Okosságok, közhelyek.

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
1936. A berlini olimpián a német ezüstérmes versenyző Lutz Long beszélget az amerikai győztessel Jesse Owensszel. Sokat kockáztatott ezzel a barátsággal, ami köztük szövődött. Levélváltásaik egészen az Egyesült Államok hivatalos hadba lépéséig folytatódtak. Long az olasz fronton, Szicíliában amerikai golyótól halt meg 1944-ben. A háború után Jesse Owens volt Long fiának, Kainak az esküvőjén a vőfély
1696489767970.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
A "háztartásbeli" azt jelentette, hogy reggeltől estig dolgozott a gazdasszony: a jószágok ellátása, a főzés, a mosás, a gyereknevelés és a család ruházása, de még a konyhakert művelése mind rá hárult.
Szinte 100 %-os önellátásra volt képes a család, de ehhez az kellett, hogy mindenki kivegye a részét a munkából!
Hol vagyunk már ettől? Hová tűnt a sok emberöltő alatt összegyűjtött tudás, amit kötelező volt átadni a következő generációnak? Hiszen az életük is múlhatott rajta...
A képen látható gyerekek ma már nyugdíjas korúak. Vajon ők milyen tudást adnak át a gyerekeiknek és az unokáknak? Mennyire érdekli a mai fiatalokat a múltból hozott tapasztalati ismeret?
Sajnos tudjuk a választ: alig-alig. Pedig jöhet hamarosan egy olyan világ is, amiben ez nagyon fog hiányozni...
A fotó 1955-ben készült.
1697869669881.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
A vonzó ajkak érdekében mondj kedves szavakat. A kedves szemekért keresd a jót az emberekben. A karcsú alakért oszd meg ételed az éhezőkkel. A szép hajért hagyd a gyermeknek, hogy ujjaival végigsimítsa naponta. A lelki egyensúlyért sétálj azzal a tudattal, hogy sohasem vagy egyedül.
Audrey Hepburn
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek meg- felelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.
Liszt Ferenc
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Sok évvel ezelőtt Éva néni ötödikes osztálya előtt állt, és azt a hazugságot mondta a gyerekeknek, hogy mindegyiket egyformán szereti. De ez lehetetlen volt, mert az első sorban Horváth Peti olyan rendetlen és figyelmetlen kisfiú volt, hogy Éva néni valójában élvezettel írt a feladataira vastag piros ceruzával nagy X jeleket, és a lap tetejére pedig legrosszabb érdemjegyet.
Egy napon Éva néni a gyerekek régi bizonyítványait nézte át, és megdöbbent Peti előző tanítóinak bejegyzésein. "Peti tehetséges gyerek, gyakran jókedvűen kacag. Munkáját pontosan végzi és jó modorú. Öröm a közelében lenni" – írta első osztályos tanítója.
Másodikban így szólt a jellemzés: "Peti kitűnő tanuló, osztálytársai nagyon szeretik, de aggódik, mert édesanyja halálos beteg. Az élet Peti számára valódi küzdelem lehet."
Harmadik osztályos bizonyítványában ez állt: "Édesanyja halála nagy megrázkódtatás számára. Igyekszik mindent megtenni, de édesapja nem nagyon törődik vele."
Negyedik osztályos tanítója ezt írta: "Peti visszahúzódó és nem sok érdeklődést mutat az iskola iránt. Nem sok barátja van, és néha alszik az osztályban." Ezeket olvasva Éva néni ráébredt a problémára és elszégyellte magát.
Még rosszabbul érezte magát, amikor a Karácsonyi ünnepségen tanítványai fényes papírba csomagolt, gyönyörű szalaggal átkötött ajándékait bontogatta, és köztük meglátta Peti ajándékát, a fűszeresnél kapható vastag barna papírba bugyolálva. Éva néni a gyerekek előtt bontotta ki az ajándékokat, és gondosan nyitotta ki Peti csomagját. Néhány gyerek nevetni kezdett, amikor meglátta a kövekkel kirakott karkötőt, amiből néhány kő hiányzott, és mellette egy negyedüvegnyi parfümöt. De a gyerekek nevetése abbamaradt, amikor hallották, ahogy Éva néni felkiált: "Milyen szép karkötő!", és látták, hogy felveszi a karkötőt és csuklójára cseppent a parfümből.
Horváth Peti egy kicsit tovább maradt az iskolában, hogy megszólíthassa: "Éva néni, ma olyan volt az illata, mint valamikor édesanyámé." Éva néni sokáig sírt, amikor a gyerekek elmentek. Attól a naptól kezdve nem olvasást, írást és matematikát tanított. Elkezdte a gyerekeket tanítani.
Éva néni különös figyelmet szentelt Petinek. Ahogy dolgozott vele, Peti elméje mintha életre kelt volna. Minél több bátorítást kapott, annál gyorsabban reagált. Év végére Peti az osztály élére került, és már azért volt hazugság, hogy minden gyerekeket egyformán szeret, mert Peti lett a legkedvesebb diákja.
Négy évvel később egy üzenetet talált Petitől, amit az ajtaja alatt csúsztatott be. Az állt benne, hogy ő volt élete legjobb tanítója. Azt írta, hogy befejezte a középiskolát, az osztályában harmadik volt az élen.
Négy évvel később egy újabb üzenet érkezett, amiben azt mondta el, hogy bár voltak nehéz időszakok, kitartott tanulmányai mellett, és hamarosan egyetemi diplomát szerez, legmagasabb kitüntetéssel.
Még négy év telt el, és újra levél érkezett Petitől. Ebben elmondta, hogy miután megszerezte diplomáját, elhatározta, hogy tovább tanul. Hozzátette, hogy még mindig Éva néni a legjobb és legkedvesebb tanára, aki valaha is volt. Ez alatt a levél alatt az aláírás hosszabb volt: Dr. Horváth Péter.
A történetnek nincs vége itt. Azon a tavaszon újabb levél érkezett.
Peti elmondta, hogy találkozott egy lánnyal, és nősülni készül, és kérdezte, hogy Éva néni elfoglalná-e a vőlegény édesanyja számára fenntartott helyet.
Természetesen Éva néni elfogadta a meghívást.
A régi karkötőt vette fel, amiről kövek hiányoztak, és azt a parfümöt cseppentette magára, amire Peti úgy emlékezett, hogy utolsó együtt töltött Karácsonykor viselte az édesanyja.
Megölelték egymást, és Dr. Horváth Péter Éva néni fülébe súgta, "Köszönöm, Éva néni, hogy hitt bennem. Hálásan köszönöm, amiért segített nekem, hogy fontosnak érezzem magam, megmutatta nekem, hogy számítok, és az életem érték."
Éva néni könnyekkel a szemében visszasúgta, "Peti, tévedsz. Te voltál az, aki megmutattad nekem, hogy számítok, és az életem érték. Amikor találkoztam veled megtanultam, hogy hogyan érdemes tanítani."
Elizabeth Silance: A tanító tanítása
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
A férjem és én egyszer beültünk egy kávézóba inni egy csésze feketét.
Fiatal volt és jóképű, én pedig szerettem őt.
Rajtam egy régi kabát volt, ami tönkretette az életemet. Úgy éreztem, hogy egy nagy senki vagyok benne. Utáltam azt a kabátot! Még csak meleg sem volt. Torz voltam és csúnya.
A kávézó olcsó volt, a kávé pedig íztelen.
Arról álmodtam, hogy egy nap milyen jó lenne elmenni egy elegáns étterembe és inni egy igazán jó kávét, én pedig csinos vagyok és szép.
A férjem szeme csillogott, amikor rám nézett. Nagyon szeretett, tudom. Nem mondtam el neki, hogy mi járt a fejemben.
Fiatalon halt meg és én itt maradtam. Egyedül.
A halálát követő években több száz kávézóban ültem, ezer csésze kávét megittam és egy rakás divatos kabátot megvettem.
De ő nem volt velem.
Sokszor eszembe jut a pillanat, amikor belém hasított: ott, abban a lepukkant kávézóban, a pocsék fekete mellett megvolt mindenem és én észre sem vettem.
Elena Rog
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
"- A nagyapád, egy cukorkával kérte meg a kezemet. Nem volt semmink. Féltérdre ereszkedett, és azt mondta nekem: "Nekem, most semmim sincs, csak egy szem cukorka, de ha akarod, együtt felépíthetjük az egészet."
- És te?
- Kibontottam a cukrot, kettéosztottam és megettük. Attól a pillanattól kezdve mindent megosztottunk. Elestünk, felálltunk és építettünk. Együtt. Átéltünk nehéz pillanatokat, sok-sok fáradtságot, de mindig ott voltunk egymásnak.
- Más idők voltak, nagymama.
- Az idő nem változtatja meg azt, ahogyan szeretünk. Ami megváltozott, az az, hogy már nincsenek követendő szép példák.
Most mindentől félnek. Azért nem házasodnak meg, mert félnek, hogy nem tudnak építkezni. Amint összevesznek, elhagyják egymást, mert azt hiszik, hogy találnak egy jobbat. Mindig a tökéletességet keresik, mintha az létezne. Hiányzik az apró dolgokban rejlő boldogság.
Csinálnak egy jó nagy show-t, több ezret érő gyűrűket vesznek, csinálnak egy csicsás videót a lánykérésről, aztán hagyják elillanni a pillanatot. Az az intim dolog, ami csak két emberre kéne, hogy tartozzon; mindenkivel meg lesz osztva.
Ez az, ami hiányzik nekik. A bátorság, hogy úgy éljék az életet és a szeretetet, amilyenek, és nem úgy, ahogyan azt elképzelik. Csak ők, ketten!
Egy cukorka és hetvenegy együtt töltött év."
Eduardo Lopez
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Körülbelül 6 hónappal ezelőtt az egyik szomszédom elkérte az internet jelszavamat.
Odaadtam neki, mert szinte semmibe sem került és mindig is jól kijöttem vele.
Tegnap sétáltam haza és a lépcsőház bejáratánál egymásba botlottunk.
Szokás szerint megálltam egy kicsit beszélgetni, ő pedig vidáman elmondta, hogy most már van Netflixe.
Erre viccesen azt mondtam:
"Keményen dolgozom, alig van időm TV-re, de nagyon jó lenne, ha kölcsönadnád a jelszót, hogy nézhessek én is néhány szórakoztató műsort."
A távolból egy hang hallatszott, a kocsiban ülő felesége volt:
"Nem adhatjuk neki, mert mi fizetünk érte,
és nem oszthatjuk meg."
Teljes csend volt!
A férfi az orra alatt bocsánatot kért, mondtam, hogy nincs gond.
Aztán még néhány szót váltottunk, végül hazajöttem, ő pedig kint maradt még a dolgait intézni.
Nem sokkal később a felesége kijött, nagyon idegesnek tűnt, azt mondta, hogy a televízió nem működik.
A szomszédom bement a házba, én az ablakon át néztem.
Néhány perc múlva felhívtak a feleségével, és azt mondták, hogy nem működik a hálózat, mert nem érvényes a jelszó. Rájuk néztem és azt mondtam:
"Módosítottam a jelszavamat, mert én fizetek érte, és nem tudom megosztani."
A feleség elvörösödött, és megpróbált mondani valamit, de én azt mondtam:
"Hölgyem, nekem internet előfizetésem van,Önnek pedig a Netflix előfizetése.
Minden rendben van, és mindenki boldog."
Megfordultak és távoztak, becsukták az ajtót.
Soha többé nem beszéltek velem.
A történet nem az enyém, de a leckét levontam belőle:
- A barátságnak kölcsönösnek kell lennie.
- A szerelemnek kölcsönösnek kell lennie.
- A szeretetnek kölcsönösnek kell lennie.
Idővel megtanultam én is a viszonzást:
- csendet a csenddel,
- hiányt hiánnyal,
- érzelmet szeretettel,
- barátságot barátsággal
- hűséget hűséggel.
Nincs több egyirányú érzés.
Az érzéseknek kölcsönösnek kell lenniük.
Utóirat:
Ha csak elvenni tudsz, az élet meglepetéseket fog tartogatni.
(ismeretlen)
 
Oldal tetejére