Történelem

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Ivan

Kitiltott (BANned)
A Sárga folyó..
A Sárga folyó legfelső forrása már kiszáradt. A folyó vízszintje erősen csökkent és a folyó melletti terület elsivatagosodott jórészt.
Még a felső folyásánál lévő Lancsou városába sikerűt olyan szenzációsan az ipartelepítés a nagy Mao idején, hogy ez a város a Föld legszennyezettebb levegőjű városai közűl talán a hetedik...Az orvosi rendelője állandóan tele léguti, bőr, tüdőpromlémás emberekkel..
Az ordoszi löszfennsíkon áthaladva -ahol már a kis vízmélység miatt a kikötők bezártak- nagyon sok löszt ragad magával a víz..melyből öntöznek néhol. Mint jóval nyugatabbra tették a Szír- és Amudarjából, míg az Aral kinem száradt..
A folyó alsó szakaszán rengeteg -és állandóan képződik- a homokzátony, a tenger előtt a delta is meglehetősen kiszáradt, a vízmélység itt sem megfelelő hajózáshoz, tele van zátonyokkal itt is a meder. A még látható eredeti partvonal mutatja a hajdani -jóval nagyobb- vízállást. Főleg emberi tevékenység -az öntözés- a vízhiány főoka. A sivatagosodás pedig az állattartás miatt már megállíthatatlan. A túlszaporodás sem piskóta.
Ez, vagyis Ordosz a Hun Törzsszövetség megalakulásának helye, ie. 4040-ben, a hunfajú erre menekűlt népek első hazája, az Ataisz elsüllyedése után. Persze a kínaiak hangoztatják: ez az Ő népük bölcsője és ezt -minden kételkedés nélkűl- el is hiszik az erre vetődő nyugati idegenek. Mert a kínaiak történelme az eocénba nyúlik...? Pedig első ismert lakói a jürcsikek voltak, a kínai beszivárgás ekkor még nem kezdődött meg ide. A hunokat-akik évezredekig itt éltek- megsem említik ma errefelé..azaz Belső Mongóliában, Ordoszban..
Valami olyasmit mondanak most: talán a Jangcéből kellene ide vizet átvezetni...(hogy az is tönkremenjen?). Nagyívű elképzelés a semmiről.
A folyó több mint 5000 km hosszú, mellette holdbéli a táj általában.
Megoldás sehol...talán nem kellene a népességnek tovább növekednie.
 

okalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Hmmm. Wass Albert is megírja szépen úgymond Tonuzoba "mondáját". Az nincs meg valakinek? A válogatott magyar mondák (és mesék) kötetben kell legyen.
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Kedves Okalman!
Sajnos Tonuzóba történetének a Wass féle változatával nem rendelkezem. Más könyvben az alábbiakat olvastam erről:
Őt Tónusz Abának inkább említik és a tiszai révnél ásták a földbe -feleségével- a Gizellával érkezett "kegyes" németek, amikor utólérték. A kegy és a humánum és a gondolatszabadság további kinyílvánításaként mindkettőjük fejét a továbbiakban levágták. A lovagias lovagok.
A dolog azért történt, mert a Vajk-István által kezdeményezett -vallásfelvétellel kapcsolatos- budai megbeszélésen Tónusz Aba kijelentette : süllyedjek el, ha felveszem a római zsidó-kereszténységet..Ezen a gyűlésen Koppány is nemlegesen nyilatkozott..a római kat. hit felvételéről, neki is megfelelt az uruki ősvallásunk..de már nem sokáig.
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Paál Zoltán Ataiszról, a hunokról...
Mediterrán éghajlatú nagy vulkanikus sziget (földrész) volt a csendes Óceánban. Neve a hunoktól származik, akik itt magas kultúrát teremtettek. Lépcsősen kialakított, öntözéses földművelésük volt. A földrész hossztengelyében -nagyjából észak-déli irányban- a Kékleny hegység húzódott, legmagasabb csúcsait hó födte. ie. 5038.-ban süllyedt el, vagy 3500 évvel az Atlantisz előtt.
Raktáraik általában a tufába vájt földalatti termekben voltak kialakítva.
Ez búvóhelyűl is szolgálahatott. Hegyeiken kegyhelyek és vezéri székhelyek voltak. Alkalmas helyeken (földrészeken)kolóniákat létesítettek a hunok, akiknek 24 lapátos, vitorlás hajóik voltak, ezekkel beutazták a világot. A hajóépítő műhely az Ataiszon a Hun tónál működött, összeköttetésben a tengerrel. Arvisuráik beszámolnak a tengeri utakról, kolóniákról (pl ilyen kolónia volt Sumer, Egyiptom..) és a Római Birodalomról, az etruszkokról (Etur népéről) az OSCUS tábláknak nevezett írások. Ez utóbbiak egészen kb Krisztus születéséig írják le az Itáliában történteket. Az Atlantisz pusztulásakor (ie. 1550 körűl9 jelennek meg Itáliában a latinok..Augustus Kövesddel, a hun fejedelemmel (később kínai császár is lett) köt szerződést -ez az első százéves szerződés- hogy az Ő birodalmát Pannóniából élelmezzék. Cserébe békében hagyják a rómaiak Pannónia őslakóit, a hunfajú népeket. Az utolsó szerződést a hunok felbontják 360-ban, mert a rómaiak nem tartják be a leírtakat. Még Erdélyt is elfoglalták, az aranya miatt. A Hun Birodalom harcosai Atilla vezetésével elindulnak ide és Százhalombattánál döntő győzelemt arat a rómaiak fölött Atilla (433).
A hunok az ordoszi szakrális központjukat BUDA, Atilla bátyja vezetésével áthelyezik Ősbudára (Budakeszi fölé, lásd: Lánszki Imre kutatásait). Ezt a helyet tízezer harcos őrzi, egészen Vajk Istvánig. A Habsburgok romboltatják földig a maradványait.
A Magyar Törzsszöüvetség uráli megalakulása után (180.-ban) vallásának az uruki-mani hitet tekinti, mellyet már az avarok többsége is gyakorolt.
Ez a vallásuk az Álmossal érkező magyar törzseknek is. Ez az egyistenhitről és az érdeknélkűli szeretetről szól. Az uruki bibliát Mani állította össze, aki Jézus után élt és vértanúhalált halt, kb 270-ben.
 

virgonc21

Állandó Tag
Állandó Tag
Tonuzoba
(992 - 1612)

Tonuzoba halandó korában az Árpádok utolsó komoly nemzetségfői ellenfele volt. Végtelenül gyűlölte az Árpádokat, különösen azért, mert véleménye szerint Géza elárulta az ősi magyar hagyományokat és vallást.
Amikor teremtője, Sempronius politikai okokból gyermekévé tette, a makacs magyar nemzetségfő hamar ráébredt a vampirizmusban rejlő hatalmas lehetőségekre. Első gyermekének, Zombornak a káinita létre való alkalmatlansága ugyan elbizonytalanította egy rövid időre, de hamar önmagára talált.
Bár látszólag klánunk eszmeiségét tette magáévá, az ősi hagyományt halandó életének hagyományaival keverte, és cselekedeteinek mozgatórugója legtöbbször saját érdeke, nem pedig a klán ügyének előmozdítása volt. Teremtőjével alig egy évszázad után elhidegültek egymástól. Gézával, a Bulcsú-ág tagjával folyamatosan rivalizált, hatalmi harcukból alig pár klántestvérünk tudta kivonni magát.
Amikor 1235-ben II. Andrást gyermekévé tette Belisarius, Tonuzoba létének egyetlen célja maradt: a gyűlöletes Árpádok immár vámpíri vérvonalának utolsó szálig történő kiirtása. Ennek érdekében tette gyermekévé Kálmán herceget, majd később harmadik, egyben utolsó gyermekét, Garai Mártont is.
Szerencsére Tonuzobában mindig volt annyi önmérséklet, hogy az Árpádok elleni bosszúhadjáratát legalább időlegesen képes volt megszakítani, ha a klán közös ügye ezt így kívánta meg. Ezért fordulhatott elő, hogy mind Gézával, mind II. Andrással dolgozott együtt - bár amikor csak alkalom nyílt rá, keresztezte terveiket.
A helyzet az 1400-as évekre oly mértékben vált tarthatatlanná, hogy a magyarországi ventrue-k tanácskozásra gyűltek össze, hogy valamilyen megoldást találjanak a klánt megosztó problémára. A tanácskozás - látszólag - eredményes volt, Tonuzoba ettől fogva nem szervezkedett nyíltan az Árpádok ellen, azok pedig busás kártérítést adtak neki az addig elszenvedett veszteségeinek pótlására.
Valójában a volt nemzetségfő nem tett le korábbi terveiről, csak taktikát változtatott. Hogy mennyire lett volna képes az új metódussal sikert elérni, azt sohasem fogjuk megtudni, ugyanis Kálmán herceg, akinek hűségében nem kételkedett, végül ellene fordult, és 1612-ben rejtélyes társaival megostromolta Tonuzoba felvidéki erődítményét, majd véres harcok után elpusztította klánunk talán legrettegettebb magyarországi tagját.
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Kedves virgonc!
Ha Tonuzóba 620 évig élt, akkor Ő valóban sokmindent végigvihetett az életében. Még az Árpádokkal is kekeckedhetett, káinistaként, vagy Boristenészként pedig nemlétező hitet is vallhatott. A lózungos elektronok gyorsításának mifenéjéről. A cseresznyefán függve. Ahogyan írod is, beletranszformálva a fakéregbe. Érdekes, hogy evilági teremtője volt és nem anyától született. Hanem egy tinószerű véglénytől, mint T...Erre sokan nem gondoltak, ebben a téridő dobozban. Ahol a kvarkok is szenvednek a szuperagyúaktól.
Az Árpádok vérvonalának negligálása azonban nem sikerűlt ennek a képzeleti lénynek, mint halmazati véletlenszerű eseményként jelzed. . Talán minden Árpádházi herceg az Ő gyermeke volt, valamilyen titkos szerződés szerint. Saját bőréből készített cipőt nem hordott? Gyermekeit más nevén jegyeztette be a nemlétező anyakönyvbe, ami akkor nagymoguli tett volt Tőle, a gyermeteg krampusztól.
Remélem receptorjaid rövidzárlatát hamar elhárítva kavázi véletlenszerű agymenésedet újra üdvözölhetjük.
remélem válaszod generálása nem okozott nehézséget az agyáramok elilminálása így most elmaradt a képlékeny mezonok mezején??
 

alberth

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán források hiányában nem pontosak az ismereteitek. Ugyanis Tonuzóba nem volt vámpír, hanem kitüntetett 400-szoros véradó! Mindemellett megfejtette a quantumfizika egyik legnagyobb rejtélyét, az időkontinuitás egzisztenciális szuszpenziójába hatolt. Ezáltal időutazó lett, sőt egyszerre több helyen és több példányban is jelen lehet. Tehát bármikor megjelenhet most is közöttünk. Úgy vigyázzatok! Ő ismeri a forrásokat és a források forrásait. Ott volt ő már a dinoszauruszok között is. Meg is szelídített néhány Rex-et. Úgy álltak előtte, mint a kiskutya -, csorgó nyállal.
- ,,Mit parancsolsz kis gazdám?" - Na de most nem földünk őskoráról beszélgetünk, amikor Tonuzóbának sikerült eltérítenie a legnagyobb felénk tartó üstököst... Bizony mi sem lennénk most itt, ha ő ezt nem hajtja végre. Így csak a dínóknak lett kampec, de nem mindnek...
Majd folytatjuk valamikor... - ha valaki kíváncsi rá...
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Paál Zoltán írta..
Az Ataisz két népnek adott otthont a jégkor idejétől elsüllyedéséig: a hunoknak és az agabáknak. Ezeknek a népeknek számos törzse és nemzetsége alakult ki. Mindkét nép értett a kézművességhez és a hajókészítéshez egyaránt. Többször nagy utakat tettek a Nagyvízen új földeket (szigeteteket) is felfedeztek. Látótávolságra hajóztak az evezős-vitorlás hajóikkal . Egyre több új területet fedeztek fel és ezeket nemcsak emberekkel, hanem odaszállított állatokkal és növényekkel is benépesítették később. Így alapították meg Parszi ómot (Észak-india), Hikszosz ómot (Egyiptom), Indijó ómot (Indusvölgy) és Kuszkó ómot (Peru).
KÉSŐBB GÓG ÉS MAGÓG, VALAMINT ÉLÁM BIRODALMÁT IS ŐK ALAPÍTOTTÁK. Az ősatyák : Góg és Magóg az Ataiszon születtek, éltek.
Ataiszi mintára (és nevekkel) városokat is alapítottak, legősibbek ezek közűl Úr, Uruk, Paripa (Észak-mezopotámia, Marina) , Dabósa, Dorozsma és Kosztroma. Később megalapították Magyarka (a mai Krasznodar környékén) és Hunnor városát, de ekkor már az Ataisz nem létezett.
Ebben az utóbbi időben a Napisten (Ráten) lángolásai egyre nőttek, kiszáradtak a legelők a tavak némelyike is és az éhinség elől sokat kellett a Selyemútmentieknek vándorolni (elsősorban ott nőtt a sivatag, ma is ez itt a sivatagok "tengelye"). A növekvő és vándorló népesség egyre nagyobb területen szóródott széjjel, így sokszor meglazultak a kapcsolataik. A magas hegyeken a jég egyre jobban olvadt, a tengerszint emelkedett pl ekkor kialakult a Bering szoros (és a La Manche, az Ansylus tóból Balti tenger lett...bár ez Őket nem érintette) a maga kb 40 m vízmélységével, mellyen Maya és mások is is átkelltek népükkel. Óriási földrengések is voltak és vulkánkitörések, mellyektől mindenki félt.. Egyszerre volt jelen a szárazság és az özönvíz (olvadó jégsapkák miatt)..Ha végiggondoljuk: az olvadástól hatalmasan növekvő tengerszint (a világ óceánszintjei közel azonosak egyébként) a Föld viszonylatában hatalmas tömegáthelyezéseket jelent, ezért a lítoszféra feszültségei nőnek, gyakoribb a földrengés és a vulkánosság a kritikus helyeken.
A sámánok már az Ataisz elpusztulása előtt jelezték: ez a nagy sziget elfog süllyedni..így is történt ie. 5038.-ban. A félelem ekkor sokszor rémes tettekben nyílvánult meg. Az Öregek Tanácsa időben győzködte a népeket: szálljanak hajóra és menjenek el a szigetről..ennek szükségességét sokan nem hitték, ezért a forró tengerben lelték halálukat..(Az Ataisz nagyobb volt a mai Ausztráliánál és csak a kis északi pontja a vulkanikus Hawaii maradt belőle )
Sok menekülő hajó is elpusztult, az agabáknak is csak két nagy hajójuk ért partot (a mai Kínát). Később Ordoszban -mellyet előbb jűrcsik (japánok) laktak- mely a tengerparttól légvonalban kb 1000 km-re van, a Sárga folyó mentén, megalakult a 24 Hun Törzsszövetség (ie. 4040-ben), első vezetőjük Agaba volt..Innen nagyon hamar elindúltak az egykori őshaza, a Kárpát medence felderítésére (ie. 4000 körűl) mellyet Melegvizek Birodalmának neveztek...de az egykori melegforrások - melyből 120 db volt valaha- már csak részben működtek, 20 db-ot találtak meg belőlük..
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Iván!
Az Ataisziak által alapított államok pl. Peru ,az ott élők ezt hogyan "mesélik"?
Lehet erről valamit találni? Bár Móricz János arra felé kutatott, de hát Őt se igazán ismerték el. Ebben sincs előrelépés?
Üdv. Piroska
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Kedves Piroska!
Az erőszakos spanyol betörés majdnem mindent tönkretett az említett helyen is. szándékosan megsemmisítették a középkori spanyol megszállók az írásaikat...Alig maradt valami..Nem tájékozottak és nem elég tanultak ott az emberek, fogalmuk sincs, hogy honnan kerűltek Perúba és ki volt Cuscó. Szándékos ott ez a negatív ismertetterjesztés a spanyolok részéről. Mintha Romániában vagy a tótoknál lennénk..Érdemes az analógiára gondolni: itt az embereknek talán 5%.-a fogadja el Paál Zoltán munkájában foglaltakat.
Mármint azok, akik valamennyire ismerik...azaz nem olvasták el, de valamit tudnak róla...Móricz a kutatásainak eredményét már nem tudta megjelentetni, mert meghalt. A sajtó pedig -szándékosan- nem adott hírt a felfedezéseiről. Ez tény. Mindezek nem jelentik azt, hogy a felgyorsult világunkban hamarosan nem fog elterjedni a hunok, agabák őstörténete...Én is csodálkozom mindíg, amikor az "indiánokról" esik szó: soha nem merűl fel, hogy kik ők és honnan jöttek...? Ennyire bambák lennénk? Piramisaik egyezését az egyiptomi lépcsős piramisokkal már Várkonyi Nándor is hosszan említi (Sziriát oszlopai c. könyvében) Azóta is csend van erről is. Na és a TAMANA?
Az őstörténetünket "megszálló" úgynevezett magyar tudósokról pedig nem várható semmi érdemleges szerintem, csak az amatőröktől..akiket igyekeznek nevetségessé tenni, míg lehet. Nincs szerencséjük, Lipótmező most zár be...kell az értékes telek. Említhetném ebben az ügyben Badinyt..aki nem adta fel, persze elhallgatták, gúnyolták. De ennek már látszik a vége.
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Virgonc információs hiányban szenved, vagy elfelejtette, hogy az Alberth által említett pí mezonokkal is dúsított üstökös valóban pályamódosulást szenvedett. Tunguszkában (tung-úzoknál) landolt és ezért a Tyereskova Szocialista Brigád -mely akkor még az idő méhében leledzett- később fakitermelésre utazott, társadalmi munkában a Szibir területre. Már nem találták ugyan ott -titokban erre számítottak- a Szibiánokat, de kidőlt fa az tömegesen előfordult, korhadtan. Neutrínó alig volt, ezért Tyereskova Barguzinba ment Petrovics csontjaiért, a Bujkál (Bajkál) tó mellé. De csak egy agitátornő csointjaira bukkant a részecskehalmaz perifériáján.
A tó vize viszont neutrínóelnyelő tulajdonságú...és a papírgyári szennyvíztől büdös, így az elektronok elszabadultak és távoztak Urgába (Ulanbatorba), a fehér zaj effektus miatt. Éljen és virágozzék, aminek kell.
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Paál Zoltán és az őstörténetünk.
Paál Zoltán különös ihletettségű munkája az Arvisura, mellyet sok évig írt. A beavatottak -a látók- láncolatának végén Ő állt, és kapcsolatot tartott a többiekkel, egyesekkel közűlük néha találkozott is.
Könyvéből szerencsére hiányzik a történészek napjainkban is folytatott állandó vitája, mely csak arra jó, hogy az igazságokat elfedje.
Nem írható le ismeretszerzéseinek pontos folyamata, azért nem, mert az sokrétű és nagyon kölönleges. De ez nem jelenti azt, hogy amit ír az valótlan vagy értelmezhetetlen. Aki végigküzdi a könyvét az már tudja, a hunfajú népek igaz ókori történetét olvasta. Persze nem mindenhol elég részletesen, de sokezer év történései nem is részletezhetőek egy összefoglaló könyvben, a kiemelt események kivételével. Eleink őstörténetével foglakozik, a külvilággal csak annyira, amennyire az érthetőség miatt szükséges.
Ha valaki őszintén érdeklődik a téma iránt, annak a számára a nyitottságot lehet javasolni, nem a csípőből való elutasítást..mely eléggé otromba, ha arra gondolunk, hogy az illető sokszor nem is ismeri amit elutasít.
Ráébred az olvasója, hogy tele vagyunk látens hagyományokkal is, mellyek olvasásközben megjelennek..Ez a megértés és elfogadás első motivációja, mellyet később több is követ. A könyv egyedűlálló és fantasztikus mű. Éppen a mű különlegessége az, amely miatt ez nem sorolható sehová és nem is írható le igazán sem elő sem utószóban, sem másként... tartalmilag, műfajilag.
Különös egyszerűséggel mozgatja Ő a nomád és -később- nem nomád őseinket, akik állandó küzdelmekben léteztek, Ázsiától a Kárpátokig.
Paál Zoltán beavatott róvósámán volt, ez jelzi, ha átlátjuk mondandóját, milyen nagy tudással, érzékenységgel -gondolatátviteli képességgel- rendelkeztek Ők, akiket gúnyosan szoktak említeni..a nemtudók.
 

okalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Wass Albert: Tonuzoba (magyar monda)

Wass Albert

<b>TONUZOBA</b>

(Válogatott magyar mondák)


Magyarhon keleti gyepűire rátörő besenyőket szétverte a királyi sereg, s aki közülük életben maradt, az fogságba került.

István király tábori sátrában szemtől szembe álltak egymással, az őszülő uralkodó és a fiatal besenyő vezére. István király örömmel legeltette szemét Tonuzoba büszke tartású alakján, nemes fiatal arcán. Szomorúság töltötte el, hogy az ő tulajdon egyetlen fia nem hasonlított ehhez az előtte álló, bátor, fiatal hőshöz. De ezen már nem tudott segíteni. Az idegen papok bűne volt, akik sápadt szerzetest neveltek, s nem vezért a trónörökösből.

– Keresztelkedjetek meg, te és a néped – mondta Tonuzobának István király –, és nem lesz bántódástok. Akkora földet szakítunk nektek, amennyire szükségtek van. Szabadon élhettek, uralkodhatsz törzsed fölött, mindössze esküdj hűséget nekem, a királynak.

– Eskümet és hűségemet örömmel adom – felelte Tonuzoba –, és a föld ne fogadja be testem, és megtagadja lelkem, ha valaha is megszegem eskümet. A besenyők örömmel csatlakoznak vérszövetségbe magyar testvéreikkel. De vallást nem cserélünk, mint ahogy alsóruhát cserélget az ember. Idegenek hitére nem térünk soha.

– Bolondot beszélsz, fiam – felelte az öreg király –, csak egy Isten van.

– Ez igaz – bólintott a besenyő vezér.

– Mi megőriztük régi nevét – folytatta István király –, minden keresztény magyar Istenhez imádkozik ma is és az egek királynőjét Boldogasszonynak nevezzük, mint őseink tették.

Gúnyos mosoly jelent meg a fiatal vezér napbarnította arcán.

– Azért tettétek ezt – mondta –, hogy a nép ne vegye annyira észre a cserét, és engedelmesen dugja járomba a nyakát. Az új Isten nevében szolgaságba kényszerítik idegenből jött papok és német lovagok a magyarok büszke nemzetét, és aki szabadsága védelmére fegyverhez nyúl, azt könyörtelenül lemészárolják az új vallás dicsőségére…

A vénülő király arca haragosra gyúlt.

– Nem érted, bolond! – kiáltott a fiatal vezérre. – Keresztény népek sokasága vesz itt körül, s kiirtanának utolsó emberig, ha makacsul ragaszkodnánk régi pogányszokásainkhoz! Térj kereszténnyé, Tonuzoba, és élj!

De a besenyő megrázta a fejét.

– Inkább a halál, semhogy megtagadjam atyáim Istenét!

Mélyen elszomorodva, István király megkérte idegen papjait, hogy kövessenek el minden lehetőt a fiatal besenyő vezér megtérítésére. A papok három álló napig beszéltek hozzá türelmesen. Kifejtették előtte az új vallás szépségeit, beszéltek az égi boldogságról és Jézus Krisztusról, aki kereszten szenvedett, hogy megváltsa az emberi világot. De bármilyen szépen beszéltek, a fiatal vezér csak rázta makacsul a fejét.

– Soha – ismételte –, őseim hitét soha el nem hagyom!

Ezután az idegen papok újra csak három napon át beszéltek neki a pokol borzalmairól, ahol örök tűzön égetik az ördögök a hozzá hasonló pogányokat. De Tonuzoba csak nevezett, s azt mondta, hogy nem bánja, ha oda jut, mert jó társaságban lesz ott ősei között.

Makacsságán felbőszültek a papok.

– Ha nem veszed föl az igaz hitet, elevenen temetünk el! – fenyegették meg.

Kirendelték a rab besenyőket, hogy ássák meg a sírt fiatal vezérüknek. Széles, mély sírt ástak azok, és mikor elkészültek vele, négy nehéz cölöpöt vertek be az aljába.

– Minek azok a cölöpök? – kérdezték meg tolmácsuk útján a papok.

– Tán nem gondoljátok, hogy egy besenyő vezér sírba száll kedvenc lova nélkül? – felelték a besenyő foglyok. – Hogyan vadásznak az égi mezőkön ló nélkül?

– Majd vadászik a pokol mélységes fenekén! – mordultak fel a papok a pogány beszéd hallatára.

A besenyők levezették fiatal vezérük fekete harci ménjét a sírba kantárral, díszes nyereggel és hozzákötözték négy lábát a négy cölöphöz. Tonuzoba, teljes fegyverzetben, nyeregbe ült. Leadták melléje kedvenc vadászebét, holtan. Aztán nem is várva a papok parancsára, a besenyő rabok hozzáfogtak uruk beföldeléséhez, ősi halotti dalokat énekelve. Tonuzoba szálfaegyenesen ült lován.

– Tonuzoba, áttérsz-e az igaz hitre? – kérdezték a sír széléről a papok.

A fiatal vezér nem is válaszolt, csak ült egyenesen, keményen a lovon. A laza föld már a térdéig ért, és eltakarta egészen a ló lábait és szügyét. A gyönyörű állat nyugtalankodni kezdett.

– Nyilazzátok le, de jól célozzatok! – parancsolt embereire Tonuzoba. – Senkinek sincs joga ahhoz, hogy állatot kínozzon.

– Sajnálkozz önmagadon, te pokolba menő – kiáltottak reá a papok –, ne egy lelketlen állat miatt bánkódj!

Besenyő nyilak pillanatok alatt kioltották a nemes paripa életét. A föld nyakáig ért már akkor, nem dőlhetett el, csak állt holtan is, gazdájával a hátán. Lapátolták a besenyők vezérükre a földet tovább. Tonuzoba torkából feltört az ősi besenyő csatadal. Hangja végigzendült mocsarak, erdők felett, és mintha az erdők minden fája és a mocsarak minden nádszála vele énekelt volna.

A papok is belekezdtek egy keresztény zsoltárba.

Egyszerre csak tutaj tűnt föl a Duna kanyarulatánál, és lassan jött lefele a vízzel. A tutaj közepén sátor volt, s a sátor előtt ott állt Tonuzoba asszonya, két kis fiával. Erős kezek partra húzták a tutajt és a büszke tartású, szép fiatalasszony partra lépett, kézen vezetve két kicsi fiát. Magosra emelt fejjel ment egyenesen a sírhoz.

– Mit akarsz itt? – kiáltottak reá a papok.

– Megesküdtem Isten előtt, hogy sírig hűséges leszek ehhez az emberhez – felelte büszkén a besenyő asszony –, és egy besenyő soha nem szegi meg esküjét.

A papok körébe lépve egy pillanatra megállt és körülnézett. Kutató szemei megakadtak egy fiatal szerzetesen. A durva csuha nem tudta elrejteni délceg termetét, és a rövidre nyírt hajzat sem változtathatta el nemes magyar arcvonásait.

A besenyő asszony odavezette két kicsi fiát a fiatal szerzeteshez.

– Megesküdsz-e a te Istenedre és az enyimre, az egyetlen élő Istenre, hogy tisztességes, becsületes módon fölneveled ezeket a gyermekeket – kérdezte az asszony tiszta, messze csengő hangon. – Megesküdsz-e, új Isten papja?

A fiatal szerzetes szemei megteltek könnyel.

– Megesküszöm az egy igaz Istenre, az összes szentekre, lelkem üdvösségére, besenyők nagyaszszonya – felelte remegő hangon –, esküszöm a magyarok élő Istenére, a napra, a holdra, a földre és a vizekre, hogy gyermekeidet becsületben és tisztességben nevelem föl, méltó módon arra, hogy vezérek lehessenek ember és nemzet előtt!

Megcsókolva fiacskáit utoljára, a besenyő asszony beette kis kezeiket a szerzetes nagy, csontos markába, azzal megfordult, hosszú bársonyszoknyáját fölemelve bokáig, mintha attól félt volna, hogy beszennyezi, és kis piros csizmáiban leszállt ura mellé, a sírba. Tonuzoba lenyúlt érte, maga mellé emelte a nyeregbe és megcsókolta. Mosolyogva simult karjába az asszony, akár a kismadár, aki fészkére lelt.

– Végezzétek a dolgotokat, ti besenyők – parancsolt embereire a fiatal vezér –, teljesítsétek a rabtartók parancsát!

A besenyők szó nélkül lapátolták tovább a földet. Mikor az már kettejük melléig ért, odafönt megszólalt a püspök.

– Utoljára kérdezlek, Tonuzoba. Áttérsz-e az igaz hitre?

Válasz helyett Tonuzoba belekezdett a besenyők halotti dalába, és embereivel énekeltek, egyre magasabbra lapátolva vezérükre és asszonyára a földet. Mikor már csak a fejük látszott ki a sírból, szinte könyörögve szólt le Tonuzobához még egyszer a püspök.

– Az Isten nevére kérlek, Tonuzoba! Enged, hogy megérintse fejedet a keresztség vize, és se neked, se népednek nem lesz bántódástok!

De kiáltására nem jött válasz, csupán a halotti dal hangjai hullámoztak tova rónák, mocsarak és erdők felett, fel valahova a végtelen kék égbe, Öregistenhez.

Ma már csak néhány vén, mocsári halászember s néhány vén pusztabeli pásztor emlékszik Tonuzobára és szép feleségére. Holdatlan, sötét éjszakákon úgy tetszik néha, mintha hallanák még valahonnan a távolból a besenyők gyászos halotti dalának elvesző foszlányait. Ezt is talán csak azért, mert besenyő vér folyik ereikben. A fogságba esett harcosok távoli ivadékai ők. Rájok lehet ismerni a gyász ősi jeleiről, ami századok folyamán népviseletükké vált: a megszaggatott nadrágszárról és az asszonyok térdig felhajtott szoknyájáról.

Valahol a róna sok ezer hullámzó dombocskája közül az egyik még ma is Tonuzobának és asszonyának élve eltemetett testét őrzi. A velök együtt eltemetett arany- és ezüstholmik és lószerszámok miatt sokan próbálták már meglelni, de eddig még senkinek sem sikerült.

Pedig a régi monda szerint, azon a titkos sírhanton mindég hullámzik a fű, még szélcsendes időben is. Az élve eltemetettek szívverése hullámoztatja ott ma is a füvet. De rá lehetne ismerni a helyre arról is, hogy legelő állat nem mer a domb közelébe menni.

De amikor elérkezik az idő és a felhalmozott földet rendre lemossa az eső annyira, hogy a besenyők lófarkas zászlója átfúrja a sírdomb tetejét: azok, akiket ott élve eltemettek, kiszállnak majd a sírból, és Tonuzoba kürtjén felharsan újra az ősi csatadal.
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
A besenyszögi besenyők és Vajk besenyősége.
Sarolt besenyő származású volt és miután Ő volt Vajk-István mamája, Vajk is félig besenyő volt. Mellesleg különösen harcias nép híréban állottak.
Miután Koppány is besenyő származású volt, a Vecelinék (dicső német lovagok) kardos kivégzése után a besenyők -titokban- bosszút esküdtek miatta..Megvárták míg a nehezen született Imre felnő és azután végeztek vele. Persze gondolhattak volna arra, hogy a felesége meddő és nyugodtan életben hagyhatták volna a fiút, az unoka úgysem érkezett volna meg. Vajk István rettegett is a fiáért, ezért a távoli Biharban gondolta, hogy biztonságban lesz..a folytatást azthiszem már leírtam. Biztos az uruki vallású Koppány utolsó mondata az első nyelvemlékünk.
Gyula a besenyők vezére volt, ezért élt (él) Békésben ma is valószínű sok leszármazottjuk, mindenféle Besenyőszög (Besenyszög) nevű helyeken. Meg Gyulán.
A besenyőkkel több helyen is foglakozik az Arvisura, jelentős , több törzs alkotta nép voltak, az Álmos féle honoglaláskor sok besenyő nem jött be a Kárpátmedencébe.. Ázsiában maradt egy részük. Még ekkor. Analógiaként az avarokkal, akik részben a Káspi környékén maradtak. Katonai szolgálataikat többször igénybevették germán vagy itáliai fejedelmek is. Az Arvisura alapján eléggé megismerhetőek. Sok "kóbor", kintmaradt besenyő később integrálódott a magyarokhoz.
Általánosságban pedig az a helyzet, hogy a hunfajú népek eléggé elszaporodtak a törzsszövetség megalakulása (ie. 4040)utáni ezer esztendőtől kezdve. Ez azzal járt, hogy sok újabb néven élő törzs (törzsek) vagy népek jöttek létre. Ha a magyarokra gondolok, ők is mint kabar-manysi "főkeverékek" új néven jelentkeztek be a történelembe..azaz magyarként, persze ezután még -Árpádig- sokan (pl a Lebedek) csatlakoztak hozzájuk...de még hunok is (Aladár Ázsiába távozott népéből) ..inkább nem is sorolom, máshol megtettem. Azonban egy gyökeres
keveredés a honfoglalás után is bekövetkezett: az ittlévők (főleg hun és avar utódok) félmillióan és a beérkezők kb 450 ezren bizony idővel keveredtek..összeházasodtak. Ez így van jól. Ugyan ellehet kölöníteni, hogy valaki besenyő volt, vagy kun vagy jász vagy kósza sumér vagy szabír..de egy a lényeg valószínűleg: mindnyájan hunfajú népek voltak és ez összeköt és így már másodrendű lesz a törzsi hovatartozás.
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
A mongolok, Szibiánok és Magyarka városa.
A Kaukázus északnyugati előterében (a mai Krasznodar környékén) lévő Magyarka igen fontos város volt és Magya fiainak (Kurd, Hunor és Magyar) idejében nevezték így. Magyar maradt itt a fivérei közűl a szülőkkel, még az Ataisz elsűllyedése után szinte közvetlenűl. A városban 460 körűl már magyarok laktak, 527 körűl a város fejedelme Ogurdás, már keresztény hitre tért. A kazárok ellen 720-800 között harcoltak Magyarka fejedelmei. Harun al Rasid 809.-ben foglalta el. Fontos település volt a Selyemúton közlekedők számára is.
Ogotáj nagykán és Szubotáj vezére (mongolok) 1222.-ben meghódította Magyarkát. XIII. János pápa 1329.-ben magyar püspökséget alapított itt, ekkor Jeretyán fejedelmség a terület neve, ezen a környéken ekkor kb 300 ezer magyar élt, aki ittmaradt mikor Álmosék elvándoroltak A Kuma mellett 1253.-ban járt IX. Lajos francia király embere, Rubruk, aki itt pannóniai magyar papokkal is beszélt. A püspökség 1421.-ig létezett itt.
A baskír magyarok 1222-36-ig ellenálltak a mongoloknak, akik ezután a terület urai lettek és mindenhová mongol vezetőt állítottak, a fejedelmet is beleértve. Kína felől 571-tól számos mongol (töredékek, törzsek) nép tünt fell erre és keresett új hazát magának. Ezt a vidéket Kund fia Kupánról Kubánnak is nevezték.
Toluj, Dzsingisz legifjabb fia magyar nőt vett feleségűl, az úz Ungikát.
Ungika Karakórumban elvégezte a beavatottképzőt is. Az Ő fiuk volt Kubiláj a mongolból lett első kínai császár. Ungika legidősebb fia Möngke lett a nagykán először (1242) majd halála után az öccse, Kubiláj, aki hamarosan a kínaiak császára is lett. Ő megalakította a Sárkányos Társaságot és mindíg küldött a magyaroknak katonai segítséget, IV. Bélától kezdve, ha erre szükség volt (Ungika hatása). Így tudtunk ellenállni a németek terjeszkedésének is.A Sárkányos Társaság tagja volt Róbert Károly, Nagy Lajos, Zsigmond is. Zsigmond saját céljára használta a sárkányosokat és ez ekkor megszünt.
A SZIBIÁNOK mint ÁRPÁDHÁZI oldalág alapították meg a Keleti Sárkányos Társaságot. Ennek legutolsó vezetője Hunyadi János volt.
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Az úzok elnevezései..és más apróságok.
A magúz kézművest jelent, a földművelő úzokat ogúznak nevezték, Uzum (=hosszú) Abád nevű helyen éltek sokáig. Az északi irányban letelepedettek -Uvacsán törzse- neve tungúz volt (a mai Tunguszkára gondoljunk) , a kelet felé élők Nanáj vezérükkel letelepedők neve nanájúz -a mandzsuk mellett- volt. Az Altájba vándorolt bronzöntő úzokat goldopoknak nevezték a vezérükről. De voltak marúzok (állatenyésztők), garaúzok is..
Az első ordoszi fősámán - egyben a 24 Hun Törzsszövetség alapítója- Agaba volt (ie 4040-ben) aki a kínaiak nyomása elől menekült Ordoszba. Agaba Ordoszba sok kinccsel és állattal érkezett, a tengerpart közeléből, örömmel fogadták. Az Ordoszban élő Úzon vezér fia vette feleségűl Agaba mostoha lányát, Ibolyát. Ibolyáék segédkeztek az első három arvisura lerovásában. A törzsszövetség egyik célja volt, hogy az Ataisz elsűllyedésekor máshová menekülteket megkeressék, kapcsolatot alakítsanak ki velük. Az Uruk törzsével megmenekültek BUDA kőfaragóval megalapították a sumér birodalmat. Az elsüllyedt Ataiszra már visszamenni nem tudó Magya fejedelem és fiai megalakították Szavárd, Kurd és Magya országát, és az ordoszi hunok birodalmát. (ezt az arvisurák részletezik)
MInt kiderűlt az Indus környékén a pamír és a parszi szkíták alkottak a Pamírig új államot. Később a suméroktól Léh vezetésével érkezők az Indus kanyarjában, a Pamírtól keletre a három nagy tónál telepedtek le.
Az agaba törzsek beolvadtak a hunokba. Az avarok két helyen éltek -nézetkülönbségeik okán- az ordoszi szövetségi területen.
A Hangun (Sárga folyó) és a Jangce közzé is telepedtek hunok, ahol a Hannan és Hupei tartományok urai lettek, a kínaiakkal elvegyűlve éltek/élnek. Dernő úz vitéz és BIHAR fővezér indult a parszi-szkíták megkeresésére, nagyobb csapattal, ie. 2829-ben. Ahová megérkezve éppen egy idegenek által indított csatába érkeztek, mellyet segítettek a parsziknak megnyerni. Ennek emlékére állították a nevezetes rozsdamentes vasoszlopokat..mellyeket Dernő oszlopainak neveztek.
A törzsszövetség többször is békét kötött a kínaiakkal Ordoszban, vitáikat egy vegyes tanács rendezte, az ifjaik pedig kölcsönösen menjenek egymáshoz tanulni, kézművességet, földművelést. Bóta ordoszi fővezér, majd fősámán pl ie. 2480-ban a kínai császár lányát, Deb Cent vette feleségűl. Onga (kabar volt) vette át Tőle a fővezérséget és amikor kitört a kínaiaknál a "fekete halál" az ifjuságot átírányította másfelé kalandozni.
Arnót dolgozott ki Dernő rovásai és a kínaiak eljárása alapján új vaskészítési eljárást ie. 1570 körűl.
Nagyméretű erdőírtás több is volt, az állatállomány növekedése miatt Ordosz fennsíkjától délre, pl TOLA fősámán ie. 1700 körűl nagy területen kiírtatta az erdőt. A kínaiak területeinek rovására. Ez a terűlet Góbé székely vezéré lett és hamar elsivatagosodot..(Góbi sivatag).
 

shumeria

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Iván,

Új tagként, de régi ismerősként szeretném megkérdezni, hogy tudnál-e bővebb információt adni az itt említett keresztről, koronáról és törvényről az Arvisura alapján.

köszönöm

Pusztaszeri Vérszerződés 10. Pontja 326. Arvisura

“…Nimród és a Gilgames Hothisz kereszttel ellátott korona törvénye szerint…”
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
<table align="center" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="98%"><tbody><tr><td class="sortWhite">
</td> <td>
corner_white_right_top.gif
</td> </tr> <tr> <td colspan="3" class="sortWhiteContent"> <table cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%"><tbody><tr><td> Öskorban gyökerező;
hőskölteményeink .
1847-ben Arany János megajándékozta a nemzetet és a magyar irodalmat a Toldival .
Később ,1849-ben,a világhírű angol archeologus layard által feltárt 30.000 db.ékírásos agyagtábla a Toldi befejezése idején még a Tigris folyó partján feltáratlanul a föld alatt pihent .
Ezeken az agyagtáblákon maradt fenn a világ első hőskölteménye a Kr.e.3.000 évvel alkotott,nagyterjedelmű Gilgames eposz. Az ékírásos szöveg megfejtése george Schmidtnek a munkája ,1872-ben történt .Az id&odblac;különbségekb&odblac;l megállapítható ,hogy a Gilgames eposzból AranyJános nem meríthetett ,különösen nem Ilosvai Selymes Péter .Ilosvai nyomán Arany János az ősi magyar hagyományt öntötte művészi formába .A mű bevezetőjében elénk varázsolja főszereplőjét:
" Rémlik mintha lánám termetes növését,
Pusztító csatában szálfa öklelését..."
Arany kés&odblac;bb így jellemzi Toldit.
"Mint komor bikáé ,olyan a járása ,
Mint barna éjfél,szeme pillantása..."
Az ötezer éves eposzban Gilgames :
" Termete hatalmas ,mint a vad bikáé,senki
sem mulja &odblac;t felül er&odblac;ben ,de bölcsességben sem."
Toldi később elhagyja a szülői házat ,hogy hírt,dicsőséget szerezzen:
" Nagy erőt érzek mind a két karomban ,
Nem vesztegetem azt szérün és malomban
Édesapámnak is hallom vitézségét ,
Hát csak én gyaláznám meg nemzetségét?"
Gilgames ugyancsak elhagyja Uruk városát ,hogy legyőzze hazája ellenségét az óriás cédrus erdő félelmetes szörnyét Hamubabát .Ha elesem-mondja Gilgames-Hamubaba kezétől ,hirnevem örökké megmarad és az emberek azt fogják mondani:Gilgames a vad Hamubaba elleni harcban hősként esett el ,de Gilgames győzött és megfolytotta Hamubabát .
Gilgames és Toldi is anyai bucsúcsokkal és áldással indul el a nagy útra .Gilgamest Enkidu kíséri ,mig Toldit a hűséges Bence .
Gilgames is Toldi is puszta kézzel nyügözi le szarvánál fogva a bikát mielőtt megöli azt .
Uruk királya Gilgames párviadalt vív Enkiduval,Toldi a cseh vítézzel .
Gilgames nem tud megfelelni a nagybátyja Utnapistin (a vízözön bárkaépítő; főszereplője) próbatételének és elalszik . Toldi:
"Majd az édes álom pillangó képében
Elvetődött arra tarka köntösében ,
Aztán álommézet csókolt ajakára,
Akit mákvirágbólgyüjte éjszakára."
Gilgames visszautasítja Istar istennő szerelmét . Toldi Piroska kezéről mond le barátja javára.
Gilgames ,barátja elvesztésével megismeri a legnagyobb emberi tragédiát a halált és fájdalmában keserűen mondja :"Ha meghalok én is sárrá változom ,mint Endiku."
Toldi szívét is átlengingi az elmúlás gondolata:
"Ha az idő nem vár :elhalunk mi vének,
Csak híre marad fenn karunk erejének ."
Ennyi adat is bizonyítja ,hogy a két adat nem rokon ,de azonos etnikumból származik .
Petőfi Sándor 1844-ben adta ki a János vítéz című elbeszélő költeményét ,három évvel megelőzve a Toldit és 30 évvel megelőzve a Gilgames eposz megtalálását . Ebből eredően plágiummal ő sem vádolható .Petőfi is a szájhagyományok,a népmesék mondák irodalmi értékű szines világából merítette a János vítéz témáját .
Ennek az elbeszélő költeménynek szinte minden szakasza megegyezik a Gilgames eposz megfelelő; szakaszaival. mind a két főhős végcélja az örök ifjúság ,az örök élet elnyerése ,Gilgames Utnapistin tanácsára a tenger fenekéről hozza fel az örök életet adó füvet ,de azt a kígyó ellopja tőle .János vitéz,hogy halott szerelmesét Iluskát visszanyerje ,elindult megkeresni az élet vízét .Megtalálta azt ,de az Iluska porából nőtt rózsát az életvízébe dobta.
"Beveti a rózsát a tónak habjába,
De csodák csodája ,mit látott mit látott ,
Látta Iluskává válni a virágot .
Hát az életvíze volt ez a tó itten,
Minden feltámasztó ,ahová csak cseppen."
Arra a kérdésre hogy hogyan állhat fenn a világ legősibb eposza a Gilgames és a magyar hősköltemények között ez a csodálatos azonosság ,csak egyetlen tudományos magyarázat lehet ,hogy mind ,mind egyazon magyar néplélek kincse és tulajdona .A Gilgames eposz ma részben tovább él a bibliában ,mig a Gilgames eposz ábrázolását az un. nagyszentmiklósi aranykincseken találjuk.
Legősíbb hitregéinkben a magyarság a Nap-Isten és a Főld-Istennő; nászából származik .A Főld-Istennő magyar neve Tündér Ilona . Cirill Gadd (aki nem ismerte a magyar nyelvet ) archaikus szótárában ez így található:Isteni ős Anya=Dingir Il Ana s ez magyarul =Tündér Ilona .
Reguly Antal lelkében is benne volt a tudat ,hogy van ,mert kell lenni " magyar kalevalának"!
reguly műveltsége és lelki érzékenysége ezerszeres nemzeti érték lehetne ma ,ha az annyira magasztalt "európai műveltség "vagy a nyugati kultúra jó íránytűt adott volna a kezébe.
Népköltészetünk évezredek óta napjainkig őrzi azokat az ősműveltségi motívumokat ,melyek a legősibb eposzok testvérei . A népkőltészetet használta fel Ilosvai Selymes Péter nyomán Arany János a Toldi Trilógia megírásával ,Petőfi Sándor a János vitéz esetében .
Zrínyi a Szigeti Veszedelem,a Szilágyi és a Hagymási história és Szabács viadaláról szóló "Költői beszélyben ". Az akkori ídőszerű leírások mellett a népkőltészetből merített az utolsó "magyar bárd",Tinódi Lantos Sebestyén . Elhallgatjuk Liszti László :Mohácsi veszedelem ,Gyöngyösi István:murányi Vénusz,Pálóczi Horváth Ádám:hunniász,Etédi Márton :Magyar gyász,Gvadányi :peleskei nótárius és Rontó Pál,Arany-Rákosi-Székely Sándor :Székelyek(Attila,Csaba,Aladár,Ellák,Irnik)
históriájával foglalkozó hőskölteményeket és vörösmarty örökbecsűeposzait .Ha lenne gazdája ősi mítoszainknak a Tündér Ilona ,Az égig érőfa ,A Fehérló fia ,a Hüvelyk Matyiés sok sok mondánk felérne az égíg ,túl a klasszíkus mondákon .
Ha lenne gazdája kibontakozna az ősmagyar monda,most csak a magyar ősiségből operák rangjára emelkedett Wagner Richárd müveknek tapsolhatunk .


Sáfár István

Egy kis gondolat ébresztő
Üdv. Piroska

</td></tr></tbody></table></td></tr></tbody></table>
 

alberth

Állandó Tag
Állandó Tag
Fazekas Mihály, Debrecenben mialatt a Ludas Matyit írta, vajon tudott -e arról a tényről, hogy az ókorban már ezt a történetet megörökítették agyagtáblákon? Szinte szó szerint ugyanaz a három történet. Annyi különbséggel, hogy a lúd helyett kecske az elvett jószág.
Talán volt valami titkos forrás, amely alapján megírta Fazekas? Ugyanis akkor még a sumérokról semmit sem tudtak és az agyagtáblák is a mezopotámiai föld mélyén hevertek még, megfejtetlenül... Viszont a történetek megdöbbentő hasonlósága is igazolja, hogy a magyar és a sumér közelebb áll egymáshoz, mint bármely más nemzet! :D
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Tündér Ica..
Ahogyan a Magyar Biblia (Arvisura) írja, Ilona, azaz Ilona Gyijó az Atilla után Csabával ittmaradt hunok egyik fejedelme volt. A nagyszentmiklósi kincs részben az Ő munkája, szeretett kishuga -Iduka- nevét erre rá is véste. A dolog van még tovább is, de a könyvet érdemes ezirányban olvasgatni.
A GIlgames eposz eredetije nem maradt fenn. Egy másolat kerűlt elő, mellyet azonban a mai napig -tudtommal- csak részben fordítottak le.. A többi része is megvan, de valamiért nem fordítják le, mint mondjuk a Holt tengeri tekercseket...Gilgames ie . <?XML:NAMESPACE PREFIX = SKYPE /><SKYPE:SPAN onmouseup="javascript:skype_tb_imgOnOff(this,1,'0',true,16,'');return skype_tb_stopEvents();" class=skype_tb_injection oncontextmenu="javascript:skype_tb_SwitchDrop(this,'0','sms=0');return skype_tb_stopEvents();" onmousedown="javascript:skype_tb_imgOnOff(this,2,'0',true,16,'');return skype_tb_stopEvents();" id=softomate_highlight_0 onmouseover="javascript:skype_tb_imgOnOff(this,1,'0',true,16,'');" title="Call this phone number in Hungary with Skype: +3635003600" onclick="javascript:doRunCMD('call','0',null,0);return skype_tb_stopEvents();" onmouseout="javascript:skype_tb_imgOnOff(this,0,'0',true,16,'');" durex="849" context="3500-3600"><SKYPE:SPAN onmouseup="javascript:doSkypeFlag(this,'0',1,1,16);return skype_tb_stopEvents();" class=skype_tb_imgA onmousedown="javascript:doSkypeFlag(this,'0',2,1,16);return skype_tb_stopEvents();" id=skype_tb_droppart_0 onmouseover="javascript:doSkypeFlag(this,'0',1,1,16);" title="Hívókód módosítása…" style="BACKGROUND-IMAGE: url(C:\DOCUME~1\IVN~1\LOCALS~1\Temp\__SkypeIEToolbar_Cache\d632e8e4efb12ac2f8b4c147250be8b2\static\inactive_a.compat.flex.w16.gif)" onclick="javascript:doHandleChdial(this,1,'0',1);return skype_tb_stopEvents();" onmouseout="javascript:doSkypeFlag(this,'0',0,1,16);"><SKYPE:SPAN class=skype_tb_imgFlag id=skype_tb_img_f0 style="BACKGROUND-IMAGE: url(C:\DOCUME~1\IVN~1\LOCALS~1\Temp\__SkypeIEToolbar_Cache\d632e8e4efb12ac2f8b4c147250be8b2\static\famfamfam/HU.gif)"></SKYPE:SPAN></SKYPE:SPAN><SKYPE:SPAN class=skype_tb_imgS id=skype_tb_img_s0></SKYPE:SPAN><SKYPE:SPAN class=skype_tb_injectionIn id=skype_tb_text0><SKYPE:SPAN class=skype_tb_innerText id=skype_tb_innerText0>3500-3600</SKYPE:SPAN></SKYPE:SPAN><SKYPE:SPAN class=skype_tb_imgR id=skype_tb_img_r0></SKYPE:SPAN></SKYPE:SPAN> között élt, valószínű a Bibliában említett özönvíz környéki időkben..Nehéz eldönteni, hogy Ő ,vagy a korábban élt Nimród lehet-e az Árpádok őse...Vagy egyik sem..Máté Veronika sumerológus könyve tartalmaz erről bővebbet. A sumérok annyiban is különböztek a legtöbb -szintén hunfajú- néptől szerintem, hogy a folyóvölgyben évezredekig letelepedett nép volt, akik a földműveléshez profiként értettek. De sajnos Mezopotámia elég hamar elszikesedett..Mindenesetre agyagjuk sok volt (vagy inkább löszük) , így "ékírtak" és nem róttak. Talán nem sokat tévedek, ha azt írom, hogy az Ataisz elsüllyedésekor kerűltek Mezopotámia déli részébe (a tenger közelébe, mellyen érkeztek).
Arany János olyan zseni volt - vagy magasfolkú beavatottnak is modhatjuk- aki csak félévezredenként születik..szerintem.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére