Csevegős -x szemezős - barátok sokszemközt

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

gipszecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv Mindenkinek!

Lassacskán végigolvastam a lemaradást. Sok minden kavargott bennem, miközben olvasgattam, és megosztom veletek, ha nem baj.

Magyarnak lenni. Én nem vagyok valami nagy hazafi. Ezt úgy értem, hogy nem tölt el büszkeséggel a '48-as forradalom ünneplése, és irtó nagy nyűg olyan műsort készíteni évről évre, amin az alsó tagozat csendben marad. Tegyük hozzá, hogy ez az a korosztály, akinek halvány fogalma sincs arról, hogy végül is akkor most mit ünnepelünk. Természetesen minden évben felkészítem őket, hogy legyen némi háttérinformációjuk, de attól még nem értik. És őszintén? Én sem. Tudom, csúnya ilyet mondani, de még meddig kell ezt megünnepelni? Persze tudom, hogy ez nemzeti ünnep=munkaszüneti nap, de mégis csak arról szól, hogy honatyáink ezen a napon -is - mondhatnak valami nagyot, valami örök érvényűt. És a kokárda... már rég nem arra használják, amire való.:sad:

Aztán a pedagóguslét. Nos erre sem igen vagyok büszke. Mert nem tudom, felétek mi dívik, de nálunk csak a siránkozás tölti be a tanárit. Kész energiavámpírok gyülekezete. Mindegyik csak panaszkodni tud, hogy milyen rossz neki. Főleg azok sírnak, akiknek az a bajuk, hogy nincs semmi bajuk, és akkor csinálnak maguknak, vagy elhiszik, hogy náluk senkinek sem rosszabb. Szegények, majd kiveszek egy hetet, hogy sajnáljam őket. :12: Aztán pedig jönnek a sztorik, hogy bizonyos gyerek mennyire nem ért a szóból, meg milyen buta. És azt az überelést, ami ott folyik... Ha néha felhúzom magam, hogy valamit nehezen fognak fel a gyerkőceim, akkor én csak hallgassak, mert bezzeg az övéik!
Inkább a gyerekekkel vagyok, semmint a kollégákkal. Ja, és azt azért hozzá kell tennem, hogy eléggé őszinte ember lévén, ami a szívemen, az a számon, amit néha nem tudok féken tartani. Főleg, ha sérül az igazságérzetem!:!: Ezért már előre gondolkodom bizonyos elfoglaltsági álcákon, amikkel a szüneteket elüthetem, ha már egyszer a tanáriban vagyok kénytelen tölteni néhányat. Így majd úgy teszek, mintha nem hallanám, csak azt, ami fontos. Tudjátok, az a bizonyos időszakos süketség!:wink:

Viszont így nyáron külön örülök a pedagógusságnak, mert nem győzök együtt érezni azokkal, akik ebben a tikkasztó hőségben kénytelenek kint dolgozni, és egyáltalán dolgozni. Én meg csak hűsölök egész nyáron!

Igazán jó dolgom van, egy szavam sem lehet!
 

Gyagnes

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Gipszecske nem okoskodásképpen csak ez kikívánkozik belőlem....

Mi az hogy nagy hazafi ... és meddig kell még ünnepelni? Egyetértek veled, hogy ezeket az ünnepeket manapság megfertőzi a politika, de azért mégis .... én örülök a nemzeti ünnepeinknek és szívesen viselem a kokárdát, próbálom megismerni, megérteni a történelmünket. Ettől én sem érzem magam "nagy hazafinak", nem is kell, gondolom. Abban is egyetértek, hogy az iskolai ünnepség lehet nyűg egyformán tanárnak és diáknak is.
Magyar vagyok, és nacionalizmus nélkül de szeretem az országomat, a városomat. Büszke vagyok a magyar emberek által elért eredményekre. A családom nagyszüleim még Erdélyen túl, Bukovinában születtek. Büszke vagyok a székely őseimre. Szeretném ha a gyerekeim is így éreznének majd, nekem a szüleim ezt tovább tudták adni, remélem idővel majd nekem is sikerül. Rajtatok Tanító néniken - Tanárokon sok múlik, bár azt is tudom, hogy a családi nevelésnek kellene lennie ezen a téren is az elsődlegesnek. Biztosan van olyan család ahol ilyen téma szóba sem kerül, akkor legalább az iskolában halljanak róla a gyerekek, szerintem ez fontos. Igen, a formális és muszáj ízű iskolai feladatok, ünnepségek ezt nem viszik előre, de talán lehet másként is. Gyerekek esetében, főleg kicsiknél biztosan nem lehet sokat várni, vagy elérni, de valahol el kell kezdeni. Szerintem ez hosszú folyamat, lépésről lépésre haladva, sok apróságból épülhet fel. Talán elég annyi, mint ahogy itt nálunk Fehérváron csinálják például már az ovisok, hogy megfestik és hurkapálcára ragasztják a kis kokárdákat, zászlókat, és elsétálnak vele együtt a Petőfi szoborhoz, letűzik a tövébe a koszorúk közé. Biztosan mesél is nekik az óvónéni - tanítónéni.

IMG_5177.JPG

Azt hiszem az amit az ember belül érez, az a leginkább mérvadó. Összeszorul-e a szíve amikor meglátja és hallja a "székely gyorson" a csiksomlyói búcsúba induló embereket, hogy mennyire örülünk és drukkolunk egy szép olimpiai szereplésért, vagy hogy beleborzongunk a Himnusz éneklésébe, (már ha valaki egyáltalán énekel) mondjuk a gyerekünk legelső évnyitóján. Ilyenkor sem tudatosul az emberben, hogy ő most MekkoraMagyar, csak egyszerűen mégis jó érzés.
 

Gyagnes

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Ami a pedagóguslétet illeti? Megint megpályáztam azt a szaktanári állást, amit már egyszer márciusban próbáltam.
Szeretnék én is a tanáriban kicsit nyafogni majd, ha lehet, az értetlen és fegyelmezetlen - szemtelen diákjaim miatt.
Azt hiszem minden szakmában valahol valahogyan megtalálható ez a stresszlevezető, vagy bizonyítványmagyarázó magatartás amiről írtál Gipszecske. Mi is elpanaszoljuk egymásnak az egészségügyben ha egy egy kekec, netán igényes "önérvényesítő" beteggel találkozunk, akivel nem lehet rutinból, vagy felületesen energiatakarékosan foglalkozni.. Mert hát ennyi pénzért ugye nem fogunk megszakadni, és különben is....
Azért a te kis tanítványaidért látszik, hogy nem kell aggódnunk, mert aki ilyen jóságszívecskét készít nekik a szabadidejében az biztosan nem egy felületes energiatakarékos tanító néni.
 

shaara

Állandó Tag
Állandó Tag
Hajrá Gyágnes!!!!!!! Neked is szorítunk.
Nekem sikerült! :D Hip-hip hurráááááá! Remélem neked is fog.

Csak szeget ütött a fejemben valami. Ott többet keresnél a tanügyben, mint az egészségügyben? Mert itt fordítva van. Az egészségügy jobban fizet. Na de persze én sem ezért választottam a tanügyet, és nem cserélnék semmiért, nem hogy pénzért.;)

Na szóval ősztől ismét beállok a katedra mögé (bár eddig is csak a papírhalmazok gyűjtésére használtam, mögé nem sűrűn álltam :D), és papíron is magyar lettem mától.

Gipszecske, megértelek téged is és Ágnessel is egyet értek. Több helyen is tanítottam már, és nagyon sok múlik a tanári gárda hozzáállásán. Ha egy olyan állandóan siránkozó társaság van, akkor akaratlanul rád is ragad, vagy egyszerűen megunod őket és menekülnél. Az már csak természetes, hogy nem tetszik nekik, ha ellentmondasz. :D Na de ez legyen az ő bajuk. Te csak azért is maradj meg optimistának, és jó pedagógusnak.

Azt hiszem, hogy akik Mo.-on kívül születtünk(vagy rekedtek), azok jobban ragaszkodnak nemzetiségükhöz(nehogy megsértődjön valaki, csak nem találom a megfelelő szót), mert hogy nekünk folyamatosan meg kell ezért küzdeni, vagy pedig hátrányt kell szenvedni. Mert amikor pl. elindulsz egy hivatalba, többnyire mindegyikünk, akik otthon csak magyarul beszélünk, egész úton odafele azon gondolkodám, hogyan fogom..................elnyögni, hogy mit is szeretnék, hogy még meg is értsenek. Aztán, ha többször kényszerülsz ilyen helyzetbe, akkor belejössz. Nem is probléma megszólalni nekem sem románul, de azért még mindig ott van bennem egy kis szorongás. Így kaptam a szüleimtől, így érzek és így fogom továbbadni. Én akkor is magyar vagyok, ha ettől mind falra másztok is - mentalitásunk van(nem ti másztok a falra :D). Aki viszont Magyarországon született és ott nőtt fel, annak ez természetes, és már nem látja az értékét, hanem minden adandó alkalommal egymást tiporják a sárban, erre való minden ünnep. Ez szomorú és sajnálatos, de mindenki magában eldönti, hogy mi a fontos neki. Én amúgy még soha nem készítettem kokárdát, nem is hordtam, nagy népcsődületi ünnepségeken sem sokszor vettem részt, egyrészt azért amit Gipszecske írt, másrészt itt nem is épp úgy ünnepelünk, én biztos nem.;)

Ha hetet-havat összehordtam, nézzétek el nekem, mert fejembe szállt a dicsőség, hogy ma egyszer értem szólt a himnusz.:D
 

sarolta51

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Shaara! A hozzászólásod második részéhez: Nagyon igaz, hogy akik Mo.-on kívül élnek sokkal jobban ragaszkodnak a nemzetiségükhöz, mert azért többnyire lenéznek, sőt "kinéznek" bennünket. Mivel tolmács voltam, nagyon jól beszélek szlovákul. Sokszor kísértem el az anyósomat az orvoshoz, mert - mivel nem beszél szlovákul - sokszor rászóltak, hogy Szlovákiában - szlovákul. Erre én megkérdeztem a doktornőt, hogy ő most gyógyít, vagy szlovák nyelvőr és én azért vagyok ott, hogy fordítsak. Akkor befogta a száját és normális volt a kommunikáció. Most, hogy a férjem és a fiam az olimpiát nézi és a magyaroknak drukkolnak, bizony könnyes a szemem, ha a magyar himnuszt hallom. Hiába élünk Mo.-on kívül és itt a hazánk, a nemzetünkhöz tartozás nagyon erős. Ezt érzik a gyermekeink és az unokáink is. A 16 éves lányunokám szlovák gimnáziumba jár és azt hiszem, az egyedüli magyar nemzetiségű az iskolában. Iskolaév végén osztályelső lett és a képét kitették a faliújságra. Akkor az egyik tanárnő elhúzta a száját és ezt mondta: Ez a magyarka lesz a faliújságon? Nem tudják megemészteni, hogy egy magyar is tanulhat jól szlovák iskolában. Azt pedig végképp nem tudják megbocsátani, ha egy magyar jól beszél szlovákul, irigylik, mert ők csak egy nyelven beszélnek. Remélem egyszer majd értem is szól a himnusz. Szeretettel gratulálok. :grin: Sarolta
 

zzsuzsa

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Magyarországon élek,magyarnak lenni nekem egyértelmü.Nem értem miért kell hangoztatni.Úgy vagyok ezzel,mint a vallásossággal.A környezetemben azok a vallásosak,akik előtte "pirosszeműként" használták az előnyöket,most köpönyeget fordítottak.A legtöbbjük nem emiatt undorít,hiszen biztos talál mentséget,csak rosszindulatu,és gonosz.
Addig nem maradt meg macskánk,amig a szomszédasszony élt,mindet megmérgezte.Pedig minden misén ott kuksolt.Volt mit leimádkoznia!
Nem lehetnénk csak emberek?!
Szerintem országon belül annyira lejárattak már szavakat,fogalmakat.Párszor felmerült már bennem,hogy azonos elbírálást szeretnék,csak halkan mondom.
Szeretnék mutatni valami szépet!
Vam egy virágom,nem tudom hogy hívják,hátha ismeritek.Évek óta pátyolgatom.Az idén mostoha bánásmódban részesült,sötét helyen,víz nélkül telelt.Úgy látszik ez kellett neki.Hagymás növény.Ismeritek?!
 

Csatolások

  • HPIM2074.JPG
    HPIM2074.JPG
    1,014.4 KB · Olvasás: 21
  • HPIM2075.JPG
    HPIM2075.JPG
    983.9 KB · Olvasás: 11

kircsike

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudjátok lányok én itt születtem. Édesanyám magyar nemzetiségű szlovák állampolgár. Nagymamám, unokatestvéreim és anyukám egész családja ott él. Tudom miről beszél Sarolta és Shaara. Teljesen egyetértek veletek abban, hogy mi akik itt élünk, sajnos kevésbé becsüljük meg azt, amiért Ti olyan nagyon vágyakoztok. Voltam kint magyar nemzeti ünnepen, láttam, hogy ünneplik a március 15, stb, hallottam milyen félve, (ha egyáltalán....) elénekelték a magyar himnuszt. Ez engem nagyon elszomorított. Nagyikám az elsők között volt pár éve, aki sorba állt Pesten a magyar kártyáért. De azt már ő sem meri megkockáztatni, hogy felvegye az állampolgárságot, hiszen akkor nem kap nyugdíjat, stb, stb, stb.
Szinte naponta történnek nagybátyámmal, unokatestvéreimmel hasonló esetek, mint amit Sarolta leírt az unokájával kapcsolatban. No comment.
Anyu életének már nagyobb részét élte itt, mint Szlovákiában, itt érettségizett, ide járt különböző iskolákba és még mindig hosszú procedúrákon kellene átesnie, hogy magyar állampolgár legyen. (Legalábbis az utolsó információim szerint.) Ő akkor azt mondta, hogy köszöni, de ebből nem kér.

Shaara Neked szívből gratulálok! kiss
 

Zsafi

Állandó Tag
Állandó Tag
- zzsuzsa, a virágod gyönyörű, a nevét nem ismerem, soha nem is láttam ilyet - de én is szeretnék a kertembe, az biztos :D
- embernek lenni a legnehezebb, bár nagyon-nagyon könnyű is lehetne, hiszen embernek születtünk - a lehetőséggel túl kevesen élnek...
- a pulimat egy tekintélyes szomszéd mérgezte meg (pedig nem is evett, csak ha a férjem mellette állt...aztán az állatorvos mégis mérgezést állapított meg - hogy hogyan csinálta - a szomszéd - elképzelni se tudjuk...). Hogy miért zavarta? Csak ő tudja. Csak kert végi szomszéd, magas kerítés választ el bennünket, a háza arrább van és a kutyánk csak "okkal" ugatott ( ha bejött valaki) és csak nappal...
- a "vallásos" emberkék a legeslegnagyobb képmutatók
- a hithez nem kell "kirakat"
- és hogy valami szépet én is mutassak (valamelyik este nyílt ki, hirtelenjében mobillal fényképeztem le, már hálóingben :)):
Kinyílt a kaktusz virága1.jpg Kinyílt a kaktusz virága.jpg
 

Gyagnes

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Kedves Saara! Örülök neked!kiss

Köszönöm szépen a szurkolást. Majd aug 15. után derül ki az eredmény. Addig lehet reménykedni.
Sajnos takarékosság okokból márciusban nem hirdettek eredményt, amikor leadtam a titkárságon a pályázatomat azt mondta a titkárnő eddig én vagyok az egyedüli. Később a szakmai igazgató 3 pályázóról beszélt, azt mondta támogat, óraadóként már ismer. De! Átszámolták az órákat és úgy gondolták kihúzzák az őszig, meglátják mennyi lesz az új beiratkozó, nehogy akkor kelljen elküldeni valakit. Akkor sok volt a túlóra. Február elején szomorú esemény történt hirtelen meghalt egy nagyon kedves és minden szempontból nagyon magas színvonalú munkát végző orvostanár. Biokémiát, gyógyszertant és más komoly tantárgyakat tanított. A többieknek az ő munkáját át kellett venni, volt olyan akinek 26 -27 órája volt hetente a helyettesítés miatt. (Így nem lehet minőségi munkát csinálni, ráadásul ugye ez egy folytonos tovább tanulást, mindennapos felkészültséget igénylő terület, vagy legalább is annak kéne lennie.) Így aztán a tanárok panaszkodtak, nem értették miért nem vesznek fel valakit, még ha át is kell szervezni a tantárgyakat.
Ráadásul nekem csak főiskolai végzettségem van, és középiskolában kellene az egyetemi diploma, amit a jelenlegi szaktanári kar nagy része is munka mellet szerzett, illetve szerez. Biztosan ez is baj, hogy plusz költség még egy ilyen embert felvenni, ugyanakkor amíg nincs meg kevesebbet is kell fizetni.
Nem tudom mi ilyenkor a helyzet, hogyha ki kell írniuk egy állást és nem lesz megfelelő jelentkező, akkor megint eredménytelen lesz a pályázat. Feltételezem ez azért lehet mérlegelés kérdése is, takarékossági okokból és hogy a többieknek ne kelljen megszakadni akár választhatnának engem is.
Nagyon szívesen tanulnék, ha felvennének akár saját költségemen is elvégezném a veszprémi pedagógia szakot, azt hallottam, hogy a szakoktató alapképzésemhez már két féléves egyetemi képzéssel megcsinálhatnám. Az meg bakfitty.

A kérdésre válaszolva pedig, hogy többet keresnék -e, igen az alapbérem 43 ezer forinttal lenne több mint most. Jelenlegi munkakörömben nincs előrelépési lehetőség, nem ismerik el a végzettségemet, mert ehhez a munkához nem szükséges, ugyanakkor, ha tanulók jönnek előszeretettel küldik hozzám.
Elképesztő, de a kórházban mint szakoktató nem kellek, nincs szükség gyakorlati oktatóra. Bocsánat, hogy ennyit "'dumáltam" csak hát most ez az ami megint nálam aktuális izgulni való.
 

zzsuzsa

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék!Illatpárnát szeretnék csinálni,de rózsából.Próbálom már egy ideje a szirmokat szárítani,de nem marad meg az illata.Szerintetek mi a trükkje?Vagy ez házilag nem megoldható?Gyári eszenciát használnak hozzá?Nincs valami ötletetek?Közeleg a határidőm,Erikáknak lenne.
Előre is köszönöm a segítségeteket!

Gyagnes szorítok érted!Szerintem alkalmazniuk kell,hogy a normatíváknak megfeleljenek!Igyekvő,értékes ember vagy amit a környezeted elismer.Előbb utóbb honorálni is tud majd .A tanári karral jó a kapcsolatod,ez már fél győzelem.Biztosan kiállnak érted,ha módjuk lesz rá.KITARTÁST!
 

sorcier

Kormanyos
Fórumvezető
Kormányos
Sziasztok!
Magyarországon élek,magyarnak lenni nekem egyértelmü.Nem értem miért kell hangoztatni.Úgy vagyok ezzel,mint a vallásossággal.A környezetemben azok a vallásosak,akik előtte "pirosszeműként" használták az előnyöket,most köpönyeget fordítottak.A legtöbbjük nem emiatt undorít,hiszen biztos talál mentséget,csak rosszindulatu,és gonosz.
Addig nem maradt meg macskánk,amig a szomszédasszony élt,mindet megmérgezte.Pedig minden misén ott kuksolt.Volt mit leimádkoznia!
Nem lehetnénk csak emberek?!
Szerintem országon belül annyira lejárattak már szavakat,fogalmakat.Párszor felmerült már bennem,hogy azonos elbírálást szeretnék,csak halkan mondom.
Szeretnék mutatni valami szépet!
Vam egy virágom,nem tudom hogy hívják,hátha ismeritek.Évek óta pátyolgatom.Az idén mostoha bánásmódban részesült,sötét helyen,víz nélkül telelt.Úgy látszik ez kellett neki.Hagymás növény.Ismeritek?!
Szia Zsuzsa!
Nekem feherben volt ugyanez(sajnos kipusztult),de a nevet akkor sem tudtam(plane franciaul!);)
 

Gyagnes

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék!Illatpárnát szeretnék csinálni,de rózsából.Próbálom már egy ideje a szirmokat szárítani,de nem marad meg az illata.Szerintetek mi a trükkje?Vagy ez házilag nem megoldható? Gyári eszenciát használnak hozzá?Nincs valami ötletetek?Közeleg a határidőm,Erikáknak lenne. Előre is köszönöm a segítségeteket!
....Gyagnes szorítok érted! KITARTÁST!

Köszönöm szépen!

A kérdésed engem is nagyon érdekelne. Sajnos én is azt tapasztalom, hogy a rózsaszírmok, netán egész fejek, mindig kifakulnak, megbarnulnak és nem marad semmi ilata, (mondjuk a boltinak egyébént sincs :( ). Feltételezem, ha sikerül szépen kiszárítani, akkor is illóolajat kell hozzátenni. Láttam egy olasz kreatív sorozatból egy részt, ahol óvatosan - szilikon gyöngyökbe temetve vonták ki a virágokból a nedvességet 24-48 óra alatt teljesen dehidratálták, és a színe, formája megmaradt. Persze törékennyé vált. A gyöngyöket ezután sütőbe téve felmelegítették, a víz elpárolgott közülük, és ujra használhatókká váltak. Talán kreatív boltban kapható? Azt hiszem ezek vannak a cipőkben is, de sok kell belőle, sok cipőt kellene hozzá venni. :) Akinek van kedve ideje beírtam a google keresőbe silica gel flower, érdekes dolgokat lehet látni, hogy hogyan készülnek ezek a szép száraz virágok. Ajánlom a hortenzia kedvelők figyelmébe külön is! kiss
Így konzerválják pl a mennyasszonyi csokrokat. Azután üvegbúra alá teszik, hogy ne porosodjon, hogy mennyi ideig marad meg a színe ezek után? Jó kérdés! Végül is a szárított virágnak ez a sorsa. Zsákban úgy sem látszik. Ott a lényeg inkább a szárazság, hogy ne penészedjen meg. Úgy tudom a potpurihoz is utólag teszik hozzá az illóólojat. A természetes összetevők abban is fakók, barnásak max feldobják egy kis festett, színezett szárazvirággal. Még tetszene is elvben, de végül is csak porfogó lenne. Sokkal jobb az illatzsák.
 

manyo72

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok Lányok,

Hazaérkeztünk a nyaralásból, ERDÉLYORSZÁGBÓL. Mostanra sikerült végigolvasnom a lemaradást. Sokmindenhez tudnék hozzászólni, de inkább leírnám élményeinket Nektek.
Bejártuk Hargitát és Szászföldet. Elképesztően jól éreztük magunkat, bár az eleje egy kicsit izgulósra sikeredett számomra. Férjem ugyanis most járt először Erdélyben, és hát, bizony láttam rajta a csalódottságot, ami egészen addig tartott, amíg be nem értünk Székelyföldre. Ugyanis a határ környéke finoman szólva is siralmasan néz ki, látszik, hogy inkább románok lakják, mint magyarok... De minél beljebb megy az ember, annál szebbek és tisztábbak a falvak, kedvesebbek az emberek. Nem is igazán értem, hogy hogyan lehet a határ közelében magyarként túlélni...Ugyanis hazafelé, amikor már kopogott a szeme a lányaimnak az éhségtől, próbáltunk étteremben vacsorázni, és képzeljétek el, két kicsi gyerekkel pofátlanul a szemünkbe hazudták, hogy nincsen semmi ennivaló..., egy étteremben! Hát, az jutott eszembe, hogy ne legyen nekik egy évig semmi más vendégük, csak magyar, akit meg nem szolgálnak ki! Nagyon megdöbbentő volt...

No, de beljebb!!! Hát az a kedvesség, az a csodás beszéd, a gyönyörű tájak..., finom ételek! Szóval, amikor beértünk Hargitába, férjemnek is megjött a kedve az élethez:). Feltöltődött, mint a duracell nyuszi:). 9 csodás napot töltöttünk el Hargitában, megnéztünk mindent, amit látni kell, fantasztikusakat túráztunk, megmásztuk a Madarasi Hargitát..., és olyanokat vacsiztunk, hogy na!

Majd hazafelé Szászföldet barangoltuk be, és ott is mindenki nagyon kedves, barátságos volt. Olyan az egész, mintha a határhoz közel nem akarnának tudomást venni arról, hogy a turistákból bizony nem kis hasznuk lehet, és mintha megállt volna náluk az idő, majd átugorva őket beljebb sokkal előrébb tartanának.

Lényeg a lényeg, a negatívat hamar feledjük, a pozitív meg sokáig bennünk marad. mindenesetre le a kalappal azok előtt, akik a határhoz közel túl tudják élni a románok magyarellenességét... Shaara, nem tudom, hogy melyik részén laksz, de minden elismerésem a Tied, ha Magyarországhoz közel.

Adri
 

shaara

Állandó Tag
Állandó Tag
A határ kb. 10 km-re van tőlünk. :D Légvonalban még annyi se, látom este a határ fényeit.
Nálunk a város majdnem fele magyar, így szocializálódtak mások is. :D De sajnos igazad van. Az igazi falusi nénik nagyon kedvesek, a románok is, de azok nem a határ közelében élnek. Akik itt élnek, azokat csak beköltöztették a magyar településekre vagy mellé, és azt hiszik, hogy ők a vagány emberek, és mindent tudnak. Készen és ingyen kaptak lakást, csak hogy elrománosodjanak a magyarok is. Sajnos sokszor sikerült is. Ahol kevés a magyar, ott már alig beszélik a nyelvet, de azért magyaroknak vallják még magukat.
Adri nem tudom, hol léptetek be az országba, de azért nem mindenhol ilyen rossz a helyzet, van kevés kivétel. Csak hogy megvédjem a mundérbecsületet.;)
 

manyo72

Állandó Tag
Állandó Tag
A határ kb. 10 km-re van tőlünk. :D Légvonalban még annyi se, látom este a határ fényeit.
Nálunk a város majdnem fele magyar, így szocializálódtak mások is. :D De sajnos igazad van. Az igazi falusi nénik nagyon kedvesek, a románok is, de azok nem a határ közelében élnek. Akik itt élnek, azokat csak beköltöztették a magyar településekre vagy mellé, és azt hiszik, hogy ők a vagány emberek, és mindent tudnak. Készen és ingyen kaptak lakást, csak hogy elrománosodjanak a magyarok is. Sajnos sokszor sikerült is. Ahol kevés a magyar, ott már alig beszélik a nyelvet, de azért magyaroknak vallják még magukat.
Adri nem tudom, hol léptetek be az országba, de azért nem mindenhol ilyen rossz a helyzet, van kevés kivétel. Csak hogy megvédjem a mundérbecsületet.;)

Szia,

Az említett eset hazafelé történt, Belényesben és Nagyváradon...
Én is próbáltam azt kiemelni, hogy ennek ellenére alapvetően pozitív élmények értek minket, és nagyon nagyon jól éreztük magunkat. Biztos ezért van az, hogy ennyire a szívünkre vettük a dolgot...
 

Gyagnes

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
IMG_0016.jpg

Ha nem baj én is dicskednék az egyik virágommal, ez egy hibiszkusz.
Gyönyörű öklömnyi kerek pomponszerű virágokat hoz.
Na nem sokat. Tavalyi szaporítás, most próbálom rózsafaszerűre nevelni.
Most már szép magas, lassan lehet majd metszegetni, hogy legyen egy gömbölyű teteje.
Mondjuk én sem vagyok egészen komplett, az 53 nm panelban ilyen vágyaim vannak.
Nem tudom szegény hogy fogja bírni nincs túl sok hely.
Azért reménykedem, egyenlőre egész szépen alakul.
 

ringalex

Állandó Tag
Állandó Tag
Én az 1 nm-el kisebb panelban műanyag palackokat gyűjtögetek. Na nem szenvedély szinten, meg 3 zsáknál már hülyének is érzem magam..
Lényeg: megállított a házunkat takarító hölgy, hogy hallotta én gyűjtöm a műanyag palackokat. Ő szívesen hozna péntekenként 5-10-t, amennyit tud.
Éppen a fent tornyosuló 3 zsákra gondoltam, amivel a férjem készült kihajítani. Próbáltam szemmel tartani 2 tomboló csemetém (babakocsist még nem kell).
A hölgy folytatta: Mert ők is nagyon sok segítséget kaptak a vakoktól, mikor a fia beteg lett. Most is tőlük kaptak kiságyat az unokának...
Itt adtam meg magam, így újabb palackok érkeznek hozzám.
Anyám Tekeresbe dolgozik. Ott fogyatékosokat foglalkoztatnak azzal, hogy a palackokat lecímkézik kimossák és tömörítik. Éves 6000 db-ot fel kell dolgozniuk és akkor nem kell fizetniük a tömörítő bérléséért. Tavaly gondban voltak és sos kellett volna nekik 1000 palack. Na nekiálltam én is gyűjteni idén (férjem hatalmas lelkesedésére)
Így a házban, ha valaki kirakja az ajtó elé én begyűjtöm és ha jár erre autójuk elviszi. Idén már megvan a 6000 db és már egy kirándulásra gyűjtenek.
Találkoztam egy segítőkész emberrel és olyan jó volt.

Csak a kis helyről jutott eszembe.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére