Az internet és a mobil miatt csökken a fiatalok szókincse

Több kutatás is bizonyítja, hogy a tizenéves generációnak kisebb a szókincse érzelmei kifejezésére - mondta Kalamár Hajnalka pszichológus az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

A pszichológus elmondta: a különböző hangulatjelek használata miatt a szóhasználat háttérbe szorult, így sokan szóban, szemtől-szemben nem tudják kifejezni hangulatukat, érzelmeiket. Kiemelte, hogy a chatelés nem tud helyettesíteni egy igazi "jóízű" személyes beszélgetést.

Ezzel együtt a szakember szerint azt sem jó kimondani, hogy a technika, az internet "szétválaszt, tönkreteszi az emberi kapcsolatokat", mert ez a technika össze is tud kötni.

internet.jpg
 
A koz tv nem a fejlodest preferalja hanem ellene van , nem rabeszeli az embereket a fejlodesre hanem lebeszeli mert a szakmebernek tudni kene hogy az ebook soha nem latott fejlodest hozott az olvasasba es ez altal a szokincs is egyre bovul.
Mi abban a fejlődés, hogy a fiatal személyes beszélgetés közben felkiált, hogy "LOL!" és amikor megkérdezed, hogy mit jelent, azt mondja, hogy azt nem tudja, de úgy érzi, ide passzol...
 
Nem úgy vettem élszre, hogy az ebook megjelenése növelte volna az olvasók táborát. Akik amúgyis olvastak régen, azok egy vékonyka rétege olvas ebookot IS. És kész, ennyi. Aki a papírkönyveket nem szereti olvasni, az ebookot se szereti. Sőt, sokan vannak akik bár szeretik a papírkönyveket, de az ebookot nem. ÉN MAGAM IS ILYEN VAGYOK. Tulajdonképpen sokkal szívesebben olvasok képernyőről mint papírkönyvből, mégis, az ebookokat utálom, mert az ebookolvasók képernyőmérete röhejesen apró, nekem nem megfelelő. tapasztalatból tudom. Vettem egy méregdrága ebook-readert is vagy másfél éve, de azóta is a fiókban porosodik mert rájöttem, nem én vagyok a célközönsége. Nem beszélve róla hogy az érintőképernyő is olyasmi amit egyszerűen gyűlölök, nem tudom megszokni, én a fizikai billentyűzetet kedvelem.
A legfőbb bajom azonban az ebookokkal, hogy sokszor nem szerkeszthető a formátuma, ami amiatt baj mert ha átmásolom is a számítógépemre, nem olvashatom azzal a programmal amivel pedig az efféléket szeretem olvasni, azt se titkolom melyik ez: a LibreOffice! Ha epub, még valahogy átkonvertálom és oké, de például a pdf esetén megette a fene az egészet. Még az se biztos legalább jpg formába át lehet konvertálni, elfogadható minőségben, nemhogy szövegformátumba! Gyűlölöm az egészet, na! Holott én a legkifejezettebben KÖNYVMOLY vagyok.

Szóval, az ebookok nem hiszem hogy megnövelték volna az olvasók részarányát a népességben, ellenben a sok ingyen hozzáférhető film biztos lecsökkentette a számukat.
Én sem azt látom, hogy a fiatalok falnák a könyveket. Sőt, inkább nem is értik, mit olvasnak...
 
Több kutatás is bizonyítja, hogy a tizenéves generációnak kisebb a szókincse érzelmei kifejezésére - mondta Kalamár Hajnalka pszichológus az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

A pszichológus elmondta: a különböző hangulatjelek használata miatt a szóhasználat háttérbe szorult, így sokan szóban, szemtől-szemben nem tudják kifejezni hangulatukat, érzelmeiket. Kiemelte, hogy a chatelés nem tud helyettesíteni egy igazi "jóízű" személyes beszélgetést.

Ezzel együtt a szakember szerint azt sem jó kimondani, hogy a technika, az internet "szétválaszt, tönkreteszi az emberi kapcsolatokat", mert ez a technika össze is tud kötni.

Csatolás megtekintése 1531770
*
Megtapasztaltam és folyamatosan tapasztalom, hogy sokan rövidítenek, szavakat vonnak össze. Nem azt írják, hogy rendben, hanem "oksa". Ki kellene békülnöm ezzel az új nyelvezettel, csak nehezen megy. Még ragaszkodnék az igazi, szép magyar nyelvhez. De ez lassan feledésbe merül, mert a fiatalok többsége nem olvas, vagy ha igen, nem klasszikusokat, igaz - akik igen, - azok célzottan és okkal. Fenti cikkben a mindennapi igazsággal nézek szembe, de nem leszek ettől boldogabb.
 
Mi abban a fejlődés, hogy a fiatal személyes beszélgetés közben felkiált, hogy "LOL!" és amikor megkérdezed, hogy mit jelent, azt mondja, hogy azt nem tudja, de úgy érzi, ide passzol...
A LOL persze hogy nem fejlődés. De gondold tovább: ha már eljutott a kölyök a LOL-ig, nyitva a pálya előtte mert nem kell hozzá 10 újabb év és elérkezik addig hogy MEGALOL, sőt, a haladóbbak még a ROTFLMAO elsajátítására is képesek, ami pedig annyira sok karakter hogy letagadhatatlan a fejlődés!
 
Így van mennyire jó hogy nem kell menni könyvesboltba, könyvtárba, letöltöm a könyvet és kihagyom a beszélgetést az eladóval, könyvtárossal...De, mit is mondanék neki? olyan zavarban lennék hisz a szemembe nézne....
:) Ha jól értem, kétfelé beszélünk. Te az emberi kapcsolatokról. Én a különleges könyvekről.
 
A papír könyvet is kell tárolni. A 2000 kötet könyvem tárolására szolgáló szekrényekkel tele van egy szoba. Két sorban tárolom őket. Ahhoz, hogy bármit megtaláljak, katalógust kellett készítenem, hogy mit hol találok, különben elvesznék a keresgélésben. A katalógust rendszeresen frissíteni kell, mert azért előfordul, hogy a papír könyveim is gyarapodnak. :D Nem beszélek olyan technikai nehézségekről, hogy a felső szekrény, felső polcán a hátsó sorban tárolt könyvért én már nem tudok felmászni, segítséget kell kérnem hozzá.
Van illata, de csak addig, amíg át nem veszi a lakás általános szagát, onnan kezdve számomra szagtalan. Ha évekig áll, akárhogy próbálkozom megakadályozni, beporosodik. Könnyebb egy elektronikus könyvtárat rendben tartani, mint a papír könyvtárat.

Sok írót és könyvet fedeztem fel magamnak, mióta e-könyveket olvasok. A mai könyvárak mellett az ember csak tuti könyvre költ. A felfedezéseket meghagyom az e-könyveknek.
Lehet, hogy félre értettetek, én nem az ebook ellen beszélek, hisz' magam is rendszeresen olvasok ebook-ot, sőt, már a negyedik olvasómat nyűvöm. Persze, nem egyszerű a papir könyvek tárolása sem, csak annyit mondtam, hogy ami a problémásabb, hogy a papir könyvet kézbe veszed, és olvasod. Az ebook-ot olvasó software vagy ebook olvasó nélkün nem tudod használni semmire. De ez nem azt jelenti, hogy az ebook az rossz a papir alapú könyv meg jó. Igaz, az ebook olvasó inkább csak a hagyományos olvasnivalóhoz alkalmas, egy nagy formátumú szines fotókkal teli könyv még mindig jobb eredetiben.
 
Látod, te legalább reális kifogásokat emelsz, nem afféle szubjektív érzésekre hivatkozol, hogy a könyv szaga, súlya, érzete, stb.

A papír az adathordozó, jól mondtad. De bizony ahhoz, hogy az iformációt megszerezd, rá kell nyomtatni azt.
A papír a hordozó, a betűk az adat.
Az e-könyv esetében a hordozó az olvasó eszköz, ami nem csak e-book reader lehet. Itt a nyomtatást helyettesítsd be a programmal, aminek segítségével az olvasó megjeleníti a tartalmat, az adatot, vagyis a fájlt.

Nem aggódnék azon, hogy merre halad majd a technika. Eddig is megoldották az adatok többségének átvitelét - rengeteg zene, film, kép, könyv, stb. van mai adathordozókon -, ezután is megoldják.

Látom, azért értékeled az e-book praktikumát. :) Biztos úgy jön le egyébként, hogy nyomtatott könyv-ellenes vagyok, pedig nem. Szenvedélyes olvasó vagyok kicsi gyerek korom óta, és több száz (nyomtatott) kötetem van. Csak hogy idővel azt vettem észre, hogy iszonyat drágák lettek a könyvek, az elfoglaltságaim miatt pedig nehezen jutok el könyvtárba. Azon felül több könyvre is ácsingóztam, amelyek régen jelentek meg, és vagy nem adták ki újra, ezért nehéz hozzájuk jutni, vagy ha mégis fellelhető, méregdrága. Neten böngészés közben meg láttam, hogy e-book formátumban meglelem őket. Ekkor jött a képbe az e-book olvasó.
Most is szeretem a nyomtatott könyveket (igen, az új könyvek jellegzetes illatát is), de belátom, hogy helye van az új technológiának is, és miért ne használnám ki az előnyeit?
Már írtam, szerintem ez a jövő. Nyomtatott könyv valószínű mindig lesz, amíg igény mutatkozik rá, de a felnövekvő generációkkal egyre vékonyabb réget lesz ez, ezért kis példányszámú, és drága lesz ez a verzió. Szerintem.
Na nálam meg pont úgy tünhet, mintha megrögzött papir könyv olvasó lennék, pedig kb 1 éve olvastam utoljára papir alapú könyvet. :D Én mondjuk az új könyvek szagát nem szeretem, a régiekét viszont igen. És csatlakozom, hogy ami még a nagy előnyökhöz tartozik, hogy régi kiadásokhoz is hozzá lehet jutni, amihez papiron már szinte lehetetlen. Nekem is az a véleményem, hogy jól megfér ez a 2 dolog egymás mellett. Mindkettőnek van előnye is hátránya is.
 
Hát ezzel egy kicsit vitatkoznék. Egy egész könyvár elfér ma már egy tenyérnyi hordozón, nem hogy egy könyv. A digitális tartalmakat ma már központi szervereken tárolják, akár millió helyen is, így a megsemmisülésüknek sokkal kisebb az esélye, mint mondjuk egy könyvártűz vagy egy árvíz esetén az összes könyvnek. Ismerek egy iratmissziót, akiknek a tavalyi nagy esőzéskor befolyt a raktárába a víz és több tonna könyvük semmisült meg.
De a papírkönyv nagyon hamar elenyészik tűz és vízkár nélkül is, megsárgul, megszáradnak a lapok, széthullik, szétszakad. A több helyen őrzött digitális tartalom viszont hiánytalanul megmarad, ráadásul bármikor korlátlan számban másolhatók.

A papírfénykép pedig kifakul. Vannak a szerényemben 40-50 éves családi fényképek, és a minap vettem észre, hogy némelyiken már nem lehet látni az alakokat. Másfelől pedig ugyanaz a veszély fenyegeti őket, mint a papírkönyveket. Ha több helyen vannak tárolva digitálisan, sokkal nagyobb biztonságban vannak, és a minőségük se romlik az évtizedek során, és ugyanolyan minőségben másolhatók.
A file-ok pedig nem kallódnak el, azok ott maradnak a szerveren, de egy papírkönyv sokkal inkább el tud kallódni. Fényképről nem is szólva. Történt a családban egy költözés, és közben valahogy felbecsülhetetlen értékű családi fotók vesztek el. Nem találja őket senki.
Hát ebben lehet, hogy igazad van, ezzel a több serveren tárolással is csak az a baj, hogy az rendben van, hogy tárolják, csak neked mint átlagfelhasználónak lesz-e lehetőséged hozzáférni. Mint ahogy mondják, hogy amit egyszer feltettél a hálóra, az valahol megvan. Csakhogy hol találod meg?
 
Hát ebben lehet, hogy igazad van, ezzel a több serveren tárolással is csak az a baj, hogy az rendben van, hogy tárolják, csak neked mint átlagfelhasználónak lesz-e lehetőséged hozzáférni. Mint ahogy mondják, hogy amit egyszer feltettél a hálóra, az valahol megvan. Csakhogy hol találod meg?

Hát az biztos, hogy ha megszűnik az egész világon az internet, akkor csak a saját tárolóimon fogok tudni hozzáférni. Ha azok is mind tönkremennek, akkor azokon se. De hát a papírkönyv sem elpusztíthatatlan.
 
Régi motoros vagyok.....;) közel húsz éve olvasok gépen, már mindent kipróbáltam.
Pl. amíg a Word átkonvertálja egy nagyobb betűméretre lemegy a nap....hiába mentem, ha legközelebb megnyitom, újratördeli.
Ezel szemben a pdf-ben az épp aktuális szemfáradtságnak megfelelően átírom a % -ot és máris olvasom.
Nekem ez így perfect.
Hát még ha a monitor helyett egy e-ink kijelzőn olvasnád, ami a szemet sem fárasztja....... :)
Illetve nem kellene a gép elött ülni, bárhol bármikor olvashatnál, és a betűméretet talán még az általad irt módszernél is gyorsabban és egyszerübben tudnád állitani ;)
 
Hát az biztos, hogy ha megszűnik az egész világon az internet, akkor csak a saját tárolóimon fogok tudni hozzáférni. Ha azok is mind tönkremennek, akkor azokon se. De hát a papírkönyv sem elpusztíthatatlan.
Nem kell, hogy összeomoljon a net. Ha most azt mondanám, hogy keress meg egy képet, amit 5 évvel ezelőtt feltettél a facebook-ra, de már törölted is, tudnád, hogy hol keresd? Pedig állitolag továbbra is megvan valahol a neten. Vagy ha mondjuk valami miatt leállna a canadahun, de úgy istenigazából. kapásból tudnád, hogy honnan szedd le azokat a könyveket, amiket eddig innen szereztél meg? Persze meg lehet, semmi gond, csak macerás. De ezeknek a dolgoknak csak elviekben van jelentősége, ha már nem leszek, nem nagyon fog érdekelni, hogy gyerek korom kedvenc regénye meg van-e még a neten :D
 
Nem kell, hogy összeomoljon a net. Ha most azt mondanám, hogy keress meg egy képet, amit 5 évvel ezelőtt feltettél a facebook-ra, de már törölted is, tudnád, hogy hol keresd? Pedig állitolag továbbra is megvan valahol a neten. Vagy ha mondjuk valami miatt leállna a canadahun, de úgy istenigazából. kapásból tudnád, hogy honnan szedd le azokat a könyveket, amiket eddig innen szereztél meg? Persze meg lehet, semmi gond, csak macerás. De ezeknek a dolgoknak csak elviekben van jelentősége, ha már nem leszek, nem nagyon fog érdekelni, hogy gyerek korom kedvenc regénye meg van-e még a neten :D

Kedves Béla, én ha feltettem egy képet a facebookra, az nekem megvan a vincsimen is. Hisz onnan tettem fel. Szóval biztosan nem a facebookon keresném. Hanem a vincsin.

A Chunról még egyetlen könyvet se töltöttem le, (de tudtommal ide nincs is feltöltve könyv, csak a linkek vannak megosztva), de ha bárhonnan letöltöttem valamit, az is megvan a vincsimen. Hisz oda töltöttem le. Javaslom, hogy gyerekkorod kedvenc regényén is töltsd le a saját vincsidre, tedd ki külső hordozóra, vagy többre, és akkor nagy valószínűséggel később is meglesz.
Az én gépemen amúgy több vincsi is van, úgyhogy még a gépemen is több helyen megvan egy-egy tartalom.
 
Lehet, hogy félre értettetek, én nem az ebook ellen beszélek, hisz' magam is rendszeresen olvasok ebook-ot, sőt, már a negyedik olvasómat nyűvöm. Persze, nem egyszerű a papir könyvek tárolása sem, csak annyit mondtam, hogy ami a problémásabb, hogy a papir könyvet kézbe veszed, és olvasod. Az ebook-ot olvasó software vagy ebook olvasó nélkün nem tudod használni semmire. De ez nem azt jelenti, hogy az ebook az rossz a papir alapú könyv meg jó. Igaz, az ebook olvasó inkább csak a hagyományos olvasnivalóhoz alkalmas, egy nagy formátumú szines fotókkal teli könyv még mindig jobb eredetiben.
:) Értettelek én. Más oldalról közelítve mondtam ugyanazt, mint te.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,147
Üzenet
4,806,502
Tagok
615,945
Legújabb tagunk
HErika1982
Oldal tetejére