Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

ninifa

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Csoporttagok!

Kéréssel szeretnék hozzátok fordulni. Szükségem lenne a következő könyvekre: Gaál-Kákosy-Kertész-Vékony: Ős- és ókortörténet, Szakály Ferenc: Virágkor és hanyatlás1440-1711., Gunst Péter: Európa története. A keresőben is próbálkoztam, de nem adott ki találatot. Ha valaki fel tudná töltené végtelenül hálás lennék érte!
 

halgató istván

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Csoporttagok!

Kéréssel szeretnék hozzátok fordulni. Szükségem lenne a következő könyvekre: Gaál-Kákosy-Kertész-Vékony: Ős- és ókortörténet, Szakály Ferenc: Virágkor és hanyatlás1440-1711., Gunst Péter: Európa története. A keresőben is próbálkoztam, de nem adott ki találatot. Ha valaki fel tudná töltené végtelenül hálás lennék érte!
Szia!

Nekem ez az egy van meg a felsoroltakból, és ebben a formátumban, remélem jó lesz!
 

Csatolások

  • Szakály Ferenc - Virágkor és hanyatlás 1440 - 1711.pdf
    1.1 MB · Olvasás: 221

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Engel Pál

Beilleszkedés Európába a kezdetektől 1440-ig (Magyarok Európában 1.)

1640021006028.png
Vajon lehetséges-e ideológiai-politikai előírások és propaganda nélkül nemzeti történeti szintézist írni? Vajon milyen az a nemzeti történelem, amelyik nem a közjogi, párt- és államhatalom alakulására, vagy éppen az osztályharcos szemléletre építi a múltat? Egyáltalán lehet-e másként írni és beszélni a múltról, mint ahogy ezt addig tettük? Annak a harmadfél évszázadnak a története, melyben a magyarság sorsát részben a török fenyegetés, részben az akkori világ két legerősebb birodalma – a török és Habsburg – közé szorultsága határozta meg, különösen alkalmas a kérdések megválaszolására. A szerző az eseménymenetet követve részletesen elemzi és bemutatja a demográfiai, etnikai, gazdasági és társadalmi fejlődést. Célja, hogy az eddig szétválasztott és elemekre bontott történelmet, az egykoron szétválaszthatatlanul együvé tartozó elemek egységét helyreállítsa.

3 kötet (szerk. Glatz Ferenc):
I. Engel Pál: Beilleszkedés Európába a kezdetektől 1440-ig
II. Szakály Ferenc: Virágkor és hanyatlás 1440–1711
III. Kosáry Domokos: Újjáépítés és polgárosodás 1711–1867
 

Csatolások

  • engel-pal-beilleszkedes-europaba-a-kezdet.pdf
    1.6 MB · Olvasás: 235

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Kosáry Domokos

Újjáépítés és polgárosodás 1711–1867 (Magyarok Európában 3.)

1640070273506.png
Vajon lehetséges-e ideológiai-politikai előírások és propaganda nélkül nemzeti történeti szintézist írni? Vajon milyen az a nemzeti történelem, amelyik nem a közjogi, párt- és államhatalom alakulására vagy éppen az osztályharcos szemléletre építi a múltat? Egyáltalán, lehet-e másként írni és beszélni a múltról, mint ahogy ezt eddig tettük? Kosáry Domokos könyve a magyar nép 1711–1867 közötti történetéről egyértelmű válasz a kérdésekre. Bemutatja, hogy Európa történeti modelljét minden tagoltsága és sokszínűsége ellenére egy összefüggő egységnek kell tekintenünk, amelybe mint elemeinek, alkotórészeinek egyike Magyarország is beletartozott. Ismerteti a szerző ennek kapcsán a különböző nézeteket és értelmezéseket, az azokat meghatározó politikai szempontokat, s mindezeket azért, hogy azoktól a lehető legvilágosabban elhatárolja magát és az olvasót is.

 

braco

Állandó Tag
Állandó Tag
Bálint Sándor

Karácsony, húsvét, pünkösd​


Jelen munka az esztendő szakrális hagyományvilágáról szóló, negyedfélezer gépelt oldalra tehető kéziratunknak kiemelt, de szervesen összetartozó része: az egyházi év legnagyobb ünnepeihez, lényegében tehát a Jézus evangéliumi életétől ihletett ünneplő hagyománynak, családi devociónak és közösségi, társadalmi kultusznak, továbbá a mindennapi élet liturgikus eredetű (paraliturgikus) képzetkörének áttekintése. Mindenütt a néprajzi humanizmus szellemében iparkodtunk ezt a világot a maga felekezetközi (interconfessionalis), illetőleg népközi (interetnikus) változatosságában bemutatni, amennyire már és még lehetséges. A munka nagyon is megérett az aratásra. Pótolnia kell a szakkutatás egyenetlenségeit és hiányait. Meg kell örökítenie, amit a jozefinista papi szellemiség, továbbá századunk nagy gazdasági és világnézeti forrongása, végül napjainkban a II. vatikáni zsinat liturgikus újításai elmúlásra ítéltek. A szakrális népi hagyományvilág kutatása nálunk mindig mostoha gyermeke volt a profán néprajznak, művelődéstörténetnek, de az egyházi tudományosságnak is. Mi magunk azt a képet szeretnénk teljesebbé tenni, amelynek körvonalait a Népünk ünnepeiben rajzoltuk meg. E kísérletnek, elindulásnak szánt könyvünk (1938) már régen elfogyott. Jelen, módszerében kiérleltebb, és sokrétűbb, dokumentációjában pedig sokkal gazdagabb munkánkban elvileg nem korlátozzuk magunkat egyedül a magyar, latin szertartású katolikus nép világára. Idézni, rendszerezni iparkodunk a többi magyar görögkatolikus és protestáns szakrális kultúrák hagyományait is, bár e körben kellő idő híján alig volt módunk alaposabb kutatásokat végezni. Itt elsősorban csak a még szűkösen feltárt és közzétett eredményekre támaszkodhatunk. Nem mondhatunk le a mellettünk, részben közöttünk élő népek rokon megnyilatkozásainak, vagyis az interetnikus párhuzamoknak számbavételéről sem. Tisztában vagyunk azonban vele, hogy népközi dokumentációnk nemcsak a magunk szerény, személyes vizsgálati lehetőségei miatt, hanem főleg a kutatás jelen állapotában nagyon is esetleges és további szívós munkával még derekas kiegészítésre szorul. Semmiképpen sem dicsekedhetünk enciklopédikus teljességgel, de az eszmei, virtuális összefüggéseket részben talán mégis sikerül érzékeltetnünk. Hitünk szerint azonban megkönnyíti az áttekintést, mert elárulja a hiányokat és ezzel majd segítségére lehet az összehangolt közép-európai vizsgálódásnak. Így tehát egyszerre vállalkoztunk szintézisre és alapvetésre, illetőleg dokumentációra és értelmezésre.
 

Csatolások

  • Bálint Sándor-Karácsony,húsvéth,pünkösd .rar
    467.4 KB · Olvasás: 178

braco

Állandó Tag
Állandó Tag
Bálint Sándor

Ünnepi kalendárium​

A Mária-ünnepek és jelesebb napok hazai és közép-európai hagyományvilágából
Mondhatjuk, hogy hazánk talán legnagyszerűbb néprajztudósának hatalmas, összefoglaló művében az év minden napjának minden néprajzi vonatkozása megtalálható. Érdemes napról napra olvasni, hogy részese lehessünk népünk bölcsességének, felfedezzük újra az elfeledett ünnepeinket, különleges népszokásokat, csodálatos archaikus imádságokat, ráolvasásokat, és némely kedves kis babonaságot is…
 

Csatolások

  • Bálint Sándor-Ünnepi kalendárium I. .rar
    576.9 KB · Olvasás: 183
  • Bálint Sándor-Ünnepi kalendárium II. .rar
    647.8 KB · Olvasás: 175
Kedves Csoporttagok!

Az alábbi két könyvet keresném:


Donald Matthew: A középkori Európa atlasza, Helikon Kiadó.

Szerk.: Nagy Gábor: Magyar középkor 997-1526 FORRÁSGYŰJTEMÉNY,
Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft.

Előre is köszönöm a segítséget!
 

daisy1m

Állandó Tag
Állandó Tag
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére