Egyetemistákból csinál tartalékos századokat a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség tizenhárom egyetemen illetve főiskolán 100 fős, úgynevezett tartalékos egyetemi századokat hoz létre.

Az első ilyen század a Pécsi Tudomány Egyetemen már meg is alakult.

Takács Attila dandártábornok elmondta: krízishelyzetben minden településen lesz egy olyan tartalékos század, amely azonnal bevethető. Részletek a videóban.


http://www.atv.hu/videok/video-20180412-keves-a-tartalekos-katona

7925_honvedseg.jpg
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Ha az ellenzék is beáll a sorkatonaság ellen akkor ismét öngólt rúgnak.
Hisz akkor rájuk foghatják hogy nemzetietlenek, hazaárulók...
Persze ha menni kell a sorozásra akkor majd lesznek kibúvók...
De, erről ne is beszéljünk mert rengeteg pénzbe kerül hiszen a munkahelytől távoli időt ki kell fizetni és ezt a mai világban sem sokan pártolják...
Tanulás , karrier...Maradni kellene a hivatalos zsoldos hadseregnek. Nem vagyunk se ázsiában se afrikában és nem is a balkánon:)
Ráadásul egy szövetség tagjai vagyunk.
Persze ezek amiket leírtam csak hipotetikus dolgok.
 
Remélem, külön erdélyi hadosztályok is lesznek.... Gondolom, az állampolgárság nem csak a szavazgatásból és ingyen tb-ből áll.

eddig még mindig az Anyaország szart a székelyek szájába , kezdve pl Pogány József kormánybiztossal ...

220px-Sign_of_the_Sz%C3%A9kely_Division.jpg


de nem ez a kérdés, hanem az , hogy TE mit teszel majd ?
 
Miért is kezd Észak-Korea-érzésem lenni... Krízishelyzetben? Megtámadnak minket a határon túli magyar testvéreink, vagy mi? Ja, értem már! A külföldről beszivárgó rémhírterjesztő sorosisták hirtelen fegyvert ragadnak és üvöltve megrohamozzák a parlamentet, pajzsként pedig az Emberi Jogok Nyilatkozatát tartják maguk elé...
Nem kell kiakadni. A te orszagodban ezt a "Nemzeti Gardanak" hivjak es mozgositjak szukseg helyzetekben akkor amikor a hadseregre meg nincs szukseg.
 
Nem kell kiakadni. A te orszagodban ezt a "Nemzeti Gardanak" hivjak es mozgositjak szukseg helyzetekben akkor amikor a hadseregre meg nincs szukseg.
nekem olyan érzésem van, hogy a kormányod meg akarja spórolni egy tisztességes haderőt jelentő profi zsoldoshadsereg létrehozásának költségét - mely hadsereg magától értetődően önkéntesekből kell áljon, nem olyanokból akik ingyért vállalják, de olyan értelemben önkéntesekből hogy el és felvállalják ezt a munkájuknak, hivatásuknak - és ehelyett a cseppet se tisztelt kormány inkább meg akarja oldani a dolgot kb ingyen, kötelezővé téve egyetemistáknak amikor pedig azoknak még tanulni kéne! A kormány úgy gondolkodik: 100 zsoldos belekerülne mondjuk 1 millióba x időre. Ehelyet inkább odaküldünk majd ezer efféle egyetemistát, azok tízszer annyian vannak és így akkor is ellátják majd a 100 zsoldos munkáját ha rosszabbul kiképzettek, gyávák, utálják az egészet stb. Az igaz hogy adott esetben abból a 100 zsoldosból elhullana mindössze 20, az 1000 egyetemistából meg holtan marad majd 800, de mindegy, a lényeg hogy azért elegen lesznek hozzá hogy megcsinálják, s így az említett x idő alatt nem költöttünk el 1 milliót hanem mindössze 150 ezret. Tehát a dolog tiszta nyereség!

Ja hogy közben sokan meghalnak majd? Nem számít, ezek az értelmiségi gyerekek állandóan csak olyan hülyeségeken rágódnak hogy demokrácia meg liberalizmus, mindenbe belekotyognak, rájuk is fér hogy megszivassuk őket a kiképzésen, az meg külön jó ha majd sokan megdöglenek közülük, mert rég tudott hogy 99 százalékuk soros-bérenc!
 
nekem olyan érzésem van, hogy a kormányod meg akarja spórolni egy tisztességes haderőt jelentő profi zsoldoshadsereg létrehozásának költségét
Az en kormanyom a canadai kormany.
A cikkben se "ingyenes" se "kotelezo teve" kitetel nem hangzott el. De ha neked van valami informaciod errol amit en elneztem akkor legyszives oszd meg. Koszi.
 
Az en kormanyom a canadai kormany.
A cikkben se "ingyenes" se "kotelezo teve" kitetel nem hangzott el. De ha neked van valami informaciod errol amit en elneztem akkor legyszives oszd meg. Koszi.

Aha, persze. A cikk szerint 13 egyetemen hoz létre efféle századokat a honvédség. 13, az jó sok. De szerinted nem lesz kötelező? Játszod az álnaívot? Gondolod, egy fiatal azért megy egyetemre hogy mégis inkább katona legyen? Megjelenik a hadsereg toborzója ott, s megkérdi: Melyiktek akar egy kicsit szopni a katonaságnál, fiatalok? S erre jelentkeznek tömegével a tanulók hogy „én is,én is”! Így lesz szerinted?

Ez öregem ott kötelező lesz mérget vehetsz rá. Egyetemista mindent inkább akart már az én időmben is mint katonaságot, kitaláltak mindent amit csak lehetett hogy megússzák. Volt amelyiknek sikerült, volt amelyiknek nem. Jelenleg se éreznek rá kedvet, lefogadhatod. Szóval ez minden lesz csak nem önkéntes. Ez kötelező lesz.
 
Olvasom a hozzászólásokat és néhány dologra rájöttem:
  • - a sereghez - akárcsak a focihoz - mindenki ért
  • - aki volt sorkatona, annak is min. 14 évvel régebbi a tapasztalata a mánál
  • -a zömünk elfelejtette, hogy (még) NATO és EU tagok vagyunk.
Amit viszont senki sem tett szóvá (hisz mára kevesen tudják), anno a Szovjetunióban az egyetemistáknak volt heti egy nap "vojennaja podgatovka", azaz "hadi előkészítő". Mindamellett, hogy sokan a 2 (sőt haditengerészetnél 3) év sorkatonai szolgálat után kerültek az egyetemre.
Nem véletlenül. Ugyanis más a feladata egy "egyszerű sorkatonának" és más egy (leendő) mérnöknek, légi irányítónak, orvosnak, ...
Csakhogy ma majd 2o évvel vagyunk az ezredforduló után.
Mondjuk már az is barokkos túlzás, hogy minden településen (hisz az 32oo századot jelentene), de még az is sok, ha minden 1o. településen lenne, mivel az első esetben mintegy negyedmillió, a másik esetben pedig legalább 2oooo lenne a tartalékos állomány.
Ennyi embert pedig nem tudnának összeszedni pláne nem egyetemistákból. Egy tábornoktól elvártam volna, hogy, ha már nyilatkozik, azt mondja, hogy "minden településen elérhető lesz egy olyan tartalékos század,..."
De vissza a témához. Kérdések zöme formálódott meg bennem:
Kik fogják őket kiképezni? (A seregből is hiányzik több ezer fő.)
Milyen eszközök segítségével? (A seregnek sincs elég.)
Hol? (Az egyetemen az auditóriumokban vagy laktanyákban, amik már nincsenek?)
és főleg Mire képzik ki őket? (Masírozásra? Árvízi mentésre? Kifejezett katona feladatokra?)
Eszembe jutottak a kormánymegbizottak.
Ez is ilyen semmitmondó dolog lesz?
Talán, ha a honvédség és annak állománya is rendelkezne a kormány részéről némi respekttel, akkor még értelmét is látnám, sőt, a magam szerény eszközeivel támogatnám is (azaz belépnék tartalékosnak, de nem a jelen feltételek mellett).
 
Utoljára módosítva:
Nagyon szép, hogy ily nosztalgikusan emlékszel saját szolgálatodra (oh, Juventus ventus), de közben azért, kérlek, merengj el azon is, hogy miért is folyt a délszláv háború, ahol a szent nacionalizmus jegyében belefért egy kis népirtás is, és összességében milyen "eredményekkel" járt.
A profi haditechnika pedig profi személyzetet igényelne, az pedig nem a gyorstalpalón terem.
Ha fiúból lennék, mondhatnám, hogy mim van tele ezzel sok a militáns sz.arral, ami a közbeszédüket is áthatja, és amivel igyekeznek megfertőzni már az általános iskolákat is. Az egyetemistának - elvileg - kellene, hogy legyen annyi esze magától, hogy dönteni tudjon.


Amikor kitört a balkáni háború, a horvátok nem csak ültek a TV előtt, és vártak a nemlétező hivatásos hadseregre, hanem felálltak, és a maguk kezébe vették a dolgot.

Ha valami geg@sz lesz, akkor már késő elkezdeni toborozni hivatásos katonákat. Sokkal jobb, ha a férfi lakosság konyít a fegyverekhez és kap alapkiképzést legalább. Én sem szerettem katona lenni, és mivel 18 évesen hívtak be, hidd el nem volt könnyű.

Lehet, hogy sokan "kényszermunkának" érzik azt, hogy katonák voltak. Pedig valójában sok mindent megtanult az egyszerű katona is.

Például:
- lakott sz@r körülmények között, ahol nem anyuci mosott és főzött rá
- nálunk az ezrednél a sofőrök egészen jól vezették a T55-öst
- az irányzók többnyire eltalálták a célt az ágyúval

Én csapatfelderítő voltam. Nálunk ilyenek voltak:
- minden hónapban 3x lőttünk (nappal, éjjel, nappal hangtompítóval)
- az RPG-sünk 200 méterről megbízhatóan el tudott találni egy 10 cm átmérőjű állványrudat
- voltunk téli hegyi és nyári vízi kiképzésen, másztunk hegyet, ereszkedtünk kötélen (csak kötélen, beülő nélkül), átúsztuk a Dunát felszereléssel együtt, aztán járművel.
- voltunk hadgyakorlaton
- az uszó harckocsijaink lőttek vízről ágyúval, el tudták találni a célt
- a század úgy ment át egy erdőn, hogy meg sem roppantak a gallyak
- tudtunk robbantani trotillal, de tudtunk robbanóanyagot is csinálni ha kellett
- 2x dobtunk kézigránátot (az mondjuk nem jött be annyira)
- a felállított őrszem hátán lévő fegyveréből ki tudtuk lopni a tárat
Síelni nem tanultunk meg, pedig kellett volna, de ahol mi voltunk az egy tök lapos terület volt. Mindenesetre sílécekkel is el voltunk látva.

Ja, és 8 hónap kiképzés után, éjszaka, alvásból riasztva a felderítő század 30 percen belül teljes fegyverzetben el tudta hagyni a laktanyát. Úgy, hogy közben a nem Mzárolt járművek még felvették a lőszert, a gránátokat és a trotilt is. Az Mzároltakban meg eleve benne volt. Utánunk 15 perccel (azaz a riadótól számítva 45 percen belül) az egész ezred megindult.

Ezt tudta akkor a sorkatonaság. Pedig hidd el, sokunk nem volt katonás alkat, például én sem.
 

  • Vagy egy újabb csatorna a közpénzek megcsapolására
Megvan az újabb felhatalmazás a 2/3-tól, akik annak tudatában ill. ellenére is őket támogatták, hogy ellopnak mindent, ami ellopható. Nem kell már semmilyen csatorna, meg fedősztori, a nép anélkül is benyel csont nélkül mindent. Akkor meg mi a francnak törődnének a látszattal?
 
azert megkerdezlek mint valoban hiteles valaszadot
- minek gondolod ezt a felkeszulest ??
En szamolok egy-ket otlettel + van egykis informacio az itteni intelligence nevu kupac berkeibol
szoval
A jelenlegi vezetésből senki sem (de az előző szoci/szadesz kormányokból sem) ért a katonapolitikához. (Zömük max sorkatona volt, a DPQ - defence planning questionarie - a legtöbbjüknek káromkodás.)
Azt tételezem fel, valamilyen közvetett módon rájöttek, hogy szükség van a többletkatonaságra, mert egyrészt a 9oo fős TEK meg a rendőrség túl van terhelve a határvédelemmel, másrészt a katasztrófavédelem (miért kell azt védeni és nem elhárítani?) önmagában kevés egy árvíz vagy hasonló vészhelyzet esetén.
Alapkiképzés nélkül kifejezett katonai feladatokra alkalmatlanok a tartalékosok, de alapkiképzéssel is csak "golyófogóknak" lesznek jók gyakorlat nélkül.
Évente egy hónap meg - döntse el ki-ki, hogy mire lehet elég.
Szerintem egy tapasztalat nélküli egyén is belátja, hogy egy lokátor vagy ugrókódos rádióállomás kezelését nem lehet megtanulni egy hónap alatt, de pl. egy BAT-II-est (5o tonnás távirányítós tolólapos munkagépet) is tovább kell tanulmányozni mint egy hónap, még, ha valaki rendelkezik is tapasztalattal (pl. hogyan kell sugárszennyezett területen túlnyomás alatt használni).

Minket a "régi kádárhuszárokat" először - a rokkantakhoz hasonlóan nyugdíjmegvonással jutalmaztak, majd amikor rájöttek, hogy másból nem lesz tartalékos (miért is lenne), visszacsábítottak - már aki hagyta magát, évi két hónap tartalékos szolgálatra, alamizsnaként felajánlva a juttatásokból történő megvonások eltörlését, amíg tartalékos vagy.
Cserébe a nyugállományú alezredesből lehetett akár tartalékos főhadnagy is (mikozben a fegyvert sohasem látott kormánybiztosokból ezredest csináltak).
Ilyen előzmények mellett egyetlen katonai alkalmazását tudom feltételezni a tartalékosoknak: határvédelem a kerítés mentén.
Azt egyébként már itt is több témában kifejtettem, hogy szerintem ma már egy katonának nem lőnie kell tudni elsősorban, hanem modern haditechnikát üzemeltetni. (Már, ha van olyanjuk.)
Amit az elmúlt 28 évben egyik kormányzat sem vett tudomásul, hogy a sereg= pénzfaló. Max, az oda kikísérletezett megoldások később a polgári életben alkalmazva hozhatnak hasznot (ilyen tipikusan a GPS vagy az eszközkövető rendszerek).
 
A jelenlegi vezetésből senki sem (de az előző szoci/szadesz kormányokból sem) ért a katonapolitikához..
rem storykat hallottam joparat
az itt kekepzesen levo berepulo pilotaktol
a fijjjuk jokat tudnak poenkodni a mai magyar allapotokon
az egyik kikepzojuk most ment nyugdijba 25 ev szolgalat utan 43 evesen
a nyugdija 250ezer Can$
olyan unnepsege volt ,hogy a hadugyminiszter bucsuztatta

igen , koszonom a valaszod .
ilyen allapotokrol van errefele is tudomas

nem veletlen az ukran es a litvan megerosites
a mostani contingens
 
rem storykat hallottam joparat
az itt kekepzesen levo berepulo pilotaktol
a fijjjuk jokat tudnak poenkodni a mai magyar allapotokon
az egyik kikepzojuk most ment nyugdijba 25 ev szolgalat utan 43 evesen
a nyugdija 250ezer Can$
olyan unnepsege volt ,hogy a hadugyminiszter bucsuztatta

igen , koszonom a valaszod .
ilyen allapotokrol van errefele is tudomas

nem veletlen az ukran es a litvan megerosites
a mostani contingens
Eszméletlen jó pilóták az ukrán és litván...
 
Megvan az újabb felhatalmazás a 2/3-tól, akik annak tudatában ill. ellenére is őket támogatták, hogy ellopnak mindent, ami ellopható. Nem kell már semmilyen csatorna, meg fedősztori, a nép anélkül is benyel csont nélkül mindent. Akkor meg mi a francnak törődnének a látszattal?
A látszatra adni kell - tartja a mondás - no meg a politika egyik fontos tényezője is a látszat.
A fontos dolgok meg, mint tudjuk, a szinfalak mögött játszódnak le.
A döntések meg a vadászatokon történnek meg - ez meg régóta így van.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,492
Tagok
615,658
Legújabb tagunk
sajtifranek
Oldal tetejére