Kanadában privatizálták a menekültválságot

Kanada 2015 végén jelentette be, hogy 50 ezer szíriai menekültet fogad be. Ráadásul főleg a veszélyeztetettebb csoportok tagjait várták: nőket, gyermekeket, családokat és az LMBTQ-közösség tagjait.

A letelepedési programban nem csak az állam vett részt, a kanadai lakosság egy része is lelkesen jelentkezett, hogy befogadhassanak a családjukba szír menekülteket. Átlagos állampolgárok ezrei, saját pénzüket és idejüket nem sajnálva vállalták, hogy hozzászoktatják az új élethez a befogadottakat, megtanítják nekik azokat a dolgokat, amik a kanadai boldogulásukhoz szükségesek. A program, az ilyen befogadások egy évre szóltak. Ez most járt le, és eddig nem volt egyértelmű,

mi fog történni a 13. hónapban?
A New York Times cikksorozatot szentelt a témának, alaposan bemutatják például a kanadai nyugdíjas Liz Starkot, aki egy egész évig lelkesen foglalkozott Mouhamad és Wissam al-Hajj-dzsal és négy gyermekükkel. Egy éven keresztül a kanadai állam a szír család nevében utalt lakbért Liz Starknak, és fizette a család legalapvetőbb dolgait. Ennek most vége, de úgy néz ki, nem volt hiábavaló ez az egy év.


A program végére rengeteget fejlődött a hazájukban földművesként dolgozó házaspár. Megtanulták, hogy működik egy modern lakossági bankrendszer, és már saját maguk kezelik a folyószámláikat, amiket a kanadai államtól kaptak a megérkezésükkor. A 36 éves Mouhamad állást is kapott egy közel-keleti étterem konyhájában. Az áruházak, boltok logóiban a betűket már el tudja olvasni és a helyi közlekedési táblákat is felismeri. A gyerekek életükben először iskolába járnak, angolul és franciául tanulnak, sportolnak, versenyeket nyernek. Nagyon szeretik például a jégkorcsolyát, amiről valószínűleg nem is hallottak volna, ha szülőföldjükön maradnak.

Pedig Mouhammad a program elején azon gondolkodott, hogy visszamegy Szíriába.
"Nem bírom megtanulni ezt az új nyelvet. Egy éve vagyok Kanadában, és csak néhány szót értek." – mondta akkor kétségbeesetten. A program végére azonban beilleszkedett, megszokta az új életet, a munkahelyén még fizetésemelést is kapott.

Több önállóság
A letelepedési program finanszírozása egyszerre megy állami és magán forrásokból. Van, aki saját pénzt tesz az integrációba, van, aki csak arra vállalkozik, hogy furikázza a családot, esetleg megcsinálja a házi feladatot a gyerekekkel. A magánszponzorok a 13. hónap kezdetével dönthetnek arról, folytatják-e a segítségnyújtást. A Hajj család támogatói úgy döntöttek, nem fogják. De nem hirtelen egyik napról a másikra vonták vissza az összes támogatást, hanem fokozatosan szoktatták a családot az önellátásra.

Egy menekültek beilleszkedésével foglalkozó állami alkalmazott, Sam Nammoura azt állítja, az a legjobb döntés, ahogy a Hajj család támogatói döntöttek. Sokszor a magánszponzorok annyira hisznek az integráció fontosságában, hogy gyakorlatilag túlszeretik a menekülteket, akik ezért annyi gondoskodást kapnak, hogy nem tanulnak meg gondoskodni magukról, nem tanulják meg, milyen lesz saját lábon megállni a kanadai társadalomban. Az egyik támogató például szabadidejében elvállalta, hogy elviszi a család gyerekeit az iskolán túli elfoglaltságokra, például úszásoktatásra. Kocsival szállította a gyerekeket rendszeresen, mígnem egyszer csak bejelentette, hogy többet nem fogja, legyen az már a szülők dolga.

15742513_caff0804b31f6177cd56c4789e07d6e1_wm.jpg

Fotó: Drew Angerer / Getty Images Hungary
Azonban a szülőknek nem segített abban, hogyan kell tömegközlekedéssel elvinni a gyerekeket az uszodába. Közvetlenül ezután a gyerek nem is jutott el a heti úszásra. Ez intő jel volt, a szponzorok érezték, hogy nem lehet a támogatást egyik napról a másikra elvenni a családtól. A segítők közösen megbeszélték, elkezdenek távolodni a családtól, de lassan, fokozatosan.

A menekültek fele önállósodott egy év alatt
A kanadai állami statisztikák szerint a Hajj családhoz hasonló vegyes rendszerben befogadott menekült családoknál, tehát ahol az állami intézmények mellett magánemberek is segítenek a beilleszkedésben, a felnőttek 50 százaléka már teljes munkaidőben dolgozik, mire a program véget ér. Ez igazi sikernek számít 12 hónap után, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a másik felnőtt jó eséllyel gyermeket nevel, emiatt nem tud munkába állni.

Ezzel szemben azok a menekültek, akik a 12 hónapjukat kizárólag állami szereplőkkel töltötték, például szállókon, nekik csupán a 10 százalékuk dolgozik teljes állásban a program végére. (Bár ehhez az is hozzátartozik, hogy többnyire ők azok, akik egészségügyi problémákkal küzdenek vagy kevésbé iskolázottak – épp ezek miatt kevésbé kapósak a menekülteket befogadni kívánó kanadaiak körében, hiába van nekik nagyobb szükségük a több segítségre.)

A kanadai program sikere miatt egyre több ország gondolkodik hasonló programokban. A briteknél és az argentinoknál már megkezdődtek az első kísérleti programok a magánosított integrációban és a szakemberek arra számítanak, hogy egyre több ország kezdi meg a menekültek ilyen jellegű befogadását. Főleg, hogy

az önkéntes befogadást a jobboldali pártok sem ellenzik olyan hevesen, mint az állami betelepítési programokat.
Még a jelenleg ellenzékben lévő kanadai Konzervatív Párt, akik folyamatosan kritizálják a liberális kormányt, amiért újabb és újabb menekülteket fogad be (2015 vége óta újabb 40 ezer szíriai érkezett Kanadába), még ők is támogatták, hogy növeljék az állampolgárok által önkéntesen befogadható menekültek számát.

Az igazi sikert csak hosszútávon lehet megítélni
Jelenleg a program sikerességét hangoztatók arra hivatkoznak, hogy a felnőtt szírek fele dolgozik. Pedig az igazi változás a gyermekek életében fog látszódni a szakemberek szerint, akik azt gondolják, ha a menekült gyermekek legyőzik a kezdeti nehézségeiket az iskolában, elsajátítják az angolt és a franciát, akkor utána az iskolapadból úgy kerülnek ki, mint bármelyik másik kanadai gyerek. Mindenki abban bízik, hogy az iskolarendszerben eltöltött évek eltörlik a gyerekek közötti egyenlőtlenséget. A Hajj családnál ez úgy látszik menni fog, a gyerekek egy év alatt megtanultak angolul olvasni.

Miközben Európában és az USA-ban átrajzolta a politikai térképet a menekültválság és azzal a bezárkózást hirdető pártok felemelkedése, sok kanadai úgy fogja fel a programot, mint egy nagy generációs befektetést az ország jövőjébe, és egyelőre úgy néz ki, nem tévednek.

(A New York Times teljes cikksorozatát a kanadai integrációs programról itt lehet elolvasni.)

15742459_ae1288fdb88ffa9408b5d64be3aeba24_wm.jpg
 
Ha jol emlékszem több mind 4 nö van a filmben, legalább kettö fejkendöt hord de nem a vallásuk alapján definiálják magukat.
-

Mit szolnál hozzá ha téged nem a neveden szolitanának hanem "egy keresztény" lennél a milliokbol és minden embertelenséget amit ennek a szimbolumnak a nevében elkövetett a világ a te számládra irnának?
-
i0AZz.jpg

-
Menekültek akikröl te beszélsz most érkeztek, számtalan tanulmány igazolja, hogy a többség ahogy csak lehet szeretne visszatérni a hazájába. Az ittartozkodási papirok is csak erre jogositanak. Asyl még nem állampolgárság.
-
Egy kicsit erös tabak azt mondani: "eszük ágában sincs a maguk (eredeti országának) barbár szokásait követni!"
-
Egészen biztos vannak országok barbár szokásokkal, mind a bikaviadal, kakas-lefejezés, törpe-dobálás, vagy keresztre szögezés de nem minden lakos osztja ezt a barbárságot.
-
toromaltratado.jpg

-
kreuzigung2.jpg

-
Tudod integrálodni nem lehet egyedül az két párt munkája.
Mo.-on nem lehetne integrálodni mert a pakátok ezt eleve megakadályozzák.
-
Nagyon értekes amit az államtitkárságig vivö magyar asszony mond a filmben. Egy helyen a beszédtéma a nyelv fontossága volt, milyen fontos, hogy jol beszéljen németül az ember. "Ha érzem, hogy nincs bizalom velem szemben akkor bizonytalan leszek..." mondta.
-
Rengeteg sikeres integratio van csak nem akartok rolla tudomást venni, kipikirozzátok a büncselekményket a kontinensröl és nem állitotok vele szemben olyan eseteket amik ettöl eltéröek.
-
A nyugateuropai országok sikere (de hozzátenném az USA-t és Kanadát is) elképzelhetetlen lenne a bevándorlok teljesitménye nélkül.

Ernő, nekem a fejkendő se tetszik ha már szóbahoztad. De azt még elviselem, mert igyekszem úgy felfogni hogy fázik a feje mert melegebb éghajlat alól jött. Én azonban a FÁTYOLRÓL meg a BURKÁRÓL beszéltem, s magad is bevallottad hogy olyan nincs a filmen szereplő nőkön!

Ezek a szememben igenis vallási jelképek, s plusz a nők elnyomásának szimbólumai. Akár tetszik neked akár nem, így gondolom.

Ezzel szembe meg ne azt állítsd hogy én keresztény vagyok mert nem tartom magamat annak. Kereszténynek tartott országból származom, ennyi igaz. Amennyiben valami arab országba kéne MENEKÜLNÖM, és ott én úgy mennék ki az utcára hogy egy nagy feszület lóg a nyakamban, nos, mit gondolsz mi történne? Szerintem az a minimum hogy nagyon furcsán néznének rám, nem sokan barátkoznának velem, mert VALLÁSI JELKÉPNEK tartanák, jogosan amúgy, sőt, az lenne a véleményük hogy HECCELEM ŐKET, kérkedek a vallási másságommal, és NEM AKAROK BEILLESZKEDNI.

És mindezt jogosan gondolnák vagy nem?

De ez csak elvont példa volt mert mint említettem én nem vagyok keresztény, s ezt tudod is jól rólam. Eszembe se lenne ilyet tenni.

Igazából még a burka se annyira a vallási jelkép mivolta végett zavar engem, hanem mert a női nem elnyomásának szimbóluma. Neked bevallom, jobban irritál mint a félhold, holott az utóbbi is vallási jelkép. Csak tudod a vallásokat egyformán leszarom, a kereszténységet is és az iszlámot is, DE NEM SZAROM LE A NŐKET. Sajnálom őket, segíteni akarok nekik... ezek után ha mégis burkában látok egy nőt mert olyan ostoba hogy még itt nálunk is ebben jár holott nem kötelező, s ő maga védi saját nemének megalázását, hát tudod... na inkább nem folytatom.
 
Ja, borzot én is ettem igaz csak kolbászként. De kifelejtettem a listából. Békát még nem ettem, nem mintha ne lennék rá hajlandó, de az azért rizikós mert van amelyik mérgező, és nem tudom ami békát megfogok épp ehető-e. Ahhoz meg drága hogy megvegyem a boltban. Legalábbis Magyarországon még nem is láttam árulni, s feltételeztem ha van is neki valami speciális üzlet, nem az én fizetésemhez van szabva az ára. De amúgy ha alkalmam nyílna rá, simán megenném, miért is ne! De még a mindenféle kínai bogárételeket is, persze azokat tényleg csak akkor ha valami szakavatott szakács készíti el szakszerűen.
A Nagycsarnokban lehet kapni békacombot.
 
ez is butasag
nem lehet a legnagyobb mert amerika nagyobb ott minden feher meg fekete migrans volt valamikor es sokkal tobben vannak
es a vatikan az egy intezmeny
A vatikán egy állam. Te mondád, hogy minden egyes lakosa bevándorló. Akkor mégis a legnagyobb. Nem abszolút értelemben, hanem arányaiban.
 
igaz nagyon
en nem ertek nemetul de tenyleg nagy dolog hogy egy migrans no ot gyerekel alamtitkar lehet odaki
biztos ahonnan jott nem vitte volna semmire nem is tanulhatot volna
it meg megtanult nemetul es kariert csinalt nem is akarmilyet ot gyerekkel
ez a nagy dolog!!

Az államtitkár hölgy Mo.-rol jött 30 évvel ezelött, ha jol tudom még mindig magyar állampolgár.
-
Mind nönek egészen bizos kevesebb esélye lett volna Mo.-on bekerülni a kormányba, ott még a Laszlok-bol is több van mind nökböl. :)
-
 
A vatikán egy állam. Te mondád, hogy minden egyes lakosa bevándorló. Akkor mégis a legnagyobb. Nem abszolút értelemben, hanem arányaiban.
a vatikan a katolikusok vezetoje a papaval egyutt
attol meg lehet allam is de az masodlagos
a templomba a pap nem ugy beszel a paparol mint egy kiralyrol hanem mint vezetorol
tehat inkab intezmeny
 
Az államtitkár hölgy Mo.-rol jött 30 évvel ezelött, ha jol tudom még mindig magyar állampolgár.
jaja
biztos nem is kapott menekultjogot vagy alampolgarsagot de nem baj elvan igy is jol
ithon biztos nem lehetne egy afgan no alamtitkar
Mind nönek egészen bizos kevesebb esélye lett volna Mo.-on bekerülni a kormányba, ott még a Laszlok-bol is több van mind nökböl.
igaz nagyon
 
Nomég.
Breier Zsuzsát lemigránsozni egyszerűen pofátlanság. Ugyanis nem ő "találta meg a helyét" Németországban, hanem Németországot érte az a megtiszteltetés, hogy Breier Zsuzsa dolgozik neki. ITT az, amit hirtelen lehet tudni Breier Zsuzsáról.
Esetleg még tudható néhány "migráns", aki "megtalálta a helyét"? Pl. ezen az alapon az argentin Ferenc pápát is ide lehetne sorolni kellő vállveregetések kíséretében, hogy "megtalálta a helyét" a Vatikánban.

Mindenki migráns amikor elhagyja a korábbi lakohelyét.
Abban igazad van, hogy 30 évi németországi ittartozkodás után már törzslakonak számit.
-
Természetes, hogy örülünk neki, hogy a hölgy itt él, velünk dolgozik, szemlétomást ö is elégedet. Ahogy mondja, csodálatos érzés, hogy anyi különbözö emberrel megtudja magát értetni németül.
-
Az emberek itt örülnek a sokféleségnek, itt nem mondja nekik senki, hogy nehogy megzavarja az ország "genetikai homogenitását" és föleg nem egy államfö.
-
A filmben megemlitett sikeres hölgyek "mögött van migratio".
Migráns ember nincsen, az csak egy magyar kifejezés, azt jelenti a számotokra "egy másfajta állat".
 
A Nagycsarnokban lehet kapni békacombot.
Most már túl messzire van tőlem. De esetleg majd itt errefelé körülnézek, van-e. Garnélarák, az van errefelé, előre megfőzve is, mirelit áruként, többször ettem azt is már, és nagyon ízlik. Az a neve errefelé hogy SHRIMP. Na, az is kimaradt a fenti listából...
 
a vatikan a katolikusok vezetoje a papaval egyutt
attol meg lehet allam is de az masodlagos
a templomba a pap nem ugy beszel a paparol mint egy kiralyrol hanem mint vezetorol
tehat inkab intezmeny
Attól még a Vatikán állam. https://hu.wikipedia.org/wiki/Vatikán
Nem tudom, mikor születtél, de hajdan a Szovjetunióról is úgy beszéltek, mint intézményről, amely vezeti a szocialista tábort, mégis állam volt.
 
Igazából még a burka se annyira a vallási jelkép mivolta végett zavar engem, hanem mert a
női nem elnyomásának szimbóluma.
Sajnálom őket, segíteni akarok nekik... ezek után ha mégis burkában látok egy nőt mert olyan ostoba hogy még itt nálunk is ebben jár holott nem kötelező, s ő maga védi saját nemének megalázását, hát tudod... na inkább nem folytatom.
huuuuuuu ekkora butasagot az elmult fel evszazadban nem hallottam
noi elnyomas szimboluma egy percig SEM tartja SENKI annak
beszeltel akar eggyel is hogy miert hordja ??
elmondak volna ,hogy onszantabol azert mert ugy erzi jol magat
kb. ugyanazert amiert napszemuveget teszel vagy alsogatyat veszel az sem fontos egyik sem sot a zokni sem
nem kernek a segitsegedbol a tudatlansagodat pedig potold vanra konyv
 
Mindenki migráns amikor elhagyja a korábbi lakohelyét.
Abban igazad van, hogy 30 évi németországi ittartozkodás után már törzslakonak számit.
-
Természetes, hogy örülünk neki, hogy a hölgy itt él, velünk dolgozik, szemlétomást ö is elégedet. Ahogy mondja, csodálatos érzés, hogy anyi különbözö emberrel megtudja magát értetni németül.
-
Az emberek itt örülnek a sokféleségnek, itt nem mondja nekik senki, hogy nehogy megzavarja az ország "genetikai homogenitását" és föleg nem egy államfö.
jaja
es magyar allampolgar de nem akar hazajonni amig orban van itt hatalmon
meg lehet erteni
 
Mindenki migráns amikor elhagyja a korábbi lakohelyét.
Abban igazad van, hogy 30 évi németországi ittartozkodás után már törzslakonak számit.
-
Természetes, hogy örülünk neki, hogy a hölgy itt él, velünk dolgozik, szemlétomást ö is elégedet. Ahogy mondja, csodálatos érzés, hogy anyi különbözö emberrel megtudja magát értetni németül.
-
Az emberek itt örülnek a sokféleségnek, itt nem mondja nekik senki, hogy nehogy megzavarja az ország "genetikai homogenitását" és föleg nem egy államfö.
-
A filmben megemlitett sikeres hölgyek "mögött van migratio".
Migráns ember nincsen,
az csak egy magyar kifejezés, azt jelenti a számotokra "egy másfajta állat".
Figyelj, lehet, hogy te olyan környéken élsz, ahol a szomszédaid is bevándorlók és örülnek a genetikai sokszínűségnek. Valami fogalmam nekem is van a németek idegenszeretetéről. Semmiféle privát tapasztalatom nem támasztja alá az általad terjesztett eszméket. Nem ellenségesek, mert nem mernek azok lenni, de hogy örülnének... ez nem enyhe túlzás.
 
huuuuuuu ekkora butasagot az elmult fel evszazadban nem hallottam
noi elnyomas szimboluma
beszeltel akar eggyel is hogy miert hordja ??
elmondak volna ,hogy onszantabol azert mert ugy erzi jol magat
kb. ugyanazert amiert napszemuveget teszel vagy alsogatyat veszel az sem fontos egyik sem sot a zokni sem
nem kernek a segisegedbol a tudatlansagodat pedig potold vanra konyv

Azért hordja, mert megszokta. És azért szokta meg, mert RÁKÉNYSZERÍTETTÉK, előbb gyermekként majd fiatalasszonyként, abban a BARBÁR országban ahol korábban élt.

Idefigyelj, ha egy országban az a szokás hogy a burka nélkül utcára menő nőt megölik, miközben a férfiaknak nem kötelező a burka, ott a szememben nem sok vita lehet róla hogy az BARBÁR ország, és ha valaki ezt tagadja, az is automatikusan barbár a szememben. Amennyiben tehát ezt tagadod, te is barbár vagy a szememben. Igenis felvállalom ezt a nézetet.

A BURKA A NŐI NEM ELNYOMÁSÁNAK SZIMBÓLUMA.

Nekem IGENIS ez a véleményem, ebben annál is biztosabb vagyok mint hogy élek. És nem vagyok egyedül e nézetemmel cseppet se, sokan mások is így gondolják ám Nyugat-Európában, nem véletlenül vannak mozgalmak e viselet betiltására...
 
Ajánlom a linket, amit fedetten csatoltam, hátha ad egy kis eligazodást.

Ernoe, megint kevered az ingó firmát Irmával. A keresztrefeszítés szokása a Fülöp szigeteken dívik, az meg már nem annyira Európa, bármennyire is barbár szokás és szeretnéd a nyakunkba varrni.

Akkor még nem voltál Wuppertalban, nem voltál Oberammergauban....
%7B969b5a7e-3665-923a-dd68-b17cbdb9517b%7D.jpeg

-
Mo. on is minden domb tetején ott áll egy deszkára szögezett, a kálváriának nevezett ut televan megkintott embereket ábrázolo comics-okkal.
kinoznak.
-
 
Azért hordja, mert megszokta. És azért szokta meg, mert RÁKÉNYSZERÍTETTÉK,

A BURKA A NŐI NEM ELNYOMÁSÁNAK SZIMBÓLUMA.

Nekem IGENIS ez a véleményem,.
onszantabol veszi fel es senki sem kenyszeriti
ostobasagot orditasz
a velemenyed NEM szamit az a tied
az szamit amit OK maguk allitanak
kerdezz meg egy arab not mit miert tesz
majd elmondja de ugye hiaba mert te azt ugysem erted -nyelvtudas hianya kidomborodik
pedig ha ertened meg ERTENED IS
Ui.: azok a nok ott a burka alatt NEM KERIK hogy te megmentsd oket
koszonik jol vannak a burka -csador - hidzsab - nikab - burkini ect. alatt
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,147
Üzenet
4,806,330
Tagok
615,937
Legújabb tagunk
bsteve_hu
Oldal tetejére