Jegkorong

Athos

Kitiltott (BANned)
USA verte meg 8:1-re Japant, es Feheroroszorszag gyozott 4:3-ra mar meg nem mondom ki ellen.
 
F

Feri T

Vendég
A mai negyeddontoben hosszabbitasban vertuk meg a nemeteket 3 : 2 -re.Igy a csapat mar az elodontoben van.

Felso ág:

Kanada–Németország 3-2

Szlovákia–Svájc 3-1

Alsó ág:

Csehország–Oroszország 3-0

Svédország–Finnország 6-5

Május 9., péntek: elődöntők

Kanada-Csehország 10.00

Szlovákia-Svédország 02.00
 
F

Feri T

Vendég
A lotto hatost talalnad el ilyen biztonsaggal ! :lol:

Elődöntők (május 9.)

Kanada-Csehország 8-4

Szlovákia-Svédország 1-4

A 3. helyért (május 10., szombat)

Szlovákia-Csehország 11.00

DÖNTO (május 11., vasárnap)

Svédország-Kanada 11.00
 
F

Feri T

Vendég
JÉGKORONG. 58. világbajnokság – Kanada beérte a Szovjetuniót


Carter aranygólja döntött !

…és Vladimir Sindler csak telefonált.
Egykedvűen állt, miközben a helyszínen, a helsinki Hartwall Arénában 13 387-en, a televízió képernyői előtt pedig még megjósolni is képtelenség, hány millióan lesték minden mozdulatát. A cseh játékvezető már vagy öt hosszú perce tartotta füléhez a kagylót, hogy aztán egy hanyag mozdulattal középre mutasson: GÓL!

A fehér mezes kanadaiak egy pillanat alatt Anson Carter nyakában lógtak, hogy a végtelennek tűnő öt perc után megünnepeljék: a New York Rangers színes bőrű hokisának találatával 1997 után (érdekes, hogy Carter akkor is tagja volt az aranyérmes válogatottnak, s azóta most először lépett jégre vb-n) ismét – beérve ezzel az örökranglistán eddig vezető Szovjetuniót –, immár huszonkettedszer a sportág őshazájába vitték a világbajnoki trófeát.
73 perc és 49 másodpercnyi játék után…
Persze eddig a pillanatig sok minden történt a "visszavágón”. Ugyanis nemes egyszerűséggel csak így harangozták be a helyi lapok a 2003. évi jégkorong-világbajnokság vasárnap délutáni döntőjét, a Kanada–Svédország összecsapást. S bár az örök igazság szerint kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, az említett két válogatott azért csak kísérletet tett erre: legutóbb 1997-ben vívtak egymással világbajnoki döntőt, és a helyszín akkor is Helsinki volt.
Tehát a visszavágó.
Hat évvel ezelőtt a juharlevelesek nyertek úgy, hogy a két győzelemig tartó finálé első meccsét 3–2-re elveszítették, majd egy 3–1-es és egy 2–1-es győzelemmel fordítani tudtak. De ha már a finn fővárosban vagyunk, akkor több mint érdekes, hogy Helsinkiben az 1997-est megelőzően 1991-ben is rendeztek világbajnokságot, ahol viszont – még körmérkőzéses formában dőlt el az aranyérem sorsa – a svédek nyertek a kanadaiak előtt.
Akkor most ki akart visszavágni kinek…?
Egyébként már vasárnap délelőtt sárga mezbe öltözött, megszállott svéd hokirajongók tömege szállta meg Helsinki belvárosát, így nem lepett meg senkit, hogy a találkozó kezdetére a Hartwall Aréna nézőterének nagyobb része is sárga-kékbe öltözött, miközben igazi fanatikus kanadai hívő alig akadt. Az első, ám kevésbé fontos meccset tehát a svédek nyerték.
Aztán az első harmadot is.
Eleinte alapvetően a skandinávok irányították a játékot, Sundin zseniálisan játszott, a Tjarnqvist, Forsberg, Zetterberg támadótriót pedig alig lehetett tartani. A 9. percben lőtt Nordström-kapuvas már jelezte a kanadaiak számára, az addigiaknál több kell, ha versenyben akarnak maradni, ám azt még megúszták Luongóék. Nem úgy a 11. percben, amikor Zetterberg viharzott el a jobb oldalon, középre gyömöszölte a korongot, s a kapu előtt egyedül hagyott Tjarnqvist már nem hibázott. A vezető gól még inkább meghozta a svédek kedvét, látványosan és jól játszottak, miközben a juharlevelesek csak szenvedtek. A 19. percben Renberg káprázatos koronggal ugratta ki Axelssont, s a Boston 28 éves szélsője magabiztosan lőtte ki a jobb sarkot. A harmad utolsó pillanatai azonban – az addig látottak alapján váratlanul – a tengerentúliaké voltak: 43 másodperccel a dudaszó előtt egy lepattanó korongot Horcoff kotort közelről a fekvő Tellqvist mellett a kapuba, s ezzel a jó ütemben lőtt góllal egy pillanat alatt visszakapaszkodott Andy Murray legénysége.

Olyannyira, hogy a második játékrész első felében már inkább a kanadaiak irányítottak, Tellqvistet alaposan megdolgoztatva gondolkodás nélkül lőttek mindenhonnan. A svéd kapus azonban állta a sarat, miközben a másik oldalon Luongónak ebben az időszakban valamivel kevesebb munkája akadt. A kissé "leült” meccs a játékrész vége felé pörgött fel ismét, köszönhetően néhány elcsattant pofonnak, no meg Höglund, Sundin, Heatley és Reinprecht helyzeteinek. A befejező játékrészt érthető módon a hátrányban lévő kanadaiak nyomták meg jobban, aminek meg is lett az eredménye: az 50. percben Horcoff tökéletes ütemben tette vissza a svéd kapu mögül a korongot, s Doan lövése a gólban kissé ludas Tellqvist mellett a rövid saroknál talált utat a hálóba. Az ezt követő percek szenzációs játékot hoztak, a lefújás előtt előbb Sundin hibázott el egy szólót, majd a másik oldalon Comrie tett hasonlóan, ráadásként pedig Forsberg cselsorozata után halt el a korong Luongo kesztyűjében.
Következett a pokolian kemény feltételekkel szabott hosszabbítás: 20 percen keresztül az első gólig úgy, hogy csak négy-négy mezőnyjátékos lehet a jégen. A cseh játékvezető ekkor már nem akarta magára vállalni a döntést, ezért jó néhány olyan szabálytalanság fölött hunyt szemet – természetesen mindkét oldalon –, amiért korábban biztosan kiállítást ítélt volna. A játékosok pedig három harmad fáradtságával a lábukban továbbra is óriási iramot diktáltak, nem kímélve Luongót és Tellqvistet: előbbi Peter Nordstrom, utóbbi Draper ziccerét fogta óriási bravúrral.
Aztán következett a mindent eldöntő pillanat.
Carter robogott el a jobb oldalon, lövését még védte Tellqvist, ám a kiejtett koronggal a kanadai megkerülte a kaput, és a jobb saroknál a gólvonalon túlra kotorta a pakkot. Legalábbis ő úgy látta, a svédek viszont tiltakoztak, s mivel a gólbíró sem jelzett, a játékvezető elindult a zsűri felé, és…
…és Vladimir Sindler csak telefonált.
A többit meg már úgy is tudják.

58. jégkorong-világbajnokság

Döntő

Kanada–Svédország 3–2 (1–2, 0–0, 1–0, 1–0) – hosszabbítás után. Gólszerző: Horcoff (19:17, Calder), Doan (49:03, Horcoff), Carter (73:49), ill. M. Tjarnqvist (10:17, Zetterberg), Axelsson (18:39, Renberg). Kapusok: Luongo 37 védés/39 lövés, ill. Tellqvist 30/33

Világbajnok: KANADA (Jan Alston, Martin Biron, Jay Bouwmeester, Eric Brewer, Daniel Briere, Sean Burke, Kyle Calder, Anson Carter, Mike Comrie, Cory Cross, Mathieu Dandenault, Shane Doan, Kris Draper, Dany Heatley, Jamie Heward, Shawn Horcoff, Krys Kolanos, Roberto Luongo, Kirk Maltby, Patrick Marleau, Steven Reinp-recht, Craig Rivet, Ryan Smyth, Steve Staios. Szövetségi kapitány: Andy Murray)

2. SVÉDORSZÁG (N. Andersson, P.-J. Axelsson, J. Davidsson, P. Forsberg, P. Gustafsson, M. Hannula, J. Höglund, Mag. Johansson, Mat. Johansson, J. Jönsson, N. Kronwall, H. Lundqvist, M. Nilson, P. Nordström, M. Norström, M. Renberg, Th. Rhodin, T. Salo, M. Sundin, R. Sundin, D. Tarnström, M. Tellqvist, D. Tjarnqvist, M. Tjarnqvist, H. Zetterberg. Szövetségi kapitány: Hardy Nilsson)

3. SZLOVÁKIA (P. Bondra, L. Cierny, Z. Ciger, P. Demitra, M. Hlinka, R. Kapus, J. Lasak, R. Lintner, I. Majesky, D. Milo, L. Nagy, V. Országh, Z. Pálffy, B. Radivojevic, P. Rybar, M. Satan, P. Sejna, R. Stana, M. Strbak, J. Stümpel, R. Suchy, R. Svehla, L. Vaic, L. Visnovsky, R. Zedník. Szövetségi kapitány: Frantisek Hossa)


Mats Sundin a legértékesebb
A döntô után kiosztották a világbajnokság különdíjait, amelyek legnagyobb részét természetesen a fináléban szerepelt két együttes játékosai kaptak. Közülük is a legnagyobbat – a várakozásnak megfelelôen – a Toronto Maple Leafs svéd légiósa, a 32 esztendôs Mats Sundin „kaszálta”, aki két különdíj mellett a vb All-Star csapatában is helyet kapott.
A vb legjobb kapusa: Sean Burke (kanadai), legjobb védôje: Jay Bouwmeester (kanadai), legjobb csatára: Mats Sundin (svéd), legértékesebb játékosa: Mats Sundin. A vb All-Star csapata: Sean Burke, Lubomir Visnovsky (szlovák), Jay Bouwmeester, Mats Sundin, Peter Forsberg (svéd), Dany Heatley (kanadai)
 

Athos

Kitiltott (BANned)
Cartertol edesanyja gyozelmet kert Anyak Napjara es ez be is teljesult! :) A lotto hatosom is beteljesedhetne! :wink:
Szep volt Canada!
 
F

Feri T

Vendég
Hiába szurkoltak a nagy rivális svédeknek a házigazda finnek

Carterből nem lett hős, de örül

Az már vasárnap reggel biztos volt, hogy azok a svéd szurkolók, akik a kanadaiak elleni világbajnoki döntőre jöttek Helsinkibe, a meccs után vagy örömükben, vagy bánatukban, de jól leisszák magukat…

Nos, miután a kedvenceiknek végül csak az ezüstérem jutott, a Hartwall Aréna szomszédságában felállított sörsátrakban üvöltő zenei aláfestéssel próbálták a csalódottságukat enyhíteni, karöltve a finnekkel, akiknek viszont csapatuk negyeddöntőbeli veresége után most másodjára sem teljesült a vágyuk. Ugyanis a "ha már nem mi, akkor inkább a svédek, mint a kanadaiak” elvét követve az utolsó pillanatokig kitartottak a szomszédok mellett, ám ezen az estén ez is kevés volt: a hosszabbítás 14., azaz a találkozó 74. percében jött Anson Carter, és góljával – amelyet végül csak a videobíró segítségével adott meg a cseh Sindler játékvezető, mégpedig jogosan, hiszen a hétfő reggeli helyi újságokban kikockázva és felnagyítva jelentek meg a bizonyító erejű képek – mindent eldöntött. A New York Rangers színes bőrű hokisának hőstette odahaza, az éppen zajló NHL rájátszás árnyékában vélhetően elsikkad, ám a második világbajnokságán szereplő, és második világbajnoki címét szerző (az első vb-aranyát is Helsinkiben nyerte, még 1997-ben…) csatárt ez láthatóan nem érdekelte: "Tudtam, benn volt a korong, de a videobíró olyan lassan döntött, hogy már magam is kételkedni kezdtem” – nyilatkozta a tengerentúli sportcsatorna, a TSN riporterének, majd a kamera felé fordulva, az ilyenkor arrafelé szokásos "csók anya, holnap megyek” üzenettel jelezte, ennél több komolyságot most ne is reméljenek tőle. Igaz, ő legalább néhány összefüggő mondattal "meglepte” az otthoniakat, a többiek viszont a nagy ünneplés közepette még ennyire sem voltak hajlandóak. A kitartó riporter ugyan még megpróbálkozott Luongóval, Heatleyvel, Comrie-vel és Horcoff-fal, de miután néhány komolytalan mondat után őt is nyakonöntötték egy üveg pezsgővel, sőt a kamera lencséje is az ünnepi nedű áldozata lett, feladta, és inkább a győztes gól újbóli ismétlését kérte kollégáitól.
Eközben Hardy Nilsson, a svédek és Andy Murray, a kanadaiak szövetségi kapitánya által tartott sajtótájékoztatón előbbi sportszerűen gratulált a győzteseknek, de nem titkolta csalódottságát sem: "Jól kezdtünk, az első harmadban mi irányítottuk a játékot, ám ahelyett hogy kétgólos előnnyel zártuk volna a játékrészt, az utolsó percben kaptunk egy gólt, és ez megváltoztatta a mérkőzés képét. Sok helyzetet kihagytunk, ami a végén megbosszulta magát, hiszen egy apró védelmi megingás az aranyérmünkbe került” – magyarázta. Ezzel szemben Murray éppen azt emelte ki, hogy csapata vert helyzetből is talpra tudott állni, amiért minden játékosának elismerés jár. Mint mondta, nagyon akarták ezt a sikert, hiszen Kanada számára mindig fontos, hogy az odahaza első számú sportnak tekintett jégkorongban ténylegesen is a világ legjobbjainak mondhassák magukat, s erre ugyebár legutóbb 1997-ben volt példa. "Helsinkibe bármikor szívesen jövünk világbajnokságra” – tette hozzá mosolyogva, utalva arra, hogy legutóbbi aranyérmüket hat évvel ezelőtt – a döntőben akkor is a svédek voltak az ellenfeleik – ugyancsak a finn fővárosban szerezték.
A szakemberek szerint az utóbbi idők talán legjobb, legszínvonalasabb világbajnoksága tehát méltó módon, a hirtelen halálban szerzett kanadai góllal s ezáltal tengerentúli sikerrel zárult. Ezzel a győzelemmel egyébként a juharlevelesek a vb-k örökranglistáján beérték a 22 aranyéremmel eddig egyedül vezető Szovjetuniót, így 2004-ben, a Prágában és Ostravában esedékes tornán már az önálló elsőségre törekedhetnek, bár ehhez a többieknek is lesz egy-két szavuk. Például a döntőben most vesztes svédeknek, akik az immár címvédő kanadaiakhoz hasonlóan a hely "varázsában” is reménykedhetnek: a legutóbbi csehországi világbajnokságon (1992-ben) ugyanis a finneket megelőzve ők állhattak a dobogó tetejére.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Kanada folytatta diadalmenetét

Folytatta diadalmenetét Kanada a jégkorong Világkupában. A kanadaiak az Egyesült Államok elleni diadal után ezúttal Szlovákiát győzték le 5-1-re, így toronymagasan vezetik a montreali csoportot.

Stockholmban a házigazda Svédország 4-3-ra nyert Csehország ellen, ami azt jelenti, hogy a csehek két mérkőzés után nulla ponttal a csoport utolsó helyén állnak.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Canada Open?

Bár az utóbbi idõben hozzászokhattunk ahhoz, hogy a sportág hazai változata valamilyen bombameglepetéssel rukkol ki, a legfrissebb hír alighanem az eddigi szenzációkat is übereli: a Ferencváros jelenleg bajnoki negyedik helyezett csapata két kanadai profi játékost kíván szerzõdtetni. Nem is akárkiket: a harmincesztendõs, korábban Stanley Kupa-döntõs, világbajnok Rob Niedermayer tavaly még az Anaheim Mighty Ducks együttesének centere volt, míg a vele hasonló korú Jason Strudwick a New York Rangers hátvédjeként állt alkalmazásban...




Az ötlet Kassai Györgynek, a zöld-fehérek korábban negyvennyolcszoros válogatott hokisának a fejéből pattant ki, elmondása szerint a múlt évben, a Megyeri úti pályán, amikor az Újpest 2:2-re végzett az FTC-vel.

- Arra gondoltam, mivel az NHL-ben a bérvita miatt kényszerszünet van, s a játékosoknak eddig mintegy harmada szerződött csupán Európába, hogy miért ne próbálhatnánk meg mi is. Fölvettem a kapcsolatot Kanadában élő barátaimmal, és megkértem őket, nézzenek utána, milyenek az esélyeink. Noha nem az üzleti életben dolgoznak, sikerrel jártak, és hétfő éjszaka megérkezett az összes szükséges engedély a kanadai, illetve a nemzetközi szövetségtől Niedermayer, illetve Strudwick aláírásával.

Kassai megemlítette, hogy a tengerentúli profikat sokkal inkább kondíciójuk megőrzése, mintsem az anyagi gyarapodás vezérli egy-egy európai szerződés megkötésekor. A jelenlegi "holtszezonban" mostanáig Niedermayer 2 millió, Strudwick 625 ezer dollárt tehetett zsebre a játékos-szakszervezet jóvoltából, pedig a két hokis - az ismert körülmények okán - egyetlen mérkőzésen sem lépett jégre. Magyarországi vendégszereplésük idejére kapnak majd fizetést, ám azt a kinti szponzorok fedezik. Az itteni támogatóknak a szállásról, az ellátásról, továbbá arról kell gondoskodniuk, hogy a világklasszisok ne essenek hanyatt az állapotok láttán. Bár...

- Az a célunk, hogy a Ferencváros a rájátszás meccseire visszaköltözhessen a káposztásmegyeri csarnokba, ahonnan két hónapja anyagi okok miatt távozott, ugyanakkor legalábbis megfontolandónak tartom: ha kiderülne, hogy a sztárok révén kicsalogathatunk öt-hatezer nézőt a Kisstadionba, meg az időjárási előrejelzések is biztatóak, talán érdemes lenne változatlanul a tágasabb nyitott pályán játszanunk - magyarázta az ötletgazda. - Persze ez utóbbi verzió csak akkor jöhet szóba, ha a légiósok áldásukat adják rá. De mivel profik, nem hiszem, hogy kifogásuk lenne ellene. Legföljebb röhögnének egy nagyot...

Ami a szuperduó első jégre lépése előtti menetrendet illeti: Niedermayer és Strudwick várhatóan tagja lesz a Papp László Sportaréna február 11. és 13. közötti négyes tornáján szereplő kanadai válogatottnak, s az utolsó találkozót követően már nem utazna haza. A kettős először a bajnoki rájátszás február 16-i első fordulójában öltené magára a Ferencváros mezét.

- A legkevésbé sem tartom kizártnak, hogy a playoffban az FTC megelőzze az Újpest mellett a Dunaújvárost is, s ezzel kiharcolja a döntős részvételt - prognosztizálta a nem mindennapi erősítés következményét Kassai. - Amennyiben így lesz, és a csapat az Alba Volán ellen az aranyéremért mérkőzhet, az újra ráirányíthatja a figyelmet a már-már elsorvadt budapesti hokira. Ha lehet valamiféle hozadéka az NHL-játékosok szerződtetésének, ez elvitathatatlanul az volna.

Így is, úgy is: profi a terv.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Toronto: elhunyt Reginald Horner

Gyászol a kanadai jégkorong-társadalom: szerdán 95 éves korában elhunyt a Toronto Maple Leafs legendás kapitánya, Reginald Horner. A "Vörös" becenévvel illetett klasszis a "juharlevelesek" tagjaként nem kevesebb mint 490 alapszakasz-mérkőzést vívott az észak-amerikai profiligában, 42 gólja mellett 110 asszisztot osztott ki, 1932-ben Stanley-kupa győzelemhez segítette a csapatát.

Kemény, megalkuvást nem törő játékos volt, nem véletlen, hogy 1264 percet ücsörgött a büntetőpadon. Szerdáig Horner volt a legidősebb élő hokis, akit beválasztottak a Hírességek Csarnokába.
 

harangvirag

Állandó Tag
Állandó Tag
Újabb két világcsúcs Calgary-ban
2005 nov. 14 09:29 - Forrás: MOBhttp://www.sportforum.hu/www.mob.hu

A második napon sem maradt világcsúcs nélkül a Calgaryban megrendezett gyorskorcsolya világkupa viadalon. Az amerikai Hadrick javította meg az olimpiai bajnok holland Uytdehaage világcsúcsát közel öt másodperccel.

A hölgyek 1500m-es távján a német Friesinger elmaradt ugyan a világcsúcstól, de biztosan szerezte meg a vk forduló győzelmet.

A versenyen induló két magyar gyorskorcsolyázón úgy látszik a fáradság jelei mutatkoztak, mindketten elmaradtak eddigi legjobb eredményüktől, s az olimpia "B" szinttől. Az üldözéses csapatversenyben a hölgyek sem adták alább mint előző nap a férfiak. A bomba erős Friesinger, Pechstein, Anschütz trió új világcsúccsal nyerte meg a vk futamot.

Gyorskorcsolya világkupa, Calgary
Férfiak
5000m:

1. Chad Hedrick (amerikai) 6:09.68 - világcsúcs (régi: 6:14.66 - Uytdehaage 2002)

Nők
1500m:

1. Anni Friesinger (német) 1:53.48
2. Claudia Pechstein (német) 1:54.92, 3. Kristina Groves (kanadai) 1:55.15, 4.Klassen (kanadai) 1:55.24, 5.Paulien van Deutekom (holland) 1:55.43, 6.Wüst (holland) 1:55.45

Meghívásos 1500 m:
1. Fei Wang (kínai) 1:57.57,
...32.Fecskés Orsolya 2:06.00
...35.Tóth Ágota 2:09.05

Üldözéses csapatverseny:
1. Németország (Anni Friesinger, Daniela Anschütz,Claudia Pechstein) 2:56.04 - világcsúcs - (régi: 3:03.07 - Kanada - 2004)

A világkupa pontverseny állása az üldözéses csapatversenyben:
(az első nyolc indulhat majd az olimpián)
1. Németország 100 pont, 2. Kína 80, 3.Oroszország 70, 4. Egyesült Államok 60, 5. Hollandia 50, 6. Japán 45, 7. Kanada 40, 8. Korea 36, 9. Norvégia 32, 10. Románia 28, 11. Svédország 24
 

sirccm

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát emberek nem tudom kinke mi a vélleménye a magyar jégkorong bajnokságról de vélleményem szerint ez a bajnokság az Alba Volán Fevita számáa volt megcsinállva
 

sirccm

Állandó Tag
Állandó Tag
arról nem is beszélve amit a Hc Csikszereda csinállt a magyar kupa elődöntőbe.....vagyis két meccs erejéig 19 idegen légiós csak azért hogy megverjék a Csikszereda SportKlubb csapatát szerintem ez tisztességtelen volt a Hc részéről
 
Oldal tetejére