Szín
Háttérszín
Háttérkép
Szegély színe
Font Type
Font Size
 1. Szomorú adatok sora következik. Lehet gondolkodni mi az oka az alábbiaknak, jó lenne megtalálni a leggyorsabb, legjobb megoldást. Aztán azonban tenni is kellene!
  "A tett halála az okoskodás" - írja Madách Az ember tragédiája c. művében
  .

  Bár az 1993-as mélypont óta mérséklődik a halálozások száma Magyarországon, 2015-ben megtorpant ez a folyamat, és több mint 20 év után ismét csökkent a magyarok várható élettartama. A halálozási többlet elsősorban a nőket érintette, akik ugyan hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak, ám mortalitási mutatóik az utóbbi években kedvezőtlenül alakulnak, ami mögött a nemek megváltozott szerepe is állhat – mutat rá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványa, amely az 1990 és 2015 közötti halálozási statisztikákat vizsgálja.

  Rövidültek a várható életkilátások
  A halálozási mélypont 1993-ban volt, több mint 150 ezer magyar hunyt el. Az ezt követő két évtizedben 16 százalékkal esett vissza a halálozások éves száma. Így Magyarországon még soha nem volt olyan magas a születéskor várható élettartam, mint 2014-ben (75,6 év). Ezt a javuló tendenciát törte meg a 2015. esztendő, amikor egy év leforgása alatt 0,2 évvel rövidültek a magyar népesség várható életkilátásai, és a halálozások száma közel 5400-zal múlta felül az előző évit.

  A halálozási többlet az első negyedévre koncentrálódott, de a nyári hőhullámoknak tulajdoníthatóan július–augusztusban is jelentősen emelkedett az elhunytak száma. Nem egyedül hazánkban volt tapasztalható ez a jelenség, kevés kivétellel Európa összes országában jelentős halálozási növekményt regisztráltak 2015-ben. A jelenség hátterében a tetőző influenzajárvány játszhatott közre, a legnagyobb halálozási többlet ugyanis februárban volt, amikor a járvány tetőzött. A „többlet” legnagyobb részét a 80 év feletti nők adták, vagyis az ő halálukat okozhatta leginkább a vírus szövődménye, területileg pedig Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből adódott arányait tekintve a legtöbb halálozás.

  Javuló férfihalandóság
  A kutatók nemenként is megvizsgálták az adatokat. Magyarországon évtizedek óta mindig több férfi vesztette életét, mint nő. A fordulópont 2010-ben volt, ez volt az első esztendő, amikor fordult a kocka, és több nő hunyt el, mint férfi. Ennek főbb okai a férfihalandóság nagymértékű javulása és a női népesség jelentősen idősebb korösszetétele.
  [​IMG]
  Bár az elmúlt 25 év adatai alapján a nemek közötti halandósági különbségek a kiegyenlítődés irányába mutatnak, hiszen a nők már nem 8,6, csupán 6,5 évvel számíthatnak hosszabb életre egy férfinál, ugyanakkor még mindig közel 60 százalékkal magasabb a férfiak mortalitása a nőkénél. 2015-ben a nők születéskor várható élettartama 78,6, míg a férfiaké 72,1 év volt. A kutatók rámutatnak arra is, hogy a közeledés főként a férfiak mortalitásának visszaeséséből fakadt. A gyengébb nem halandóságának mérséklődése ugyanis veszélyesen lelassult, ami egyértelműen a nők veszélyeztetettségének növekedésére hívja fel a figyelmet. Mindez indokolttá teszi a változóban lévő nemi szerepek további vizsgálatát – teszik hozzá.

  Kevesebb gyermek veszíti életét
  A KSH azt is vizsgálja, milyen életkorban halnak meg az emberek leggyakrabban, és mi okozza a halálukat. A XX. század folyamán a csecsemőhalandóság mértéke meredeken csökkent, így az összhalálozásban játszott szerepe jelentőségét vesztette a fejlett egészségkultúrájú országokban. 1990-ben Magyarországon 1863 egy éven aluli gyermek vesztette életét. Huszonöt év leforgása alatt az esetszám 400 alá, kevesebb mint harmadára esett vissza.

  A 40–59 éves korcsoportba tartozó magyar férfiak halálozása viszont továbbra is kiugróan magas, és a 60–79 év közötti férfiak helyzete is nagyon kedvezőtlen. A férfiak esetében több mint minden második elhunyt ebbe a csoportba tartozik, miközben népességarányuk csupán 18 százalék. Ezzel ellentétben a 60–79 éves nők halálozási mutatója jelentősen csökkent az összhalálozáshoz képest, miközben a népességen belüli arányuk emelkedett. A halandósági viszonyok javításának jelentős tartalékai tehát továbbra is a középkorú és az annál idősebb népességben találhatók.

  A középkorú magyar lakosság halandósági viszonyai jól jellemezhetők a 40 éves korban várható élettartammal, ugyanis ebben a mutatóban már nem jelentkezik a csecsemő-, gyermek- és a fiatalkori halandóság csökkenésének hatása. 1990 és 2014 között a 40 éves férfiak életkilátásai 5,6 évvel javultak, míg a nők 3,8 évvel remélhettek hosszabb életet. 2015-re azonban a halálozási többletnek tulajdoníthatóan az erősebbik nem élettartama stagnált, a hölgyeké viszont jelentősen, 0,3 életévvel esett vissza egy év leforgása alatt.

  Szaporodnak a daganatos betegségek
  Népegészségügyi szempontból nemcsak az elhunyt életkora fontos kérdés, hanem az is, hogy miért következett be a haláleset. Az adatok szerint majdnem minden második elhunyt a keringési rendszer és minden negyedik daganatos betegség miatt vesztette életét. Ám míg az elmúlt 25 évben mindkét nem esetében közel 40 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek halálozási aránya, addig a daganatos mortalitás a kilencvenes évek közepéig emelkedett, és csak ezt követően kezdett mérséklődni, ráadásul a nők rosszindulatú tumoros halandósága 2005 óta csupán stagnál. A daganatos betegségek visszaszorítása ezért korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívását jelenti.

  A különböző halálokok aránya nagymértékben eltér az egyes korosztályokban. Míg a fiatal férfiakat közel ugyanolyan mértékben sújtják a keringési rendszer és a daganatos megbetegedések által okozott korai halálozások (28, illetve 29 százalék), addig a nőket közel kétszer nagyobb arányban fenyegeti a daganat okozta, mint a keringési eredetű mortalitás (40, illetve 21 százalék), vagyis a nők idő előtti halálozásáért legnagyobb mértékben a rákos megbetegedések a felelősek. A korai halálozások harmadik legjelentősebb főcsoportját mindkét nem esetében az erőszakos okok alkotják (gyilkosság, öngyilkosság), amelyek a férfiakat közel kétszer nagyobb mértékben érintik, mint a nőket (17, illetve 9 százalék).

  Tovább élnek a diplomások
  Az iskolai végzettség szoros összefüggést mutat az egészségi állapottal: minél magasabban iskolázott valaki, annál hosszabb életre számíthat. Ennek a hátterében többek között a jövedelmi különbségek, valamint az eltérő életmódbeli és környezeti tényezők állnak. Magyarországon 2013-ban az alapfokú végzettségű férfiak számíthattak a legrövidebb életre, összesen 65,3 évre, míg a diplomával rendelkezők közel 12 évvel hosszabb életet remélhettek. A nők hosszabb várható élettartama itt is megmutatkozik: egy nyolc osztályt végzett nő több mint 10 évvel remélhet hosszabb életet, mint hasonló végzettségű férfitársa. A magyar népességben a diplomával rendelkező nők várható élettartama a legmagasabb: 81,3 év. A legnagyobb különbség a várható élettartamban az iskolázatlan férfiak és a magasan képzett nők között van: egy alapfokú képzettségű férfi 16 (!) évvel számíthat rövidebb életre, mint egy diplomás nő. 2007 óta a legalacsonyabb iskolai végzettségű férfiak életkilátásai emelkedtek a legnagyobb mértékben, összesen 3,6 évvel, vagyis csökken a különbség.
  Általánosságban elmondható, hogy a posztszocialista országok életkilátásai lényegesen elmaradnak a folytonos fejlődésű kapitalista államokétól. 2014-ben a nők várható élettartama a régió országai közül Ausztriában, Csehországban és Lengyelországban meghaladta a nyolcvan évet, míg Magyarországon, Romániában és Bulgáriában alatta maradt. A magyar nők 79,4 évet remélhettek születésükkor, ami 1990-hez képest 7,6 százalékos emelkedés. A magyar férfiak életkilátásai 5,8, a nőké 4,2 évvel rövidebbek az EU 28 tagállamának átlagánál.


  Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 01. 11.
 2. Tetők valahol Budapesten
  P1110174.JPG
 3. Keresem a korabeli digitalizált újságokat, melyek Széchenyi Istvánról tudósítanak.
  Íme kettő:
  Vasárnapi újság
  és még egy Vasárnapi újság
  A Lánchíd alapkő-letételéről ezt találtam.
  "Újdonságok a politika terén" : az 1848. Képes újság 1. évf. 15. száma is megemlíti a "Legnagyobb Magyar-t".

  Jó, hogy lehet itthon is kutakodni a régmúlt-ban.
 4. 167 éve történt.

  1849. október 6-án Ferenc József jóváhagyásával Aradon kivégezték a szabadságharc 12 tábornokát és egy ezredesét. Pesten Magyarország első felelős kormányának miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost ítélték golyó általi halálra.

  Kossuth Lajos Magyarország Golgotájának nevezte a kivégzést.

  Október 6. nemzeti gyásznap, amikor emlékezünk nem csak a 13 aradi vértanúra, hanem mindazokra, akik életüket adták a szabadságért.


  Az aradi vértanúk Barabás Miklós litográfiáján:


  Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos
 5. Kivirágzott a jó pár éve ajándékba kapott kaktuszunk.
  Ilyen még nem volt, egyszerre 4 virág pompázott, éppen csak egy fél napig.

  Csatolt fájlok:

 6. Vannak olyan "kutatások", hogy hányan kavarják össze a tejbegrízt a rászórt fahéjjal, kakaóval, stb-vel, és hányan nem.
  A mostani nagy hőségben, nyugdíjas unalmamban azon töröm a fejem a tejbegríz analógiájára építve, hányan kapargatják ki a magot a görögdinnyéből, hányan nem. Vajon melyik a több: aki nem eszi meg, vagy aki megeszi a szerintem nem lenyelni való "pöttyöket".
  Én meg nem enném a magokat.
  És Önök?
  Ezt teszi az emberrel a nyári meleg, az uborka, bocsánat, dinnyeszezon.
  [​IMG]
  Borsos Ildikó és Beka Holt kedveli ezt.
 7. Még nincs egy éve, hogy hivatalosan nyugdíjba mentem, de a szabadsággal, egyebekkel már több mint egy éve nem dolgozom.
  Hogy éltem meg? Nehezen. Nem is gondoltam, hogy nem lesz egyszerű. Olvas az ember lánya mindenfélét, de amikor maga kerül éles helyzetbe, azért az más, mint a mindenféle statisztikák.
  Nyugdíjas koromhoz közeledve, felemelték a nyugdíjkorhatárt, rádolgoztam még jó pár évet. A nők esetében a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazási lehetőség hozott pár év előnyt. Szerencsére a főiskolát 2 évet levelezőn végeztem, mely 2 év alatt dolgoztam is.
  Szóval vártam, és elérkezett. Nem kell időre kelni, nem kell sietni, nincsenek kötöttségek, és mégis. Az emberbe beleivódott szokásokat nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. Akkor megy a dolog, ha a régiek helyett újakat alakítunk ki magunknak. Ez alatt az egy év alatt többet voltam beteg, mint amíg dolgoztam. Pedig gyerekek között össze lehet ám szedni ezt-azt.
  Most aztán keresem önmagam, nézem a példákat: Oroszország sztyeppéin régészkedjek, beiratkozzak egyetemre, könyvet írjak, festeni tanuljak? Csak néhány példa az internet bugyraiból.
  Próbáltam önkéntes munkát vállalni, de ki tudja miért, a kb. 8-10 helyről egy válaszolt. Vajon nem jó helyen kopogtattam?
  Rövidre fogva, így tanulom első nyugdíjas éveimet.
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 8. Kb. 2 hónapja vásároltunk egy ekönyv-olvasót. Alaposan körbejártuk a kérdést, mindent elolvastunk, megnéztünk a témában, még üzletekben kézbe is vettük a felhozatalt. Mindezt azért, hogy a lehető legjobbat vegyük, úgy, hogy az ár-értékarány a legjobb legyen.. Ki is választottuk a "kütyűt", majd annak rendje és módja szerint meg is kaptuk. Valóban jó. A meglepetés akkor ért minket, amikor a hozzá kapott kis könyvecskében a következő mondatot olvasta a férjem: "A készülék élettartama 24 hónap. "
  Ma délután aztán teljesen véletlenül a következő videóra akadtam:
  És egy cikk is a témában.
  tornando kedveli ezt.
 9. Ismét eltelt 4 év. Ismét elbúcsúzott egy osztály. Sokat köszönhetek nekik.
  Álljon itt egy tegnapi email, annak emlékére, hogy remek osztály, remek csapat volt.

  Tanárnő!
  Köszönök szépen mindent! :)
  Remélem tetszik az óra, sok emlék marad benne :)

  Búcsúzunk attól, aki minket
  éveken át a jóra intett,
  tanított -s védett, hogyha kellett;
  így cseperedtünk szíve mellett.

  Mennyi apró és nagy viharban
  vitt minket féltve, szinte karban;
  lelkünket mentve, fedve sokszor
  óvott jövendő záporoktól.

  Volt otthonunk és legtöbbünknek
  anyánk, apánk - ki kísért minket;
  de amit ők nem tudtak adni,
  azt kaptuk itt négy év alatt mi.

  Apró gyermekként még remegve
  léptünk ebbe az épületbe,
  s most úgy megyünk el, hogy az élet
  titokból - tiszta törvénnyé lett.

  Bárhová nézünk, most már minden
  úgy villan vissza szemeinkben,
  ahogy hosszú pár éves múltunk
  alatt azt itten megtanultuk.

  Feledheti anyját a gyermek?
  - Álmában új életre kelnek,
  s öreg korban is fényben állnak
  gesztusai elmúlt szavának.

  Épp így mi is már mindenképpen
  magunkba zárva, rejtve, szépen
  visszük azokat, kik szeretnek,
  s emlékét derűs reggeleknek.

  S pajzsként emeljük, hogyha zordul
  kínoknak kardja ránk csikordul,
  mert az a pajzsunk, az a vértünk,
  mit itt tanultunk, s végigéltünk.

  Attól, hogy vége és elballagtunk... ugyanúgy számíthat ránk!

  8.G!

  KÖSZÖNÖM 8 G-SEK!

  Tanárnő
  Tilinger Istvánné és mariszko kedveli ezt.
 10. Ma kaptam egy kedves kolléganőmtől. Közreadom, nagyon szellemes.

  "A Tál család

  Tudjátok, hogy hány tagja van a mi családunknak?
  Először is itt van az öreg
  Dik Tál, aki mindent irányítani akar, aztán ott van Protes Tál bácsi és fivére Szabo Tál, akik folyton ellenszegülnek és mindent meg akarnak változtatni.
  A húguk, Irri Tál, nyughatatlan bajkeverő a két fiával, Inzul Tállal és Molesz Tállal együtt.
  Valahányszor felmerül egy új kérdés, Hezi Tál és felesége, Vege Tál, meg annak a testvére Lamen Tál várni akar vele még egy évet.
  Aztán ott van Imi Tál, aki folyton arra törekszik, hogy a mi családunk pontosan olyan legyen, mint az összes többi.
  A kényeskedő Affek Tál néni túl sokat képzel magáról. Iker öccsei, Garan
  Tál és Han Tál pedig hamis ígéretekkel próbálnak elkábítani mindenkit.
  De azért nem minden családtag rossz. Asszisz Tál rokonunk például
  kifejezetten segítőkészen intézi az ügyes-bajos családi ügyeket. Ros Tál és Szelek Tál viszont már nem mindenben vesznek részt szívesen.
  A dúsgazdag üzletember nagybácsi, Invesz Tál anyagi hozzájárulására mindig lehet számítani, csak az a zsugori öccse, Limi Tál folyton igyekszik visszafogni adakozó kedvét.
  A remek politikai érzékkel megáldott Reprezen Tál kiválóan képviseli a családot különféle rendezvényeken .
  Az elkötelezett Agi Tál nővérem élen jár a meggyőzésben, de Reflek Tál igyekszik folyton ellentmondani neki.
  Medi Tálhoz bármikor fordulhatunk átgondolt és megnyugtató tanácsokért.
  Szalu Tál unokaöcsém éppen katonaidejét tölti a hadseregben.
  Bevásárolni Kós Tál nagynéném szokott a piacon, mert ő mindig tudja, hogy mi mennyibe kerül, és általában Lici Tál is elkíséri, mert nagyon szeret alkudozni a kofákkal.
  A kitűnő hanggal megáldott Kán Tál folyton dalol, zenész fivére Trombi Tál pedig hangszeren kíséri (a kamasz Mu Tál átmenetileg nem énekel velük.)
  Sajnos a múlt év során három családtaggal is kevesebben lettünk: két unokatestvér, Dezer Tál és Konver Tál külföldre távozott, a kilencven éves Exi Tál néni pedig végelgyengülésben elhunyt. Őt az utolsó időkben már csak Ágy Tál vigasztalta.

  (A világ melyik nyelve tud még ilyeneket?) "
  Tilinger Istvánné és mariszko kedveli ezt.
 11. Egyszer nagy árvíz volt egy faluban, mindenkinek sikerült elmenekülnie, csak a papnak nem. Felmászott a templomtorony tetejére, és ott így imádkozott. "Kérlek Istenem, ments meg a vízbefulladástól!"
  Nemsokára jött egy csónak, odament hozzá, és kérték, hogy szálljon be. Azt válaszolta, hogy nem megy, mert őt Isten fogja megmenteni. Hiába győzködték, hogy hamarosan el fog merülni a templomtorony is, nem volt hajlandó beszállni. Kisvártatva egy másik csónak vetődött arra, de ő ugyanúgy elküldte őket. Azután jött még egy harmadik csónak, de a pap abba sem szállt be.
  Végül megfulladt. A mennyben Isten előtt állva megkérdezte: "Uram, imádkoztam hozzád, hittem Benned, és mégis megfulladtam. Miért nem segítettél?"
  "Fiam-szólt Isten-küldtem három csónakot is érted, hogy segítsek, de Te egyik segítségemet sem fogadtad el!"

  Egy volt tanítványom mesélte ezt a tanmesét. Nagyon sokat segített vele.
  Ugyanis hasonló helyzetbe kerültem. Két csónakot már elküldtem. Nem olyan régen érkezett a harmadik, amibe beszálltam. Biztosan tudom, nem lett volna több.

  Sokat tanulok egykori tanítványaimtól. Hálás vagyok ezért!
  Szilvicsko és mariszko kedveli ezt.
 12. Egy nagyon kedves anyukától kaptam a következő verset.
  Csak zárójelben jegyzem meg, hogy mindhárom gyermekének én voltam, vagyok az osztályfőnöke. ( vannak véletlenek? )

  Köszönöm mindenkinek, akik hazudtak nekem;
  mert ők mutatták meg az igazság erejét.

  Köszönöm mindenkinek, akik a békességemet zavarták; mert ők tettek engem erőssé, azért küzdeni.

  Köszönöm mindenkinek, akik engem megsértettek; mert ők tanítottak meg engem fájdalomban nőni.

  De mindenekelőtt köszönöm azoknak, akik
  engem úgy szeretnek, amilyen vagyok;
  mert ők adják nekem az erőt az élethez.
 13. Köszönöm szépen mindenkinek, aki a dicséret hangján szólt hozzá a versekhez.
  Úgy köszönöm, hogy a dicséret valójában a költőket illeti. Azokat a költőket, akik örömöt szereznek gyermekeinknek és nekünk azzal, hogy mívesen írják le gondolatainkat, érzéseinket.
  mariszko kedveli ezt.
 14. Gyertyát gyújtok érte.

  [​IMG] [​IMG]


  Nyugodj békében.
 15. Részletek Jókai Mór elbeszéléséből:

  "Élt egyszer egy szegény csizmadia itt ebben a nagy Pestvárosban, aki semmiképpen sem tudott a mesterségéből meggazdagodni. ...
  Egy karácsonyestén János mester későn tért haza a nagy szaladgálásból, mindenféle kész munkákat vitt haza, kevés pénzecskét szedett be; ami ismét a mesterségéhez, meg a napi szükségek fedezésére kellett. Hazafelé futtában minden utcaszegleten látott aranyos, ezüstös báránykákkal, cukorbabákkal rakott asztalokat, amiket jámbor kofák árulgatnak olyan gyermekek számára, akik magukat jól viselik; meg is kérdik elébb, hogy a rossz gyermekeknek ne adjanak el belőle; János mester egy-egy helyen meg is állt: talán venni kellene belőle? micsoda? mind a kilencnek? Az sok volna. Egynek vegyen? Hogy a többi azután irigykedjék rá. Nem; majd ad ő nekik más karácsonyi ajándékot, szépet is, jót is, ami el sem törik, el sem kopik, s aminek valamennyi örülhet, mégsem veheti el a másiktól.
  – No gyerekek: egy, kettő, három, négy; mind itt vagytok, – szólt, haza érkezve kilencfejű családja körébe. – Tudjátok-e azt, hogy ma van karácsonyestéje? Ünnep ám ez. Nagyon örvendetes ünnep. Ma este nem dolgozunk semmit, hanem örülünk valamennyien.
  A gyerekek úgy örültek annak, hogy ma örülni kell, majd felvették a házat. ...
  Ez a gazdag úr éppen nyolcadik szobájában ült ez este, és azon gondolkozott, hogy miért nincs az ételnek íze? miért nincs a hirlapokban semmi érdekes? miért nincs e nagy szobákban elég levegő? miért nincs a ruganyos ágyban csendes álom? amidőn János mester földszinti szobájából elkezdett elébb lassan, aztán mindig erősebben hangzani föl hozzá ama vidámságra ösztönző ének.
  Eleinte nem akart rá ügyelni, hogy majd vége szakad, hanem a mikor már tizedszer is újra kezdték, nem állhatta tovább a dolgot.
  Összemorzsolta kialudt szivarát, s lement maga hálókabátban a csizmadia szállására. ...De sok gyermeke van kendnek.
  – Van biz, nagyságos uram, kicsiny is, nagy is. Sok száj, mikor evésre kerül a dolog.
  – Még több száj, mikor énekelnek. Hallja kend János mester, én kendet szerencsés emberré akarom tenni. Adjon nekem egyet ide a gyermekei közől, én azt fiammá fogadom, felneveltetem, eljár velem utazni külföldre, lesz belőle úr, a többieket is segítheti.
  János mester szörnyű szemeket meresztett erre a mondásra; nagy szó volt az! egy gyermeket úrrá tenni. Kinek ne ütne ez szeget a fejébe?
  – Hogyne adná? Persze, hogy odaadja! hiszen az nagy szerencse.
  – No válasszon kend közőlök hamar egyet; aztán menjünk. – János mester hozzáfogott a választáshoz: ...
  Nem lehet, nagyságos uram, nem lehet. Kérjen tőlem akármit a világon, de gyerekemet egyiket sem adhatom senkinek, ha már az úr Isten nekem adta őket.A gazdag úr azt mondta rá, hogy ő lássa, hanem hát legalább annyit tegyen meg a kedvéért, hogy ne énekeljen többet gyermekeivel ide alant, s fogadjon el tőle ezer pengőt ezért az áldozatért. ...
  Nagyságos jó uram! instálom alássan, vegye vissza a pénzt, hadd ne legyen enyim, hadd énekeljek én, mikor nekem tetszik; mert az több ezer forintnál.
  Azzal letette az asztalra a bankót s nyargalt vissza az övéihez, sorba csókolta valamennyit, sorba állítá orgonasíp gyanánt, közéjük ült alacsony székére, s rákezdék tiszta szívből újra:
  „Krisztus urunknak áldott születésén.”
  S olyan-olyan jó kedvük volt, mintha övék volna az a nagy ház. Akié pedig volt az a nagy ház, nagy egyedül járt kilenc szobáján keresztül, s gondolkozott magában, hogy vajon mi örülni valót talál más ember ebben a nagy unalmas világban."
  mariszko kedveli ezt.