Mi volt a mai menü?

Status
Not open for further replies.

Georgina Bojana

Őstag
Staff member
Rádiós
Kormányos
vizen kullogónak is hívják :) konyharuhában főzöd ki ???
*
Kedves Merwoman!
Ugye nem bántódsz meg, ha itt és most leírom, sőt közzé is teszem ennek a fantasztikusan (érdekes módon elkészített), ízes, megfizethető, rendkívül finom, falusi süteménynek, a vízben kelt kiflinek a receptjét? Kevesen ismerik, ezért tenném közzé :cool:

upload_2016-2-15_18-56-9.jpeg upload_2016-2-15_18-56-35.jpeg

Anyósom volt ennek a süteménynek az elkészítésének a nagy mestere. Ő soha nem töltötte lekvárral, de dióval sem, de kristálycukorban meghempergette alaposan. Hű, de nagy keletje volt János napon, nyáron, vagy csak úgy, esetleg disznóöléskor. Szeretettel készítette, a nagy családnak.
Ma már, az angyaloknak süti, fent a felhők felett, a Mennyországban.
Mi „menyecskék” megtanultuk, mert, nem titkolom, amikor először láttam ennek a süteménynek az összeállítását, készre sütését, nagyon problémásnak :o tűnt az elkészítése.
A tészta ragacsos és nehéz vele dolgozni. Mint tudjuk, nem ismerjük a lehetetlent, csak a tehetetlenséget.
Valóban csak elhatározás és szeretet kérdése :)
Nosza, vegyük elő a vasalt „beáldozásra készített, nagy méretű, hagyományos konyharuhát”, s a tészta összetevőit, hozzávalóit, no meg egy nagyobb fazékba készítsük bele a HIDEG vizet, a vastag fakanalat, mert arra csomózzuk majd a konyharuhába csomagolt tészta batyunkat. S, a gyúródeszkát, mert az lesz a főszereplő.

Kedves Olvasóink, ne engedjék magukat lebeszélni arról, hogy üresen nem :dr_4: finom. Jómagam így szeretem, de mások mondták, ették, dicsérték, hogy ízesebb ha lekvárral, őrölt cukros dióval töltjük meg. Finom benne a szilva-, a meggy- és a ribizli lekvárral való megtöltést. A sárga- és őszibarack túl édes.

A vízen kullogónak a tésztája nagyon puha. S, amikor a kristálycukor, a sütés közben a kiflicskékre rákaramellizálódik?
No az, valami csudi-csoda.
Végezetül ismét megemlítem, hogy igaz, hogy nehéz a ragacsos tésztával dolgozni, mivel csak, kristály cukorral szórjuk meg.
Lehetne liszttel is, de ezt a megoldást SEMMIKÉPPEN SEM javasolnám, hiszen a tészta könnyű állagán, kár lenne rontani, a plusz liszt beleszitálásával.
No és, akkor hol maradna a karamellizálódott kristálycukornak a felséges íze?:hurra:

A tésztához
1 deci tej
2.5 deka élesztő
2 evőkanál átszitált porcukor
50 deka finomliszt
2 deci tejföl
10 deka margarin (vagy vaj)
1 kávéskanál
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
2 tojásnak a sárgája
A hintéshez több kanál kristálycukor
A konyharuha kikenéséhez zsírt és NEM margarint, az olajat - ebben az esetben sohasem - javasolnám!

Elkészítése

Egy „méretes bögrébe” öntsünk langyos tejet, kavarjuk bele a kevés cukrot, ezek után az élesztőt is belemorzsoljuk. Kb. 10 percre tegyük félre, ez alatt a bögrénkben fölfut az élesztőnk. A szobahőmérsékletű lisztet szitáljuk tálba és a felfuttatott élesztővel, a tejföllel, a porcukorral, a puha margarinnal, sóval, citromhéjjal dagasszuk készre. A tészta ragacsos, ezért jobban járunk, ha konyhai robotgép 2 bajuszával, a dagasztókokkall végezzük el. Ha elválik az edény falától, akkor jó. Végül dolgozzuk bele a két tojásnak a sárgáját.

Egy nagy konyharuhát olvasztott (margarinnal) családilag mi zsírral kenjük meg. Az összedolgozott, ragacsos tésztát a kizsírozott nagyméretű konyharuhánk közepére tesszük. Ezek után a konyharuhánknak az átlós sarkait kössük össze. S, most jön a nagy attrakciónk! Egy vastag nyelű fakanalat, a csomók alatt átdugva, a nyers tésztával megtöltött, konyharuhánkba bekötött batyunkat lógassuk, egy fazék HIDEG VÍZBE.

Ezzel a különleges módszerrel, kb. 1,5-2 órán át a vízbe lógatva kelesztjük.

Honnan tudjuk, hogy mikor jó a tésztánk?

Megmutatja magát, akkor feljön a víz tetejére. Mókás egy látvány!

A gyúrólapot kristálycukorral hintsük meg, majd erre tegyük a konyharuhából kibontott, immár megkelt nyers tésztánkat. Tépjünk kb. gyermek öklömnyi, kisebb darabokat, majd gyúrjuk kerek lappá. Derelyevágóval daraboljuk 3 szögletűre, majd ügyesen csavarjuk fel, hajtsuk kifli alakúra.

A cukrot úgy használjuk a szóráshoz, mint a lisztet. Ne spóroljunk vele!
Aki szeretné, az mindenképpen sütésálló lekvárral töltse meg a kiflicskéket, mert, úgy még finomabb.
A kifliket forgassuk kristálycukorba és 3-4 centi távolságra, majd tegyük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Hideg sütőbe toljuk - addig is kel a tészta, amíg a sütő bemelegszik -, majd úgy süssük készre.

Saját ötletem:cool:: amikor a kiflicskék készen vannak, a rákaramellizálódott kristálycukorral, akkor a tepsit kihúzom és 2 citromnak a reszelt héjával azon forrón megszórom.
A tepsit a sótőből kiveszem. S, ott illatozik a szépen felstócolt tányéron, felkínálja magát a családi össz-habzsolásra.
Sütési hőfok: 160°C fok.
Azért csak ennyi, mert nem szeretném, ha a cukor megégne és rákeseredne a tésztára. Inkább hosszabb ideig süssük, de az finom legyen.
Jó tanácsom: sütés közben többször megnyitom a sütő ajtaját és megnézem, hogyan is sülnek készre az ízletes csemegék.
G.B.
 

gumelig

Állandó Tag
Állandó Tag
Voltunk az Everglades-en "Szélcsónakázni" Elkezdett szakadni az eső és jól megáztunk.
Kaland:)

A szárítkozás után volt Burger. Nem eszem ilyent Európában. Nem is gondoltam volna, hogy
ennyire finom tud lenni.
image.jpeg

Volt desszert is egy olasz vendéglőben. Mindent legyőző tiramisu.
image.jpeg
 

rencsi007

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma lecsós szelet volt párolt rizzsel és most sütöm a sajtos-túrós pogácsát amit holnap viszünk haza.Én a legkisebb szaggatót használom,mert azzal olyan kis guszta pogit lehet készíteni.Szombaton hajnalban disznót vágunk ,ráadásul kettőt.Anyu túrós,diós,almás rétest süt saját húzott rétes tésztájából.Nagyon szeretjük!
 

Attachments

  • pogi3.JPG
    pogi3.JPG
    1.1 MB · Views: 28
  • pogi4.JPG
    pogi4.JPG
    1.1 MB · Views: 28
  • pogi1.JPG
    pogi1.JPG
    1.5 MB · Views: 30
Status
Not open for further replies.
Top