Ma 70 éve jelent meg Elvis első lemeze, amelyet zsidó édesanyjának ajánlott

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Rocktörténelmi nap ez a mai: 1953. július 18-án jelent meg Elvis Presley első lemeze, a My Happiness (Boldogságom), amelyet a Király az édesanyjának, Gladys Smith-nek ajánlott. Elvis Presley büszke volt a zsidóságára, a nyakában Chai-medált viselt, és imádott édesanyja síremlékére Dávid-csillagot vésetett.

Elvis Presley szépanyja, Nancy Burdine még gyakorló zsidóként élt. Az ő dédunokája volt Elvis rajongva szeretett édesanyja, Gladys Smith. Igaz ugyan, hogy csak egyetlen zsidó szépanyja volt a Királynak, de mivel végig anyai vonalon „vitte” a család tovább a zsidó származást, vallásjogilag Elvis teljes értékű zsidó volt. Nem kellett volna betérnie ahhoz, hogy bármely közösség teljes jogú tagjává váljon.

R-15268795-1588953473-9242.jpg


Elvis tagja volt egy zsidó kultúrotthonnak (amolyan amerikai „Bálint Háznak”) is, amely az ő számára éjjel-nappal nyitva állt, mert sok adományt kaptak tőle. Kabbalát is tanult zsidó fodrászától, Larry Gellertől, aki a lelki vezetőjévé is lett és ugyancsak ő vezette be a zen-buddhizmus világába. Az édesanyját úgy temette el, hogy a sírra ráhelyeztetett egy Dávid-csillagot, vagyis nem csak tisztában volt azzal, hogy zsidó, de fontos is volt számára.

 
Oldal tetejére