Biblia, minden ami a Szentírással kapcsolatos - 2013

Benidejah

Új tag
A Aspérimus: Tejessen igaz hogy Jézus által lehet elérni az üdvösséget! Amire szerettem volna felhívni a figyelmet,az hogy Jézus meghív minket hogy eggyütt vele foglakozzunk az olyan emberek sorsával akik nem tudták elérni a győztes poziciót amit a tanítványaitol követel.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Benidejah helyesen mondja, csak másképp fogalmaz (nekem tetszik). Általában ezt úgy szoktuk mondani: Jézus elhív minket, hogy tanítványai legyünk, és azután másokat is tanítványaivá tegyünk.

"Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében" Mát. 28.19.

"Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangyéliomot minden teremtésnek." Márk 16.15
 

Benidejah

Új tag
Sajnos úgy néz ki mintha nem értettétek volna azt a fontos elmét amit kívántam aláhúzni és ami hiányzik kb minden keresztény fajta vallásban.
Ha a Jézus áldozata minden embert érdekli,Jézus elsősorban a tanítványaihoz fordul,akivel az új földön élő emberek megváltását tervezi.
Ez azt jelenti hogy ha mindenkit is hív,csak az tanítványaitöl követel egy különleges magatartást(erkölcsi és prédikáló),hogy velük tudja majd meggyógyítani az összes olyan embert akik részesülnek egy életi feltámadásban. Jelenések 21 és 22 leírja a kondicókat ezzel vonatkozóan. János 5: 28-29 meg a életi feltámadást.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Benidejah!

Jézus mindenkit tanítványságra hív el. Nem úgy van, hogy valakit tanítványának hív el, valakit meg nem. Aki Jézust követi, az mind Jézus tanítványa. És arra kap elhívást, hogy tanítványokká tegyen másokat.
Nincs egy különleges elit, akiktől Jézus magasabb erkölcsi szintet vár el, mint másoktól. Jézus minden követőjétől ugyanazt várja el.
Azt az erkölcsi mércét, amit a Hegyi beszédben elmondott.

(Kicsit olyan megfogalmazásban írsz, mintha a Google fordítót használnád, ezért valóban nehezen érthető.)
 

Benidejah

Új tag
Jászladány! Amit mondtál az tejessen igaz,amit én is úgy értem. Most gondolkozzál a következőn!: Mióta Jézus lejött hozzánk és feáldozta magát, a legtöbb ember különböző okok miatt nem voltak képessek elfogadni Jézus hívását és tanítványaiva válni .Van sok olyan is akik kezdetbe próbálták elfogadni Jézust kezdve átalakítani életüket a Jézus által követelt szabályai szerint.
Sajnos be kell ismernünk hogy a nagy töbségnek nem sikerült elérni ezeket. Nem is beszélek azokról akik soha se hallotak róla....
Én csak azt szerettem volna mondani hogy ezek az emberek fognak részesülni a tanítványainak a munkájábol mert ők mint mennyei papok fogják vinni őket a gyogyuló forrásokhoz( Jel 21 - 22)
Ezzel próbálom megértetni veletek a mi hivatásunkat ha Jézus győztesnek fog minket elfogadni.(Jel 2 ée 3)
Így teljessen igaz hogy amikor találkozunk valakivel aki próbálja megérteni a Jézus évangéliumát,próbálnuk kell segíteni őt,hogy elfogadja ezt a hivatást.
Ami szintén kiderül ezzel az elmével,hogy nem kell rettegnünk ha valaki nem tudja elfogadni Jézus ajánlatát,mert feltámadása és itélete után,mi fogjuk részesíteni őket a Jézus áldozata gyümölcsével.
Ne vedd rosszul a csúnya kifejezéseimet mert kb 45 éven keresztül nem volt alkalmam sokat gyakorolni az anyanyelvemet,15 éves korom után.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Ne vedd rosszul a csúnya kifejezéseimet mert kb 45 éven keresztül nem volt alkalmam sokat gyakorolni az anyanyelvemet,15 éves korom után.

Nem veszem rosszul, kedves Benidejah, mint írtam, nekem tetszik a fogalmazásod, látom, hogy rég nem gyakoroltad a nyelvet, írj csak úgy, ahogy tudsz.
De a válaszaimmal óvatos vagyok, mert nem akarlak félreérteni.
Azt hiszem a legtöbb dologban egyetértünk, csak ezt nem értettem:

Ami szintén kiderül ezzel az elmével,hogy nem kell rettegnünk ha valaki nem tudja elfogadni Jézus ajánlatát,mert feltámadása és itélete után,mi fogjuk részesíteni őket a Jézus áldozata gyümölcsével.

Ezzel azt szeretnéd mondani, hogy szerinted kivétel nélkül mindenki üdvözül, akár elfogadja Jézus áldozatát, akár nem?

Mert azt bizonyára tudod, hogy Jézus ezt mondta:

Márk. 16.16
A ki hiszen és megkeresztelkedik, idvezül; a ki pedig nem hiszen, elkárhozik.

Az persze egy külön téma, akik sosem hallottak Jézusról.
 

Bedzsi

Állandó Tag
Állandó Tag
.. Erről ismerjenek fel benneteket, hogy szeretettel viseltettek mindenki iránt.

Vajon milyen istenképet enged meg a Biblia azon kialakult gyakorlat mentén, hogy erőszakkal szenteket, mártírokat gyártanak évezredek óta?
:confused:

Ugyanarról másképpen:



  • [*=1]Zsolt 50. A külsőséges istentisztelet helyett fontosabb a szív hódolata és az igazi engedelmesség. Ezt a gondolatot fogalmazza meg Jézus, amikor arról beszél, hogy Istent lélekben/szellemiségében és igazságban kell imádni (Jn 4,24).
    [*=1]Mi az emberfia az ember szokásos elnevezése,vagy valaki, aki hasonlít a közönséges emberfiához, azonban emberfölötti hatalmat kap? Melyikkel azonosította magát Jézus?

    [*=1]Az „Úr szolgái” kifejezés nemcsak a papokat, hanem az egész népet jelenti. Akkor az „Isten gyermekei” elnevezést Jézus kire alkalmazta?
    [*=1]„a Szentírást nem csak azért olvassuk, hogy belőle üdvös gondolatokat merítsünk, hanem azért, mert szeretnénk saját életünkben felfedezni Isten éltető jelenlétét. A Szentírás ugyanis nem értelmiségi szakkönyv, sem hittudományi igazságok vagy erkölcstani alapelvek bányája.” „Isten szava mindenkit személyesen szólít meg, és mindenkitől személyes választ vár.” „A Szentírás nem ment fel sohasem az egyéni felelősség alól.”[1] Ki hihetné, hogy isten csak a Biblián keresztül nyilvánult meg?
Ne felejtsük el, hogy az emberiség világi folyamatai, a megnyilvánult világ a szellemiségtől, a teremtőtől való elválasztást erőlteti.
Nézzünk meg ezzel kapcsolatban két példát:
az egyik az ökumenizmus legyen, a másik az emberi törvények.
1. Míg az ökumenizmus a görög eredeti értelmében ('oikumené') a lakott földet jelentette, majd évszázadokkal később a római birodalom által átfogott világot. Ma az ökumenizmus mozgalomban; azon fáradoznak, hogy előbb-utóbb megvalósuljon a Krisztusban hívők egysége, s bár a Szentírás a párbeszéd alapja, mégis két egymástól független ökumenikus mozgalom létezik: a katolikus és a protestáns által kezdeményezett Egyházak Világtanácsa (WCC).
2. A teremtett világban mi törvényeket vélünk felismerni. Az emberek által a keresztények számára megfogalmazott Tíz parancsolatot a „keresztények” se hajlandóak megtartani. Először Mózes, majd az őt követők alkottak törvényeket számunkra, melyeket megalkotóik sem tartottak be. A bizonyság két tábláját, melyen a kisem hirdetett tízparancsolat volt Isten által felírva, Mózes széttöri (2 Móz. 32.19), majd így szól: (2 Móz. 32.27) „Ezt mondja az Úr, Izráel Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, menjetek által és vissza a táboron, egyik kaputól a másik kapuig, és ki-ki ölje meg az ő attyafiát, barátját és rokonságát.”

A bibliából tudjuk, hogy Mózesnek nem volt közvetlen kapcsolata istennel.
A Biblia az emberről így ír: (Mt. 19.4) Jézus így válaszolt: „Nem olvastátok-e, hogy a Teremtő kezdettől fogva férfivá és nővé teremtette őket?” Majd így folytatta: (Mt. 19.8) „Mózes szívetek keménysége miatt engedte meg, hogy elbocsássátok feleségeteket, de ez kezdettől fogva nem így volt.”
Ezt jegyezték le kétezer éve, és sokan még ma sem tudják, hogy Jézus „új törvénye” is a régi, a kezdeti. „Szeressetek mindenkit, mint ahogy én is szeretlek titeket. Erről ismerjenek fel benneteket, tanítványaimat, hogy szeretettel viseltettek mindenki iránt.” (Ján. 13.34)
kiss
"Állatokhoz hasonlítunk, amikor ölünk.
Emberekhez hasonlítunk, amikor ítélünk.
Istenhez hasonlítunk, amikor
megbocsátunk, szeretünk!"
kiss
„Ha az embert olyannak vesszük, mint amilyen, tulajdonképpen rosszabbá tesszük. De ha olyannak vesszük, amilyennek lennie kell, akkor azzá tesszük, amivé lehetne.” Goethe
kiss
"Szeretni – olyannak látni az embert, amilyennek Isten elgondolta."(Dosztojevszkij)


[1] Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek 2008
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag

A bibliából tudjuk, hogy Mózesnek nem volt közvetlen kapcsolata istennel.

Én a Bibliából úgy tudom, hogy közvetlen kapcsolata volt Vele:

2 Móz. 33.11
Az Úr pedig beszéle Mózessel színről színre, a mint szokott ember szólani barátjával;

4 Móz. 12.5-8.
Akkor leszálla az Úr felhőnek oszlopában, és megálla a sátornak nyílásánál;...
És monda: Halljátok meg most az én beszédeimet: Ha valaki az Úr prófétája közöttetek, én megjelenek annak látásban, vagy álomban szólok azzal.
Nem így az én szolgámmal, Mózessel, a ki az én egész házamban hív.
Szemtől szembe szólok ő vele, és nyilvánvaló látásban; nem homályos beszédek által, hanem az Úrnak hasonlatosságát látja.

5 Móz. 34.10
Nem is támadt többé Izráelben Mózeshez hasonló próféta, akivel szemtől szemben érintkezett volna az ÚR.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Bocsánat de ez csak a Te hited szerint lehet így, mert a Bibliában más van... Na meg az összes Szentírásban is...

Egyetlen Isten van, aki Jézus Krisztusban nyilatkoztatta ki Magát.

Nem hiszem el, hogy nem tudod, hogy ez az egész kereszténység egyetemes hitvallása a Biblia alapján, ezért nincs kedvem Veled vitatkozni.

Ján. 1.1
Kezdetben vala az Íge, és az Íge vala az Istennél, és Isten vala az Íge... És az Íge testté lett és lakozék mi közöttünk (és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét), a ki teljes vala kegyelemmel és igazsággal.

Kol. 2.9
Mert Ő benne [Krisztusban] lakozik az istenségnek egész teljessége testileg.

Az én Bibliámban ez áll, és számomra nincs több "Szentírás".
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Ugyanarról másképpen:



  • [*=1]Zsolt 50. A külsőséges istentisztelet helyett fontosabb a szív hódolata és az igazi engedelmesség. Ezt a gondolatot fogalmazza meg Jézus, amikor arról beszél, hogy Istent lélekben/szellemiségében és igazságban kell imádni (Jn 4,24).
    [*=1]Mi az emberfia az ember szokásos elnevezése,vagy valaki, aki hasonlít a közönséges emberfiához, azonban emberfölötti hatalmat kap? Melyikkel azonosította magát Jézus?

    [*=1]Az „Úr szolgái” kifejezés nemcsak a papokat, hanem az egész népet jelenti. Akkor az „Isten gyermekei” elnevezést Jézus kire alkalmazta?
    [*=1]„a Szentírást nem csak azért olvassuk, hogy belőle üdvös gondolatokat merítsünk, hanem azért, mert szeretnénk saját életünkben felfedezni Isten éltető jelenlétét. A Szentírás ugyanis nem értelmiségi szakkönyv, sem hittudományi igazságok vagy erkölcstani alapelvek bányája.” „Isten szava mindenkit személyesen szólít meg, és mindenkitől személyes választ vár.” „A Szentírás nem ment fel sohasem az egyéni felelősség alól.”[1] Ki hihetné, hogy isten csak a Biblián keresztül nyilvánult meg?
Ne felejtsük el, hogy az emberiség világi folyamatai, a megnyilvánult világ a szellemiségtől, a teremtőtől való elválasztást erőlteti.
Nézzünk meg ezzel kapcsolatban két példát:
az egyik az ökumenizmus legyen, a másik az emberi törvények.
1. Míg az ökumenizmus a görög eredeti értelmében ('oikumené') a lakott földet jelentette, majd évszázadokkal később a római birodalom által átfogott világot. Ma az ökumenizmus mozgalomban; azon fáradoznak, hogy előbb-utóbb megvalósuljon a Krisztusban hívők egysége, s bár a Szentírás a párbeszéd alapja, mégis két egymástól független ökumenikus mozgalom létezik: a katolikus és a protestáns által kezdeményezett Egyházak Világtanácsa (WCC).
2. A teremtett világban mi törvényeket vélünk felismerni. Az emberek által a keresztények számára megfogalmazott Tíz parancsolatot a „keresztények” se hajlandóak megtartani. Először Mózes, majd az őt követők alkottak törvényeket számunkra, melyeket megalkotóik sem tartottak be. A bizonyság két tábláját, melyen a kisem hirdetett tízparancsolat volt Isten által felírva, Mózes széttöri (2 Móz. 32.19), majd így szól: (2 Móz. 32.27) „Ezt mondja az Úr, Izráel Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, menjetek által és vissza a táboron, egyik kaputól a másik kapuig, és ki-ki ölje meg az ő attyafiát, barátját és rokonságát.”

A bibliából tudjuk, hogy Mózesnek nem volt közvetlen kapcsolata istennel.
A Biblia az emberről így ír: (Mt. 19.4) Jézus így válaszolt: „Nem olvastátok-e, hogy a Teremtő kezdettől fogva férfivá és nővé teremtette őket?” Majd így folytatta: (Mt. 19.8) „Mózes szívetek keménysége miatt engedte meg, hogy elbocsássátok feleségeteket, de ez kezdettől fogva nem így volt.”
Ezt jegyezték le kétezer éve, és sokan még ma sem tudják, hogy Jézus „új törvénye” is a régi, a kezdeti. „Szeressetek mindenkit, mint ahogy én is szeretlek titeket. Erről ismerjenek fel benneteket, tanítványaimat, hogy szeretettel viseltettek mindenki iránt.” (Ján. 13.34)
kiss
"Állatokhoz hasonlítunk, amikor ölünk.
Emberekhez hasonlítunk, amikor ítélünk.
Istenhez hasonlítunk, amikor
megbocsátunk, szeretünk!"
kiss
„Ha az embert olyannak vesszük, mint amilyen, tulajdonképpen rosszabbá tesszük. De ha olyannak vesszük, amilyennek lennie kell, akkor azzá tesszük, amivé lehetne.” Goethe
kiss
"Szeretni – olyannak látni az embert, amilyennek Isten elgondolta."(Dosztojevszkij)


[1] Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek 2008




Kedves Bedzsi!


Ugye Te érted is amit (le)írtál... mert nekem nem akar összejönni... ezért csak egy megjegyzés.

Az igaz, hogy a görög oikumené a lakott földet az otthont jelentette, de az ókeresztények esetében az első egyetemes zsinatokat a 325. évi Niceai-tól, a 680.-i III. Konstantinápolyi Zsinatig. A 2001-ben született Charta Oecumnica amit a Római Katolikus Egyház erőltetett, hívatkozik Jan. 17,21.- re, s csak a katolikusok azok, meg pár kis 'szekta', akik Krisztusban vélik az ökumenét... A mozgalom 19. századi újjáéledése ellenben a kereszténységnek a többi valláshoz közelítését célozta meg és még a 20. század elején is az Anglikán Egyház állt a mozgalom élén..
S bizony nem a Szentírás a párbeszéd alapja, hanem az Istenhit. S azt igyekeznek egymás mellé tenni, mi a közös a különböző vallásokban, s mi az ami összeköti őket, ezáltal mi az, ami a hívőket is összekapcsolja...
Érdemes azon is elgondolkozni, hogy Ázsiában jószerint határos egymással négy világvallás legtöbb követőt felsorakoztató országa...S abban háromban, semmi szerepe Jézus Krisztusnak, s a mai kisegyházak sem Krisztuskövetőek..
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyetlen Isten van, aki Jézus Krisztusban nyilatkoztatta ki Magát.

Nem hiszem el, hogy nem tudod, hogy ez az egész kereszténység egyetemes hitvallása a Biblia alapján, ezért nincs kedvem Veled vitatkozni.

Ján. 1.1
Kezdetben vala az Íge, és az Íge vala az Istennél, és Isten vala az Íge... És az Íge testté lett és lakozék mi közöttünk (és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét), a ki teljes vala kegyelemmel és igazsággal.

Kol. 2.9
Mert Ő benne [Krisztusban] lakozik az istenségnek egész teljessége testileg.

Az én Bibliámban ez áll, és számomra nincs több "Szentírás".


Ne haragudj, de én hitvitát soha senkivel nem folytatok ..


Tudom, Neked és Asperrimusnak külön nyomják a Bibliát is ... Mert bizony a Bibliában nem egyetlen Isten van..

Na meg Isten nem az idézetekben lakozik ...
Ráadásul saját magaddal kerülsz ellentmondásba, ha egyszer betűszerint értelmezel, máskor meg értelmezed a leírtakat..
Legyen szép estéd!
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudom, Neked és Asperrimusnak külön nyomják a Bibliát is ... Mert bizony a Bibliában nem egyetlen Isten van..

Nem hinném, hogy ezeket a mondatokat külön Asperrimusnak és nekem nyomták volna bele a Bibliába:

5 Móz. 6.4
Halld Izráel: az Úr, a mi Istenünk, egy Úr!

5 Móz. 4.35
Csak néked adatott láthatóan tudnod, hogy az Úr az Isten és nincsen kivüle több!

Ésa. 45.5
Én vagyok az Úr és több nincs, rajtam kivül nincs Isten!

1 Tim. 2.5
Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus,




Legyen szép és kötekedésmentes estéd :) !
Békesség!
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdemes azon is elgondolkozni, hogy Ázsiában jószerint határos egymással négy világvallás legtöbb követőt felsorakoztató országa...S abban háromban, semmi szerepe Jézus Krisztusnak, s a mai kisegyházak sem Krisztuskövetőek..

Én ezen a megállapításodon nagyon hosszan elgondolkoztam, de nem értem, mit akarsz ezzel mondani.
Négy világvallás... Abban háromban...
Melyik az az Ázsiai ország, amelyik szerinted a legtöbb keresztényt sorakoztatja fel? Mert gondolom, a négy világvallás közé a kereszténységet is beleszámoltad.
Mi a meglepő abban, hogy négy világvallás közül háromban nem istenként tisztelik Jézust? Mondhattad volna azt is: a négy világvallás közül háromban semmi szerepe nincs Allahnak. Sőt, háromban semmi szerepe nincs Buddhának. Vagy Sívának. Vagy Krisnának.
De a megjegyzés még így sem igazán helytálló, mert a mohamedánok prófétaként tisztelik Jézust, tehát nem igaz, hogy az iszlámban Jézusnak nincs semmi szerepe.
És azt sem értem, milyen kisegyházakra gondolsz, amik nem Krisztuskövetőek? A scientológiára, meg ilyesmire? Az mondjuk nem is olyan kicsi, de tényleg nem Krisztuskövető. És az ateisták egyháza sem Krisztuskövető.
De a keresztény kisegyházak mind Krisztuskövetők.
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Én ezen a megállapításodon nagyon hosszan elgondolkoztam, de nem értem, mit akarsz ezzel mondani.
Négy világvallás... Abban háromban...
Melyik az az Ázsiai ország, amelyik szerinted a legtöbb keresztényt sorakoztatja fel? Mert gondolom, a négy világvallás közé a kereszténységet is beleszámoltad.
Mi a meglepő abban, hogy négy világvallás közül háromban nem istenként tisztelik Jézust? Mondhattad volna azt is: a négy világvallás közül háromban semmi szerepe nincs Allahnak. Sőt, háromban semmi szerepe nincs Buddhának. Vagy Sívának. Vagy Krisnának.
De a megjegyzés még így sem igazán helytálló, mert a mohamedánok prófétaként tisztelik Jézust, tehát nem igaz, hogy az iszlámban Jézusnak nincs semmi szerepe.
És azt sem értem, milyen kisegyházakra gondolsz, amik nem Krisztuskövetőek? A scientológiára, meg ilyesmire? Az mondjuk nem is olyan kicsi, de tényleg nem Krisztuskövető. És az ateisták egyháza sem Krisztuskövető.
De a keresztény kisegyházak mind Krisztuskövetők.

Nos Indonézia 88%-a iszlám követő, ők a legnépesebb iszlám ország. A 90 milliós Fülöp szigetek 83%-a római katolikus 9% protestáns.. Ez elég meggyőző nem?..
Nem azon van a hangsúly, hogy mely vallásokban van szerepe Jézusnak, hanem hogy nem Jézus a "közös nevező"..
S az hogy a "könyves" vallások egymásból építkeznek(ami azért sem meglepő, mert azonos a földrajzi indulás) nem azt jelenti, hogy a hangsúlyok is azonosak.. Sőt! Ezek pedig nem összekötnek hanem elválasztanak, s a jelenlegi ökumenikus mozgalmaknak éppen az a célkitűzése,hogy azt keressék ami összeköt, s nem azt ami szétválaszt.. S az iszlámban Jézus nagy jóindulattal a 'futotak még' kategória..
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Nos Indonézia 88%-a iszlám követő, ők a legnépesebb iszlám ország. A 90 milliós Fülöp szigetek 83%-a római katolikus 9% protestáns.. Ez elég meggyőző nem?..
Nem azon van a hangsúly, hogy mely vallásokban van szerepe Jézusnak, hanem hogy nem Jézus a "közös nevező"..
S az hogy a "könyves" vallások egymásból építkeznek(ami azért sem meglepő, mert azonos a földrajzi indulás) nem azt jelenti, hogy a hangsúlyok is azonosak.. Sőt! Ezek pedig nem összekötnek hanem elválasztanak, s a jelenlegi ökumenikus mozgalmaknak éppen az a célkitűzése,hogy azt keressék ami összeköt, s nem azt ami szétválaszt.. S az iszlámban Jézus nagy jóindulattal a 'futotak még' kategória..

Azt én is tudom, hogy Ázsiában él a legtöbb iszlám követő, csak az a megfogalmazás volt számomra zavaró, hogy "határos egymással négy világvallás legtöbb követőt felsorakoztató országa". A négy világvallás legtöbb követőjébe pedig benne van a kereszténység legtöbb követője is, ilyen országról pedig nem tudok Ázsiában. Esetleg Dél-Amerikában. Akkor úgy kellett volna fogalmazni, az iszlám legtöbb követőjét felsorakoztató országa. De lényegtelen.

Szerintem senki sem állította, hogy a világvallásokban Jézus lenne a közös nevező. Nem is lehet. Ezt Maga Jézus zárta ki.

Az ökumenikus mozgalmak célkitűzéseivel kapcsolatban egyetértünk. A kereszténységen belül ennek van némi létalapja, de a világvallások között lehetetlen mindenfajta ökumené. A hinduizmusba még beleférne (a sok millió isten között plusz egy vagy kettő nem oszt nem szoroz), de a kereszténység és az iszlám is kizárólagosságot hirdet.

Az igazságot azonban sosem befolyásolja az, hogy hányan fogadják el, hány követője van, vagy hogy összeegyeztethető-e más kijelentésekkel, vagy sem.

Ha két vagy több vallás egymással ellentétes dolgot állít, akkor két variáció lehetséges. 1.) csak az egyiknek van igaza, 2.) egyiknek sincs igaza. Egyszerre mindegyiknek igaza nem lehet. Tehát nem létezik közös nevező.
Az igazságot pedig mindenki kutassa ki maga.
 
Oldal tetejére