1848. március 15-én történt

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, s 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep. Március 15. a magyar sajtó napja is annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit.

A pesti Ellenzéki Kör, a fiatal értelmiségiek radikális csoportja március 5-én aláírásgyűjtő mozgalmat indított a pozsonyi diétán Kossuth Lajos által két nappal korábban beterjesztett felirati javaslat támogatására. Ez többek között a közteherviselés, a politikai jogegyenlőség, a népképviselet és a független kormány megteremtését követelte. Erre március 19-én, a József-napi vásáron került volna sor, amit francia mintára reformlakoma követett volna Rákos mezején. Itt akarták ismertetni a javaslat alapköveteléseit forradalmi jelszavakká tömörítő Tizenkét pontjukat is, amelyet Irinyi József öntött formába. Március 14-én este azonban megérkezett Pest-Budára az előző napi bécsi forradalom híre, és a Pilvax kávéházban összegyűlt ifjak cselekvésre szánták el magukat.


Március 15-én reggel Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór és Bulyovszky Gyula megváltoztatta a diétához intézett Tizenkét pont bevezetését, s politikai fellépésüket indokoló kiáltványt fogalmazott meg. A pontok szövegét a politikai röplap műfajához igazították, két pontot összevontak, és a szövegbe bekerült a politikai foglyok szabadon bocsátásának követelése. Ezt a kiáltványt olvasták fel a Pilvax kávéházban gyülekező ifjaknak, majd Petőfi elszavalta két nappal korábban írott, a március 19-i reformlakomára szánt költeményét, a Nemzeti dalt.

Ezután Petőfi és mintegy tíz társa a szemerkélő esőben elindult a Pilvaxból az egyetemre. Előbb az orvoskar hallgatóihoz, majd velük a politechnikum diákjaihoz, azután pedig együttesen a jogászokhoz vonultak. Minden helyszínen elhangzott a kiáltvány és a Tizenkét pont, Petőfi pedig elszavalta költeményét. A jogászok és az utca népének csatlakozásával mintegy kétezresre duzzadt, egyre lelkesebb tömeg Petőfi vezetésével átvonult a közeli Landerer és Heckenast nyomdához, a Hatvani (ma Kossuth Lajos) utca és a Szép utca sarkára.


Az ifjúság vezetői a nép nevében lefoglalták a gépeket, és cenzúrázatlanul nyomtatták ki a Nemzeti dalt, illetve a Tizenkét pontot. Ez utóbbi így szólt:

“Mit kíván a magyar nemzet.


Legyen béke, szabadság és egyetértés.


1. Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését.


2. Felelős minisztériumot Buda-Pesten.


3. Évenkénti országgyűlést Pesten.


4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.


5. Nemzeti őrsereg.


6. Közös teherviselés.


7. Úrbéri viszonyok megszüntetése.


8. Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.


9. Nemzeti Bank.


10. A katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk.


11. A politikai státusfoglyok szabadon bocsátassanak.


12. Unió.


Egyenlőség, szabadság, testvériség!”

Kevéssel dél előtt Irinyi József személyesen osztotta szét a két röplapot, a szabad sajtó első példányait. A Tizenkét pont szövegén később kisebb változtatásokat hajtottak végre, az utolsó pontot így egészítették ki: “Unió Erdéllyel.”

A siker bátorságot öntött a kezdeményezőkbe, akik délután háromkor a Nemzeti Múzeumnál nagygyűlést tartottak, majd az időközben tízezresre duzzadt tömeg a Pest városi tanácshoz vonult, s rábírta a tanács tagjait, hogy csatlakozzanak követeléseikhez. Forradalmi választmány alakult, majd a nép elindult Budára, a Helytartótanácshoz. Az óriási tömeg kíséretében érkezett választmányi vezetők: Nyári Pál, Pest megye alispánja, Rottenbiller Lipót, Pest város alpolgármestere és Klauzál Gábor, Csongrád vármegye követe adták elő a követeléseket. A sokaságtól megfélemlített Helytartótanács elfogadta a Tizenkét pontot, azonnal eltörölte a cenzúrát, és szabadon bocsátotta börtönéből a sajtóvétség és izgatás vádjával 1847-ben elítélt Táncsics Mihályt, akit a tömeg diadalmenetben vitt Pestre. Este a Nemzeti Színházban a Bánk bán díszelőadásával ünnepelték a forradalom győzelmét.

Ugyanezen a napon Pozsonyban az utolsó rendi országgyűlés alsótáblája határozatban jelentette ki, hogy Kossuth Lajos március 3-i felirati javaslatába beleérti az állami kárpótlás melletti jobbágyfelszabadítás és a teljes közadózás megvalósítását. Az országgyűlési küldöttség a főrendek által is elfogadott felirattal Bécsbe utazott V. Ferdinánd királyhoz

kokarda.jpg






 
En is megnéztem egy pár március 15 videot Budapeströl, söt élöben. Nagyon szimpatikusnak találtam, hogy sokan protestáltak akormány europa és emberellenes politikája miatt. Szomoruvá tett az, hogy a tüntetökre civilek támadtak, ök "ünnepelni" akartak, törzsasztal hangulatban.
-
Ami Orbán beszédét illeti hát azzal tullött az elvártakon. Ezt a beszédet nem elég magyarul megtárgyalni, ezt lekell forditani idegen nyelvekre, terjeszteni kell hagy ismerje meg Europa, a világ mit jelent magyarul együttmüködés, szolidaritás, emberiesség. Orbán a világ összes államát megtámadta egy csunya verbális modon.
-
CN-Z4QzWEAUdg3Q.jpg

-
Kedves Pitti
-
Ha az Europában érkezö menekülteket tul "vitálisnak" találod, nem elég elesettnek ahoz, hogy menekültnek nevezhessed öket akkor miért nem repül a keresztény könyörületességet hirdetö farizeus oda ahol a nyomor fészke van, hozza a sebesülteket, mindenüket elvesztett embereket, akiknek anyi erejük sincs, hogy egy gumicsonakban áthajozzák a tengert... és nyujt nekik segitséget.
-
Kossuthot 5000 menekült kisérte Törökországba, Magyarország népszavazást tart arrol, hogy 1294 menekültet felvegyen vagy sem?
-
1849-ben 5000 ember egy tömeg volt
, manapság egy sétahajon, egy Skandináv kompon többen utaznak mind 1300.
 
Utoljára módosítva:
Draga Georgina,
En sem vagyok dobrogi rajongo, viszont 30 ev tapasztalatom van migrans ugyben.
Az EU egy gazdasagi unio nem pedig politikai, foleg nem a Nemet es Franci zaszlo alatt. A nemzetek fuggetlensege az en szamomra "not negociable". Szerintem ez lenyeges.
A gazdasagi fuggoseget az EU kihasznalja minden gyengebb gazdasagi nemzet ellen. Tobbszorosen visszaszedik a "brusszeli penzeket".
De az en hozzaszolasom nem igazan a gazdasagi oldalt feszegeti hanem a nemzetit ha mar 48-as megemlekezesrol beszelunk.
Az hogy a dobrogi es tarsai irdatlan penzeket nyultak le nem vitatom hanem messzemenoleg elitelem, de ezt most ne keverjuk a magyar nemzeti erdekekkel amikor egy irtozatos fenyegetes arnyekaban elunk. Azert irom, hogy "elunk" mert Canada sem lesz megkimelve ha europa elbukik.
Ahogy a dobrogi mondta, most felre kell tenni a politikai es gazdasagi nezet kulombsegeket es Magyarorszagnak egyuttes nemzetkent kell fellepni a fennmaradase erdekeben. Akkor is ha ez az Unio ellen megy.
En igy erzem innen a tavolbol.
...én pedig itthonról érzem ugyanezt. :)
 
A mediak felmeresei es velemenye alapjan 10 media, ujsag stb es az ujsag irok velemenyebol 9 azt mondja megszunt a sajtoszabadsag, csorbat szenved a sajto szabadsag ami a marcius 15 -i 12 pontjabol az elso volt 1848 ban is.
Az allami hirdetesek amikbol el a media csak kizarolag haverok es a kormany kozeli baratok cegek kapjak meg.
Nem beszelve ettol az informacio szabadsaga serul hisz nem kiegyensulyozott a tajekoztatas. CSak a legutobb peldat ha latjuk Orban ur vetozott, tobb mint egy napig ez futott a kozmediakba ami vegul eljutt az emberek nagyreszehez, a korrekcio a cafolat mar a sokkal kisebb ellenzeki es a kulfoldi sajtoban jelent meg, hogy meg csak szavazas se volt nem hogy veto.
Erre szoktak azt mondani nem mindegy idd ki a bilit vagy vidd ki.
A belepesnel voltak feltetek ,ami teljesitett Mo. Voltak kotelezoen elfogadott normativak, demokratikus alapelvek amiket szinten az alkotmanyban biztositotta Mo ,hogy megfelel.
Az a feltve orzott szuveneritas mikor behazasodik valahova onkent akkor kompromiszumok megallapodasok sokasagat fogadja el a ket fel.
Nem lehetseges hogy mikor mar millardokat kaptak naszajandekba akkor azt mondom en nem ilyen lovat akartam...... felrugni elvalni, veszteseg nelkul nem lehet.
Az EU nem orosz diktatura , nem szocializus ,amibol kikivankozik mindenki, hanem beszeretne lepni mert a XXIsz errol szol a globalizalt vilagrol az emberi jogok tiszteletben tartasarol.
A fejlett nyugat a demokracia evtizedek ota mukodik jol , innen hova lehet menni?feltalalni a spanyol viaszt? csak diktatura fele Putyin vagy a balkani.
Ki nem allhatja az amcsi peldat, ugyan mi a baj vele? Minden allam onnallo, millio egy sajat szuveren dontessel, de van egy FEDERAL vezetes ahova tartozik pl a hadugy a kulugy stb. De meg ennel is lazabb az Eu 28 orszaganak kotelezo korei.

Mo. nem Europa ilyen kijelentest csak a sargacedulas haz lakoi tesznek, ugy hogy jogasz vegzettsegu, es tagja az Eu nak, a GDP 90% az EU kereskedesbol szarmazik .
Nem az Eu mondja neki hogy kozmunkassa degradalja le a polgarait, nem az eu mondja ,hogy a beteg embereket vegzalja es ehhalalra itelje, nem az Eu szol ,hogy mit tanitsonak az iskolaba hittan foci es enek nagy oraszamba , nem az Eu mondja ne adjanak a korhazba gyogyszert a betegnek hanem vegye meg, nem az EU szunteti meg a beteg emberek rehabilitaciojat, nem az Eu mondja meg patyolgassa a szelsojobbos naci masirozasokat, es sorolhatnam.

De tudod mit Draga Pitti te mondjal peldakat hogy mi az ami elnyerte tetszesedet az Orban beszedbol.

http://kolozsvaros.com/2016/02/26/a-nephulyites-megfizethetetlen/
http://kolozsvaros.com/2016/03/15/eletemben-eloszor-megsajnaltam/
A fentiek nagyrészével egyet értek, de semmi közük a migráns kérdéshez.
 
Az emberek nap mint nap nem a kulpolitikaval kellnek es fekeszenek , hanem azzal amivel nap mint nap talalkoznak. Az emberek valasztjak kepviseloket, es nem a kepviselok valasztjak a szavazokat.
Sokan latjuk nem jo iranyba mennek a dolgok azaz mint ha a komcsi vila gkedene visszakoszoni az egyszemelyes iranyitas az ellenzek mellezose stb.

http://www.atv.hu/videok/video-20160315-fogy-a-feny-es-terjed-a-sotetseg





.

Ezzel is nagyrészt egyet értek. A törpének az a stratégiája, hogy a migráns kérdést tartja napirenden, ezzel akarja terelni a figyelmet a belső bajokról. Ez az egyetlen téma, amiben viszonylag széleskörű egyetértés van a társadalom és a kormány között. A nemzeti ünnepünk pedig remek alkalom a nemzeti "tudat" erősítésére. Mindemellett elég szomorú, hogy ezen az ünnepen, ami a múltunk egy szomorú de dicső korszakához tartozik, tüntetések, ellentüntetések zajlanak. Azt gondolom semmi helye ennek egy nemzeti ünnepen. Tiltakozzanak, tüntessenek másik napon. Mindenkit elítélek, akár kormánypárti, akár ellenzéki, aki ezt a munkaszüneti napot politikai játszmáira fordította.
 
10612660_855716187871197_6775871244617100947_n.jpg


image.aspx



001_VV.jpg



MIntha politikarol lett volan szo 1848 ban is. tuntetok , hiaba a bertapsolok a lengyel Orban partiak ilyen tomeg.... es ez csak az Andrasi uton az ellentuntetok.
 
Utoljára módosítva:
En is megnéztem egy pár március 15 videot Budapeströl, söt élöben. Nagyon szimpatikusnak találtam, hogy sokan protestáltak akormány europa és emberellenes politikája miatt. Szomoruvá tett az, hogy a tüntetökre civilek támadtak, ök "ünnepelni" akartak, törzsasztal hangulatban.
-
Ami Orbán beszédét illeti hát azzal tullött az elvártakon. Ezt a beszédet nem elég magyarul megtárgyalni, ezt lekell forditani idegen nyelvekre, terjeszteni kell hagy ismerje meg Europa, a világ mit jelent magyarul együttmüködés, szolidaritás, emberiesség. Orbán a világ összes államát megtámadta egy csunya verbális modon.
-
CN-Z4QzWEAUdg3Q.jpg

-
Kedves Pitti
-
Ha az Europában érkezö menekülteket tul "vitálisnak" találod, nem elég elesettnek ahoz, hogy menekültnek nevezhessed öket akkor miért nem repül a keresztény könyörületességet hirdetö farizeus oda ahol a nyomor fészke van, hozza a sebesülteket, mindenüket elvesztett embereket, akiknek anyi erejük sincs, hogy egy gumicsonakban áthajozzák a tengert... és nyujt nekik segitséget.
-
Kossuthot 5000 menekült kisérte Törökországba, Magyarország népszavazást tart arrol, hogy 1294 menekültet felvegyen vagy sem?
-
1849-ben 5000 ember egy tömeg volt
, manapság egy sétahajon, egy Skandináv kompon többen utaznak mind 1300.
Az jutott az eszembe, nem szabad lebecsülni a Törpét abban az értelemben, hogy ő úgy gondolom tudatosan "áll bele" a rosszfiú szerepbe. Amikor a fenti körítéssel hozza a nyugati média a szerepléseit, dörzsöli a markát. Pontosan az a célja, hogy a rebellis magyar aki a széllelszembe p....l, képet erősítse. Az jut az eszembe, hogy anno a80-as években voltam középiskolás, és kissé lázadó típus voltam, tudjátok hosszú haj, kockás ing, szakadt csőfarmer, kedvenc rockbandám kiterjesztett szárnyú sasa ráhímezve a farmerdzsekim hátára(az egyik tanár meg is kérdezte, hogy a Mein kampf-ot is olvasom-e, emlékszem visszakérdeztem elérhető magyarul is? :) ), stb. Abban az időben ez kissé deviáns volt, kaptam is érte rendesen, de mivel alapvetően jó tanuló voltam, nem iskolakerülő, jobbára verbális b......n részesültem a "nevelő testület" részéről. Viszontmeglepetésemre az osztályban elég nepszerű voltam.... :) Ja, és mintha az USA elnökválasztáson is hasonló helyzet kezdene formálódni. :)
 
10612660_855716187871197_6775871244617100947_n.jpg


MIntha politikarol lett volan szo 1848 ban is. tuntetok , hiaba a bertapsolok a lengyel Orban partiak ilyen tomeg.... es ez csak az Andrasi uton az ellentuntetok.
Igen, politikáról volt szó anno. De ma egy ünnep. Szerintem tök jó, hogy akik ellenzik OV politikáját kivonulnak az utcára, mint pl a pedagógusok. De jobban örülnék ha ezt nem a nemzeti ünnepen tennék.
 
Azt nem szabad elfelejteni, mert így korrekt, hogy az ötvenes évektől szakaszosan, de a hatvanas évektől rendszeres iskolai ünnep és iskolai szünet kapcsolódott március 15-éhez. Fehér ing, kokárda, aradi vértanúk, Petőfi, Nemzeti dal, Táncsics kiszabadításának története, "a vértelen" forradalom, a gaz Habsburgok, Windisgratz, Haynau, a magyar szabadság eszméje, a levert szabadságharc stb., ez mind hozzátartozott az életünkhöz.

Így nőttünk föl, fontos ünnepnek tartottuk, s tartjuk ma is - március 15-ét nem a rendszerváltás, és még kevésbé a mai politikai helyfoglalók tették helyére a köztudatban.
Minap azt hallottam, hogy voltak olyan iskolák, ahol "tiltották" a diákok számára, hogy "utcára menjenek". Nem tudom hány éves volt a riportalany, ám a hetvenes években, nekünk nem tiltotta soha, senki. Nem kell túlzásokat hangsúlyozni, és abból általánosítani.

Nem állítom, hogy az elmúlt rendszerben, a szocializmusban minden rendben lett volna, de ma 2015-ben azért mégis az jut eszembe:
"... És mi mégis láncot hordtunk!..." csak módosítva: ... és mi mégis láncot hordunk.
Kb. 20 éve nem hordok kokárdát, körülvette valami számomra elfogadhatatlan népnemzeti felhang. Talán ma, ha felveszem, és elmegyek a Kossuth térre délután, megtisztulhat a viselése, és újra azt jelezheti, amit 1848-ban - az ország és az országban élők szabadságvágyát, ami összeegyeztethetetlen azzal a stílussal, amit az ország vezetése megenged magának.
Nem kellett volna munkaszüneti nappá előléptetni akkor talán nagyobb lett volna a becsülete és megemlékeztek volna és nem gyalázatossá alacsonyitsák a tüntetésükkel!
 
*
Kedves Pitti!
Itt
senki nem nyúzza le Rólad a bőrt. Itt jogod van ahhoz, hogy legyen saját véleményed. A CH az a hely, ahol megírhatod a saját véleményed, még akkor is, ha többen - más okból - nem értenek 100 %-ban egyet Veled.
Döbröginek van egy jó forgatókönyv írója. Ennyi. Azt az embert azért fizetik, hogy "jó" beszédeket írjon, így kiskanállal eteti meg velünk az epét. Sokan elhiszik, hogy a sok "igazság" mögött semmi nincs.
Pedig van, csak mögé kell nézni, minden, leírt és kimondott mondatát tovább kell gondolni.

No igen, volna egy nagyon halkan feltett kérdésem. Döbrögi amikor a kezét nyújtja a különböző "brüsszeli pénzekért", amelyek egy részét nem arra használtatta fel, amiért kaptuk, akkor miért nem "fikázza" Brüsszelt?
Aztán a másik, most "megkíméltem magam" Döbrögi megnézésétől- és hallgatásától. Többnyire a háttérben, kizárólag magyar zászlók vannak. Egyetlen uniós zászló nincs. Miért? Ha állítólag oda tartozunk, illene. A többi uniós állam, mindig kiteszi azt a bizonyos kék zászlót. Itthon ez nem dívik. Balgaság részemről, hogy ezt szóvá teszem. Elképzelhető, de ez mögött is van ám olyan gondolat, amit nem lehet - nem észrevenni.
Hja, csak egy mondat. Nem:dr_4: szokásom az örökös boncolgatás, meg a mögöttes gondolatok kiagyalása.
Csak tovább gondolkozom. Nemcsak előre, tovább is.
Hidd el, részemről ez eléggé rossz szokás, de képtelen vagyok magam átnevelni.
G.B.
[/QUOT
*
Kedves Pitti!
Itt
senki nem nyúzza le Rólad a bőrt. Itt jogod van ahhoz, hogy legyen saját véleményed. A CH az a hely, ahol megírhatod a saját véleményed, még akkor is, ha többen - más okból - nem értenek 100 %-ban egyet Veled.
Döbröginek van egy jó forgatókönyv írója. Ennyi. Azt az embert azért fizetik, hogy "jó" beszédeket írjon, így kiskanállal eteti meg velünk az epét. Sokan elhiszik, hogy a sok "igazság" mögött semmi nincs.
Pedig van, csak mögé kell nézni, minden, leírt és kimondott mondatát tovább kell gondolni.

No igen, volna egy nagyon halkan feltett kérdésem. Döbrögi amikor a kezét nyújtja a különböző "brüsszeli pénzekért", amelyek egy részét nem arra használtatta fel, amiért kaptuk, akkor miért nem "fikázza" Brüsszelt?
Aztán a másik, most "megkíméltem magam" Döbrögi megnézésétől- és hallgatásától. Többnyire a háttérben, kizárólag magyar zászlók vannak. Egyetlen uniós zászló nincs. Miért? Ha állítólag oda tartozunk, illene. A többi uniós állam, mindig kiteszi azt a bizonyos kék zászlót. Itthon ez nem dívik. Balgaság részemről, hogy ezt szóvá teszem. Elképzelhető, de ez mögött is van ám olyan gondolat, amit nem lehet - nem észrevenni.
Hja, csak egy mondat. Nem:dr_4: szokásom az örökös boncolgatás, meg a mögöttes gondolatok kiagyalása.
Csak tovább gondolkozom. Nemcsak előre, tovább is.
Hidd el, részemről ez eléggé rossz szokás, de képtelen vagyok magam átnevelni.
G.B.
Bőr nem nyúzzák le rólad legfeljebb kidobnak!
 
Az 1848-as felkelés a szolás és sajtoszabadság érdekében történt de ne feledjük, kudarcba fulladt. Nem értük el a kitüzött célokat, söt két még szörnyübb diktatura, még két szörnyübb háboru (világ háboru) követte a szabadságharcot.
-
Ünnepelni csak akkor lehetne igazán ha megvalosultak volna az állmaink, igy csak egy siro és felcsillano szem amivel nézni tudok március 15 re.
-
Siro szem mert a mediák csak nem szabadok, az államilag elrendelt idegengyülölet müködik, egy felcsillano mert ma is vannak akik kimernek menni az utcára követelni azt amit 1848-ban nem tudtunk kiharcolni.
-
Megvoltam lepve, hogy a tüntetök kezéböl polgárok verték ki a transparenseket, nem rendörök mind amihez eddig hozzá voltunk szokva.
-
Már miért ne lenne legitim protestálni egy nemzeti ünnepen, különösen ha olyan békésen történik mind tegnap. Nem láttam egyetlen tankot sem a köruton, nem akarta senki megrohamozni a sajto-székházát nosztalgiábol ugy mind 2006-ban az Oktoberi 23.-ai forradalom ünnepén.
 
Az 1848-as felkelés a szolás és sajtoszabadság érdekében történt de ne feledjük, kudarcba fulladt. Nem értük el a kitüzött célokat, söt két még szörnyübb diktatura, még két szörnyübb háboru (világ háboru) követte a szabadságharcot.
-
Ünnepelni csak akkor lehetne igazán ha megvalosultak volna az állmaink, igy csak egy siro és felcsillano szem amivel nézni tudok március 15 re.
-
Siro szem mert a mediák csak nem szabadok, az államilag elrendelt idegengyülölet müködik, egy felcsillano mert ma is vannak akik kimernek menni az utcára követelni azt amit 1848-ban nem tudtunk kiharcolni.
-
Megvoltam lepve, hogy a tüntetök kezéböl polgárok verték ki a transparenseket, nem rendörök mind amihez eddig hozzá voltunk szokva.
-
Már miért ne lenne legitim protestálni egy nemzeti ünnepen, különösen ha olyan békésen történik mind tegnap. Nem láttam egyetlen tankot sem a köruton, nem akarta senki megrohamozni a sajto-székházát nosztalgiábol ugy mind 2006-ban az Oktoberi 23.-ai forradalom ünnepén.
Valóban nem ünnep abban a "fiesztás" értelemben, és inkább szomorú. Számomra a dacot, a "széllel szembe" érzést adja, mint ahogy október 23. is. (És vezérünk ezt a Brüsszellel szembe irányt jól meglovagolta. És a széles néprétegekben inkább euroszkepticizmus a mérvadó, így jó táptalajra hullott a mondanivalója) De ennek ellenére 48-ról emlékezünk ilyenkor, és bár lehet párhuzamot vonni a jelennel sok tekintettben, akkor se gondolom, hogy politikai pártok/érdekek egymásnak feszüléséről kellene, hogy szóljon.
Azon pedig felettébb csodálkozok, hogy te azon csodálkozol, polgárok verték ki a transzparenseket a másik tábor kezéből. Ahogy korábban is írtam, idehaza a törpe szeretete nélkül is viszonylagos egység van migráns ügyben. Ez pedig elutasítás. A társadalom nem hisz a médiáknak régóta, teljesen mindegy mi folyik a csapból, migráns ellenesség vagy migráns befogadás. A társadalom nagyobbik része - részben sajnos - úgy van vele, mint a romákkal. Aminek egységesen a legkevésbé örülne idehaza bárki is, ha egy roma vagy migráns mondana: "Jó reggelt szomszéd!"
 
Valóban nem ünnep abban a "fiesztás" értelemben, és inkább szomorú. Számomra a dacot, a "széllel szembe" érzést adja, mint ahogy október 23. is. (És vezérünk ezt a Brüsszellel szembe irányt jól meglovagolta. És a széles néprétegekben inkább euroszkepticizmus a mérvadó, így jó táptalajra hullott a mondanivalója) De ennek ellenére 48-ról emlékezünk ilyenkor, és bár lehet párhuzamot vonni a jelennel sok tekintettben, akkor se gondolom, hogy politikai pártok/érdekek egymásnak feszüléséről kellene, hogy szóljon.
-
Erdekes, hogy nyugaton nem éltem még át, hogy az egyik demokratikus párt a másik ellen tüntetett volna. A pártok megprobálnak megoldásokat kinálni és a vitta ekörül folyik. A politikus személye csak akkor kerül reflektor fénybe ha valami emberileg is elitélendöt követ el, de ebben az esetben a pártja is tudja hol a helye, a politikusnak mennie kell.
-
Szerintem nagyon veszélyes, ahogy a kormányfö a szabdságharcos mártyrjaink börébe probál bujni és a lakoságot europa, söt az egész globus ellen hecceli. Legyen minden magyar egy bakkecske az europai értékek ellen.
-
Orbán neve nyugaton, a joérzésü emberek körében az "emberiesség sirásoja". Ma reggel a rádioban egy politikus azzal dorgálta, Seehofert, hogy No.-nak "nincs szüksége Orbán meghosszabitott kezére"
-
Azon pedig felettébb csodálkozok, hogy te azon csodálkozol, polgárok verték ki a transzparenseket a másik tábor kezéből. Ahogy korábban is írtam, idehaza a törpe szeretete nélkül is viszonylagos egység van migráns ügyben. Ez pedig elutasítás. A társadalom nem hisz a médiáknak régóta, teljesen mindegy mi folyik a csapból, migráns ellenesség vagy migráns befogadás. A társadalom nagyobbik része - részben sajnos - úgy van vele, mint a romákkal. Aminek egységesen a legkevésbé örülne idehaza bárki is, ha egy roma vagy migráns mondana: "Jó reggelt szomszéd!"
-
Azt mondod "a társadalom nem hisz a médiáknak". Ezt olyanok szokták hangoztatni akik még kevésbé megbizhatobb forrásoknak 100% felülnek. Elég nekik egy összeesküvéselméletet szito bloggot vagy facebook hoxot elolvasni és máris tudják a "tuttit". :)
-
Azelött vettük a fáradságot és meghallgattuk Anglia, Amerika hangját, vagy a Szabad Europa rádiot és megprobáltuk belölle kiszürni a valoságot. Ma mindenki ugy beszél Mo.-on mind a közmédia.
-
A feleségemnek, aki valojába nem beszél magyarul rögtön feltünnt, hogy Mo.-on az emberek ugyan ugy fogalmaznak, ugyan azokat a szavaket stilust használják mind a közrádio- TV. Az agymosást kilehet mutatni. Gondolkodo emberek különbözöféle képen fogalmaznak, a papagály azt károgja amit belenevelnek.
-
Egyébbként szerencsére nincs igazad, bizony van sok ember Mo.-on aki másképp gondolkodik, mert világot látott, müködik még benne az erkölcsi kompasz, csakhát az értelemnek több idöre van szüksége ahoz, hogy hasson, az eröszak terjedési sebessége gyorsabb.
-
Senki sem születik idegengyülölönek, kereszténynek, muszlemnek, budhistának, rasszistának, az ugy lesz az emberekbe öntve az anyatejjel. Igy van ez a cigányokhoz valo viszonyunkkal is. A legtöbbet hallomásbol ismerjük nem személyesen.
-
Egyébbként cigány már régota azt jelenti "szegény". En sem szeretnék szegényekkel ajto, az ajto melett lakni, ennek semmi köze a származáshoz, valláshoz.
-
640x392_49835_178762.jpg

-
Gondolom téged sem zavarna Dubai-ban surf-özés közben hogy a szálloda tulajdonosa muslem. :)
 
Ma megjelent Stumpf István alkotmánybíró egy esszéje, amelyben ellemzi a MO-i politikumot - pontosabban, kritizálja a FiDeSz-t, mintegy belülrõl (kitünõ idõzités). Lásd http://www.origo.hu/itthon/20160316-a-fideszt-figyelmezteti-stumpf-szembefordultak-onmagukkal.html, ahonnan aztán navigálhatsz részletekért.
Az esszé szerzõje nagyon jól felismeri, hogy ami most történik MO-on, az tulajdonképpen elitváltás - pont mint a '90-es években is volt. És ugyanolyan romboló, mint az akkori, csak most már kevesebb maradt tönkretennivaló. Annál is inkább, hogy az eredeti nemzetjóléti célokat hatalombiztositás vette át.
Nagyon jó, elegáns cikk. Hidegen, mindent megmagyaráz. (Nem mintha megoldana valamit is.)
 
Ha már ünnep és megemlékezés: Tudná valaki idézni, hogy mit mondott az ünnepi beszédében Orbán Viktor a 48-as márciusi ifjakról? Hogyan emlékezett meg róluk?

En ugy vettem észre, hogy Orbán a szokottnál izgatottabb volt a beszéde közben, csodálom, hogy nem volt ott egy ujságiro aki emlékeztette volna, hogy nem illik Europát ocsárolni különösen nem 1848-al kapcsolatban.
-
Nem mi voltunk az egyetlenek a kontinensen akik ugyanazon célok érdekében ebben az évben a barikádokra ment. 1848/49 az Europai forradalmak éve volt (igy áll minden nyugati ország tankönyvében) a Magyar felkelés csak egy része volt az összeeuropai változási-folyamatnak. ;)
-
512px-Revolutions_of_1848_in_Europe_%28pasopt_eng%29.svg.png

-
Ezt az europai eszmét kelett volna ünnepelni, dicsérni, nem pedig arra buzditani ami a levert forradalmakat követte, egy tulméretezett nationalizmus és imperializmus. Azt tudjuk hova vezetett.
-
Már valaki jogosan megjegyezte: "hol volt az EU-zászlo az Europai forradalmak napján!?" a beszédet tarto mögött nem lehett látni. :(
-
Kossuth emigratiojának a megemlitése az 5000 hazafi kiséretében egy muszlem országba meg teljesen összezavarta volna a "Grenzschutz-Kapitän" konceptusát.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,803,333
Tagok
615,789
Legújabb tagunk
vireni
Oldal tetejére