Jégből építettek mesevárost

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Január 5.

Melitta - 2014 Január 5, 18:19
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A kínai Harbin az idén is elkápráz
  tatja a látogatókat, akik hószobrokban és jégépületekben gyönyörködhetnek.


  Hivatalosan csak január 5-én nyílik meg a kínai Harbin városában az idei Nemzetközi Jég- és Hószobrász Fesztivál, de már december 28-tól fogad látogatókat a világ egyik leghíresebb ilyen kiállítása. A szervezők honlapja szerint a látványosságot február 28-ig lehet megtekinteni.

  Harbin Kína 10. legnagyobb városa, az észak-kínai Hejlungcsiang tartomány fővárosa. Fekvése miatt közvetlenül érik a szibériai szelek, ezért a hideg idő garantált ilyenkor. Télen az átlaghőmérséklet –16,8 Celsius-fok, de a –30 fok alatti hőmérséklet sem ritka.

  A fesztivál egy 1963 óta megtartott helyi szokásból ered, amikor télen jéglámpásokkal tartottak kerti mulatságokat. Ezt a kulturális forradalom miatt egy időre felfüggesztették, majd 1985-től felélesztették a tradíciót, és évente megtartják a helyi Csaolin parkban. Az idei a 30. ilyen fesztivál, amelynek két fő kiállítási területe van: az egyiken hószobrokat, a másikon jégből készült épületeket lehet megtekinteni.
  jegfesztival-kinaban-kina1.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Január 5.

  1. mustakissa
   mustakissa
   Jégpalota ... brrrrr!
  2. Zoli_USA
   Zoli_USA
   Igaza lett azoknak, akik azt jósolták, Kína le fogja hagyni az USA-t. Íme, bekövetkezett. Olyan gazdagok már ezek a kis kínaiak, hogy képesek ekkora pazarlást művelni, ennyi energiát, munkát beleölni egy effélébe, amikor jól tudják hogy 2-3 hónap múlva maximum, ez mind semmivé olvad! De hát ugye ők megtehetik, mi ez nekik, meg se érzik ennek költségét, mert ŐK gazdagok!

   Bezzeg az afféle nyomorú koldusországok mint az USA vagy az EU, ezt nem vállalhatják be. Náluk kell a zsé a megélhetésre, nem telik a flancra.
   Gilgames2011 és sivecste kedveli ezt.
  3. Gilgames2011
   Gilgames2011
   Ne búsulj Zoli_USA, mert ahogy a kínai mondja: "Szok kici szokra megy, a munkaerő meg nagyon ocó!"
   Zoli_USA kedveli ezt.
  4. Szikráz
   Szikráz
   Nem értem miért vagy ennyire negatív, igaz nem is vagyok rád kíváncsi!
   DE, a tél ugye adott és ingyen van, a jég szintén, az emberi kreativitás meg vagy van, vagy nincs, adott esetben van.
   Tehát eddig egy fillért nem költött az egészre senki! Egyszerűen az ingyen jégből alkottak valami csodálatosat, amit az ingyen tél megőriz addig amíg tart.
   Mi a gondod ezzel? Talán az hogy mások megcsodálják? Téged ez miért zavar, hiszen neked semmi részed benne!
   Az az ember aki szeret szépet alkotni mások örömére miért kelt benned ekkora szörnyűséget? A szabadidejével szabadon rendelkezik, ha erre fordítja szíve joga megtenni.
   Éled az életed az új hazádban, hát tegyél érte valamit, csinálj valami szépet ingyen ami felhívja az új hazád figyelmét rád, értékes vagy, hiszen olyat tudsz amit mások nem, mutasd meg az új hazádnak mekkora érték vagy, milyen veszteség érte a régi hazádat azzal, hogy elhagytad!
   Ne így mutasd meg magad nekünk, a régi hazádat nem elhagyóknak, hogy kit vesztettünk el veled, fröcsögni, kritizálni, mindenkit és mindent leszólni ledorongolni bárki tud, de adni valamit, na ez az ami keveseknek sikerül.
   Legyél Te az első, mutass nekünk példát, mutasd meg ki vagy valójában!

   Nem vitát szítok, de olvasva a hozzászólásaidat ez már nagyon de nagyon kikívánkozott belőlem! Bocsáss meg nekem miatta!
   cortes és Zoli_USA kedveli ezt.
  5. Zoli_USA
   Zoli_USA
   Persze hogy megbocsátok. Sőt, nincs is mit megbocsátanom, mert nem haragszom rád. UGYANIS IGAZAD VAN legalábbis a legfontosabban, abban, hogy illik megmutatnom, mit veszített velem a régi hazám!

   A dolog úgy áll, lenne mit megmutatnom bőven, amit még a „régi hazámban” alkottam, és senki nem becsülte semmire. Ehelyett inkább mutatok valami olyasmit, amit már itt az új hazámban alkottam. Ráadásul ez nem is holmi művészeti kérdés, ami erősen ízlésfüggő, hanem afféle „tudákos okosság”...

   Ez megfelel neked? Tudnál valami effélét alkotni magadtól, vagy egyáltalán utánamcsinálni a leírás alapján?

   http://parancssor.info/dokuwiki/doku.php?id=hogyan_keszithetsz_sajat_disztribuciot

   A jégpalotához meg annyit teszek csak hozzá, hogy a legkevésbé sem azzal van a bajom, ha valaki olyasmit alkot, aminek nincs konkrét anyagi haszna, s csak az öncélú szépséget szolgálja. Nekem mindössze azzal van bajom, hogy ennyi energiát feccöltek olyasmibe, ami teljesen nyilvánvalóan NEM MARADANDÓ, sőt, nagyonis rövid ideig létezik majd csak. Semmi gondom nem lenne a dologgal ha mittudomén műanyagból lenne, vagy üvegből...
   Szikráz kedveli ezt.
  6. Szikráz
   Szikráz
   Zoli_USA, Nem, nem tudok olyasmit csinálni mint Te! :)
   Viszont fogadd gratulációmat érte!

   Belőlem csak egyszerű zenész lett, nem értek én az ilyen komoly dolgokhoz, én csak hegedűn és zongorán tudok játszani. Számomra az internet, a számítógép és minden ami nem humán tantárgy volt igazi csodának számít.
   Álmodozó típus vagyok, amit lehet hogy szégyellnem kellene, de én inkább beismerem.
   Tudod nálam az a helyzet, hogy nem én vagyok az anyagiakért, ő van értem, ha van pénzem van, ha nincs hát nincs, nem érdekel.
   Viszont tudok díszíteni, retekből rózsát a reggelihez, paradicsomból virágszirmokat, zöldhagymából paprikából szintén valamit ami csábítóbb mintha simán kiraknám egy tányérra. A gyümölcsöket is átalakítva kínálom ha itt vannak az unokáim, nagyon tetszik nekik amit a papa eléjük tesz. Ezeknek sincs semmi hasznuk hiszen megeszik, elmúlnak percek alatt, és mégis csinálom.
   Imádják a mosolygó tükörtojásomat, a különféle figurákra sütött sütijeimet, egyik sem maradandó de olyan jó érzés látni mikor meglátják és rávetik magukat az ételre.

   Műanyag, üveg. . . ugyan már, a jég a hó az gyönyörű, természetes, egy idő múlva elolvad, de ez nem baj, sőt jó, lehet készülni a következő télre, tervezni mi lesz az új meglepetés, és nézni az embereket hogyan csodálkoznak rá egy egy szoborra, vagy bármire amit az ember szívből önzetlenül készít mások örömére.
   cortes kedveli ezt.
  7. Zoli_USA
   Zoli_USA
   Hát persze. Csak tudod egészen más ám az, ha valaki mondjuk egy gyümölcsszobrot készít el, benne van max 1 óra munkája, vagy összefog 10 ezer ember (vagy netán kivezénylik őket központi paranccsal? Jujj de gonosz vagyok... De Kínától kitelik...) és felépítenek egy ekkora monstrumot, egy fél várost amit a képen láttunk! Miközben jól tudjuk hogy Kína egyes részein mekkora nyomor van. Akkora, hogy egyes mobiltelefont összeszerelő üzemekben a HAVI fizetés oly toronymagas, hogy az a szerencsétlen telefonszerelő kislány ott a teljes havi fizetéséből nem tudna megvenni egy negyed telefont se azokból, amiket ő szerel ott össze. Nemritkán napi 12 órát dolgozva ott, és zsúfolt tömegszálláson lakva. Volt aki ilyesmiért öngyilkos lett. Vagy ott van a kínai AIDS-falvak esete. Az egész falu minden lakosa ad vért. Valami nevetséges összegért, ami annyi mint nekünk mondjuk 100 forint. De a tűket nem cserélik minden embernél, mert az már drága. Emiatt nemegyszer a teljes falu minden tagja AIDS-es lett. De ott ez se számít, van elég polgár, ha megdöglik akár 10 ezer is, az se gond, sőt remek dolog, úgyis sokan vannak.

   Szóval ugye ez mind nem számít, arra azért van pénz, hogy ekkora flancot mutassanak be a világnak. Ha jól belegondolok, akkor is túlzás lenne ha műanyagból építik és maradandó volna. De azt még valahogy megemésztem. De így hogy nem maradandó, így azt nézem hogy ennyi emberi erőforrást kidobtak a szemétbe, pedig ebből jópár polgáruknak esetleg az ÉLETÉT MENTHETTÉK VOLNA MEG.

   Ugye, tűcserére nincs pénz. Jégpalotára bezzeg igen. Remek. Le a kalappal előttük, igazán!

   Nagyobb baromság mint az egyiptomi piramisok. Azok is feleslegesek, az is értelmetlen pazarlás volt, de legalább most is állnak. Ez azonban már március közepén se lesz létező, nemhogy ezer év múlva.
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  8. cdurmol
   cdurmol
   Igen, ideiglenes, nagy munkával létrehozott, mégsem maradandó. Ráadásul nem csak "Óccó" munkaerő, gépek is kellenek, ilyen mennyiségben nem lehet kézzel összehordani a havat, jeget. A hóbol jég gyártása is gépeket kíván. Az építkezésnél nyilván a hagyományos építkezés szakismeretei és gépei is szükségesek.
   Nem tudom, nem siklottunk-e el felette. A cikk fesztiválról, kiállításról, két kiállítási területről beszél. Ez pedig az én álmoskönyvem szerint belépőjegyet, pénzbevételt jelent. A látogatók etetése, itatása, esetleges elszállásolása szintén bevétel.
   Én úgy értékelem, hogy egy terület, amelynek nincsenek turistákat vonzó adottságai megteremtett egy olyan attrakciót, ami mégis odacsalja az embereket. Nem egész évben, csak addig, amíg a jég megmarad. Mint nálunk a balatoni szezon.
   Kicsi Fecske kedveli ezt.

Megosztás