Szín
Háttérszín
Háttérkép
Szegély színe
Font Type
Font Size
 1. Sok szülőtársamtól hallottam, hogy a gyermekemnek reggelente fáj a hasa. Ha nem sikerül egy-egy dolgozat, felelet úgy, ahogy várta, vagy egyszerűen előre szorong a dolgozattól, testi tüneteket produkál. Rápillantottam Vekerdy Tamás könyvére a polcomon: Az iskola betegít?
  Engedjétek meg nekem, hogy idézzem a professzor urat:
  "A gyereknek azért „nagy a feje”, mert kifejlett felnőtt agyveleje van. Tüdőlebenyeinek felszíne viszont ötöde a felnőttének. Tehát a gyerekszervezetnek egyötödnyi tüdővel kell ellátnia a felnőttével egyező méretű agyat. Ez csak akkor lehetséges, ha az a kisdiák négy-öt órát rohangál és üvöltözik a szabad levegőn. Az iskolában viszont rendesen kell ülni, netalán még a szünetben sem lehet kimenni az udvarra, mert ott sár van. Csak csendben, párosával lehet sétálni a példátlanul szűk folyosón. A gyerek folyamatos oxigénhiányos állapotban van az iskolában."
  Engedjük őket mozogni otthon is, és az iskolában is. Ezért is örvendetes, hogy minden nap van testnevelés, hogy több énekóra, rajzóra van. Engedjük a gyermekek képességeit kibontakoztatni, ne csak információkkal bombázzuk. Nem feltétlenül kell 2-3 iskolán kívüli szakkörre, különórára járatni a gyerekeket. Mozogjanak, játsszanak kedvükre!
  lelkes.miklos és editke2004 kedveli ezt.
 2. Elsős gyerekek szülei közül sokaknak okoz fejtörést, mitévő legyen, ha nem megy a szótagolás. Még jobban elkeseredünk, ha látjuk, hogy az ismerős/rokon kisgyereknek pedig mennyire a kisujjában van a dolog. Ne keseredjünk el, és ne várjuk el mindenkitől egyformán. Az olvasástanítás lényege, hogy a kisgyermek minden hangot ismerjen, el tudja különíteni őket egymástól. Ugyanis minden hangból egy betű lesz, ha leírjuk. Ezekből a betűkből pedig a szavak állnak majd össze. Sajnos a tankönyvek nagy része hosszú szavakat bontat fel hangokra, és mellette még szótagolni is tudni kell. Akinek nem megy a hangokra bontás,

  1. Játék közben tapsolva szótagoltassuk a kisgyereket. (le-gó, ma-ci, toll-tar-tó, stb.)
  2. Csak egy szótagú, rövid szavakat bontsunk hangokra. (Először két betűseket: ló, öt, ma, tó, kő, sí. Aztán három: köt, lát, tök, mák, kép, pék, sas, mos, sok, lap)
  3. Ha már gond nélkül sikerül, akkor lehet próbálkozni 2 szótagú szavakkal: ma-ma, pa-pa, ta-ta, i-ma, stb.
  4. Ha még mindig nem megy, ne keseredjünk el, türelmesen gyakoroljunk tovább. Vannak kisgyerekek, akik csak a betűtanulás során éreznek rá a szótagolás lényegére.
  Úgyhogy kitartás!
  Horváth Gyöngyi Klaudia meseíró
  https://www.facebook.com/pages/horváthgyöngyihu-Meseíró/743565045699911?ref=bookmarks

  http://xn--horvthgyngyi-fbb21a.hu/
  Madilko kedveli ezt.
 3. Először is magyarázattal tartozom, miért hanyagoltam el a blogolást az elmúlt pár hétben. Ennek számos oka van. Sorolom:
  1. Költözködik a család. Mindez lakásfelújítással, pakolással, szervezéssel, dobozolással jár, az idegeskedésről nem is beszélve. De most már révbe érünk,pár nap, és kész vagyunk. :)
  2. Újra beültem az iskolapadba. Pedagógus szakvizsgára jelentkeztem.
  3. Készülök a közelgő könyvbemutatóimra, melyek közül nagy örömömre szolgál, hogy a XIV. Győri Könyvszalonon én is részt vehetek Gyere Gyuri Győrbe c. mesekönyvemmel. A Mesekuckóban november 8-án, szombaton, déli 12 órakor tartok foglalkozást a gyerekeknek a könyvvel kapcsolatosan.
  Aki ráér, szívesen várom, sőt kérlek benneteket, adjátok tovább!!!!!
  Gyuri csacsival várok minden kicsit és nagyot!
  Keddenként pedig újra blogolok. Szívesen adok tanácsot iskolai problémákkal, kérdésekkel kapcsolatban. Várom a témákat, amiről szívesen hallanátok.

  Derűs őszi napokat kívánok: Horváth Gyöngyi Klaudia meseíró
  https://www.facebook.com/pages/horváthgyöngyihu-Meseíró/743565045699911?ref=bookmarks

  http://xn--horvthgyngyi-fbb21a.hu/
  lelkes.miklos kedveli ezt.
 4. Megfelelő könyv kiválasztásán nagyon sok múlik.
  Egy kisiskolás, aki éppen megtanult olvasni, rögtön el is veszíti a lelkesedését, ha pl. a Kincskereső kisködmönt adjuk a kezébe. Hiába mutat értékeket a könyv, és tanulságos, még nem érett meg rá egy 8-10 éves gyerek, hogy teljesen megértse. Majd később. Először olyan könyvet olvastassunk vele, ami nem túl hosszú, könnyen megérthető, esetleg humoros is. A témája közel álljon a kisgyermekhez. A minap a fiam kezébe nyomtam Janikovszky Éva: Ha én felnőtt volnék c. könyvét. Egy órán belül kiolvasta, kérte a következő Janikovszky kötetet. A célt elértem, OLVAS ÉS NEM KÉNYSZERBŐL.

  Olvasgatós őszi estéket kívánok az egész családnak:

  Horváth Gyöngyi Klaudia meseíró

  www.horváthgyöngyi.hu
 5. Az a gyermek, akinek a szülei nem csak biztatják az olvasásra a gyermeküket, hanem példaként előttük olvasnak is, hitelesebbek a gyermekek előtt. Legyen könyv a szülő kezében is, lássa a gyermek, hogy anya/apa is olvas könyvet. Hidd el, gyermeked nem akar lemaradni tőled, megkérdezi, mennyit olvastál el aznap, és ő is igyekszik még egy fejezetet elolvasni a saját könyvéből. Az én kisfiam is figyeli, a könyvjelzőmet, hol tartok éppen, majd jön "dicsekedni", hogy megelőzött, mert neki már alig van hátra pár oldal. Igaz, az én könyvem kissé vaskosabb, de nem ez a lényeg.

  Üdvözlettel: Horváth Gyöngyi Klaudia meseíró

  http://xn--horvthgyngyi-fbb21a.hu/

  Csatolt fájlok:

  aryes kedveli ezt.
 6. Az iskolások többségénél a matek a "mumus". Vannak tehetségesek, a szorgalmasok, és a többség, akik utálják a matekot. Talán korán elmegy a kedvük egy-egy kudarc után. Bár érzék is kell hozzá. Szorgalommal és gyakorlással ellensúlyozhatók az adottságok, ugyanakkor a tehetséges gyermeknek is szüksége van a rendszeres agytornára. A tanítványaim közül több tehetséget készíttettem számos logika-, ill. matematikaversenyre. Alig vártam, hogy a saját fiammal készüljek a Zrínyire vagy a Kengurura. Mikor egy kedves tanítványom megyei 2. helyezett lett, Alexet is levittem a díjkiosztóra, hogy lássa, a tehetség és a szorgalom mire képes.
  De most már be kellett látnom, sajnos ő nem ennyire tehetséges. Nincs más, mint hogy elfogadjam, ő a 3. csoportba tartozik, sajnos. Hogyan gyakoroljunk az ilyen gyerekkel, aki inkább elolvas egy regényt, mint számoljon? Néhány trükköt kellett kitalálnom, amivel 2. osztály elején gyakorolhatunk:
  1. Számoljuk meg egy szőlőfürtön hány szem van. (számkörbővítés 100-ig)
  2. 5-ösével rakjuk a szemeket csoportokba. Számoljunk 5-ösével 50-ig. (szorzótábla előkészítése)
  3. Nálam van pl. 12. Adj még annyit, hogy 20 legyen! (Bármilyen számokkal gyakorolhatjuk a pótlást)
  4. Menjünk fel a lépcsőn kettesével. Közben számoljunk! (páros számok)
  5. Társasozzunk.! Minden dobás után mondja meg, hányas mezőre kell lépnie. Aztán lépésekkel ellenőrizze.
  6. Számoljuk meg a parkolóban álló autókat. Egy óra múlva ismét. Mi változott? Mondj róla számfeladatot!
  7. Számoljunk cukorkákkal! 18 szem cukor van a zacskóban. Megkérjük, hogy markoljon bele, vegyen ki valamennyit, majd számolja meg. Találja ki, mennyi maradt a zacskóban.
  8. Számoljunk 100-ig, és minden olyan szám helyett, amiben 3 van, mondjuk: bumm! (tetszőlegesen módosítható.)
  9. Ebédnél számoljuk meg kinek mennyi levesgyöngy jutott a tányérjába. Kinek több, mennyivel?
  10. Számoljuk le 100 szem kukoricát/ babot. (Számfogalom építése 100-ig.)

  Játékosan, szinte észrevétlenül tanulunk, és talán még a kedvük is jobb lesz, ha nem a matekkönyvben kell az előírt feladatokon gondolkodni.
  Jó gyakorlást kívánok: Horváth Gyöngyi Klaudia meseíró

  http://xn--horvthgyngyi-fbb21a.hu/

  https://www.facebook.com/pages/horváthgyöngyihu-Meseíró/743565045699911?ref=bookmarks
 7. Az eső pedig csak szakad, szakad, sosem akar kifogyni az égi dézsa. Pedig enélkül is észrevennénk, hogy ősz van. Sok kisgyerek megy reggelente táskával a hátán iskolába. Mert ez a tanév is elkezdődött. Nekem ez a 33. tanévkezdésem. Az első 15-öt diákként kezdtem meg, aztán jött 16 szeptember pedagógusként, most meg az utóbbi 2 szülőként. Mindet másként élem meg. Talán szülőként a legnehezebb. Teljesen más szerep ez. Egyrészt tudom, hogy a pedagógus szülővel a legnehezebb a közös munka. Ezt mindig szem előtt kell tartanom. A fiamnak sem könnyű, mert "itthon mindig tanulni kell". De most változtattunk. Már 2. osztályos. Önállóságra kell szoktatnom. Egyébként is, tanítóként mindig ezt mondtam a szülőknek is a második osztályos első szülői értekezleten. Már egyre kevesebbet tanuljunk együtt, kezdjük el megtanítani az időbeosztást, az önálló tanulást, és a táskába is egyedül pakoljon a gyerkőc. Mi viszont álljunk ott mellette, és biztassuk, ellenőrizzük, dicsérjük. "Akkor tanulok veled, ha kéred! " jelentettem ki Alexnek. Örült, de láttam rajta, hogy meglepődött. Kíváncsi leszek, mikor szól először, hogy gyakoroljunk....
  Az eső pedig csak szakad, szakad, hogy ne fájjon annyira a szívünk a nyár után.

  http://xn--horvthgyngyi-fbb21a.hu/

  Facebook: https://www.facebook.com/horvathgyongyi.hu?ref=bookmarks

  Csatolt fájlok:

 8. Már csak pár nap van a nyári szünidőből. Valaki izgatottan várja, valaki szorong előre. Érezniük kell rajtunk a biztató erőt. A kicsi elsősök nagy izgalommal lapozgatják a tankönyveiket, nézegetik a képeket. Sok új taneszköz kerül a táskába, új ruha, cipő, stb. Aztán első nap délután ott tanakodnak a ruhafogasok előtt, hogy a 3 egyforma pókemberes felső közül melyik kié, és hogy tényleg rózsaszín volt -e a kardigán, vagy sárga, amit anya ma reggel adott rá először.
  HASZNOS TANÁCS: MINDEN ruhanemű címkéjébe írjuk be alkoholos filccel a monogramot, osztályt, és lehetőség szerint az óvodai jelet. (Még az alsóneműbe is, hiszen testnevelés órán, úszás órán ezt is leveszik.)
  Minden ceruzára célszerű a gyerek monogramját és óvodai jelét ráírni! (Sokkal kisebb az esély arra, hogy elvesszenek.) A cipők talpára illetve belsejébe szintén az óvodai jelet rajzoljuk bele. Nagy segítség ez kisgyereknek és a tanító néninek is, és jóval kisebb a lehetősége annak, hogy a holmik elvesszenek, elcserélődjenek. A kicsik hajlamosak egymás dolgait elkéregetni, de ha van rajta név, akkor könnyen visszakerülnek eredeti gazdájukhoz a faragók, radírok, ceruzák. Kicsit macerás, de megéri! Van még pár nap, kedves anyukák....

  Ezentúl minden kedden jelentkezem tanácsaimmal!
  http://xn--horvthgyngyi-fbb21a.hu/
  ilike46 és Varsényi Tamás Viktor kedveli ezt.
 9. Sokan teszik fel a kérdést, melyik a jó. Főleg most, hogy "kötelezően ajánlott". Az én fiam napközis, pedig a kicsivel itthon vagyok, ráadásul tanítónő vagyok. DE. És itt jönnek az érveim a napközi mellett:

  1. A gyerek barátokat szerez. Csak délután van igazán lehetőség együtt játszani. (Volt egy tanítványom, aki nem volt napközis, a többi igen. Délutánonként vágyakozva jött vissza a többiekhez. )

  2. A szakkörök, iskolai külön foglalkozások délután vannak. Így nem kell külön visszavinni a gyereket.

  3. Az írásbeli leckét megírják. Ha van lehetőség olvasnak, verset tanulnak. Otthonra ia marad szóbeli lecke, de akkor már kevesebb. Saját tapasztalatból mondom, hogy otthon sokkal nehezebb tanulni. A tanító néninek mindig szót fogadnak (90%-ban), az anyának - valljuk be őszintén- nehezebben.

  4. Aki hazamegy tanóra előtt, és rosszul jeleölte be a házi feladatot, másnap kellemetlen következményekkel néz szembe.

  5. Alsó tagozaton mindenképpen jó, később hasznos a napközi. Jó helyen van a gyermek, nem csavarog.

  Nem rossz elképzelés az egész napos iskola. Persze míg gyerekcipőben jár, lehetnek hibái a rendszernek, de ne idegenkedjünk tőle.

  Mérlegelni kell, meghallgatni szülőket, akik tapasztalatból beszélnek. Hallgassuk meg a tanító néniket, mit mondanak az első szülői értekezleten.

  Jó döntést kívánok!

  http://xn--horvthgyngyi-fbb21a.hu/

  https://www.facebook.com/pages/horváthgyöngyihu-Meseíró/743565045699911?ref=bookmarks
 10. Elkezdtük a következő tanév tanszereit beszerezni. Óriási a választék. Ha a gyerkőccel együtt vásárolunk, az mindig többe kerül. Ráadásul neki mindenből a színesebb tetszik meg, még ha minőségben nem is jobb a hagyományosnál. A gyártók ezt maximálisan kihasználják. Mindig a legmenőbb sztár, vagy mese képeivel teszik vonzóvá azt, ami egyébként semmiben sem különbözik attól, amin nincsenek ilyen rajzok. És a gyermekünknek nehéz nemet mondani, ha meggéri, hogy a pókemberesbe szebben fog írni, a Verdásban mindig rend lesz stb.

  Én erre azt találtam ki, hogy mindent egyedül szerzek be, és a minőséget figyelem, nem a csomagolást. A füzeteket egyedivé itthon varázsoltuk. Maradtak a matricagyűjtésből hegymániás, óceános stb. matricák, sőt időnként a doktor bácsitól is hoztunk haza. Nos mi ilyenekkel dekoráljuk a füzeteket, amire csak nejlon borítót teszünk. Olyan képekkel, matricákkal dekorálunk, ami a kisfiamnak tetszik. A tornazsákra is én varrom a megfelelő figurát, a törölközőre ráhímzem a monogramot.

  Az eredmény a közös alkotás élménye és a kisfiam elégedettsége.

  Jó munkát kívánok hozzá: Gyöngyi

  http://xn--horvthgyngyi-fbb21a.hu/

  https://www.facebook.com/horvathgyongyi.hu?ref=hl&ref_type=bookmark

  Csatolt fájlok:

  ilike46 és eszme kedveli ezt.
 11. Emlékszem, mikor Alex fiammal október elején egy jó szeles napon mentünk haza az iskolából. Megállt az iskolával szemben, az égre emelte a kezét, mint aki varázsolni akar, és ezt mormolta: Fújd el szél!!!!! Fújd eeeeeel!!! Jóóóóó messzire fújd el! Holnap már itt se legyen az iskola! :)
  Az előző blogbejegyzésem első pontjában írtam arról, milyen fontos a kisgyermek lelkesítése. Ezt a biztató szülői hozzáállást végig kell, hogy érezzék rajtunk a gyerekek. Ők ugyanis egy -egy sikertelen nap után könnyen elkeserednek. Nehezen megy az első vonal, görbe lesz az aminek egyenesnek kellene lenni, a színezés sem lesz tökéletes, szinte már rajzolni sem lesz kedvük. Nem szabad elfelejtenünk, hogy őár hete még ovis volt a kicsi. Most meg elvárjuk tőle, hogy megüljön 45 percig, a füzetei tiszták, rendezettek legyenek, és tökéletes betűelemeket írjon, lehetőleg egy teljes oldalt egyszerre. Hát ez nem fog menni a gyerekek 90%-nak. Legyünk türelmesek, és dicsérjük, dicsérjük, dicsérjük! Ja, és iskolakezdés előtt nem kell a számok írását megtanítani, vagy a cicavonalat írni. Rajzoljon, fusson, játsszon kedvére.
  Folyt. köv. Addig is mesés napot kívánok: Gyöngyi
  http://xn--horvthgyngyi-fbb21a.hu/
 12. Tanítónőként és gyakorló anyaként a következő tanácsokat tudom adni iskolába lépés előtt:

  1. Bátorítsuk a gyermeket, ne ijesztegessük az iskolával. ( Például ne mondjunk ehhez hasonlókat, hogy majd ha iskolás leszel, nem jöhetsz ám le a játszótérre délután, hanem tanulnod kell!) Bíztassuk, hogy milyen sok új dolgot fog tanulni, ami által okosabb lesz. A szülőnek az iskolai évek alatt végig így kell ösztönöznie gyermekét, hogy az ne veszítse le a kedvét, lelkesedését.

  2. A gyermeknek tudnia kell bemutatkozni: nevét, szülei nevét és lakcímét ismernie kell.

  3. Jó, ha nem okoznak neki nehézséget a napi tevékenységek, mint például öltözködés, cipőkötés, étkezés, WC használat. Gyakoroljuk a hiányosságokat a nyáron. Ha valami nem megy, és a kisgyerek nem mer a tanító nénitől segítséget kérni, akkor szorongás alakulhat ki, ami esetleg betegséget indukál.

  4. Gyakoroljuk a napszakokat és az irányokat (jobb, bal)

  5. Nagyon fontos az éjszakai alvás, amikor az ismeretek elraktározódnak az agyban. 8-9 óra alvásra van szüksége a gyermeknek! Ezt szigorúan tartsuk be!

  6. Reggel legalább egy pohár kakaó/tea elfogyaztása után induljunk iskolába, és lehetőleg még reggel menjen el otthon WC-re. Már nyáron alakítsuk ki ezt a reggeli rutint. Tapasztalatból tudom, milyen nehezen mennek el a gyarekek idegen helyen WC-re, és egész nap nem tudnak figyelni, ha fáj, vagy görcsöl a hasuk.

  7. A tanszerek használatát is gyakoroljuk. Hogyan nyílik a táska, a tolltartó, az uzsonnás doboz stb. Hova tegyük a füzeteket, hogy vigyázzunk a könyvekre.

  8. Az otthoni tanulósarok legyen világos, zajmentes helyen.

  9. Minden gyerek más! Soha ne hasonlítsuk a testvéréhez, kortársához. Ne legyünk türelmetlenek, ha az elején nem a várt eredményt produkálja. Nem könnyű belerázódni az új élethelyzetbe.

  10. A pedagógus is ember. Ne bíráljuk rögtön egy nekünk nem tetsző cselekedetért, és soha ne romboljuk a tekintélyét a gyermekünk előtt. A kisgyermek számára a tanító egy olyan példakép, akinek mindent hajlandó megtenni. Az ő szava "szent" és sérthetetlen. Ezért tudja ő elérni a legmakacsabb kisgyereknél is azt, amit a szülő nem, vagy csak nehezen tud.

  A következő bejegyzésemben a tanulósarokról és a tanszerekről lesz szó! A felmerülő kérdésekre szívesen válaszolok!

  Mesés napot kívánok: hgykmeseíró

  http://xn--horvthgyngyi-fbb21a.hu/
  satin-e kedveli ezt.
 13. Kedves Olvasók!

  Horváth Gyöngyi Klaudia meseíró-tanítónő vagyok. Két fiam van, ahogy a férjemmel mondani szoktuk: két szőke gazembert nevelünk több-kevesebb sikerrel. A nagyobbik 8 éves, tehát az első osztályból maradt ki, a kicsi 1 éves. Két külön kor, két külön világ. Mindegyik a maga szépségeivel, nehézségeivel.

  16 évet tanítottam alsósokat. 1-4.osztályig 4 csapatot vezettem el az abc-től az igeragozásig, a számok írásától az írásbeli osztásig. Minden osztályomat a szívembe zártam.

  Tavaly kezdtem meséket írni, az első könyvem 2014. június elején jelent meg: Gyere Gyuri Győrbe címmel.

  A mese főszereplője Gyuri csacsi, aki elindul, hogy megkeresse a győri gyufagyárat. Közben mellé szegődik a megelevenedett vaskakas, és gyufagyár helyett sok izgalmas látnivalóval ismerkedik meg a kis szamár. A kisebbeknek a mese segítségével, az iskolások számára érdekes történetekkel, mondákkal mutatja be a Kisalföld legnagyobb városának nevezetességeit.

  Nem csak a gyõri gyerekeknek tartogat érdekességeket, hanem azoknak is akik kirándulást terveznek ebbe a szép városba, vagy a Győkőc fesztivál után kedvet kapnak egy családi kirándulásra.
  Szeretettel ajánlom a honlapomat: http://xn--horvthgyngyi-fbb21a.hu
  Üdv: alex0909