Merkel nyert

Legalábbis ezt mondta róla riválisa, Martin Schulz. A német választások legfőbb történései egy cikkbe összeszedve.

Bár a hivatalos, végleges eredményekre még várni kell, az exit pollok alapján a következőképpen alakul a német választás:

Eredmények

33 százalék a CDU-nak
20,6 százalék az SPD-nek
12,8 százalék az AfD-nek
10,6 százalék az FDP-nek
9,1 százalék a Linke-nek
8,9 százalék a Zöldeknek

Merkel nyert is meg nem is

Történelmi, negyedik ciklusát kezdheti a mai választások után kancellárként Angela Merkel. Merkel pártja, a konzervatív CDU-CSU továbbra is a legnagyobb erő a parlamentben, de sok szavazatot vesztettek 2013-ban elért eredményeikhez képest. Akkor 41,5 százalékon nyertek, mostani eredményük az exit pollok szerint viszont nem lesz több, mint 32-33 százalék. Ez összesen 8-9 százalék különbséget jelent.

Külön pofon, hogy szavazóik többsége valószínűleg az újoncnak számító, szélsőjobbos, menekült- és Európai Unió ellenes AfD-hez pártolt át. Sokak szerint Merkel menekültpolitikája vezetett idáig. – Azt hiszem, mindannyian kicsit jobb eredményre számítottunk – mondta beszédében a régi-új kancellár – de nem szabad elfelejtenünk valamit: elértük a választási célunkat, mi vagyunk a Bundestag legerősebb pártja.

Megosztott parlament

A Bundestag összetétele elég vegyes: a konzervatív blokk 239 helyre számíthat, a szocdemek 150-re, az AfD 93-ra, a liberálisok 77-re, a Linke 66-ra, és a Zöldek 65-re.

606x440_bonus-BUNDESTAG2017.jpg


– Egy nagy bukás után gyönyörű eredmény ez pártunk számára, felálltunk ebből a gödörből – mondta Christian Lindner, az FDP liberális párt vezetője 2013-as vereségükre célozva, mikor 4,8 százalékos eredményük arra sem volt elég, hogy bejussanak a parlamentbe.
Annyi bizonyos, hogy az AfD bekerülésével teljesen megváltozik majd az eddigi politikai térkép.

Kivel lesz a végén koalíció?

Egész Európában azt várják, hogy kiderüljön, ki lesz Merkel koalíciós partnere? A legvalószínűbb variáció, hogy a CDU a Zöldekkel és a liberálisokkal lép szövetségre, így hármuknak összesen 347 helye lenne a parlamentben. Ez bőven elég a többségi kormányzáshoz, mivel ahhoz 316 képviselőre van szükség. Ez lenne az úgynevezett Jamaika-koalíció (a jamaikai zászló és a német pártok színei alapján nevezik így: CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld).

Az FDP és a Zöldek vezetője is nyitottnak mutatkozott a koalíció létrehozására a választást követő televíziós fórumon. Merkel szerint azonban nem lehet kizárni azt sem, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezeti majd Németországot.

- A számok azt mutatják, hogy “nincs leváltott nagykoalíció”. Hozzátette: tudomásul veszi, hogy Martin Schulz SPD-elnök szerint pártjának ellenzékbe kell vonulnia, de ezt a kérdést “holnap újra meg lehet beszélni”.

Szélsőjobbos párt a parlamentben

“Sikerült, bekerültünk a német parlamentbe! – kezdte beszédét az AfD pártvezére, Alexander Gauland. Az Alternatíva Németországért nevű, eurószkeptikus párt 2013-ban alakult, de a 2015-ös menekültválság után zászlajára tűzte a menekültellenességet is, látható sikereket érve el ezzel. Elemzők előzetesen 8-9 százalékos eredményt jósoltak a pártnak, de ezt messze túlszárnyalták 13 százalékos eredményükkel.

- Ellenségeinknek azt üzenjük, öltözzenek melegen, mert el fogjuk őket üldözni, vissza oda, ahonnan jöttek – üzente Gauland Merkelnek, aki után valódi hajtóvadászatot akar indítani, és a menekülteknek.
Gauland egyébként maga is menekült, sok évvel ezelőtt az NDK-ból szökött át az NSZK-ba, ahol hosszú évekig élt menekülttáborban.

A szélsőjobb párt eredménye sokakat annyira felháborított, hogy a párt választási központjához vonultak, ahol “AfD hánynunk kell tőletek!’ és “Nácik, gyűlölünk titeket” rigmusokat skandáltak. A rendőrség közbelépésére is szükség volt.

A szocdemek otthagyják Merkelt

A CDU eddigi koalíciós társának, a Martin Schulzot, az Európai Parlament volt elnökét kancellárjelöltnek állító szociáldemokrata pártnak történelmi mélypontra süllyedt a támogatottsága. Az SPD 20-21 százalékkal végzett a második helyen, a 2013-ban szerzett 25,7 százalékuk után ez kifejezetten rossz eredmény, és még eddigi leggyengébb, 2009-es eredményük sem volt kevesebb, mint 23 százalék. Manuela Schwesig elnökhelyettes bejelentette, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak.

606x440_bonus-schulz.jpg


- Nem veszünk részt a koalícióban – jelentette ki később beszédében Schulz is. – Azért lettem pártelnök, hogy Merkelt leváltsuk, és mivel ez nem sikerült, most ellenzékbe kell vonulnunk. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy ezt a lépést meg kell tennünk – mondta.

A német választás hatása Európára

Az Európai parlament elnöke, Antonio Tajani, és az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Donald Tusk egyaránt gratulált Merkelnek győzelméhez.- Németország továbbra is elkötelezett az európai projekt mellett – közölte Tajani, aki Twitter-üzenetében azt írta: “Dolgozzunk együtt Európa megreformálása érdekében”.

Elemzők szerint Merkel győzelmével ismét megalakulhat az úgynevezett francia-német tengely, mely az Európai Unió fő iránymutatója lehet a következő években.

684x384_389785.jpg
 

Ez ugye egészen pontosan azt jelenti, hogy nem lát semmit, amit máshogy kellene csinálni. Hááááát.... Ez alapvetően egészen pontosan azt jelenti, amit udvarfy írt. Ők semmiben nem hibáztak. Ha még mindig így látják, akkor ott nagyon nagy bajok vannak. Az ilyen súlyos téveszmét egy emberre vonatkoztatva úgy szokták hívni, hogy önértékelési zavar. Nem tudom, hogy egy pártra / kormányra / kormánykoalícióra vonatkoztatva hogy hívják az ilyet.
 
Fych , ezt hivják arroganciának ! Kiváncsi leszek az ugynevezett Jamaika kolalicióra , amely a "gyerekszeretök pártja" érts Zöldek meg majd a "jobban keresök pártjából" értsd FDP és az eddigi CDU/CSU-ból fog állni . Hány éhezö gyereklesz majd a következö években , hiszen már ma ca. 4 millióról beszélnek !! Ja tudom új bibliográfiát kell csináltatni !
 
Ez ugye egészen pontosan azt jelenti, hogy nem lát semmit, amit máshogy kellene csinálni. Hááááát.... Ez alapvetően egészen pontosan azt jelenti, amit udvarfy írt. Ők semmiben nem hibáztak. Ha még mindig így látják, akkor ott nagyon nagy bajok vannak. Az ilyen súlyos téveszmét egy emberre vonatkoztatva úgy szokták hívni, hogy önértékelési zavar. Nem tudom, hogy egy pártra / kormányra / kormánykoalícióra vonatkoztatva hogy hívják az ilyet.

Ez egy az összefüggésböl kiragadott mondat, egyáltalán nem arrol szol amit a Gyulám mondott.
-
Merkel ezt a választ a választási küzdelem strategiájára adta: "Ich sehe nicht, was wir anders machen sollten." magyarul: "Nem látom, hogy mit kelett volna másképp csinálnunk" és nem a jövöbeli politikájárol szolt.
-
Ha figyelmessen olvastál volna akkor ebbe a mondatba is bele kelett volna botlanod: "Kanzlerin Merkel sieht keine Fehler im eigenen Wahlkampf" - magyarul: "Kanzlerin Merkel nem lát hibát a saját választási kampanyában."
-
Akár, hogy csüröd csavarod ez nem az amit a K.Gyula mondott, hogy "nem akar változtatni a politikáján"
-
Németország ujraegyesitésekor sok nyugati állampolgár feltette a kérdést, hogy:
"Tudnak e még németül az Orosz-zonában élök?" - Ahogy ma látom, az AfD tagoknál jogos lehet a kérdés. :)
 
Utoljára módosítva:
En ugy látom, hogy megváltozott nállunk is a pártok konstellatioja, nincs "nagy-koallitio", több párt fog kormányozni és lesz végre egy erös opositio az SPD személyébe.
-
No.-ba elég sokáig tartott amig egy szélsöjobboldali popularista párt bekerült a parlamentbe, a többi europai országok ezt már maga mögött tudják. Mo.-on egy ilyen vezeti a kormányt, és "biztonság" képen a masik jobboldali már ál a startnál.
-

En részben örülök neki, mert a parlamentben nem lehet ugy viselkedni mind az utcán, a Pegida-tüntetéseken.
A képviselökön felelöség van, a parlamentben mindent feljegyeznek, a hecceléseket, rasszista parolákat nem lehet elbagatelizálni.
-
De ami a legfontosabb, itt rögtön feleletet kapnak a kérdéseikre. Megvan a remény, hogy az extremistákat visszanyerjük. I hopp.

végre valamiben egyetértünk. A németeknél bármit gondoltak hosszú idő volt levetkőzni a múlt árnyait. A parlament pedig teret adhat a bejutott pártoknak hivatalos kérdés feltevésekre és ugyanakkor méltó keretek közé szoríthatja vitákat.
Mert eddig az Afd is leginkább csak beszólogatott és az ellenzői is akik egy törvényes párt tagságát lenácizzák ugyanúgy törvénysértők. tegyék azt az utcán vagy egyes fórumokon akkor is
 
Kedves Gyulám
-
Fentebb azt állitottad, hogy a "Wutbürgerek" az alacsony nyugdij, a megélhetési nehézségek miatt választottak AfD-t nem a nationálszocialista lelkiviláguk miatt.
-
Ha ez igaz, akkor bazira belettek csapva, hiszen az AfD-nek nincs is pártprogrampontja ami a nyugdijjal foglalkozna. :(
-
Ennek utánanézhetsz a vasárnapi Anne Will adásban, ahol Gauland szemére lett vetve és kénytelen volt nyomatékosan beismerni, hogy "valoban nincs nyugdij-konzeptusuk". Ezért lett kinevetve az öszes jelenlevötöl a 76-és nyugdijra érett csucs-kandidátus.
 
Tudod hányszor vedlett már az AfD, most is az extremisták miatt szállt ki egy megválasztott küldött.
Tulajdonképpen mit akar az Afd ? Az EU, a globalizáció, a migráció ellenzéséhez vagy Merkel "vadászásához" nem kell ész. Mindent tagadni ezzel el van intézve a küldetésük? Értelmes céljait nem igazán lehet kihámozni az őket támogató hsz-ekből. ( médiát most hagyom, arra úgyis azt mondják, h részrehajló)
 
Abszolut nem vagyok vallasos, de amikor ezt a hirt meghallottam az ugrott be eloszor, hogy isten ovja europat attol ami most fog jonni.
 
Abszolut nem vagyok vallasos, de amikor ezt a hirt meghallottam az ugrott be eloszor, hogy isten ovja europat attol ami most fog jonni.
Pitti , nemkell félni , mert ugye , hogyan is mondta Fönök asszony ? "Folytatjuk ugy mint az elmult 12 évben , mert hibát nemcsináltunk" ! A másik meg , hogy az AfD saját magát fogja szétcincálni , mert a normálok kifognak lépni a hülyék mellöl ! Petry már ezt meg is tette egy mandátummal a zsebében és ki is lépett az AfD-böl . Már megkezdödik a morzsolodásuk .Aztán kérlek legalább Te hidd el , hogy ez a pa´rt csak azért is jutott be a parlamentbe , mert a politikai elitt , a szuverént évek óta nagy ivben latojja ! Hiszen ez a párt nemúj kellettü , aki ilyent mond az kamuzik , mivel ugye 4 éve már majdnem bekerültek a parlamentbe ! Aztán akkor hol a csudába volt a "menekült" invázió ? Ez a párt a banki krizissel és a Görögök "megmentésével" kapcsolatban alkult , de azota nemhogy az általuk megnevezett problékat oldaná meg az elitt , hanem nagy ivben menekül szótlanul a feltett kérdések , problémák elöl ! Pitti figyelj , Kinába küld évente Németország ca. 500 millió€t "fejlesztés" cimén ?!:oops:Kinának ? érted ? , ha azt mondják ez Szenegálnak megy azt valahogyan meglehetne érteni , de hogy Kinának ? tudud az ilyeneken akadnak ki a polgárok , közben Hessen tartományban tudomásom szerint vagy 70 iskolát kellett bezárni mert életveszélyesnek lett az épületek állaga minösitve , erre pénz nincsen . De nemakarom folytatni , csak a lényeg hidd el ezzek a koncon fognak meg a posztokon saherolni , magukat fogják lehetettlenné tenni Tiszavirág életük lesz , Gauland-dal meg Höckével együtt !;)
 
Pitti , nemkell félni , mert ugye , hogyan is mondta Fönök asszony ? "Folytatjuk ugy mint az elmult 12 évben , mert hibát nemcsináltunk" ! A másik meg , hogy az AfD saját magát fogja szétcincálni , mert a normálok kifognak lépni a hülyék mellöl ! Petry már ezt meg is tette egy mandátummal a zsebében és ki is lépett az AfD-böl . Már megkezdödik a morzsolodásuk .Aztán kérlek legalább Te hidd el , hogy ez a pa´rt csak azért is jutott be a parlamentbe , mert a politikai elitt , a szuverént évek óta nagy ivben latojja ! Hiszen ez a párt nemúj kellettü , aki ilyent mond az kamuzik , mivel ugye 4 éve már majdnem bekerültek a parlamentbe ! Aztán akkor hol a csudába volt a "menekült" invázió ? Ez a párt a banki krizissel és a Görögök "megmentésével" kapcsolatban alkult , de azota nemhogy az általuk megnevezett problékat oldaná meg az elitt , hanem nagy ivben menekül szótlanul a feltett kérdések , problémák elöl ! Pitti figyelj , Kinába küld évente Németország ca. 500 millió€t "fejlesztés" cimén ?!:oops:Kinának ? érted ? , ha azt mondják ez Szenegálnak megy azt valahogyan meglehetne érteni , de hogy Kinának ? tudud az ilyeneken akadnak ki a polgárok , közben Hessen tartományban tudomásom szerint vagy 70 iskolát kellett bezárni mert életveszélyesnek lett az épületek állaga minösitve , erre pénz nincsen . De nemakarom folytatni , csak a lényeg hidd el ezzek a koncon fognak meg a posztokon saherolni , magukat fogják lehetettlenné tenni Tiszavirág életük lesz , Gauland-dal meg Höckével együtt !;)

Anyit hozzátennék, hogy az AfD-t négy évvel ezelött alapito 18 tagbol csak 4 van a pártban, ha ebböl levonjuk a Petry-családot akkor csak kettö.
-
Egy téves következtetés azt gondolni, hogy az iskolákra a menekültek miatt nincs pénz, (hogy van pénz azt tudjuk Schäubletöl, mikor zárt korábban fekete számokkal a Bundesregierung, mikor volt több szakmunkásképzö platz mind diák...)
-
Az ellenkezöje igaz, a menekültekkel megnöt az igény iskolák épitésére (állami invesztitio), megnött az igény megfizethetö lakások épitésére, megnött a tanárképzés.... ez nem érv menekültek "idecsalására" de nem katasztrofa, hogy néhányan itt vannak.
-
Azt is megemliteném, hogy az általad felvetett valodi problémák, nyugdij, ápolásra szorulok helyzete egyáltalán nem témá az AfD programmba. Nem árt, hogy a parlamentben egy nyilvánosságot kapnak ezek a "Wutbürgerek", söt jo. Remélem akik megválasztották képesek lesznek a parlamenti diszkusziokat agyilag követni.
-
 
A koncentrációs tábor ...brit találmány. A búr háborúban alkalmazták elöször. Ez történelmi tény.fych nagyon jól rámutatott.
Amugy, ezt a nácizást vagy 75 év és 3 generáció után talán lassan abba kellene hagyni.

Ez a választás arról szólt egyszerüen, hogy a nép egy jelentös része nem ért egyet a nagykoalició migránspolitikájával, s annyi. Ezért valami ellen, s nem valami mellett szavazott.
S könnyen lehet, hogy valakik ellen is, ahogy IM Erika meg Seehofer széke inog.

Nemetorszagban nem referendum volt a migratiospolitikarol hanem Bundestag-valasztas az öszes egetö kerdesröl.

Az AfD, egyedül az AfD -nek volt egy temaja ami 12.6% ban csapodott le. A valasztok 87.4% mas kerdeseket tartott fontosnak.

Söt tovabbmegyek, az AfD kezd morzsolodni, egyre több megvalasztott kepviselö hagyja el a partot. Tehat a Merkelre valo vadaszat csak az egyre kevesebb extremista celja marad.

Seehofer kiütötte sajat magat, ebbe az Orbanhoz valo viszonya lett megbüntetve.

Az AfD is szakitani fog Orbannal minnel jobban követeli Orban a kerites megfizeteset es nem hajlando menekülteket atvenni. :)

A nationalizmus sosem a szomszedos orszagnak kedvez :)
 
Utoljára módosítva:
Kedves Ernoe!
"Seehofer kiütötte sajat magat, ebbe az Orbanhoz valo viszonya lett megbüntetve."
Akkor ezt értsem úgy, hogy a német választópolgárok ennyire figyelik a magyar kormány hozzáállását a migránspolitikához és a történt atrocitások ellenére is a német polgárok továbbra is várják a bevándorlókat?
 
Kedves Lizám!
Mi ebben olyan vicces. Nekem fontos, hogy mit gondolnak a német polgárok általánosságban. A kormányunk által képviselt migránspolitika után hogyan általánosítanak a magyar emberekkel szemben.
Nekem ebből az jött le, hogy a német polgárok elítélik Orbán politikáját menekült ügyben és a szövetségeseit.
Nekem nem vicces. Én szeretem a német emberek, fontos, hogy mit gondolnak rólunk.
 
Kedves Ernoe!
"Seehofer kiütötte sajat magat, ebbe az Orbanhoz valo viszonya lett megbüntetve."
Akkor ezt értsem úgy, hogy a német választópolgárok ennyire figyelik a magyar kormány hozzáállását a migránspolitikához és a történt atrocitások ellenére is a német polgárok továbbra is várják a bevándorlókat?

Orban (nem a magyarok) az emberiesseg sirasoja a nyugati szabad vilag szemeben. Kivetelt kepeznek a szelsöjobboldali popularista partok hivei mind NPD, AfD vagy ezek külföldi megegyezöi.

Seehofer elgaloppozta magat jobbra ezért követeli a bazis a lemondasat. A Pegida tüntetök magyar zaszloval tüntetnek minden hetfön Dresdaban az "islamosodas ellen" ami nem letezik.

Majd egyszer megnezem, hogy magyar migransok vagy fideszes turistak ezek.

Tavaj Münchenben ünnepelte Orban a "magyar oktoberi forrsdalmat" a sajat partja vagy az orszag penzen kiberelt a parlamentben egy termet. Otthon soknak ugy tünt mindha ajandekot kapott volna de nem, bar ki kiberelheti 2400 euroert plusz chatering service.
 
Utoljára módosítva:
.
"Nem elégedett a szövetségi parlamenti választás (Bundestag-) eredményével a németek kétharmada - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés. A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített kutatás szerint a németek 66 százaléka elégedetlen, 28 százaléka elégedett a múlt vasárnapi Bundestag-választás eredményével. Négy évvel ezelőtt, a 2013 szeptemberében tartott Bundestag-választás után 55 volt az elégedettek, 41 százalék az elégedetlenek aránya."

Úgy látszik ez már világ jelenség lett.
Ahogy megalakulnak a kormányok a szavazások után, az emberek egy része már nem azokat akarja akikre szavazott - Vagy a megválasztottak fordulnak el a választóiktól ?
Vagy a választási ígéretek látszanak szertefoszlódni ?
Vagy a többi országban is az a probléma ami nálunk:
Nincs olyan erő aki a 'hétköznapi' problémák megoldásával akar foglalkozni.
Gondolok itt az egészségügy, az oktatás, a nyugdíjrendszer tényleges, szakmailag kidolgozott megoldására.
 
Nincs olyan erő aki a 'hétköznapi' problémák megoldásával akar foglalkozni.
Gondolok itt az egészségügy, az oktatás, a nyugdíjrendszer tényleges, szakmailag kidolgozott megoldására.
Ez a probléma mindig is volt és lesz. Ez a világon szerintem mindenütt megoldhatatlan terület, rengeteg pénzt visz...
Aki ezzel hiteget-az valami olyan mint a magyar foci: mindenki ért hozzá...
 
Ez a probléma mindig is volt és lesz. Ez a világon szerintem mindenütt megoldhatatlan terület, rengeteg pénzt visz...
Aki ezzel hiteget-az valami olyan mint a magyar foci: mindenki ért hozzá...
Ez igaz nagyon sok pénz kell hozzá, de úgy látom nem az a baj hogy nincs pénz,
hanem az hogy a látványosabb meg a zsebeknek kedvesebb dolgokra fordítják.
Pedig, ha már annyira humánus akar lenni minden ország még a világ távolabbi részeivel is,
akkor a saját polgárainak kellene legelőször megfelelő életkörülményeket biztosítani,
talán akkor majd az egyének látásmódja is megváltozik a humanitást illetőleg.
Magam részéről az Észak-Európai államokat tudnám felhozni példaképpen.
 
:rolleyes:hmmm,na hallod, ez már megint egy hosszú Fórum "vitatéma" lehetne-s volt is már rá példa a napokban is-de akkor eltérnénk az eredeti témától.
Azt hiszem, ez minden országban lehet egy kampánypont.;)
 
Ez igaz nagyon sok pénz kell hozzá, de úgy látom nem az a baj hogy nincs pénz,
hanem az hogy a látványosabb meg a zsebeknek kedvesebb dolgokra fordítják.
Pedig, ha már annyira humánus akar lenni minden ország még a világ távolabbi részeivel is,
akkor a saját polgárainak kellene legelőször megfelelő életkörülményeket biztosítani,
talán akkor majd az egyének látásmódja is megváltozik a humanitást illetőleg.
Magam részéről az Észak-Európai államokat tudnám felhozni példaképpen.

Azt irod "elöször a sajat polgarainak kellene megfelelö eletkörülmenyt biztositani"

Ezzel a Trianon altal elszakadt területen elök tamogatasara gondolsz?

Nemetorszag nemcsak a nemet-kisebbseget tamogatja ha valamit ad magyarorszagnak es nem követel erte elkötelezettseget a Bundestag valasztasnal.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,136
Üzenet
4,803,059
Tagok
615,781
Legújabb tagunk
Plastichfl
Oldal tetejére