Íróink, művészeink, akik sajna nem élték túl a II. világháborút.

setni

Állandó Tag
Állandó Tag

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Szécsi Ferenc (Dobrica, 1905. május 5.Budapest, 1945. január 7.) magyar író, nyelvész, művelődéstörténész, Szécsi Pál táncdalénekes édesapja.
Szécsi Ferenc nyelvmagyarítással is foglalkozott, a Szentesi Napló 1942. október 10-ei száma közöl néhány példát a kétezer újított magyar szót tartalmazó füzetéből: adminisztrál — elügyit, alumínium — pihefém, artista — tarkaművész, bakfis — suttyólány, bár — duhajda, cvikipuszi — csipicsók, drogéria — gyógyosbolt, gardedám — nővigyázó.[4] Új magyar szavak szótára című művét a Magyar Szemle groteszk ötleteivel feltűnést keltő kis füzetként jellemzi és megjegyzi, hogy a nyelv dolgához csak avatott embernek szabad nyúlnia
. Halálát a halotti anyakönyv szerint aknasérülés okozta.
1679562316250.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
...s mások sem élték túl....
Ma van a roma holokauszt áldozatainak emléknapja.
„A sok cigányt mind elvitték, nagy árkokat ásni vitték.
A nagy árok lassan mélyül, víz bugyog fel a mélyérül.
Szegény fiúk, mind mifajták, a csendőrök űzik-hajtják,
Verik őket, kapják kézre, lemaradót puskavégre.
Az a nagy árok minek kell, a fekete, feneketlen?
Nem tudják, honnan is tudnák, csendőröktől meg nem tudják!
Ha tudnák, hogy minek ásnak, hogy maguknak, hogy nem másnak,
maguknak, a többieknek, asszonyoknak, gyerekeknek.”
(Choli Daróczi József: Elvitték a cigányokat)
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudom hogy már sokadszor megemlékeztem Szerb Antalról de, számomra fontos hogy mindig beszéljünk róla mert a kultúrában bármikor felbukkanhat egy hasonló ordas eszme.
1901. május 1-jén született az egyik legeurópaibb magyar író, Szerb Antal, akit azonban halálra vertek Magyarországon.
hazánkban keretlegények végeztek vele munkaszolgálatosként, nem sokkal azután, hogy "Magyar irodalomtörténet" című művét 1943-ban betiltották és kivonták minden magyar iskolai könyvtárból, mintegy iskolatejprogram helyett. Végül is minden idők legszórakoztatóbb magyar irodalomtörténetéről van szó, csak hát Szerb Antal olyanokat állított, hogy "a nemzetiséget nem a vér határozza meg, hanem az elszánás".
Szerb azt írta, hogy "a tudós egyetlen földi jutalma a kartársak irigysége", és hát egy pöppet kevésbé népszerű és tehetséges tanár, Palló Imre képviselő biztos irigyelte, mikor úgy gondolta, felnyomja a "Magyar irodalomtörténet" szerzőjét, miként patikához vagy kerthez is úgy lehetett legkönnyebben hozzájutni a 20. században, ha jelentettük, hogy a szomszéd zsidó, kommunista, fasiszta, kulák vagy migráns. A Nemzeti Front képviselője képzőművészeti és őstörténeti kiruccanásai után 1942 decemberében interpellálta Szinyei Merse Jenő kultuszminisztert „Szerb Antal értékromboló irodalomtörténete tárgyában”.
. A nevezetes interpellációt Baky László későbbi zsidódeportáló belügyi államtitkár „Égessük el a könyvet!” beszólása színesítette, egy másik képviselő pedig azt a poént lőtte el, hogy „szerb is meg zsidó is”,
bevonultatták munkaszolgálatosnak, és 1945. január 27-én halálra verték Balfon. Így végezte Magyarországon a legjobb magyar irodalomtörténet írója.
1714589412058.png
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Ismeretlenek ledöntötték Radnóti Miklós költő győri mellszobrát – jelentette be Facebook-oldalán a Győr-Szol győri közműszolgáltató vállalat. Az esetet jelentették a rendőrségnek, az elkövetőt keresik, a szobrot helyre fogják állítani.
A szobor Győrben, a Zrínyi kórház épülete előtt állt.
Radnótit zsidó származása miatt a második világháború alatt munkaszolgálatra parancsolták ki. A háború vége előtt erőltetett menetben Németország felé irányították a csapatát, Győr felé járásképtelen lett, így a város környékén 21 társával együtt agyonlőtték. A Győr melletti Abdán egy tömegsírba helyezték a testét.
Radnóti.jpg
 
Oldal tetejére