Első magyarként elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 8.

Melitta - 2019 Január 8, 17:50
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A magyarok közül elsőként elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor. Az extrémsportoló a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot, olvasható az expedíció Facebook-oldalán. Rakonczay Gábor volt az, aki a világon először kenuval kelt át az Atlanti-óceánon.

  A szabályok értelmében aki először jár az Antarktiszon, annak csapatban kell teljesítenie a távot, így Rakonczay Gábor is negyedmagával vitte végig az expedíciót, ám a legtöbbet ő haladt az élen, és neki kellett húznia a legnehezebb (94 kilós) szánt.

  [​IMG]
  2018. november 22-én készült kép Rakonczay Gáborról, aki 2019. január 7-én első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot egy 94 kilós szánt húzva maga után.
  Fotó: Camera Kft
  Fizikailag próbára tette az a 200 kilométeres szakasz, amelyen mély hóban meneteltek, a táv végén pedig folyamatos jeges szembeszéllel megküzdve teljesítette célját.

  Mentálisan a sokszor végtelennek tűnő menetelést kellett megszokni. Az agy képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. "Csak megy előre, és nem foglalkozik azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész, hogy mennyi is az a 950 kilométer, amennyit végül ténylegesen megtettünk a síléceinken, a szánjainkat húzva."

  Eleinte mínusz 12 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet az Antarktiszon, ám ahogy közeledtek a sarkponthoz, már szinte mindig mínusz 20 Celsius-fok alatt volt a hőmérséklet, néha elérte a mínusz 30-at is.

  Az út során testsúlya 10 százalékát elégette, az arcán pedig fagyási sérüléseket szenvedett. Az expedíció Facebook-oldalán erről azt írja: a fagyási sérülése úgy néz ki, mintha egy forró vasalóval képen vágták volna. "A fagyási sérülés látványos, de nem vészes. (...) A fagyásnak egyébként különböző fokozatai vannak, az én arcomon csak a külső bőrréteg fagyott el, ami rendbe fog jönni.”

  INDEX
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 8.

  1. setni
   setni
   Semmi.
   Semmi.
  2. sidavoq
   sidavoq
   Talán a hideg, a Magyar, a hősiesség
  3. setni
   setni
   Tudod Beka semmi köze hozzá.
   Remélem az oldalnak van egy kis köze hisz ez az oldal a canadai magyarok oldala.
   Ha máshol találnék egy megemlékező cikket akkor oda írnám
  4. setni
   setni
   Remélem ezek a szavak van akinek jelentenek is valamit.
   Politika semmi!
   tornando kedveli ezt.
  5. Beka Holt
   Beka Holt
   Értem!
  6. Melitta
   Melitta
   A temahoz semmi koze hacsak nem a hideg es a ho,fagyhalal .
   A haboru az borzalmas.
   Katonaeknak van bizony ma is kikepzes es szolgalat -42C fokos idoben eszakon es delen.
  7. gumelig

Megosztás