Kamugyémántokkal verték át a bankokat

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Olyan drágaköveket mutattak be Prágában, amelyek miatt néhány cseh pénzintézet a kilencvenes évek elején legkevesebb 20 milliárd koronás veszteséget könyvelt el.

A bankok az állítólagos drágaköveket nagyobb vizsgálatok nélkül letétnek fogadták el, és ezek fejében sokmilliós kölcsönöket folyósítottak. Az esetek többségében a pénzintézetek megelégedtek azzal a szakértői véleménnyel, amelyet a hitel felvevője hozott a bankba.

A hibás hiteleket később a rendőrség is vizsgálta, de a hozzáférhető értesülések szerint senkit nem vontak felelősségre, illetve ítéltek el - közölte a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

"Ma is nehéz megmondani, hogy ki volt a csalásokért a hibás. Azt gondolom, hogy nemcsak a drágakőszakértők, hanem a hiszékeny banki alkalmazottak is felültek a csalóknak. Sajnálom, hogy a köveket nem mutatták meg legalább a feleségüknek, aki véleményt mondhatott volna róluk. Az igazi drágakő szép. Ezek közül viszont egy sem szép" - mondta Radek Hanus drágakőszakértő újságíróknak.

Húsz milliárd korona

A sokmilliós hiteleket drágakőbetétek - többnyire zafír, rubin, smaragd - ellenében 1991 és 1994 között nyújtották a bankok a csalóknak. A kövek értéke a valóságban jóval alacsonyabb volt a becsült árnál. A rossz kölcsönök összértéke nem hivatalos adatok szerint mintegy 20 milliárd koronára tehető.

A kövek a hamisított kísérődokumentumok szerint a Szovjetunióból származtak és Németországból kerültek Csehországba. A hatóságok később kiderítették, hogy Indiából behozott kövekről van szó.

A kövek egy-egy példányát a következő napokban a Mineralia kiállítás keretében a nagyközönség is megtekintheti.
Hir24
gyemant.jpg
 

almamag78

Kitiltott (BANned)
"hanem a hiszékeny banki alkalmazottak is felültek a csalóknak. "

Tán nem a banki alkalmazottak nyakába kellene ezt is varrni... ugyanis a bank nem csak alkalmazottakból áll, hanem vezérigazgatóból, tulajdonosokból IS. Az alkalmazottak azt csinálják amit elmondanak nekik, vagy leírnak. Az hogy a bank tulajai / igazgatói annyira kapzsik voltak, hogy ilyet bevállaltak, az nem az alkalmazottak hibái. (főleg úgy hogy szakértői díjat akarták már eleve megspórolni azzal, hogy elfogadták a hozott papírt is= kapzsiság a köbön... jó magyar mondás szerint: messziről jött ember azt mond amit akar)

Egyébként érdekes párhuzamot lehetne vonni a '90 évek és a 2008 -as hitelezési szokások (=kapzsiság) között... (avagy hogyan szórjuk meg a jó népet hitellel, és hogyan hitessük el velük, hogy nekik ez a hitel most és azonnal kell... és nem a másik hitele, hanem a miénk)

Nálunk meg akkoriban olajszőkítésből gazdagodtak meg páran...
 

Zoli_USA

Állandó Tag
Állandó Tag
"hanem a hiszékeny banki alkalmazottak is felültek a csalóknak. "

Tán nem a banki alkalmazottak nyakába kellene ezt is varrni... ugyanis a bank nem csak alkalmazottakból áll, hanem vezérigazgatóból, tulajdonosokból IS. Az alkalmazottak azt csinálják amit elmondanak nekik, vagy leírnak. Az hogy a bank tulajai / igazgatói annyira kapzsik voltak, hogy ilyet bevállaltak, az nem az alkalmazottak hibái. (főleg úgy hogy szakértői díjat akarták már eleve megspórolni azzal, hogy elfogadták a hozott papírt is= kapzsiság a köbön... jó magyar mondás szerint: messziről jött ember azt mond amit akar)

Egyébként érdekes párhuzamot lehetne vonni a '90 évek és a 2008 -as hitelezési szokások (=kapzsiság) között... (avagy hogyan szórjuk meg a jó népet hitellel, és hogyan hitessük el velük, hogy nekik ez a hitel most és azonnal kell... és nem a másik hitele, hanem a miénk)

Nálunk meg akkoriban olajszőkítésből gazdagodtak meg páran...

Ennél nagyobb szemétség, hogy bemesélték mindenkinek, milyen remek dolog az a valutahitel. Most meg azt mondják, nem volt kötelező felvenni, vessen mindenki magára! Ugyan miért?! Mindenki képezze ki magát talán banki szakembernek, vagy mi?! Mi egyebet tehet egy „kisember”, mint hogy ilyen esetben bemegy egy bankhoz, s ott megkérdez valakit, aki feltehetően szakabb szakember mint ő! Elvileg ugye az kéne hogy legyen, másképp nem szabadna alkalmazni... És ezek mind azt mondták, hogy ez a legjobb hitelkonstrukció.

Most meg ugye tudjuk hogy mi van...

De még ez is hagyján lenne, ha legalább volna elég legális munkalehetőség Magyarsztánban, tisztességes fizuért. De már tisztességtelenül alacsony fizetésű illegális munka se nagyon akad... Adósság annál több...
 

tlacika

Kitiltott (BANned)
A magyarországi devizahitelezés kialakulása több okra is visszavezethető ... Az egyik, hogy akkoriban már pár éve "ki akarták vezetni" a szociális alapú lakáshiteleket a piacról ( 1,5 - 2,5 %-os, 20-35 évre nyújtott, fix kamatozású kölcsönök, hozzászámítva a legtöbbször csak "vállalt" 1-2-3 gyermek után járó szoc. pol. támogatást, a csaknem mindenki számára elérhető, 0-1 %-os vállalati kölcsönöket, ha nem jött össze a 30 %-os önerő, akkor "hipermagas", 10 %-os kamatra felvehető áthidaló kölcsönt, stb. ) ... Erre pont az 1990-es évek végén - 2000-es évek elején érett meg az idő, mikor már lefutott az első nagyobb magyar "bankpánik", a 30-35 %-ot (!!!) is elérő kamatokkal és az ún. "piaci kamatok" megjelenésével; párhuzamosan a banki szféra kiterjesztésével, a külföldi tőke bevonásával, külföldi -- nem csak nyugati !! -- bankok megjelenésével a hazai piacon, a már létező bankok magyar és külföldi tőkeinjekciókkal vagy felvásárlással történő megerősítésével ... Erre mondták akkoriban, hogy indirekt módon felszámolták az utcai rendbontások bizonyos típusait, mert ha egy átlagos kisebb vagy nagyobb település belvárosában bármely irányban eldobott valaki egy féltéglát, minimum egy bank kirakata betört ... Ha már egyszer reformálható a lakáscélú hitelezés, miért ne lehetne ezt kiterjeszteni -- az akkoriban éppen "terítéken lévő" -- autóvásárlási hitelekre is ? Meg esetleg egy nagyobb utazásra vagy családi eseményre ( esküvő, temetés ... ) felveendő kölcsönre is ? Na akkor gyorsan meg kell nehezíteni -- majd fokozatosan meg kell szüntetni -- az állami dotációt a hitelfelvételeknél és ezzel párhuzamosan "be kell etetni" a piacot a Nyugat-Európában már jól ismert és jól prosperáló, idegen valutákban-devizákban felvehető hitel-konstrukciókkal ( ekkor még nem volt szó a főként Amerikában és pár nyugat-európai országban ismert és követett jelzálog-alapú hitelezésről ... ). Mikor aztán 2006-2007 körül elkezdtek szállingózni a hírek a nagy amerikai bankcsődökről, a jelzálog-bankok "bedőléséről", Magyarországon mindenki úgy gondolta, hogy ez csak a világ másik végén lehetséges, akiket itt is érint, azok peches emberek voltak, mert olyan részvénybe fektették a pénzüket, amilyenről itt az átlagemberek nem is hallottak, tehát még meg is érdemlik, hogy saját kárukon tanuljanak meg bánni a saját pénzükkel; na meg ide úgysem fog begyűrűzni, majd a hatások szépen lecsengenek Angliában meg Franciaországban, elvégre mi Németországot választottuk ... Aztán 2008-ban mégis betört Dévénynél hozzánk is ez az új úri passzió ... Akkor meg már más szinte nem is volt a hitelpiacon, csak svájci frank, a nyugat-mániásoknak az euró, aminek a kamatozása jóval kedvezőtlenebb volt, ja meg a különcek számára a japán jen ... Akkor már késő volt rohangálni, maximum hangosan bőgni lehetett ...
 

almamag78

Kitiltott (BANned)
Ennél nagyobb szemétség, hogy bemesélték mindenkinek, milyen remek dolog az a valutahitel. Most meg azt mondják, nem volt kötelező felvenni, vessen mindenki magára! Ugyan miért?!

Ez így igaz! Miért? Pisztolyt tartottak a fejedhez? Vagy fizettél annak a banki alkalmazottnak közvetlenül a tanácsáért? Ügye hogy nem? Ajándék lónak ne nézd a fogát... gondolom a 2000-es években te sem hitted el amikor a tv-ben a x mosószert reklámozták, hogy úúúúúú de f@sza mert kiveszi az összes foltot, vagy mikor y arckrémet reklámozták azzal, hogy ha magadra kened 20 évvel fiatalodhatsz...

Talán ha a magyar emberek tudnának a sorok között olvasni miszerint fiatalodHATSZ, az nem azt jelenti hogy fiatalodni is fogsz, vagy mikor egy betéti kamatot úgy hirdetnek, hogy "akár 50%-os hozamot is elérhet": az 50%-os hozammal nincs is baj, mert kockázati tőketársaságok simán elérHETnek ennyi, itt csakis az AKÁR szón van: meg lehet nézni egy nyomtatott értelmező kéziszótárba , kb. ugyan olyan jelentéssel bír mit a -HATSZ... ergo nagy ígéret a semmire... csak hát magyar embereket könnyű megvezetni, mert van még pár ilyen "csoda" szó...

"Mindenki képezze ki magát talán banki szakembernek, vagy mi?! Mi egyebet tehet egy „kisember”, mint hogy ilyen esetben bemegy egy bankhoz, s ott megkérdez valakit, aki feltehetően szakabb szakember mint ő! Elvileg ugye az kéne hogy legyen, másképp nem szabadna alkalmazni... És ezek mind azt mondták, hogy ez a legjobb hitelkonstrukció."

Na hát ezt akár az orvosokra is mondhatnánk... csak ott ugyebár már kiszolgáltatott helyzetben vagy, mert fájdalmaid vannak, rá vagy utalva... hatványozottabb a probléma ha magánúton mész mert fizetsz is a "szolgálataiért"... Bár mondjuk egy hitel kosntrukcióhoz szerződést kötsz , adnak hozzá papírt(ellentétben nem minden orvosi beavatkozásnál mormolják el hogy ez a bajod lehet, ha ebbe belemész)... és ugye mindenki tud olvasni... de aki úgy vesz fel hitelt, hogy el sem olvassa, csak alákaparja, és strucc politikát folytat az magára vessen...

Aki meg nem érti hogy hogy működik a devizahitel, vagy mi van mögötte egyszerűen ne vegyen fel ilyen hitelt! Nagyon egyszerű: abszolút nem értek a kocsikhoz ( azt sem tudom hogy hogyan néz ki egy Opel Corsa, vagy egy BNW), de ha lerobbanna az út szélén, nem piszkálnám, mert nem értek hozzá. Értelemszerűen Zoli, gondolom te sem kezdesz el élesben könyvelni egy céget, ha nincs meg hozzá a tudásod, papírod, vagy teszem azt nem fogod a szomszédod fejét egy kézi sniccerrel felvágni, hogy egy inoperabilis daganatot eltávolíts a búrájából, nem?

"Most meg ugye tudjuk hogy mi van..."
Persze tudjuk: aki nem vett fel hitelt, azok is fizetik azoknak a hiteleit, akik vettek fel, és már felújított házukban tépik a szájukat, hogy hú de nagyon átb@szták őket, úgy hogy senki sem kényszerítette őket hogy hitelt vegyenek fel..... miközben a nem hitelt felvevők házuk lassan rájuk szakad, Aham... közben a betéti kamatok 10-8%-ról 1,5%-ra !!!!!!!! csökkentek... Ugyan miért????? Miközben ugyanaz a bank 30-40%-kal hitelt helyeznek ki a piacra? (ergo 38,5%-os hozamuk van!!! miközben a te folyószámládon tartott pénzedet is használják, amire nem fizetnek kamatot! Sőt még fizess te, mert ott tartod a pénzedet...)

"De még ez is hagyján lenne, ha legalább volna elég legális munkalehetőség Magyarsztánban, tisztességes fizuért. De már tisztességtelenül alacsony fizetésű illegális munka se nagyon akad... Adósság annál több..."
Na hát ebbe már bele sem kötnék, mert ebben 100%-ig abszolút egyetértünk.
 
Utoljára módosítva:

almamag78

Kitiltott (BANned)
A magyarországi devizahitelezés kialakulása több okra is visszavezethető ... Az egyik, hogy akkoriban már pár éve "ki akarták vezetni" a szociális alapú lakáshiteleket a piacról ...

És ugyanez a tendencia figyelhető meg mostanság a diákhitelnél is:
ugyebár régebben nem volt szükség diákhitelre, sőt, még olyan sem volt, hogy diákoknak a nagy semmire hitelt osztogassanak... most az van makrogazdságilag: hogy bevezették a diákhitelt, míg párhuzamosan nem is volt rá szükség, hisz nagyon nagy részt állami finanszírozott képzés volt (kb. 2004-2005-ig). Csak az vett fel hitelt, aki bulizni akart több pénzből (nagyon hamar megbánták)... de jó volt beetetésnek... aztán elkezdték szűkíteni a felveendő diákok számát állami finanszírozásra, meg a passzív félév utáni költségtérítéssel (bolognai folyamat)... na itt már mindenki szívta a fogát, hogy ez nem lesz jó, meg minden... de közben híresztelték, hogy sok a munkanélküli diplomás... és különben is, ha NEM TELLIK RÁ ott a diákhitel... mert ugye a szülőket nem olyan könnyű beetetni, de egy tanulni kívánó diáktot, azt már annál inkább: az újszülöttnek minden új elven... most meg eléggé visszametszették a számokat... leépítették az állami költségvetés finanszírozásából az egyetemeket / főiskolákat (van olyan F/E ahová nem is lehet állami finanszírozással bejutni!! bár mondjuk az olyan F/E is). Lassan de biztosan a felé haladunk, hogy nem lesz "ingyenes" a F/E. Szerintem...

Szóval bevezették a diákhitelt, hisz a bank a piaci részesedését erősíteni kell.. .és hát a szülők állandóan azt szajkózzák, hogy fiam menj egyetemre, mert nem lesz belőled semmi... halálos párosítás! a gyereket nyomja a szülő, ugyanakkor a szülő nem tudja kifizetni a tandíjat, de hát se baj mert van már ilyen hitel, majd a gyerek felveszi a nagy semmire a hitelt (nulla keresettel), aztán tanul, majd visszafizeti. Csakhogy elég sok diplomás van már így is, aki nem tud elhelyezkedni (túlkínálat alakult ki a piacon). ergo, hiába lesz diplomás a kölök, nem fog tudni elhelyezkedni, a hitelt meg vissza kell fizetni, de sebaj, majd felveszünk egy másik hitelt, hogy az elsőt tudjuk fizetni...

Következmény:
Nemcsak a felnőtt lakosság x%-át adósították el a bankok kapzsisága, hanem az ifjoncok életét is MÁR behálózták: sok olyan hitel van (bedőlt hiteleknek nevezik) amelyeket nem fizetnek ki. Ezeknek a hiteleknek az lesz a sorsa hogy azt mástól (tőled, tőlem) hajtják be, különböző formátumokban (egyoldalú szerződésmódosítások, díjemelések, új díjak bevezetésével) "Látszólag" a bankok közötti verseny egyre nő és szerintem ez egyenes arányban áll a kartellezéssel is (=összebeszélnek) is. Most és egy ideig díjakat fognak emelni (kegyetlenül és sunyi módon, hiába szál rájuk a MNB. Ezért is lett volna jó, ha marad a PSZÁF, mert így kétszer is meg lehetett volna őket büntetni, de hát nem mert nyilván valakinek nagyon is érdeke volt a PSZÁF-et lehúzni a klotyón...), aztán bevezetik azt, hogy a gyerekre is lehessen felvenni hitelt, majd a még meg nem született magzatra, aztán a tervbe vett gyerekre is... nem is akarok azokra az emberekre gondolni, akik belemásztak a babakötvény projektpe... csak nehogy úgy járjanak 15 év múlva, mint a magyánnyugdíj pénztár tagok tavaly...

Következtetés:
1. Bárki is lehet hatalmon (bal, jobb) tök mindegy mert egy csürhének "gályázol"
2. Ne kezdj olyanba amihez fingod (bocsánat) sincs, csakis akkor ha te magad már rendesen utánanéztél, utánaolvastál (ergo ne bízz a szomszéd asszony tapasztalataiba se, tudd mi az a devizahitel, vagy éppen nyílt / zárt lábncú befektetési alap, a faktoring, forfeit, lízing - ha ezeket akarsz igénybe venni)
3. Ne bízz banki alkalmazottba (ugyanis ők azért kapnak jutalékot, hogy rád tukmáljanak egy hitelt és soha nem a te érdekedet veszik figyelembe)
4. Tarsd magadat távol bármilyen banki / pénzintézeti / biztosítási / befektetési cégtől. Ha meg tudod oldani, még bankszámlád se legyen!
5. De ha mégis, akkor mindig alaposan olvasd el mit akarnak veled aláíratattni! Ne szégyeld elvenni a papírt, és azt mondani az ügyintézőnek, hogy most viszont ezt át fogod olvasni! Ne dőlj be neki, hogy ez csak egy formanyomtatvány!

Ui: ja igen és akkor nem is veséztük ki még a 2000-2004 körüli nagyon jól hangzó "ingatlan alapú befektetési alapokat".. .amiknek a futamideje kb. 5-8 év volt... ha valaki jó matekból simán láthatja, hogy miért is omoltt össze a külföldi ingatlanpac és miért is kezdődött el a válság (ugyanis a befektetési alapok nagy része éppen akkor járt le... amit persze vissza kellett fizetni, amíg meg...) De hát ez is a többtényezős folyamat egyik pillére...
 

Zoli_USA

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez így igaz! Miért? Pisztolyt tartottak a fejedhez? Vagy fizettél annak a banki alkalmazottnak közvetlenül a tanácsáért? Ügye hogy nem? Ajándék lónak ne nézd a fogát... gondolom a 2000-es években te sem hitted el amikor a tv-ben a x mosószert reklámozták, hogy úúúúúú de f@sza mert kiveszi az összes foltot, vagy mikor y arckrémet reklámozták azzal, hogy ha magadra kened 20 évvel fiatalodhatsz...

Talán ha a magyar emberek tudnának a sorok között olvasni miszerint fiatalodHATSZ, az nem azt jelenti hogy fiatalodni is fogsz, vagy mikor egy betéti kamatot úgy hirdetnek, hogy "akár 50%-os hozamot is elérhet": az 50%-os hozammal nincs is baj, mert kockázati tőketársaságok simán elérHETnek ennyi, itt csakis az AKÁR szón van: meg lehet nézni egy nyomtatott értelmező kéziszótárba , kb. ugyan olyan jelentéssel bír mit a -HATSZ... ergo nagy ígéret a semmire... csak hát magyar embereket könnyű megvezetni, mert van még pár ilyen "csoda" szó...

"Mindenki képezze ki magát talán banki szakembernek, vagy mi?! Mi egyebet tehet egy „kisember”, mint hogy ilyen esetben bemegy egy bankhoz, s ott megkérdez valakit, aki feltehetően szakabb szakember mint ő! Elvileg ugye az kéne hogy legyen, másképp nem szabadna alkalmazni... És ezek mind azt mondták, hogy ez a legjobb hitelkonstrukció."

Na hát ezt akár az orvosokra is mondhatnánk... csak ott ugyebár már kiszolgáltatott helyzetben vagy, mert fájdalmaid vannak, rá vagy utalva... hatványozottabb a probléma ha magánúton mész mert fizetsz is a "szolgálataiért"... Bár mondjuk egy hitel kosntrukcióhoz szerződést kötsz , adnak hozzá papírt(ellentétben nem minden orvosi beavatkozásnál mormolják el hogy ez a bajod lehet, ha ebbe belemész)... és ugye mindenki tud olvasni... de aki úgy vesz fel hitelt, hogy el sem olvassa, csak alákaparja, és strucc politikát folytat az magára vessen...

Aki meg nem érti hogy hogy működik a devizahitel, vagy mi van mögötte egyszerűen ne vegyen fel ilyen hitelt! Nagyon egyszerű: abszolút nem értek a kocsikhoz ( azt sem tudom hogy hogyan néz ki egy Opel Corsa, vagy egy BNW), de ha lerobbanna az út szélén, nem piszkálnám, mert nem értek hozzá. Értelemszerűen Zoli, gondolom te sem kezdesz el élesben könyvelni egy céget, ha nincs meg hozzá a tudásod, papírod, vagy teszem azt nem fogod a szomszédod fejét egy kézi sniccerrel felvágni, hogy egy inoperabilis daganatot eltávolíts a búrájából, nem?

"Most meg ugye tudjuk hogy mi van..."
Persze tudjuk: aki nem vett fel hitelt, azok is fizetik azoknak a hiteleit, akik vettek fel, és már felújított házukban tépik a szájukat, hogy hú de nagyon átb@szták őket, úgy hogy senki sem kényszerítette őket hogy hitelt vegyenek fel..... miközben a nem hitelt felvevők házuk lassan rájuk szakad, Aham... közben a betéti kamatok 10-8%-ról 1,5%-ra !!!!!!!! csökkentek... Ugyan miért????? Miközben ugyanaz a bank 30-40%-kal hitelt helyeznek ki a piacra? (ergo 38,5%-os hozamuk van!!! miközben a te folyószámládon tartott pénzedet is használják, amire nem fizetnek kamatot! Sőt még fizess te, mert ott tartod a pénzedet...)

"De még ez is hagyján lenne, ha legalább volna elég legális munkalehetőség Magyarsztánban, tisztességes fizuért. De már tisztességtelenül alacsony fizetésű illegális munka se nagyon akad... Adósság annál több..."
Na hát ebbe már bele sem kötnék, mert ebben 100%-ig abszolút egyetértünk.

Almácskám-magocskám, csak hogy tisztázzam magamat (bár ahelyett hogy magam mosakodom, szívesebben mosnálak téged...):

AZ ÉN HITELEMET TE UGYAN KURVÁRA NEM FIZETED!

Nem kértem semmiféle átütemezést, semmiféle elengedést, semmiféle könnyítést, okés?! Annyi igaz hogy kiváltottam forint alapúra, bár előre tudtam hogy annak is meglesz a böjtje, de úgy gondoltam még mindig így járok jobban. Az biztos, hogy ÁLLAM BÁCSI egyetlen árva petákkal se támogatja a hitelemet, a múltban se támogatta és a jövőben se fogja. Szóval megnyugodhatsz, a kulipintyóm NEKED egyetlen filléredbe se került eddig, s a jövőben se fog!

Az meg egy rohadtnagy FUD, hogy te is mint egyesek úgy próbálod feltüntetni, mintha az efféle hitelt felvevők mind plazmatévét vettek volna belőle, meg eldorbézolták volna. Tudod, úgy kb 40 éves kor környékén az ember megsokallja hogy még mindig nincs egy kibaszott saját lakása már bocs a szóért! És mert a fizetés olyan, amilyen, erre SEMMIFÉLE más lehetőség nincs, mint a hitel! Érted, barbibaba?! SEMMI! Legalábbis nem annak aki becsületesen dolgozik, kétkezi munkát végez, nem sokkal nagyobb fizuért mint a minimálbér, és nem lop, csal, hazudik, azaz nem csinálja ezeket a dolgokat amiket összefoglaló néven manapság úgy neveznek, hogy „vállalkozó” vagy hogy „politikus”!

Ez ilyen végtelenül egyszerű, tudod. Persze akinek a szülei a segge alá rakják a kész lakást, az bátran ugat hogy milyen hülye péniszfejű idióta az aki hitelt vett fel, és vessen magára. És igen, van is ezek közt talán még 20% is, akire azt mondanám én is hogy úgy kell neki, mert luxuscikkeket vett rajta. De szerintem az hogy legyen hol lakni, NEM esik a luxuskategóriába.

ISMÉTLEM: SEMMIFÉLE állami támogatást nem kapok, semmiféle átütemezést, enyhítést, mérséklést, elengedést, szóval vissza az agarakkal, NEM ÉLŐSKÖDÖM A PÉNZEDEN!
 

almamag78

Kitiltott (BANned)
Almácskám-magocskám, csak hogy tisztázzam magamat (bár ahelyett hogy magam mosakodom, szívesebben mosnálak téged...):

AZ ÉN HITELEMET TE UGYAN KURVÁRA NEM FIZETED!

Nem kértem semmiféle átütemezést, semmiféle elengedést, semmiféle könnyítést, okés?! Annyi igaz hogy kiváltottam forint alapúra, bár előre tudtam hogy annak is meglesz a böjtje, de úgy gondoltam még mindig így járok jobban. Az biztos, hogy ÁLLAM BÁCSI egyetlen árva petákkal se támogatja a hitelemet, a múltban se támogatta és a jövőben se fogja. Szóval megnyugodhatsz, a kulipintyóm NEKED egyetlen filléredbe se került eddig, s a jövőben se fog!

Az meg egy rohadtnagy FUD, hogy te is mint egyesek úgy próbálod feltüntetni, mintha az efféle hitelt felvevők mind plazmatévét vettek volna belőle, meg eldorbézolták volna. Tudod, úgy kb 40 éves kor környékén az ember megsokallja hogy még mindig nincs egy kibaszott saját lakása már bocs a szóért! És mert a fizetés olyan, amilyen, erre SEMMIFÉLE más lehetőség nincs, mint a hitel! Érted, barbibaba?! SEMMI! Legalábbis nem annak aki becsületesen dolgozik, kétkezi munkát végez, nem sokkal nagyobb fizuért mint a minimálbér, és nem lop, csal, hazudik, azaz nem csinálja ezeket a dolgokat amiket összefoglaló néven manapság úgy neveznek, hogy „vállalkozó” vagy hogy „politikus”!

Ez ilyen végtelenül egyszerű, tudod. Persze akinek a szülei a segge alá rakják a kész lakást, az bátran ugat hogy milyen hülye péniszfejű idióta az aki hitelt vett fel, és vessen magára. És igen, van is ezek közt talán még 20% is, akire azt mondanám én is hogy úgy kell neki, mert luxuscikkeket vett rajta. De szerintem az hogy legyen hol lakni, NEM esik a luxuskategóriába.

ISMÉTLEM: SEMMIFÉLE állami támogatást nem kapok, semmiféle átütemezést, enyhítést, mérséklést, elengedést, szóval vissza az agarakkal, NEM ÉLŐSKÖDÖM A PÉNZEDEN!

Hátrább az agarakkal!

Egyébként valld be már őszintén legalább magadnak: ha valaki odaáll eléd és azt mondja hogy NE VEDD FEL A HITELT, MERT ÁTBASZNAK, tutkeráj, hogy félrelököd és akkor is felveszed!

Ellentmondasz magadnak:
Az első postodba azt sérelmezted, hogy senki sem szólt, hogy kockázatos ez a fajta hitel felvétele, ugye? Most a második postodba még te magad bizonygatod azt, hogy azért vetted fel, mert lakásra kellett, mert a tököd televolt ezzel és ezzel... ergo, akkor is felvetted volna. Miért nem elve forinthitelt vettél fel? Hm? Jah, hogy annak a kamatai magasabbak voltak, de alacsonyabb kockázatúak, míg a devizahitelek alacsony kamatozásúak de magas kockázatúak? jaaaa... hát dönteni kellett A vagy B közül és hát így döntöttél.. .ezért nem kell "Mici" nénikére haragudni! Alapvető pénzügyi tétel: vagy magas kockázatra kapsz magas hozamot, vagy alacsonyabb hozamot alacsonyabb kockázattal tudsz elérni... ergo a befektetéseidet vagy államkötvénybe teszed (közel 100%-os kifizetési biztonság de a kamata kb.3-4%) vagy tőzsdére viszed és kaszínózol vele (lehet elveszted az alaptőkét is, de lehet keresel vele 5x annyit...) Érted ügye?
És igen, sok devizahiteles törlesztőit nem devizahitelesek is fizetik, ugyanis az állam a bankra kényszerítette az adósok adósságuk egy részének leírását, amit a bank nem vállal magára, hanem átnyomja bankszámla vezetési költségek emelésével a normál hitelt nem felvevő emberekre... DE remélem ezt már nem kell magyaráznom...

"NEM ÉLŐSKÖDÖM A PÉNZEDEN"
Na hát az már tuti, mivel ÉN már kiszáltam a bankos bizniszből :D Fizessék azok helyettem akik nem akarnak / mernek vagy csak lusták kiszállni... :D :D :D

Csak ismételni tudom magam:
Biztosítóktól / bankoktól / pénzügyi befektetőktől a lehető legtávolabb kell lenni! Ameddig ők úgy gondolják, hogy saját kényükre kedvükre változtathatnak egy MÁR rég megkötött szerződésen, addig nem lenne szabad szóba állni velük! de ameddig erre van kereslet...addig röhögve kaszíroznak milliárdokat!!!
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
[QUOTECsak ismételni tudom magam:
Biztosítóktól / bankoktól / pénzügyi befektetőktől a lehető legtávolabb kell lenni! Ameddig ők úgy gondolják, hogy saját kényükre kedvükre változtathatnak egy MÁR rég megkötött szerződésen, addig nem lenne szabad szóba állni velük! de ameddig erre van kereslet...addig röhögve kaszíroznak milliárdokat!!][/QUOTE]

Ez csak otthonra vonatkozhat, pl itt nem jellemzo.
A bankoknak jo tartozni ha normalis % es feltetek vannak.Legyen az lakas vasarlas, haz, auto, vagy uzleti vallalkozas. Itt nagyon sok gazdag hazban egy egeszseges dollart nem talalsz, mert minden a bankban van, az ertekpapiroktol az ekszerekig minden. Az is igaz egy stabil gazdasag kell ahoz, hogy meg a napi kamat se ugraljon ugy mint otthon. 265Ft es a 310Ft kozott azert van nemi differencia. Nalunk jelenleg 3.2% tol felfele lehet lakasra hazra hitelt felvenni 25 ev vagy 30 term. az elso 5 ev lefixalva utana ujbol lehet targyalni.
A kapitalizmus bankok nelkul nem letezne. Tudom otthon szitok szo,a bank de nagyobb cegek ahol sok embereket foglalkoztatnak 99% biztos van banki hiteluk.
 

Zoli_USA

Állandó Tag
Állandó Tag
Hátrább az agarakkal!

Egyébként valld be már őszintén legalább magadnak: ha valaki odaáll eléd és azt mondja hogy NE VEDD FEL A HITELT, MERT ÁTBASZNAK, tutkeráj, hogy félrelököd és akkor is felveszed!

Ellentmondasz magadnak:
Az első postodba azt sérelmezted, hogy senki sem szólt, hogy kockázatos ez a fajta hitel felvétele, ugye? Most a második postodba még te magad bizonygatod azt, hogy azért vetted fel, mert lakásra kellett, mert a tököd televolt ezzel és ezzel... ergo, akkor is felvetted volna. Miért nem elve forinthitelt vettél fel? Hm? Jah, hogy annak a kamatai magasabbak voltak, de alacsonyabb kockázatúak, míg a devizahitelek alacsony kamatozásúak de magas kockázatúak? jaaaa... hát dönteni kellett A vagy B közül és hát így döntöttél.. .ezért nem kell "Mici" nénikére haragudni! Alapvető pénzügyi tétel: vagy magas kockázatra kapsz magas hozamot, vagy alacsonyabb hozamot alacsonyabb kockázattal tudsz elérni... ergo a befektetéseidet vagy államkötvénybe teszed (közel 100%-os kifizetési biztonság de a kamata kb.3-4%) vagy tőzsdére viszed és kaszínózol vele (lehet elveszted az alaptőkét is, de lehet keresel vele 5x annyit...) Érted ügye?
És igen, sok devizahiteles törlesztőit nem devizahitelesek is fizetik, ugyanis az állam a bankra kényszerítette az adósok adósságuk egy részének leírását, amit a bank nem vállal magára, hanem átnyomja bankszámla vezetési költségek emelésével a normál hitelt nem felvevő emberekre... DE remélem ezt már nem kell magyaráznom...

"NEM ÉLŐSKÖDÖM A PÉNZEDEN"
Na hát az már tuti, mivel ÉN már kiszáltam a bankos bizniszből :D Fizessék azok helyettem akik nem akarnak / mernek vagy csak lusták kiszállni... :D :D :D

Csak ismételni tudom magam:
Biztosítóktól / bankoktól / pénzügyi befektetőktől a lehető legtávolabb kell lenni! Ameddig ők úgy gondolják, hogy saját kényükre kedvükre változtathatnak egy MÁR rég megkötött szerződésen, addig nem lenne szabad szóba állni velük! de ameddig erre van kereslet...addig röhögve kaszíroznak milliárdokat
!!!

Úgy van, senki nem szólt hogy kockázatos volna. Én egyszerűen megérdeklődtem a lehetőségeket. Konkrétan, 3 különböző bankban. Nekem a naivitásom azt mondta, hogy hitelt felvenni BANKTÓL lehet. Na és MINDHÁROM bankban azt mondták hogy ez a legjobb. Nem én választottam, idefigyelj, a kismócsingom se képes átlátni a rohadtsok mindenféle hitelvariációkat, hogy ilyen futamidő meg törlesztőrészlet, eddig fizessek ennyit, aztán meg amannyit, meg mikor fizetem a kamatot és mikor az alaptőkét, meg előtörlesztés meg anyámszűzhártyája! Meg lehetnek mindenféle mittudoménmilyen rejtett költségek, ilyen díj meg olyan díj, teljeshiteldíjmutató de kivéve amikor az sem jelenti az igazságot, édes öregem, ez az egész úgy át van variálva hogy aki nem kifejezetten éppen pontosan ebben szakember, az annyira látja át, mint te az én valamelyik számítógépprogramom működését ha csak a forráskódot nézheted meg, és nem próbálhatod ki a valóságban! Kíváncsi vagyok mihez kezdenél egy olyannal, kérsz tőlem tanácsot hogy vegyél a gyerekeidnek egy cuki szövegszerkesztő programot sok pénzért karácsonyra, erre én eladok neked egy TETRIS játékot, és nem szólhatsz egy árva büdös mukkot se mert engedem hogy előbb megnézd a forráskódot! És igen, ott van is benne olyan részlet (Külön felhívom rá a figyelmedet!) ami világosan mutatja, hogy ott történik az adatbevitel!
Aztán hazaviszed és kiderül hogy nem szövegszerkesztő. Amikor visszajössz hozzám panaszkodni, én megmagyarázom neked hogy te vagy a hülye, értened kellett volna hozzá, és ÉN NEM CSAPTALAK BE, mert e program igenis alkalmas szövegek szerkesztésére: Tudniillik minden játék végén ha te vagy a legjobb eredményt elérő, akkor a nevedet beírhatod a rekordlistába, s mielőtt lenyomod az Enter gombot, szerkesztheted a nevedből addig beütött karaktersort, ami ugye SZÖVEG, ez tehát egy szövegszerkesztő program! Csak tud amellett egy csomó minden mást is, örülj neki, az extra funkciókat ajándékba kaptad, hogy van pofád még reklamálni is emiatt!

Így van ez ezekkel a banki dolgokkal is. És tuti hogy direkt azért csinálják ilyen bonyolultra, hogy jól átbaszhassák a „kisemberek” agyát. Erre nincs szebb szavam, ezt direkt nem írom finomabban.

MINDENÜTT azt mondták, ez a legjobb. Mentségükre annyit tudok felhozni, hogy az természetesen meg lett mondva nekik, mennyit tudok havonta törleszteni JELENLEG, s ennek alapján mondták.

És figyelj, elárulom neked, hogy annak ellenére hogy bejött ez az izé, még ÍGY IS ment volna minden, még ha fogcsikorgatva is, HA MEGMARAD A MUNKAHELYEM!

Akkor is úgy éreztem volna hogy átbaszták az agyamat, de azért olyan MARHA NAGY baj nem lett volna. Szóval még azt is el tudom képzelni, hogy mindent egybevetve nem jártam volna sokkal rosszabbul, mint már sokszor az életemben.

És ha elveszik a munkahelyem de ugyanakkor nincs ez a hitel a nyakamon, még AZ SE lett volna olyan tragédia, voltam már az életemben ilyen helyzetben, ilyenkor az van hogy keresek mindenféle alkalmi bizbaszt feketén, akár csak annyi hogy felvágom olcsó pénzért a fát a faluban néhány öreg néninek, s valahogy kihúzom így, amíg találok valami akármilyen melót.

A baj az, hogy e kettő EGYSZERRE következett be, értesz engem?!

Na és ez már rém durva volt, ezt már nem tudtam odahaza kivédeni. A kétfrontos háborúba Hitler is belebukott, tudjuk jól.

De ismétlem: Ettől még SENKI nem fizeti az ÉN hiteleimet, jegyezd meg! Azt ÉN fizetem, és nem más, nem élősködöm senkin!
 

almamag78

Kitiltott (BANned)
[
Ez csak otthonra vonatkozhat, pl itt nem jellemzo.
A bankoknak jo tartozni ha normalis % es feltetek vannak.Legyen az lakas vasarlas, haz, auto, vagy uzleti vallalkozas. Itt nagyon sok gazdag hazban egy egeszseges dollart nem talalsz, mert minden a bankban van, az ertekpapiroktol az ekszerekig minden. Az is igaz egy stabil gazdasag kell ahoz, hogy meg a napi kamat se ugraljon ugy mint otthon. 265Ft es a 310Ft kozott azert van nemi differencia. Nalunk jelenleg 3.2% tol felfele lehet lakasra hazra hitelt felvenni 25 ev vagy 30 term. az elso 5 ev lefixalva utana ujbol lehet targyalni.
A kapitalizmus bankok nelkul nem letezne. Tudom otthon szitok szo,a bank de nagyobb cegek ahol sok embereket foglalkoztatnak 99% biztos van banki hiteluk.

jawdrop.gif

Na de Melitta! Ez komoly? 3,2%+-os lakáshitel van 25-30 évre? neeee máááárrrr....
A "lehet tárgyalni" azt úgy érted, hogy bemész a bankba, majd kéred az ügyintézőt és "tárgyaltok", vagy eléd tol egy papírt, hogy nesze itt van: "eszed - nem eszed, nem kapsz mást"?
És nálatok van olyan hogy a bank "egyoldalúan szerződést módosítgathat"? Vagy nálatok ilyen nincs?
Mindezt csak kíváncsiságból kérdem ;) én csak a hazai (HUN) gyakorlatról tudok nyilatkozni...

smiley-think004.gif

Mondjuk ha 3,2%+ tól van hitel és betétre kapsz min. 5%+, akkor érdemes hitelt felvenni befektetési szándékkal...


Bár nemrég volt egy műsor, hogy amcsiba milyen spórolásokat tudnak lerendezni egyesek (kuponokkal) vásárláskor... múltkor 3 tömött bevásárlókocsit toltak ki a hipermarketből, úgy hogy még vissza is kaptak pénzt...azt azért megnézném, milyen arcokat vágnának itthon a tecsóba, ha egy ilyet meg mernék lépni... :rohog: amikor láttam a műsort, folyamatosan azt mondtam, hogy ilyen niiiinnnncccssss... de ha már Te is ezt mondod, hogy 3,2%+ kamatra adnak hitelt... meg hogy ilyen van... akkor elhiszem... és akkor megint elkönyvelem, hogy itt az ALTÁJON nagyon nagyokat szívunk... apropó: ez a beásárlós kuponos sztori tényleg igaz???
 

almamag78

Kitiltott (BANned)
Úgy van, senki nem szólt hogy kockázatos volna.

Lenyugodtál már?
Nem is értem miért estél nekem!
Ha te magad fizeted a hiteledet mert átváltottad, akkor miért dühöngsz?
Tudod akinek nem inge ne vegye magára...

Másrészről, nem is tudom mi a jó édes fenét szólnának a bankok, amikor pl befektetési szándékkal felkeresel egy két bankfiókot (!) nem bankot, hanem fiókot ... mondjuk vidéken olyan 60 millától már elég szépen megszédül a bankfiókvezető... na akkor írni egy papírt... vagyis, úgyis az orrod alá tolják, és mikor nem figyel az emberke fekete tollal rávezetnéd azt hogy fenttartod a jogodat az egyoldalú szerződés módosításra az éppen hatályos ÁSZF-ed 58§.(3)d. pontja szerint... aztán lekötni a pénzt egy évre...majd havonta / két hetente változtatni a kamatodat (jó magasra feltornászni), és év végén megjelenni a banknál követeléssel (!) miszerint ennyivel tartozik néked... biztos pislognának, hogy ők nem tudtak arról, hogy te idő közben kamatot emeltél, meg amúgyis honnan tudhatnák, nem bújják naponta több száz oldalas ÁSZF-et.. meg egyéb kifogás... :D érdekes lenne...

Én egyébként a legjobban azt kifogásolom, hogy aláírsz valamit: ergo feltételeket, következményeket vállalsz magadra, aztán azt később kényükre-kedvükre változtatgathatják... NEEEMMM. ALÁÍRTAD. ŐK IS ALÁÍRTÁK. VÁLLALJÁK ŐK IS. ENNYIRE EGYERŰ.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Kedves Almamag78
A lakas vagy haz vasarlasnal, credittol fug es artol, letezik 5% leteves elso vasarloknal , nagyobb vagy dragabb hazaknal 20-25% kell letenni. A bank altalaban az elso 5 evre kot szerzodest a 25 -30 eves term. belul szinte a kamatokat fizeted ki az elso 5 evben.. 5 ev mulva bemesz a bankhoz es ujbol megkotsz egy szerzodest akar 5 evre akar kevesebbre az akkori kamat lehetosegek kozott valogatva. Jol szet kell nezni Bank, Credit Union es rengeteg penz intezet van ahol lehet kapni hitelet a hazra. A legjobb megoldast kell valasztani,de altalaban ahol elkezdi az ember a hitelt ott is ragad mert ugyan azt a "jo" % adja mint mas bank.
Letezik itt egy Credit Buro ahol minden adossagodat nyilvantartanak es besorolnak milyen fizeto vagy...kesel pl 30 napon tul stb mar ront a crediteden. Minnel jobb fizeto vagy annal nagyobb a hitel lehetoseg, aranyban a jovedelmeddel, egy szovono valoszinu nem tud kapni 1 vagy 2 millio dollaros hazra hitelt.
Szerintem nagyon jol ki van talalva az itteni bank szisztema.
HA pl eladod a hazat vagy lakast, visszafizeted a banki tartozast es a tobbi "profit" a tied.Minusz ingatlanos ugyved tiszta kozuzemi rendezes utan. Raadasul ha tudtal csinalni kis vagy nagy profitot ha benne laktal a hazban az adomentes.
Sokan vesznek kicsit lerobbant hazat es aprankent rendbe hozzak, es tudnak csinalni egy kis profitot.
Nem igen van gazdag ember itt aki az igatlan bizniszt kihagyta a karierje soran.

Itt is letezik napi kamatozas ,hosszulejaratra hazra ,autora es bunisszre nem igen veszik igenybe.
Az biztos itt sem szeret a bank rizokot vallani , ok maguk ertekelik fel a hazat es csak a 75% finanszirozak, ha nem fizetsz 3 honap alatt kitesznek, de nekik nem a haz kell hanem a penz, meghirdetik es aladjak, van aki az ilyen hazakat keresi es veszi meg, talan olcsobb egy kicsit mint a piaci ar.Rengeteg fele lehetoseg van biztositasokat kotni extra penzert pl ha beteg vagy ha meghalsz akkor kifizetik a hazad. Ezer fele bebiztositas van aki tutira akar menni.

Aki megis bebukik az ingatlan vasarlasba ,altalaban tul vallalja magat, mert csak a banki reszletet szamolja de ehez meg van haz tax /ado/ami az ingatlan ertekenek kb 1-2%-a evente es van egy rezsi koltseg, ami nem keves a teli futes es a nyari hutes. Sokan tesznek most a hazaikra solar panelt ami megint egy mas fajta hitel kontstrukcio, baratnom havi $500 csinal ebbol es ingyen van a hutes futes es meg az uszomedenceje is futve van vele.

Sok esetben valas, vagy munkanelkuliseg az ami felborithatja az elkepzeleseket.
Bank nelkul a fuszekliba gyujtve soha nem lehetne vasarolni hazat lakast.
Nagyon gazdag penzes bevandorlok sem fizetik ki egeszen a hazat ,hanem inkabb tobb fele fektetnek be, tobb labon allnak.Van aki azt mondja nem vasarol felteglakat inkabb utazik a vilagba mindenfele.
Ahany ember annyifele igeny hitel megoldas.
 
Oldal tetejére