Búcsúzunk.......

afca

Kitiltott (BANned)
Meghalt Eunice Kennedy Shriver

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Eunice Kennedy Shriver, a néhai John F. Kennedy amerikai elnök testvére, a speciális olimpiai játékok életre hívója.
kep.jpg
A lenyűgöző Eunice Kennedy Shriver hajnali két órakor hazatért Istenhez" - adta hírül kedden a Kennedy-család.

Shrivert egy héttel ezelőtt szállították kórházba és bár diagnózisát nem hozták nyilvánosságra, az utóbbi időben sorozatos agyvérzésektől szenvedett. A nagy tekintélyű politikusi dinasztia tagjai, így a Eunice lányát, Mariát feleségül vevő Arnold Schwarzenegger is meglátogatta őt hétfő délelőtt a massachusetts-i Cape Cod Kórházban.

Shriver "teljesen megértette amit apánk és anyánk tanított nekünk, miszerint, annál többet várnak el az embertől, minél többet kapott az élettől. Rendkívüli élete során milliók életét érintette meg, ám Eunice számára ez soha sem volt elegendő" - méltatta őt testéve, Edward Kennedy szenátor.

A speciális olimpia ötlete, melyet Rosemary nevű értelmi fogyatékos húga inspirált, egy 1962-es marylandi nyári táborból nőtte ki magát olyan sporteseménnyé, amelyen ma már a világ 180 országából mintegy 3 millió értelmi fogyatékos atléta versenyez egymással. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága 1971-ben engedélyezte a kifejezés használatát az ország határain belül, majd 1988-ra már nemzetközileg elismert olimpiai eseménnyé nőtték ki magukat a játékok. 2007-ben pedig a kínai Shanghajban megrendezett 12. speciális olimpiai nyári játékokra 164 országból érkeztek a versenyzők. Eunice Kennedy Shriver "...mindent megtett azért, hogy új lehetőségeket teremtsen az értelmi fogyatékkal élő emberek számára" - olvasható a speciális olimpia honlapján.

Eunice Kennedy Shriver 1921-ben, a Kennedy-család ötödik gyermekeként látta meg a napvilágot. Az Egyesült Államok királyi családjaként is emlegetett, demokrata párti Kennedyeknek ő volt a lelke. Az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök, majd az 1968-ban merénylet áldozatává vált Robert Kennedy szenátor halála után, Eunice eltávozásával, valamint testvére súlyos betegségével az amerikai politikai élet egy korszaka a végéhez közeledik. Eunice Kennedy Shrivert két testvére, Edward és Jean Kennedy Smith, valamint 19 unokája is gyászolja.

MTI
 

afca

Kitiltott (BANned)
Elhunyt László atya

Életének 62. évében, hosszú betegség után kedden elhunyt Lipp László, akit nyilvános szereplései során László atya néven ismerhettek meg az emberek. Lipp László 1948-ban született Budapesten, 1971-ben szentelték pappá. Egyháztörténetből doktori címet szerzett. 1989-től a gazdagréti lakótelep egyházközösségi életének megszervezésén, valamint a templom felépítése érdekében munkálkodott, amelyet azután Paskai László bíboros, érsek 2002-ben áldott meg - áll a plébánia közleményében. László atya számos közösségi feladatot vállalt, részt vett a tábori lelkészség és a hospice szolgálat megszervezésében is.
<!-- /cikk cache -->
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Elhunyt Kishonti Ildikó

2009. augusztus 31., hétfő 04:30
Életének 62. évében elhunyt Kishonti Ildikó színművész vasárnap délután, Budapesten a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) szeretetkórházában - közölte Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.

netkepmovie.nof


A Budapesti Kamaraszínház a művészt saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Kishonti Ildikó számos darabban játszott, főszereplőként egyebek között a La Mancha lovagjában, a Macskákban, a Csodás vagy, Júliában!, a Nyolc nőben és Egy szerelem három éjszakájában.

Jó néhány filmben nyújtott nagyszerű alakítást, például a Régi idők focijában, az Esős nyárban, Egy erkölcsös éjszakában, a Ripacsokban, a Mephistóban, a Szerencsés Dánielben, az Ördög vigyében, a Pá drágámban! és a Csaó Bambinóban. A tévénézők pedig legutóbb a TV2 Megatánc című produkciójának zsűritagjaként is láthatták a színésznőt.

Kishonti Ildikó a Színház- és Filmművészeti Főiskola musical szakán végzett (1973-1977), dolgozott a Mafilm színtársulatában, Játszott Győrött és Szolnokon. Budapesten a Fővárosi Operettszínház tagja volt (1984-1985), 1989-től a Honvéd Művészegyüttes tagja volt.
Egy furcsa lány címmel lemeze is megjelent.

Forrás: MTI
 

carly

Állandó Tag
Állandó Tag
Elhunyt Patrick Swayze

Kedd hajnalban, 57 éves korában elhunyt Patrick Swayze a Dirty Dancing és a Ghost című filmek sztárja. A világhírű színész tavaly március óta harcolt a hasnyálmirigyrákkal.

1952. augusztus 18-án a texasi Houstonban született, bár a "Swayze" név francia eredetű, a családja jórészt ír származású. Már diákként tehetséget mutatott a jégkorcsolyázásban, a klasszikus balettben és iskolai darabokban szerepelt, valamint két évig gimnasztikát is tanult. 1972-ben New Yorkba költözött, hogy táncművészeti képzését a Harkness Ballet és a Joffrey balettiskolákban fejezze be.
Az első jelentős filmszerepét Francis Ford Coppola A kívülállók című 1983-as filmjében kapta, és két évvel később az Észak és Dél tévésorozatban már országos ismertségre tett szert. A nagy áttörést az 1987-es Dirty Dancing hozta Swayze-nek, amelyben tánctanárt alakított és nagy hasznát vette korábbi ballett-táncos tanulmányainak. A Dirty Dancing egy alacsony költségvetésű produkció volt, amely nagy meglepetésre hatalmas sikert aratott az Egyesült Államokban és külföldön is. Ez volt az első film, amelynek a VHS-verziója több, mint egymillió példányban fogyott. Swayze-t Golden Globe-díjra jelölték a szerepért és a filmben elénekelhette a She's Like the Wind című saját szerzeményét is.

A színészt tavaly diagnosztizálták a súlyos daganatos betegséggel. Nyárra azonban a kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a The Beast című új televíziós krimisorozatot. Év elején érkeztek hírek arról, hogy Swayze a feleségével közösen készül megírni az önéletrajzát.

patrick-swayze-biography-2.jpg


Nyugodjon békében!
 

afca

Kitiltott (BANned)
Tragédia! Elhunyt Keith Floyd

Szívrohamban elhunyt Keith Floyd mesterszakács, a televíziós műsorai révén ismertté vált sztárséf.
A 65 éves szakács halálhírét életrajzírója jelentette be.
Floydnál júniusban diagnosztizáltak rákot, a híresség hétfőn hunyt el partnere dorseti otthonában.
Az Oxfordshire-ből származó Floyd a nyolcvanas években rendhagyó főzőműsoraival vált híressé, hatalmas lelkesedése és a keze ügyében lévő, folyton kiürülő borospoharak egy csapásra a közönség kedvencévé tették. Sajátos stílusa és heves vérmérséklete világszerte milliókat vonzott.
"Született szakács volt, aki egy egész nemzetet ihletett meg. Nem ismerek mást, aki hozzá hasonlót nyújtott volna. Tehetsége abban rejlett, hogy jól fejezte ki magát, és szavaival inspirált. Úgy beszélt, hogy mindenki megértette, amit mondott. Sokak életét tette gazdagabbá. Nagy-Britannia egy kis része halt meg hétfőn.
Egyéniség volt, találékony, varázslatos, különleges és ritka" - mondta kollegája haláláról Marco Pierre White, a szigetország és a világ egyik legnevesebb szakácsa, aki a gasztronómia történetének legfiatalabb, három Michelin-csillaggal kitüntetett séfje.
sef.jpg
 

Lyna53

Állandó Tag
Állandó Tag
67 éves korában ma Budapesten egy kórházban elhúnyt Bujtor István:
Hatvanhét éves korában elhunyt Bujtor István színész - közölte az origóval Talabér Márta, a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke. A halál okáról egyelőre semmit sem tudni.(mod)
 

carly

Állandó Tag
Állandó Tag
Bujtor István (1942-2009)

Bujtor István 1942. május 5-én született Budapesten. Édesanyja Gundel Károly, a neves budapesti vendéglős egyik lánya volt, akinek első házasságából született féltestvére, a tragikus sorsú zseniális színész, Latinovits Zoltán. Édesapja Frenreisz István orvos volt, testvére Frenreisz Károly, az ismert rockzenész. Bujtor nevét Keleti Márton rendező tanácsára anyai nagyanyja után "magyarosította", amikor első filmszerepét kapta.

Három évig a budapesti Piarista Gimnáziumba járt, majd a József Attila Gimnáziumban érettségizett kitűnő eredménnyel, mégsem vették fel az orvosi egyetemre. Egy évig segédmunkás, pincér volt, és közben rájött, hogy tulajdonképpen közgazdász akar lenni. A budapesti közgazdasági egyetem külkereskedelmi szakán 1966-ban szerzett diplomát, de egyetlen napig sem volt külkereskedő. Már másodéves egyetemistaként részt vett egy próbafelvételen, és megkapta a szívtipró sofőr szerepét Máriássy Félix Karambol című filmjében.

Debütálása szakmai és közönségsikert eredményezett, így indult színészi karrierje. 1966-ban lett a győri Kisfaludy Színház tagja, két év múlva a budapesti József Attila Színházhoz szerződött. 1971-től a pécsi színház társulatához tartozott, 1976-tól 1978-ig a Vígszínházban játszott, majd a Mafilmhez szerződött. 1989-ben a székesfehérvári Vörösmarty Színházhoz kötötte a szerződése, 1993-ban a Mahir Film Kft. vezetője lett. 2007 végén öt évre megválasztották a veszprémi Petőfi Színház igazgatójának, mellette Eperjes Károly lett a művészeti vezető.

Négy évtizedes pályafutása alatt volt Petrucchio (Shakespeare: A makrancos hölgy), Stanley Kowalski (T. Williams: A vágy villamosa), Bromden, az indián (Kesey: Száll a kakukk fészkére), Lennie (Steinbeck: Egerek és emberek), e darabok egy részét később meg is rendezte.

A filmrendezők is gyakran foglalkoztatták: A kőszívű ember fiai (1965), Fiúk a térről (1967), Egri csillagok (1968, Az oroszlán ugrani készül (1969), Fekete gyémántok (1976). Ő volt Sándor Mátyás a Verne-regényből készült tévésorozatban és a másik Verne figura, Striga, a rablóvezér A dunai hajósban. 1996-ban ő rendezte Rejtő Jenő művei alapján A három testőr Afrikában című vígjátékot. 1979-ben Balázs Béla-díjat kapott és ugyanabban az évben megkapta a filmkritikusok díját is.

1980-ban ő találta ki és játszotta el a rendőrnyomozó Ötvös Csöpi alakját A pogány Madonna című filmben. A krimisorozat második filmje a Csak semmi pánik volt, 1985-ben Az elvarázsolt dollár forgatására (a filmet rendezte is), már céget alapított, és "összekalapozta" a szükséges pénzt. Ma ezt úgy mondjuk, hogy szponzorokat keresett, akiket aztán cserébe a filmben reklámozott, vagy a főcímlistán tüntette fel a nevüket. (A módszer Magyarországon csak évekkel később kezdett elterjedni.)

A sorozat negyedik darabja, a Hamis a baba, majd a 2000-es évek elején készült Zsaruvér, csigavér című újabb "bunyós" filmsorozat tagadhatatlan magyar specialitással rendelkezett: a háttérbe tolt, ám szakmailag nélkülözhetetlen Ötvös Csöpi küzd meg bennük a mindenre alkalmatlan, de folyton kitüntetett főnökével, Kardos doktorral (Kern András). Igazi közönségfilmek ezek: itthon több mint egymillió nézőjük volt, és bemutatták őket Nyugat-Európa csaknem valamennyi televíziójában is. Bud Spencert, az olasz Piedonét korábban is Bujtor szinkronizálta, és az alkati hasonlóság adta e filmekhez az ötletet. Rómában, a Sándor Mátyás felvételei alkalmával személyesen is találkozott a "két Piedone".

Nem véletlen, hogy e filmek helyszíne a Balaton és környéke, Bujtor "becsempészte" alkotásaiba kedvenc hobbiját, a vitorlázást, amit ő a magyar tengeren űzött. Nem is akárhogyan: többszörös magyar bajnok. Nem mindig a vitorlázás jelentette számára a sportot: fiatal korában kosarazott, és az ifiválogatottal országos bajnokságot is nyert, emellett teniszezett is.


www.tvn.hu_de2080675c7b51bb1d773d8656437894.jpg


Nyugodjon békében!
 

eniko61

Állandó Tag
Állandó Tag
Elhunyt Kolczonay Ernő párbajtőrvívó

Hosszú súlyos betegség után, életének 56. évében elhunyt Kolczonay Ernő -<wbr> tette közzé honlapján a Magyar Olimpiai Bizottság vasárnap.


haon-news-charlotteInform-20091004-1134219960-image.jpg
Kolczonay Ernő

A párbajtőrvívó három olimpián képviselte Magyarországot, egyéniben 1980-<wbr>ban, csapatban pedig 1992-<wbr>ben szerzett ezüstérmet. A klasszis májbeteg volt és átültetésre várt. Kolczonay Ernőt a Magyar Vívó Szövetség saját halottjának tekinti.

Kolczonay Ernő 1953. május 15-én született Budapesten. Sportpályafutását úszóként kezdte a BVSC-ben 1964-<wbr>ben, késõbb a Budapest Honvéd öttusázója, majd vívója lett. Párbajtõrvívásban háromszoros egyéni és hatszoros csapat-<wbr>bajnok volt. Tõrcsapatban ötszörös bajnoki, nyolcszoros Világ Kupa-<wbr>versenygyõztes címet szerzett. Két olimpiai ezüstérme mellett világbajnokságon egyéniben kétszer állhatott fel a dobogóra. Európa-<wbr>bajnokságon 1982-<wbr>ben volt második. Csapatban vb-<wbr>bronzérmet és világbajnokságot nyert, egyéniben fõiskolai világbajnok volt.

Edzõként dolgozott a Budapesti Honvédnél, majd 1990-<wbr>tõl a görög válogatottnál.

Kolczonay Ernő májbeteg volt, új szervre várt, tavaly csatlakozott a Májbetegekért Alapítványhoz. Temetésérõl késõbb intézkednek.



2009.10.04 11:34 órakor feltéve a szon.hu-ra
 

szuzii

Állandó Tag
Állandó Tag
Dargay Attila nyugodjon békében és részvétem a családjának.


"Álmodj, amit csak akarsz,

menj, ahova szeretnél,

légy az, aki szeretnél,

mert csak egy életed van,

s csak egy lehetőséged,

hogy olyan dolgokat csinálj,

amit szeretnél!" Coelho, Paulo



gyertya.jpg
 

ironmen

Állandó Tag
Állandó Tag
Tragédia ami történt, rendszeresen ott futok el a stég mellett. Összeszorul a szivem ahogy meglátom, nyugodj békében!!!
 

afca

Kitiltott (BANned)
Elhunyt Iglódi István színművész


<!-- /#content-header -->2009, december 3 - 11:50
Életének 66. évében elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Színház igazgató-főrendezője. A Nemzeti Színház örökös tagjának választott Iglódi Istvánt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
Kis Manyival, a Hogy szaladnak a fák (1966) című filmben

A színész 1944. április 29-én született Magyarbólyon. A Színház és Filmművészeti Főiskolán előbb színész-, majd rendeződiplomát szerzett. Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte, amelynek 1973-ig volt a tagja. Ezt követően a 25. Színházban dolgozott, majd a Népszínház színész-rendezője lett. 1982 és 1990 között a József Attila Színház főrendezője volt, majd ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol 1999-től igazgató-főrendező lett. Közben a Művész Színházban és a Thália Színházban is játszott. 2000-től töltötte be a Magyar Színház igazgató-főrendezői posztját.
Hosszú ideig tanított a Színház és Filmművészeti Főiskolán, ahol egyetemi docenssé nevezték ki.
A magyar filmművészet kiemelkedő alakja volt, több tucatnyi játékfilmekben és televíziós produkcióban is szerepelt, televíziós rendezőként is maradandót alkotott.
 

digo01

Állandó Tag
Állandó Tag
Értelmetlen halál..Elmegy egy edzésre, de többet nem tér haza, hiába is várják otthon..Nyugodj békében
 

Ile57

Állandó Tag
Állandó Tag
szorenyi_eva.jpg


Életének 93. évében (2009.dec.2-án) Los Angeles-i otthonában elhunyt Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznő. A harmincas-negyvenes évek egyik legsikeresebb és legnépszerűbb magyar színművésze 1956-ban a Nemzeti Színház forradalmi bizottságának tagjaként részt vett az forradalomban, ezért el kellett hagynia Magyarországot. 1957-től az Egyesült Államokban élt. Személyes jó barátja volt Márai Sándor írónak és több 1956-os emigráns költőnek. Klasszikus és modern művekben, tragédiákban és vígjátékokban egyaránt kiemelkedő alakítások fűződnek nevéhez.


Szörényi Éva 1917. május 26-án született Budapesten. 1933-ban lépett először színpadra. 1935-ben végzett a Színművészeti Akadémián és még abban az évben a Nemzeti Színház tagja lett és eljátszotta élete első filmszerepét, György István A nagymama című filmjében. Nagy sikere volt egyebek mellett a Noszty-fiú esete Tóth Marival című filmben.

A Nemzeti Színházban több rendezésben évekig alakította mindhárom nagy magyar klasszikus főszerepét, Évát Az ember tragédiájában, Melindát a Bánk bánban és Tündét a Csongor és Tündében. Számos Shakespeare-tragédiában és -vígjátékban formálta meg a főszereplő karakterét, a klasszikus drámák mellett előszeretettel lépett fel magyar és külföldi írók darabjaiban is.

A magyar közönség majd 30 film főszereplőjeként láthatta, olyanokban, mint a Barátságos arcot kérek (1935), Mária nővér (1936), A Noszty-fiú esete Tóth Marival (1937), továbbá a Szüts Mara házassága (1941), Régi keringő (1941) és a Fűszer és csemege (1940).

A színházi és a filmes munka mellett Szörényi Éva hangja a Magyar Rádióban is gyakran hallható volt, emlékezetes irodalmi műsorok, színdarabok szereplőjeként.

A Nemzeti Színház forradalmi bizottságának a társulat által megválasztott társelnökeként 1956 októberében részt vett a forradalomban, majd annak leverését követően családjával hazája elhagyására kényszerült, az Egyesült Államokban előbb a keleti parton, majd Los Angelesben élt.

Szörényi Éva hivatását az Újvilágban is folytatta, 1957-ben már főszereplőként láthatták az amerikai televízió nézői. Szabó Sándorral az emigráció színészeit összegyűjtve megalapította a New York-i Petőfi Színházat, ahol több éven keresztül játszott a színpadon. Számtalan jótékony célú előadást rendezett New Yorkban és Los Angelesben, például az árvízkárosultak és a határon túli magyar iskolák megsegítése érdekében. Több mint öt évtizeden át színházi és irodalmi előadásokat rendezett szerte a világon, így az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Nyugat-Európában.

Szörényi Éva nem csupán a magyar kultúra és művészet megbecsült képviselője volt, hanem az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének és eszmeiségének egyik legkiemelkedőbb ápolója. A Magyar Szabadságharcos Szövetség alapító tagja volt 1957-ben Amerikában, majd annak munkájában aktívan részt vett. A forradalom 50. évfordulója méltó megünneplésének előkészítésére másokkal létrehozta a Remember Hungary 1956 Bizottságot, amelynek elnöke volt.

Szörényi Éva életművét számtalan kitüntetéssel díjazták. 1952-ben a Bánk bán című drámában Melinda megformálásáért Kossuth-díjat, 1954-ben érdemes művész-díjat kapott. 1991-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 1994-ben Nagy Imre-emlékplakettet, 1997-ben Magyar Örökség Díjat, 2006-ban 56-os Emlékérmet és 2008-ban Mindszenty Emlékérmet kapott.
 

zizix

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezek a képek amellett, hogy a kor elitjértől készültek nagyon jók divattörténelem szempontjából is.
 
Oldal tetejére