papagájokról

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
fenyőből ha készítek neki rudat az is jó?van egy kiságyunk amit már szétkaptam és annak a rácsaiból lehetne csinálni.szerintetek jó lesz neki?

kedves maam valószínű hogy ijedtében röpköd mert ha meghallja azzonal nekiáll körbe-körbe repkedni.ha elhalgat akkor leül a kalitka tetejére és egész nap elül ott.
 

mammut

Állandó Tag
Állandó Tag
Az erősen "aromás" fákat (pl. dió) kivéve mindegy hogy miből készíted, általában az a lényeg, hogy a lábával kapaszkodni tudjon. Ezért nem igazi egy farönk, de valószínűleg az be se fér egy kalitkába :)

A kiságy rácsa általában valamilyen keményfa szokott lenni, de az csak tovább tart :p
 

babucs

Állandó Tag
Állandó Tag
Popej is le szokott esni. Ez általában akkor fordul vele elő, ha féllábon áll és becsukja a szemét.
Ha megijed, akkor ő is össze-vissza röpköd a kalitkájában.
Fejjel lefelé is szokott lógni és himbálja magát, és ilyenkor néha valami fülsértő rikácsolásba kezd..de miért???
 

ilikek

Állandó Tag
Állandó Tag
szia nesszi01
ha csak egy papagájod van az jó, mert azt mondják, hamar megszelidül. Nekünk már egy éve van kettő hullámos, de vadóc mind a kettő. Ha közelitek a kalitkához repkednek, csapkodnak.
Ha valaki tud valamilyen ötletet, hogy lehet őket így utólag megszeliditeni írjon.
 

TipeTupa

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérdés,hogy kinek jó, ha egy papagáj van... a gazdának vagy a madárnak? Szemét szempontjából, minél kevesebb a madár, annál kevesebb a szemét... :mrgreen: Ettől eltekintve, azon madárgazdi kategóriába tartozom, aki azt tartja, h párossával kell tartani a madarat. Legideálisabb az lenne,ha csapatban lennének, annak örülnének a legjobban, de hát... Magamat is lebeszéltem még 2 papi befogadásáról, már csak a pottyantások számának duplázódása miatt is. Szerintem ehhez kellene egy külön szoba, amit jól összeszarjanak... :D Na, de legalább legyen 1 vele hasonló, rajta kivűli lény, akivel mégiscsak jobban tud kommunikálni,mint velem. Úgy emlékszem, h vannak közületek,akiknek nagyobb méretű papagája van. Ebben az esetben, nem tudom, ha felvállalnám a 2 nagy papagájt. (Sokkal nagyobb hely is kell,ahol tudjanak repülni.) De úgy gondolom, h ezeknél már az agyuk fejlettebb és inteligensebbek lévén jobban megértik egymást a gazdival, jobban tudnak kommunikálni, jobban adaptálódnak az emberi környezetbe.Irjátok meg, h ez hogy is van valójában? Szerintem a nimfa az a limesz méret, ahol már az állatorvosok is állatszámba veszik a madarat...:cool:

Nekem is 2 van, mivel fióka korukban több 100 km-ről szállitották a boltba, a sok rázkódástól hiperérzékenyekké váltak. Jó másfél évembe került,hogy az idegbajról leszoktassam őket. Ahogy irod, Ilikek, röpködtek, csapkodtak, törték össze magukat. Nyugtató hangon beszélj ilyenkor hozzájuk,mondd el nekik, h nem kell félniük,mert biztonságban vannak. Szóval beszélj hozzájuk, mintha értenék. De értik is, nem a szavaidat, hanem a nyugodtságot, amit a szavaiddal és egyáltalán a lényeddel sugárzol feléjük. Aztán jöhet a fürtös kölessel való etetés. Előbb szoktasd rá, hogy milyen finom falat, tegyél be nekik a kalicba. Ha rákaptak, akkor többet ne adj, csak a kezedből. Előbb lassú mozdulatokkal kivülről tedd oda a rácshoz, h ő belülről hozzáférjen és egyen belőle. ha már nem fél, akkor nyisd ki a kalitkát, és tartsd az ajtónál, vagy nyújtsd be. De nagyon lassan, mintha lelasitották volna a filmet. Náluk a frame/secundum gyorsabb, mint az embereknél, a mi normális mozgásunkat is gyorsnak érzékeli, ezért tud olyan hirtelen reagálni. Amikor szunyókálnak,ne bolygasd őket,várd meg,amig megélénkülnek. Legideálisabb a szelidités, ha már egy kicsit megéheztek, és akkor te odanyújtod a csemegét. Hát annak nehéz lesz ellenálni.
Ha beteg vagy (náthás stb) vagy rossz hangulatban vagy,ne szelidits, ne barátkozz! Ha látod, hogy neki nincs kedve,nem kell erőltetni.

És figyelembe kell azt is venni,h minden madár külön egyéniség. Pl. Nálunk Zaza,a lánypapi egy lusta, lomha, de nagyon aranyos és ragaszkodó lény. Kicsit boldogtalanul repül (nincs jó technikai érzéke rá),ezért inkább nem is repül,hanem inkább mászik. De ha repül, olykor a földre landol, vagy valahova réesik. ilyenkor jön a "taxi" - tetszett ez a kifejezés :) - és visszaviszem a kalicba. Zazu, ő egy önálló fiatalember, csodás technikával repül, nagy körökben és ivekben, mint egy helikopter egy helyből leszáll. Na, ő köszöni szépen, nem kér senki segitségéből, boldogul magától, még ha le is landol valahova a földre,nagy ritkán. Ő is ragaszkodó, a pupilla tágulásánál lehet látni, ha érzelmileg megmozgattad. Ha pl. áll a rúdon és csivitel, oda mész és mondasz valamit neki, ha a pupillája elkezd dolgozni, azt jelenti hogy jó hatással vagy rá :-D . (A másik variáns, ha nagyon megijed, összeszűkül a pupilla, de akkor nem változik, hanem akkora dülledt szemei lesznek, hogy nacsak. Ilyenkor nagyon fél.)


Én is várom a további tippeket, tapasztalatokat... :-D
 

ilikek

Állandó Tag
Állandó Tag
TipeTupa köszi a tanácsot, meg fogom próbálni. Szoktam hozzájuk beszélgetni, csak lehet, hogy több türelemmel, kedvességgel kellene.
Nagyon szépek a papagájaid a képen!
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
szia TipeTupa én gondolkodom egy páron a lányom papijának de elöbb szeretném hogy megszokjon minket és ne féljen.meg a lányomnak is megkell szoknia hogyha repül akkor nem bánt.de még csak 2 éves nehezen szokja meg hogy nem bántja.de viszont kalitkán keresztül meg imádja sokat szokott neki beszélni.mindig mondja neki egyél pityu,igyál pityu,mi van pityu reggel így köszön a lányom neki "hát szia pityuka" nagyon ari amikor a papagájnak beszél.
 

babucs

Állandó Tag
Állandó Tag
TipeTupa nagyon szépek a papagájok:)))
gratula:))
Az enyém sajnos kissé kopaszka. Rosszul viseli a magányt. Már jó ideje szedi a tollát és erről nem is lehet leszoktatni. :((
 

Danton55

Állandó Tag
Állandó Tag
TipeTupa: ez a kajás trükk jónak hangzik. Utólag visszagondolva Alfréd már az első nap a kezünkből is hajlandó volt kivenni a falatot, míg Nyjaszka csak jóval később :) Mind a kettő erős akaratú papagáj volt, de Alfréd egyértelműbben társaságkedvelő. Még az idegenektől sem fél soha (bezzeg az emberek! jobban megijedtek tőle, mint egy pitbulltól, ha feléjük száll :D)

Nekünk mindig csak 1 papagájunk volt, anyu soha nem engedett többet, de egyelőre az is elég volt.

A beszéd azt tényleg jó hatással van a madarakra is. Azt hiszem egyszer egy kutyás cikkben olvastam, hogy a kutyák is a parancsszavaknál nem is igazán magára a szóra figyelnek, hanem a hangsúlyra. Az embereknél valahogy rögzül, hogyha "beteszel egy nyugtató szöveget", akkor azt csakis nyugodt hangon tudod mondani (mármint a komolyan gondolod). Ezt most kicsit zagyván fogalmaztam meg, de a lényeg, hogy az emberei érzelmek nagyon kijönnek a beszédhangokban, és mivel a madaraknak jó a fülük, ők is érzékelik :)
 

TipeTupa

Állandó Tag
Állandó Tag
Még egy fontos dolgot meg szeretnék osztani veletek. A szöveg, amit feltettem a madarak etetéséről ezzel végződik:

"Elhízás<o></o>: A kalitkában tartott madarak körében az egyik legnagyobb probléma az elhízás. A hason levő zsírfelesleg nyomhatja a tüdőt, nehezítheti a légzést, súlyos esetben pedig az elhízás a madár általános egészségi állapotát is ronthatja.<o></o>
[FONT=&quot]Általában a túltáplálás vezet elhízáshoz. A madár úgy tud veszíteni súlyából, ha kevesebbet kap enni. Ilyenkor csak naponta kétszer kapjon enni, ne hagyjuk előtte az eledelt egész napra. Ne felejtsd el, hogy akárcsak a legtöbb betegség, az elhízás is akkor gyógyítható legkönnyebben, ha korán észreveszed, és rögtön megoldást keresel és persze találsz is."

Félek, nehogy a lelkemen száradjon a dolog, el kell mondanom,h ezzel egyáltalán nem értek egyet. Máshol viszont azt olvastam, hogy igenis a madarakat NEM szabad diétára fogni. A madarat nem lehet fogyókúráztatni, mert az neki kinzás. Az illető, aki irta ezt acikket, ő is bevallja, h egyfolytában szedegetnek, nagyon gyakran, de keveset esznek. Nagyon gyors a madarak égése és nagyon hamar megemésztik,amit megettek. Pár óra éheztetést nagyon meg tudnak szenvedni, és amellett, hogy szenvednek - bezzeg, ha mi farkas éhesek leszünk,irány a hűtőszekrény... - legyengül az immunrendszerük és jöhetnek a betegségek.
Ismét egy házi példa: Zaza, a lány, hizásra hajlamos, sőt mondhatom, h lustaságából fakadóan, jó fejlett példány lett. Viszont mellette a fiú, olyan mint egy "virsli". Ugyanaz a kaja van előttük, csak az egyik ledolgozza, a másik nem. Most, hogy fogjam diétára csak az egyik madarat? Éhezzen a másik is? A megoldást abban látom inkább, hogy új játékokat találtam ki nekik: pl. létrát készitettem faágakból. De ami a legeslegfontosabb!!! vegyétek meg a kereskedésben található LEGNAGYOBB kalitkát. (legalább 50-60 cm hosszú és ugyancsak vagy 50 cm magas legyen) Főleg, ha nagyobb termetű madaratok van, de a kicsiknek is kell a hely. Igy nagyobb tere lesz és többet mászkál, vagy akár repül a kalitkában is és jobban ledolgozza a felesleget.

Nesszi01-a páros papagájokat főleg arra az esetre értettem, ha csak úgy kedvtelésből - a csi jobb áramlása miatt, vagy beltéri dekorként vesz valaki madarat - úgy tűnik, h közöttünk igazi, lelkes gazdik vannak, de gondoltam a megjegyzésemmel azokra is, akik csak olvassáka fórumot, de nem szólnak hozzá. Szóval, ha olyan körülmények között van a madár, h a gazdája reggel elmegy dolgozni és este későn hazaér, akkor nagyon kell egy társ a madárnak,h egyész nap legyen akivel barátkozzon.
Még tudok olyat, aki úgy csinálta, ahogy te, és nagyon bejött. Egy fiút vettek az elején, egy évig barátkoztak vele, elég jól kézhez szokott és utána vettek egy lányt, és az egyfolytában a fiú fenekében volt. Még azt kell tudni, h a papik utánozzák egymást. Ha az egyik elkezd félni, a másik is megijed. Ha az egyik tollászkodik, a másik is "követi példáját". Ha az egyik eszik a kézből, és a másik látja, h annak nem lesz semmi baja,akkor ő is megbátorodik.

Babucs,az nem jó, ha tépi a tollát... :( Találj ki neki elfoglaltságot, játékokat, köss ágakból létrát neki.
A neten találtam pár játékot, ide másolom inspirációul.




Weboldal játék fabrikálásáról: [/FONT] http://www.cheepparrottoysntips.com/index.html
Van egy csomó gagyi ötlet is, én aszerint szoktam szelektálni, h lehetőleg balesetmentes játék legyen: főleg ne legyen hurok rajta, ahova beszorulhat és ne legyen túl mű, idegen a madár számára.
(Köszi a bókokatkiss)
[FONT=&quot]Kellemes napot Mindenkinek!
[/FONT]
 

Danton55

Állandó Tag
Állandó Tag
Én soha nem fogyóztattam egyik madaramat se, mivel bár a ketrecünk nem volt valami nagy (csak éjszakai szálláshelyül szolgált, vagy a saját biztonságára), szinte egész nap kint voltak, és ha valamit szerettek volna, akkor kénytelenek voltak repülni :) Maximum azt tudom elképzelni, hogy a nasiját csökkented (ha van neki), az is biztos beszámít :)
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Hát az én öreg nimfafiúm most már pár éve egyedül van, ezért nem is ugrándozik annyit, sőt már ki sem jön röpködni, mindig ott van a kalitkájában az etetőedény és egyáltalán nem hízott el. Úgysem eszeget akkor, ha nem éhes. És valószínűleg azért sem hízott el, mert kalitkán belül azért sokat szaladgál és mivel régen 5-en, aztán 4-en voltak, jó nagy a birodalma. Először a mami hagyta el őket. Talán el sem hiszitek, de petefészek rákja volt. Őt követte a lánytesó (úgy látszik náluk a lányok a rövidebb életűek) Végül a papával maradtak, aki 4 évvel ezelőtt hagyta magára. A legszelídebb a mama volt, ő legózott a gyerekekkel és szinte állandóan kint járkált.
Beszélni a papától tanult el mindent, nagyon rövid idő alatt.

Viszont az tényleg nem jó, ha ingerszegény környezetben van. Szereti, ha történik körülötte valami, szeret nézelődni.
A miénk a nap nagy részét egyedül tölti, de kilát az ablakon és onnan figyeli a kutyákat, galambokat, együtt "ugat" a kutyákkal, "beszélget" a különböző madarakkal.
Amikor pedig a mi társaságunkra vágyik, elkezd fülsértően kiabálni, mert tudja, hogy akkor valaki odamegy hozzá.
Remélem, ő még sokáig szórakoztat bennünket.
 

TipeTupa

Állandó Tag
Állandó Tag
A fülsértő kiabálás ismerős... aztán csend és pislogások... :mrgreen:
Tegyetek fel képeket! :)
 

maam

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Most csak ezt a képet találtam. Ő a mi Gyurikánk. Immár 21 éves. De nagyon szeretjük! :)
HPIM1425.JPG
Csatolás megtekintése 125777
HPIM1425.JPG
HPIM1425.JPG
 

Danton55

Állandó Tag
Állandó Tag
Óóóó igen. Mi "hisztikiabálásnak" neveztük, amikor a valamit nagyon akar, de AZONNAL! :D Aztán amint odaértük csak pislog :D

Az első kép: a kanapén Nyjaszka épp ismerkedik azzal a "furcsa" fényképezőgéppel :D

Második kép: a konyhaszekrény tetejéről (mindig oda szállt fel, és onnan leste a világot).

Harmadik kép: Apukám + egy kis ciróka :)

Negyedik kép: a korábban említett "taxi szolgáltatás" :D
 

babucs

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok:)

elhatároztam, hogy Popejnek ismét állitunk fát:), mert igazán nincs is hol ücsörögnie, ha kint van. Ill. a konyhaszekrény párkányán, de attól én nem vagyok túl boldog. Akácfára gondoltam. Miután megszületett a gondolat, nem haboztam ezt a párom tudomására hozni:) Támogatta az ötletet:)
TipeTupa köszi az inspirációt:)
Képet még nem sikerült feltöltenem,azt hiszem, a fiam segitségét fogom kérni....
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok van hullámos papiknak kitalálva a mézes karika biztosan hallotatok már róla.azt szerintetek nimfapapi is kaphatja?
 

mammut

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, de nekik készítenek olyat amibe szotyola is van.
De a kistestűeknek szántat ugyanúgy szereti.
 
Oldal tetejére