Dohányzás Angliában: fontos változások, szigorítások

A dohányzás Angliában is súlyos probléma. Becslések szerint ötből egy felnőtt dohányzik és évente 96000 ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségek miatt az Egyesült Királyságban. Az újonnan bevezetésre kerülő szigorítások, törvénymódosítások megelőző céllal elsősorban a fiatalok védelmében történnek.

Szigorúbb cigaretta csomagolási szabályok lépnek hatályba az Egyesült Királyságban ezen a hétvégén. Ronda, olívazöld csomagoláson hatalmas fotókat láthatunk a jövőben, amelyek különböző, a dohányzás okozta betegségekre hívják fel a figyelmet. A kevésbé vonzó, kevésbé dekoratív szabványosított csomagolással és az elrettentő képekkel többek között azt szeretnék megakadályozni, hogy a fiatalok teljesen magukévá tegyék ezt az egészséget károsító rossz szokást Nagy-Britanniában.

Betiltják továbbá a cigis dobozokon látható logókat, semmiféle embléma nem lesz látható, a márkanév pedig kizárólag normál betűtípusban, méretben és színben jelenhet meg. Az egyetlen megengedett ábra vagy kép az egészségügyi kockázatra felhívó figyelmeztetés lehet.

A 10-es csomagolású cigarettákat betiltották, minden doboznak legalább 20 db cigarettát kell tartalmaznia, hogy a dobozon elegendő hely legyen az újonnan bevezetésre kerülő figyelmeztetéseknek. A zacskós cigarettadohány 10 és 20 grammos kiszerelése megszűnik, a legkisebb vásárolható mennyiség a 30 grammos csomag mától.

A gyümölcsös és fűszeres ízű cigarettákat már ezen a hétvégén betiltják, s a mentolos cigarettát lassabb ütemben ugyan, de ugyancsak kivonják a forgalomból, várhatóan legkésőbb 2020 május 20-ig.

Az

e-cigaretták
tankjai limitálva lesznek maximum 2 ml-es kapacitásra. Az

e-liquidek limitálva lesznek 10 ml-re, illetve maximum 20 mg/ml nikotin tartalmuk lehet. Az e-liquidek semmilyen vitamint, színezéket illetve koffeint nem tartalmazhatnak. “Gyerekzáras” mechanikával kell rendelkeznie az e-cigarettáknak és az e-liquideknek egyaránt. A csomagolások 30%-át el kell foglalnia a különböző figyelmeztetéseknek. Az összes e-liquidet illetve e-cigarettát regisztrálniuk kell a gyártóknak az MHPRA-nél (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) .
Tavaly májusban a boltokat és a dohánytermékeket árusító üzleteket már figyelmeztették a várható törvénymódosításra, hogy legyen elegendő idejük eladni a készletet és felkészülni a változásra. Immár a türelmi időszak lejárt, s a múlt hónapban a legfelsőbb bíróság elutasította a dohánygyártók fellebbezési lehetőségét.

A dohányzás több embert öl meg világszerte, mint bármely más megelőzhető halálok. Számos szívbetegség és rákos megbetegedés kialakulásának növeli a kockázatát és közel százezer ember korai halálát okozza az Egyesült Királyságban.

Nagy-Britannia az egész Unió területén híres a dohányzás szigorú törvényi szabályozásában. Tavaly októbertől például még a saját autójában sem gyújthat rá senki Angliában, ha kiskorú is ül a járműben. A mostani szigorításnak köszönhetően valószínűleg mélyebben kell a zsebébe nyúlnia minden brit dohányosnak, hiszen a legolcsóbb cigaretta ára £8.82 lesz mától.

cigi.jpg
 
Bár e szigorításoknak én örülök, de véleményem szerint általánosabban kéne a problémát megközelíteni. Arról van szó, hogy én alapvetően igenis elismerem, hogy mindenkinek joga van a saját (tehát a SAJÁT!) egészségét rongálni, ahogy akarja! Másokét nincs joga...

Tehát, itt szerintem nem kimondottan a DOHÁNY termékek ellen kéne harcolni, hanem általában véve MINDEN olyan dolog illetve cselekedet ellen, ami FÜSTÖLÉSSEL jár, mert a füst az, ami elszáll ahhoz is aki nem akarja belélegezni, s így MÁSOK egészségét is károsítja, nem beszélve arról hogy BÜDÖS, és UNDORÍTÓ.

Ennek fényében, ugyanilyen erősen kéne fellépni a marihuána ellen is. De ha valaki kitalálja hogy mittudomén szárított lapulevelet vagy száraz kecskeszart fog égetni és belélegezni, azellen is.

Ellenben, az e-cigik amennyire tudom nem füstölnek, azokra én messze sokkal kevésbé szigorú szabályozást rónák ki, már amiatt is, hogy inkább azt „élvezzék” az idióták, mint a „hagyományos” füstölgőset. (ha tévednék és az e-cigi is füstöl, az más, akkor nem szóltam).

Tehát én nem a dohányosokat akarom mindenáron korlátozni és kényszeríteni, egyszerűen azt akarom hogy úgy „élvezzenek”, hogy azzal senki MÁST ne zavarjanak. Eképp például a nikotinos tapaszok ellen sincs kifogásom. Sőt tőlem rághatnak nikotinos rágógumit is, legfeljebb nem csókolódzom az olyan illetővel...
 
Ha ilyen óriási egészségügyi következményei vannak a dohányzásnak akkor magyarországon is szigorítani kellene, az olyan rágógumi szerű törvények hogy az üzletek 5 méteres körzetében tilos az betarthatatlan hisz ha egy dohányzó megy az utcán az biztos hogy elmegy egy üzlet előtt......
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok!Mercedes Ron: A mi hibánk című könyvét keresnem magyarul epub-ban?Valakinek meglenne esetleg?
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,141
Üzenet
4,804,916
Tagok
615,863
Legújabb tagunk
Batteriestaz
Oldal tetejére