Most bárki vezényelheti a Fesztiválzenekart egy Beethoven-tétel erejéig

A Budapesti Fesztiválzenekar és a MüPa karmesterpályázatot hirdet amatőröknek. A négy győztes jelentkező februárban a MüPával közös szervezésű Beethoven-maraton zárókoncertjén vezényelheti Beethoven VII. szimfóniájának egy-egy tételét a Fesztiválzenekar élén. Seres Gerda kérdezte Dubóczky Gergely karmestert, a zsűri elnökét.

Hatalmas lehetőség, kaland, játék - így jellemezte az "amatőr karmesterversenyt" az InfoRádióban Dubóczky Gergely karmester, a zsűri elnöke; most bárki kipróbálhatja magát, hogy milyen zenekart vezényelni.

"Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar karmestere nagyon jól megfogalmazta ezt:

nagyon sok emberben motoszkál egy titkos vágy, hogy életében egyszer vezényelhessen egy zenekart.
A vágyakozók között vannak zenerajongók, a közönség tagjai, zenekarban játszó muzsikusok is. Ezeknek a vágyaknak egyszer meg kell valósulni, és még

az sem lehetetlen, hogy felbukkan egy új Toscanini"
- árulta el, milyen szellemiség van a kezdeményezés mögött, kíváncsian várja ő maga is, hogy mi sül ki a MüPa és a Fesztiválzenekar közös kezdeményezéséből.

A karmesterpályázatra bárki jelentkezhet, aki betöltötte 18. életévét, de nem rendelkezik karmesteri, karvezetői és/vagy fúvóskarnagyi végzettséggel, és nem vesz részt szakirányú képzésben. És hogy kell-e azért bármilyen ismeret vagy jártasság a jelentkezéshez?

"Nyilván ha valaki el akarja vezényelni Beethoven VII. szimfoniáját, valamilyen módon kötődik a zenéhez. Valóban, muzsikusok is jelentkezhetnek, az a kitétel, hogy karmester ne legyen valaki"
- mondta.

A verseny során az objektív kritériumok mellett természetesen lesznek szubjektív elemek: "a kotta adott, a remekműveket korábbi zsenik megírták, viszont az, hogy valaki hogy hozza elő a zenét a partitúrából, milyen a kisugárzása, hogy hogyan tud egy zenekarnyi embert rábírni a közös zenélésre, a zene pillanatban való együtt létrehozására, az az igazi varázslat, és szerintem ez az, ami a közönségben is leginkább ámulatot kelt".

Dubóczky Gergely maga is, a közönség soraiban ülve is azt csodálja a leginkább, amikor egy-egy hatalmas példakép csodát teremt a pillanatban.

A verseny során négy karmestert választanak ki, mivel a szimfónia négy tételes.

"A vége ennek a pályázatnak, illetve ennek a kalandnak az, hogy a négy kiválasztott karmester a MüPa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében a Beethoven-maratonon elvezényli a VII. szimfónia egy-egy tételét."
A pályázatot a Fesztiválzenekar karmestere, Fischer Iván felügyeli, a zsűri tagjai Cser Ádám karmester, Dubóczky Gergely (zsűrielnök) karmester és Vass András karmester.

A kiválasztott karmesterek felkészülését segíteni is fogják az előadásig.

A zárókoncertre 2020. február 2-án kerül sor várhatóan telt ház, azaz 1400 ember előtt. Jelentkezni 2019. szeptember 30-ig lehet ITT.

MTI

1568470738-kaOr0K3p6_md.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,799,937
Tagok
615,629
Legújabb tagunk
A.Ancsa
Oldal tetejére