Megszólalt Stephen Hawking: egy komoly félelme van a világ legokosabb emberének

A világhírű brit fizikus örül neki, hogy nem a “hülyeség történelmét”, hanem az intelligencia jövőjét kutatjuk, de rajtunk múlik, hogy az így szerzett tudásunk az emberiség legjobb vagy legrosszabb újdonsága lesz.

“Nézzünk szembe a tényekkel, nagyrészt a hülyeség történelmét tanulmányoztuk eddig” – ezzel a kijelentéssel nem a történészeket szerette volna magára haragítani a világ egyik legokosabb embere, Stephen Hawking, csupán arra utalt a Cambridge Egyetemen tartott előadáson: örül neki, hogy inkább az intelligencia jövőjét kutatjuk. A brit fizikus már korábban hangsúlyozta: a hülyeség, a kapzsiság és a szennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt a Földre.

Hawking most elmondta, hogy az emberiség egyik legnagyobb dobása lehet a mesterséges intelligencia, hiszen hosszú távon akár a szegénység és a betegségek felszámolása is lehetséges vele. De csak akkor, ha jóra használják. A tudós szerint ugyanis szigorúan kell fellépni az ilyen technológiával automatizált fegyverek ellen, illetve félelmét is jelezte, miszerint rossz kezekben a mesterséges intelligencia tovább növelheti a társadalmi különbségeket, a többség elnyomását. Hawking szerint a mesterséges intelligencia az emberiség történetének legjobb és legrosszabb újdonsága is lehet.

A következő Steve Jobsnak tartott Elon Musk korábban félelmeinek adott hangot, szerinte a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet.

Más szempontból néz a dolgokra az egyik legelismertebb jövőkutató, Ray Kurzweil, aki szerint a gépek fejlődése pár éven belül elvezethet az örök élethez.

HVG
hawking.jpg
 
A tudós szerint ugyanis szigorúan kell fellépni az ilyen technológiával automatizált fegyverek ellen
Az a baj ezzel - amit nyilván Hawking is tud -, hogy a potenciálisan katonai célokra is használható technológiák esetében kezdettől fogva ott van a hadiipar.(Márpedig a technológiák talán túlnyomó többsége érdekes a hadiipar számára) Gondoljunk csak bele az itt említett atomenergiára, melynek alkalmazása tekintetében fej-fej mellett haladt a hadiipar a polgári felhasználással.

Még az olyan egyszerű dolgok is, mint a ma már mindenki zsebében ott lapuló GPS, valójában katonai célból épültek és vannak fenntartva, a lakossági felhasználás csak egy mellékág benne.
Nehéz a fejekben az emberiség érdekeit az egyén érdekei fölé emelni.
 
Bízzunk benne, hogy hamar sikerül kiküszöbölni a negtív hatásokat.

Vagy nem. Lehet, hogy az evolúcióban ránk szabott feladatot lassan elvégezzük, nem lesz már szükség ránk, mehetünk a levesbe.
Több MI-témájú könyv is foglalkozik azzal a "problémával", hogy egy nálunk sokkal fejlettebb értelem számára mi az a korlát, ami megakadályozza, hogy átlépjen rajtunk. Gyakorlatilag semmi.

Van egyébként bőven "tanulni való". Valamennyire az autók "infotainment", vezetés támogató rendszere is egyfajta "MI". Namármost valamelyik autóban - ahogy olvastam - bringás előzése közben "simán rárántotta" a kormányt a bringásra, hogy nehogy átlépje a sávhatárt.
 
Egyes vélemények szerint az emberiség már többször "kipusztította önmagát". Párszor már feljutott a csúcsra, aztán "söprés".
 
Hawking mindig is kicsit pesszimista nézőpontból szemlélte a történéseket, különösen egy esetleges földönkívüliekkel bekövetkező találkozás kimenetelét az emberiség számára. És jó esélyt látok arra hogy igaza lesz, ha ez netán bekövetkezik.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
Beka Holt wrote on zsebipicur23's profile.
Ne kérj olyan könyvet aminek a magyar nyelvű kiadásától még nem telt el 6 hónap!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,141
Üzenet
4,805,502
Tagok
615,887
Legújabb tagunk
koborfruzsi
Oldal tetejére