Elképesztően elegük van abból, amiben ez a kormány hisz – Íme a diáktüntetés legfontosabb gondolatai

Frappáns és tökös tüntetést hoztak össze a megmozdulás szervezői.

Több ezren jöttek össze ma délután az Alkotmány utcában, hogy az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen tüntessenek. Főleg fiatalokról, középiskolásokról és egyetemistákról van szó, akik elég dinamikus, frappáns, kompakt tüntetést rántottak össze péntek kora estére. Az összes élő közvetítésből és tudósításból ez jött le.

A tüntetésen felszólalók legfőbb gondolatait alább összegyűjtöttük, ezekből jól látszik, mi a problémájuk a fiataloknak a jelenlegi oktatási rendszerrel.

Frappáns és tökös tüntetést hoztak össze a megmozdulás szervezői.



Több ezren jöttek össze ma délután az Alkotmány utcában, hogy az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen tüntessenek. Főleg fiatalokról, középiskolásokról és egyetemistákról van szó, akik elég dinamikus, frappáns, kompakt tüntetést rántottak össze péntek kora estére. Az összes élő közvetítésből és tudósításból ez jött le.

A tüntetésen felszólalók legfőbb gondolatait alább összegyűjtöttük, ezekből jól látszik, mi a problémájuk a fiataloknak a jelenlegi oktatási rendszerrel.


– A tüntetők tanulni akarnak, de nem úgy, ahogy azt most kell. Jelenleg ugyanis túl sok értelmetlen dolgot kell magolni, amire később semmi szükség nem lesz. Ez az egyik legfőbb probléma.

– „Nem lógni akarunk, hanem tanulni, de értelmes dolgokat” – hangzott el erre rímelve.

– A jelenlévők egyfajta cenzúrát éreznek az iskolában. Se a tanárok, sem a diákok nem mernek beszélni a problémáról. A kormányzat épp ezt akarja. A nyilatkozást se engedi.

– A diákok túlterhelteknek érzik magukat a rengeteg tanóra és házi feladat miatt.

Nincs idejük azokkal a dolgokkal foglalkozni, amik szerintük fontosak.

Nincs érdemi párbeszéd a Független Diákparlament és a kormány képviselői közt.

– A diákok nem a tanárok ellen vannak, hanem velük.

És jöjjön néhány szó szerinti idézet a szónokoktól:

„polgárnak hívnak minket, de jobbágyok vagyunk, le kell jelenteni a földesúrnak, ha el akarunk menni és letenni a pénzt.”

„Nem akarunk túlterhelt, szorongó gyerekek lenni, és ez az ország csak akkor jut valamire, ha a mai fiatalság megfelelő oktatást kap”

„Nem maradunk csendben!”

„Jegyezd vele az égre Örök tanúságúl: Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!”

A tüntetésen legtöbbször Balog Zoltánt kritizálták és cikizték a színpadról. Az eseményt egyébként a Független Diákparlament és civil középiskolások szervezték, magánemberek és a Friedrich Ebert Alapítvány támogatták.

Elhangzott, hogy amennyiben az általuk követelt 12 pontra január végéig nem kapnak garanciát, folytatni fogják a tüntetést.

A 24.hu közölte is a 12 pontot tartalmazó listát:

12pont.jpg


Magyarnarancs
 
És látod, ő sem egy Fazekasból indult, hanem egy kisvárosi gimiből. Az igazi tehetség, az még egy vidéki sárfészekből is képes kiragyogni.
Igen, de a cserdi csodán kívül mondj még két helyet vagy két hozzá hasonló "mélyről jött tehetséget"...
Ezért írtam, hogy félő, de ő a szabályerősítő kivétel.
(Én lennék a legboldogabb, ha tévednék.)
 
Magam emlékszem még arra , hogy ha nem is "hivatalosan" de volt felvételi a gimikbe , hasonloan a szakközépbe is sokhelyre és nem a Fazekasba , vagy Teleki Blankára gondolok , hanem sima majd "névtelenekre .
Ps.amugy ez a "tanulás" probléma nemcsak Magyarországra jellemzö , hanem sok más ország is hasonló "cipöben" jár ! Sajnos!:(
 
Fogalmam sincs, a tanári szakmánál nagyon szigorú követelmények voltak régen, aztán (talán a szakma elnőiesedése miatt) egyre alacsonyabb és alacsonyabb lett a pontszám (és a fizetés). Sajnos ma többnyire az megy tanárnak akit máshová nem vesznek fel. Elsősorban ezzel kezdenék valamit. A portfóliós marhaságok meg a tanáreggy tanárkettő fokozat csak porhintés.
Azért itt vettem egy nagy levegőt - a tanári szakma "szigorú" követelményei, az elnőiesedés nem oka annak, ha az oktatás szintje lefelé halad. Egyébként is, mi az, hogy szigorúbb követelmény?
A tanáregy... stb. - egyetértünk.

Ha egyszerűen akarnám mondani, annyit tennék: mi lenne, ha a szakemberekre hagynánk, hogyan tovább?

Mindenki beleszól, mindenki jobban tudja ...

A pedagógus nem partner ma (sem), csak végrehajtó, holott ő ért hozzá, mit kellene (vagy nem) tenni. Ez azonban senkit nem érdekel. Vélemény bezzeg bőven van. Kérdezte valaki, mi nem jó?

Egy éve a tanárok voltak az utcán, kéretlen-hivatlan. Próbálták elmondani, hogy ami van, nem jó. Kit érdekelt?
Olvastátok a kommentek arról, hogy csak több pénzt akarnak, azért cirkuszolnak?
Melléjük/mellénk állt a közvélemény?

Most a srácok mondták el, mi nem tetszik. A maguk módján, önmagukról beszéltek, a saját gondjaikat kiabálták világgá.
Így a jó, tegyék meg! Ott voltam, hogy érezzék, fontos a véleményük.

A szülők hajtják az iskolákat - faragjanak zsenit a gyerekükből, fizetik a különórákat, az ő gyerekük nem hülye! Nem véletlen, hogy a versenyistállók állnak első helyen a túljelentkezett iskolák sorában.
Az a jó iskola ma Mo.-on, ahol magas a továbbtanulási arány.
Az a sikeres iskola, ahonnan sok gyerek jut főiskolára, egyetemre. Igaz?

Kérdés: mit akarsz a gyerekedtől? Mi a célod? Érdeklődő, nyitott felnőtt legyen? Semmi sem drága, csak két-három nyelvet beszélő 18 éves?

Hány gyerek szorong a stressztől? Mit szól az anyukám/apukám, ha ...?

Érdekel valakit, ha egy másodikos elalszik az órán?

Alapkérdés mindenek előtt: mit akartok a gyerekektől? Nem az iskolától! A gyerekektől. Mi a cél?

Az iskolának először is (szerintem) nem szülők és politikusok kérésteljesítő gépének kellene lennie, hanem a gyerekek érdeklődésének kiszolgálójának, terelgetve ezt az érdeklődést egyre érdekesebb (és bonyolultabb) világ felé. A jó pedagógusok most is ilyen légkörben tanítanak, akár óvónénik, akár középiskolai tanárok.

Ezt várja a társadalom az iskolától?
Nem!
"A" teljesítményt várja a többség, tanártól, diáktól. Nemde?
 
Egyrészt ezek gyerekek, nincs végzettségük ahhoz hogy szakmai alapon tárgyaljanak, bár szakmai szervezetekkel volt lehetősége tárgyalni a fidesznek, nem nagyon kapott az alkalmon hogy valamit jobbá tegyen (úgy emlékszem inkább megsértődött). Másrészt nem attól függ a beleszólás joga hogy megválasztották-e a diákokat a legutóbbi választáson, hanem hogy érintettje az oktatás jelen helyzetének. Nyilván egyszerűbb lenne ha mindenki befogná (mint rendes országokban, keletebbre), de valamiért jobbat akarnak. Ilyenkor a fiatal demokratákban feltámad Marosán György, és azt mondja: "Nem a zsömle kicsi hanem a pofátok nagy!"
Bárcsak úgy lenne, miként mondod! Hogy az érintettek a saját helyzetük és egyáltalán a közoktatás és az iskola mint intézmény őszinte jobbítása érdekében párbeszédet kezdenek a közoktatásért felelős ágensekkel. Csakhogy a kontextus és a tartalom nem feltétlenül erre enged következtetni. Két hónappal a választások előtt nyílt fel a szemük? Épp amikor az ellenzéki pártok tevékenységével joggal elégedetlen politikai aktivisták minden lehetőséget kihasználnak, hogy eredményeket érjenek el! "Rendes" országokban és nemcsak mindig "keletebbre" a mozgalmakat általában a mozgalmárok mozgatják, és általában a mozgalom céljaitól idegen célok szolgálata érdekében. Bőséggel van erről keserű tapasztalatunk! Vagy csak a szomszéd macskája kapta volna el a bolhát? Persze ebben az új világban ilyesmi biztosan nem történhet meg, ma már biztosan nem csak fekete és csak fehér kategóriákban gondolkodunk.

A nagy rendszerek lassú léptékben reagálnak a változásokra. Hogy most de facto milyen az oktatási rendszer állapota - persze azért a tények körül se minden fekete-fehér -, tehát hogy most milyen az oktatási rendszer állapota, az több cikluson átívelő oktatáspolitikának a következménye! Sőt, nem is az oktatáspolitikának, hiszen az oktatási rendszer leképezi a társadalom állapotát, annak folyamatait. Egyedül nem oldja meg az elszegényedő, munkanélküliséggel vagy egyszerű szülőhiánnyal küzdő család, és az ilyen családból érkező fiatalok problémáját! (Ja persze, majd a tudományos diákmunkáért járó többletpont megoldja!)

Bocsánat, túlzásba vittem! Szóval igen, álljanak ki a valós érdekeikért, és álljanak ki mások valós érdekeiért is. De kívánom, hogy álljon a hátuk mögött felelős szülő és felelős tanár is, hiszen - mint mondod - "ezek gyerekek"! (Mennyivel különb ez akkor a templomban agitáló pap eseténél?)
 
Az iskolának először is (szerintem) nem szülők és politikusok kérésteljesítő gépének kellene lennie, hanem a gyerekek érdeklődésének kiszolgálójának, terelgetve ezt az érdeklődést egyre érdekesebb (és bonyolultabb) világ felé. A jó pedagógusok most is ilyen légkörben tanítanak, akár óvónénik, akár középiskolai tanárok.
Mélyen egyetértek! Rengeteg tehetséges és elhivatott pedagógus dolgozik a rendszerben, akikkel szemben méltánytalanok a rosszul címzett vagy épp általánosító kritikák. „Nem lógni akarunk, hanem tanulni, de értelmes dolgokat” - olvasom. Nincs az a lelkiismeretes tanár, aki ezt ne venné a szívére, és ne gondolkodna el azon, hogy mit csinál rosszul, ha a fiatalok számára en bloc értelmetlen, igazságtalan etc. mindaz, ami az iskolában történik. Szóval óhatatlan, hogy az ilyen kijelentések ne minősítsék úgy általában a pedagógustársadalom munkáját is - ezzel pedig erodálódik az a személyközi és társadalmi bizalom, amely ennek a területnek nélkülözhetetlen feltétele.
 
Utoljára módosítva:
Gagaimail nemakarok veled vitatkozni ezt elöre is kejellentem , hiszen Te ezt a problémát minden nap magad éled meg , de nemakarom elhinni , hogy annyi a "házi feladat" , hogy egy másodikos gyerek elalszik az órán mert nemtudta kialudni magát ! Sajnos nekem igaz én külhonban élek , de másak a tapasztalataim , felénk nemnagyon létezik olyan , hogy az legyen mondva annak a gyereknek , hogy este 10 óra és villanyoltás ! Ilyen nemlétezik , mert ugye , ha a gyerek nem akar akkor nem !! A nem az nem !! Ezt törvény védi !! Aztán természetesen az is igaz , hogy különórákra járnak , angol , francia , latin . más napokon meg ugye zongorázni , csellozni és , hogy a gyerek napja teljes legyen , hát akkor még sportoljon is valamit , ha mást nem akkor tollaslabdázon ! Az anyuka meg mint a "helikopter" visszi-hozza a gyeremekeket mert ugye erre van szüksége , ezt várja el a körülötte levö akárkik is mert ezzel lehet viritani ! Az , hogy a gyerek esetleg nembirja , hogy levan terhelve ?! kit érdekel ?? Jajj a lovaglást kihagytam , mert az nagyon fontos ám !!
Aztán van a másik véglet ahol egyáltalán nemtörödnek a gyerekkel , csinálja ahogyan akarja vagy tudja , hiszen a szülö sem tudja jobban mert ö már a 6. után abba is hagyta az iskolát mert már 18 fölött járt ! Persze , hogy van itt is kivétel természetesen és ilyenkor minden tanár büszke , hogy igen is van elég "mag" az ocsú között is .
Az is igaz , hogy az én koromban még csak 1-2 Tv volt az utcában az is fekete-fehér , magnóból az egész faluban 1-2 akadt az is legfeljebb akkoriban a "Mambo" nevezetü volt , nem kakadt ennyi más mint ma mely eltudja vonni a nebuló figyelmét a tanulástól . Korrepetálásra meg ugye az járt "aki buta volt" mert lehet , hogy tévedek , de az akkoriban még nem volt szokás inkább az érintett család "szégyene" volt ha arra volt a gyereknek szüksége !Különórákra legfeljebb a "Gullerhoz" jártunk hétvégeken táncolni .;)
 
Utoljára módosítva:
Azért itt vettem egy nagy levegőt - a tanári szakma "szigorú" követelményei, az elnőiesedés nem oka annak, ha az oktatás szintje lefelé halad. Egyébként is, mi az, hogy szigorúbb követelmény?
Alapkérdés mindenek előtt: mit akartok a gyerekektől? Nem az iskolától! A gyerekektől. Mi a cél?

Non vitae sed scholae discimus! :)
-
Magyarul: Nem az életnek hanem az iskolának tanulunk!
 
Elolvastam mégegyszer alaposan a követeléseket

1. Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!
2. Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!
3. Ne legyen kötelező a szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előrehozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változtatást felmenő rendszerben vezessenek be!
4. Állítsák vissza a korlátozás nélküli, szabad tankönyv-választást!
5. Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!
6. Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és tanárok szólásszabadságát! Ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan!
7. Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!
8. Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!
9. Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!
10. Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjjal!
11. Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé.
12. Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében!!
-
Személyes tapasztalatom mincs a jelenlegi magyar tanitási rendszerröl de vannak ismerösök, rokonok akiknek a gyerekein követni tudom valamelyest. Némelyikröl kilora lelehet olvasni a stresst. Ez nem gyanu hanem orvosilag megállapitott tény.
-
Egy magyar-német család átköltözött magyarországra (nem a menekültek hanem egy német filiale vezetés miatt..) a gyerek ott folytatta a gimnaziumot tovább egy elitt iskolában. Kérdezem tölle hogy tudja megemészteni a nationalizmusra valo nevelést, hát szörnyü dolgokat mesélt, csak a fejét rázta, szerinte a diákokat ott idomitják, nem nevelik.
-
Az oktatás németül "Erziehung" ami a "ziehen" (kihuzni ami benne van) szobol származik mig a magyar "oktatás" szo mögött "kioktatás, majd én megmondom neked mi a helyest" értendö.
-
En nem emlékszem arra, hogy magyarországon büntetlenül vitatkozni lehetett volna a tanárokkal (nemcsak történelem vagy hittanorára gondolok) A leg undoritobbnak találom, hogy a mai napig sorakoztatják a gyerekeket mind a katonákat és kettes sorban vezetgetik öket. Ezzel törik meg a gyerekek akarátát, ezzel demonstrálják, hogy ki a "parancsnok", leelacsonyitják a gyerekeket még a felsö gimnaziumban is.
-

-
Ez engem Nürnbergre emlékeztet, a rossz hangfelvétel miatt még a felhörülések is összetéveszthetöek.
-
Összehasonlitásul egy ballagási ünnepség No.-bol. :)
-

-
A feleségemnek megmutttam a két filmet, a magyar gimazisták ünnepléséröl azt gondolta, hogy a számitogép lemerevedet de nem ök 16 perces merevséggel ünnepeltek. Ezzel ellentétben a felszabadult, fiatalok másut televannak élettel.
-
Nem a magyar gyerekek a hibásak emiatt hanem az oktatás, a szellem amiben neveli az állam a gyerekeket.
 
Utoljára módosítva:
Elolvastam mégegyszer alaposan a követeléseket

1. Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!
2. Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!
3. Ne legyen kötelező a szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előrehozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változtatást felmenő rendszerben vezessenek be!
4. Állítsák vissza a korlátozás nélküli, szabad tankönyv-választást!
5. Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!
6. Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és tanárok szólásszabadságát! Ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan!
7. Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!
8. Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!
9. Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!
10. Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjjal!
11. Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé.
12. Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében!!
-
Személyes tapasztalatom mincs a jelenlegi magyar tanitási rendszerröl de vannak ismerösök, rokonok akiknek a gyerekein követni tudom valamelyest. Némelyikröl kilora lelehet olvasni a stresst. Ez nem gyanu hanem orvosilag megállapitott tény.
-
Egy magyar-német család átköltözött magyarországra (nem a menekültek hanem egy német filiale vezetés miatt..) a gyerek ott folytatta a gimnaziumot tovább egy elitt iskolában. Kérdezem tölle hogy tudja megemészteni a nationalizmusra valo nevelést, hát szörnyü dolgokat mesélt, csak a fejét rázta, szerinte a diákokat ott idomitják, nem nevelik.
-
Az oktatás németül "Erziehung" ami a "ziehen" (kihuzni ami benne van) szobol származik mig a magyar "oktatás" szo mögött "kioktatás, majd én megmondom neked mi a helyest" értendö.
-
En nem emlékszem arra, hogy magyarországon büntetlenül vitatkozni lehetett volna a tanárokkal (nemcsak történelem vagy hittanorára gondolok) A leg undoritobbnak találom, hogy a mai napig sorakoztatják a gyerekeket mind a katonákat és kettes sorban vezetgetik öket. Ezzel törik meg a gyerekek akarátát, ezzel demonstrálják, hogy ki a "parancsnok", leelacsonyitják a gyerekeket még a felsö gimnaziumban is.
-

-
Ez engem Nürnbergre emlékeztet, a rossz hangfelvétel miatt még a felhörülések is összetéveszthetöek.
-
Összehasonlitásul egy ballagási ünnepség No.-bol. :)
-

-
A feleségemnek megmutttam a két filmet, a magyar gimazisták ünnepléséröl azt gondolta, hogy a számitogép lemerevedet de nem ök 16 perces merevséggel ünnepeltek. Ezzel ellentétben a felszabadult, fiatalok másut televannak élettel.
-
Nem a magyar gyerekek a hibásak emiatt hanem az oktatás, a szellem amiben neveli az állam a gyerekeket.

Ernoe, ha megnézel egy bentlakásos angol elitiskolát, egyenruhástul mindenestül, akkor vajon arról is Nürnbergre asszociálsz?
 
Johannsebastian , áh dehogy , hanem a Lebensborn nevü helyégekre . Amugy kérlek nem csak a "bentlakásos" iskolákban kötelezö az egyenruha és kérlek senki nemtiltakozik az ellen ! Csak "puha agyú" személyek !
 
Utoljára módosítva:
Ernoe, ha megnézel egy bentlakásos angol elitiskolát, egyenruhástul mindenestül, akkor vajon arról is Nürnbergre asszociálsz?
Minden külsőség ellenére nem kell azt gondolni hogy az angol felsőközéposztály iskolái és a ner iskolái között bárminemű hasonlóság van. Egy napon se szabadna említeni a kettőt. Mi csak úgy csinálunk mintha demokrácia lenne, de lehet hogy a kádár és orbán közötti időszakban se volt. Nem volt hozzá ember.
 
Nem véletlen, hogy a versenyistállók állnak első helyen a túljelentkezett iskolák sorában.
Volt alkalmam megismerni volt "lovak" véleményét a kérdésben, a versenyistállókban a ló nem érdekli a tanárt, beskatulyázzák valahova hogy neked ennek és ennek kéne továbbtanulnod (ami persze kiderült hogy rossz diagnózis volt), de persze legyél mindenből kiváló (ez folyamatos frusztrációt okozott a jól teljesítőknek is). Mint kiderült a volt lovak többsége nem oda iratná a gyerekét, mivel az élet nem úgy működik ahogy a tanárok a kis világukban elképzelik (általános -> versenyistálló -> egyetem -> karrier), és sajnos észre sem veszik hogy amit működtetnek az embertelen. Érdekes módon nem az lesz az életben is sikeres aki csillagos ötösöket visz haza.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,786
Tagok
615,333
Legújabb tagunk
canoon
Oldal tetejére