Kibeszélem magamból avagy a betegség megelőzése

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag


Mit szellemünkkel s két kezünkkel alkotunk,
Meddig tart, ha már nem vagyunk?
E- Földön majd az emberiség lábnyomát,
Mond! Mi őrzi meg legtovább?
És ha egyszer mindannyian eltűnünk,
Jobb lesz a világ nélkülünk?
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
School Lunch in Japan - It's Not Just About Eating!

Egy Japán iskola ...ahol törődnek a gyerekekkel.
Magyarországon vajon mikor valósul meg?
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Útmutató az áfonya fogyasztásához

afonya-02.jpg


Talán közhely, de kevés olyan étel van, amely ennyire egészséges lenne, mint a kék áfonya. Ha megfogadod a tanácsomat, és a Dietlessen szereplő ételek közül csak hármat fogyasztasz rendszeresen, akkor az egyik mindenképpen az áfonya legyen (a másik kettő pedig a spenót és a tengeri lazac). Ez a három étel ugyanis önmagában képes megváltoztatni az életedet.

A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon nagy népszerűségnek örvend (például Amerikában az ottani őshonos változatot az indiánok több száz éve fogyasztják), sőt, az áfonya az ázsiai és a mediterrán konyha egyik kedvenc alapanyaga is.

Népszerűsége nem véletlen, rendkívül ízletes és egészséges gyümölcsről van szó, amely méretében ugyan kicsi, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz (lásd még zöld tea), így rengeteg betegség ellen véd.

A legújabb kutatási adatok szerint az áfonya valóban megérdemli jó hírnevét: mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.




Mindezek fényében a következő írásban az alábbi kérdésekre fogsz választ kapni:

  • Milyen kedvező élettani hatásai vannak az áfonyának?
  • Honnan származik az áfonya, és milyen táplálkozásbiológiai jellemzői vannak?
  • Mire érdemes figyelni az áfonya vásárlásakor és tárolásakor?
  • Hogyan lehet fogyasztani az áfonyát?
  • Milyen vitaminok és ásványi anyagok találhatók az áfonyában?
Használati útmutató:

1. Ha csak egyszerűen érdekel az áfonya, mint gyümölcs:

  • Görgesd végig az írást, és csak a számodra hasznos infókkalfoglalkozz.
  • A lényeget a narancssárga infodobozokban találod.
2. Ha szeretnél fogyni és/vagy egészségesebben táplálkozni:

  • Nem kell elolvasnod minden egyes részletet, a tudományos háttérrel foglalkozó kék infodobozokat nyugodtan átugorhatod. Csak az alapgondolatokkal és a lényeggel légy tisztában!
  • Olvasd el a Dietless tippjét az írás végén.
3. Ha szakmabeli vagy, és/vagy részletekbe menően érdekel a táplálkozástudomány:

  • Olvasd el az egész írást. Ha kell, mentsd el a linket, és térj vissza később.
  • Tanulmányozd a kék infodobozokban található részleteket is, mert ezeknek köszönhetően komplex ismeretekkel és érdekességekkel bővítheted tudásodat.

Tartalomjegyzék [elrejtés]

1. Az áfonya hatásai
Az áfonya kedvező egészségügyi hatásai valóban lenyűgözőek. Pedig sok éven át a kutatók kevés figyelmet fordítottak erre a gyümölcsre a viszonylag alacsony C-vitamin-tartalma miatt. De miután a tudományfelfedezte az antioxidánsokat és a flavonoidokat, az áfonya egyre több figyelmet kapott.

Az áfonya többek között Észak-Amerikában őshonos növény, és régóta elismert és fontos része az amerikai indiánok étrendjének. Az indiánok jöttek rá annak idején, hogyha e bogyós gyümölccsel dörzsölik be a szárított húsokat, akkor lassíthatják azok romlását.

A korai telepesek az indiánoktól lesték el az áfonya gyógyászati célú felhasználását: az indiánok ugyanis megfőzték az egész növényt a bogyókkal együtt, és a főzetet többek között hasmenés kezelésére használták.

A közelmúltban a Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett, nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy azon személyeknél, akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztottak rendszeresen, a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen emelkedett.

A kutatók szerint ez elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának megelőzéséhez.

Tudjuk, hogy a vérben lévő antioxidánsok fokozott jelenléte csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, de talán a legizgalmasabb kutatási eredmény mégis az, hogy az áfonya képes csökkenteni és megelőzni az öregkori betegségek (mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás) hatásait.


afonya-04.jpg

Az áfonya népszerűsége nem véletlen: rendkívül ízletes és egészséges gyümölcsről van szó, amely méretében ugyan kicsi, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz

Az antioxidánsok egyébként elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, mivel védenek a sejtszerkezetet és a DNS-t károsító szabad gyökökkel szemben. Általában ugyanis a szabad gyökök felelősek a sejtmembrán, a DNS és a szövetek károsodásáért, és végső soron ezek az okozói számos degeneratív betegségnek is.

Az antociánok rendkívül erős antioxidánsok, és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Az áfonya jótékony hatása tehát elsősorban a rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető, ezek közül is az úgynevezett antociánoknak (ezek a pigmentek felelnek az áfonya intenzív kékeslila színéért: minél sötétebb a bogyó, annál magasabb az abban lévő antocián-tartalom).

Az antociánok sok gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan az egyes bogyók védőburkában koncentrálódnak, mivel ez védi a gyümölcsöt az erős napsütés és más környezeti ártalmak hatásaitól.


Az antociánok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a szabad gyökök semlegesítésében, és szinergikusan együttműködnek a C-vitaminnal és más fontos antioxidánsokkal.

Az antociánok a kapilláris rendszert is erősítik azáltal, hogy elősegítik a szövetek építőkövének, a kollagénnek a termelődését.

A flavonoidok ezen fontos alosztálya segít az erek tágításában (vagyis csökkenti a vérnyomást), és gátolja a vérrögképződést.

Az áfonya további jótékony egészségügyi hatásai és öregedésgátló jellemzői közé sorolhatjuk a szív-és érrendszeri betegségek és a rák kialakulási kockázatának jelentős csökkenését.

Na és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az áfonya segít megőrizni az egészséges bőrt, és csökkenti a kor előrehaladtával kialakuló bőrhibákat.

Az amerikai indiánoknak igazuk volt az áfonya bélrendszerre és emésztésre gyakorolt pozitív hatásával kapcsolatban: az áfonya pektinben gazdag rostja enyhíti a hasmenés és a székrekedés tüneteit. Emellett, a gyümölcsben lévő tanninok csökkentik az emésztőrendszer gyulladását, míg a polifenolok bizonyítottan antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.


gyes élelmiszerek antioxidáns és fitonutriens kapacitását jelöli (vagyis az élelmiszerek káros szabad-gyököket hatástalanító képességet hasonlítja össze).
A lényeg:
Az áfonya jótékony hatása rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető.

1.1. Teljes körű antioxidáns védelem
Mivel rengeteg antioxidáns van jelen az áfonyában, nem meglepő, hogy a kutatók fokozott antioxidáns védelmet észleltek, különösen az oxidatív stressz által veszélyeztetett személyeknél (szív-és érrendszeri betegségek).

Ami viszont meglepő az az, hogy az áfonya rendszeres fogyasztása nem elszigetelten hat, hanem a szervezet teljes területén végzi áldásos tevékenységét. Így nem csak a kardiovaszkuláris rendszer, hanem a szervezet egésze képes profitálni az áfonya rendszeres fogyasztásából.

Például kutatók bizonyították, hogy a megerőltető edzéseket követő izomsérülések mértéke csökkenthető az áfonya rendszeres fogyasztásával. Sőt, az idegrendszer oxidatív stressztől való védelmére is van bizonyíték. Ezen antioxidáns alapú védelmi mechanizmusokat ráadásul nemcsak veszélyeztetett betegeknél észlelték, hanem fiatal és egészséges személyeknél is.

A kutatók szerint az áfonya antioxidáns védelme a szervezet vércukorszabályozó rendszerére is kedvező hatással van, és a gyümölcs rendszeres fogyasztása védi az emésztőrendszert (elsősorban a vastagbelet) a rák kialakulásának kockázatától.

És ha már antioxidáns védelem, akkor érdemes megemlíteni az áfonya ORAC értékét.

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített és szabadalmaztatott szabványrendszer, amelyet amerikai kutatók vezettek be a kilencvenes évek második felében, és amely az egyes élelmiszerek antioxidáns és fitonutriens kapacitását jelöli (vagyis az élelmiszerek káros szabad-gyököket hatástalanító képességet hasonlítja össze).

Az áfonya évek óta a legmagasabb ORAC értéket begyűjtő élelmiszerek között szerepel, olyan hasonló kaliberű antioxidáns-szupersztárok között, mint a bab, a szeder, a szilva, az alma, a málna, az eper és a pekándió.



afonya-03.jpg

Az áfonya jótékony hatása a rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető

1.2. Az áfonya hatása a szív- és érrendszerre
Az áfonya antioxidáns védelme különösen jól dokumentált a keringési rendszer tekintetében.

Többször megismételt vizsgálatok eredményei szerint az áfonya rendszeres fogyasztása (a vizsgálatok résztvevői napi 15-20 dkg áfonyát fogyasztottak 1-3 hónapon keresztül) kimutathatóan javítja a vérzsírok egyensúlyát, vagyis csökkenti a teljes koleszterin szintjét, növeli a HDL koleszterint, és csökkenti a trigliceridek szintjét a vérben.

Sőt, az áfonya fogyasztása bizonyítottan védi az érfal sejtjeit, és megóvja az LDL koleszterint az oxidatív sérülésektől, amelyek az erek eltömődéséhez vezethetnek.

Nem lenne helyénvaló, ha az érrendszerre ható kedvező hatások közül kihagynám az áfonya vérnyomásra gyakorolt hatását. Az egyes vizsgálatokban résztvevő különböző korú férfiak és nők körében a rendszeres áfonyafogyasztás bizonyítottan csökkentette a szisztolés és diasztolés vérnyomás értékét.

Sőt, az egészséges vizsgálati személyeknél az áfonya rendszeres fogyasztása segített fenntartani az egészséges vérnyomás értékét.

1.3. Az áfonya hatása a szellemi tevékenységre
Az áfonyát érintő egyik legizgalmasabb új kutatási terület a kognitív hatásokat vizsgálja.

Az egyik vizsgálatban idősebb felnőttek (átlagéletkor: 76 év) 12 héten át fogyasztottak minden nap áfonyát, és már ez elegendő volt ahhoz, hogy jelentős javulást érjenek el a kognitív funkciókat, illetve a memóriát vizsgáló teszteken.

Bár a résztvevők az áfonyát gyümölcslé formájában fogyasztották, ahhoz poharanként 30 dkg friss áfonyát használtak fel, és a fogyasztott mennyiség 2 és fél pohár volt naponta, így elmondható, hogy a résztvevők nagy mennyiségű áfonyát juttattak be a szervezetükbe (ne feledjük, az áfonya napi ajánlott mennyisége 15-20 dkg).

A tanulmány szerzői szerint az eredmények azt is sugallják, hogy az áfonya nem csak a memória fejlesztésére hasznos, de képes lassítani vagy késleltetni az öregedéssel gyakran együtt járó kognitív problémák kialakulását is.

1.4. Az áfonya hatása a vércukorszintre
A 2-es típusú cukorbetegséggel, metabolikus szindrómával vagy inzulinrezisztenciával diagnosztizált személyek számára különösen fontos a vércukorszint ingadozásának minimalizálása (vagyis a kiugróan magas és a túl alacsonyra zuhanó vércukorszint egyensúlyban tartása). Sőt, sok esetben ez túlsúlyos személyeknél is gondot okoz (többek között ez az elhízás oka).

A kapcsolódó vizsgálatok a fenti betegségekkel diagnosztizált személyeknél konzisztens eredményeket mutatnak: az áfonya (és más bogyós gyümölcsök) rendszeres fogyasztása minden esetben kedvező hatást gyakorol a vércukorszint optimális szabályozására.

A táplálkozási szakértők az áfonyát jellemzően alacsony glikémiás indexű (GI) gyümölcsnek tartják. Bár ha más bogyós gyümölcsökhöz hasonlítjuk, az áfonya relatíve magas GI-indexsszel rendelkezik a maga 40-53 GI közötti értékével (a szeder, málna és eper indexe 30 és 40 GI közé tehető).

Egyébként az 50 GI alatti termékek tekinthetők alacsony glikémiás indexű élelmiszereknek.

A GI az az érték, amely egy adott élelmiszer vércukorszintre gyakorolt hatását mutatja, vagyis minél nagyobb ez az érték, annál jobban emelkedik a vércukorszinted, és minél alacsonyabb a GI, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintedet az adott élelmiszer elfogyasztása.

Egy friss tanulmány megállapította, hogy az áfonya a többi bogyós gyümölccsel egyetemben egyértelműen kedvező hatást gyakorol a vércukorszintre, akár 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyek esetében is.

A vizsgálat résztvevői, akik legalább 3 adag alacsony GI-indexű gyümölcsöt (többek között áfonyát) fogyasztottak naponta a három hónapos vizsgálati időszak során, jelentős javulást tapasztaltak a vércukorszintjük ingadozásában.

afonya-01.jpg

Az antioxidánsok elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, mivel védenek a sejtszerkezetet és a DNS-t károsító szabad gyökökkel szemben

1.5. Az áfonya hatása a szemre
A retina egy a szem működéséhez szükséges elengedhetetlen fényérzékeny réteg, amelynek az oxidatív stressztől való sérülési kockázata a normálértéknél jóval magasabb.

A kutatók gyakran vizsgálják az egyedülálló fitonutriens antioxidánsokat tartalmazó ételeket – többek között az áfonyát –, mivel azok képesek megvédeni a retinát az oxigénkárosodástól.

Laboratóriumi állatokon végzett előzetes vizsgálatok szerint az áfonyában található rendkívül erős antioxidáns, az antocián segít a retina szabad gyökök elleni védelmében, sőt érdekes módon a napfény által okozott károsodás ellen is véd.

Fontos megjegyezni, hogy a közeljövőben a rákkutatáshoz hasonlóan a kutatók remélhetőleg az emberi szem egészsége és a többek között az áfonyában található antioxidánsok közti szoros kapcsolatot is vizsgálni fogják majd.

1.6. Antioxidáns hatás
Ha maximalizálni szeretnéd ezen gyümölcs antioxidáns hatását, akkor lehetőleg bioáfonyát vásárolj (az áfonya ára a szezonjában a legalacsonyabb).

Egy közelmúltban készült tanulmány ugyanis közvetlenül hasonlította össze egy organikusan, illetve nem organikusan termesztett áfonyatípus (Vaccinium corymbosum L.) teljes antioxidáns hatását, és a kutatók látványos különbségeket találtak a bio előírásoknak megfelelően termesztett áfonya javára.

Ez utóbbi ugyanis a hagyományos áfonyához képest jelentősen nagyobb koncentrációban tartalmazott fenol és antocián antioxidánsokat, és a teljes antioxidáns kapacitása is lényegesen nagyobb volt.

2. Az áfonya jellemzői
Az áfonya (Vaccinium) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó nemzetség. Savanyú talajt kedvelő, gyakran ízletes bogyójú cserjék és félcserjék tartoznak ide.

A nemzetség kb. 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók.

Az alacsony kalóriájú és rendkívül vitamindús áfonya ízvilága az enyhén édestől a kesernyésen át a csípősig terjed.

Mélykék, vörösesbarna és bíborfekete színek jellemzők az egyes típusokra (lásd kék áfonya és vörös áfonya), és szürkésfehér viaszos külső réteg borítja a bogyók felületét. Belül a félig áttetsző gyümölcshúsban apró magvak találhatók.

Az áfonya termesztése és szaporítása Magyarországon is jellemző. A gyümölcs szezonja júliustól szeptemberig tart, a piacokon ekkor juthatsz hozzá a legfrissebben és a legolcsóbban.

3. Az áfonya eredete
Az áfonya termesztése elterjedt gyakorlat volt az észak-amerikai indiántörzsek körében.

Az európai gyarmatosítók az indián hagyományoknak köszönhetően ismerkedtek meg az áfonyával, és ők hozták be annak egyes fajait Európába. Ennek ellenére Európában az áfonya kereskedelmi célú termesztése viszonylag új keletű jelenség, amely elsősorban a XX. és XXI. századra jellemző.

Mivel a déli féltekén – beleértve a dél-amerikai országokat (Chile, Argentína és Uruguay), valamint Dél-Afrikát, Új-Zélandot és Ausztráliát – szintén egyre nagyobb mennyiségben termesztik ezt a gyümölcsöt, a friss áfonya gyakorlatilag egész évben rendelkezésre áll szinte bárhol a világon (friss vagy fagyasztott változatban).

4. Az áfonya vásárlása és tárolása
Vásárláskor az egészséges és élénk színű áfonyaszemeket válaszd, amelyek egységes színárnyalatúak, és fehéres-szürkés viaszos védőréteggel rendelkeznek (lásd az alábbi képet).

afonya-02-300x169.jpg
Rázd össze a szemeket, és ellenőrizd, hogy a bogyók szabadon mozognak-e; ha nem, akkor elképzelhető, hogy már nem frissek, újrafagyasztották őket, megsérültek vagy penészesek.

Kerüld a tompa színű, túl puha és nyálkás felületű bogyókat. Az áfonyaszemek nem lehetnek nedvesek, mivel a folyadék jelenléte a bogyók rothadását segíti elő.

Tárolás előtt távolítsd el a sérült vagy penészes bogyókat, így megakadályozhatod a többi bogyó megromlását. Az áfonyát ne mosd meg, csak közvetlenül fogyasztás előtt, mivel a mosás eltávolítja a bogyók felületéről a szürkésfehér viaszos védőréteget.

Az érett áfonyát zárt dobozban vagy műanyag zacskóban tárold a hűtőben, így a gyümölcs 3 napig biztosan friss marad. Ha több mint 24 óráig szobahőmérsékleten tartod, a bogyók romlásnak indulnak.

Az érett áfonyaszemeket le is fagyaszthatod, bár így felengedés után némileg változni fog a gyümölcs íze és állaga. Ha mégis a fagyasztás mellett döntesz, akkor először mosd meg a bogyókat, öntsd le a levét, majd válogasd ki a sérült darabokat.

A felengedés utáni egységes állag megőrzésének érdekében borítsd a bogyókat egy sütőlapra vagy tepsire, helyezd az egészet a fagyasztóba, majd miután a szemek megfagytak, helyezd őket egy műanyag zacskóba, és tedd vissza a fagyasztóba.

Szakértők szerint az egyébként meglehetősen sérülékeny antocián antioxidánsok a hipermarketekben kapható fagyasztott áfonyában sem veszítenek jótékony hatásukból a fagyasztás hatására.

Ezen antioxidánsok közé tartozik számos különböző típusú antocián, például azok, amelyek az áfonyaszemek (és más gyümölcsök) ragyogóan kék, lila vagy vörös árnyalatáért felelnek.

Miután a kísérletekben az áfonyát -17 °C-os hőmérsékleten lefagyasztották és 3-6 hónapig tárolták, a kutatók nem észleltek jelentős csökkentést az áfonya antioxidáns hatásában és az antociánok koncentrációjában.

Ez jó hír mindenkinek, aki egész évben előszeretettel vásárol és fogyaszt áfonyát, és jó hír azoknak is, akik csak fagyasztott formában tudnak hozzájutni ezen egészséges gyümölcshöz.

Az áfonyát ne mosd meg, csak közvetlenül fogyasztás előtt, mivel a víz eltávolítja a bogyók felületéről a szürkésfehér viaszos védőréteget.

5. Az áfonya előkészítése használat előtt
A friss áfonyaszemek rendkívül sérülékenyek, ezért csak óvatosan és rövid ideig mosd meg őket, akkor is csak közvetlenül fogyasztás előtt, mivel így nem sérted fel idő előtt a bogyók külső viaszos rétegét. Ha bio áfonyáról van szó, akár nem is szükséges megmosnod a gyümölcsszemeket.

Ha a fagyasztott áfonyát főzést nem igénylő recepthez használod, akkor először szobahőmérsékleten olvaszd fel a gyümölcsöt, majd öntsd le a levet róla.

Az áfonya akkor a legfinomabb, és akkor nyerheted ki belőle a legtöbb tápanyagot, ha frissen fogyasztod el, és nem sütöd bele más ételekbe (például süteményekbe). Ez azért van így, mert az áfonyában lévő vitaminok, antioxidánsok és enzimek magas hőmérsékleten (175 °C felett) hő hatására sérülnek.

6. Az áfonya fogyasztása
6.1. Áfonya, mint aszalt gyümölcs

Az aszalt gyümölcs hatékony és természetes forrása az egészséget támogató különböző tápanyagoknak, mivel a kedvező élettani hatások – talán a C-vitamint leszámítva – aszalva is megmaradnak a gyümölcsben (ráadásul koncentrált formában).

Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani kis mennyiségben a vörös áfonya, datolya, füge, sárgabarack, cseresznye, szilva és mazsola aszalt (de nem adalékanyagokkal súlyosbított) változatait.

Csak arra figyelj oda, hogy a koncentrált tápanyagok mellett a fruktóz (gyümölcscukor) is koncentráltan jelenik meg az aszalt gyümölcsökben, ezért ha fogyni szeretnél, a kis mennyiség tényleg kis mennyiség legyen.

Továbbá, egyes gyümölcsöket vegyszerekkel permeteznek a kártevők és a penész ellen, így amikor a gyümölcsöt aszalják, vegyszerek is maradhatnak benne.

Az áfonya és a vörös áfonya nem erősen permetezett növény, de az eperés a szőlő az, ezért ha ezek aszalt változatát rendszeresen fogyasztod (például mazsola), akkor koncentrálj a bio aszalt termékekre, ha lehetséges.

A lényeg:
Ha fogyni szeretnél, csak kis mennyiségben fogyassz aszalt áfonyát annak magas gyümölcscukor-tartalma miatt. A friss áfonyát fogyaszthatod bármikor, ennek a kalóriatartalma minimális.

Tippek, avagy hogyan fogyaszd az áfonyát:

  • Feldobhatod a reggeli müzlid ízvilágát, ha szórsz bele friss vagy aszalt áfonyát.
  • Elegáns és ínycsiklandóan finom desszertet kapsz, ha behűtött pohárba rétegesen joghurtot és áfonyát helyezel, majd a tetejét kandírozott gyömbérrel szórod meg.
Az áfonyát, ha lehetséges, kizárólag nyersen, és ne süteményekbe sütve fogyaszd, mivel mint minden más gyümölcs esetében, az áfonyánál is a nyers változat garantálja a legfinomabb ízt és a legmagasabb tápértéket.

6.2. Áfonyát tartalmazó receptek a Dietlessen
Áfonyás-diós-lenmagos zabpehely


Áfonyás-diós-lenmagos zabpehely

A müzlis zabpehely egyik nagyon egyszerű és finom változata, ideális reggelire és tízóraira. Egészséges omega-3 zsírsavakat és mangánt tartalmaz! Recept képekkel »

6.2.1. További receptek
Mézes vörös áfonya körtével és almával

7. Az áfonya és az oxalátok
Az áfonya azon gyümölcsök közé tartozik, amelyek mérhető mennyiségű oxalátokat tartalmaznak. Ezek a természetben (növényekben, állatokban, emberekben) előforduló olyan vegyületek, amelyek ha koncentráltan fordulnak elő, kristályosodást és egészségügyi problémákat okozhatnak (jó példa erre a vesekő). Ezért ha vese- vagy epehólyag problémákat tapasztalsz, inkább kerüld az áfonya fogyasztását.

Zárójelben jegyezném meg: laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy az oxalátok nem jelentős mértékben ugyan, de csökkentik a kalcium szervezetben való felszívódását.

Ez általában nem okoz gondot, de ha nagy mennyiségű kalciumra van szükséged (például sport, vagy a csontok épségének megőrzése miatt idős korban), és azt főleg zöldségekből viszed be, figyelj oda arra, hogy például a spenót magas oxaláttartalma jelentősen korlátozza eme zöldségben lévő kalcium felszívódását.

Hasonló a helyzet az áfonyával is, de azt azért mindenképpen hozzátenném, hogy az áfonya a spenóthoz képest jóval kevesebb oxalátot tartalmaz, és a fentebb tárgyalt sok-sok kedvező hatás bőven ellensúlyozza a kalciumfelszívódás csökkenéséből fakadó esetleges hátrányokat, és emiatt aztán tényleg senkit nem beszélnék le az áfonya rendszeres fogyasztásáról.

A lényeg:
Vese- vagy epehólyagproblémák esetén inkább kerüld az áfonya fogyasztását az oxaláttartalom miatt.

8. Az áfonya és a növényvédő szerek
Annak ellenére, hogy a növényvédő szerek csak nagyon kis mértékben vannak jelen az egyes élelmiszerekben, azok negatív hatása az egészségre jól dokumentált.

A növényvédő szerek, ha bejutnak a szervezetbe, káros hatással vannak a máj méregtelenítő, a sejtek energiatermelő és az idegek üzenetközvetítő képességére.

Arról nem is beszélve, hogy Nyugat-Európához és az Egyesült Államokhoz hasonlóan Magyarországon is a bogyós gyümölcsök (többek között az eper, szamóca, áfonya) számítanak az egyik legszennyezettebb növényfajtának.

Ezért ha el szeretnéd kerülni a növényvédő szerekhez köthető egészségügyi kockázatokat, akkor lehetőleg vásárolj biogyümölcsöt, vagy legalábbis olyan áfonyát, amelyről biztosan tudod, hogy nem permetezett. Így nemcsak jelentősen csökkented a növényvédő szerek bejutásának esélyét a szervezetedbe, de maximalizálod az adott gyümölcs tápértékét is.

Ezt támasztja alá egy közelmúltban készült tanulmány, amely közvetlenül hasonlította össze egy organikusan, illetve nem organikusan termesztett áfonyatípus (Vaccinium corymbosum L.) teljes antioxidáns hatását, és a kutatók látványos különbségeket találtak az organikusan termesztett áfonya javára.

Ez utóbbi ugyanis a hagyományos áfonyához képest jelentősen magasabb koncentrációban tartalmazott fenol és antocián antioxidánsokat, és ezáltal a teljes antioxidáns kapacitása is lényegesen nagyobb volt (a vizsgálatban többek között olyan erős antioxidánsok hatását és mennyiségét mérték, mint például a quercetin, a delfinidin és a malvidin).

afonya-05.jpg

Javaslom, hogy a saját egészséged érdekében fogyassz rendszeresen bogyós gyümölcsöket, többek között áfonyát

9. Az áfonyában lévő vitaminok és ásványi anyagok
Mint már említettem, az áfonya fitonutriensek egész tárházát vonultatja fel, és jelentős mennyiségű antioxidánsokat tartalmaz antocianidinek formájában (malvidin, delfinidin, pelargonidin, cianidin és peonidin).



Ezek a rendkívül hatékony antioxidáns vegyületek felelnek a gyümölcsök és zöldségek kék, lila és piros színeiért. Ezeken kívül az áfonya az alábbi jótékony hatású vegyületeket tartalmazza:

  • flavonoidok (kempferol, quercetin és myricetin)
  • polifenolok (pterostilbene és resveratrol)
  • ferulasav
  • kumarinsav
  • kávésav

Az áfonya természetes forrása a csontok egészségéért felelős K-vitaminnak, a szabad gyökök káros hatásait csökkentő C-vitaminnak, illetve a mangánnak.

Végül, de nem utolsósorban, az áfonya rendszeres fogyasztásával a szervezet egészséges élelmi rostokhoz juthat, amelyek az emésztést és a bélrendszer hatékony működését segítik elő.

A lényeg:
Az áfonyában antioxidánsok, C-vitamin, K-vitamin, mangán és élelmi rostok gondoskodnak az egészséged megóvásáról.

10. A Dietless tippje
Általános tanácsként azt javaslom, hogy az egészséges táplálkozás részeként fogyassz napi rendszerességgel gyümölcsöt és zöldséget. Persze a gyümölcsök és zöldségek aránya az egészségügyi állapotod és az egyéni ízlésed függvényében napról napra változhat.

Különösen javaslom a bogyós gyümölcsök, azaz többek között az áfonya rendszeres fogyasztását is heti legalább 3-4 alkalommal.

A kiindulási alap ideális esetben napi 1-2 maroknyi vagy 15-20 dkg áfonya legyen.

Forrásjegyzék

George Mateljan: The World’s Healthiest Foods – Essential Guide for the Healthiest Way of Eating, GMF Publishing, 2007
Steven G. Pratt: SuperFoods Rx – Fourteen Foods That Will Change Your Life, Harper, 2006
Jonny Bowden Ph.D.: The 150 Healthiest Foods on Earth, Fair Winds Press, 2007
Oxygen radical absorbance capacity, http://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_radical_absorbance_capacity
Áfonya, http://hu.wikipedia.org/wiki/Áfonya
https://dietless.hu/afonya/
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha egy ideje már ilyen szagot, illatot érzel magadon, azonnal menj orvoshoz!


AQ0ktkqTURBXy80MzgzOTEwMGYyZGJlMGJhZDA3MDgwMTI2YzM0Yzk0OS5qcGVnkpUDSwDNAoPNAWqTBc0DFM0BvA



Íme a pontos leírás, hogy minél jobban be tudd azonosítani.

Íme a test által kipárologtatott illatok, szagok és a hozzá tartozó betegségek.

Halszag

Amikor egy személy erősen halszagot áraszt, trimethylaminuriában, anyagcsere-betegségben szenved. Ez esetben nem, vagy csak nehezen bomlanak le a fehérjében gazdag élelmiszerek. Az erős halszagot az izzadságban és a leheletben és a vizeletben és érezheted.

Frissen sült kenyér illata

A kenyérre vagy élesztőre emlékeztető szag hüvelyi fertőzést jelez.

Almás illat

A cukorbetegek az almalé illata mellett jellegzetes édes-savanyú pörköltcukor- vagy alkoholszagot áraszthatnak magukból, ami a hasnyálmirigy és a vese leépülését jelzi.

Keserű szag

A savanyú szag és a keserű íz a szájban májproblémát jelez.

Még néhány jellegzetes szag – és a hozzátartozó betegség

Nőgyógyászati és menstruációs problémák esetén érezhető a fémes, szúrós hagymaszag, ami a hormonális funkciók zavarait jelzi a szervezetben.

Daganatos megbetegedéseknél szúrós záptojás- és acetonszag jelezheti a sejtek rohamos bomlását a szervezetben.

Ízületi bántalmaknál gyakori a savanykás, töményen szúrós szag, ami arra utal, hogy az ízületek körüli állományban salakanyag halmozódott fel, nem tud kitisztulni, emiatt gyulladás alakul ki.

* Nem csupán szervi elváltozásokra, de lelki problémákra is utalhat a bőr szaga. Depressziónál például úgymond poshadt szag tapasztalható, ami jelzi, hogy a szervezet működése lelassult, úgyszólván állóvíz az egyén élete.

A savanykás verejték-, nyirokszag, valamint a bőrből kiáramló enyhén zöldes színű testnedv a máj és az epehólyag korai megbetegedését jelezheti.

Az erős, kesernyés verejték-, nyirokszag és az enyhén piros színű kiáramló testnedv a szív és vékonybél korai megbetegedését jelezheti.

Az édeskés verejték-, nyirokszag és az enyhén sárgás színű kiáramló testnedv a bőrön a lép és gyomor korai megbetegedését jelezheti.

Az intenzív, savanykás, sós verejték-, nyirokszag és a szürkés színű kiáramló testnedv a vese és húgyhólyag korai megbetegedését jelezheti.

Az erős, szúrós verejték-, nyirokszag, valamint az átlátszó bőrből kiáramló kissé fehéres színű testnedv a tüdő és vastagbél korai megbetegedését jelezheti.

A fentiek alapján bárki gondolhatja, hogy valamilyen súlyos betegsége van, de ne ijedj meg. Csakis akkor érdemes mindezt előtérbe helyezve orvost felkeresni, ha már hosszú ideje van jelen a kellemetlen szag, és egyéb szokatlan, de egyértelmű jeleket is tapasztalsz magadon.

(supercurioso.com)
A testszag elárulja betegségeinket
A beteg emberek szaga kellemetlen


Mindenkinek egyéni testszaga van, amely éppen olyan jellemző, mint az ujjlenyomat. A különféle testrészekből származó kipárolgás egyedi a benne lévő különféle vegyületek miatt, amelyek összetételét befolyásolja az életkor, a táplálkozás, a nem, az anyagcsere és persze az egészségi állapot.


Mats Olsson, a svédországi Karolinska Intézet kísérleti pszichológusa szerint minden betegségnek megvan a maga jellegzetes szaga, amely a beteg szervezet különböző forrásaiból ered. Egy-egy ember szagát nemcsak a bőr, hanem a lélegzet, a vér, vizelet stb. finom különbségei adják össze, s azt is megmutatják, hogy az egyén mennyire egészséges. "Általában a beteg emberek szaga kellemetlen" - állítja a kutató.
Számos betegség esetében jegyeztek fel a kórra utaló szagokat. Például a hastífuszos beteg szaga a frissen sült kenyérre, a sárgalázasé a hentesüzletre, a görvélykór által gyötört emberé az állott sörre hajaz. A gyakorlott orr képes ezeket megkülönböztetni. Nem véletlen, hogy a középkorban, amikor a diagnosztika a mai értelemben még nem létezett, a kipárolgások szagolgatásának fontos szerep volt az orvoslásban. A kínai orvoslás még mai is használja ezt a módszert.

tipp.gif

Fertőzés okozhat jellemző testszagot

Az erős, savas testszagot olyan kórokozó okozza, amely a verejték tesztoszteronját különösen kellemetlen összetevőkre bontja le. Kattintson tovább!

A leggyakoribb kór, amelynek könnyen felismerhető jellegzetes kipárolgása van, az a cukorbetegség. A szagát a rothadt almáéhoz szokták hasonlítani, amelyet az alacsony koncentrációjú aceton jelenléte okoz.

George Preti, a Monell kémiai érzékelési központ szerves vegyésze több mint 30 éve tanulmányozza a testszagot. "Ha a tömegközlekedéssel utazom, hébe-hóba találkozom olyanokkal, akik erős testszagot árasztanak, és nyilvánvaló, hogy miért" - mondja.

szag_test.jpg



A Karolinska csapata egy általánosabb kihívásnak igyekszik megfelelni. Arra kíváncsiak, hogy milyen szagokból derülhet ki, hogy valaki beteg, vagy a közelmúltban megfertőződött-e. A tudósok ugyanis úgy gondolják, hogy az evolúció lehetővé tette az embereknek, hogy megérezzék, kiszagolják a változást, és elkerüljék a betegeket, hogy egészségesek maradjanak. "Az emberek számára lehetővé kell tenni, hogy észleljék, ha valaki ragályos" - mondja Olsson, aki nemrégiben publikált az eredményeikről egy tanulmányt.

Ez egy olyan kísérleten alapult, amelyben önkénteseken mesterségesen váltottak ki gyulladást, s a szaguk megváltozását vizsgálták meg egy erre kiképzett szaglászó "zsűri" segítségével. A betegség jeleit sikerült is azonosítaniuk a kellemetlennek érzett testszagokkal. "Ez volt az első kísérleti tanulmány annak bizonyítására, hogy aki beteg annak más a szaga" - mondta Olsson. Ebben az esetben arra nem figyeltek, hogy milyen betegségről lehet szó, csak az immunrendszer fokozott aktivitását mutatták ki. A Karolinskában folyó kutatások 2014 óta már a kellemetlen szagok dózisát is igyekeznek meghatározni, amelyre a szervezet már valamilyen módon reagál.


Mielőtt elitélsz engem,legyél benne biztos,hogy te tökéletes vagy.
Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet és járd végig az utamat. Járd végig a múltamat, érezd a könnyeimet, éld át a fájdalmaimat, az örömömet... Tedd meg a lépéseket, amelyeket én megtettem és botladozz meg minden kövön, amelyen én megbotlottam... S mindegyik botlás után állj fel és menj tovább, úgy ahogy én tettem. Csakis ezután ítélkezhetsz rólam, felettem.
+A nevemet tudhatod, de az életem nem ismered! Hallhattál arról, hogy miket tettem, de fogalmad sincs róla, mit miért csináltam...
" :
Ńem ismersz! Nem tudod mire vagyok képes! Egyszerűen fogalmad sincs min mentem keresztül, mit éltem át mit láttam és mit halottam! El nem tudod képzelni hányszor sírtam át az éjszakákat és hányszor álltam talpra a pofonok után! Hidd el, több vagyok mint amit magamból mutatok! Én is tudok ütni, sőt erősebbet mint gondolnád! Én is tudok fájdalmat okozni és tudok szemét lenni! Én veled ellentétben küzdöttem, harcoltam és soha nem adtam fel! Úgyhogy jól vigyázz, nézd meg kivel kezdesz mert én nem félek a tűztől! Én játszom vele!
 
Utoljára módosítva:

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Bódás János:
Ki van jelölve a helyed

Azért van síró, hogy vigasztald,
és éhező, hogy teríts asztalt.
Azért van seb, hogy bekösse kezed.
Vak, elhagyott azért van, hogy vezesd.
Azért van annyi árva, üldözött,
hogy oltalmat leljen karod között.
Azért roskadnak más vállai,
hogy terhüket te segítsd hordani.
Az irgalmat kínok fakasztják,
s mélység felett van csak magasság.
Ha más gyötrődik, vérzik, szenved,
azért van, hogy te megmutathasd:
mennyi szeretet van benned.

Megmutattad-e néha legalább?
Enyhült, s szépült-e tőled a világ?
Vagy tán kezedtől támadt foltra folt?
Ott is, hol eddig minden tiszta volt?

Ki vagy? Vigasznak, írnak szántak,
menedéknek, oszlopnak, szárnynak.
Ki van jelölve a helyed,
ne nyugodj, míg meg nem leled.
Csak ott leszel az, aminek
rendeltettél. – Másként rideg,
céltalan lesz az életed.
Mag leszel, mely kőre esett,
elkallódott levél leszel,
mely a címzetthez nem jut el.
Gyógyszer, ami kárba veszett,
mit soh'se kap meg a beteg.
Rúd leszel, de zászlótalan,
kalász leszel, de magtalan,
cserép, amiben nincsen virág,
s nem veszi hasznod sem az ég,
sem a világ.

Köszönöm,hogy itt jártatok és elolvastátok a gondolataimat.
További szép napokat kívánok.
 
Utoljára módosítva:

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Szabó Sándor


Uram, köszönöm...

Uram, köszönöm a napfényt, mely ad nekünk meleget
Köszönöm a testemet tápláló kenyeret.
Köszönöm a vizet, mi oltja a szomjamat,
És még mennyi, mennyi köszönet elmaradt.

Köszönöm a füvet, az esőt, a harmatot,
Köszönöm a virágot, mely ontja az illatot
Köszönöm a fákat, melyek árnyékot adnak,
Köszönöm az estét, hogy most vége a napnak

Köszönöm a hangyát, a tücsköt, a bogarat
A hajnalban ébredő kis dalos madarat.
És még mennyi mindent köszönök Teneked,
Az eget, a földet, a folyót, a hegyeket.

Köszönöm a légzéshez szükséges levegőt,
S hogy boldogabb vagyok, mint bármikor ezelőtt
Amit a legjobban köszönök, utoljára hagytam
Köszönöm az életet, amit tőled kaptam.
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
10 étel, amit enned kell, ha hasra hízol: ha a máj nem jól dolgozik, nem fogysz le
A hasi hízás komoly májkárosodást okozhat, de a megfelelő májvédő ételek segíthetnek.

máj.jpg
A májad a szervezeted hajtórugója. Számos nélkülözhetetlen feladatot lát el, köztük fehérjéket, koleszterint és epét termel, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat raktároz. Ezenkívül lebontja a méreg- és salakanyagokat, mint amilyenek az alkohol, a gyógyszermaradványok és az anyagcsere melléktermékei. Ezért is fontos, hogy a májad egészséges legyen.


Aki hasi hízásra hajlamos, annak különösen oda kell figyelnie arra, hogy a mája jó állapotban legyen. A hason lerakódó viszcerális zsírt jelezheti az itt jelentkező súlytöbblet, és ez nem csak esztétikai probléma. A zsírréteg nemcsak energiát tárol, de hormonokat és gyulladásos állapotot előidéző anyagokat is termel, ami kedvez az érrendszeri lerakódásoknak. A viszcerális zsír termelte anyagokat az érrendszer a májhoz szállítja a belek, a hasnyálmirigy és az epe felől, ahol a máj elzsírosodásához, inzulinrezisztencia, majd cukorbetegség kialakulásához vezet.

20560183_a30271b2ec80c0504d5f9b8788e8a46c_wm.jpg

Ha azt szeretnéd, hogy a májad a lehető legegészségesebb legyen, az étrendeddel segíthetsz megőrizni az épségét. Az alábbiakban tíz olyan ételt és italt mutatunk, mely valamiért jót tesz a májnak, ezért gyakori fogyasztása ajánlott - különösen akkor, ha hasra hízol. Ezek az ételek sok esetben még olyankor is hatásosak, ha a májfunkciók már nem a legjobbak, és a májenzimek szintje kívül esik a határértéken.

Májvédő gyümölcsök
A grépfrútban található antioxidánsok, a naringenin és a naringin természetesen védik a májat. Ez a gyümölcs egyrészt csökkenti a szervezetben a gyulladásokat, másrészt védi a sejteket. Egy egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy a zsírban gazdag étrendet követő példányoknál a naringenin csökkentette a zsírraktározást, és növelte a zsírbontó enzimek mennyiségét, így akadályozva meg a zsír felhalmozódását.

20560187_c7596d5d4a85c7b3b709355a75e9286f_wm.jpg

Az áfonya antociánokat tartalmaz, ez a lila színanyag különösen jót tesz a májnak. Három-négy héten át tartó fogyasztásacsökkentette a májkárosodást egyes kutatások során. Azt is kimutatták kísérletek, hogy ez az anyag leállította a májban a rákos sejtek növekedését. Ha beépíted az áfonyát az étrendedbe, azzal ártani biztosan nem ártasz.

Éppen itt a szőlő idénye, és mit ad az ég, ez a gyümölcs is nagyszerű májvédő, tehát most annyit ehetsz belőle, amennyit csak szeretnél. Több kísérlet is bizonyítja, hogy a szőlőnek és a szőlőmagkivonatnak jó hatása van a máj működésére.

Májvédő zöldségek
A céklában sok nitrát található, valamint gazdag a betalain nevű antioxidánsban, mely élénk színét adja, ez jót tesz a szív egészségének. Különösen lé formájában jó fogyasztani. Számos tanulmány mutatja, hogy a céklalé fogyasztása csökkenti a máj oxidatív károsodását, és emeli a méregtelenítő enzimek mennyiségét.

20560191_74088a8b80ab1eddce16583b61a796ab_wm.jpg

A keresztesvirágú zöldségek, mint a karfiol, a brokkoli és a kelbimbó, nemcsak egészségesek és finomak, de rostokban is gazdagok. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a kelbimbókivonat emeli a méregtelenítő enzimek szintjét, és megvédi a májat a károsodástól. Ezt a hatását nem veszíti el a főzés során sem. Elzsírosodott májú embereken végzett kísérletek azt mutatják, hogy a jótékony növényi összetevőknek köszönhetően a kelbimbó javítja a májenzimek szintjét a vérképben.

Májvédő zsírok
Az olajos magvak egészséges zsírokban, tápanyagokban és E-vitaminban gazdagok, ennek az összetételnek köszönhetően kifejezetten jót tesznek a szívnek és a májnak. Egy hat hónapot felölelő kutatás azt állapította meg, hogy az olajos magvak fogyasztása hat hónap alatt javítja az elzsírosodott májú alanyok májenzimszintjeit.

20560219_3479818c10ecee8f46797b1add6b2cc5_wm.jpg

Az olajos halak, mint a szardínia és a lazac, gazdagok omega-3 zsírsavakban, melyek jót tesznek a szívednek és a májadnak is. Tanulmányok bizonyítják, hogy ezek a zsírsavak gátolják a zsír felhalmozódását, és egyenletes szinten tartják a májenzimeket. Az is fontos, hogy milyen arányban fogyasztasz omega-3 és omega-6 zsírsavakat - utóbbi a legtöbb növényi olajban megtalálható, és túlzott fogyasztása kifejezetten károsíthatja a májat.

Az olívaolaj szintén jó hatással van a májra. Egy kis körben végzett kutatás azt az eredményt hozta, hogy napi egy kanál olívaolaj elfogyasztása javította a májenzimek és a zsír szintjeit.

Májvédő italok
Tanulmányok bizonyítják, hogy a kávé megvédi a májat a betegségektől, még azoknál is, akik már májproblémákban szenvednek. Csökkenti a májzsugor és a májkárosodás veszélyét, és még a májrák kockázatát is alacsonyan tartja. Leginkább azoknál figyelhető meg a pozitív hatás, akik napi több mint három csészével isznak.

20560223_2861818f720177c64723b24db5c89ad3_wm.jpg

Ezeknek a pozitív hatásoknak valószínűleg az az oka, hogy a kávé megakadályozza a zsír és a kollagén felhalmozódását. Növeli a szervezetben a glutation nevű antioxidáns szintjét is, ami segít semlegesíteni a szabad gyököket. Persze a kávé fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, de jó, ha tudod, hogy a reggeli feketével jót teszel a májadnak.
A tea általában véve is jót tesz az egészségnek, de a májra nézve különösen hasznos. Egy japán tanulmány szerint napi öt-tíz csésze zöld tea hatására a vérkép javuló májeredményeket mutatott az embereknél. Sőt, más tanulmányok azt mutatták, hogy a tea a májrák kialakulásának veszélyét is csökkenti, és visszafordítja a zsírban gazdag étrend negatív hatásait.

Kávés turmixok reggelre

A kávé nemcsak a májadnak tesz jót, de hozzájárul, hogy élénkebben kezdd a napodat. Ha így készíted el a reggeli turmixot, nemcsak könnyebb lesz az ébredés, de egész nap elképesztő energiád lesz, és a legjobb, hogy még a fogyókúrád is meg fogja köszönni.
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Kinek jó a vegán étrend?

Vegánná válni nagy döntés. Sokan saját elhatározásukból választják a teljesen növényi étrendet, mások egészségügyi okokból kényszerülnek az állati eredetű élelmiszerek elhagyására. Az biztos, hogy a divatdiétákkal ellentétben a vegán táplálkozás mindenképpen előnyös akár szívbetegségről, akár túlsúlyról van szó, ám csak akkor, ha az étrend kialakítását komoly tervezés előzi meg.

Sokan keverik a vegetáriánus és a vegán kifejezéseket, bár mindkettőnek a lényege, hogy követői nem fogyasztanak húst. A vegetáriánus táplálkozásnak különböző változatait különböztetjük meg aszerint, hogy a növényi étrend mellett milyen állati eredetű alapanyag kerül bele az elfogyasztott ételekbe. Az ovo-lakto-vegetáriánus tojást és tejterméket fogyaszt, míg a laktovegetáriánus tojást nem, de tejterméket eszik.

A vegán étrend esetében tisztán növényi alapanyagokból készül minden étel. A vegánizmus a húsok és a tejtermékek mellett kizárja a tojás, a méz, sőt olykor még a gomba fogyasztását is.

A kutatások szerint a veganizmusnak sok egészségügyi előnye lehet, ha megfelelően összeállított ételekből áll. Azoknak, akik életük nagy részében húsban és tejtermékben gazdag étrendet folytattak, a vegán étkezés jelentős pozitív változásokat eredményezhet a szervezetben – írja az Independent.

Az első dolog, amit a vegán diétába belekezdő észrevehet, az az, hogy több lesz az energiája étkezések után, és két étkezés között is.

Amikor a húst leváltja zöldségekre, gyümölcsökre, magas rosttartalmú gabonákra és olajos magvakra, hozzásegíti a szervezetét az állandó, magas energiaszint megtartására. Ezek az ételek ugyanis növelik a szervezet vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmát, és elősegítik az egyenletes energiaszint fenntartását. Nem úgy, mint az állati eredetű ételek fogyasztása után, amikor általában az energiaszint csökkenését, fáradtságot és bágyadtságot érzünk.

20180911145.jpg

Veganizmus: tisztán növényi étrendFORRÁS: SHUTTERSTOCK
Mi történik hetekkel a váltás után?
Valószínűleg a bélműködés megváltozása lesz az első, amit tapasztalunk a vegán étrendre való átállás után:vagy szabályosabbá és egészségesebbé válik, de az átállás időszakában inkább jellemző, hogy puffadással kell megküzdenünk.Ez a vegán étrend magasabb rosttartalmának és a megfelelő szénhidrátok egyidejű növekedésének köszönhető, illetve annak, hogy a bélflórának idő kell, mire megszokja az új étrendet, és átalakul – eddig állati fehérjében gazdag táplálékot kellett feldolgozni, ezután pedig növényit.

Pár hét alatt a kellemetlen tünetek elmúlnak, és pozitív változások indulnak meg az emésztőcsatornában. Főleg akkor, ha avegán étrend nem feldolgozott élelmiszerekből és finomított szénhidrátokból,így például hozzáadott cukorból és fehérlisztből készült kenyérből, hanem teljes értékű gabonákból, hüvelyesekből, gyümölcsökből, barna rizsből, főtt és nyers zölldségekből áll.

Egy kiegyensúlyozott, feldolgozott élelmiszereket nem tartalmazó vegán étrend néhány hónapon belül hatással lehet a fogyásra, a szív és az érrendszer egészségére, így segítheti a szívbetegség és a stroke megelőzését, valamint a cukorbetegség kockázatának csökkentését.

20180911vegan-etrend.jpg

Már néhány héten belül érezhető a vegán étrend hatásaFORRÁS: SHUTTERSTOCK
Arra viszont figyelnünk kell, hogy az olyan tápanyagok, mint példáula D-vitamin, a vas, a cink vagy a kálcium mértéke csökkenhet a szervezetben.A hiánybetegségek megelőzésére fontos a fenti vitamin és nyomelemek természetes vagy étrendkiegészítővel való pótlása. A kalciumban gazdag zöldség a mák, a kelkáposzta és a brokoli. Ebben a cikkben megtalálja azokat az élelmiszereket, amely több kálciumot tartalmaznak, mint a tej.

Komplettálás
Szintén fontos, hogy az étrend jól megtervezett és kiegyensúlyozott legyen. Az emberi szervezet az emésztéskor az elfogyasztott fehérjéket – legyen az állati vagy növényi eredetű – aminosavakra bontja le, majd ezekből építi fel a sajátjait.

A szervezet kilenc aminosavat nem képes előállítani – ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak –, ezeket a táplálékkal kell bejuttatni. Az állati fehérjék mind a kilencet tartalmazzák, ám a növények nem, viszontmegfelelően összeállított étrenddel könnyedén feltölthetjük aminosavakkal a szervezetünket.A legtöbb fehérjét a hüvelyesek, olajos magvak és gabonafélék tartalmazzák, ám mindegyik másfélét. Ha kombináljuk őket, akkor megfelelő fehérjét tudunk bevinni az étkezések alkalmával. Még az sem feltétlenül szükséges, hogy minden étkezésnél megtörténjen a komplettálás, elég ha a napi elfogyasztott ételekben összesen benne van.

20180911127.jpg

FORRÁS: SHUTTERSTOCK
A 9 esszenciális aminosav
1. Fenin-alanin: stressz csökkentő, antidepresszáns, étvágycsökkentő, fájdalomcsillapító.
Ebben van: gabonafélék, tökmag, mandula.

2. Hisztidin: szerepe van a szövetek növekedésében és újjáépítésében, a központi idegrendszer megfelelő működésében, csökkenti a vérnyomást, fokozza a növekedési hormon termelését, ezért vegán étrendű gyermekeknek elengedhetetlen.
Ebben van: rizs, rozs, dió, zab, napraforgómag.

3. Izoleucin: segíti a sebgyógyulást, és a sérülések regenerálódását az izmokban, kiegyenlíti a vércukorszintet.
Ebben van: alga, szója, olajos magvak.

4. Leucin: segíti az izomépítést, lassítja az izomszövet sorvadását.
Ebben van: nyers szója, földimogyoró, mandula, búzacsíra, zab, bab, lencse.

5. Lizin: egészséges csontozat, kollagénképzés, immunerősítés, vírusellenes hatás (pl. herpsz ellen).
Ebben van: búzacsíra, hüvelyesek csírái, hüvelyesek.

6. Metionin: az egészséges bőrért, hajért, körömért felelős.
Ebben van: zab, mogyoró, pisztácia, szezámmag, spenót, burgonya, főtt kukorica.

7. Treonin: egészséges fogak, megfelelő májfunkció, emésztés, csontok rugalmassága, porcszövet.
Ebben van: lencse, szezámmag.

8. Triptofán: felelős a niacintermelésért (B3-vitamin), a megfelelő alvásért, a szervezet stresszválaszát és a hangulatunkat befolyásoló melatonin és szerotonin termeléséért, így a depresszió és a pánikbetegség ellenszere.
Ebben van: búzakorpa, zabpehely, avokádó, száraz hüvelyesek, földimogyoró, tökmag, napraforgómag, szezámmag, datolya, füge, szilva, csicseriborsó.

9. Valin: támogatja sejtjeink energiájának fenntartását, szerepe van a szövetek regenerálásában, az immunrendszer működésében, az izomépítésben.
Ebben van: földimogyoró, szezámmag, lencse.



A komplett fehérjék mellett nagyon fontos a B12-vitamin bevitele.Természetes formában egyetlen növényi eredetű élelmiszer sem tartalmazza,ezért étrendkiegészítőként kell a vegán étrendbe illeszteni. A B12-vitamin nélkülözhetetlen a vér és az idegsejtek egészséges működéséhez, hiányának tünetei közé tartozik a légszomj, kimerültség, rossz memória, bizsergés a kezekben és a lábakban.

A vegán étrend gondos, alapos kialakítása kulcsfontosságú; a jól kiegyensúlyozott vegán étrend hosszú távon is egészségügyi előnyökkel jár.
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Elfelejtett ősi gyógymód – Az orvosi pióca jótékony hatása
2014. február 10., 11:43

Saját tapasztalat.Míg ki nem próbáltam nem hittem benne.
Súlyos csípőizületi gyulladásom volt,fájd.csillapítót nem ehettem szívproblémák miatt.

pioca-2.jpg


A pióca terápia az egyik legősibb orvoslási módszer. A kis féreg, gusztustalan kinézete ellenére hihetetlen csodákra képes, a modern orvostudomány mintha mégis elfelejtette volna a vérszívó nadályokat. Napjainkban a gyógyszeres kemikáliák fogyasztása elterjedt, ezek mellékhatásaival azonban, jellemzően senki sem foglalkozik szívesen.
Több, mint 3000 éve ismert az orvosi pióca emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása. Az orvosi pióca használata kedvezően hat az érelmeszesedés megelőzésére, sőt a magas vérnyomást is csökkenti. A testen található véraláfutások, ütések, sérülések kezelésére is bevált módszer.

Pióca kezeléssel nő a szervezet immunitása a fertőzésekkel szemben. Csökkenti az allergiás tüneteket és megelőzi azokat, legyengíti a testben lévő kórokozók életképességét, kedvezően befolyásolja a gyulladásos tüneteket, javítja az asztmások légzését. Hatásos a görcsös végtagok, ödémás lábak valamint aranyér kezelésére. A kozmetika iparban mint regeneráló szer ismeretes. A nyirokrendszeren keresztül az intersticiális folyadék levezetésével méregtelenít, javítja az ízületek, izmok, belső szervek vérellátását. Megszünteti a szövetekben a fehérjepangást, a mobilizálható ödémákat, cellulitist és csökkenti a fibrózis kialakulását. Alkalmazható reumás és egyéb ízületi betegségeknél és még ki tudja hányféle nyavalyára.

pioca.jpg


A terápia során, a piócákat a tapadókorongjaik segítségével ráhelyezik az emberi test bizonyos pontjainak felületére. A pióca tapadókorongján három, félkör alakú fűrészke található, amellyel a megtapadt felületen sebet ejt. Közvetlenül tiszta hirudint fecskendez a vérbe, így meggátolja a véralvadást, akár több órára is, majd szívni kezd. A hidrulin serkenti a vérkeringést, amelynek hatása segít többek között a trombózisok kezelésében és megelőzésében.

Mivel a terápia során a lerakódott zsírsejtek és méreganyagok felszabadulnak, bekerülnek a nyirokkeringésbe, megfelelő masszázstechnikával, a vérbőség fokozásával a vesén és vastagbélen keresztül távoznak.

Az orvosi pióca terápia évezredeken keresztül bizonyított, kiváló gyógymód, a gyógyszeripar egy-egy újabb “csodaszere” azonban mindössze néhány éves múlttal rendelkezik. Orvosok, saját bevallásuk szerint el sem olvassák a betegtájékoztatókat, mert akkor nem írnának fel semmilyen gyógyszert betegeiknek. Érdemes újraértékelni őseink tudományát, ők ugyanis gyógyítani tudtak és nem csak kezelni voltak képesek betegségeket.
magyarno.com
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Emlékeztető

"Egy idő után megtanulod a finom különbségtételt a kézfogás, és az önfeláldozás között...
És megtanulod, hogy a vonzalom nem azonos a szerelemmel, és a társaság a biztonsággal...
És kezded megérteni, hogy a csók nem pecsét, és a bók nem esküszó...
És hozzászoksz, hogy emelt fővel és nyitott szemmel fogadd a vereséget: a felnőtt méltóságával,
nem pedig a gyermek kétségbeesésével...
És belejössz, hogy minden tervedet a mára alapozd, mert a holnap talaja túl ingatag ehhez...
egy idő után kitapasztalod, hogy még a napsugár is éget, ha túl sokáig ér...
Műveld hát saját kertecskédet, magad ékesítsd fel lelkedet, ne mástól várd, hogy virágot hozzon neked...
És megtanulod, hogy valóban sokat kibírsz... hogy valóban erős vagy... és valóban értékes!!!"

Szerző:

Veronica A. Shoffstall

1952. szeptember 24. —

amerikai írónő
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
BÉKÉS, BOLDOG ÉS ÁLDOTT KARÁCSONYT KÍVÁNOK.
karácsony 1.jpg karácsony 2.jpg

Ady Endre: Harang csendül I.
Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.

Minden ember
Szeretettel
Borul földre imádkozni,
Az én kedves kis falumban
A Messiás
Boldogságot szokott hozni.

A templomba
Hosszú sorba'
Indulnak el ifjak, vének,
Az én kedves kis falumban
Hálát adnak
A magasság Istenének.

Mintha itt lenn
A nagy Isten
Szent kegyelme súgna, szállna,
Az én kedves kis falumban
Minden szívben
Csak szeretet lakik máma.

Köszönöm,hogy itt jártatok és elolvastátok a gondolataimat.
További szép,szeretetteljes napokat kívánok.
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
A Sárga Császár Belső Könyve – a hagyományos kínai orvoslás alapműve

„Akikben kiegyensúlyozott a Yin és a Yang, ők csendes életet élnek, nem érdekli őket a hírnév, a gazdagság. Mivel mentálisan nyugodtak, semmitől nem félnek. Mivel aszketikusak, általában nincsenek kitörő érzelmeik. A természettel összhangban élnek és dolgoznak, és nem küzdenek másokkal valami birtoklásáért. Jól alkalmazkodnak az évszakok változásaihoz. Akkor is szerények, ha magas hivatalt töltenek be. Másokat nem erővel, hanem észérvekkel győznek meg. A dolgoknak ez a legjobb rendje.”

A Sárga Császár Belső Könyve (Huang Di Nei Jing) a hagyományos kínai orvoslás legrégebbi, írásos összefoglalója. A források, hivatkozások és kutatások szerint valószínűsíthetően négykötetes műből kettő maradt fenn, az „Egyszerű kérdések” (Su Wen) és a „Spirituális tengely” (Ling Shu).
Mielőtt belemélyednénk a Belső Könyv rejtelmeibe, bevezetőnkben néhány szót szenteljük annak: ki volt Huang Di, a Sárga Császár? Megoszlanak a vélemények személyéről. Vannak, akik csak egy legendákban létező, nem valós személynek tartják, akinek alakját azért „találták ki”, hogy rajta keresztül tegyék hitelessé a régi korokból származó különböző hagyományokat, törvényeket, leírásokat az adott kor embere számára.

Mások viszont úgy vélik, hogy igenis valóságos személy volt, aki igen hosszú ideig, i. e. 2698-2596 között uralkodott, a „xia” hun nemzetség vezetőjeként. Őt tartják a kínai civilizáció megalapítójának. Népfelségjog alapján választott uralkodó, aki azzal a feltétellel fogadta el a királyságot, hogy a nép elmozdítja tisztségéből, ha nem a nép javára szolgál. Uralkodása alatt végig a nép felemelésén munkálkodott.

Szigorú, pártatlan uralkodó volt, amivel elérte, hogy országa felvirágzott. Elrendelte, hogy a férfiak és a nők különböző ruhát viseljenek. Országa népeinek egységéről hosszú távon is gondoskodott: megtiltotta az egy nemzetségen belüli házasságot, így a különböző népek összekeveredtek, és egy egységes nemzet alakult ki. Ezzel Huang Di az egyesített nép ősévé vált, és mivel a Xia hun nemzetségből származott, így ez az egyesített nép a „huaxia” nevet kapta. A mai kínaiak 90%-ának ez a huaxia törzs az őse. Csak a Han dinasztia uralkodásától nevezik magukat „han” néven.

Hunag Di nevéhez fűzik a következő találmányok elterjedését: a fejsze, a mozsár, az íj, a nyíl, dárda, a ruha, a cipő, a szekér, a csónak, a kútfúrás, a naptár, a harang és az áldozati edény. A legenda szerint az ő egyik hivatalnokához köthető az első kínai írásjelek lejegyzése is.

A „Belső könyv” – ami az orvoslás alapjaival foglalkozik – is az ő nevéhez kötődik. Mivel hun uralkodó volt, többek úgy vélik, hogy a ma kínai orvoslásként ismert tudomány valószínűleg nem a kínaiaké, hanem azt a hunoktól kapták, Huang Di, a Sárga Császár közvetítésével. Napjainkra természetesen mindegy, hogy ez a rendszer kié volt eredetileg, hiszen a lényeg az, hogy Kínában – mely hosszú évszázadokig zárt társadalomként működött – a tudás fennmaradt, és most kezd elterjedni a világ más részein is.

Az elmúlt évezredek során a Sárga Császár Belső Könyve kijelölte út mentén fejlődött a hagyományos kínai orvoslás. A történelem során kifejlődött különböző hagyományos kínai orvoslási iskolák, irányzatok mind-mind a Sárga Császár Belső Könyvében lefektetett elméletek alapján jöttek létre. A régi dinasztiák orvosai sok figyelmet fordítottak a Sárga Császár Belső Könyve tanulmányozásának, magyarázatának, így téve lehetővé, hogy ez a remekmű nemzedékek során át megőrződött és életek millióit menthette meg. Még napjainkban is fontos szerepet játszik a Sárga Császár Belső Könyve a hagyományos kínai orvoslás elméletének elsajátításában, illetve klinikai gyakorlatában.

„Amikor a betegség egy kicsit már összegyűjtött abból, amiből majd megszülethet, a bölcs, vagy a mester még az előtt képes maga meggyógyítani, hogy a baj alakot ölthetett volna. Csak az oktalan foglalkozik akkor vele, ha már megformálódott.”

A Tang dinasztia (Kr.u. 618-907) idején élt Wang Bing – kora egyik meghatározó tudósa – így írt: „Leírásában nagyon egyszerű, jelentésében igen mély értelmű, elméletében pedig igen misztikus. Leírja a különbséget ég és föld között, a Yin és a Yang rendjét, a változások okait, élet és halál jeleit.”

Több nézet alakult ki arról, hogyan és mikor keletkezett a Sárga Császár Belső Könyve. A különböző szövegek tanulmányozása alapján annyi kiderült, hogy az idők során a Spirituális tengely-t különböző neveken elmegették. Orvosi, nyelvészeti és filozófiai kutatások annyi mindenesetre megállapítottak, hogy a Spirituális tengely és az Egyszerű kérdések hasonló stílusban íródtak és egymás tartalmát kiegészítik.

A Spirituális tengely a Yin-Yang és az Öt Fázis elmélet alapján tárgyalja az emberi test fiziológiáját, patológiáját, a diagnosztikát és a kezeléseket, valamint az egészségmegőrzés módjait. Tárgyalja a Zangfu (a belső szervek), a Jing (esszencia), a Shen (lélek), a Qi, a Vér és a testnedvek fiziológiai funkcióit és kóros elváltozásait, és hangsúlyozza, hogy az ember és a természet kölcsönös harmóniájára kell minden körülmények között törekedni. Teljesen és pontosan magyarázza el a Jingluo (a Vezetékek és a kollaterálisok) elméletét és az akupunktúra gyakorlatát. A tartalom körülbelül négyötöde az akupunktúrával foglalkozik. Emiatt a Spirituális tengelyt tartják a legfontosabb olyan műnek, ami a Han dinasztia előtti időkből összefoglalja a Jingluo elméletet és a tűszúrás módszereit.

(A Sárga Császár Belső Könyve, Spirituális Tengely, fordította: Szarka Péter, kiadta a Doktormadarak, 2011. A könyvről még több információ és más érdekességek is olvashatók a http://www.doktormadarak.hu/weboldalon.)

Szarka Péter
3-1-2 meridiándoktor, akupresszőr
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Muhi János

Mesélj apu

Mesélj nekem apu,
Mi az, hogy becsület?
Hogyha az van nekem,
Jár érte tisztelet?
Milyen lesz apu,
Az igaz szerelem?
És ha majd elmúlik
Akkor az fáj nekem?

Vannak-e apu,
Ma is istenek?
Hisznek-e még bennük,
Most is az emberek?
Van-e tényleg élet
A halál után?
És ha ezt kérdezem,
Miért nézel bután?

És ha majd felnövök,
Nekem is lesz sorsom?
Mert most a tanulás,
Az a legfőbb gondom.
Miért lesznek rosszak,
Apu, az emberek?
Hogy lehet, hogy vannak
Éhező gyerekek?

Ha a munkádért mindig
Megkapod a béred.
A hónap végén akkor
Miért nincsen pénzed?
Ha rám nézel, látom,
Fátyolos a szemed.
Hogyha én nem lennék,
Könnyebb volna neked?

Hogyha öreg leszek,
Nekem is lesz szagom?
És az unokákat
Én is elronthatom?
A szomszéd néniből
Mikorra lesz banya?
Hogy lesz egy országból
Mocskos zsiványtanya?

Sok mindent nem tudok,
De egyet, elhiheted,
Megmutattad nekem,
Milyen a szeretet.
Ne búsulj, apa,
Nem számít a pénzed,
Mert jó, hogy velem vagy,
Én így szeretlek téged.
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Aranyosi Ervin: Egér és az egérfogó

Hazatért a paraszt,
s kezében csomagja.
Hívja feleségét,
és elébe rakja.


Bontogatják szépen,
s az egér a lyukból,
lesi mi kerülhet
elő csomagjukból.


Kíváncsi az egér,
szemét nagyra tátja,
s az új egérfogót
szörnyülködve látja.


Szalad az udvarra,
rémülten kiáltoz.
– Ez az egérfogó
én reám halált hoz!


Szalad hát a tyúkhoz,
s el kezdi mesélni.
Ám a tyúk leinti:
– Nekem nincs mit félni!


Szalad a disznóhoz,
a rémült egérke.
Kíváncsi, hogy vajon
aggódik-e érte?


Ám a disznónak sincs
oka aggódásra,
magával törődik,
nem is figyel másra.


Szalad az egérke
tovább, a tehénhez,
– de az egérfogó
csak egérrel végez.


Így hát a tehénnek
sincs félni valója.
Csak az egérnek rossz,
ha “süllyed hajója”.


Nem is talál senkit,
aki lelkét szánná,
aki az egeret
kicsit megsajnálná.


Szomorúan tért hát
haza az egérke,
nincsen itt a háznál,
ki aggódna érte.


S lám az egérfogó,
éjjel lecsapódott,
hangja a sötétben,
hatalmasat szólott.


Szaladt a gazdasszony,
megnézni mit fogott,
aztán felsikoltott,
s nagyot káromkodott.


Mert az egérfogó
mérges kígyót rejtett,
amit lecsapódva
rögtön foglyul ejtett.


Sötétben az asszony
lábát az megmarta,
mérgét kiengedni
ily módon akarta.


Beteg lett az asszony,
magas lett a láza,
gyógyítja a város
közeli kórháza.


Hogy gyorsan gyógyuljon,
a gazda tyúkot vág,
egy jó tyúklevessel,
jobbítja a dolgát.


Haza is engedték,
ha már haza vágyott,
a paraszt meg hívta
a nagy rokonságot.


Jött sok barát, s rokon,
mind segítenének,
de két ápolás közt,
valamit ennének.


Disznót vág a paraszt,
hogy legyen mit enni,
ám a feleségen
nem segített semmi.


Meghalt hát az asszony,
s mert temetni kéne,
a gazda sort kerít,
a szegény tehénre.


A halotti torra,
bizony sokan jöttek,
így hát keletje volt
a marhapörköltnek.


Az egér a tort már
szomorúan nézte,
az udvar lakóit
sorra felidézte.


Mi hát a tanulság?
Most elmondom máris:
– Okuljon belőle mind,
aki normális!


Igen önző ember,
aki csak azt mondja,
nem tartozik rá más
problémája, gondja.


Mert őt nem érinti,
reá nincs hatással,
– csak magának “kapar”,
s nem törődik mással.


De te gondolj arra,
azt az utat járod,
amit ember társad
és felebarátod.


Ezt a közös utat
úgy hívják, hogy ÉLET!
Senki ne higgye hát,
hogy csak az övé lett!


Mindenki és minden,
egy nagy szőttes része,
összefügg mindennel
a világ egésze…


Aranyosi Ervin © 2014-06-12.
 
Oldal tetejére