Ki a kedvenc íród, költőd?

Apostol1

Kitiltott (BANned)
250px-Nyir%C5%91_J%C3%B3zsef.jpg


Nyirő József

Művei elsősorban erdélyi témákkal foglalkoznak, kiadásukat a román és magyar kommunista rendszerek betiltották. Nyirő Józsefet, akárcsak Wass Albertet, a román kultúrpolitika több évtizede háborús bűnösnek, antiszemitának nevezi.

Halála előtt néhány héttel így írt a Küzdelem a halállal című művében:
Nem, nem, itt nem tudok meghalni, akárhogy szeretem, akárhogy becsülöm, idegen ez a föld nekem. Minden föld idegen. Ha már azonban nem lehet kitérni a nagy törvény elől, igyekszem átvarázsolni, hallatlanul megkényszerített képzelettel idehozom magamnak a szülőföldet, a Hargitát, Rika rengetegét, a Küküllőt, Csicsert, Budvárt, a pisztrángos patakokat, a virágos réteket, ellopom a bükkösöket, a fehéren villámló nyíreseket, az elvesztett csodás magyar világot, és gyönyörű képek vonulnak el szemem előtt. Így talán könnyebb lesz.

<tbody>
</tbody>
 

Zöldskoda

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én azt mondanám, hogy műfajonként van kedvenc íróm, ezért sokan vannak: Kertész Erzsébet, Dennis Lehane, Tolkien, Agatha Christie, Gerald Durrell, a Bronte nővérek, Verne.
 

zygman

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedvenc íróm, költőm több is van, inkább kiemelnék néhány olyat, akit keveset emlegetünk, pedig érdemes lenne: Nexö, Zsigray, Juhász Gyula...
 

Jyrki

Állandó Tag
Állandó Tag
Az én kedvenc magyar költőim: Ady Endre,József Attila,Kosztolányi Dezső,Karinthy Frigyes,Petőfi Sándor,Csokonai Vitéz Mihály.
 

Navia

Állandó Tag
Állandó Tag
Pilinszky János.
Silány szavaimmal nem tudnám kifejezni, mennyire hatalmas, így hát beszéljen Ő.

[h=3]Amiként kezdtem[/h]Amiként kezdtem, végig az maradtam.
Ahogyan kezdtem, mindvégig azt csinálom.
Mint a fegyenc, ki visszatérve
falujába, továbbra is csak hallgat,
szótlanul űl pohár bora előtt.
 
Oldal tetejére