Haladunk a korral: 74 éve is gyorsabb volt a MÁV, mint most

Miközben az ország nyugati felében milliárdok mennek el vasútvonalakra, addig keleten még 1943-ban is jobban teljesített a MÁV, mint napjainkban.

A vasútfejlesztés az elmúlt években szépen nyelte a milliárdokat, viszont ez távolról sem jelenti azt, hogy ezek az összegek arányosan oszlanának el az ország különböző területei között. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy 71 kilométeres távot 218 perc, vagyis 3,6 óra alatt teljesítheti az, aki az állami vasúttársaságot választja. Korábbi cikkünk után azonban újabb elkeserítő adatot találtunk a Mátészalkaleaks oldalán.

Miközben az Index oldalán arról értekeznek egy cikkben, hogy mikor közlekedhetünk 160km/órás sebességgel Magyarországon, addig keleten a vonatok és a sínek állapota miatt jó, ha 40-50 km/h-val "száguldhatnak" a vonatok egyes szakaszokon. Ennek következménye az is, hogy a szabolcs megyeiek némi túlzással élve az 1943-as állapotoknak is örülnének. Az eltelt évtizedek alatt ugyanis nemhogy javultak volna a körülmények, még rosszabbak lettek.

A Mátészalka-Nyíregyháza távolságot ugyanis 74 évvel ezelőtt 99 perc alatt tehette meg az utazóközönség vonattal. Ez ma 108 percet jelent annak ellenére, hogy a több mint fél évszázad alatt rengeteg minden változott.

A helyzetet súlyát csak növeli, hogy "mindössze" 52,2 kilométeres távolságról van szó, mely közúton optimális körülmények mellett akár 40 perc alatt megtehető. Igaz, ehhez igénybe kell venni az M3-as autópályát, de nem fizetős főúton sem kerül több időbe az út, mint 53 perc.

A lényeg leszűrhető, az ország keleti részében, ahol általánosan kedvezőtlenebbek a jövedelmi viszonyok, és az 1000 lakosra jutó gépjármű 166-235 darab szemben az országos átlaggal, a 312-422 darabbal, teljesen "versenyképes" alternatívát kínál a MÁV az ott élők számára.

mfor

mav_170131.jpg
 
Minden a tudjuk mi miatt van...
A vasutak nagy részét elcsatolták az országtól...majd a világháborúban porig rombolták.
Ja, hogy most ilyenek??
Ott az olimpia lehet közösen örülni!!
Nem kell mindig a problémákat keresni.....:dr_26:
 
Ezt személyesen meg tudom erősíteni. 1966 -69 -ben naponta jártam iskolába Mátészalkáról Nyíregyházára a jól bevált 424 -s gőzmozdonnyal. akkor 1 óra 20 perc volt a menetidő. Késésekre nem emlékszem!
 
egy a gond...nincs versenytárs...és nem is lesz, hisz ez a cég remek fejőstehénnek bizonyult eddig is és minden valószínűség szerint a jövőben sem szándékoznak ezen változtatni :p
 
A MÁV személyszállítási üzletága mindig is veszteséges volt, a teherszállítási (MÁV Cargo) pedig nyereséges, ez utóbbit sikerült eladni.
Problem solved.....
Mennyi tompika szintű politikuss volt van lesz ebben a zországban....
 
Ezt személyesen meg tudom erősíteni. 1966 -69 -ben naponta jártam iskolába Mátészalkáról Nyíregyházára a jól bevált 424 -s gőzmozdonnyal. akkor 1 óra 20 perc volt a menetidő. Késésekre nem emlékszem!
Kovipisti, ma sincsen baj hiszen ha megnézzed Nyiregyháza és Mátészalka között most talán 10 perccel hosszabb az ut , természetesen mert már nem a 424-es járja , oka egy van meghalt az Apám . Tudod Ö volt a fütö a 424-en ;). Most meg a segédfütö füt és a 411-es járja a vonalat . Amugy valamikor igaz az már több mint 80 éve , hogy az Árpád nevü gyors motorvonat Bécs és Budapest között ca. 3 órát vett csak igénybe , de járt viszont Miskolcra és Nyiregyházára is , gondolom ott sem volt lassabb :rohog:. Ja elfelejtettem majd az Árpád nevezetü motorvonat Magyar tervezés és gyártásu volt !!!
 
Nyíregyháza-Záhony vasútvonalon lévő állomásokon az utasoknak kb. 1 méternyi magasra kell felmászniuk hogy utazhassanak a vonaton.
Míg Pesten sírnak hogy nem az alacsonypadlós villamost, autóbuszt rakják be addig a falvakban élő idősemberek akik nem bírtak összekeresni egy rozoga autóra valót azok kénytelenek hegymászó technikát bevetni, hogy betegen elutazhassanak a közeli kisváros kórházába, busz nincs, mert ugye van vonat, csak arra meg alig bírnak felmászni az idős, esetleg enyhén mozgáskorlátozott emberek.
A vasúti peronnak csúfolt valamit már rég elette az idővasfoga, kiálló, vagy félig letört, megsüllyedt betondarabokon keresztül kell bukdácsolni, kockáztatva néhány bokatörést, enyhébb esetben bokarándulást.Hogy aztán a vonatlépcsőjéhez eljutva újabb gonddal szembesüljenek: fel kell mászni rá. Mert hogy fellépni kb. 1 méteres magasságba 1-2 megpakolt táskával képtelenség.
Itt tart ma Magyarország legmostohább megyéjében a vasúti közlekedés
 
Nem csak a keleti országrészben lassabb, a nyugatiban is. Minden egyes menetrend módosítás ront a helyzeten: csökkenő járatszám, megnövekedett menetidő, hosszabb átszállási várakozás stb.....Aztán csodálkoznak, hogy nem nagyon van utas.
 
20 éve néhány hónapig egy 150+ kilométerre lévő városból feljártam a fővárosba dolgozni. Fiatal voltam, kellett a pénz :D
Az egy dolog, hogy az állandó késések és bizonytalanság miatt sokkal inkább untam a témát, mint a távolság miatt és eredetileg is a terv része volt, hogy a vége a költözés. De a mai menetrendet és késéseket ismerve sokkal inkább lehetetlen küldetés lenne.

Ami azonban még elkeserítőbb, hogy bármely rokon vagy ismerős vonatozik és én megyek elé a vonathoz, teljesen megszokott, hogy ő telefonál amikor a meghatározott településnél jár, mert akkor nem kell 15-30 percet várnom rá az állomásnál. Mert az esetek többségében bizony várni kell.
Japán mentalitással már kipusztult volna a teljesen vasutas gárda a szeppuku következtében :(
 
Nemtudom emlékeztek e a valamikori "szinházi járatokra"? Melyek a hétvégeken jártak azt hiszem 1-1 menetbe , késö délután indultak mondjuk Sopron-Szombathely -Zalaegerszegröl - Budapestre , hogy a kedves látogatok pontosan beérjenek a szinházba majd utána ugy 22.00 körül indultak a vonatok vissza ;). Igaz volt elég bolond intézkedés amikor a 70-es évekbe elkezdték a "mellék vonalakat" megszüntettni és mindent az országutakra tettek át !
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
Beka Holt wrote on zsebipicur23's profile.
Ne kérj olyan könyvet aminek a magyar nyelvű kiadásától még nem telt el 6 hónap!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,140
Üzenet
4,805,401
Tagok
615,886
Legújabb tagunk
machinery
Oldal tetejére