Balaton mindenes

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Ruják István üzenete

Nagy tisztelője vagyok Méder Áronnak, aki a Carina fedélzetén fantasztikus, emberpróbáló földkörüli kalandját sikeresen teljesítette. Miközben olvastam útinaplóját (Békét és szelet), magam részéről az volt a véleményem, hogy nem volt felkészületlen, ezt mindegyre bizonygattam magamnak, de sajnos tudtam, hogy a sors kegyeltje, mert óriási veszélyeknek tette ki fiatal életét. Nem tudom, ha ma megkérdezné őt valaki erről a hőstettről, ugyanúgy nekivágna e az ismeretlennek azzal a tapasztalattal, tudással amivel rendelkezett (ami azért nem egy átlag ember tudása, ezt hozzátenném -rádiózás, navigáció, térképolvasás, műszaki ismeretek, nyelvtudás, búvárkodás, tengeri vitorlázás, kikötő ismeret stb.-) és felszereltséggel ???

Nagy tisztelője vagyok Ruják Istvánnak is, épp ezért mert szóba került a személye az előző üzenetekben, szeretnék megosztani egy levelet, melyet Méder Áronnak írt, de az üzenete mindenkinek szól, aki hasonló célokat tűzne ki maga elé, mint Áron. Szerintem érdemes elolvasni!

"Kétségeimről" - Áronnak és mindenkinek.... (Ruják István)

Mi magyarok sajnos mindenhez kis sé szélsőségesen állunk hozzá. Talán Jókaival ivódhatott belénk, hogy csak jók vannak és rosszak, feketén és fehéren – nem tudom. De az biztos, hogy képtelenek vagyunk például jóízűen vitatkozni, mert kötelező elsősorban állást foglalnunk, majd ezután érzelmileg elsáncoljuk magunkat. Hajrá Fradi és pfuj-pfuj UTE, vagy fordítva. Ha pedig megvan a mi oldalunk és az ellenfélé is, akkor az utóbbinak nem lehet egy szép csele sem: azt nem illeti dicséret, mert azzal árulóvá válnék az „enyéim” szemében.

Ugyanezért, amikor valakit elismerünk, akkor annak viszont illik minden egyes cselekedetét és gondolatát ájult egyetértéssel csodálni. Aki pedig a csodált egyént vagy annak cselekedeteit bármilyen szinten kritizálja, kifogásoljon akármilyen árnyaltan is, máris az ellenséghez tartozik.
Én most mégis leírom, miért nem szeretném, hogy Méder Áron föld körüli utazását fenntartások nélkül csodáljuk, és miért nem sorolom Fa Nándor, Kopár István, Gál József hajósteljesítményei mellé. Elsősorban talán a nem vitorlázók, a vitorlázásról keveset tudók érdekében.
Áron, mi nem ismerjük egymást, nem találkoztunk. Kérlek, ne gondold, hogy bántani akarnálak és hogy kételyeim a személyednek szólnának. Amit véghezvittél, nagyra becsülöm, mert megvalósítottad az álmodat. Cselekedtél, és erre kevesen képesek.


Egy, a repülés történetéről szóló dokumentumfilm réges-régi felvétellel kezdődött még a filmezés hőskorából. A lelkes úttörő óriási lebernyeget magára húzva felmászott az Eiffel-toronyra. Előbb mosolyogva pózolt a kamerának, majd a karjait széttárva levetette magát a mélybe. Függőlegesen zuhant a halálba, és amint összetört testét felemelték a földről, máris ott termett valaki megmérni, hány centi mély gödröt vájt a szerencsétlen. Vajon ha mégis valami csoda folytán siklik pár métert, és nagy szerencsével épségben földet ér, akkor az aviatika hőse lett volna?
Áron, a te földkerülésed a szememben csodálatos utazás, nagy kaland, ám a legkevésbé sem vitorlásteljesítmény. Nem azért, mert versenyző vagyok, aki azt becsüli, ha a maximumot hozzák ki egy vitorlásból. Hanem, mert hangozzék ez bármilyen furcsán is, a te utazásod szerintem nélkülözi a tenger és a hajózás iránt szükséges, sőt kötelező tiszteletet.


Beleolvasva a neten a jachtnaplódba, egyértelműnek tűnik, hogy tulajdonképpen felkészületlenül, szinte körbesodródtál egy vitorlákat is viselő lélekvesztőn a föld körül. Az Isten a tenyerén hordozott, és ezért elkerült a baj. Te, gondolom, ebben hittél is, talán úgy mentél, hogy nem lesz olyan helyzet, ahonnét nincs tovább. Pedig lehetett volna, és ezt vízre szálláskor mindig tudni kell.
Elindultál egy hihetetlenül rossz állapotban lévő, a tengeri vitorlázásra szinte alkalmatlan hajócskával. A túlélés záloga szinte csakis a parafadugó-elmélet lehetett, vagyis hogy a Carina annyira kicsi, hogy a mérete miatt átvészelheti a komolyabb viharokat, hullámokat. Amelyekre azért volt esély bőven, még ha a veszélyesebb déli tengeri vizekre nem is mentél.
Elmentél egyedül, teljesen megbízhatatlanul működő GPS-szel és hasonlóan képtelen autopilottal. Egyes területekhez papír térképed sem volt, és ha nem tévedek, a hagyományos navigációhoz, csillagászati helymeghatározáshoz sem voltak eszközeid és tudásod. Nekivágtál hittel és elszántsággal, valamilyen fatalista nekibuzdulással. Ahogy Assisi Szent Ferenc indult Rómába a pápához, kételkedés nélkül bízva abban, hogy az emberek és a körülmények majd megsegítik.
Sikerült, de a naplódat olvasva nyilvánvaló, hogy olykor irdatlan mázlival kerülted csak el a bajt. A Carináról készült filmfelvételeken látszik, hogy a nagyvitorlához még egy albát sem eszkábáltál. Mert nem vitorláztál a hajóval, hanem inkább sodródtál. Akadt nem egy olyan napod, amikor egy Füred–Tihany távot sem sikerült teljesítened. Francis Chichester a földkerül? útjáról írt könyvében hosszan ecseteli, hogy szélkormányának elromlása után (elektronikus autopilotja akkoriban még nem is lehetett) miként próbálta meg orrvitorlája (orrvitorlái), illetve grószának beállításával úgy kiegyensúlyozni a hajóját, hogy az egyenesen haladjon, ha ő nem kormányoz, akkor is. Amit ő művelt, az a hozzáállás a vitorlás- és a hajósmesterség alapja, és egyben a hajózás tisztelete. Folyamatosan arra törekedett, hogy hatékony legyen, amit csinál. Ettől ugyanis nem csak gyorsabb, de biztonságosabb is lett az utazása. Nálad rendszeresen azt olvasni, hogy a helyes útirány tartásához éppen pontosan hátszélben kellett volna haladni, ám ez nem ment, mert az orrvitorlád olyankor ide-oda csapkodott és a hajó ebből az irányból kitért. Na jó, akkor mentél kicsit más irányba. De semmi próbálkozás, ötlet, semmilyen vitorlásmegoldás keresése?
Fa Nándi és Gál Józsi a földkerülő útjukhoz elképzeléseik szerint a déli óceánokra is megfelelő alapossággal megerősítve maguk építették a Szent Jupátot, és indulásuk előtt komoly vitorlásfelkészülésbe kezdtek. Először a késő őszi Balatonon napokig kikötés nélkül vitorláztak fel s alá mindenféle időjárási körülmények között, majd ezt folytatták a tengeren is, hogy kiismerjék, megtanulják hajójukat, és még idejekorán felismerjék a hiányosságokat, gyenge pontokat – még mielőtt veszélyes vizekre mennek. Azután ők sem sebességi csúcsokra törve vitorlázták körül a magyarok közül elsőként glóbuszunkat, viszont a tenger és a hajózás iránti maximális tisztelettel, felkészülten tették azt. Persze nekik elsődleges céljuk a hajósteljesítmény, a földkerülés volt, nem pedig minél több érdekes hely felkeresése. Ám ha az ember tengerre száll és hajózik, bárhova megy is, azt olyan felkészültséggel kell tennie, ahogy ők nekivágtak. Hogy ne egyedül a jóistenen múljon a siker!


Körbe lehet hajózni úgy is a földet, ahogy Te tetted, ezt bebizonyítottad. Teljesítményed, kitartásod, elszántságod tiszteletre méltó. Csak utad ne legyen senkinek vitorlás, hajós példa!
Az elmúlt másfél évtizedben nagyon fellendült a vitorlázás. A mind népszerűbb tengeri charterezés hozzásegített ahhoz, hogy még többen vízre szálljanak és vitorlázzanak. Ugyanakkor elborzasztó, hogy mennyi képzetlen, botcsinálta kapitány jön-megy a vízen. A baj alapvetően nem az, hogy sokuk vízi jártassága mindössze egy pár napos vizsgára felkészítő tanfolyamból áll, vagy esetleg ennyiből sem, mert a hajóvezetői papírt egyszerűen jó pénzért vették. A baj az, hogy közülük sokan úgy vélik, olyan ez, mint az autóvezetés. Prüntyög a motor, tekerem a kormányt, oszt jól van. Ha netán leamortizálom a szomszédot kikötéskor, hát legfeljebb ugrik a hajóra letett kaució, de amúgy mi baj lehet. És találkozni „kapitányokkal”, akik az adriai szigetvilágban egy öbölbe behajózva még a térkép segítségével sem tudják megállapítani, éppen hol vannak. Csak úgy nagyjából. Viszont magukkal visznek a hajón családot, barátokat, akik úgy hiszik, biztos kezekben vannak, hiszen a skipperüknek van ugye papírja. Általában nem is éri őket semmi baj a békés vizeken, legfeljebb a hajóban ejtett kisebb károk nyomán levonnak a kaucióból, aztán lehet szidni a chartercéget, hogy micsoda rablók, és mesélni otthon mindenfélét tengeri medvésen.
Vagyis rengetegen nem tisztelik a hajósmesterséget, a vizet, a vitorlázást úgy, ahogy arra szükség lenne. És pusztán az, hogy ennek ellenére jórészt megússzák baj nélkül, még nem igazolja ezt a hozzáállást.


Ezért nem szeretném, Áron, hogy a Te utadat mindenben példának tekintsék az emberek, hogy azt gondolják, így, fatalistán is lehet vagy éppen így kell. Nem szeretném, ha azt hinnék, lám ez a hajózás, ilyen a vitorlázás, egyszerűen csak hinni kell és menni. Neked sikerült, de másnak ugyanígy nekiindulva jó eséllyel nem fog.


Persze, vegyenek rólad példát, és lássák, hogy az álmok megvalósíthatók, még nagy pénzeszközök birtoklása nélkül is. Akarjanak utazni, kalandozni, világot látni, és akarjanak hajózni is – csak azt ne így! Ne menjen fel senki az Eiffel-toronyba sok hittel, de pusztán egy nagy lebernyeggel repülni – még ha valakinek egyszer sikerül is így épségben földet érni…


Ruják István

 

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Berzsenyi Dániel-A Balaton

Vers a Balatonról

Berzsenyi Dániel: A Balaton


(Matthissonhoz)
Jer te, ki a szép genfi tavat s szép genfi virulmányt
Olly eleven színnel festéd, s Eratódnak ölében
A roppant Bernhárd farain múlatni szerettél,
Jer: nézd a Balatont, mikor a nap reggeli lángja
Tükrözetén reszket, s mikor a hold fénye alatt ég!
Nézd a kék hegyeket, mint állnak sorba körülte,
Melyeken a nektár csorog és az öröm dala harsog.
Itt meredek sziklák tetein sok régi erős vár
Omladozó falain lebeg a mult hajdani képe,
S elnyeli a döbbent elmét a fényes előkor;
Itt a századokat látott vadonok feketednek,
Mellyek ezer meg ezer gőbölt kényünkre nevelnek;
A szilaj Arkászok heverészve legeltetik a nyájt,
S a kies estvéken nyögdécsel lassu furullya.
Itt a sárga mező s kiterült láp terjed előnkbe,
Hol dús búzakalász hullámos tengere játszik,
S a barnult arató víg dal közt hosszu kepét rak.
Nézd, valamerre veted szemeid, szép minden előtted,
S a koszorus Tellus kosarit mosolyogva üríti;
És valamint boldog Helvetia népe örömmel
Szántja szabad földjét: itt is szabad a magyar és víg;
A gazdag palotát itt lakja királyi szabadság,
S a gunyhók lakosit szent törvény jobbkeze védi.
[1799-1804 között]
 

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Háborog a Balaton-Vörös Sári

EGY SZÉP CSÁRDÁS A BALATONRÓL

Háborog a Balaton-Vörös Sári


Háborog a Balaton, haragszik a galambom csudára.
Békíteni akarom, sajnálom, de nem tudom, hiába.
Olyan ő, mint a Balaton vize,
Kéket, zöldet játszik az arc szine
Háborog a Balaton, haragszik a galambom csudára.

Megnyugszik a Balaton, megbékél a galambom magába'.
Felém tárja a karját, csókra nyújtja az ajkát utána.
Olyan ő, mint a Balaton vize,
Arany fényben játszik az arc szine
Gyönyörűa Balaton, megszédít a galambom csudára.

Ahol a Balatonról énekelnek nyugodt lehetsz
rossz embereknek nincsenek dalaik
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Széplaki háziverseny

Széplaki háziverseny

Az utóbbi szeles időjárás megkérdőjelezte, lesz e verseny egyáltalán jun. 11-én Széplakon, lévén déli part, jolle kikötő, erős szélben jollén ülni enyhén szólva nem kellemes.
A kora reggeli vidám napsütés mindenkit meggyőzött, indulhat a rajt. A hullámok még tarajosak voltak, de az előrejelzés szerint a 4-5-ös szélerősség 3-asra enyhül. Enyhült! Az én legnagyobb örömömre! Igaz a foksín eltört, de ezzel együtt is harmadik helyre sikerült befutnunk. Éljen a nyár!!!
 

Csatolások

  • DSC02839.JPG
    DSC02839.JPG
    124.3 KB · Olvasás: 6
  • DSC02840.JPG
    DSC02840.JPG
    73.4 KB · Olvasás: 6
  • DSC02843.JPG
    DSC02843.JPG
    97.2 KB · Olvasás: 6
  • DSC02844.JPG
    DSC02844.JPG
    79.3 KB · Olvasás: 6
  • DSC02842.JPG
    DSC02842.JPG
    85.7 KB · Olvasás: 6
  • DSC02841.JPG
    DSC02841.JPG
    79.3 KB · Olvasás: 6

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Csendélet Széplakról

A vadkacsa fészket rakott az egyik hajó grószvitorlájának a védőhuzatában.
Költési ideje 28 nap.
:D
Megoldás: aki eddig hanyagolta a hajóját, most 3 hétre béreljen másikat!
Másik megoldás: a közös vitorlázás valamelyik kikötőtárs kacsátlan hajóján.
kiss
 

Csatolások

  • 2011-06-13 13.37.36.jpg
    2011-06-13 13.37.36.jpg
    69.7 KB · Olvasás: 3
  • 2011-06-13 13.39.45.jpg
    2011-06-13 13.39.45.jpg
    48.9 KB · Olvasás: 2
  • 2011-06-14.jpg
    2011-06-14.jpg
    334.3 KB · Olvasás: 3

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyszerű! Ilyen lakókkal sok kikötő dicsekedhet, de kétlem, hogy a társbérlet tartós lenne a perszeningben. Ma is jókora eső volt!
Várom a további híreket gyarapodás ügyben!!! Üdv!
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Pünkösdi TVSK Regatta

<table class="articles" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="647"><tbody><tr><td colspan="2" style="text-align: justify; padding: 10px 10px 0px; font-size: 10px;">Szombaton vette kezdetét a TVSK legnagyobb versenye a Balaton nyugati medencéjében, a háromnapos Pünkösdi Regatta.
</td></tr> <tr><td colspan="2">
Időjárás szempontjából a szelesebb túraversenyek közé sorolható eseményként könyvelhetjük el a Regattát. A nyitónapon Balatonföldváron az északias 2-4 beaufortos szélben a legtöbben az északi oldalt választották, de hallottunk olyan osztályról, ahol délebbről is érkeztek meg a lista elejére hajók. Ez azért furcsa, mert mintha nem minden pöff ért volna le vízközépig vagy lejjebb és látszólag észak közelében folytonosabb lett volna a szél. Nem túl nagy meglepetésre a leggyorsabb hajó, a Principessa és meglehetősen összeszokott legénysége teljesítette a távot elsőként. Őket követte a második helyen a keszthelyi katamarán, amely akár „nehézsúlyú” kategóriában is nevezhetett volna. A mezőny egyetlen kéttestűje, azaz a HUNcat ugyanis egyértelműen az erősebb szelek barátja és ezt bizonyította is a nagyobb nyomásokban, helyileg a Szigligetiben, de az ultraszéles liberának mégsem lehetett ellenfele. A Gardazurra talán kissé váratlanul bejött harmadiknak.

p%C3%BCnk%C3%B6sdi.jpg


A szervezés/rendezés alapvetően szuper volt, a Phoenix kikötő végre ismét megtelt Keszthelyen. Esténként dottó (kisvonat) vitte ide-oda a jónépet a pavilon/móló/strand és a kikötő között, így meglehetősen eloszlott a tömeg a városban és a néha vaksötét bicikliúton. A dottó talán kissé ritkán járt és korán befejezte a működését, de legalább volt valami a parton is, ami közlekedett. Bízunk benne, hogy jövőre még kevesebbet kell gyalogolnia a nagyérdeműnek.

A szombati szerencsétlen balesettel nem kívánunk érdemben foglalkozni, már csak azért sem, mert nem gondoljuk, hogy a bulvárhíradások szintjére kéne süllyednünk, és az is igaz, hogy nem szeretnénk a jövőben sem, hogy a mi hiradásainkból tudná meg egy-egy szerencsétlenül járt ember rokonsága az eseményt. De vannak tények és azt érdemes kihangsúlyozni. Az egyik a TVSK és a verseny vezetőjének hozzáállása mindenképpen megérdemli, hogy szót emeljünk mellettük, hiszen talán ez az egyetlen olyan hosszútávú verseny, ahol az előírt kisérő motoros mennyiséget betartják és annak ellenére, hogy ez horibilis összeg, nem sajnálják a pénzt ide. Sajnos ez a baleset olyan szerencsétlen történet volt, amiről még talán az elszenvedője sem tehet. Hiába volt meg a szükséges biztonsági támogatás.

Persze a helyzet lehetne jobb is, hiszen a Vizimentők legkomolyabb mentőmotorosa a Rupert, parton áll, mert nincs pénz az üzemeltetésére. Hamarosan a vitorlás társadalomnak is érdemes lesz eltöprengenie azon, hogy miként támogatja a vizimentőket, hiszen a legtöbb esetben a szerencsétlenül járt ember élete rajtuk múlik. Hangsúlyozom ebben a szerencsétlen esetben még a Rupert sem segíthetett volna.



</td></tr> <tr height="12"><td colspan="2">
</td></tr> <tr><td class="writer" colspan="2" style="font-size: 10px; font-style: italic; padding-right: 10px;" align="right">www.sailing.hu</td></tr> <tr class="banner"><td colspan="2" align="CENTER">
</td></tr></tbody></table>
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Rupert

Az idén is gyorsan jön a balatoni segítség: óránként akár 90 kilométeres sebességgel is szeli a vizet a Rupert mentőhajó. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) várhatóan június 13-tól szeptember ötödikéig működteti a sürgősségi vízi egységet.

– Tizenkét millió forintból oldható meg a Rupert üzemeltetése – jelentették be vasárnap a zánkai sajtótájékoztatón. A sürgősségi hajó felszereltsége megegyezik a mentős esetkocsiéval. A bevetéshez szükséges valamennyi orvosi eszköz a mentőtiszt, vagy a mentőorvos rendelkezésére áll.
– Tavaly ezzel a hajóval 14 ember életét sikerült megmenteni – tudtuk meg Tar Mihálytól, a VMSZ szóvivőjétől. A tihanyi kikötőben állomásozik a mentőhajó, amelynek elsődleges működési területe a keleti-öböl. A beruházás folytatását firtató kérdésünkre a szóvivő jelezte: elképzelhető, hogy elindulhat egy második hajóval kapcsolatos fejlesztés. Idén vélhetően azonban nem kapnak újabb Rupertet. Tar Mihály emlékeztetett arra is, hogy a mentőhajó ára tavaly nettó 50 millió forintba került.

– Tizenkét millió forintból oldható meg a Rupert üzemeltetése – jelentették be vasárnap a zánkai sajtótájékoztatón. A sürgősségi hajó felszereltsége megegyezik a mentős esetkocsiéval. A bevetéshez szükséges valamennyi orvosi eszköz a mentőtiszt, vagy a mentőorvos rendelkezésére áll.
– Tavaly ezzel a hajóval 14 ember életét sikerült megmenteni – tudtuk meg Tar Mihálytól, a VMSZ szóvivőjétől. A tihanyi kikötőben állomásozik a mentőhajó, amelynek elsődleges működési területe a keleti-öböl. A beruházás folytatását firtató kérdésünkre a szóvivő jelezte: elképzelhető, hogy elindulhat egy második hajóval kapcsolatos fejlesztés. Idén vélhetően azonban nem kapnak újabb Rupertet. Tar Mihály emlékeztetett arra is, hogy a mentőhajó ára tavaly nettó 50 millió forintba került.


<center> </center> A szakszolgálat a nyáron kilenc saját hajóval látja el a balatoni szolgálatot. Az együttműködő szervezetekkel kötött megállapodások nyomán összesen 14 mentőhajó indulhat a bajbajutottak segítségére. Idén negyven balatoni strandon dolgoznak a szolgálat munkatársai. A gondokat persze a csapat sem úszta meg. A VMSZ beszámolója szerint a strandi vízimentők munkájából származó bevételekből finanszírozható a mélyvízi mentés, de ezek a pénzek csak a szezon második felében állnak rendelkezésre.
– Az államnak kellene meglépni azokat a jogszabályi módosításokat, amelyek lehetővé teszik a vízimentés állami feladatainak szabályozását – derült ki a tájékoztatójukból. – S nem utolsó sorban ezekhez a feladatokhoz a forrást is biztosítani kell.

114992_rupert1.jpg

Rupert a tihanyi kikötőben állomásozik

Forrás: SONLINE
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Hungarian Water Rescue Service - Vízimentők

Hungarian Water Rescue Service - Vízimentők

<iframe width="250" height="200" src="http://www.youtube.com/embed/o7osUq7-5T0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="250" height="200" src="http://www.youtube.com/embed/6etFd4Lk3yg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A diákmunka fellegvára lehet a Balaton. Legalábbis a tervek szerint igen sok fiatal helyezkedhet el majd a vízimentőknél. Akik elvégzik a tanfolyamot és sikeresen levizsgáznak, azok napi nettó háromezer forintos keresetre számíthatnak. Ezen kívül munkaruhát és szállást is biztosít számukra a VMSZ. A következő tanfolyam május 17-én indul.
 

dzseff

Állandó Tag
Állandó Tag
Csanádi Imre - Félénk fejedelem

Csanádi Imre - Félénk fejedelem
[FONT=verdana,geneva]Frissen esett hónál[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]ragyogóbban,[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]fehér kócsag lépked[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]tükrös tóban.

[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Lábol a sekélyes[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]híg iszapban,[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]fényes angyaloknál[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]finnyásabban.

[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Rejtőzve-vigyázva,[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]jár figyelve,[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]tavak-lápok félénk[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]fejedelme.

[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Nádasok magányán,[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]buja réten,[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]megvonul szeplőtlen[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]szépségében.

[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Valahány szellő jön,[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]meg nem állja:[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]fátyola ezüstjét[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]fölzilálja.

[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Védett vízen, vadzöld[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]rengetegben,[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]félénk fehér kócsag[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]égre rebben.

[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Kivirít a kéklő[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]magasságból,[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]mint a szélhajtotta[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]................................................selyemfátyol.


[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]

[/FONT]
 

Csatolások

  • Csanádi Imre - Félénk fejedelem(Bács Ferenc).mp3
    1,022.8 KB · Olvasás: 2
  • kócsag.jpg
    kócsag.jpg
    215.1 KB · Olvasás: 4

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Vízimentés I. Önmentés

Vízi balesetek, vízimentés

Hazánk a vízi balesetek terén sajnos előkelő helyet foglal el az európai statisztikákban. A lakosság elsősegély-ismerete a bajba jutottak esélyeit tovább csökkenti. Kevesen tudják, hogy a filmekben látott vízből mentési jelenetek többsége nem, hogy hibás, kifejezetten veszélyes.

Az önmentés

Mint minden helyzetben, a vízben tartózkodásnál is a legfontosabb a baj megelőzése. Van néhány alapszabály, amit saját és környezetünk érdekében be kell tartani.
1. Mindig csak a kijelölt helyen fürödjünk!
2. Egyedül soha ne tartózkodjunk a vízben, legalább a parton legyen egy minket szemmel követő ismerős!
3. Legyünk tisztában fizikai teljesítőképességünkkel, ne vállalkozzunk kimerítő feladatokra!
4. Felhevült testtel soha ne ugorjunk a vízbe!
5. Viharjelzés esetén ne tartózkodjunk a vízben!
A leggyakoribb veszélyt az ismeretlen vizek jelentik, illetve az oxigénhiány miatt fellépő izomgörcs. Ez hosszas vízben tartózkodás, megerőltetés, illetve hideg hatására léphet fel. Minden úszónak tisztában kell lennie a görcsoldó gyakorlatokkal, amelyek valamennyi izmunkra külön-külön megtanulhatók. A görcsoldásról nagyon leegyszerűsítve annyit kell tudni, hogy a megfeszült izmot nyújtani kell, ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha ismételten megfeszítjük, majd ellazítjuk az adott izmot. Az önmentés nagyon fontos eleme, hogy megőrizzük nyugalmunkat. Minden vízimentő tisztában van az alábbi négyes szabállyal: Vész esetén..
1. Állj meg!
2. Lélegezz normálisan!
3. Gondolkodj!
4. Cselekedj!
Ha pánikba esünk pulzusszámunk nő, több oxigént fogyasztunk, így hamarabb kimerülünk.
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Vízimentés II. Társmentés

Társmentés

A filmekben gyakran láthatjuk, ahogy a vízben fuldokló után lelkes főhősünk ruhástul ugrik, hogy segítsen rajta. A társmentés egyik legfontosabb szabálya, hogy a mentést végző lehetőleg ne menjen a vízbe, mindent kövessen el, hogy lehetőleg a partról, csónakból végezhesse a mentést. A vizes ruházat nagyon megnehezíti az úszást és a mentést, a vízben fuldokló pánikba esik, ezzel komolyan veszélyezteti a mentést végző életét is! Tudni kell, hogy a társmentés a vízimentés szakfogalmai között olyan személy mentését jelenti, aki a mentőszeméllyel együtt működik, cikkünkben azonban nem követjük szigorúan ezt a szakmai kitételt.
Partról, csónakból mentéskor használhatók mentési eszközök, mint a mentőgyűrű, mentőpatkó, mentőkötél, mentődeszka. Ne feledkezzünk el arról, hogy a legismertebb mentőgyűrűt csak akkor tudjuk a célnak legmegfelelőbben használni, ha arra kellő hosszúságú kötél van rögzítve. A kötél segíthet a bajba jutott kihúzásában, illetve abban, ha pontatlan dobás következtében a gyűrűt a sérült nem éri el.

Ha a szituáció úgy hozza, hogy a vízben kell megkísérelnünk a mentést, mindig tartsuk szem előtt, hogy a bajba jutott megpróbál átkarolni minket, s ezzel jelentősen akadályozza mozgásunk, úszásunk. Az ún. szabaduló fogások vízimentő tanfolyamokon sajátíthatók el, megfelelő gyakorlatot és kondíciót igényelnek.
Óvatosan közelítsünk a sérülthez, próbáljunk beszélni vele, nyugtassuk, próbáljuk együttműködésre bíztatni, hogy elkerüljük az előbb említett átkarolást. A mentési fogások szintén nagyobb gyakorlatot igényelnek, így itt természetesen ezekre sem térünk ki.

<iframe width="260" height="240" src="http://www.youtube.com/embed/Ir45rofj_Bg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Újraélesztés

Függetlenül attól, hogy mi az oka a légzés illetve szívműködés leállásának, az újraélesztés szabálya általános érvényű, tehát a vízbefúltaknál épp úgy alkalmazható, mint pl. közúti balesetnél.

Az alábbi cikk anyagát mindig és mindenkinek azonnal és hibátlanul tudnia kell végrehajtani. Naponta 60-70 ember (ez éves szinten 20-25 ezer ember!), 30 percenként egy újabb áldozat hal meg hirtelen szívhalálban. A keringés és légzés leállása után 4-5 percig tart a klinikai halál, amíg a beteg visszahozható az életbe. Mivel a mentők ennyi idő alatt nem érnek ki a helyszínre, így ránk (mindannyiunkra) vár az a feladat, hogy a beteg keringését és légzését külső eszközök nélkül, befúvásos lélegeztetéssel és külső mellkaskompresszióval (nemzetközi nevén CPR) biztosítsuk addig, amíg a szakszerű segítség a helyszínre érkezik. Soha nem tudhatod, hogy mikor lesz erre a tudásra szükséged otthon, az utcán, a munkahelyeden vagy vízitúrán vízbe fulladt társadnál. Vedd komolyan, emberélet múlhat rajtad!


A cikk az egészségügyi alapképzettséggel nem rendelkező, szervezett egészségügyi ellátáson kívüli segélynyújtók teendőit tárgyalja.

Gyakorlás közben érdemes az alábbi szöveget folyamatosan mondani, az első ciklusnyi (30 kompresszió + 2 befúvás) CPR közben is, majd a CPR-t a második ciklustól már szöveg nélkül gyakorolni. Az egyes szám, első személybeni megfogalmazás a gyakorlás miatt történt.

1. Helyszínbiztosítás
További veszélyeket elhárítom, biztonságos közeget alakítok ki, a bámészkodókat, hozzátartozókat elküldöm, levegőt, szabad teret biztosítok.<sup>1</sup>

2. Eszméletvizsgálat
Letérdelek a bajbajutott mellé a mellkas vonalában. Két kezem a vállaira teszem, gyengéden megrázom, közben a következő kérdéseket teszem fel neki:
- Mi történt? Hogy érzi magát?
Itt nem csak a kérdésekre adott válasz a lényeges, hanem az is, hogy válaszol-e, azaz ezekkel a kérdésekkel elsősorban eszméletet vizsgálok.

2.1. Ha válaszol - Eszméleténél van
További kérdéseket teszek fel, majd a kérdésekre adott válaszok alapján döntöm el, hogy:
Nem kell ellátnom. vagy El kell látnom. vagy Mentőt kell hívnom.

2.2. Ha NEM válaszol - Eszméletlennek tekintem
3. Segítséghívás
A körülöttem lévő vagy hallótávolságon belül lévő emberek közül segítséget hívok. Ez a személy lesz az, aki segít nekem akkor, amikor valamilyen segítségre lesz szükségem.<sup>2</sup>

4. Légzésvizsgálat
Feje mellé térdelek, állát megtámasztom az egyik kezemmel (de nem zárom össze a száját), másik kezemmel a koponyatetőt támasztom meg. Hátrahajtom a fejét, ezáltal szabad légutat biztosítok.<sup>3</sup>

Fejemet a mellkas felé fordítva az arca (orra és szája) fölé hajolok pár centiméterre. Minimum 10 másodpercig vizsgálom a légzést.
LÁTOM, HALLOM, ÉRZEM: Látom, ahogy emelkedik és süllyed a mellkas. Hallom, ahogy kifújja a levegőt. Érzem az arcomon a kiáramló levegőt.
Ha látom, de nem hallom és érzem, akkor idegen test okozta elzáródás van a légutakban.<sup>4</sup>

4.1. Ha van légzésMENTŐT HÍVOK eszméletlen beteghez (104). Stabil oldalfekvés <sup>5</sup>, ha nincs ezt kizáró tényező.<sup>6</sup> A mentő megérkezéséig mellette maradok, percenként a légzést ellenőrzöm.
4.2. Ha nincs légzés
MENTŐT HÍVOK megkezdett újraélesztéshez (104). Újraélesztés elkezdése.

5. Újraélesztés
• A tenyerem párnás részét a mellkas közepére helyezem<sup>7</sup>, hogy az a szegycsont és kulcscsontok találkozása közti szakasz felénél, a két bordaív találkozása közti mélyedésben, a mellbimbók vonalában legyen.<sup>8</sup>
• Terpeszben mellé térdelek úgy, hogy a két kezem a két lábam közti távolság felének a vonalában legyen.<sup>9</sup>
• A bajbajutott mellkasa fölé hajolok úgy, hogy a kinyújtott kezem merőleges legyen a bajbajutott mellkasára.
• Felső kezemmel felfeszítem az alsó kezemet úgy, hogy tenyeremnek ténylegesen csak a párnás része érjen a mellkasához.
• Nyújtott csuklóból, nyújtott könyökkel vállból kezdem el a 30 szívkompressziót, 4-5 cm mélyen lenyomva a mellkast, 100 nyomás/perc sebességgel hangosan számolva. Az egységes ritmus miatt csak a kerek tízeseket mondom ki, különben csak az egyesek helyén szereplőket.<sup>10</sup>
• A 30 szívkompresszió után feljebb jövök a fej vonalába a 2 befújáshoz.
• Fejet hátrahajtom, hogy szabad, átjárható légutat biztosítsak. Alsó szájat a felső szájhoz nyomva kb. 500 ml levegőt a tüdejébe juttatok a teljes egészében bekapott orrán keresztül.<sup>11</sup> A két befújás között a fejemet a mellkas irányába fordítom, így látom, ahogy süllyed, illetve friss levegőt tudok beszívni a második befújáshoz.
• Második befújás.<sup>12</sup>
• Az utolsó szívkompresszió - első befújás - második befújás - első szívkompresszió között egységesen 1 másodperc idő telhet el.
• A második befújás után újrakezdem a szívkompressziót.
• Négy ciklusonként (4 x 30 szívkompresszió és 2 befújás) állok meg 10 másodpercre, hogy ellenőrizzem a légzését.

Az újraélesztést addig folytatom, amíg:
- szakszerű segítség meg nem érkezik,
- vissza nem tér a bajbajutott normál légzése,
- teljesen ki nem merülök.<sup>13</sup>
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Megjegyzések az újraélesztéssel kapcsolatban

Megjegyzések

1. Az elsősegélynyújtóra és bajbajutottra leselkedő veszélyeket kell először megszüntetni. Ha szükséges, akkor a bajbajutottat odébb kell vinni. A teljes BLS alatt csak annyit és akkor mozgassuk a bajbajutottat, amennyit feltétlenül szükséges.

2. Ez a személy mentőhívásban, beteg mozgatásában, egyéb feladatokban segíthet. Ha el kell menni a helyszínről valamiért, akkor ő lesz aki majd elmegy, így a beteget nem kell magára hagyni. Ha a segítő személy gyakorlott a CPR-ben, akkor felváltva is lehet azt végezni.

3. A szájüregbe csak akkor kell belenyúlni tisztítás céljából, ha idegen test vagy hányás egyértelműen akadályozza a légzést. Laikus elsősegélynyújtóként nem kell a nyaki gerincsérülés lehetőségével foglalkozni, mert ennek előfordulása a keringés-légzés leállása esetén kicsi. Az átjárható légút biztosításának elsőbbsége van.

4. Nem normális légzés a 10 másodperc alatt kettőnél kevesebbszer észlelt légzés, a túlságosan erőlködő, csak hörgésnek tűnő légzés. Ez a keringésleállás után az utolsó reakció, ez az agonális (vagy terminális) légzés nem biztosít hatásos légzést, azonban megtévesztő lehet az elsősegélynyújtó számára, így erre figyelni kell.
Az idegen test okozta elzáródásról és teendőkről bővebben itt olvashatsz.


5. A stabil oldalfekvéssel biztosítani lehet az eszméletlen sérült szabad lélegzését. Hanyatt fekvő helyzetben a nyelv hátracsúszhatna, a nyál, vér és hányadék elzárhatná a légutakat. A stabil oldalfekvésről továbbiak itt olvashatók.


6. Stabil oldalfekvést kizáró tényezők: combcsonttörés, medencetörés, súlyos mellkasi sérülés (sorozat-bordatörés), nyílt hasi sérülés, gerinctörés.

7. A keringésleállások többsége a szív problémájára vezethető vissza, így annak bekövetkezésekor még a szervezet tartalmaz percekre elegendő oxigént, így a kompresszióval kell kezdeni. Vízbe fulladt embernél a szervezetben már kevés az oxigén, így ott ha nem közvetlenül a part mellett vagyunk, lehetőség esetén még a vízben egy percig befúvásos lélegeztetést kell alkalmazni.

8. Begyakorlás esetén a megfelelő nyomáspont megtalálása nem okoz problémát. Ha szükséges, akkor a kívánt mértékben a ruházat meglazítható vagy eltávolítható.

9. A bajbajutott hanyatt fekszik, kemény talajon, a segélynyújtó mellette térdel befúvásnál a fej vonalában, kompressziónál a mellkas vonalában.

10. A legkevésbé fárasztó mozgás csípőizületből indul, előre-hátra dőlő, egyenletes, lenyomás és felengedés ugyanannyi ideig tart. A lenyomást követően vissza kell engedni teljesen a mellkast úgy, hogy a kezek végig a mellkason maradnak.

11. A szájból orrba és a szájból szájba befújásos technika egyaránt használható. Szájba fúvás esetén az orrnyílást zárjuk le. Vízimentés esetén az orrba történő lélegeztetést részesítjük előnyben.

12. Ha különböző okok miatt valaki nem akar lélegeztetni, akkor csak a kompresszióval végzett BLS is használható, ez is mutat hatékonyságot.

13. Laikus elsősegélynyújtóknak a páros munka nem javasolt. Ha többen is vannak a helyszínen, akkor kifáradás esetén váltsák egymást.


Ez a dokumentum az European Resuscitation Council (ERC) 2005. novemberében kiadott kiadvány és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata tanfolyami anyagain alapszik.

A dokumentum elolvasása nem helyettesíti a gyakorlati képzést. A BLS begyakorlásához mindenképpen szükséges CPR baba. Próbálj meg keresni olyan lehetőséget, ahol be tudod gyakorolni. Élő emberen szívkompressziót gyakorolni tilos! Begyakorlás után évenkénti felelevenítés szükséges!


<iframe src="http://www.youtube.com/embed/BN7e46y8gEk" allowfullscreen="" width="260" frameborder="0" height="240"></iframe>
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Bee Gees Stayin' alive

A Bee Gees Stayin' alive című száma abban segít, hogy a laikusok tartani tudják az újraélesztési ritmust. Az Egyesült Államokban az elsősegély-tanfolyamokon már egy jó ideje ezt az 1977-es slágert használják ritmusként.

<iframe width="260" height="240" src="http://www.youtube.com/embed/4AR7B6zzs7I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Gépen szállt fölébe – repülők a Balatonban

Gépen szállt fölébe – repülők a Balatonban

A Mezőföld, a Sárrét, a Bakony, a Balaton-felvidék és a Marcall-medence elég kemény helynek számított 66 éve,a visszavonuló németek útvonalát erőst bombázták a szövetségesek. Kisebb ellenállás ugyanakkor mutatkozott, legutóbb 2003-ban szedtek ki Alsóörsnél egy IL-2 Sturmovik csatarepülőgépet, amelyet 1945. március 23-án délelőtt 11 órakor tett a nádasba egy német gépágyú.


Bár 1946 és '53 között közel húsz repülőgépet hoztak ki a tóból, óvatos becslések szerint is még legalább négy-öt repülőroncs lapul a Balatonban. Bombákról nem is beszélve. A roncs- és robbanószer-kutatás jelenleg a civil érdeklődés hatáskörében van, tehát ha a szokásos póló megoldás helyett egy komplett farok síkot vinnénk szuvenírként az otthon maradottaknak, akkor tűzszerészeti és egy sor engedély beszerzése elkerülhetetlennek látszik a felszínre hozás előtt.

Túl nagy kapkodás nincs, hisz ennek a gépnek a helyét is már 1970 óta ismerték a búvárok. Kegyeleti okokból ugyan két évre rá kiszedték a pilótát és a lövészt (az alsóörsi kikötőnél a két elhunyt katonára tábla emlékeztet), aztán a várakozás gondtalan évtizedei következtek.
A háborút követő nagy balatoni repülőgéptelenítési akció óta Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est (videó) – olvasható a fémkeresők oldalán.

Állítólag egy nagy Heinkel 111-es német bombázó (vagy egy teljesen más gép – ki tudja?) is körülhatárolva pihen a víz alatt Balatonaliga partjainál, elvileg 2006 szeptemberében kellett volna kiemelni, ám a nagy nekibuzdulást nem követte tett. Aki tehát arrafelé tervezi a nyaralást, jó, ha figyel a lábtempóra.


Forrás: Balaton Blog,szárnyas


Sturmovik.jpg


heinkel.jpg
 

Akhilleusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Eszméletvesztés

Nagyon hasznosnak tartom, hogy odáig keveredtünk, hogyan kell ellátni az életfunkciókat nem mutató embertársunkat laikusként. Megjegyzem, egy szakorvos, vagy az oxiológia professzora, sőt az atyaúristen sem tud többet tenni eszközök nélkül, mint bárki, aki általános, alapvető (a fentiekben leírt) ismeretekkel rendelkezik.

Nem került szóba az eszméletvesztés, mint a hőség, kiszáradás vagy kimerültség okozta gyakran előforduló állapot, (vércukorszint leesése) ami szintén azonnali beavatkozást igényel.

Legfontosabb a vízszintes testhelyzet, felemelt lábakkal, árnyék! A továbbiakban bemásolom a szakirányú utasítást. Üdvözlöm a Balatont! Üdvözlöm a kacsákat! Hogy vannak?

Az eszméletlen sérült általában mozdulatlan, alapvető életfunkciói észlelhetők,
de a külvilág ingereire nem, vagy alig reagál. Sápadt, homloka gyöngyözően verítékezik.
A reflexkiesés, vagy csökkenés miatt a szájban felgyülemlett vért, vagy hányadékot a sérült
nem tudja kiköpni, vagy kiköhögni, így a légutakba kerülhet.
Az izomtónus csökkenése miatt a hátracsúszó nyelv is légúti akadályt képezhet.

Az eszméletvesztés életveszélyes állapot!


Teendők: Légutak biztosítása, Trendelenburg testhelyzet.
Ha perceken belül nem javul az állapot, mentők!

images

 

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
Alátámasztom az előbbi hozzászólást! Az Atyaúristen sem tud többet tenni, mint aki laikusként alapvető ismeretekkel rendelkezik eszközök híjján. Éppen ezért mindenki felelőssége az alapvető segítség megadása, ennek elmulasztása jogi felelősséggel nem jár ugyan, de erkölcsi súlya igen nagy! Kötelező ismeretek közé tartozik, ezt nem lehet elégszer ismételni.
Az olvasottak alapján még hozzátenném, hogy nem mindenkinek adatik meg az újraélesztési folyamat gyakorlati kivitelének a begyakorlása normális körülmények között. Éppen ezért az elmélet alkalmazása az adott szituációban tudvalévő, hogy bár jogi következményekkel jár, de elengedhetetlenül szükséges!!! Remélem, ezt mindenki megérti és alkalomadtán kihúz engem a szarból, már bocsánat, de ez van!!!! Egymásra vagyunk utalva olykor olykor. Magam részéről mindent megteszek!

Hogy vannak a kacsák?
 
Oldal tetejére