Ki a kedvenc íród, költőd?

kozo

Állandó Tag
Állandó Tag
kedvenceim

Több kedvencem is van. (Nem csak irodalmi.)

Rejtő Jenő örök klasszikus a kikapcsolódáshoz, de ha igazán jól akarok szórakozni, akkor P. G. Wodehouse valamelyik könyvét olvasom.
Életmóddal kapcsolatban Szvámí Ráma és Eknath Easwaran. Rájuk mindig számíthatok, ha eluralkodik a káosz az életemben.
Ha pedig feszült vagyok, és elalvás előtt meg akarok nyugodni, Andrew Matthews valamelyik könyvét olvasgatom.

Üdv: Kozo
 

Zotyeszka

Állandó Tag
Állandó Tag
Arthur C.Clarke a legjobb sci-fi író, bár Asimov írásai olvasmányosabbak.
Steven Saylor ókori Rómában játszódó történelmi krimijei fenomenálisak.
 

gaerin

Állandó Tag
Állandó Tag
Íróból nem kérdés, Esterházy Péter, egyszerűen zseniális, tele jobbnál jobb ötletekkel, olyan egyedi nyelvezettel, mint rajta kívül nagyon kevesen a magyar nyelven írók közül.
Költők közül mostanában Orbán János Dénest olvasom legszívesebben, de a névrokon Orbán Ottó is remek.
Külföldi írók közül Jehoshua (más átírásban Yehoshua) a kedvenc.
 

imicus

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem rengeteg kedvencem van. A mieink közül nagyon szeretem Jókait, Aranyt, Wass Albertet, sok mindent is olvastam tőlük. Külföldiek közül is sokat szeretek, de most egyet emelnék ki: A. Dumas. A fiatalabbiktól nemrég olvastam a Kaméliás hölgyet. Elképesztő könyv, ha még nem olvastátok, mindenképp tegyétek meg. Bevallom sírtam rajta, annyira meghatott.

Egy kis ismertetőt írnék hozzá: Franciaországban játszódik, főszereplője egy kitartott hölgy (akinek nem világos a meghatározás: örömlány), aki beleszeret egy fiatalemberbe. Különös vonása, hogy mindig kaméliát vesz a virágosnál, többnyire fehéret, időközönként vöröset. Amíg meg nem ismeri Armand-ot fényűző életet él, és úgy érzi, nem tudna soha lemondani erről (rengeteg pénz, sok udvarló, érzelmi szabadság). Ám a szerelem csodát tesz, a külső sallang alatt egy csodálatos nő lakozik, akit fokozatosan megismerünk. És ez az új nő már nem képes visszatérni régi életéhez soha többé. Föláldozza magát szerelméért lemondva a saját boldogságáról.
 

Kövér Falat

Állandó Tag
Állandó Tag
Költő - első helyen Radnóti, második és harmadik helyen Ady és Petőfi (a sorrendet itt már nem tudom eldönteni). Viszont a legkedvesebb verseim nem (mind) tőlük vannak: Sík Sándor: Te Deum, Ady: Szeretném, ha szeretnének, Csokonai: A reményhez.

Író - a legkedevesebb Fekete István, tőle is a Tüskevár, Téli berek - a többi könyve is jó, de közelébe sem ér szerintem ennek a kettőnek. Tudom, hogy ezeket (szinte) mindenki olvasta... de nem lehet őket elégszer elolvasni :D Ezen kívül Agatha Christie könyveit nagyon szeretem, és a Harry Potter-sorozatot, de pl. orosz írókat is (Dosztojevszkij stb.).

Kevesen tudják, hogy Agatha Christie nem csak krimiket írt, hanem "sima" regényeket is. Ezek közül szerintem a legjobb a Távol telt tőled tavaszom (Absent in the spring), mindenkinek meleg szívvel tudom ajánlani! Fantasztikus könyv. Emellett az önéletrajzát (Magyarországon nemrég jelent meg először magyarul) és az önéletrajzi ihletésű Így éltünk Mezopotámiában (Come tell me how you live) c. könyvét is nagyon ajánlom.
 
Nekem is rengeteg kedvencem van, mind író, mind költő.
Egyik a sok közül Lázár Ervin, akinek nemcsak a "gyerek"meséit (pl. A hétfejű tündér, A négyszögletű kerek erdő, Bab Berci kalandjai, Berzsián és Dideki), hanem a novelláit is nagyon szeretem (pl. A bolond kútásó, Ló a házban, A retemetesz, Szerelmes történet, stb). Ez utóbbi például egy horkolás kalamndjait meséli el, aki elhagyja "gazdáját", mert annak barátnője ki nem állhatja...
Ami minden Lázár Ervin-írásban megfog engem, az a végtelen játékosság és fantázia, akár kisgyerekként, akár felnőttként nagyon jólesik a léleknek.
 
Költők közül egyik nagy kedvencem nekem is József Attila, és most nem az ismert verseiből szeretnék idézni, hanem a töredékeiből - némelyik egy-két sor csupán, de töredékeiben is tökéletesek...

"szélnevelő, tágas pusztán
soványkodunk tökkáposztán"

vagy:

"vadász szemünkre lányok térde les
és haragomban megölnék egy tündért..."

vagy:

"Szamár széllel pajtáskodni vén
bosszankodó rózsa vagyok én"

vagy, egy hosszabb, 1937-ből:

"Szól a szája szólítatlan,
gondja kél a gondolatban

erőlködik ám az erkölcs
zsigereim zsugorgatja
ne bolondozz a belemben
ne kopogj a kebelemben
babos vesémet ne vesd ki

ne lankaszd a lábaimat
ne szakaszd a száraimat
ne kanyarogj a karomban
ráncom-redőmben ne rejtezz

ne lúgosítsd a savamat
ne szorongasd a szavamat

ráncom ne rángasd, redőmben ne rejtezz

ne torlaszd el a torkomat
ne lapulj meg a lépemen
ne kiáltozz a képemen
csigolyáim ne csikorgasd
fürtöm tövét ki ne forgasd

Mintha égnék, láng jár végig
lábujjamról lobog égig

ne nyisd meg az oldalamat

kicsurran a forralt kőnek
vasból való váladéka"

és még lehetne válogatni....
 

Misera

Állandó Tag
Állandó Tag
Én menthetetlenül romantikus vagyok, kedvenceim:Jane Austen, Nora Roberts, Susan Elizabeth Phillips, Amanda Quick, Jayne Ann Krentz, Sandra Brown.
Igaz, nem szépirodalom, de tökéletesen kikapcsolnak. Nincs is jobb egy viharos esténél, amikor a szoba biztonságában elmélyülök egy jó könyvben!
Hozzáteszem, Gárdonyi Géza Egri csillagok című művét nem igazán lehet felülmúlni. Rengetegszer olvastam, de mindig új izgalom fogok neki!
 

Evila

Őstag
Rádiós
Állandó Tag
Írók - örömmel látom, nem vagyok egyedül a sorban - Vavyan Fable, Rejtő Jenő, P.G. Wodehouse, Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Agatha Christie,
Fehér Klára >> őt talán mostanában kevéssé ismerik, pedig érdemes olvasni a műveit, pl. a Vakáció Magyarországon-t kézbe véve beutazhatjuk segítségével az egész országot, az ő szemén keresztül látva és érezve. Mindenkinek ajánlom, határainkon innen, és túl is:)
Költők: az ezerszer áldott József Attila, Radnóti Miklós, Ady-Ady-Ady:)
kedvenc versek; Tóth Árpádtól, Juhász Gyulától, Kosztolányitól.
 

Friđtjófur

Állandó Tag
Állandó Tag
Ady Endre, Tóth Árpád, Kassák Lajos, Szabó Lőrinc... ők az abszolút magyar kedvenceim. Csak sajnos itthon a "vers" csak Petőfit és Arany Jánost jelenti, és szüleim ki nem állhatják az ilyen "elmebeteg fazonokat". Antikváriumokba járok folyton, ha van pénzem. :(
Mostanában Shakespeare-szonettjei érintettek meg és az avantgárd! Apollinaire, Baudelaire.
Utóbb találtam egy William Blake versgyűjteményt a neten, most azt olvasom... angolul. :)
(Ilyenkor sajnálom, hogy nem tudok franciául, és nem segít hozzá az olasz... Jó volna franciákat franciául lapozgatni.)

Ha író, akkor George Orwell, az 1984 miatt. Végre akadt egy könyv, amelyet nem akartam letenni... No és ne feledkezzünk meg Karinthyről! Így írtok ti... :)
Margaret Atwood szóragasztása, mondat és regényépítése is tetszik. A vak bérgyilkos alapján. :)
 

Dia1820

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindenképpen Varró Dániel!!!! Szerintem nagyon jól összeszedett és átgondolt műveket ad ki a kezéből. Bátran ajánlom mindenkinek
 

Schrödinger

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedvenc magyar költők: Pilinszky, Dsida, Nemes Nagy, Radnóti, Nagy László, Szilágyi Domokos
Külföldi: Rilke főként, meg még sokan, de persze mindet eredetiben olvasva dönthetném el, hogy melyikük tartozik a kedvenceim közé, pl. T.S. Eliot is megfogott mostanság
Írók, magyarok: Hamvas - olyan mintha egy kissé morózus de tiszta szívű könyvtáros mesélne neked folyamatosan egy alma, egy tál dió vagy egy pohár bor mellett mindenről amit valaha olvasott és amit ezekből megfontolásra és továbbadásra érdemesnek tart és rávilágítana arra amit mindebből leszűrt és ami pontosan ugyanaz amit sokáig figyelve egy friss hajtást, egy hópelyhet vagy ahogy a szél borzolja a vizet te is ugyanúgy megérthetsz több ezer könyv elolvasása nélkül
Szabó Magda - mindent, az égadta világon mindent megtudhatsz az emberi kapcsolatok titkolt, szégyellt, nem beismert vagy észre sem vett mozgatórugóiról, megrendítő felismerésekhez juthatsz ha őt olvasod mindezt finom, érzékeny tálalásban
Örkény novellái, sőt Karinthy egyes novellái remekül hozzásegítenek a perspektíva korrigálásához


Külföldiek: akit épp olvasok, már megint...Philip K. Dick - nem szeretem őt olvasni, sosem szeretem mégis olvasom - mit mondhatnék egyebet róla? Valószínű, hogy a kétségbeesett üldözők és üldözöttek, a furcsa és ferde karakterek, a párbeszédek ahol Philip K. Dick beszélget Philip K. Dick-el mégis adnak valamit amitől nem győz az ember szabadulni
nehéz kiválogatni a kedvenceket tényleg....hisz még rengetegen vannak
Goethe, Dante, Dosztojevszkij, Kafka, Huxley, C. S. Lewis ( a Narnia könyveket minden gyermeknek olvasnia kéne ), Cortazar, Oscar Wilde
 

Amykka

Állandó Tag
Állandó Tag
Fodor Ákos haikui ;)

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Társasélet[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]fölkerestelek, hogy
ne kelljen rádöbbenned:
magamrahagytál
[/FONT]​
 

missfleur

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedvenc költőm Ady Endre, elsősorban azért, mert lenyűgözőnek tartom, hogy valaki két, ennyire különböző mély érzést tud táplálni két nő iránt, amiknek ráadául gyönyörű költeményekben ad formát. Másik kedvencem Kosztolányi, tőle is az Esti Kornél... hú, hát az fergeteges!! A legszórakoztatóbb mű (novellafűzér), amit valaha olvastam!
 

Kissu

Állandó Tag
Állandó Tag
Rengeteg kedvencem van, mégis ha felteszik nekem a kérdést, hogy ki a kedvencem egyből rávágom, hogy Laurell K Hamilton. Amikor elkezdtem olvasni az Anita Blake sorozatot teljesen a hatása alá kerültem. Amint haza értem mindig az első dolgom volt, hogy leüljek olvasni, egy idő után pedig a könyvek beköltöztek a táskámba, hogy bármikor elő tudjam venni (amint jelentkeznek az elvonási tünetek X) )
Aztán sokakhoz hasonlóan engem is a Harry Potter indított el a könyvfalók útján, és a mi napig szívesen leveszem a polcról a köteteket egy kellemes olvasós délutánra.
Aztán Robert Merle a Francia históriájával, amit porosan és eldugva találtam a garázsba, de hamar a szívemhez nőtt - most már örekre a könyvtáram része lesz X)
Moliére - mindent elolvastam tőle ami a kezembe került.
Költők közül Ady, és Petőfi - világ életemben megmagyarázhatatlan vonzalmat érzetem irántuk. :D
És igazából még napestig tudnám sorolni... X)
 

cicamica1988

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedvenc költőm gyermekkorom óta Petőfi Sándor. Sok emléket elevenít fel bennem a Szülőföldemen című verse. A mai napig emlékszem arra, amikor egy nyári estén a kinti ´teraszon ülve olvasták nekem ezt a verset, s én meg azt hajtogattam cserebogár, sárga cserebogár. azóta is csak ugy hívom a sárga cserebogaras vers és ez a kedvencem.
 

Endala

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Az én nagy kedvencem Leslie L. Lawrence. Nagyon jó könyvei vannak, mindet ajánlani lehet. Nem tudom, tudjátok-e, de ez csak az írói álneve, igazából Lőrincz L. Lászlónak hívják. Ezen a néven is adott ki könyveket, de ezeket kissé eltérőbb stílusban írta, nekem annyira nem jött be, bár azok között is vannak jók. Érdekes, hogy mennyire különböző stílusú könyveket tud írni...
 

Ile57

Állandó Tag
Állandó Tag
Erre a kérdésrev nehéz válaszolni.
Szeretem Arany Jánost, ő nekem a csodás kifejezések, jelzők, megszemélyesítések, hasonlatok tárházát nyújtja. A Toldit és a Családi kört mindenkinek kéne könyv nélkül tudni, meg a balladáit is persze.
Petőfi Sándort harciasságáért, forradalmiságáért, szerelmes verseiért szeretem, a Hóhér kötele c. krimije is egyedülálló, a XIX. század költői c. versét aranyba foglalnám, Az Alföld , A puszta télen c. versei a szemléletességük miatt nyerne aranyat.
József Attila és Radnóti Miklós költészete is páratlan. Adyt is szeretem.
Prózaírók közül Mikszáth Kálmán az egyik kedvencem a balladaszerű novelláival.
Egyszerűen nem is lehet egy személyt kiválasztani, mert mindegyik kedves valamiért. Wass Albert, Benedek Elek, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Móricz Zsigmond. Nem lehet választani úgy igazából. Mind nagyszerű a magyarok közül. Ők a halhatatlanok.
 
Oldal tetejére