Villanyszerelés, épületgépészet és villamosságtan könyveket, oktató videókat keresek

gubenyg témája a 'Tanulás' fórumban , 2017 Szeptember 29.

 1. gubenyg

  gubenyg Állandó Tag

  Nemrégen kezdtem bele a villanyszerelő szakmába felnőtt fejjel. Nagyon rövid, alig nyolc hónap alatt adják le, így kevés az idő, szinte darálják az anyagot. Könnyítésnek keresnék tételeket, könyveket, prezentációkat, egyéb anyagokat, táblázatokat és főként oktatóvideókat!
  Kérlek, ide töltsétek fel, ha van valamitek és esetleg meg is osztanátok!
  Előre is köszi mindenkinek!
   
 2. Sztrogoff

  Sztrogoff Tag

  Sok mindent kell tudni egy jó villanyszerelőnek.
  Villamosságtanból azért ezer könyv található a neten, melyek egyike sem pont a villanyszerelésre van szabva, de azért mindegyik használható. El kell jutni bennük ugyebár a váltakozóáramú körökig.
  Az elmúlt évtizedekben folyamatosan jelentek meg villanyszerelési könyvek, melyek vegyesen foglalkoznak technológiával, szokásokkal, szabványos kialakításokkal, készülékekkel. Ilyenekből töltök fel egy párat az osztott.com tárhelyen a feiy mappába.
  A következő, amit ajánlok, a Schneider, az ABB, Eaton, Schrack, Hager, stb. oldalak felkeresése, melyeken általában találhatóak Villanyszerelői Zsebkönyv, Zárlatszámítás, Segédlet, stb kiadványok, no meg a készülékek ismertetése.
  A szabványok, hát, az egy külön tészta, igen fontosak, de nem mondhatnám, hogy szabadon forgalmazhatóak. Nem tudom, a képzés során ezeket hogyan ismertetik, legalább jegyzéket adnak-e. Jegyzék birtokában lehet vadászgatni a neten, következő megoldás a szabványügyi testület könyvtárába ellátogatni napijeggyel, stb. Néha régebbi verzió van a neten, és csak össze kell nézni az aktuális kiadással. A szabvány húzós, ha egyéni vállalkozó leszel, úgyis be kell ruháznod rá, ha alkalmazott, akkor meg a munkáltatódnak kell megvennie. Esetleg megéri megvenni az (legfrissebb!) Érintésvédelmi és az Erősáramú Berendezések Felülvizsgálói jegyzeteket a Magyar Elektrotechnikai Egyesület honlapjáról, azok gyakorlatilag olvasmányosan leírt szabvány-ismertetések, és az érintésvédelem úgyis fontos a nyugodt alvás miat,t az EBF témaköre meg önálló munkánál (tehát nem terv megvalósításakor) mindenképpen előjön.

  Bár csak arról az esetről írtam, ha nem jó a tananyag, te meg pont ezt nem is állítottad. :D
   
 3. gubenyg

  gubenyg Állandó Tag

  Szia!

  Inkább szervezésbeli problémák vannak. Az egyik sarkallatos pont, hogy még nincsen tankönyv, a darálás miatt meg a jegyzetek is eléggé ilyen olyanra sikerülnek. A gyakorlati tanár szegény most szembesült vele, hogy a kollégái hiába adták már a fele anyagot, azt még éppen nem tárgyaltuk, amire a gyakorlat elején szükség lenne. Neki se lesz egyszerű. Jófejségből bevállalta, hogy minden gyakorlati nap két óra elmélettel kezdődik, ahol, a többivel ellentétben még diktál is, aztán amit elmondott és leírtunk, a maradék időben gyakoroljuk.
  Egy másik érdekes dolog, az az, hogy fele társaság már dolgozik is a szakmában, csak a papír miatt járnak, a másik fele meg nem is konyít hozzá. Nekem még a 8-11-ben tanultakat is át kellett néznem, mert már az sem igazán volt meg így sok év távlatából.
  Ha esetleg van még ötlet, javaslat, szívesen fogadom.
  Nagyon szépen köszönöm a fáradozást és a segítséget!
   
 4. ani515

  ani515 Állandó Tag

  Nézz szét a barkácsolós osztott oldalamon mert már lassan mindenféle vegyes dolog lesz felrakva, villanyszerelésről épületgépészetről is vannak könyvek

  http://osztott.com/kiiP/
   
 5. ani515

  ani515 Állandó Tag

 6. gubenyg

  gubenyg Állandó Tag

  Köszönöm szépen!
   
 7. abaqus

  abaqus Tag

  Amikor én még fiatal voltam, az Ipari szakkönyvtár sorozatban megjelent Hámori Albert: Villanyszerelés c. szakkönyve. Én még a főiskolán is végig azt használtam, a mai napig nem találtam nála jobb könyvet. Antikváriumban itt-ott a mai napig beszerezhető. Igaz, a benne taglalt készülékek egy része ma már nem használatos, de szerintem egy villanyszerelő nem csak a legmodernebb technikákkal találkozik a mindennapokban hanem a régebbi dolgokkal is. Szerintem szánd rá azt a pár száz Ft-ot és vedd meg, hidd el, nem fogod megbánni.
   

Megosztás