fogalmak mi az és mi nem Szabadság

most témája a 'Pszichológia' fórumban , 2010 December 30.

 1. most

  most Állandó Tag

  fogalmak mi az és mi nem Szabadság

  talán a szabaddság harcosok szabaddá váltak ?
  vagy az aki a héten elvált?
  vagy az aki börtönböl szabadult?
  miért keressük ?


  mit jelent? mire való ? mi a célja? miért keressük ? hol van? mit tesz velünk?
   
 2. evapatocs

  evapatocs Állandó Tag

  Szia!

  Bocsi,de mikor először olvastam a topicod-at,azonnal ez ugrott be:
  off (bocsi a kormányosnak,de annyira kikivánkozott belőlem :D):
  - 8 évvel(picit több) ezelőtt, mikor az MSZP megnyerte a választásokat,a nővéremnek ezt irtam sms-be:"Ha az embert szabadságában korlátozzák,megszünt embernek lenni.Az MSZP ezt tette velünk..

  Korlátozni,sakkba tartani stb. csak egy darabig lehet az embert,de előbb-utóbb fellázad(lásd:forradalmak).
  Még az is,aki engedékeny,és igába hajtja a fejét..és mindent úgy tesz,ahogy parancsolják neki..
  De egyszer ők is megérzik a szabadság(szabadulás) szelét..vágynak rá,mindenáron akarják,és semmilyen szankció nem képes visszatartani őket,és minket..

  A szabadság igénye különit el bennünket a többi fajtól..,azt hiszem.
   
 3. Asperrimus

  Asperrimus Állandó Tag

  A történelem a példa rá, hogy igenis le lehet nyomni tartósan az embereket. Nem is kell messzire menni. Ha csak Magyarország történelmét nézzük meg: Mikor volt Magyarországon szabadság? Mikor, és mennyi ideig volt Magyarország független? Mikor volt történelmünkben olyan időszak, amikor a felsőbb réteg nem parazitaként ragadt volna rá az alsó rétegre és nem a vérét szívta volna? Úgy gondolom, hogy itt a Földön nincs jobb társadalmi berendezkedés a demokráciánál. Semmiféle diktatúra nem szolgálja az emberek érdekeit. Miféle szabadság az, amikor egy szűkebb társadalmi réteg bármit megtehet a többi rovására? Semmilyen. Ilyen időszakból pedig már elég volt a történelmünkben.
  Eddigi életemben soha nem volt olyan kormány, amely a szívem szerinti lett volna, sem a rendszerváltás előtt, sem pedig azóta. Sem bal, sem pedig jobb oldali nem vagyok. Ha létezne olyan erős liberális párt, amelynek a liberalizmusa nem csupán egyes kiválasztott embercsoportok érdekeit képviselné, akkor azokat támogatnám. Mindenesetre tény, hogy a rendszerváltás óta nem volt olyan kormányunk, amelyik leplezetlenül korlátozta volna a sajtószabadságot, és ezzel a szólásszabadságot, ami ugye a Márciusi Ifjak követelése volt. Nem volt olyan kormányunk, amelyik nyíltan veszélyeztette volna a demokráciát vagy amelyik kilátásba helyezte volna az Alkotmány megváltoztatását. Hát most már ilyenünk is van.
  Petőfi 1847-ben írta A Nép Nevében című versét. Ha csak végigmondja az ember, tuti felforr a belseje ettől. De az eltelt 163 év óta hányszor teljesedtek be ezek a szavak? Nem túl sokszor, rövid ideig és mindig vérengzésbe torkollott, az eredménye pedig nem lett szabadság, sem 1848-49-ben, sem 1919-ben, sem pedig 1956-ban. A legnagyobb eredmény, amit elért ez a Nemzet, az a szabad választások. A történelmünk legnagyobb részében még ez sem adatott meg, úgyhogy van mit féltenünk!
   
 4. evapatocs

  evapatocs Állandó Tag

  Szia Asperrimus!
  Nem szeretném,és nem is lehet politikát behozni(szabályzat),csupán érzékeltetni akartam,hogy az ember talán legerőteljesebb igénye a szabadság /érzete/..persze bizonyos normák között tudjuk kivitelezni,akár a munkahalyen,vagy kapcsolatainkban..,mégis alapvető igényünk,hogy megtehessük,amit szeretnénk.

  Mert mi történne,ha korlátozna pl:a párod,hogy ekkorra gyere haza..,lehet egy darabig tűrnéd,mert mondjuk (még) szereted,de egyszer csak fellázadnál..,vagy munkahalyeden egyfolytában szólitgatnának,hogy ezt,vagy azt tedd,vagy ne tedd..egyszer csak betelne a pohár,és talán kikérnéd magadnak stb.Ezekre értettem a "szabadság megvonását",ill.korlátozását.
  Tehát igényünk van rá,hogy szabadon,az emberi normákat betartva, azt tehessünk,amit szeretnénk!
   
 5. dzoly

  dzoly Állandó Tag

  Szabadság...... az egy szobor New Yorkban.:)

  Komolyra fordítva: "Nem az a szabadság,hogy azt teheted amit akarsz,hanem,hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz."


  </pre>
   
  kife és evapatocs kedveli ezt.
 6. Asperrimus

  Asperrimus Állandó Tag

  Szia!
  Valóban megvan az emberben a szabadságra való vágy, de egy régi Hobo nóta jut eszembe erről:
  Oly sokáig voltunk lenn,
  Hogy nem is tudjuk milyen fenn.


  Én 2004-ben voltam először nyugati országban. Előtte sokszor voltam Erdélyben és egyszer a Szovjetunióban. Erdélyben Brassóban és még többet Vargyason. Nagyon szerettem ott lenni, tetszett a vidéki élet. A SZU-ban pedig egy egy hetes fekete-tengeri hajóúton az Ivan Franko-n, egy több mint száznyolcvan méter hosszú, vagy tíz emelet magas hajón. Ez is nagyon tetszett, hiszen előtte soha nem láttam tengert, ahogy azóta sem, ráadásul repülővel mentünk, amit még főleg alulnézetből láttam, vagy távolról. Ami mind Romániában, mind a SZU-ban megragadott, az a hozzánk viszonyítva szegény és elnyomott lakosság. Például Odesszában bennünket busz vitt ki a repülőhöz, de a helyi utasoknak gyalog kellett az ő gépükhöz kicipelniük a hatalmas batyuikat, a több mint harminc fokban, a tűző napon, a betonon. Ha ez a dolog nem is tett elégedetté, de láttam, hogy van rosszabb hely Magyarországnál és tudtam értékelni, ami van, annak ellenére, hogy a hibákat is láttam.

  Amikor azonban az autópályán elhagytuk az országot Hegyeshalomnál, megint feltűnt a kontraszt. Nem mentünk túl messzire, csupán Bajorország déli részéig, ugyanis Passau mellett kellett dolgoznom három hétig. De az a világ, ami Ausztriában és Németországban fogadott, ég és föld ahhoz képest, ami nálunk van.

  Azt gondolom, hogy ennek a szerencsésebb történelem az oka. Nyilván Ausztriának és Németországnak is voltak a történelemben árnyoldalai az ott lakók számára, de már a XVIII-XIX. századra meglehetősen élhető hely volt, de már jóval korábban is, inkább, mint hogy nálunk. Sajnos,nálunk már talán a Honfoglalás óta azzal etetik az embereket, hogy majd az unokáinknak jobb lesz, csak húzzuk meg a nadrágszíjat, legyünk türelemmel. Itt és ettől keletebbre ennek van hagyománya, a nadrágszíj összehúzásnak, a tűrésnek, a meghunyászkodásnak és a retorzióknak azok számára, akik nem akarnak minden zokszó nélkül beállni a sorba. És nem látni a végét. Ez nem politikai kérdés. Kormányok jöttek, mentek, de ez a dolog működött, legfeljebb a módjában és a mértékében volt különbség.

  Sok esetben látom az embereken a lemondást, a megalkuvást és ez egyáltalán nem szabadság. Az emberek eleve lemondanak a fizetésemelésről, várják az áremelést. A munkáltatóknak és a kereskedőknek pedig még csak rosszul sem kell érezniük magukat, amikor évekig nem adnak fizetésemelést, vagy amikor újra és újra árat emelnek, mert senki sem kéri őket számon, nem kell magyarázkodniuk, az emberek ugyanúgy dolgoznak tovább, ugyanúgy vásárolnak. Ha ugyanezeket a dolgokat olyan országban próbálnák megtenni, ahol a szabadságnak van hagyománya, nem pedig a rabságnak, azonnal kitörne a botrány, beindulnának a sztrájkok, a csőcselék kimenne az utcára és nagy balhét csinálnának. Természetesen az sem jó, amikor autókat gyújtanak fel, meg hasonlók, de kifejezi azt, hogy ott öntudatosabbak az emberek. Persze, ha ott is hasonlóan alakult volna a történelem, akkor ott is egymás mögé bújnának az emberek: Ne szólj szám, nem fáj fejem. Talán a fejem nem, de a szívem az nagyon.

  Nagy problémának látom, hogy valóban olyan sokáig élt ez a nemzet elnyomás alatt, hogy beteggé tette az emberek lelkét, és valóban nem tudják azt, hogy milyen szabadnak lenni. Van elképzelésük, látnak másokat szabadnak, de nem tudják önmagukat szabadnak látni. Ha mégis olyan helyzetbe kerülnek, ami mások fölé helyezi őket, akkor mindent el akarnak venni maguknak, amit csak tudnak, mert ki tudja, mennyi ideig tart ez az állapot. Ennek meg kell változnia, és nagy felelősség terheli a mindenkori kormányzatot, hogy ezt nem megoldani, hanem inkább meglovagolni igyekeznek, legalábbis rosszak a referenciáik. Az összesnek.
   
  evapatocs kedveli ezt.
 7. evapatocs

  evapatocs Állandó Tag

  Szia!

  Ez igy igaz,észlelhettük,és észleljük is,hogy vannak tőlünk szegényebbek,és persze sokkal-sokkal gazdagabb országok is.Természetesen,hogy nem lefelé,hanem felfelé tekintünk,és sok ember vágya,sőt talán legfőbb vágya,hogy jól éljen,hogy mindene meglegyen.
  Mégis azt gondolom,hogy ezek mellett,vagy előtt..még sok minden szükségeltetik,hogy jól érezze magát az ember..

  .
  Ezzel teljesen egyetértek.Sokáig rágódtam én is ezeken a dolgokon,emésztve,és rombolva magamat,és sok időbe telt(bár csak hamarább tudtam volna!!),hogy teljesen fölösleges.
  Ma már úgy látom,hogy megteszek az adott dolog érdekében mindent,amit csak tudok,vagy amit meg tudok tenni,mert mást úgy sem tehetek..aztán kész..,élem az életem,nem görcsölök,nem gondolkodom róla (csak rövid ideig :p).
  Elfogadom a "van" állapotát,amit éppen elém tár a sors.
  Lehet mondani erre,hogy miért nem küzdök(?)
  ..de igen,amig értelmét látom,mert állandó stresszben élni képtelenség..:(,ami tudjuk jól,hogy testet-lelket romboló!
  Az a baj,hogy a negativ dolgot lássák meg az emberek hamarább,mint a pozitivat.Ez utóbbit,talán akkor,ha komoly betegségből sikerül felépülniük..na akkor (általában) átértékelik az életüket,az addig hitt fontos dolog elenyészik,és kisebbrendűvé válik számukra.
  Eddig én is igy gondoltam,hogy a szabadságot csak ilyen eszközökkel vivhatjuk meg.
  Ma már nem igy látom.Az ember olyanná válik,amilyenek a tettei,az eszközei.Ha forradalmat szitunk,és embereket ölünk le,akkor mi is gyilkosok leszünk.Ellenben,ha megőrizzük emberi mivoltunkat,és korrekt,őszinte párbeszédet folytatunk,előbb-utóbb nyitott fülekre talál.
  Fontosnak tartanám,hogy soha ne hátráljunk meg(!),de mondanivalónk mentes legyen a fensőbbrendűség érzésétől,és a cinizmustól.
  ..ne hagyd,hogy fájjon,csak Te tudod megtenni,és senki más!:p

  DE, szabadnak tudják magukat,ha akarják!
  Ebben segit a hit,és ha tudatositják önmagukban,hogy amennyit adnak,annyit kapnak vissza!!Csak ezt nehéz megérteni ,mert mindig csak kapni akarnak..mert ilyen az emberi természet,önző!
  Igen,a fentebb irtak..az emberi gyarlóság..mindent ide alapon..
  A felelősség rajtunk van,embereken,ezt csakis mi tudjuk megoldani együtt,a szeretet erejével egyetemben,és egy idő után a referenciánk is jobb lesz a külvilág felé!

  Hobó dalát folytatva:(bocsi tőle!)

  "Oly sokáig voltunk lenn,
  Hogy nem is tudjuk milyen fenn.."
  De egymást szeretve,
  a világ felemel,
  és együtt érezvén,
  a szabadság szárnyra lel.. kiss

  szeretettel:Éva
   
 8. istenajandeka9

  istenajandeka9 Állandó Tag

  Számomra az a szabad, akinek a lelke szabad. Lehetsz te egy börtönben is szabad, mert a gondolataidat nem tudja senki megszabni, csak te. Szabadnak lenni annyi, hogy nem ragaszkodok semmihez. Amint ragaszkodni kezdek bármihez is, egy álláshoz, egy társhoz, az anyagi javakhoz, azonnal jön vele együtt egy másik érzés: a félelem, hogy el ne veszítsem. Ezek remek rabláncok a léleknek, tehát kizárja a szabadság fogalmát, és érzetét.
  Ha viszont belátom, hogy semmi nem az enyém, mindent csak érintek a létezésben, akkor lelkem szabad. Nem az enyém a házam, az autóm, a társam, csak érintem őket, hiszem nem viszem magammal egyiket sem, mikor meghalok. Nincs batyus halott....:) ugyan olyan puci fenékkel távozunk, ahogy jöttünk, csak a lelkünk lehet gazdagabb a tanultaktól.
   
  ionon kedveli ezt.
 9. ionon

  ionon Kitiltott (BANned)

  Fidesz teszi velünk a DIKTÁTORI szabadsságot Europában volt má ilyen diktátor (mire met vele).
  Vissza térünk a JÓL bevált szabadsági rendszerünkbe miben élt már a hon ( ott a vezetőinek nem volt és amikor befejezte a vezetését akkor sem volt VAGYONA).
  H I T nélküliségben élünk ott nincs szabadság csak szolgasors hisz erre teremtettünk és ezt jól megéljük (szavakba burkolt eszmeiségen keresztül vezetve mint a bikát kit visznek a vásárba) emlékeztek a rabszolgavásárra na olyanokká tettek bennünket mára ha merjük észre venni)).
  Forradalmak köznépnek soha nem hoztak bőséget sem szabadságot csak nagyobb nyomort (kik a szálakat mozgatták elérték mit akartak szabad rablógazdálkodásba foghattak, foghatnak)!
  Szabadságban soha nem élhetsz hisz függőségben élünk és ide mindenki és minden bele tartozik, ez a szó csak reménytelenséget adó és kihasználtsági rátája egekben van hisz mozgatórugó életünkben MAJD MI JOBBAK LESZÜNK, de eddig még embernek nem sikerült elérnie eme szabadságot és megadnia nekünk.
   
  evapatocs kedveli ezt.
 10. ionon

  ionon Kitiltott (BANned)

  D E MO K R Á C I A = D I K T A T U R A
  Olyan hogy demokrácia csak a szavakban létezik és sokan mennyire szeretik használni (palramentális diktatúrában élünk hisz kevesek hozzák a törvényeket a saját szájuk íze szerint.
  1948 nagy tette mára értettem meg sikerült elérni e harcban azt a tényt, hogy birtokosok felvehettek kölcsönt a birtokaikra ( ha jól olvastam ki a dolgokból) vajh kiknek az érdekeit szolgálta eme tett)) a népét????
   
 11. most

  most Állandó Tag

  skacok ...ésszel könyörgöm fogalom meghatározás ...mielött politika miatt törölnék a topicot...


  csak ártatalan kérdés volt mi a szabadság..
   
  ionon, 1TOTEM1, evapatocs és 1 másik tag kedveli ezt.
 12. istenajandeka9

  istenajandeka9 Állandó Tag

  Akkor ezek szerint én jól értelmeztem a kérdésedet... az előző oldalon megtalálod a válaszomat, hogy számomra mit jelent a szabadság, mint lelki fogalom.
   
 13. 1TOTEM1

  1TOTEM1 Állandó Tag

  A szabadság önmagunk kiteljesedéséhez vezető út. Hogy beteljesíthessük választott sorsunk minden egyes pillanatát. :)
   
 14. bubu57

  bubu57 Állandó Tag

  a szabadság a szükségszerűség felismerése(lenin szerint)
  nagyon jó elmélet!
   
 15. bubu57

  bubu57 Állandó Tag

  sokan összetévesztik a mindent lehet-tel!
   
 16. ionon

  ionon Kitiltott (BANned)

  Mindenki részére alap kellene lennie

  Társadalmi berendelkezésünk nem erről szól hogy szabad légy. Gondoljatok a gyermekek rabszolga sorsára angoloknál még a mai időkben is él amit oly szépen elvittek a gyarmati országaikba is de azt jelzi eme tény indiában az angolok előtt már ott volt eme szemlélet sajnos. 4éves gyermekek munkába fogása számomra elfogadhatatlan tény amiből az arabvilág is tevékenyen rész vesz afrika ebből és amerikai földrészen is szépen él kínáról nincs infóm.
  Minden földiember életében ott van a szabadság akkor merheted MAGAD RÉSZÉRE is alkalmazni de addig nem beszélhetünk róla mint tényről, mert hazugság lenne ( nincsenek egyének addig ha a közönség rab).
  Politika kedves "Most" ne modjon á-t kedves Evatapocs és akkor nem lesz é-rá, ennyi. Társadalmi erőszakos berendezkedés nem politika, mert ha az soha nem lészen rend sehol a fizikaivilágban, mert lehetetlen mára bármit elérni ha a politikát rá akasztjuk a tényekre.

  Érdekes gondolatokat kaptam eme ténytől hogy szabadság tudom mit kell tennem ennek az eléréséhez mindenki számára (ide tartozik az állatokvilága is). kiss
   
 17. istenajandeka9

  istenajandeka9 Állandó Tag

  Szerintem nem mindegy milyen értelemben nézed a szabadság fogalmát. Te, mint fizikai tényt tekinted. Ha így nézzük, valóban nem sok senki mondhatja el magáról, hogy szabad, hisz van munkahelyed, ahova időre be kell menjél, van családod, akiről gondoskodnod kell, stb... de a lelked ettől még lehet szabad! Az érzéseidet, és a gondolataidat CSAK te döntheted el, és senki más!
   
 18. evapatocs

  evapatocs Állandó Tag

  Ha a kollektiv közösséget nézed,akkor igen,igazad van,de ez vonatkozhatna arra is,hogy addig nincs gazdag ember,mig egy szegény ember is létezik.
  És mégis van!? ;)
  Jaj drága ionon,hát nem akartam politikát csinálni belőle,de azt Te is beláthatod,hogy társ.rendszerek között azért vannak különbségek.
  Korlátaink mindig is lesznek,de alapvető emberi jogainkat azért jobban tiszteletben tartja az egyik párt,..mint a másik.Azt azonban nem várhatjuk el,hogy mindenkinek jó legyen.Ha megszünnek félelmeink,mindez eltűnik egycsapásra,addig meg keressük az utunkat. kiss

  -Bocsi,nem témába vág,de tudsz arról valamit,hogy megjelent-e már a Course In Miracles (A Csodák Útja),most ez foglalkoztat.Sajnos tanfolyamokat hirdetnek(ami elég húzós),de talán könyvből is el lehet sajátitani!
  szeretettel:Éva
   
 19. formica

  formica Kitiltott (BANned)

  Már amikor megszülettél nem vagy szabad. Számtalam dolog korlátoz. Ha férfinek vagy nőnek, ha gazdag vagy szegény családba, ha betegnek, hogy melyik országba születtél. A törvények is korlátoznak.
  Csak akkor lehetsz szabad ha megörzöd magadnak a döntés lehetőségét minden körülmények között. Ha tanulsz és bővited az ismereteidet, hogy mások nem tudjanak befolyásolni. Ha dolgok miértjére vagy kíváncsi, ha az okokat keresed.
  A tudás amit senki nem vehet el tőled.
  A másik a becsület. Ez az egyetlen amit nem vehetnek el tőled. Ez az egyetlen ami a tiéd, semmi más. Mégis sokan önként lemondanak róla. Nekik semmijük sincs.
   
  ionon kedveli ezt.
 20. ionon

  ionon Kitiltott (BANned)

  Kedves Éva nálam az igazság útja a létező út a többi csak a hatalom gyakorlásáról szól vezetve hisz vakok vagyunk kik nem tudnak látni sem szavukat gyakorolni csak ha a szánkba rágták azokat előtte, hogyan tudnám érzékelni a szabadság fogalmát ha nincsenek SAJÁT GONDOLATAIM RÓLA fizikai és mentális szinteken.
  Kocsma netten szerinted követni tudom a változásokat amik itt zajlanak A Csodák Útja te vagy magad, mered felismerni.
  Tudod mindegyik párt elatta magát ugyan annak a vezérelt hatalmi elitnek (ja nem tudsz róla?), itt csak janicsárok vannak.kiss
   

Megosztás