Biblia, minden ami a Szentírással kapcsolatos!

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Akkor más oldalról....

"Yah s ez gondolom tudod nem a hitoktató fórum..."
prominor ! Mégis úgy csinálsz mintha hitoktató lennél!
"
"Yah... Ádámnak később sem lesz cipője."
Az Úr bőrruhát csinált Ádámnak,sajátkezűleg,bocskort vagy cipőt elfelejtett csinálni.A ruhát is csinálhatta volna valami finomabb szövetből is. Akkor nem kellett volna legyilkolni az állatokat a bőrük miatt.Egy mindenhatónak ez semmi !

Kedves Hamp!

Ha esetleg beleolvasgatsz a topic előző, több mint hatezer hsz.-ébe látható, átlagosan minden tizedik az enyém.. Az is látható, hogy ezek a hozzászólások a bibliakritika, valláskrtitika, művelődéstörténet tárgykörébe tartoznak, s hitoktató jellegűek azért sem lehetnek , ugye azon kívül, hogy a topicnak sem témája, mert nyílvánvaló (ezek alapján is) én nem vagyok sem hívő, sem pedig vallásos....
Pusztán arra szerettem volna felhívni a figyelmed, hogy nem itt kell megkérned valakiket, ha szövegértelmezési gondjaid vannak, mit jelentenek a Biblia sorai...
Másodsorban azt gondolom semmi okod feltételezni, hogy itt szellemi fogyatékosok vannak, akiket Neked kellene felvilágosítani...
Harmadsorban azért mert számosan butaságokat írogatnak (s nem csak ebbe a topicba) a Fórumra szerencsére az jellemző, hogy általában a meghirdetett téma az uralkodó....
S én szívesen válaszolok egy konkrét értelmes kérdésre, de nem hiszem, hogy elemi iskolás stílusban és szinten kellene azt feltenni....

Legyen szép napod!
 

IC73

Állandó Tag
Állandó Tag
prominor ! Már megint nagyot ugrottál előre !

Kedves Hamp,

a lehető legnagyobb tisztelettel javasolnám (bármilyen hihetetlen is), a bibliát ne az elején kezd el olvasni, hanem előbb az Újszövetséggel kezdj.
+ nagy segítség olyan bibliát olvasni ami magyaráz is
++ járj el bibliakörbe (sokat segít)

Üdv:
IC
 

oroszpanni

Állandó Tag
Állandó Tag
a kérdés inkább az mi volt legelőször, vagy inkább KI? vagy csak úgy minden magától ???ma sem így működik, hogy csak gondolunk valamire és az ott terem...bár kétségkívül van az embernek teremtő ereje...mert hasonlít arra, aki Őt is alkotta
 

Hamp

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Hamp!


"Pusztán arra szerettem volna felhívni a figyelmed, hogy nem itt kell megkérned valakiket, ha szövegértelmezési gondjaid vannak, mit jelentenek a Biblia sorai...
Másodsorban azt gondolom semmi okod feltételezni, hogy itt szellemi fogyatékosok vannak, akiket Neked kellene felvilágosítani....
S én szívesen válaszolok egy konkrét értelmes kérdésre, de nem hiszem, hogy elemi iskolás stílusban és szinten kellene azt feltenni.."
Hát igen sajnos vannak szövegértelmezési gondjaim.
A felvilágosítással kapcsolatban,inkább csak kérdezni szoktam.
Mert ha valamit nem úgy kell ,érteni ahogyan írva van hát akkor hogyan ?
"Boldogok akik sziklán verik szét a csecsemők fejét." Zsolt.137.9.


A Bibliát nem úgy kell értelmezni ahogy írva van ? Kinek írták ? Nem mindenkinek ?
A szorzó táblát se úgy kell értelmezni ahogy le van írva ?
Pl. amikor azt mondja az Úr :Mózes III.26.29.vers :megbüntetlek titeket hét csapással, úgy hogy fiaitok és leányaitok húsát egyétek stb.
Akkor úgy értitek, hogy szeret az Úr és lakomára hív és gyermekeitekből angyalt csinál azok húsából pedig wiener snitzlit készít nektek vacsorára. Áldassék az úr neve. Aki ételt italt adott annak neve legyen áldott. ÁMEN !
Ha atyádfia, anyádnak fia vagy fiad vagy leányod vagy feleséged vagy barátod mondja, hogy
van más Isten is Öld meg azonnal ! (Mózes V. 13.)
Ha egy város lakói ilyet mondanak tűstént vágd le fegyverrel és töröld el.
A Sátán nincs sehol csak az Isten a gonosz :
Ölje meg ki ki atyjafiát,barátját és szomszédját. Halállal haljon meg a házasságtörő férfi és nő meg a buzik és akik disznóhúst ettek.( Mózes II.32)

Ja ! és mondá az Úr : vágjátok el a lovak inait (Józue könyve) Nem a Sátán.
Ezt is az Isten mondta és nem a Sátán !!!!
Na igen ezt sem tudom,hogyan kell értelmezni !
Egy ilyen nagy müveltségű ember mint amilyennek te tartod magadat,nyilván ezt is tudja.Persze lehet,hogy szerinted ez sem értelmes kérdés.
 

pageUp

Állandó Tag
Állandó Tag
A Tízparancsolat kicsit másképpen! ;-)



Tíz parancsolat



1 / Szeretni fogod Istent teljes szíveddel, teljes elméddel, és teljes lelkeddel. És nem lesz más Istened énelőttem. Többé nem imádod az emberi szeretetet, vagy a sikert, vagy a pénzt vagy a hatalmat, sem más talmi jelképet. Félreteszed mindezeket, ahogy a gyermek teszi félre a játékait. Nem azért, mert értéktelenek, hanem mert kinőtted őket.

És tudni fogod, hogy Isten útját járod, mert:

2 / Isten nevét hiába nem veszed a szádra, és nem szólítasz engem minden piszlicsáré ügy miatt. Érteni fogod a szavak és a gondolatok erejét, és eszedbe sem jut istentelen ügyekben idézni Isten nevét. Nem használod hiábavalóan a nevemet, mert nem tudod; mert az én nevem - a hatalmas „Vagyok !“ soha nem használtatott hiábavalóan (hiszen akkor nincs eredménye), és ne is legyen soha Így. Amikor pedig megtalálod Istent, akkor ezt tudni fogod.

És ezeket a további jeleket is adom neked:

3 / Emlékezni fogsz, hogy Nekem szentelj egy napot, és azt szentnek fogod nevezni. Ezen a napon nem tartózkodsz az ábrándjaidban, hanem emlékezteted magad arra, Aki és Ami Vagy. És akkor hamarosan minden napod sabbat, és minden pillanatod megszentelt lesz.

4 / Meg fogod becsülni atyádat és anyádat - és tudni fogod, hogy Isten fia vagy, amikor megbecsülöd a te Anya/Atyaistenedet, mindenben, amit gondolsz, mondasz, vagy teszel. És ha ilyenképpen megbecsülöd Istenedet, és apádat, anyádat a Földön (hiszen ők adtak életet neked), ugyanígy fogsz mindenkit megbecsülni.

5 / Tudod, hogy megtaláltad Istent, amikor megtartod, hogy nem gyilkolsz ok nélkül és szándékosan. Mert ha megérted, hogy semmiféle életnek nem vethetsz véget (mert minden élet örökkévaló), nem is fogsz úgy dönteni, hogy megsemmisítesz egy bizonyos megtestesülést, nem változtatod az életenergiát egyik formából a másikba. Az életnek ez az új tisztelete azt eredményezi, hogy minden életformát megbecsülsz - beleértve a növényekét, a fákét, az állatokét.

És még a következő jeleket is megadom neked, hogy tudhasd, a Hozzám vezető ösvényen jársz.

6 / És nem fogod bemocskolni a szeretet tisztaságát becstelenséggel vagy árulással, mert az házasságtörés. Ígérem neked, hogy ha megtaláltad Istent, soha többé nem fogod elkövetni ezt a házasságtörést.

7 / Nem veszel el semmit, ami nem a tiéd, és nem szedsz rá másokat, nem leszel cinkos ilyen tettekben, és nem ártasz senkinek, azért, hogy valamit a magadénak tudj, mert az lopás volna. Ígérem neked, hogy ha megtaláltad Istent, akkor nem fogsz lopni.

8 / És nem mondasz olyat, ami nem igaz, és nem veszel így hamis tanúságot magadra.

9 / És nem kívánod meg a felebarátod házastársát; mert miért is akarnád a felebarátod házastársát, amikor tudod, hogy mindenki a házastársad ?

10 / Nem kívánod meg felebarátod javait; mert miért is akarnád a felebarátod javait, hogyha tudod, hogy tiéd a javak összessége, és a te javaid a világ javai ?

Tudni fogod, hogy megtaláltad az Istenhez vezető utat, ha meglátod mindezeket a jeleket.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
A Bibliát -nincs mese- újra kellene értelmezni és újra kellene írni. Vagyis az ősi szövegeket a mai
-a réginél sokkal tanultabb- társadalaom igényeihez kellene igazítani.A mamár érthetetlen részeket és a kegyetlenkedéseket vagy kikellene hagyni, vagy megmagyarázni ezek okait.
Ezt biztosan tudja Róma is, azonban talán úgygondolja, kisebb kárt okoz önmagának, ha hagyja a dolgokat..azonban az idő nagy úr.
Csak egy példa a sok közül: az özönvíz...nem özönvíz volt, hanem özönvizek voltak. Ezek a jégkor után kezdődtek és -úgytudom- ie. 2501-ben volt az utolsó. nem volt vízjező szolgálat és ezért váratlanok voltak az áradások. Megkellene magyarázni, hogy a gleccserolvadásokból (Ararát) származó özönvizek a sumér területeket érintették -a Tigris és az Eufrátesz alsó szakaszain- és hogyan maradt meg itt a nép...mert Noé bácsi ehhez smafu volt. Ha valaki továbbvizsgálja a fenti dolgot, rájöhet: a két folyó alsó szakaszán -Bagdad alatt- már szinte alig van lejtése ezeknek ma is..Egyébként 11 vagy 12 özönvíz volt. Ennek közvetett bizonyítéka pl, hogy az alsó terület városai néha tucatnyiszor újjáépültek...ez bizonyított. Ástak ki olyan telleket,melyek több mint egytucatszor épültek újjá. Erről hallgatnak..
Egy mai embernek tehát mai szintű magyarázatokra lenne szüksége. Pl kik az angyalok? Hogy kerűlnek ide? Jézus hogyan volt képes gyógyítanai (arbagképzőt is végzett) ...
Nem lesz új Biblia szerintem, és a hívők száma csökkenni fog. A papok hiába magyarázkodnak, mert ebből csaka Biblia értelmezési hiányai tünnek ki..Ki olvas olyan fizika könyvet pl, melyben a részecskék bemutatása hiányzik, de a viselkedésük levan írva?
Ádám és Éva pedig szintúgy kihagyandó mert: ez egy uruki teplomkert eseménye, kiszinezve. A kertész meglátta Ádámot, amint Éva -kóristalány- kérésére almát lop---a kertből ahol peradicsomot is termeltek- kizavarták a kedves párocskát ezért..A sumér templomokhoz ugyanis kertek is tartoztak,ahol a saját szükségeletet ...stb..Az alma az egyetlen termesztett gyümölcsnek tűnik az őskorban .
Persze a hit nagy dolog, mindeki számára...azt sem mondom, hogy minden kidobandó a Bibliából, mert értékei is vannak.
 

Parr

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem jol van a biblia ugy ahogy van.
aztmondják rengeteg féleképp lehet értelmezni, - ez tobb mint valoszinu hogy igaz.
- nekunk talán a _szeretet_ aspektusábol kéne nézni, - hatalomvágy nélkul, bár ez elég megterhelo ...

szoval szerintem ...
 

Parr

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem a legjobb _vers_ Ima erre a Miatyánk,
_Bocsájtsd meg a mi vétkeinket,
miképpen mi is megbocsájtunk ellenunk vétkezoknek,
és ne végy minket kisertesbe
szabadits meg a gonosztol

mindorokon orokke

amen._
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Tudatos, a mai emberhez mai nyelven szóló Bibliára lenne szükség. Mely értehető lenne hosszabb papi magyárázatok nélkűl ..Ebből kikellene gyomlálni sokmindent.
 

pageUp

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem jol van a biblia ugy ahogy van.
aztmondják rengeteg féleképp lehet értelmezni, - ez tobb mint valoszinu hogy igaz.
- nekunk talán a _szeretet_ aspektusábol kéne nézni, - hatalomvágy nélkul, bár ez elég megterhelo ...

szoval szerintem ...


olyan mint "gonosz" nincs :) , max csak bennünk , emberekben ... ha így értelmezzük akkor okés :)
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudatos, a mai emberhez mai nyelven szóló Bibliára lenne szükség. Mely értehető lenne hosszabb papi magyárázatok nélkűl ..
Sok ilyen könyv létezik, csak nem az a címük, hogy Biblia. Miért kellene egy olyan is, ami ezt a címet kapja, ha már egyszer az foglalt?
Ebből kikellene gyomlálni sokmindent.
Ebben az esetben azonban a címét is meg kellene változtatni, mert akkor az már nem volna azonos önmagával.

Azt lefelejtetted, hogy azt a több százmillió embert - zsidókat és keresztényeket - , akik a Bibliát ebben az állapotában tekintik irányadónak és hitelesnek, be kellene vagonírozni és elküldeni átnevelő táborokba, aki pedig nem hajlandó együttműködni, azt rezervátumba kellene zárni, vagy egyéb alternatív módon megszabadítani az emberiséget az áldatlan jelenlététől.

Ezek helyett én azt javasolnám, hogy ne akarjuk egymás meggyőződését erőszakkal megváltoztatni, mert akkor azokhoz fogunk kísértetiesen hasonlítani, akiket történelmi tanulmányaink alapján magunk is megvetünk és elhatárolódunk tőlük.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
- akkor aszthiszem 1-et értunk.
- a gonosz szot fogalmat vagy hasonlot mi magunk határozzuk meg, a mi belso értékrendunk szerint...
Ehelyett az Újszövetség által használt szó, amit gonoszságnak fordítottak, a ponérosz, ami a boldogtalanság kiáradását jelenti. Egy olyan személyre utal, aki maga boldogtalan, gyötrődik, és ezt kivetíti a környezetére. Megnyilvánulási formái az irigység, a keserűség, a harag, a gyűlölködés, a gyilkos indulatok, a káröröm, de lehetne folytatni a sort. Én nem úgy látom, hogy ez olyan relatív fogalmat takarna, mint amit írtál, de ha másképpen akarod látni, természetesen megteheted.

A gonoszságot lehet állapotnak is tekinteni, de a Biblia egyértelműen egy személyhez köti, és tényként beszél róla, hogy létezik, és jelenleg sajnos sokkal jobb bőrben van, mint azt mi szeretnénk. Gondoltam, megemlítem, ha már egy bibliai topikban beszélnek erről.
 

Hamp

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha volna ez a bibliai Isten akkor mindenki tudná,hogy van,még talán én is !
Azt viszont nem merném mondani,hogy nincsen,ha lenne.
Máskülönben szerencse,hogy a valóságban nem létezik ez a bibliai kegyetlen,bosszúálló,szadista képzelt Isten.Aki a HADAK ura és lételeme a háború és a gyilkolás.Ha olvassuk a Bibliát láthatjuk,hogy tele van ennek a képzelt figurának piszkos kegyetlenségeivel.Képzeljétek ha a valóságban is létezne egy ilyen akkor még mennyi a bibliaihoz hasonló és azt felűlmúlló
kegyetlenségeket tudna még kitalálni !
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha volna ez a bibliai Isten akkor mindenki tudná,hogy van,még talán én is !
Azt viszont nem merném mondani,hogy nincsen,ha lenne.
Máskülönben szerencse,hogy a valóságban nem létezik ez a bibliai kegyetlen,bosszúálló,szadista képzelt Isten.Aki a HADAK ura és lételeme a háború és a gyilkolás.Ha olvassuk a Bibliát láthatjuk,hogy tele van ennek a képzelt figurának piszkos kegyetlenségeivel.Képzeljétek ha a valóságban is létezne egy ilyen akkor még mennyi a bibliaihoz hasonló és azt felűlmúlló
kegyetlenségeket tudna még kitalálni !
Gondolom azért írtad feltételes módban a Biblia olvasását, mert neked is főleg véleményed van róla, nem pedig ismereted. Sokan vannak így ezzel ezen a fórumon, úgyhogy nincs miért szégyenkezned. A magyar emberek 3-5 százaléka olvassa a Bibliát. Ez a 3-5 százalék ritkán látogat ide. Pont.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére