Szín
Háttérszín
Háttérkép
Szegély színe
Font Type
Font Size
 1. Az ámítástechnika előtti időben született dal a mai feltöltés. A második és egyben befejező darab. Inkább érdekességnek szánom. Az ember minden időben azt használja zajkeltésre, amihez hozzáfér.

  A mai eszközök, sokkal több lehetőséget biztosítanak, ám a játékos ember minden időben megtalálja az utat.

  A felhasznált eszközök, egy Unitra szalagos magnó, egy Casio Ca-110 keyboard és egy Hohner c-s szoprán furulya. Érdekes hangját a szélesebb befúvónyílásnak köszönheti.


  tavaszka és Frank Duo kedveli ezt.
 2. Egy tavalyi élő fellépés zárószámait osztom ma meg. Külön köszönetet szeretnék mondani Jakab Sándor tisztelendő úrnak, a támogatásért. és a felvételekért. 3. A mai feltöltés Édesanyám kérésére került a listámra. Egy érdekes történettel bíró zsoltár. Bár olvastam már más állítást is de a legtöbb forrás szerint ennek az éneknek az eredete a következő. Szöveg: William Cowper (1731-1800), Vargha Gyuláné fordítása
  Dallam: Maár Margit, 1920  God moves in a mysterious way
  His wonders to perform;
  He plants His footsteps in the sea
  And rides upon the storm.

  Deep in unfathomable mines
  Of never failing skill
  He treasures up His bright designs
  And works His sovereign will.

  Ye fearful saints, fresh courage take;
  The clouds ye so much dread
  Are big with mercy and shall break
  In blessings on your head.

  Judge not the Lord by feeble sense,
  But trust Him for His grace;
  Behind a frowning providence
  He hides a smiling face.

  His purposes will ripen fast,
  Unfolding every hour;
  The bud may have a bitter taste,
  But sweet will be the flower.

  Blind unbelief is sure to err
  And scan His work in vain;
  God is His own interpreter,
  And He will make it plain.


  Az Úr csodásan működik,
  De útja rejtve van;
  Tenger takarja lábnyomát,
  Szelek szárnyán suhan.
  Mint titkos bánya mélyiben,
  Formálja terveit,
  De biztos kézzel hozza föl,
  Mi most még rejtve itt.


  2. Bölcs terveit megérleli,
  Rügyet fakaszt az ág.
  S bár mit sem ígér bimbaja,
  Pompás lesz a virág.
  Ki kétkedőn boncolja őt,
  Annak választ nem ád,
  De a hívő előtt az Úr
  Megfejti önmagát.


  3. Ne félj tehát, kicsiny csapat,
  Ha rád felleg borul,
  Kegyelmet rejt, s belőle majd
  Áldás esője hull!
  Bízzál az Úrban, rólad Ő
  Meg nem feledkezik,
  Sorsod sötétlő árnya közt
  Szent arca rejtezik!​  Az eredeti nyelven más dallammal énekelik. Az én verziómban a magyar szövegre énekelt dallammal hallhatják, egy Schneider c-s szoprán furulyán. A kíséretet Anvil Studio segítségével kottáztam be és Reason 5-ös verzióval kicsit életszerűbbé tettem a midi-s hangzást. A furulyával egy Audacity segítségével kevertem össze. Ezután egy kis képmanipuláció, egy kis szinkron az elkészült hanggal, és már kész is.
  Igipapa és Beka Holt kedveli ezt.

 4. Egy kis visszatekintés év elején. Milyen is volt a világ az ámítástechnika előtt? Mivel kísérleteztünk akkoriban? Ma egy régebbi felvételemen mutatom meg, hogy régen is megpróbáltunk minden eszközt felhasználni a szomszédok bosszantására. Ebben a dalban kétféle Casio szólal meg, a kíséretet egy CA-110-es adja. A másik egy pici, néha mókás, de a maga korában igen is érdekes hangszíneket produkáló SA-20-as. Mellékzöngeként csak annyit, hogy rengeteg tv-adásban hallottam vissza, azokat az effekteteket, amik már ennek az ősrégi gyerekjáték fegyvertárában is szerepeltek.

  A szólóhangszer meglepő módon egy furulya lesz ismét. Egy Hohner c-s, széles befúvó nyílással rendelkező, erőteljes hanggal bíró furulya. elsősorban az alsó oktávja használható, de azzal érdekes hangokat lehet előcsalogatni. Ebben az egyvelegben egy dünnyögős furulyaszó hallható.

  Az eredeti felvétel egy Unitra szalagos magnó play back technikáját kihasználva készült. Ám ennek a minősége ma már kifogásolható, megosztásra használhatatlan lenne, ha nem kapok segítséget a javításban. Audio-sound: Dudás Gyula D GY- REM. Köszönöm szépen!

 5. Egy nagyon régen, mostoha körülmények között rögzített dal, mai felvételét szeretném megosztani, ezzel a videóval. A technika azóta ugrott annyit előre, hogy néha hallatszik a furulya felső oktávja, házi eszközökkel is.  Lement a Nap a maga járásán,

  Sárga rigó szól a Tisza partján.

  Sárga rigó meg a fülemile,

  Szép a rózsám, hogy váljak meg tőle?  Ha meghalok, temetőbe visznek.

  A síromra fakeresztet tesznek.

  Jöjj ki hozzám holdvilágos este,

  Úgy borulj le a sírkeresztemre.
  Beka Holt és Moldovai Antal kedveli ezt.
 6. Gyermekkori emlékek, ötven éves képek keverése a jelenkor videojával. Az akkor szőke kisfiú ma már őszülő nagyapa. A szóló hangszert tavaly vettem. Azóta többfele jártunk együtt és jó barátságot kötöttünk.

  Az idén többféle dologgal kísérleteztem. Ez a dal, csak egy játszadozás. Hangokkal, képekkel és az idővel.

  Apám is többször dúdolgatta. Egymás elől csentük a szaloncukrot. Aztán jött a cukor fújogatás, mert ami nem lebeg, az még töltve van.

  A hangszer egy C-s szoprán Schneider furulya. Midiben szerkesztett kíséret, aztán egy kis Reason 5-ös tuning, majd a Audacity-n a keverés, mp 3-ra alakítás.


 7. A tervezett decemberi feltöltések második darabja egy vitatott dal. Éppen a jogvédelem hiánya miatt tudja szaporítani a furulyás oldalamon megjelentetett stílusokat. Nagyon jó példa arra, hogy különböző szakmák által lepittyegett dal, éppen a jogvédelem hiánya miatt terjed el széles körben, ér meg sokszoros feldolgozást.

  Mivel a zene lényege, hogy gerjeszt-e érzést a hallgatóiban, én a szakmai fanyalgások közül csak egyet említenék meg. Ami egyúttal a dal, előttem eddig homályos gyökereire is némi fényt vet.


  Nagyon hasznos a Muszty-Dobay pár sok kiadványa, amik szerintem nem véletlenül népszerűek. Sok ember számára adtak lehetőséget az élő zene gyakorlására. Mivel én is a zeneiskola nélkül tanultam a zenélgetés alapjait, sokszor segítségemre voltak. Nyílván ők más szemmel nézik a dalokat, mint az őket olvasó vagy hallgató emberek. Lehet a hangszer miatt is, de én kimondottam élvezem, mikor ezt a dalt játszom, lehet, hogy egy gitáros ezt más szemmel nézi. :D

  http://b-oldal.blog.hu/2009/05/08/tabortuzi_slagerek_2_interju_a_muszty_dobay_hazasparral

  B-oldal: És melyik az, amelyiktől a hideg ráz ki benneteket?

  Muszty: Van, de nem mondom, mert a közvélemény hatására több ilyen is bekerült a Csalamádékba.
  Dobay: Persze, pl. a „A börtön ablakába” már a könyökén jön ki az embernek… A 20. század elejétől fönnmaradt pár ilyen bluesos börtönballada, pl. „Csak azt ne mondd, hogy hűvös a börtön”, meg a 60-as években „Az alvilágnak nincs romantikája”.
  ”A börtön ablakába” talán a legsilányabb ebből a sorozatból.

  B-oldal: Ki írta "A börtön ablakába..." című, az évek során kvázi népdallá és punk-himnusszá nemesült örökzöldet?

  Muszty: Eredetileg Víg László. Beszéltem vele, ő csak 2 versszakot írt, a többit csak később hallotta.
  Dobay: Azt mondta, hogy a többi, később hozzáköltött versszak miatt nem akarta jogvédeni. Pedig lehet, hogy nagyot kaszált volna vele...

  Ennyit a dal történetéről.

  Az alkalmazott technikai elemek:

  · midi szerkesztés

  · midi wav átalakítás

  · Wav keverése az „élő” hanggal

  · Wav mp3 konvertálás

  · Hang és a képi elemek keverése

 8. A 90. genfi zsoltár – kezdősora szerint: Tebenned bíztunk eleitől fogva – Béza Tódor zsoltároskönyvéből származik, zenéjét Loys Bourgeois szerezte. 1607-től kezdve Szenczi Molnár Albert fordításában a magyar reformátusok énekei közé is bekerült; a 19. századtól kezdve gyakori használata a felekezeti öntudat erősítését szolgálta, egyes vélemények szerint azonban néphimnusz szerepet töltött be. Benedek Elek a legszebb és legnehezebb zsoltárnak tekintette.

  A hagyomány úgy tartja, hogy Bocskai István hajdúi ezt a zsoltárt énekelték harcba indulván.

  Az alkalmazott technikai elemek:

  · midi szerkesztés

  · midi wav átalakítás

  · Wav keverése az „élő” hanggal

  · Wav mp3 konvertálás

  · Hang és a képi elemek keverése


  1. Tebenned bíztunk eleitől fogva, Uram, téged tartottunk hajlékunknak! Mikor még semmi hegyek nem voltanak, Hogy még sem ég, sem föld nem volt formálva, te voltál, és te vagy, erős Isten, És te megmaradsz minden időben.

  2. Az embereket te meg hagyod halni, És ezt mondod az emberi nemzetnek: Légyetek porrá, kik porból lettetek, Mert ezer esztendő előtted annyi, Mint a tegnapnak ő elmúlása És egy éjnek rövid vigyázása.

  3. Szolgáidon láttassad dolgaidat, Dicsőségedet ezeknek fiain! Add értenünk felséges hatalmadat, Mi kegyes Urunk, ó, irgalmas Isten, Minden dolgunkat bírjad, forgassad, Kezeink munkáit igazgassad!
  GYKEREK kedveli ezt.
 9. A dalt először az ausztriai Oberndorf bei Salzburg Szent Miklós-templomában (St.Nikolaikirche) adták elő 1818. december 25-én. Mohr már jóval korábban, 1816-ban megírta a szöveget, de csak az előadást megelőző szentestén kérte meg Grubert, hogy szerezzen dallamot és gitárkíséretet hozzá. Nem tudni, mi adta neki ezt az ötletet; a gitárzene abban az időben inkább a szórakozóhelyeken volt jellemző – a hagyomány úgy tartja, hogy a templom orgonája nem működött; a történet egy népszerű változatában egerek rágták szét a fújtatókat). Gruber először nem értett egyet Mohrral, mert félt, hogy a híveknek nem tetszik majd a gitárkíséret, de végül beleegyezett, és megírta a zenét, melyre hatással voltak Gruber szülőföldjének népzenei hagyományai. Mikor befejezte, már csak pár óra volt hátra a miséig. A karácsonyi misére érkező híveket eleinte meglepte az újítás, hogy gitárkísérettel adják elő az éneket, de végül megkedvelték a dallamot.


  A mai feltöltés, nem a kor hangján szólal meg, de a gitár(hang :D) itt sem mellékes. A többi eszköz a szokásos. Anvill stúdió.Reason 5. Audacity. A furulya ezúttal a Schneider c szoprán.

  cortes kedveli ezt.
 10. Lehet sok, lehet kevés... Valaha ennyi kellett egy arany lemezhez, persze vásárlóban...:D Ám az azóta eltelt idő kicsit felgyorsult.... Ma érdekes adatokat látok a neten....Ám engem nem az ámítás része érdekel az ámítástechnikának.... Ha Johnny Cash Hurt me című száma , amit magam is megnéztem. többször is...2012. ápr. 5. óta ért el 25 milliós QQcsot, Akkor egy kisgrofo video by hun version egy év alatt tudja ezt? Nos maradjunk az én szerényebb eredményemnél....:D Én köszönöm azoknak, akik rám néztek... Én örülök egy 100 000-es számnak is...A műfajt és az arcom ismertségét tekintve...

  Talán eljön az az idő, amikor valóban olyan emberek tudnak csak tenni az asztalra, akik teljesítményre is képesek....Amikor nemcsak a "Kishercegről" ismerik Exupery-t, hanem az Éjszakai repülés sorait többen idézik.... Tudom, hogy csacskaságnak tűnik, pedig nem az....

  Nagyon kellemes meglepetések érnek vén fejjel... De ezt majd eccer máskor....Johnny Cash, vagy a magyar tenni akarók? Mindegyiket szeretem...Ahogy a Pink Floyd hetvenes éveit... Milyen szépen szólt a gitár az ősz gitáros kezében....Én meg csak fújom....Ami megfog és úgy érzem, hogy ki tudom fésülni a lusta vénülő kezemet rá....Közben a világ meg omlik a saját hányadékába....Mi meg fújjuk, pengetjük és meg énekeljük.... Hogy is mondta Exupery...Az embereknek nincsenek kertészeik....Ma a gyerek Mozart ugyanúgy a fogaskerekek közé kerül mint a többiek..... lesz olyan világ, amikor nem?

  Hát ha ebben a világban ennyien néztek rám, az sok....Ha a nagyokat nézem, csak mosolygok....Amatőr vagyok és az is maradok...és ez így a jó.... de egyszer még Tamás álmát meg kell valósítanom....
  [​IMG]
 11. Mire jó az "ámítástechnika"? Például az a korábban kórosnak tűnő ötlet is megvalósítható vele, hogy önmagaddal játsszál el egy furulyaduót. Ez a feltöltés egy vidám hangulatú magyar népdal, amely két furulyán szólal meg. Egy Hohner F-s altfurulyán és egy Schneider c-s szoprán furulyán. Jellegzetes, erős hangú hangszer mind a kettő.

  A faluban nincs több kislány, csak kettő, csak kettő,
  Az egyiket elszerette a jegyző, az jegyző.
  A másik meg a kapuban neveti, neveti,
  Hogy őt meg a segédjegyző szereti, szereti.

  Kiültek a vénasszonyok a padra, a padra.
  Isten tudja, miről folyik a pletyka, a pletyka.
  Nem kérem én a jó Istent csak arra, csak arra,
  Valamennyit ragassza le a padra, a padra.


  mulatos imi kedveli ezt.
 12. Ma egy klasszikus esett játékos kedvem „áldozatául”. Fülbemászó dallam, némi kiegészítésként az eredeti mű kicsit frissebb hangszíneket kapott. Midis szerkesztés az Anvil Studio ingyenes verziójával történt. Ezután kapott egy kis Reason effektet és hangszíneket. A hangfelvétel az Audacity, szintén ingyenes verziójával készült és egy Shure SV100-as mikrofonnal. Miután összekevertem az élő hangot kísérettel, a képszerkesztő számára elfogadható MP3-ra átalakítottam.

  A dalhoz a háttérképet egy telefonos fénykép adja, ami a kedvezőtlen fényviszonyok ellenére is, használhatóan sikerült. Én úgy gondolom, hogy ez a darab is színesebbé teszi a furulyán előadható dalok listáját. A dal egy Schneider szoprán fafurulyán szólal meg, aminek nagyon érdekes hangja van. Nem kell tekergetni a hangszínen, hogy az alsó oktáv is telt, erős hangon szólaljon meg.

  Agostino kedveli ezt.
 13. Nem tudom, hány olyan képet láttam mostanában, ami nem a Photo shop-os villogásról szól. Úgy gondolom, hogy ez mindenképpen egy olyan kép, amiért érdemes gépet cipelni a fotósnak .... :D

  http://canadahun.com/galeria/albums/másoktól.862/
 14. Két dalt töltöttem fel a karácsonykor játszottak közül. Az egyik egy tavalyi zsoltár kicsit újragondolt változata, a másik pedig egy új furulya tesztelése kapcsán került rögzítésre.

  326. Dicsőség mennyben az Istennek! 1855


  A feldolgozásaim alapjául szolgáló link megváltozott, az előző videóimban közreadotthoz képest. A helyes elérési út:
  http://egyhazzene.reformatus.hu/orgon...
  Ebben a videóban egy 2014-ben már játszott ének, 2015-ben újra feldolgozott változata hallható, hangszeres verzióban. A szoftveres zenei kíséretre az „élő” díszt egy Yamaha Alto YRA 27 II altfurulya adja.


  Pásztorok, pásztorok, örvendezve

  Egy kis karácsonyi játszadozás. Az új juharfa Schneider ne hiába legyen a furulyáim között. Egy C-s szoprán furulya tesztelése, meg a karácsonyi hangulat hozta létre ezt a felvételt. Szenteste élőben is teszteltem új furulyámat. Kellemes kezdet volt. Érdekes hangja van. Erősítő nélkül is betöltötte a templomot. A kezdeti lépések után, úgy érzem, hogy az alsó oktáv szebben szól, mint egy átlagos fafurulyán. remélem ebben más is meg fog erősíteni.

  A kíséretet a már szokásosnak mondható módon készítettem el. Anvil kottázott, ezt Reason beszippantotta, és komolyabb hangszíneket adott neki. Audacity pedig összevarázsolta a furulya és az „ámítógép” hangját.

 15. 2015 november 21.-én a Terepjárók DSE rendezvényén jártam, Székesfehérváron. Köszönöm a lehetőséget. Érdekes este volt, kedvesen fogadtak. További bíztatást ad a zenélgetéshez a sok énekes kedvű ember. Aki pedig a keze munkájával is hozzájárult az estéhez és az ajándékaimhoz, nekik ez úton is köszönetemet szeretném kifejezni.

  [​IMG]