Történelemmel kapcsolatos könyvek II.

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Geoffrey Regan - Légi baklövések

1709847376875.jpeg


"A légi baklövések egyik legnevetségesebb példája az 1898-as spanyol-amerikai háború idején Kuba szigetén, a San Juan-dombi csatában történt. Az amerikaiak számára anélkül is elég rosszul alakult a hadjárat, hogy bevetettek volna egy új és igencsak megbízhatatlan tényezőt – egy megfigyelőléggömböt, amely a spanyol állásokhoz közeledő csapatokat kísérte.
Július 1-jén mintegy 8000 amerikai gyalogoskatona küzdötte magát keresztül a buja dzsungelen át vezető ösvényen a santiagói utat őrző San Juan-dombnál található spanyol sáncok felé. A csapatokkal együtt nagyjából 30 méteres magasságban egy felfújható, meleg levegővel töltött léggömb haladt, amelyből Darby alezredes figyelte az ellenséges állásokat. Az őserdő olyan sűrű volt, hogy Darby onnan, ahol volt, csupán egy alant elterülő vastag zöld szőnyeget látott. Nemhogy a spanyol állásokat nem látta, de saját embereit sem. Sajnos ugyanez nem vot elmondható a spanyolokról. A dombon elfoglalt állásaikból az amerikai gyalogságot ugyan nem láthatták, de pontosan tudták, hogy merre van, ugyanis Darby léggömbje éppen a fejük felett lebegett, és iránymutatóul szolgált a spanyol ágyúknak. Emiatt aztán az amerikai katonák heves tűz alá kerültek, ráadásul a jelek szerint senki sem tudta, merről. Wood ezredes, aki embereivel együtt menetelt az őserdőben, arra gondolt, bárcsak lelőnék Darbyt, mivel szerinte az alezredes légi felderítése „az egyik legrosszabbul kigondolt, legféleszűbb dolog” volt, amivel valaha találkozott. Sajnos Darby volt az egyetlen ember az egész amerikai seregben, akinek volt némi fogalma arról, hogy hol is vannak és merre tartanak. Azonban mire leordibálta, hogy éppen most sétálnak be a spanyol ágyúk lőtávolába, a földön haladó embereket már tucatjával kaszálta le az ellenséges tűz. Úgy tűnt, hogy ezen a napon az összes amerikai közül egyedül Darby helyzete volt rózsás, noha saját katonái többsége halálát kívánta."
2007
 

Csatolások

  • Geoffrey Regan - Légi baklövésekc.pdf
    17.6 MB · Olvasás: 52

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Kurt Rieder - A II. világháború páncélosai

1710169916917.jpeg

Az 1919. évi versailles-i békeszerződés megtiltotta Németország számára, hogy harckocsikat fejlesszen, vásároljon vagy hadrendben tartson. Az 1920-as években a németek titokban folytattak harckocsi-kísérleteket szovjet segítséggel. A német harckocsi-fejlesztés az 1930-as évek elejére hozta meg az első eredményt. A német hadvezetés alapvetően négy harckocsitípust kívánt kifejleszteni az évtized végére. Elképzelésük szerint ezzel a négy típussal fel lehet építeni Németország páncélos fegyvernemét. Minden harckocsinak három jellemzője van: a tűzerő, a páncélvédettség és a mozgékonyság. A második világháború páncélosai három alap-lőszertípust használtak: keménymagvas, illetve a kumulatív töltetű páncéltörő gránátot és a repesz-romboló gránátot... A könyvből minden fontosat megtudhatunk a II. világháború páncélosairól, s természetesen nemcsak a németekről.
2006
 

Csatolások

  • Kurt Rieder - A II. világháború páncélosaic.pdf
    16.5 MB · Olvasás: 52

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Kurt Rieder - A III. Birodalom elveszett kincsei
Mítosz, legenda és valóság / A Toplitz-tó titka, az Antarktisz-expedíció és a náci arany rejtélye

1710246978539.jpeg

Az utókor temérdek információval rendelkezik a náci Harmadik Birodalom és a második világháború véres, megrázó történetéről. Katonai titkosszolgálatok, történészek, újságírók, könyvtárosok, haditechnikai szakemberek, régészek, amatőr kutatók egész hadserege tanulmányozta a vészkorszakban született, vagy azokra vonatkozó feljegyzéseket. Hadműveleti naplókat, diplomáciai levélváltásokat, katonai jelentéseket, személyes beszámolókat, sajtóanyagokat elemeztek temérdek idő rászánásával, hogy precíz, mindenre kiterjedő képet alkothassanak a nagy világégés történetéről, és rekonstruálhassák azon férfiak és nők élettörténeteit, akik valamilyen módon befolyást gyakoroltak a fegyveres konfliktus cselekményére. Jelentések, könyvek és tanulmányok ezre születtek; a második világháborúról szóló, nyomtatásban megjelent anyagokkal teljes könyvtárakat lehetne megtölteni.
A professzionális vagy amatőr kíváncsiskodók mindent megtettek annak reményében, hogy rekonstruálják az eseményeket, felderítsék a történések mélyén húzódó, rejtett szálakat, ám áldozatos munkájuk sohasem válhatott befejezetté. Ma, hat évtizeddel a békekötések után még mindig vannak sötét rejtélyek, kibogozhatatlan legendák és zavaros mítoszok, melyek kitartóan ellenállnak a racionális elme fejtegetésének. ezek a Harmadik Birodalom történetének megválaszolhatatlan kérdései; akadnak közöttük olyanok, melyeket információhiány miatt nem lehetséges rendezni, mások egész egyszerűen a múlt ködébe vesztek.
2007
 

Csatolások

  • Kurt Rieder - A III. Birodalom elveszett kincsei_11zon.pdf
    17.5 MB · Olvasás: 60

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Kurt Rieder - A III. Birodalom csodafegyverei

1710249007749.jpeg

A második világháború éveiben a Harmadik Birodalom minden korábbinál nagyobb rombolóerőt képviselő fegyverek sokaságának fejlesztését finanszírozta, melyek eldönthették volna a háború kimenetelét.
A különleges hadászati eszközök közt számos olyan akadt, amely a kor technikai szintjéhez mérten forradalminak számított: a megtorló fegyverek, az irányított levegő-felszín rakéták, a csupa szárnyszerkezetű lopakodó bombázógépek, az új generációs vadászgépek mind olyan fegyverek voltak, melyhez hasonlóak nem szerepeltek a szövetséges haderő gazdag haditechnikai eszköztárában.
Akadtak köztük olyanok, amelyek harctéri alkalmazásra is kerültek, akadtak olyanok is, amelyek legfeljebb tervrajz formájában léteztek.
A hivatalos történetírás évtizedeken át mereven elutasította a német atombomba létezésének lehetőségét is arra hivatkozva, hogy Adolf Hitler 1942 végén törölte a katonai célú nukleáris kutatásokat.
A második világháború utáni évtizedekben előkerült tárgyi bizonyítékok, a titkosítás alól feloldott hivatalos dokumentumok azonban korántsem támasztják alá egyértelműen a fenti vélekedést, sőt szép számban akadnak köztük olyanok, melyek éppenséggel arra utalnak, hogy a német atomprogram nem torkollott csúfos kudarcba.
Ma már tudjuk, hogy a Harmadik Birodalomban legalább négy kísérleti központban foglalkoztak az atomfegyverek kutatásával, és igazolást nyert az a feltételezés is, miszerint Németország rendelkezett sugárzóanyag előállításához szükséges atomreaktorral, amely lehetővé tette a radioaktív uránérc előállítását, és végső soron a náci atombomba előállítását…
2006
 

Csatolások

  • Kurt Rieder - A III. Birodalom csodafegyverei_11zon.pdf
    21.4 MB · Olvasás: 58

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Zicherman István - Tengerről az égbe
Repülőgéphordozó hajók története

1710522223220.jpeg

Híresek vagyunk arról – ugyebár –, hogy „híres haditengerészeti nemzetet” tisztelhetünk magunkban, magyarokban. A magyar állam, teljes fennállása alatt, mindössze egyszer képviselt komolyabb haditengerészeti erőt, méghozzá a kiegyezés utáni Osztrák-Magyar Monarchián belül. Ez a folyamat bár ugyancsak gyarapította nemzetünk haditetteit, de igen rövid ideig tartott.
Erről és még sok érdekes dologról olvashatunk a könyvben.
2008
 

Csatolások

  • Zicherman István - Tengerről az égbec.pdf
    16.3 MB · Olvasás: 47
Utoljára módosítva:

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Szabó Miklós - Légi katasztrófák
Megrázó tragédiák 1968 és 2004 között

1710575628678.jpeg

A légi terror az új évezred hajnalán került a figyelem középpontjába, azonban a polgári gépeket ért terrortámadások koránt sem a World Trade Center ikertornyának katasztrófájával kezdődtek. A téma iránt érdeklődők most megismerkedhetnek a világ minden táján történt repülőgép-eltérítések, túszdrámák, terrorcselekmények adataival, részleteivel a libanoni flotta 1968-as megsemmisítésétől 2004-ig.
2006
 

Csatolások

  • Szabó Miklós - Légi katasztrófákc.pdf
    22.2 MB · Olvasás: 55

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Tóth Csaba - A tökéletes kampány

1710791921546.jpeg

Milyen a tökéletes kampány? Van egyáltalán ilyen? Dr. Tóth Csaba politológus kilenc győztes stratégia áttekintésével próbál választ adni a fenti kérdésekre. Terítéken többek között a 2002-es Medgyessy-Orbán miniszterelnök-jelölti vita, a brexit-szavazás, Macron, Trudeau, Obama, Trump és más politikusok kampányának elemzése, valamint a legutóbbi amerikai választások eredményének vizsgálata. A szerző rávilágít: a győztes politikai hadjáratok üzenete ezerféle lehet, végrehajtásuk logikája ugyanakkor hasonló: egy sikeres kampány fegyelmezett, világos üzenetre épül, megvalósítása pedig professzionális.
2021

 

Csatolások

  • Tóth Csaba - A tökéletes kampány.epub
    386.6 KB · Olvasás: 41
  • Tóth Csaba - A tökéletes kampány.pdf
    885.9 KB · Olvasás: 32

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Száraz Miklós György (szerk.) - Fájó Trianon

1710919655666.jpeg


Trianon. Egy francia falucska és kastély neve. Száz éve ismertük meg a szót. Nekünk száz éve jelent valami mást.
Száraz Miklós György kötete egyszerre szöveggyűjtemény — melyet irodalmunk legjobbjainak írásaiból válogatott össze -, valamint fotók, mindennapi tárgyak és műalkotások tárháza. A lapokon egy korszak hétköznapjai elevenednek meg, olykor giccsesen, máskor égető fájdalomként, valódi, szívbe markoló művészet formájában.
A könyv szövegei Trianonról szólnak, a revízióról, a veszteségről és a felelősségről, az igazságtalanságról és az öngyilkos ostobaságról: Ady, Babits, Füst Milán, Illyés, József Attila, Juhász Gyula, Karinthy, Kosztolányi, Márai, Németh László, Szerb Antal vagy Weöres Sándor kétségbeesett, hitetlenkedő sorai és dühös, vádló, önmarcangoló mondatai.
2019
 

Csatolások

  • Száraz Miklós György - Fájó Trianonc.pdf
    19.4 MB · Olvasás: 50
Utoljára módosítva:

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Feuerné Tóth Rózsa - Reneszánsz építészet Magyarországon


1711129030629.jpeg

A magyar kora reneszánsz all’antica karakterét először Mátyás király budai palotája képviselte, amely az 1541-től 1686-ig tartó török uralom, az ostromok, lőporrobbanások következtében megsemmisült. A második világháború utáni nagy ásatások az egykori reneszánsz épületeknek még az alapfalaiból is keveset hozhattak újra napvilágra. A veszteség pótolhatatlan, mivel Budán olyan nagyméretű épület veszett el, amely nemcsak Magyarországon volt a világi építészet példaképe a XVI. század első negyedéig, hanem Csehországban és Lengyelországban is. Eredményesnek bizonyultak viszont az ásatások a töredékes állapotban napvilágra került nyílásornamentumok feltárásában. Mintegy háromezer díszesen faragott, de nagyrészt csak egyszerűbben tagolt vörösmárvány és mészkő töredék került elő.
1977
 

Csatolások

  • Feuerné Tóth Rózsa - Reneszánsz építészet Magyarországon-1c.pdf
    24.7 MB · Olvasás: 34

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Hermann Róbert - Az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc története

1711174486303.jpeg


1848–1849 története ma már a magyar nemzeti mitológia egyik meghatározó jelentőségű fejezete. Mítosz ez, hiszen tele van csillogó és drámai jelenetekkel, félelem és gáncs nélküli lovagokkal és hűséges szolgákkal; míg a másik oldalon cselszövőkkel és árulókkal, esküszegőkkel és banditákkal. A múlt századi képes albumokat lapozgatva, mintha egy nagy, többfelvonásos dráma színképeit látnánk: 1848. március 15-én a nyomda előtt és a Nemzeti Múzeumnál, július 11-én a képviselőházban, szeptember 29-én Pákozd és Sukoró között, 1849 januárjában a Budapest és Debrecen közötti úton, április 14-én a Debreceni Nagytemplomban, május 21-én Budavár falain. De nem hiányoznak a tragikus vagy rémdrámai jelenetek sem: Zalatna, Nagyenyed, Abrudbánya füstölgő romjai, a zentai halottfejkoszorú, Petőfi a héjjasfalvi úton, a világosi fegyverletétel, Kossuth búcsúja Orsovánál, és végül az aradi és pesti kivégzések.
1996


 

tng1

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,
Keresem:

Martin Himler: Amerikai lettem

Előre is nagyon köszönöm!
 

Csatolások

  • letöltés (14).jpg
    letöltés (14).jpg
    11.5 KB · Olvasás: 9

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag

atus71

Sziasztok!
Kérném szépen:
Helmut Schmidt: nyugállományban

Helmut Schmidt - Nyugállományban

1712260797425.jpeg

Helmut Schmidt 1974 és 1982 között volt a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja, sokak szerint talán a legkiválóbb e poszton. Politikai elemzőként máig tevékeny. Huszonöt évvel azután, hogy leköszönt hivataláról, mérleget von pályájáról – és a tőle megszokott világos stílusban fejtegeti korunk kulcskérdéseit, kontinensünk jövőbeni kilátásait.
Milyen a követendő példakép? Lehet-e tanulni a történelemből? Hogyan sajátítható el a politikai bölcsesség? A szerző minduntalan visszatér a németek önismeretének súlyos kérdéseihez. De emellett személyes tapasztalataiba, nézeteibe, élményeibe is beavat. Gondolatokban, emlékekben, beható elemzésekben és finom anekdotákban bővelkedő, életteli könyvben nyújtja egy gazdag politikusi életmű összegzését.
2010
 

Csatolások

  • Helmut Schmidt - Nyugállománybanc.pdf
    19.9 MB · Olvasás: 44

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Stanley Weitzmann - Terrorizmus

1712549031667.jpeg

Manapság a terrorizmus globális jelenség, sok embernek kihat a mindennapi életére. Ez a könyv elmagyarázza a terrorizmus kifejlõdését korai történelmétõl napjainkig, és elemzi a kritikus kérdéseket. Mi is valójában a terrorizmus? Miért válik valakibõl terrorista? Hogyan szervezkednek? Meg lehet-e valaha is állítani? A szerzõ, Stanley Weitzman politológiát és történelmet tanult az angliai Essex Egyetemen. Több mint tíz évig szerkesztõként dolgozott, és számos új sorozatot készített gyerekek számára. Számos könyvet írt olyan jelenkori témákról, mint a bûnözés, népirtás, fundamentalizmus és a terrorizmus.
2005

 

Csatolások

  • Stanley Weitzmann - Terrorizmus_11zon.pdf
    7.8 MB · Olvasás: 31

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Vámos Magda - Így élt Darwin

1712592203833.jpeg


Számtalan nagy ember – művész vagy tudós – életművét, felfedezéseit vagy legszebb alkotásait jól ismerjük, annál kevesebbet tudunk magánéletükről. Ezek közé az „ismeretlenek” közé tartozik az élővilág fejlődésének nagy felfedezője, Charles Darwin is. Könyvünk felidézi Darwin életének alig ismert évtizedeit: a nagy elődöket és példaképeket, a tanulásra ösztönző családi légkört, a gyermekkort, a fiatal tudós föld körüli útját a Vizsla nevű vitorlás hajón, a csendes alkotómunka nagy gondolatokat érlelő éveit, a fejlődéstan körüli elkeseredett tudományos összecsapásokat, majd a tisztelettel övezett öregkort.
Az olvasmányos, érdekes életrajzot, mely most második kiadásban jelenik meg, számos fotó, dokumentum illusztrálja.
1981


 

Csatolások

  • Vámos Magda - Így ​élt Darwin.epub
    3.1 MB · Olvasás: 26
  • Vámos Magda - Így _élt Darwin.pdf
    3.5 MB · Olvasás: 23

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Baranyi Ferenc - Az opera négy évszázada
Költők és komponisták


1713250650474.jpeg

A szubjektív operakalauz új szemszögből vizsgálja a műfajt: hogyan válnak jeles irodalmi alkotások a librettisták közreműködésével zeneművekké. A több mint negyven zeneszerzőt és majd' hatvan operát ismertető kötetet anekdoták, eddig ismeretlen adalékok színezik, a szerzőtől megszokott hozzáértéssel, ugyanakkor rendkívül szórakoztató stílusban.
2016
 

Csatolások

  • Baranyi Ferenc - Az opera négy évszázada.pdf
    28.3 MB · Olvasás: 32

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Antonio Bonfini - A magyar történelem tizedei

1713587786885.jpeg

Bonfininek sikerült olyan művet alkotnia, amelyet évszázadokig nem lehetett megismételni. Hogy az utókor mire tartotta, nemcsak a seregnyi kiadás jelzi, hanem az a tény is, hogy adataiban, a magyar történelemről alkotott felfogásában jószerivel a XIX. századig iránymutató maradt. Jelzi az is, hogy pótlására, felváltására senki sem tudott vállalkozni, legnagyobb historikusaink évszázadokon keresztül csak a folytatására merészkedtek. Még a XVIII. században kibontakozó jezsuita történésziskola is csak addig ment el, hogy adatokat gyűjtött és publikált egy majdan megírandó nagy magyar történet számára. Végül is a teljes hazai história modern módszertani, nyelvi és stiláris színvonalon álló, új kutatási eredményeket felvonultató, korszerű szellemiséget sugárzó, a tárgyhoz terjedelemben is illő – tehát a Bonfiniét tényleg felváltó – összefoglalását legközelebb Horváth Mihálynak sikerült megalkotnia a XIX. század hatvanas-hetvenes éveiben, majdnem 400 évvel Bonfini Antal után.
2019
 

Csatolások

  • Antonio Bonfini - A _magyar történelem tizedei.pdf
    6.2 MB · Olvasás: 38
  • Antonio Bonfini - A ​magyar történelem tizedei.epub
    1.5 MB · Olvasás: 25

Mmm1936

Állandó Tag
Állandó Tag
covers_829815.jpg

Bernard Lecomte : A Kreml titkai 1917-2022

(Megjelenés : 2023. október 19.)
KGB sikere után Bernard Lecomte új könyvvel jelentkezik, a szovjet titkosszolgálatok után most a szovjet (és orosz) politika legbelsőbb köreit mutatja be.

A címben szereplő Kreml vörös téglafalainak látványa ugyanis mindenkinek magát a szovjet-orosz Birodalmat juttatja eszébe. Szerzőnk bepillantást enged e falak mögé; Raszputyintól Putyinig, a forradalomtól az ukrajnai háborúig a történelem legsötétebb titkait osztja meg az olvasóval. A tizenhét fejezet mindegyike meglepetésekkel szolgál: kiderül, hogy semmi sem egészen úgy volt, ahogy eddig gondoltuk.

1920. február 17-én 21 órakor a berlini rendőrség kiment a Lanwehr-csatornából egy húsz év körüli fiatal nőt, aki a jelek szerint öngyilkosságot akart elkövetni. A trauma hatása alatt álló, azonosíthatatlan nő hat hétig nem hajlandó megszólalni. A dalldorfi elmegyógyintézetbe szállítják, ahol két évet tölt, többnyire ágyban fekve, miközben elzárkózik a kihallgatások elől. Egészen addig, ameddig egyik betegtársa, aki korábban élt Oroszországban, szét nem kürtöli, hogy valójában a meggyilkolt cár egyik lánya...
 

Csatolások

  • Bernard Lacomte - A Kreml titkai - 1917-2022.pdf
    1.3 MB · Olvasás: 45
Utoljára módosítva:

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Sigrid-Maria Grössing - Erős asszonyok - gyönge férfiak

1713757857705.jpeg

A kitűnő német történész-írónőt már jól ismerik a magyar olvasók: A Habsburgok szerelmi krónikája című szíves és fordulatos ismeretterjesztő műve méltán aratott sikert a hazai könyvpiacon is. Ez a kötete csevegő hagnnemben elbeszélt történelmi esettanulmányok gyűjteménye arról, hogyan diadalmaskodik az erősebb jellemű, céltudatosabb, szívósabb és tehetségesebb asszony az esendőbb, határozatlanabb, gyarlóbb, szenvedélyeitől zsibbadtabb férfi fölött.
A gátlástalan, élveteg és nagyon okos Julia Agrippina a maga kifinomult szerelmi művészetévelmég a fivérét, Caligulát is el tudta csábítani, magához láncolta Claudius császárt, majd trónra segítette fiát, Nerót. Isabella d'Este, „Itália első úrhölgye”, a manutai őrgróf bájos és eszes hitvese – képmását olyan világnagy művészek örökítették meg, mint Mantegna, Leonardo da Vinci meg Tiziano, és királyok meg pápák hódoltak előtte! – diplomácia i ügyességével sok mindent elért a tárgyalóasztal mellett, amit a hadvezérek nem bírtak kivívni a csatatéren.
Kasztília Izabella maga kereste meg azt a férfit, akihez feleségül kívánt menni, és Aragóniai Ferdinánd hitveseként Spanyolország leghatalmasabb királynője lett; ő küldte Kolumbuszt arra a kalandos útra, amely nemcsak, a fölfedező nevét tette halhatatlanná, hanem az övét is. Madame de Pompadour olyan szellemesen hízelgett a kéjvágyó és tétova XV. Lajos hiúságának, hogy Franciaország titkos uralkodónője lett: Európa jelentős művészettörténeti korszak kivirágzását köszönheti a kiváló ízlésű asszony pártfogásának, a rokokót.
Zsófia főhercegné, Ferenc József édesanyja úgy l az utókor emlékezetében, mint a „gonosz anyós”: neki ugyan nem adatott meg, hogy császárné legyen, de végzetes hatást tett a fiára, s ezzel sorsdöntő szerepet játszott: nélküle másként alakult volna Ausztria-Magyarország történelme…
1997


 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
E. Kovács Péter - Zsigmond király Sienában

1714116645405.jpeg


2008 után újabb kötettel jelentkezett a Corvina Kiadónál E. Kovács Péter. A Hétköznapi élet Mátyás király korában sikere után takaros vállalkozásba kezdett. Könyvet írt Luxemburgi Zsigmond sienai napjairól. Reményeink szerint a tudományos publikációk valamennyi ismérvét felvonultató monográfiát mind a szakma, mind az érdeklődők örömmel veszik a kezükbe. Közel hatszáz év távlatából az uralkodó sorsából kilenc hónap feltárása merészségnek tűnhet, de Klió követőinek ez a feladata.
A szöveg elolvasása után el lehet dönteni, igaza van-e a szerzőnek. Valóban a történetírás az egyik legszórakoztatóbb szellemi játék?
2014
 

Csatolások

  • E. Kovács Péter - Zsigmond király Sienában.pdf
    12.6 MB · Olvasás: 19
Oldal tetejére