Mi volt a mai menü? II.

VadFelleg

Kitiltott (BANned)
Mi ma a tegnapi "Matyi-káposzta" maradékát ettük. :)
Fogalmam sincs, mi ennek a szabatos ill. hivatalos neve, van-e egyáltalán.
Apróra vágott füstölt szalonnán párolt savanyú káposzta enyhén paprikás krumplipürével összekeverve. Mennyei étek!
Kis adagot lehetetlen belőle csinálni, így hát két napig esszük, de második nap még sokkal jobb is.
 

VadFelleg

Kitiltott (BANned)
Tegnap követtem el ezt a "csodát" - egyszerű krumplis tészta, de nem ám akár hogyan elkészítve?! A krumplipaprikáshoz sok-sok-sok-rengeteg vöröshagymát + egész köményt és készre dinszteltem kacsazsíron. Amikor megüvegesedett, akkor tettem rá a nagyon apróra vágott krumplit, rövid lével felengedtem. Tette bele fokhagymát, Erős Pistát, sót, késhegynyi - valóban nagyon pici - őrölt szerecsendiót, pirospaprikát és teljesen takarékon készre főztem. Amikor már puha volt, akkor forró vízzel felengedtem, annyira, hogy a felszínétől 2 ujjnyira, s rászórtam a szárított kocka-házi tésztát, megkevertem és takarékon tovább rotyogtattam. Közben megszórtam őrölt fekete borssal... Időnként megkevertem, nehogy oda égjen, ha szükséges volt, forró vízzel pótoltam a levét. S, amikor a tészta is puha, akkor van készen a lakmározásra. De még utoljára öntöttem bele Merlot vörös bort. S, azzal is kis ideig rotyogtattam, a szesz kiforrt, az íz bent maradt... Mellé csalamádé és limonádé. Most mindjárt lakmározás 2. felvonása indul, de marad belőle holnapra is. Utána zöldbab főzeléket gyártok fasírttal.


Köszönettel lementettem ezt a különleges receptet, mert nagyon jól hangzik. Hamarosan kipróbálom! :D

Tetszik ez a fórum, mert mindig azt a legnehezebb kitalálni, mit is főzzek. Itt jobbnál jobb tippeket láttam. Köszönöm!
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

gumelig

Állandó Tag
Állandó Tag
Még időben eszembe jutottatok. Csak egy kis darab hiányzik belőle.:)
Csontos borjúkaraj.

z1.jpg

Hagymaimádóknak.

z2.jpg

Fűszer és Lélek
Gestern um 18:39 · Öffentlich
Hagymát hagymával gyorsan:
1 üveg bolti ecetes gyöngyhagyma, lecsepegtetve
3 nagyobbacska lilahagyma
1 dl 10%-os ecet
1 ek só
1 ek cukor
Mindent a befőttesüvegbe szuszakoltam, majd 60 fokon 3 órát hőkezeltem vízben. Kész. Finom. #hagyma #onion
 
Utoljára módosítva:

VadFelleg

Kitiltott (BANned)
Én egy picit másképp csinálom: :)


Pácolt, rózsaszín hagyma


Hozzávalók

1 nagy vagy két kisebb lila hagyma

1 gerezd fokhagyma

5–6 egész fekete bors

1/2 teáskanál sárga mustármag

víz


a páchoz:

1/2 dl fehérborecet

1 teáskanál tengeri só

1 teáskanál akácméz

1 dl víz



A lila hagymát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymát is megtisztítjuk.

Kisebb lábosban vizet forralunk. A tűzről lehúzva beletesszük a lila hagymát, 1 percet áztatjuk, majd leszűrjük, és tiszta befőttesüvegbe rakjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a borsot és a mustármagot.

A pác hozzávalóit addig kevergetjük, amíg fel nem oldódik a só és a méz, majd a hagymára öntjük, és hűtőbe tesszük.

Néhány óra után – miután rózsaszínű lett a hagyma és a páclé is – fogyasztható, de pár nap elteltével még finomabb.
 

Panka60

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma zöldborsó leves lesz csirkeszárnnyal és májgaluska betéttel, utána pedig egy kis mákos tészta.
Elkészítem az első idei kovászos uborkát is.
----
Egy kedves asszonyság egy héten két-három alkalommal jön ide a telepre és mindenféle friss zöldség-gyümölcs finomságot hoz. Nagyon szép az áru és elég korrekt áron kínálja a portékáját. Mindig izgalmas, mit rejt az autója... :) Ma várom a cseresznyémet. Megint. :)
 

VadFelleg

Kitiltott (BANned)
Single ebéd.

Fokhagymával rendesen bedörgölt pirítós kenyér olíva olajba mártogatva, tea.

( Finoma a fokhagyma, de magányossá tesz.:D)

Ezekben a járványos hetekben, amikor a legfőbb parancs a "maradj otthon" és "távolságtartás", cseppet sem zavaró a fokhagyma. Ráadásul már kapható a friss, zsenge új fokhagyma, mely vajas kenyérrel a legfinomabb étek. :D
Remek vírusölő, ezt a hatást egy csodálatos elixírben nap mint nap élvezzük, reggel éhgyomorra egy evőkanállal.
Van benne: zúzott fokhagyma, reszelt gyömbér és torma, kurkuma (ezt por formájában teszem bele), citromlé.
Az adalékok egyenként is jó hatással bírnak, így együtt pedig (lekopogom) segítették megőrizni az egészségünket, még ha hetente egyszer el is kellett menni bevásárolni.

A mai ebéd nálunk is friss cukorborsó leves volt. Volt még egy kevés maradék sült oldalas, azt héjában főtt burgonyával és csalamádéval elpusztítottuk.

Még időben eszembe jutottatok. Csak egy kis darab hiányzik belőle.:)
Csontos borjúkaraj.

Csatolás megtekintése 1735925

Hagymaimádóknak.

Csatolás megtekintése 1735927

Fűszer és Lélek
Gestern um 18:39 · Öffentlich
Hagymát hagymával gyorsan:
1 üveg bolti ecetes gyöngyhagyma, lecsepegtetve
3 nagyobbacska lilahagyma
1 dl 10%-os ecet
1 ek só
1 ek cukor
Mindent a befőttesüvegbe szuszakoltam, majd 60 fokon 3 órát hőkezeltem vízben. Kész. Finom. #hagyma #onion

Ha kapok gyöngyhagymát, feltétlenül kipróbálom, mert "a hagymát mi is hagymával esszük". :D :D :D
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

an1961

Állandó Tag
Állandó Tag
Single ebéd.

Fokhagymával rendesen bedörgölt pirítós kenyér olíva olajba mártogatva, tea.

( Finoma a fokhagyma, de magányossá tesz.:D)
Kedves Gumelig!
Látva az ebédedet, eszembe jutott, hogy gyermekkoromban elég szegények voltunk és a pirítós kenyér fokhagymával vajjal nagy gasztronómiai élménynek számított, ugyanis a vaj nagyon drága volt számunkra, helyette a margarin járta, de az sem korlátlan mennyiségben.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kedves Barátaim,
töredelmesen bevallom, hogy a mai lakmározásom úgy történt, hogy eszembe sem jutott lefotózni. Miért? Mert kimentem a piacra és sikerült vásárolnom 25 dkg még meleg, frissen sült kacsa töpörtyűt (de akár írhatnám tepertőnek is). Aztán vettem 20 dkg epret és fél kiló paradicsomot. No szóval, alig vártam, hogy megérkezzek, közben a péknél vettem szintén még meleg, friss zsömlét, de nem ám olyan tescós-pennys-nyomoroncot, hanem szép nagyot, IGAZI régimódi zsömlét.
Hazaérve kézmosás és azonnal felvágtam az egyik zsömlét, a másikat most este gyűrtem magamba. A kettévágott zsömlékbe bele is raktam a töpörtyűt, felvágtam a paradicsomot, kissé megsóztam és leküldtem éhes bendőmbe. Hja, töpörtyű is maradt, paradicsom és zsömle is. Közben persze, hogy persze, hogy persze volt lelkiismeret-furdikálásom, hogy ismét adtam a kilóimnak. de higgyétek el, annyira finom volt :dr_104: No és a Penny-ben vettem fekete teát, nagyon finom, új termékük, barackos. Leküldtem abból is egy pohárral, higgyétek el, szebb a világ, hogy így körbe-karikába néztem és nézek. Tehát nem volt egy kósza gondolatom sem arra, hogy lefotózzam, de ígérem, holnap megejtem. No persze, a krumplis tésztából a 3. adag még bent a hűtőben. Annak is hamarosan "harangoznak".... El ne felejtsétek, hogy vasárnap és hétfőn nem lesznek nyitva az élelmiszer üzletek. Csak úgy mondom. Be vagyok spejzolva, vettem mélyhűtött zöldbabot, majd azt készítem el, jó fokhagymásan, tejfölösen. Sütök majd mellé tükör tojást.
Azt is napokig eszem, mert egyszerre készítem el a zacskóval, nem dekázgatok. Legalább nincs gondom a főzöcskézésre. Nem problémázom azon, hogy napokig egyformát eszem, mert jól van elkészítve és szeretem. Jó egészséget és jó étvágyat mindnyájunknak! Hja, az epret letisztítottam, KEVÉS cukorral meghintettem, hogy olvadjon rá, és később tettem a hűtőbe. Annak a csemegének holnap kolompolnak. Hja, a kisebb epret vettem, nemcsak azért, mert olcsóbb, de megfigyeltem, hogy a kicsik az apróbbak mindig édesebbek.
 

gumelig

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Barátaim,
töredelmesen bevallom, hogy a mai lakmározásom úgy történt, hogy eszembe sem jutott lefotózni. Miért? Mert kimentem a piacra és sikerült vásárolnom 25 dkg még meleg, frissen sült kacsa töpörtyűt (de akár írhatnám tepertőnek is).
A kacsa töpörtyűért azonnal elcseréltem volna a pirítost. Ezek a szerencsétlenek itt kint ezt nem ismerik. :(
Ha lenne se ennék meg.
 
Utoljára módosítva:

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A kacsa töpörtyűért azonnal elcseréltem volna a pirítost. Ezek a szerencsétlenek tt kint ezt nem ismerik. :(
Ha lenne se ennék meg.
*
Erre a fiam jutott eszembe. Még 4 éves volt, akkoriban a Nagycsarnokba jártam vásárolni, persze, hogy velem volt. Ott volt egy libás kofa, aki minden kedden forró liba és kacsa töpörtyűt árult, ott sütötte a boltjában. Ha azt mondom, mennyei volt - olyan, mint amit ma ettem és holnap is fogok - no szóval, csodás. Csak akkor megfizethető volt az ára, most nagyon drága... Meg sem fordulna a fejemben, hogy nagyobb mennyiséget vegyek. No szóval, akkor és ott bevásároltam. Amikor megérkeztem, nagyszüleimnek eldicsekedtem, mit fogunk aznap vacsorázni. Mindenki örült, csak a fiam maradt morcos. Mivel mindig is kíváncsi volt, s én mindig az őszinte választ meg is adtam neki, kérdésére felvilágosítottam, hogy a kacsa és a liba töpörtyű is úgy készül, hogy a madárnak a zsírját kisütik, s a csodálatos bőre, olyan pirosasra sül, ropogósra, s az valami mennyei eledel. Erre a fiam elhúzta a száját, s röviden azt mondta, kegyetlenek vagyunk. Szegény madárnak a bőrét megsütik és mi megesszük.
Hát igen, ő azóta sem eszik töpörtyűt, vandálságnak tartja, én pedig, ha tehetem, s ritkán, de megjutalmazom magam. Felvállalom, igenis vandál vagyok... :oDe ő a hurkát sem eszi meg, a kolbászt csak füstölve. Mintha nem u.úgy készült volna, mint a friss kolbász, csak azt kisütötték - úgy nem eszi meg. - Füstölve viszont igen. Természetesen meg sem szólalok, örülök, hogy nem kattog az agya azon, mibe is töltik a kolbászt stb.
Vandál módon nekem ez eszembe sem jut, igenis szeretem a hurkát a májasat, igazából nem rizzsel, de gerslivel és anyai nagyapám abálás után fel is füstölte, s úgy sütötték meg készre. Ha ettetek valami csodát?! Hát az az volt. Amikor itt, ahol élek, elmondtam néhány gazdának, először rám csodálkoztak, aztán ők is így készítették el a májas hurkát. Először próbaképpen, majd az egész mennyiséget, rájöttek, nem mondtam lükeséget. Sokkal finomabb az íze, amikor készre sütöm a tepsibe. No meg mellé a hagyományos hagymás krumpli és a párot lila káposzta. Kell-e ennél fenségesebb eledel?
 

Panka60

Állandó Tag
Állandó Tag
Olvasok, olvasok, nézegetem a szép képeket - és már jól is laktam. :)
Valóságban megeszem a maradék töltött paprikát.
Jó sok gyümölcsöt vettem tegnap: epret, cseresznyét. Mire a hűtőbe értek, valahogy megcsappant a mennyiségük. :rohog:
-----
A gumelig-féle hagyma nagyon csábító, kipróbálom, ha kapok gyöngyhagymát.
----
itt a Pünkösd, ilyenkor sváb búcsú szokott lenni nem oly messze tőlünk. Nem tudom, idén megtartják-e; ha "felenged a fagy" és nem esik, lemegyek, megnézem, hiányzik-e másnak is vagy csak nekem.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Olvasok, olvasok, nézegetem a szép képeket - és már jól is laktam. :)
Valóságban megeszem a maradék töltött paprikát.
Jó sok gyümölcsöt vettem tegnap: epret, cseresznyét. Mire a hűtőbe értek, valahogy megcsappant a mennyiségük. :rohog:
-----
A gumelig-féle hagyma nagyon csábító, kipróbálom, ha kapok gyöngyhagymát.
----
itt a Pünkösd, ilyenkor sváb búcsú szokott lenni nem oly messze tőlünk. Nem tudom, idén megtartják-e; ha "felenged a fagy" és nem esik, lemegyek, megnézem, hiányzik-e másnak is vagy csak nekem.
*
Hát persze, hogy minden rendezvény hiányzik, de nagyon. Én is tegnap kimentem a helyi piacra -kóvályogni- és persze vásároltam is, epret, kacsa töpörtyűt, paradicsomot, no meg töredelmesen bevallom, hogy lángost is. Előre megfontolt szándékkal. Én csak úgy csupaszon és forrón szeretem, el is tüntettem, miközben mustráltam a kínálatot. Jó volt végre kimoccannom, hidd el. Nálunk október végén v. november elején (látod, már pontosan nem is emlékszem) akkor van ilyen búcsú. Valamikor 1994-ben amikor ide költöztünk, olyan hatalmas búcsú volt, hogy több utcányit elfoglaltak a sátrak és a tömeg. Nagyon élveztem, mintha vissza cseppentem volna a gyerekkoromba. Aztán egyre gyérült a dolog, most utoljára pár édességes jött csak ki, no meg olyan műanyag játékokat áruló akárkik és persze a körhintások. Egyetlen menet 1500 forintba került. Hogyan is engedhetné ezt meg magának mai napokban egy család, akár 3 gyerekkel. Akik nemcsak hintázni, de édességre is vágynak, meg valamilyen vásárfiára? Ráadásul gagyikat árultak. Úgy, hogy már elég régen csak benézek és már fordulok is ki, mert ez a búcsú már nem érinti meg sem az emlékeimet, de a hangulatomat sem.
 
Oldal tetejére