Tudomány - Fizika - Csillagászat

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag

Marconi​

AZ ÉTER VARÁZSLÓJA
Jacot, B. L. & Collier, D. M. B.
1620375542676.png
Születés és gyermekkor Meleg tavaszi nap virradt 1874 április huszonötödikén Bolognára. Kora hajnaltól nem látszott felhő az égen és a dombon álló régi házak tetői mögül egyre izzóbban emelkedett a nap, fölfelé a mélykék olasz égbolton. Signora Marconi sose felejtette le ezt a reggelt. Akkor született második fia. Előző este szobája hosszú ablakai mögül figyelte még a napnyugtát s idegesen gondolt a nagyra közeledésére. A későbbi években ez a skót és ír származású hölgy észjárásban és szeretetben mindíg közelebb került második fiához, aki már gyermekkorában is rendkívüli képességekkel rendelkezett. Korlátlan képzelőereje kora ifjúságától igen élénk volt, talán éppen kevert kelta-olasz vére miatt. Mindíg furcsa és erős ragaszkodással tartott ki gyerekes ötletei mellett. Signora Marconi később is, mikor fia már világhírű lett, emlegette, hogy emlékszik, milyen sajátságosan csillogtak akkor reggel a bolognai háztetők és egy kutya milyen ércesen, kitartóan ugatott.
 

Csatolások

  • jacot_b._l.__marconi.epub
    1.7 MB · Olvasás: 169

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Martin Kornelius

Einstein light​

A relativitáselmélet játszi könnyedén
1621406765647.png
Ha vallatóra fogom magamat, miért éppen én fedeztem föl a relativitáselméletet, a következő körülmény tűnik elő válaszként: Normális felnőttek nem töprengenek a tér-idő-problémán. Mindent, ami véleményük szerint ebben a kérdésben gondolkodásra érdemes, elintéztek már kora gyermekkorukban. Én ezzel szemben annyira lassan fejlődtem, hogy akkor kezdtem el rácsodálkozni időre és térre, amikor felnőtt lettem. Természetszerűleg aztán mélyebbre ástam magam ebbe a problémába, mint egy rendes gyerek.
Albert Einstein
SZÁZÉVES A RELATIVITÁSELMÉLET
Bár gyakran esik szó arról, hogy az idő gyorsan vagy lassan telik, sőt néha szinte állni látszik, még ezt sem gondoljuk végig komolyan, nemhogy a tér tágulását. A legtöbb ember számára Albert Einstein relativitáselmélete hétpecsétes titok, még ha hallott is valaha az E=mc2 képletről. Közben pedig a relativitáselmélet sokoldalúan kihat hétköznapjainkra. Például egyetlen műholdas helymeghatározási rendszer működése sem képzelhető el nélküle. Az Einstein light bonyolult képletek és számítások nélkül tárja elénk ezt a forradalmi elméletet: olvasójától kevés objektív időt rabol el, de sokkal okosabb lesz a könyv után.
Martin Kornelius – teológus és fizikus végzettségű – tulajdonképpen a gyermekeinek akarta elmagyarázni Einstein elméletét. De a „gyermekien könnyű” dolgokat végül is mindenki szereti.
 

Csatolások

  • kornelius_martin__einstein_light.epub
    647.9 KB · Olvasás: 335

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Leonard de Vries (szerk.)

Furcsa találmányok​

1622802793670.png
Hogyan részesülhet a szabadesés élményében a XIX. század modern világpolgára? A válaszhoz nem kell más, csupán az Eiffel-torony tetejéről lepottyantani egy speciális óriási lövedéket, amelynek szalonjában a szerencsés és merész vállalkozók kicsiben átélhetik Verne holdutasainak zuhanási élményét. Hogy erről be is számolhassanak az újabb érdeklődőknek, pár másodperces útjuk egy 55 méter mély, óriási „pezsgőpohárban” végződik. Lehet egyszerűbben is repülni, például repülőgép-kerékpáron, ahol a fürgén taposott pedál forgatja a propellert. A gumitömlővel felszerelt kerék egyébként mindenütt hódít, a lábra szerelhető gyalogkeréktől a háromkerekű túrakerékpáron át a lókerékig, amely egyesíti a lovaglás és kocsizás előnyeit. 1971-ben, a nosztalgiahullám kezdetén lepte meg egy jó szemű holland újságíró, Leonard de Vries, könyvével olvasóit. Három szaklapból válogatta össze a XIX. század technikai újdonságait, mindazt, amilve dédapáink igyekeztek életüket kényelmesebbé, praktikusabbá és főként modernebbé tenni. A valóban életképesnek bizonyult ötletek mellett nagyon sok szórakoztató agyrémmel is találkozhatunk. Ezek együtt mutatják be egy hőskornak, a modern technika gyermekkorának képét, hiteles és kitűnő eredeti rajzokkal. Reméljük, számos külföldi kiadás után a magyar olvasó is megkedveli ezt a könyvet.
 

Csatolások

  • vries_leonard_de__furcsa_talalmanyok.epub
    14.8 MB · Olvasás: 310

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Michael White

Galilei, az antikrisztus​

2010
1624787366354.png
Korábbi köteteihez hasonlóan Michael White ezúttal is egy olyan személyiség arcképét rajzolja meg, aki a felvilágosodás előfutáraként kimagasló szerepet játszott a tudomány- és szellemtörténetben. Galilei a tudomány forradalmának kulcsfigurája volt, sokak szemében pedig olyan vértanú, akit eredményei és meggyőződése miatt ítélt el a katolikus egyház. Galilei, aki egy időben maga is papnak készült, az inkvizíció áldozataként végezte – beteg, vak öregemberként, aki utolsó napjait házi őrizetben töltötte, műveit betiltották, eszméit pedig az egész katolikus világban háttérbe szorították.

Michael White olyan korszak kontextusában vizsgálja Galilei munkásságát, amikor a vallási és tudományos felfogás veszedelmesen egybefonódott. Azt az utat, amely a Galilei elleni eretnekvádhoz vezetett, az ellenreformációval és a harmincéves háborúval a háttérben tárja elénk, és az elbeszélésből olyan történet kerekedik ki, amelyet összeesküvés és titkolózás szennyez be. Michal White azt is sejteti, hogy valójában Galileinek nem a kopernikuszi világképhez való ragaszkodása szúrta Róma szemét – sokkal veszedelmesebb gondolatokra bukkant, amelyek a katolicizmus alapjainak megrengetésével fenyegettek.
 

Csatolások

  • white_michael__galilei_az_antikrisztus.epub
    1.4 MB · Olvasás: 242

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Esko Valtaoja

Mindentudó kézikönyv​

1625738226226.png
A világ megdöbbentő, sokszínű és jórészt megmagyarázatlan. Esko Valtaoját nem töri le ez a semmiség, inkább beveti a tudományt. Az eredmény egy mindentudó kézikönyv. „Mihez kezdünk mindezzel a tudással? Jobb világot építünk. Többé nincs helyünk a világban, melyből érkeztünk; a tudás kapuja feltárult, és nincs visszaút a múltba.De a tudást elemeznünk kell, meg kell próbálnunk rátalálni a lényegére, melyre aztán saját szándékaink, képességeink és szükségleteink szerint saját személyes Mindentudó kézikönyvünket alapozhatjuk, útmutatóul a világhoz. Ez a kötet az én kísérletem arra, hogy háromszáz oldalba sűrítsek minden lényeges tudnivalót a világról, az emberről, az anyagról és a szellemről.”
Esko Valtaoja a Turkui Egyetem csillagász professzora,a tudomány népszerűsítője és egy művészeti galéria segédje. Széles közönségnek szánt ismeretterjesztő köteteiért többek között szakirodalmi Finlandia-díjjal és a közérdekű tájékoztatás állami díjával jutalmazták.
 

Csatolások

  • valtaoja_esko__mindentudo_kezikonyv.epub
    248.2 KB · Olvasás: 310

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Avi Loeb

Földönkívüli​

Egy idegen civilizáció első nyomai
2021
1627214697562.png
A Harvard egyik legjobb csillagásza elénk tárja vitákat kiváltó elméletét arról, hogy a naprendszerünket nemrégiben egy távoli csillagrendszerben élő, fejlett földön kívüli civilizáció látogatta meg.
2017 végén egy hawaii obszervatórium kutatói megpillantottak egy objektumot, amely a naprendszerünk belsejében száguldott, méghozzá olyan gyorsan, hogy csak egy másik csillagról érkezhetett. Avi Loeb, a Harvard csillagászati tanszékének vezetője bebizonyítja, hogy az ’Oumuamua névre keresztelt jelenség nem lehetett aszteroida; ahhoz túl sebesen mozgott, túl furcsa pályán haladt, és nyomát sem mutatta gázképződésnek vagy szétesésnek. Szerinte csak egyetlen lehetséges magyarázat képzelhető el: az objektum egy távoli, földön kívüli civilizáció fejlett technológiai eszköze.
Ebben a könyvében Loeb végigvezeti az olvasót naprendszerünk első bizonyítottan csillagközi látogatójának izgalmas történetén. Felvázolja nagy felzúdulást kiváltott elméletét és annak jelentőségteljes következményeit, amelyek mind a természettudományra, mind a vallásokra, mind fajunk és bolygónk jövőjére hatással lehetnek. A Földönkívüli elgondolkodtató útja a tudomány, a téridő és az emberi képzelet legtávolabbi zugaiban azt sugallja az olvasóknak, hogy a határ a csillagos ég, és hogy érdemes nyitott elmével elgondolkodni azon, amit ott találhatunk. Bármilyen különösnek is tűnik.
 

Csatolások

  • loeb_avi__foldonkivuli.epub
    4.7 MB · Olvasás: 355

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Carlo Rovelli

A tudomány születése​

Anaximandrosz forradalma
1628189144808.png
Mi a tudomány? Valamennyi civilizáció úgy vélte, hogy a világot fenn az égbolt, lenn a Föld alkotja. Kivéve egyet: a görögöt. A Földet egy gigantikus méretű kőnek tartották, amely lebeg az űrben, belemerül a lábunk alatt is folytatódó égboltba. Anaximandrosznak volt ez a rendkívüli megérzése az i. e. 6. század első felében. Carlo Rovelli könyvében a görög filozófus „tudományos forradalmával” foglalkozik, azzal a gondolattal, amely megnyitotta az utat Kopernikusz, Galilei, Newton és Einstein felfedezéseihez. Anaximandrosz arra ösztönöz bennünket, hogy megfontoltan elmélkedjünk a tudományos gondolkodás természetéről, kritikai és felforgató képességéről, így védelmezve a gondolat szabadságát a tömegbutítás minden formájával szemben.
Carlo Rovelli (sz. 1956) olasz elméleti fizikus. 2018-ban egyike volt annak a kétszáz aláírónak, aki csatlakozott a tekintélyes francia napilap, a Le Monde felhívásához, sürgetően ráirányítva a figyelmet a fajok kihalásának veszélyeire, ami – ha a gondolkodásunkon azonnal és radikálisan nem változtatunk – a klímaváltozás következtében az embert sem fogja kímélni. 2019-ben a Foreign Policy magazin beválasztotta a 100 legbefolyásosabb „globális gondolkodó” sorába.
 

Csatolások

  • rovelli_carlo__a_tudomany_szuletese.epub
    2.4 MB · Olvasás: 265

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Kovács Lajos · Csupor Dezső · Lente Gábor · Gunda Tamás

Száz kémiai mítosz​

Tévhitek, félreértések, magyarázatok
1628256197978.png
Tudásunk nem jelentéktelen hányadát képezik a különböző tévhitek. Ezek olyan tudományosan nem helytálló ismeretek, melyek alapvetően befolyásolják a világról alkotott képünket, mindennapi cselekedeteinket. Tévhiteink nagyon is „emberiek”: a mindennapi megismerés hiányosságai (túláltalánosítás, szelektív észlelés, pontatlan megfigyelés), a számunkra elviselhetetlenül bonyolult problémák egyszerű megoldásába vetett hit és a csodavárás legalább annyira okai, mint a félretájékoztatás, félrevezetés, legyen az szándékos vagy akár jó szándékú is. És tévhiteink megannyi veszélyt hordoznak magukban: gyakran pénztárcánk, nem ritkán egészségünk látja kárát.

A Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem négy kutatója arra a feladatra vállalkozott, hogy megpróbál a sok-sok tévhitünk közül száz olyannal szembesíteni bennünket, amely valamilyen módon köthető a kémia tudományához és kémiai ismereteink hiányosságaihoz. Jogos-e a mesterséges anyagoktól való félelmünk? Igaz-e, hogy a természetes anyagok csak jók és egészségesek lehetnek? Mi a veszélyesebb: az ismert mellékhatású gyógyszerek vagy az ismeretlen hatású „csodaszerek” szedése? Valóban a „bio”-é a jövő az élelmiszerek és az üzemanyagok terén? Ilyen és ehhez hasonló kérdések húzódnak meg a tudományos igényesség és az olvasmányosság határán egyensúlyozó írások mögött.

Hézagpótló ez a könyv. Nem elsősorban tudományos ismeretterjesztés. Annál több: az élet dolgaiban történő eligazodásunk, végül is életben maradásunk segítője, támogatója. Ezért ajánlom mindenkinek, azoknak is, akikben a „kémia” szó rossz emlékeket ébreszt, azoknak is, akik eddig sem tartották illő dolognak, hogy kémiai ismereteik hiányosságával kérkedjenek, és legfőképpen ajánlom a könyvet a tanároknak: tegyék óráikat színesebbé, tanítványaikat problémaérzékenyebbé a könyvben található írások feldolgozásával.
 

Csatolások

  • va__szaz_kemiai_mitosz.epub
    2.6 MB · Olvasás: 289

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag

A Fí-algebra​

Kristóf, Miklós
1628347740896.png
Általában minden algebra egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, a valós számok mások mint a komplex számok... Ugyanakkor az algebrák egymást tartalmazhatják, így az októniók tartalmazzák a kvaternió-algebrát, a kvaternióalgebra a komplex számokat és a komplex számok a valós számokat. Valódi matrjoskavilág.
A Fí-algebra ekönyv korlátlan számban letölthető (.mobi és .epub) ekönyv olvasók számára, valamint olvasható böngészőből illetve Apple, Windows 8 és Android alkalmazással is.
 

Csatolások

  • kristof_miklos__a_fi-algebra.epub
    750.1 KB · Olvasás: 171

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Peter Wohlleben

A természet jelbeszéde​

1631076109121.png
A természetben tett felfedezőutak a kertkapunk előtt kezdődnek. Ezernyi kisebb-nagyobb izgalmas és lenyűgöző jelenség játszódik le itt – feltéve, hogy észrevesszük őket. A természet jelbeszéde pontosan ebben segít: hogy meglássuk azokat a jeleket, amelyeket a szél, a felhők, a növények és az állatok adnak le. A százszorszép felcsap időjósnak, a daru élő hőmérő, a körömvirágtól pedig megtudhatjuk, hány óra van. Peter Wohlleben sokféle természeti jelenséget bemutat, és hasznos ötleteket kapunk tőle a kerti munkákhoz is az öntözéstől a fagyvédelemig.
Megismertet minket a hétköznapi jelenségek és az ismert népi bölcsességek tudományos hátterével, miközben lerántja a leplet néhány mítoszról. Praktikus tudnivalókban és érdekes tényekben bővelkedő könyve érzelmes védőbeszéd a természet védelme mellett.
Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, s napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, népszerű előadó.
 

Csatolások

  • wohlleben_peter__a_termeszet_jelbeszede.rar
    4.6 MB · Olvasás: 308

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Obádovics J. Gyula

Valószínűségszámítás és Matematikai Statisztika​

1631533358133.png
Ez a könyv is, mint a többi Obádovics matematikakönyv, a sikerkönyvek közé tartozik, hiszen az olvasó már a negyedik, bővített kiadását láthatja. Az elméleti rész világos megfogalmazása és a megértést elmélyítő gazdag példaanyaga tette kedveltté, úgy az oktatók, mind a diákok körében.A szerző 1927-ben született Baján. Hobbija a kertészkedés, horgászás és az írás. Jelenleg Balatonszárszón él feleségével. Tizenegy unokája van, három lánya szintén matematikáva) foglalkozik. Természettudományi, műszaki doktor, a matematika tudományok kandidátusa. 12 könyv, 30 egyetemi jegyzet 52 tudományos publikáció szerzője. A magyar számítástechnika egyik megteremtője.
 

Csatolások

  • obadovics-j-gyula-valoszinsegszamitas.pdf
    15.8 MB · Olvasás: 274
Oldal tetejére