizika helyett elsajátíthatnák a gyors öltözés tudományát, hogy ne kelljen minden reggel 1 órát álldogálni a gardrób előtt.
Emiatt még szegény kollégistáknak is, akik 1 percre vannak a sulitól, fél 6-kor kell kelni.

Az így felszabadult napi 2 órát akár alvással, pihenéssel is tölthetik, ha már úgyis annyira leterheltek.
Job ötletem van: Minek bejárni az iskolába?! Minek egyáltalán iskola?! Egy külön épület, fűtéssel, meg őrizni el ne lopjanak belőle valamit stb... Minden diák kapjon egy használt laptopot, egyetlen követelmény hogy elfusson rajta egy böngésző ami megjeleníti a facebookot. Azon mindenki rajta van. Ha nincs, meg kell büntetni a rohadt kölyköt, mert biztos titkolni valója van és antiszociális. A tanár oda fellöki a tananyagot... a gyerek láttamozza, ezzel igazolva hogy elolvasta. Vagy legalábbs kattintott rá... Innentől a tanár felelőssége megszűnik. Osztályoznia nem kell, azzal frusztrálnánk a gyerekeket ugye. Aki tanul otthon, majd tud. Aki nem tanul, az meg annál jobb, mert könnyebben megeszi a pártpropagandát. És így elég lenne talán egy tucat tanár is az egész országba, a többieket el lehetne bocsátani, nem lenne okuk tüntetni, több pénze maradna az államnak stadionokra... Esetleg hogy jópofizzon mennyire szociálisanérzékeny, az elhagyott iskolákat kinevezhetné hajléktalanszállóknak.
 
Azt kifejthetnéd, hogy Te pl. hogyan képzeled el a modern nyelvtanítást, szerinted hogyan tudja egy nyelvtanár megtanítani az órákon a tanulóknak azt az idegen nyelvet?
Még mielőtt dobnál egy hátast a kérdésemtől, én elárulom, hogy csak a régi, elavult módszert ismerem és alkalmazom a mai napig, nyelvtant tanulni, szavakat, kifejezéseket, sőt mondatokat megtanulni, és olvasni, olvasni, olvasni. Ma már a modern nyelvoktatásban ez egyik sem állja meg a helyét. Akkor mégis, hogyan tanítsa meg az a tanár?

Jó helyre jött a kérdés. Családon belül nap mint nap látom.
A rövid válasz, bárhogy, de a régi elavult poroszos módszerrel semmi esetre sem.
Főleg az elején marginális lenne a nyelvtan, a fő hangsúlyt a bátor megszólalásra, és nem a helytelen nyelvtaniság miatti stresszre fektetném a hangsúlyt.
Ha anyanyelviként megértem a botrányos magyarsággal beszélő magyar médiamunkást, engem is jobban megért az idegen ajkú, ha hibásan is, de mondok valamit, ahelyett, hogy hallgatok, mint a sült hal.
Később a megtanult mintákból egyrészt szintetizálódik a nyelvtan, másrész utánanézek, mert érdekel, és nem bemagolom, mert muszáj.
Sematikusan nem lehet tanítani, mindig igazodni kell a tanulókhoz, az aktuális szintjükhöz, mind az élenjárókhoz, mind a lemaradókhoz.
Ez nem megy kijelölt egyfajta könyvből, előírt tanmenettel, a pedagógust nem tanmenettel. kötelező taneszközökkel kell "regulázni", hanem az elért eredményt mérni és megbecsülni.
De meg lehet tanulni egy nyelvet tanár nélkül, csak az internetet használva. Családon belül erre is van példa.
De az önmotívációt nem lehet előírni, az vagy van, vagy nincs.
 
Nem, csak annyit bizonyít, hogy nem csak ők egyedül ostobák.
Annyira nagyon azért senki nem ostoba, hogy utcára vonuljon a sok katolikus ünnepnap miatt (itt Bajorországban annyi van, hogy 3 év alatt sem sikerült megjegyeznem, melyik ünnepnapon éppen mit ünnepelnek), hogy ő igenis aznap is dolgozni akar, és nyissák ki a gyárakat. :D
 
Sematikusan nem lehet tanítani, mindig igazodni kell a tanulókhoz, az aktuális szintjükhöz, mind az élenjárókhoz, mind a lemaradókhoz.
A nyelvtagozatos gimnáziumokban (a lányom ilyenben érettségizett) minden osztályt 3 csoportra bontanak szintfelmérő alapján. Egy-egy csoportba 12-13 gyerek volt. Hiába indultak nagyjából azonos szintről 9. elején, pár hónap után már csoportokon belül is nagy volt a szórás. Volt, akinek már 9. végén meglett a felsőfokú nyelvvizsgája, de olyan is akadt, akinek 12. végére a középfok sem jött össze.
4-5 fős csoportok valóban ideálisabbak lettek volna, de vajon hány iskola van, amelyik ezt a luxust megengedheti magának?
 
Ha a templomban nincs helye az egyirányú és direkt politizálásnak, akkor az iskolában se!
Attól hogy SAJNOS a politika dönt ma arról hogy mi és hogy menjen az iskolában, attól még nem politizálás arról beszélni hogy mi és hogy menjen az iskolában. Ha a politikának ez probléma, tessék kivonulni az oktatásból, és máris nem politizálás lesz belőle hanem szakmai párbeszéd.
Ugyanakkor elszomorít, ha a jövő majdani formálói többnyire csak a saját társadalmi helyzetük, érdekük és nézőpontjuk felől látják/akarják látni dolgokat.
Kinek a fejével gondolkodjanak? Az alkalmatlan tanár fejével, aki ha valamit nem tud elmagyarázni, akkor megpróbálja ordítva? Mészáros Lőrinc fejével aki ötmilliót keres azalatt míg ők futnak három kört az iskola körül nulladik órában? Vagy a sósavas bácsi fejével?
 
Az alkalmatlan tanár fejével,
Az ilyet viszont van lehetőség eltávolítani. Na, nem a diákoknak, hanem a szülőknek. Ha a szülők összefognak, és jelzi az osztályfőnök, majd az igazgató felé a problémájukat adott tanárral szemben, annak van lehetősége lecserélni a tanárt. Amennyiben az igazgató sem mutat hajlandóságot, úgy annál is van feljebb lehetőség. Nálunk anno erre már nem volt szükség, mert a tanárnak megadta a lehetőséget az iskola igazgatója, hogy önként leadja az osztályt, mielőtt ő hivatalból leváltja.
 
Leginkább az volna a jó, ha megnéznénk, hogy a szerzett diplomákból néhány év múlva mennyi ember dolgozik a diplomának megfelelő szakmába és ehhez igazítani a képzési mennyiségeket.
Az oktatás korlátozása anyagi okok miatt zsákutca. Ez szerintem inkább a képzés minőségét mutatja. A szerzett szakmákat is érdemes megnézni.
Technikailag adott lenne hogy elhagyjuk az oktatásnak azt a részét (nyilván nem a dedóban) hogy élőben oktassanak emberek. Rögzíteni kell az előadásokat, órákat, és amit lehet nyílttá és online-ná kell tenni. A tananyagokat versenyeztetni kell, hogy a leghatékonyabb kapja a legtöbb támogatást. A tanár feladata csak a konzultáció és a vizsgáztatás lebonyolítása lenne. Az időtényezőt ki lehet iktatni így, mindenki a saját tempójában tanul, készül és vizsgázik, minél kevesebb stresszel. Megspórolható lenne rengeteg rezsi és utazási költség, környezetterhelés, munkabér. Az otthonok jobb esetben fűtöttek. Az így megspórolt összeget az oktatás élő részére kell költeni.
 
Az ilyet viszont van lehetőség eltávolítani. Na, nem a diákoknak, hanem a szülőknek. Ha a szülők összefognak, és jelzi az osztályfőnök, majd az igazgató felé a problémájukat adott tanárral szemben, annak van lehetősége lecserélni a tanárt. Amennyiben az igazgató sem mutat hajlandóságot, úgy annál is van feljebb lehetőség. Nálunk anno erre már nem volt szükség, mert a tanárnak megadta a lehetőséget az iskola igazgatója, hogy önként leadja az osztályt, mielőtt ő hivatalból leváltja.
Nálunk a politika diktálta az igazgatócserét a 2010-es rendszerváltás után. Fogták az addig munka mellé álló keresztényjobboldali (finom voltam) tanerőt, aki az angolnyelv-oktatásban sem jeleskedett túlzottan, és igazgatóvá koronázták. Nem vált az iskola javára. Gondolom azért ez nem általános, mármint hogy nem válik az iskola javára. Hogy mindenhol csere volt, az tuti.
 
Tisztességgel végigolvastam a cikket és a hozzászólásokat is.
Ebből leszűrtem, hogy a gyerekenek nem felel meg a jelenlegi okatási rendszer. Néhányan azt fejtegetik, hogy NEM az ő dolguk és ebben igazat adok nekik.
Nem az ő dolgok a NAT-ot összeállítani, leadni, de kutyakötelességük jelezni, ha valami nem stimmel.
Ezt tették. A dolognak politikai a szinezete, de miért is lenne más, hisz a NAT a magasságos minisztériumi potentátok engedélyével és áldásával kerül ki az iskolákba. Ettől még szar. Ritkán szoktam ennyire közönséges lenni, de sajnos az oktatés (az egészségügy mellett) a legfontosabb terület, mert a jövőnkről szól.
Igen, a mi jövönkről is.
Fejtegetik itt egyesek, hogy mit kéne, mit nem kéne tanítani, ami rendben is van.
Csak hiányos.
Senki nem említette, hogy az első az, hogy tanítsuk meg a gyerekeket tanulni. Hogyan? Jó kérdés.
Lenne néhány elképzelésem, de én csak egy álllampolgár vagyok, nem több. Ebben a kérdéskörben pedig eddig nem nagyon "nemzetikonzultáltak" meg.
A másik, szerintem roppant fontos terület, a gazdálkodási és életviteli ismeretek.
Pl. az, hogy pénz kell a megélhetéshez, amit anyu és apu ne fog örökké biztosítani és a szomszédtól sem illendő erőszakkal elvenni különféle következmények miatt. Miként a hajléktalant sem szabad felgyújtani, mert ugyanolyan joggal bíró ember, mint pl egy miniszter (csak valahol félresíklott az élete).
Ehhez viszont nem kell hittan vagy erkölcstan, legfeljebb emberségtan.
Valamint azt is tudatosítani kellene, hogy léteznek un. társaadalmi elvárások vagy kötelezettségek, nem csupán jogok. (Ez mondjuk sok felnőttből a mai napig hiányzik, de ez más téma.)
Már megírtam itt, hogy részt veszek - divatos szóhasználattal élve - egy projektben. Ezt régebben kísérletnek hívták, én meg próbálkozásnak tartom. 3 település fiataljaival megpróbálok együtt tanulni. (Nem korrepetálom őket csak megkérem, hogy magyarázzák el mit tanultak és persze, ha elakadnának, akkor "döccentek egyet a szekéren" vagy akát tovább is tolom, amíg kell. Harmadikostól tizenkettedikesekig vegyes az összetétel.
Már csak ezért sem lehet sem oktatásnak, sem korrepetálásnak nevezni.
Az általános megállapításom, hogy az alapok hiányoznak (matekból szorzótábla, fizikából alapfogalmak mint a sebesség az egységnyi idő alatt megtett út .... stb.)
Ma épp rávilágítottam a másodfokú egyenlet és függvény kapcsolatára és láss csodát - megértették.
Ehhez az kellett, hogy amíg a kicsik háromszöget, meg trapézt szerkesztettek, a nagyoknak meg kellett rajzolniuk a koordinátarendszerben a másodfokú függvényt és amikor elakadtak olyan alapfogalmon, mint együttható, bekarikáztam az ominózus számokat. Felteszem valamikor elmagyarázták nekik és nem átlag alatti intelligenciájuak, csak az akkor fél percben elhadart tanári mondat nem ragadt meg.
Viszont amit nem értek, hogy nekünk miért ragadt meg a fejünkben (ok tudom nem mindenkinek).
Kevesebbet kellett tanulnunk? Nem hinném,
Azóta annyi az újdonság és nem fér bele a fejünkbe? De hisz az informatikát bizony meg kell tanulni az 5o felettieknek is valamilyen mértékben (skype a nagyival).
Én úgy vélem, hogy ma a hangsúlynak a megértésen és nem a magoláson kellene lenie az okatásba, de ezt a Balog miniszter által feljogosított személyek vagy nem ismerték fel (ami nagy baj) vagy nem tudják megfogalmazni és szép magyar kifejezéssel élve implementálni (beültetni, megvalósítani) az oktatási tantervekben.
 
Lenne néhány elképzelésem, de én csak egy álllampolgár vagyok, nem több. Ebben a kérdéskörben pedig eddig nem nagyon "nemzetikonzultáltak" meg.
Nos, akkor vedd úgy, hogy mi most "megnemzetikonzultálunk" (milyen szép magyar szó! :D ) De viccet félretéve, tényleg szívesen olvasok minden értelmes hozzászólást. Még az "úgy szar, ahogy van"-t is elfogadom, ha úgy van tálalva, hogy Te teszed, ésszerű indoklással és nem indulatból.

Az alapvető hiányosság okát én már az alsó tagozatban keresném. Kérdezed, miért volt ez másképp a "mi" időnkben? A válasz szerintem egyszerű: aki akkor nem tudott megfelelni egy minimális szintnek, annak évet kellett ismételni. Utálom a megbuktatás szót, főleg alsótagozatosoknál, mert éppen az a korosztály az, ahol ennek nem büntetés jellegének kellene hogy legyen. Az évismétlés , különösen egy első osztályosnál, lehetőség a hiányzó alapok pótlására. Ha valaki már itt elveszti a fonalat, az nem találja meg sem felsőben, sem a gimnáziumban, ha egyáltalán eljut odáig.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

attila.p wrote on balacy's profile.
apróságok:
1./ Babits Mihály ts-es kell irni és nem CS-vel
2./ Bartók Péter - Apám Bartók Péter könyve - Többen ----ben fel vannak cserélve a file-ok : xxx001 a második rész és xxx002 az első.
3./ ".......falpfák" lettek "kódolva" "talpfák" helyett

de ettől még nagyon köszönöm, javítottam !
Üdv attila.p
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,802,677
Tagok
615,764
Legújabb tagunk
Ivetz
Oldal tetejére