Mért éppen Calgary?

kecser

Új tag
hátő...
igazából (sajnos) Magyarországból indulok ki, sokszor itt a nálunk fejletlenebb országból érkezetteket gyakorlatilag kizsákmányolják...
bár a szerződésben sokminden le van írva, előfordul, hogy a munkáltató sz*rik rá, és mivel a munkavállaló úgyse megy haza (mert marha messze lakik, és mert kell a pénz) kihasználja ahol tudja... később fizet/nem fizet... stb.stb.

szóval esetleg volt-e a közelmúltban ilyesmi, vagy ott ez teljesen ismeretlen? (ebben reménykedem igazából :) )

három hónap után ott megcsináltathatom újra a nemzetközi jogsit?
 

fluevogi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Úgy néz ki, sikerült elnyerni egy pályázatot kint, és ezzel egy 2 éves munkaszerződést.
volna néhány kérdésem...
- Ha nemzetközi jogosítványt megcsináltatom, használhatom-e Canadában is(lehet hogy ez hülye kérdés..) ?
- Ha kocsit veszek, milyen terheket von maga után: adók, átírási díj...blah-blah)
- Bizalmatlanok a landlordok az esetleges külföldi lakás bérlőkkel szemben?
- Mennyire híres/hírhedt Calgary környékén a Tim Hortons kávézó külföldi munkaerő alkalmazásáról?

hmm... pedig volt annyi bakker... alig jut egy-kettő eszembe :-/
na majd később :)
addig is köszi a válaszokat.

Gratula a munkaszerzodesedhez!
Igazabol mindegy , hogy van-e vagy nincs nemzetkozi jogsid, egy a lenyeg angol forditasa legyen a jogsidnak. Albertaban a jogsi szerzesenek szabalyai itt:
http://www.servicealberta.gov.ab.ca/Drivers_Licence.cfm#Exchanging_a_Non-Alberta_Operators_Licence
Magyarorszag nincs rajta azon orszagok listajan, amikbol egy az egyben elfogadjak a jogsit, ugyhogy ujra kell vizsgaznod ez egy elmeleti kresz kerdoiv kitoltesebol es egy vezetesi tesztbol all. Ezt is valamelyik registry-ben lehet megtenni, es registry-je valogatja, hogy mennyit ker erte $50-100. Ha nincs sajat/ismeros kocsija amivel vizsgazni tudsz menni altalaban a registry-nek vannak autossulikkal kapcsolataik es tudnak kocsit bisztositani a vizsgara altalaban plusz penzert.

Maganak az atitasnak nincs igazan koltsege, de venned kell egy rendszamot ( azt altalaban nem adja a tulaj oda) es regisztralnod a kocsit egy evre ez kb ~$70 ezt barmelyik registry-ben elintezheted. Mivel Alberta-ban a registry-k privat cegek kezeben vannak, lehet nemi elteres akozott amit egyes registry-k felszamolnak, de azert nem lenyegesen.

A lakasberlesnel szamit, hogy egy nagy apartman epiletben egy cegtol veszel -e ki lakast vagy egy maganembertol. A cegek altalaban jobban leellenorzik a delikvenst , maganemberek rugalmasabbak. Nem bizalmatlanok egyebkent, csak tudni akarjak, hogy biztosan fizetni fogod-e a lakbert. Altalaban elkernek elore 1 havi lakbert + 1 havi damage deposit-ot az esetleges karok fedezesere. Ha egy landlord bizalmatlan, a legbiztosabb mondja ha felajansz +1 esetleg +2 havi lakber elore kifizeteset.

A Tim Horton az egy olyan lanc mint a McDonald, csak nem hamurgert es sultkrumplit, hanem fankot, kavet es szendvicset arul es minden masodik sarkon van egy. Mivel betanitott munkasokat alkalmaz es nem kell hozza, se elozetes tapasztalat, se vegzettseg sok poziciohoz tul sok angol tudas se, igy elsosorban kulfoldiek/friss bevandorlok avagy fiatalok dolgoznak ott. Vannak olyan Tim Hortonok, ahol en meg egyetlen egy feher kanadait nem lattam...
 

fluevogi

Állandó Tag
Állandó Tag
hátő...
bár a szerződésben sokminden le van írva, előfordul, hogy a munkáltató sz*rik rá, és mivel a munkavállaló úgyse megy haza (mert marha messze lakik, és mert kell a pénz) kihasználja ahol tudja... később fizet/nem fizet... stb.stb.

szóval esetleg volt-e a közelmúltban ilyesmi, vagy ott ez teljesen ismeretlen? (ebben reménykedem igazából :) )
A Tim Horton tul nagy es tul nepszeru lanc ahhoz, hogy olyan piti ugybe belemenjen, hogy nem fizet es hasonlok. Ami a szerzodesben le van irva azt be fogjak tartani, annyi penzt kapsz amennyit igernek es idoben ki fogjak fizetni, minden egyeb a szerzodesben leirt juttatasra is szamithatsz.
Viszont a legtobb Tim Horton nagyon koran nyit es keson zar sokszor reggel 6-tol este 10-ig nyitva vannak hetvegen is, de van nehany 24 oras is. Esnyilvan a legujabb dolgozokra osztjak a legszarabb muszakokat. Neha mikor vasarnap reggel 7- kor megyunk kavet venni kutyasetaltatas kozben, akkor bizony szoktam sajnalni az ott dolgozokat..

három hónap után ott megcsináltathatom újra a nemzetközi jogsit?
Kanadai jogsit, de nem kell 3 honapot varnod, ha nem akarsz.
Szerintem legjobb az minnel hamarabb megcsinaltatni, mivel itt szemelyi igazolvany nincs, a jogsi tolti be a legfontosabb igazolo okmany szerepet. Nekem vannak olyan kulfoldi diak barataim akik nem tudnak vezetni es megis csinaltattak jogsit(bele van irva hogy vezetesre nem alkalmas) , csak hogy legyen egy kanadai igazolvanyuk.
 

duckli

Állandó Tag
Állandó Tag
Hi Boderlot,

Most volt időm visszanézni, visszaolvasni a dolgokat. Szóval, én is megértem, hogy mindenki indulatos, mert elég hülye helyzet van most a világban mindenhol, meg aztán sokszor kap az ember "pofonokat" "szeretve tisztelt" magyarjaitól.
Azonban egyeseknek kemény stílusuk ellenére is, sajna sokszor igazuk van. És persze némelyikük igen kedves, rendes ember...
Én családommal a hosszabbik utat választottam a permanens rezidensit akartuk megkérni, aztán valami hatalmas mázli folytán, vagy a fentiek segítségével munkaszerződést ajánlottak nekünk.
Így persze lényegesen egyszerűbb és ugye gyorsabb is. Ha ez nem lett volna, akkor is a hosszabb utat választottuk volna, igaz addig itt éltünk volna Irelandban. Olyan túlélés céljából, addig se otthon. Angol nyelv + a pénz miatt is ugye.

Nagyon nehéz tanácsot adni, mit tégy. Szerintem a kintieknek abban teljesen igazuk van, hogy turistaként ha elkapnak, hogy dolgozok, az gáz...
De otthonról szinte lehetetlen munkát találni, de csak szinte, azért folyamatosan próbálkozni kellene, addig is, hátha.
Ha sok pénzem lenne, ami sajna nincs, akkor én kockáztatnék, de csak ha sok-sok pénzem lenne... és kimennék turistaként, de nem dolgozni, hanem munkát keresni, aztán hátha találnék valamit... Utána hazamennék és otthonról intézném a dolgokat, ugyanis akkor már nem olyan sok idő...
De mielőtt valaki megkövezne,,, csak akkor tenném, ha bazzzziii sok pénzem lenne kockáztatni...

Tudom, hogy elszomorító, amit írok, de aki mást mond az vagy hazudik, vagy mákja volt, de nagyon veszélyes lehet...
És nem biztos, hogy jól sül el. Épp olvastam, hogy talán 2007-ben egy házaspár két gyerekkel ment ki és egy pinceszerű helyen éltek, jól átvágták őket a végén egy magyar atya tudott nekik segíteni, de az már az utolsó pillanat volt...

Valójában nem tudtam semmit tanácsolni, de szerintem mindenfajta információt kaptál már, a végén te döntesz, de csak nagyon okosan!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Duckli
 

borderlot

Új tag
Sziasztok!

Duckli, köszönjük a soraidat és az együttérzést! Valóban nem könnyű azt érezni ha az ember "hülye magyar ez is ide akarja tolni a pofáját" hozzáállással találkozik.
A félreértések elkerülése végett tisztában vagyunk azzal hogy turistaként nem lehet munkát vállalni. Tehát ez nem is állt szándékunkban, bár az igen, hogy akár turistaként is munkát keresnénk és amennyiben lenne munkáltató, akkor helyben, Kanadából kikérni Bécstől a munkaengedélyt (work permit, temporary resident) a megajánlott munkára. Akár egy vízum-ügyintéző ügyvéd közbenjárásával is. A kérdés az: erre láttok-e esélyt?
A másik megoldásunk annyi lenne, hogy kikérjük, befizetjük és kivárjuk a skilled worker (permanent resident) vízumot és úgy indulunk szerencsét próbálni. Ez ugyan jóval drágább és jóval hosszabb ideig tart: de így legalább reális kimenni, albérletet és munkát keresni teljesen előírás szerint. Szeretnénk minél előbb kijutni és nem itthon szorongani addig, de nem tudjuk melyik megoldást válasszuk.
Áthidaló, 3. megoldás lehetne még az, ha kombinálnánk a kettőt: azaz, kiutazás után, ha tetszik amit látunk, mialatt Kanadában tartózkodunk, kikérjük Bécstől a permanent resident, skilled worker vízumot.
Erre van esély, vagy mindenképp itthonról kell vízumért pályázni?!

(Ha nem említettük volna: fontos lehet, VAN hol tartózkodnunk Kanadában: unokatestvéremék állampolgárok, 20 éve élnek Oshawában, tehát átmeneti szállásunk turistaként is megoldott...)

Köszi előre is

Borderlot
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
Most nincs idom visszaolvasni hogy mire alapozod ezt a "hulye magyar ez is ide akarja dugni a pofajat" dolgot, de ahogy Duckli irta, ha nehany hozzaszolas kemeny - gondolom az enyemek is ide sorolodnak - az azert van, mert kemeny realitasok varnak azokra, akik ide jonnek. Ja, az ember lat mindenfele tortenetet kibontakozni, es nem mindnek jo a vege.

Terveidrol.
Emlekszem, mikor meg nem voltunk itt en Fluevoginak irogattam mindenfele utolag teljesen roszaszin marhasagnak latszo elkepzeleseket, hogy mit es hogyan fogok csinalni ha itt leszunk.
Nagyon kedvesen nem probalt elbatortalanitani, :..:, de igazabol nem is biztatott. Jol emlekszem, Fluevogi ;)?
Ugyanis mi mind emlekszunk meg, mennyire teves kepet tud kialakitani az ember tavolrol egy orszagrol - es mennyire mas a valosag, ami itt fogad. TELJESEN MAS.

TENYEK - indulatok vagy rosszindulat nelkul.
Nyilvan van akinek nagy szerencseje volt allastalalssal kulfoldrol, de azt nyugodtan nevezhetjuk kivetelnek. A realitas az, hogy itt is recesszio van, szomszedasszonyt lapatra tettek viszonylag normalis allasbol, es most ketsegbeeseve keres valami mast... o mondta, hogy Walmartba es Superstore-ba is ugy lehet csak bejutni, hogyha ismerosod dolgozik ott. Annyi jelentkezest kapnak.

SOKAT SZAMIT A NYELVTUDAS.

Egy kulfoldi dolgozo szponzoralasa papirmunka, penz - es altalaban magasabb fizetest irnak elo, mint amit egy belfoldinek kell fizetni.

Nyilvan konnyebben talalsz szponzort, ha mar itt vagy, DE
- munkavallaloi vizumot otthon pecsetelnek be, tehat ha meg is kapod - ugyintezes circa 3 honapnal indul, hacsak nem mar a munkaugyi hivatal altal jovahagyott allasrol van szo -
bovebben itt
http://www.canadaworkpermit.com/

Ha mar itt vagy, beadhatod a skilled immigrant kerelmedet az orszagbol Buffalon keresztul.
http://www.cic.gc.ca/english/information/times/international/02a-skilled-fed.asp
atfutasi ido hivatalosan hosszabb (atlag) mint Becsen keresztul.
Szakmat megneztetek? Merthogy 37 hivatast fogadnak csak el skilled immigrant kategoriaban mostansag... ha itt dolgozol 2 eve vagy itt vegzel felsooktatasi intezmenyben az kulon kategoria lett.







Sziasztok!

Duckli, köszönjük a soraidat és az együttérzést! Valóban nem könnyű azt érezni ha az ember "hülye magyar ez is ide akarja tolni a pofáját" hozzáállással találkozik.
A félreértések elkerülése végett tisztában vagyunk azzal hogy turistaként nem lehet munkát vállalni. Tehát ez nem is állt szándékunkban, bár az igen, hogy akár turistaként is munkát keresnénk és amennyiben lenne munkáltató, akkor helyben, Kanadából kikérni Bécstől a munkaengedélyt (work permit, temporary resident) a megajánlott munkára. Akár egy vízum-ügyintéző ügyvéd közbenjárásával is. A kérdés az: erre láttok-e esélyt?
A másik megoldásunk annyi lenne, hogy kikérjük, befizetjük és kivárjuk a skilled worker (permanent resident) vízumot és úgy indulunk szerencsét próbálni. Ez ugyan jóval drágább és jóval hosszabb ideig tart: de így legalább reális kimenni, albérletet és munkát keresni teljesen előírás szerint. Szeretnénk minél előbb kijutni és nem itthon szorongani addig, de nem tudjuk melyik megoldást válasszuk.
Áthidaló, 3. megoldás lehetne még az, ha kombinálnánk a kettőt: azaz, kiutazás után, ha tetszik amit látunk, mialatt Kanadában tartózkodunk, kikérjük Bécstől a permanent resident, skilled worker vízumot.
Erre van esély, vagy mindenképp itthonról kell vízumért pályázni?!

(Ha nem említettük volna: fontos lehet, VAN hol tartózkodnunk Kanadában: unokatestvéremék állampolgárok, 20 éve élnek Oshawában, tehát átmeneti szállásunk turistaként is megoldott...)

Köszi előre is

Borderlot
 

duckli

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Donna!

Még nem volt alkalmam, vagy csak elfelejtettem, de gratula, hogy ilyen hasznos oldalt hoztál itt létre!!!
Sokminden fontos infót megtaláltam... Köszke...
Remélem egyszer összefutunk ot kint, csak cirka 250-300 km rávolságra leszel, de az már nem táv...
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindenkepp jelentkezz, ha erre jarsz. Mi legalabb meg egy evig itt leszunk - ferj szerint az meg ketto is lesz.


Kedves Donna!

Még nem volt alkalmam, vagy csak elfelejtettem, de gratula, hogy ilyen hasznos oldalt hoztál itt létre!!!
Sokminden fontos infót megtaláltam... Köszke...
Remélem egyszer összefutunk ot kint, csak cirka 250-300 km rávolságra leszel, de az már nem táv...
 

tsz

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindenkepp jelentkezz, ha erre jarsz. Mi legalabb meg egy evig itt leszunk - ferj szerint az meg ketto is lesz.

Aztán meg irány a bahamák? Vagy a gyönyörű, de élhetetlenül drága venkuver? Van valami tipped, hogy merre érdemes letelepedni?

Érdekes, hogy pont a "válság" 1-2 évében terveztek calgary tartózkodást, pont akkor, amikor az keményen nyögi az olajárzuhanás hatásait. Amikor meg már majd kezdenek a dolgok visszatérni a pozitivba, akkor mentek el?

Semmi közöm hozzá, de vannak, akik máshogy tervezik. Bár lehet, hogy van valami ötlet emögött, ami másokat is segithet a jobb célzásban.
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
Aztán meg irány a bahamák? Vagy a gyönyörű, de élhetetlenül drága venkuver? Van valami tipped, hogy merre érdemes letelepedni?

Érdekes, hogy pont a "válság" 1-2 évében terveztek calgary tartózkodást, pont akkor, amikor az keményen nyögi az olajárzuhanás hatásait. Amikor meg már majd kezdenek a dolgok visszatérni a pozitivba, akkor mentek el?

Semmi közöm hozzá, de vannak, akik máshogy tervezik. Bár lehet, hogy van valami ötlet emögött, ami másokat is segithet a jobb célzásban.

Vancouver nem olyan "elhetetlenul draga". Na de Bahama az tenyleg draga. ;)
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
Pardon me? :shock:
Eloszor is nem tegnap erkeztunk. Nem is ket eve. A valsag elott. Nem a valsag miatt jottunk, maradunk, megyunk el, hanem karrier kovetkezo lepcsofoka miatt.
Szigeten nem laknek, mert hajora vagy repulore csak akkor ulok, ha nincs mas valasztasom, es akkor se konnyeden ;)
Vancouverben az ingatlanarak magasak, nem a megelhetesi koltsegek - arrol Calgary hires. (wanna be ripped off, move to Calgary:rolleyes: - hogy hanyszor hallottuk azoktol, akik mashonnan jottek!)

Mostanaban felfedeztuk, hogy az uj autok piacan - is - kartell van. Itt az autoarak nem igazan kepezik alku targyat, es ha engednek is az arbol, vedd biztosra, hogy meg mindig a gyari ajanlott ar folott fizetsz erte.
Mazdaert Saskatchevanba, Toyotaert High Riverbe, Mitsubishiert meg Edmontonba kell menni. Sokan mennek BC-be autoert, ez azert mar csak mond valamit.
A hus ketszer annyiba kerul, mint Torontoban, a zsg gyumolcs is dragabb mint pl akar Edmontonban (pedig ott se terem eper minden kertben)... sot, meg a benzin is!
Aki legalabb olyan regota van ezen a forumon, mint en - magyarsagnet...:D - az tudja, hogy mi nem Calgaryban kezdtuk eszak amerikai palyafutasunkat, ide azert jottunk, mert ferj ide ment vissza egyetemre.
Sokan akik karriert - is - epitenek koltoznek ezer merfoldeket minden x evben.
Mi mar csak egyszer akarunk koltozni, amint ferj befejezi a rezidenciat es leteszi a szakvizsgajat - es konkretan vissza oda ahonnan itt Amerikan belul jottunk. Illetve ahonnan a legjobb ajanlat jon. Egy nagy rakas gyereket kell nalunk etetni, valamibol fizetni kell a szamlat :D




Aztán meg irány a bahamák? Vagy a gyönyörű, de élhetetlenül drága venkuver? Van valami tipped, hogy merre érdemes letelepedni?

Érdekes, hogy pont a "válság" 1-2 évében terveztek calgary tartózkodást, pont akkor, amikor az keményen nyögi az olajárzuhanás hatásait. Amikor meg már majd kezdenek a dolgok visszatérni a pozitivba, akkor mentek el?

Semmi közöm hozzá, de vannak, akik máshogy tervezik. Bár lehet, hogy van valami ötlet emögött, ami másokat is segithet a jobb célzásban.
 

tsz

Állandó Tag
Állandó Tag
...Nem a valsag miatt jottunk, maradunk, megyunk el, hanem karrier kovetkezo lepcsofoka miatt.
Szigeten nem laknek, mert hajora vagy repulore csak akkor ulok, ha nincs mas valasztasom, es akkor se konnyeden ;)
Vancouverben az ingatlanarak magasak, nem a megelhetesi koltsegek - arrol Calgary hires. (wanna be ripped off, move to Calgary:rolleyes: - hogy hanyszor hallottuk azoktol, akik mashonnan jottek!)...

...Sokan akik karriert - is - epitenek koltoznek ezer merfoldeket minden x evben.
Mi mar csak egyszer akarunk koltozni, amint ferj befejezi a rezidenciat es leteszi a szakvizsgajat - es konkretan vissza oda ahonnan itt Amerikan belul jottunk. Illetve ahonnan a legjobb ajanlat jon. Egy nagy rakas gyereket kell nalunk etetni, valamibol fizetni kell a szamlat :D

Na jó, már kezdtem azt hinni, hogy van valami, amiről tudnom kellene...
 

fluevogi

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes, hogy pont a "válság" 1-2 évében terveztek calgary tartózkodást, pont akkor, amikor az keményen nyögi az olajárzuhanás hatásait. Amikor meg már majd kezdenek a dolgok visszatérni a pozitivba, akkor mentek el?
Mindenhol valsag van nem csak Albertaban. Sot ahogy nezem az elbocsajtasi szamokat pl Ontarioban meg mindig sokkal sulyosabb a helyzet mint Albertaban. Gazdasagi valsag alatt altalaban a legjobb amit az ember tehet hogy ul a feneken a meglevo allasaban es nem ugrandozik, mert ha otthagy egy allast egy helyen nem biztos hogy talal barhol mashol hasonlo kaliberut.
 

tsz

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindenhol valsag van nem csak Albertaban. Sot ahogy nezem az elbocsajtasi szamokat pl Ontarioban meg mindig sokkal sulyosabb a helyzet mint Albertaban. Gazdasagi valsag alatt altalaban a legjobb amit az ember tehet hogy ul a feneken a meglevo allasaban es nem ugrandozik, mert ha otthagy egy allast egy helyen nem biztos hogy talal barhol mashol hasonlo kaliberut.

Az jó, ha van min ülni, azaz még megvan az a bizonyos állás...
Calgaryban 3-4000 olajipari tervező munkaerőt nyekkentettek le decembertől februárig, és még (szerintem) félúton se tartanak.
Ez azt jelenti, hogy minden új állásra átlag 200 jelentkező lenne, ha lenne új állás. De az nincs, mert nem indulnak új projectek, csak a meglévőket nyüstölik. Az olajiparból utcára kerültek elözönlenek mindenféle nem-olajos állást is (pl. iskulabusz sofőr) és az egész piacot bedugitják.

(Persze másutt is van válság, de egyenlőre az olajárak "csak" az olaj-gáz-ügyi fejlesztáseket állitották le, amiből calgary él. A kitermelés+feldolgozás csak akkor áll le, ha tartósan bejön a 25 dezső körüli olajár, leáll az oilsands és akkor az EGÉSZ albertának lőttek. Amig az oilsands mükszik, edmonton, fort mek, písz river, kold léjk, lojdminszter stb csakcsak elvannak valahogy)

Erre mondtam én, hogy talán esetleg manapság logikusabb MOST eldobbantani calgaryból, minél messzebb, annál jobb, (pl a bahamák), aztán 1-2 év mulva esetleg visszamenni, addigra az olajosok nagy része visszamegy az olajiparba, a maradék meg visszamegy kinába meg indiába :) - helyrekerülnek a dolgok.

Aszittem ez a donna tud valamit, amiért épp az ellenkezőjét csinálja, mint ami logikusnak tünik, de nem.
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
A valsag az olajipart erinti itt, es sokminden mast mashol. Az egeszsegugyet nem - ott meg mindig hiany van, igaz, mestersegesen krealt es fenntartott hiany. Inkabb nem is merulnek bele, mit gondolnak vagy ereznek azok, akik benne dolgoznak. Megmondom oszinten, az egeszsegugy itt Kanadaban az, ami kiabradito. Irhatnam K-I-A-B-R-A-N-D-I-T-O. Amikor az emberrel kozli a haziorvos, hogy a gyereknek egy evig! kell allergias tuneteket mutatnia es nem reagalni konzervativ - ertsd gyogyszeres - kezelesre ahhoz, hogy varolistara keruljon allergia vizsgalatra (hogy megis mi okozza yadayada) amire aztan a varolista meg egy-ket ev... akkor szivod a fogad. Meg mesz alternativ kezelesre, mert nincs mas. Viszont amikor allast valtoztatsz, es hirtelen 20-30%-os beremelest kapsz... akkor meg arra gondolsz, hogy vegulis a hatar deli oldalan nincs varolista... kialakult az un. egeszsegugyi turizmus. Olcsobb dolgokert a hatar deli oldalara, fogaszat europa, mutetek India. Kivancsi lennek vajon Kanadaban mindenutt annyira rossz a helyzet eu teruleten - marmint a paciens szempontjabol - mint Calgaryban? Edmonton? Vancouver? Toronto?
Az jó, ha van min ülni, azaz még megvan az a bizonyos állás...
Calgaryban 3-4000 olajipari tervező munkaerőt nyekkentettek le decembertől februárig, és még (szerintem) félúton se tartanak.
Ez azt jelenti, hogy minden új állásra átlag 200 jelentkező lenne, ha lenne új állás. De az nincs, mert nem indulnak új projectek, csak a meglévőket nyüstölik. Az olajiparból utcára kerültek elözönlenek mindenféle nem-olajos állást is (pl. iskulabusz sofőr) és az egész piacot bedugitják.

(Persze másutt is van válság, de egyenlőre az olajárak "csak" az olaj-gáz-ügyi fejlesztáseket állitották le, amiből calgary él. A kitermelés+feldolgozás csak akkor áll le, ha tartósan bejön a 25 dezső körüli olajár, leáll az oilsands és akkor az EGÉSZ albertának lőttek. Amig az oilsands mükszik, edmonton, fort mek, písz river, kold léjk, lojdminszter stb csakcsak elvannak valahogy)

Erre mondtam én, hogy talán esetleg manapság logikusabb MOST eldobbantani calgaryból, minél messzebb, annál jobb, (pl a bahamák), aztán 1-2 év mulva esetleg visszamenni, addigra az olajosok nagy része visszamegy az olajiparba, a maradék meg visszamegy kinába meg indiába :) - helyrekerülnek a dolgok.

Aszittem ez a donna tud valamit, amiért épp az ellenkezőjét csinálja, mint ami logikusnak tünik, de nem.
 

fluevogi

Állandó Tag
Állandó Tag
Az jó, ha van min ülni, azaz még megvan az a bizonyos állás...
Nyilvan ha eppen lapatra tettek akkor mindegy hogy hol nincs allasod. De ha megvan az allasod barhol is vagy a vilagon akkor a legjobb ha ahhoz foggal korommel ragaszkodsz es nem ugrandozol.
Calgaryban 3-4000 olajipari tervező munkaerőt nyekkentettek le decembertől februárig, és még (szerintem) félúton se tartanak.
Ha megegyszer ennyit kiraknak akkor is meg tizezer alatt lesz az elbocsajtottak szama, mig pl Ontarioban a szazezrekben! merik a leadott dolgozok szamat. Szoval nagysagrendekkel rosszabb ott a helyzet.
Persze másutt is van válság, de egyenlőre az olajárak "csak" az olaj-gáz-ügyi fejlesztáseket állitották le, amiből calgary él. A kitermelés+feldolgozás csak akkor áll le, ha tartósan bejön a 25 dezső körüli olajár, leáll az oilsands és akkor az EGÉSZ albertának lőttek. Amig az oilsands mükszik, edmonton, fort mek, písz river, kold léjk, lojdminszter stb csakcsak elvannak valahogy)
Erre mondtam én, hogy talán esetleg manapság logikusabb MOST eldobbantani calgaryból, minél messzebb, annál jobb,
Nagyon elbagatellizalod ez a masutt is valsag van dolgot. Olvass egypicit utana a neten ,a vilagon mindenhol olyan meretu elbocsajtasok vannak, hogy eszveszejto. Nem nehany ezer munkahely szunt meg mashol, hanem szazezrek, nehol milliok!
Szvsz ha most eldobbantasz albertabol valahova akkor majd ott jol rajossz hogy hoppa itt meg sokkal szarabb a helyzet.
 

duckli

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Rég voltam már! Látom forr a "hangulat" már megint.
Donna, ha kint leszünk mindenképpen írok majd!
Szerintem mindegy, hol van az ember, ha nincs munkája, azzal egyetértek, hogy ha van állásod, jobb ha manapság megtartod és nem ugrálsz, feltéve, ha sikerül jobbat találnod.
Az, hogy hol jobb??? Na otthon ??? Talán ott jobb??? Ezt csak az tudja, aki otthon van és jelenleg is szenved???

Lassan fordítva lesz a dolog és azt mondják majd az otthoniak: "kalandvágyból itthon maradtam."

Nem kell egyetérteni velem... But I don't care...
 
Oldal tetejére