A Négy Vidám Halottmosó Kocsma

icebreaker

Állandó Tag
Állandó Tag
ez az utolsó üzenetem az éteren kerszetöl hozzám hűséges hellgatóim
viszéát
Ugyan mi csak illen eccerű kocsmások vagyunk. Még beszélgetünk is egymással, de mások felé vagyunk annyi tisztelettel, hogy ne barmoljuk össze a környezetüket. Nekünk ez is egyféle környezet. A 19 "értelmes" beírásod elég szépen mutat itt.
Kb 100000000000 helyen leírták, hogy a 20 hozzászólást a szójátékokban szedjétek össze.
Ezt a beírást is leírhattam volna, akár szavanként is, hadd szaporodjanak a beírásaim, de nem teszem.
Ne lepődj meg, ha nem fogadunk teli pohárral.
(Azt meg sem merem pendíteni, hogy esetleg töröld ezt az értelmes 19 beírást....)

Hogy idézzelek: viszéát:)
 
E

elke

Vendég
ojjé vihar volt errefelé nem is egy :) most jólesne egy BB Tramini esetleg Merlott....holnap meló:(
 
E

elke

Vendég
A BB muskotály is fincsi igazad van részvételt meg hagyjad ha már melózni kell Te ne szenvedj:lol: de én most inkább Rád gondoltam hogy hétfő és melózni kell:( meghívhatlak egy málnára?
 

icebreaker

Állandó Tag
Állandó Tag
...Te ne szenvedj:lol: de én most inkább Rád gondoltam hogy hétfő és melózni kell:( meghívhatlak egy málnára?

Köszönöm! Ám most átgondolva ez az egész melózós nyafogás csak hiszti:)
Igazából örülök, hogy van munkám, nem is túl rossz.
(Az már csak az én bajom, hogy már unom, mert 22 éve csinálom ugyanazt, de nemigenvanmódom változtatni)
Köszönöm a mánásat, jól esett:)
 

misslaura

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
sziasztok , :)

hazajöttem , agyon jarkaltam magam , sokmindent lattam ,meg jokat is szorakoztam , oszt honap mán kezdödik a munka
nem is banom man :),
jahh , és en sem vagyok jobb a deákné vásznánal .......elsö utam
a kocsmaba vezet :D
 
E

elke

Vendég
Ugye, hogy ugye:lol: jó, hogy van meló és lehet szeretni is ha másért nem a kollegákért:) Elárulok egy titkot amikor nekem unalmas dolgokat kell csinálni mindig jár az agyam. Gondolkozom ezen-azon és tök jól elvagyok magamban:)
Rendes csajszi vagy Laura így helyes a kocsma fontos kulturális központ....tegnap is bementem egybe....és mennyi érdekességet hallottam másfél perc alatt:lol: Valaki elárulná milyen lehetett a Deákné vászna?
 

icebreaker

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok , :)

jahh , és en sem vagyok jobb a deákné vásznánal .......elsö utam
a kocsmaba vezet :D

Szia!

Megjött az elveszett bár(l)ányka:):) (Tudom, tudom: igazolt, előre bejelentett távollét volt:))
Jóvót? Maj mesélsz valamit?
 
E

elke

Vendég
Szia!

Megjött az elveszett bár(l)ányka:):) (Tudom, tudom: igazolt, előre bejelentett távollét volt:))
Jóvót? Maj mesélsz valamit?


Hahó Ice, szeretem a szójátékaidat:D....még egy málna? bodza? Csipkebogyó? más most nincs, esetleg a legerősebb ital a víz....
 

icebreaker

Állandó Tag
Állandó Tag
ô sem jobb a Deákné vásznánál

Ugye, hogy ugye:lol: jó, hogy van meló és lehet szeretni is ha másért nem a kollegákért:) Elárulok egy titkot amikor nekem unalmas dolgokat kell csinálni mindig jár az agyam. Gondolkozom ezen-azon és tök jól elvagyok magamban:)
Rendes csajszi vagy Laura így helyes a kocsma fontos kulturális központ....tegnap is bementem egybe....és mennyi érdekességet hallottam másfél perc alatt:lol: Valaki elárulná milyen lehetett a Deákné vászna?
Kollegákért? Hmmm....
én különben afféle magányos farkas típus vagyok. Egy horvátországi világítótornyokról szóló filmben az egyik toronyőr beszélt így, amikor kérdezték tőle:
"azért szeret elvonultan élni az emberektől, mert nem szereti őket?
- én szeretem az embereket, csak nem szeretek közöttük élni."
Valahogy így vagyok én is. Talán azért vagyol el ilyen jól, ebben a vírtuális kocsmában, mert veletek, lehet, hogy jobban tudok beszélni, mint azokkal a kollégákkal, akik körülvesznek.

A Deákné vászna: ez hejjessen: a hazabölcse feleségének vászna, akinek annódettókor rőfös üzlete volta Klauzál úccában:)
De igazából ez sem igaz, mert amikoron deáknéról beszélünk, ótómattice mindenki nagybetűsen érti, azaza haza bőcsére való asszó cijjácijóval, megszeméllyesti ezt a kedves női személlyt, akinek pedig ijjen vászonneműhöz nemsok köze volt.
A történet az ősi legendáriumok szerént pedig a következő volt:
(nem én írtam, hanem máshonnan, smástól származó történet)
Megjegyzem a deák aakor még nem vezetéknév volt, hanem afféle írástudó, tehát értelmiségifélét jelentett.
Élt valaha egy deák Máté, falun, aki elszánta magát, hogy ő bizony retkeslábú, repedtsarkú, rossztartású, kormosképű, fonásban-szövésben görnyedetthátú lyányt feleségül nem veszen, csakis olyat, aki , hogymondjam finoman, nyaktól lefelé fitnessz, fölfelé pedig babyface. Na, el is vette egy özvegy megfelelően kényes lányát, Ilkót. Telt múlt az idő, s a diák, hazajővén a munkából, egyre nagyobb kupit talált a lakásban. A koron még a mosogatást nem találták föl, de pl a fehér vásznakat időnként mosták, de szapulták is. A deák egyik barátja azt tanácsolta, hogy tettesse magát halottnak, így majd meglátja, mit tészen az asszony: ha még egy tiszta ingje sincsen. (Máma már nehéz elképzelnünk, hogy mit akart az asszony a tiszta inggel.)
"Jaj uram, jaj uram, háromingő jó uram!
Az egyiket szántam, másikat gondoltam,
Harmadik istentudja, főv, van szapuban."​
Szegény értelmiségi asszony (a korban a textilárut a parasztság még maga-maga állította elő...) hova kapjon? Szövőszéke nincsen -mégha egy kis orsó fonala lyánykorából, ha, egy tökben. (Bio-módon készítették tárolóedényeiket...) Ígyen aztán szegény Máté diák holttetemét használta szövőszékül:
"Lába ujján fonal végét megkötötte vala,
Ritka fogaiban fonált matolála
Lába ujjaira s fogára hálolá."​
Így készült volna tehát a deákné vászna, nonszensz, elképzelhetjük. És há-há, most már ismerős lehet a szitu, hiszen ma is van sok olydolog, ami ílyes kipkedés-kapkodásban, inkább verbalis születik meg. (Merthogy az ura "holtetemét" még szövöszékként valahogy fölhálózta a cérnával a szövéshez, de hogy azon az inget sohase szőtte meg...)​
Tovább nem tűrheté, Máté deák fölugrék:
>>Nem látod-é, kurva leánya, ki vagyok?
Húrt hálolál rám, agg eb, pengő lant vagyok!<<"​

Mesének szép.de ezen kívül találgatás az egész. Ez is olyan szólásunk, amelyiknek eredeti jelentése már elveszett:​
A magyar szólások között akad néhány, amely személynevet tartalmaz. Vajon kik lehettek ezek a "neves", voltaképpen mégis feledésbe merült személyek? Ki volt például az az asszony, akinek a férjét Deáknak hívták, s akinek a vásznáról lemondó rosszallással emlékeznek meg, mindahányszor egy még annál is hitványabb atyánkfiát méltatják ("ô sem jobb a Deákné vásznánál")?
Deáknéról – bármennyire szeretnénk is – nem tudunk semmi konkrétat. Mi fán terem? cím&ucirc;, a magyar szólások és közmondások eredetét vizsgáló kötetében O. Nagy Gábor két magyarázat- lehetôséget említ.
Az ismert nyelvújító, író, Pálóczi Horváth Ádám egy mára végleg elkopott, mondai történetre hivatkozik. Eszerint "a Deákné vászna a padrúl leesett, és mindjárt szösszé vált". Olyan vászonról lehetett tehát szó, amely a legrövidebb idôn belül elenyészett, tönkrement. (De ze szerintem már a boszorkányság ténykörét feszegeti, és ebben nem óhajtok állást foglalni, főleg, ahol a kocsmát főleg női személlek látogatják:)) Erdélyi János irodalomtörténész szerint viszont a deákné, vagyis a falusi tanítóné nevezte a férjét a maga vásznának, akit korhelykedései miatt gyakorta megsulykolt, akárcsak a mosott vásznat. Ez esetben tehát a deákné nem tulajdonnév.
O. Nagy Gábor azt állítja, hogy mindkét magyarázat nélkülözi az "objektivitást", vagyis utólagosan tulajdonított etimológia. Az viszont kétségtelen, hogy az "ô sem jobb a Deákné (vagy deákné) vásznánál" szólás a 16. század közepe elôtt keletkezett, és nemigen vezethetô vissza idegen nyelv&ucirc; mintára!
Na így elelmélkedvén, kezdem a napot, mert hétfőn reggel a gondolkodás igen nehéz testi munka (Máskor is), de főleg, me nemezért fizetnek, és a végén "kiteszik a szűrömet":):)
 

icebreaker

Állandó Tag
Állandó Tag
:D....még egy málna? bodza? Csipkebogyó? más most nincs, esetleg a legerősebb ital a víz....

Így, ebben a sörrendben:)
Aztán nézhetek.
''A víz a legerősebb ital. Egy egész hajót is elbír!''
(de, most tényleg el)
 
E

elke

Vendég
Köszönöm Ice ez jólesett az elmémnek, engem is várnak a teendők a menőkék a nyavaja essen beléje.
Ha magányos tipus vagy húúúúú mi mehet nállad odabenn:).
Köszönöm kiss Legyen szép napod!
 

misslaura

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
sziasztok :)

Elke mondom en , a kocsma a legjobb hely , elbujhatsz , sokmindent megtudhacc , es szorakoztato is a röhöges elkap mennyi furcsa alak megjelenik ott :D , sokszor elkepesztöen okos alakok vannak ott , remelem itt maradsz ! , majd meglatod itt nincs veszekedes :) Ice egy nagyon kedves , edes ferfi es sokat lehet tanulni töle !
Jujj , mostmar tudom mit jelent "ö sem jobb a deakne vasznanal "
Hat az ugy vot , hogy valamikor nagyon regen , (lehettem ugy 16)
internatusban laktam , es ugye nagyon szigoru rend vot , csak engedelyel lehetett kimenni ,de vasarnaponkent footbal mecs vot
es minden jokepü fiu ott vot , hat mit csinaltunk mi lanyok ? kilogtunk a keritesen at ami tenyleg nagyon magas vot :)
valahogy meglathatott az egyik tanarnö , aki a szüleimnek jo ismeröse volt , csak annyit mondott , Laura sem jobb a Deakne vasznanal , valahogy ez a mondas mindeg megmaradt bennem ,
de ,hogy most tugyam meg az igazi jelentöseget ? elkap a röhöges ! :D kösz Ice ( valahogy lehet hogy igaza volt , nem is banom man ! )
majd meg meselek , sziasztok :)
 

icebreaker

Állandó Tag
Állandó Tag
Laura - Summertime

Laura!
Nemér arcba dícsérni.Kocsmába fölleg nem,me akit dícseznek,az attóla perctől gyanús. (és nemcsak rendőrfogalmazóságilag:))
Amúgy ebben a virtolulásos szakeccségben eléggé el lehet lenni. Mosmár lá tom, nem teszik ki a szűrünket, ha összevissza cseverészünk. mer aziváson kívül mit is lehet nebeszélni itten?.
Még bármiről is lehet eszmeregni, mert nincsen OFF:)

Az az internátusos törpénet az teccet. Eszembe jutott, hogy annókor én is hasonlóban voltam, a Vendel utcában, a Francstadtban. Nagy, komor téglaépület, hatalmas vaskapu... NA onna is sokszor szökni kellet. Harmadikos korunkra meg okosodván, az öregmindenes Illés bácsitól néminemű italok leadásautám megszereztük a nagykapu kulcsát, és lemásoltuk. Utána már azeste 9 órás teljes kapuzárás után is tudtunk páran közlekedni. Ígyutólag, már ez is szép emlék, több. mint 3 évtized távlatából.
No egy kis zene Laurának, a többieknek meg kellemetes nyáridőt!:)
Charlie Parker - Oscar Peterson - Stan Getz - Gershwin
Laura - Summertime - Jazz
 

konszuela

Állandó Tag
Állandó Tag
Ugyan mi csak illen eccerű kocsmások vagyunk. Még beszélgetünk is egymással, de mások felé vagyunk annyi tisztelettel, hogy ne barmoljuk össze a környezetüket. Nekünk ez is egyféle környezet. A 19 "értelmes" beírásod elég szépen mutat itt.
Kb 100000000000 helyen leírták, hogy a 20 hozzászólást a szójátékokban szedjétek össze.
Ezt a beírást is leírhattam volna, akár szavanként is, hadd szaporodjanak a beírásaim, de nem teszem.
Ne lepődj meg, ha nem fogadunk teli pohárral.
(Azt meg sem merem pendíteni, hogy esetleg töröld ezt az értelmes 19 beírást....)

Hogy idézzelek: viszéát:)




én amúgy először azt olvastam a neve helyett hogy kerékbimbó :) el is kezdtem gondolkozni hogy úúristen miket kinem találnak mostanába :) de aztán újra végigszaladt előttem a neve és akkor világosultam fel :)

ojjé vihar volt errefelé nem is egy :) most jólesne egy BB Tramini esetleg Merlott....holnap meló:(



törley józsi cucca sztem finomabb :) a bb-nek van ilyen kis utóíze nem? vagy csak én vok finnyás nemtudom
 
E

elke

Vendég
törley józsi cucca sztem finomabb :) a bb-nek van ilyen kis utóíze nem? vagy csak én vok finnyás nemtudom

Törley egy nyeletétől is fáj a fejem.... egyébként utóíze mindennek van;)
Konszuela, konszuela.... elmehettél vóna a szójátékokba....
Mai virityka : Cickafark és vérnarancs tea keverve:lol:
 
Top