Meglepheti az adóhivatal a külföldön élőket

CanadaHun témája a 'Hírek' fórumban , 2012 Augusztus 23.

CanadaHun - 2012 Augusztus 23, 05:22
 1. CanadaHun

  CanadaHun Vendég

  Adozas(210x140).jpg

  Kellemetlen meglepetés is érheti azokat, akik úgy döntenek, hogy más országban kezdenek új életet és nem jelentkeznek ki itthoni lakóhelyükről – írja a Napi Gazdaság.  Hiába élnek külföldön életvitelszerűen, és adóznak az adott országban, ha Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkeznek, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük.

  Ha ezt elmulasztják, akár több évre visszamenőleg, több százezer forintos követelésről is kaphatnak értesítést az adóhivataltól. Amennyiben ugyanis a kijelentkezés elmulasztása miatt az illető továbbra is állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezik, belföldi jogállásúnak minősül.
   

Hozzászólás

CanadaHun témája a 'Hírek' fórumban , 2012 Augusztus 23.

  1. Tűz*
   Tűz*
   Jogosnak tartom!
  2. whitecat
   whitecat
   Hát én nem! Hogy jön ahhoz a NAV, hogy külföldön szaglásszon az ember után?! És mégis hogy fogják azt behajtani? Megy a TEK, aztán mindenkit haza-hurcolásznak a kommandóval, mondván terrorista gyanús tevékenységet folytatott, hogy nem Abszurdisztánban adózott?

   Ja hogy ez is a narancs brigád újabb népnyúzó rendelete?

   Nem véletlen menekülnek az emberek. Igaz folyamatosan gyarapodik a hazai "dakota" állomány. Ha magyar nem is fog az országban dolgozni (éhbérért, minimális orvosi ellátás mellett), majd lesznek a nagy böcsben tartott "netuddkik" (akiknek tilos kimondani a nevét, mert az ombuci perel rasszizmusért).
  3. Melitta
   Melitta
   Ovatosnak kell lenni aki kint el, hisz ki tudja milyen sarcok es meglepetesek fognak meg jonni.
   Aki szavazni megy kint elokent annak tisztaban kell lenni azzal, hogy minden adatat elerhetoseget atadja es ezzel behajthatova is teszi az ujabb $ koveteleseket, ado Tb stb.
   A kinti adozas sem piskota, de ket helyen csak nem ilik kaszirozni, radasul nem is veszi igenybe az otthoni orvosi ellatast ,hisz kethelyen nem lehet egyszere.;)
  4. Tűz*
   Tűz*
   Ha valaki kint dolgozik és netalántán az olcsóbb orvosi ellátás reményében hazajön gyógyulni, akkor miért ne lenne jogos? Kint adózok, de itthon gyógyíttatom magam? Hogy van ez?
   Viszont, ha továbbra is fizetem a TB-t, akkor (talán) nem jogos!
  5. Melitta
   Melitta
   Csak halkan jegyzem meg , letezik egy nemzetkozi Tb kartya ,amit lehet kint hasznalni europaban.

   Ami viszont sehogy nem franko, hogy ilyen + koltseges meglepetesek erhetik a kinti magyarokat.
   Tovabba a gyakorlati resze hogy is zajlik? honnan tudja a NAV vagy Apek az elerhetoseget a kint eloknek?
  6. whitecat
   whitecat
   Inkább gyógyítson egy kinti orvos, mint itthon egy rutin mandula/vakbél/sérv műtétben patkoljak el egy inkompetens, orvosi diplomával rendelkező, pénzéhes barom hibájából.
   Aztán majd a szülők kapnak egy kozmetikázott kamu leletet, amiben majd az orvosok bebizonyítják, hogy a beteg (azaz én) vagy az alig 8 általánossal rendelkező betegtologató Géza, vagy a 4 általánossal rendelkező kazánfűtő Pista bácsi volt a hibás.
  7. topcsi
   topcsi
   Ez azért kibírható összeg. Havi 6390 Ft, évi 77 ezer forint jelenleg. Ha valaki külföldön él és dolgozik, akkor ez nevetséges összeg számára. Ha már valaki külföldön adózik, akkor ennyit tényleg ki lehet bírni. Ha pedig valami komoly betegség merülne fel, akkor megnézem, hogy hány kint élő magyar menne haza gyógykezelni magát, mert nem tudja fizetni a horrorisztikus külföldi ellátási díjakat.

   Ez simán vállalható dolog és még jól is járhatsz vele hosszú távon.

   Ettől függetlenül remélem, hogy nem lesz mégis "szolidaritási adó" a külfödön élőknek....na, az nagy [email protected]ás lenne.
  8. Melitta
   Melitta
   Kulfoldon is van orvosi ellatas es aki dolgozik annak majd mindenhol kotelezo is, vagy a ceg fizeti vagy az allam vagy onmaga.Orszagonkent valogatja.

   Szolidalitasi ado viccnek is rossz, itt minden kulfoldon elonek a sajat adataira kell vigyazni nem kiadni semmilyen kerdoivre es masra ne hogy a rossz viccbol valosag legyen.

   vegul aki nem el otthon esetleg ket evente megy haza 2 hetre annak azert nem kis osszeg 150 ezer Ft ami egy reulojegy ara is lehet .
  9. vague
   vague
   Nem kell fizetni az egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot ha jelented a megfelelő nyomtatványon hogy külföldön élsz és ott egészségügyi biztosítással rendelkezel.
   S a biztosító erről igazolást is küld az OEP-nek.
   Csak akkor van gond ha az OEP nem értesül a külföldi tartózkodásról.
   Nem vagy köteles több biztosítást fenntartani Európán belül!

   Szép napot:Kata
  10. hontalan
   hontalan
   Megérdeklödtem.Nem igaz a cikk.Ha valaki sehol sem fizet és van Magyarországon állandó lakhelye, akkor kell fizetnie betegbiztosítást.Duplán senkinek sem kell fizetnie.
  11. aszter50
   aszter50
   Vagule bejegyzése a valós, a nyomtatványt ki kell
   tölteni, ellenkező esetben honnan tudja a NAV, hogy
   hol tartózkodsz? A lakcím nyilvántartás adatait
   használják, ezért mindenkit felszólítanak fizetésre
   és küldik a névre szóló csekket is . A nagy számítógép
   park mellett képtelenek az adatok összefésülésére .
   felszólítást küldenek aki az adó túlfizetését átirányította erre
  12. Melitta
   Melitta
   Elso sorban nem is a beteg biztositas a lenyeg hanem ,hogy a kinti magyarokat tudjak hol vannak , szavazasra tudjak birni...................utana megjohet a szamla.
  13. stunec
   stunec
   Én úgy tudom, ez csak az EU-ban élőkre vonatkozik. Mi van az amerikaiakkal illetve Ausztráliában élőkkel? Ha van ottani biztosításuk, otthon is fizessenek? Ráadásul visszamenőleg? Sok ismerősöm kint él vagy 10 éve...
  14. milcsu
   milcsu
   En egyaltan nem tartom jogosnak ezt... egyaltalan mi koze van a NAV-nak az orszagon kivul elo magyarokhoz. Peldaul, lehet, hogy nem jelentkezik ki az egyen, de teljesen uj eletet kezd kulfoldon es nem is hasznalja a kek kartyajat sot elkezd adozni az adott orszagnak ahol el. Akkor mi kozuk van hozza, de most komolyan??? Bar elsosorban egeszegere a NAVnak, ha elkezd keresgetni a kulfoldon elo szemelyek utan. Rengeteg szabad idejuk lehet, ha nyomon tudnak kovetni egy fel orszagnyi kulfoldre telepult magyart!:D:D SZANALMAS
  15. Ginger
   Ginger
   A dolog nem ilyen egyszerű. Én úgy tudom, hogy az a körzeti orvos, akinél az ember be volt jelentve mint páciens mielőtt elhagyta az országot, a TB-től való kijelentkezés híján tovább kapja a fejpénzt a már nem is az országban tartózkodó emberke után. Mintha az illető otthon lenne.
   Az a kórház, akihez a bejelentett illető tartozik a lakóhelye szerint, szintén kap valamennyit - ha keveset is - a már régen külföldön levő ember után, hogy meglegyen a megfelelő számú kórházi ágy.

   Ilyen szempontból azt lehet mondani, hogy az ember igénybe is vette a szolgáltatást meg nem is, amennyiben elhagyta az országot de nem jelentkezett ki a TB-től. Mert ugyan orvoshoz triviálisan nem ment el, viszont a készenléti díjat kapta érte mind a körzeti orvos mind a helyileg illetékes kórház, esetleg még pár illetékes körzeti szakrendelő is. Tehát ha ezt a költséget megtéríttetik vele (nyilván ki lehet számolni, hogy mennyi) az o.k. szerintem.

   Amit én nem tartok tisztességesnek, az az, hogy ilyen hosszú időre visszamenőleg elővesznek embereket. Úgy gondolom, hogy ha a rendszerben hiba van, azaz a rendszer nem veszi észre, hogy valaki nem fizet be többet egészségügyi járulékot akkor ezt LEGKÉSŐBB 3 hónapon belül meg kell fogalmazni az illető felé, tehát nehogy már évek után szóljanak, hogy hát akkor most tessék fizetni mert bizony ezt el tetszett baltázni........

   Akit a rendelet érdekel, itt lehet megtalálni

   http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,35207&_dad=portal&_schema=PORTAL

   "Szociális biztonsági, szociálpolitikai és egészségügyi együttműködési egyezmények" címszó alatt. Ebben van a Kanadával kötött megállapodás is.

   Idézet a rendeletből:

   "Amennyiben Ön keresőtevékenységét Kanadában vagy Québecben végzi és ott rendelkezik biztosítással kanadai illetve québeci biztosításának létrejöttét, illetve annak megszűnését be kell jelentenie a www.oep.hu honlapon található bejelentőlapon a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervének a biztosítási jogviszony létrejöttét, illetve megszűnését követő 15 napon belül. Ilyen esetben a TAJ érvénytelenítésre kerül."

   Én úgy gondolom, hogy ebben az esetben a "TAJ érvénytelenítésre kerül" a kulcskifejezés. Akkor szűnik meg a rendszerben a külföldre távozott ember utáni fejpénzkifizetés az egészségügyi intézmények felé.   üdv
   Ginger
  16. Melitta
   Melitta
   Nagyon sokan Canadaba menekultek es nem mindenki jelenthette be ,hogy tavozik ill.menekul az orszagbol.
   Nem lehet az sem ,hogy visszameno hatallyal barminemu penzt kolektaljanak, azert amit nem is vesznek vagy vettek igenybe.
   Usa, Canada, Ausztraliaban elok az utobbi idoben is 10ezres nagysagrendbe menekult kerelmet adtak be. Akarhogy alakult kerelmuk evekig nem eltek otthon es az adott orszag betegbiztositasat hasznaltak.
   Termeszetesen akik hivatalosan bevandoroltak es azok valoszinu minden ugyet lezartak Mo-on. Ha nem akkor igen nagy meglepetes nekik is.
   Nem beszelve arrol, hogy sokan nem netteznek, honnan tudnanak a Mo-i kaszirozasrol?
   Kivancsi lennek arra is mi lesz azzal aki nem fizet? esetleg akkor ertesul tobbszazezres kovetelesrol mikor haza latogat artatlanul?Lehet a szallodabol egyenesen az adosok bortonebe ,mehetunk?:D
   Pl az hogy van hogy a hataron kivul elo magyaroknak jar minden egeszsegugyi ellatas aki felveszi az allampolgarsagot es a Mo-i magyaroknak meg kasszirozni akarnak?ill aki nem europaban el? Nekik ki fizeti a TB-t? vagy dupla biztositassal rendelkeznek?
  17. huncili
   huncili
   Jelen cikkben mindössze 7(hét) sort kellenne jól értelmezni, és akkor nem írnának néhányan egetverő ostobaságokat!
   Na, de a hangulatkeltés ugye...
   A józan hangot meg sem akarják hallani.
   Adósok börtöne, :smile: ezen már csak nevetni tudok.

   További szép napot Mindenkinek, és kellemes rettegést/fröcsögést az azt igénylőknek!
  18. zsuzsatakács
   zsuzsatakács
   Kedves whitecat, csendben jegyezném meg a "narancs brigád újabb népnyúzó rendelete" megjegyzésedre, hogy az egészségügyi rendszer "potyautasait" első alkalommal 2008-ban kezdték fizetésre kényszeríteni, talán akkor Gyurcsány Úr volt hatalmon? , a törvény nem új. Szeretném elmondani, hogy ha valakit "megtalálnak" külföldön és benyújtják neki a számlát, még mindig van ideje bebizonyítani, hogy nem él Magyarországon, és külföldön biztosítással rendelkezik. Ezt pontosan tudom, mert a Férjemet 2008-ban /nem a narancs brigád/ felszólították, hogy fizessen. Az utolsó bejelentett magyar lakcímén keresték, oda kapta a levelet, az Édesanyja még ott él, így megkaptuk a felszólítást. Megírtuk a kérelmet és elengedték a követelést. Ez nem pártállástól függő vélemény, csak a tisztázás érdekében írtam a hozzászólásomat!
  19. Melitta
   Melitta
   <br><br>HA nem erted a viccet akkor sajnalom a neveto fej ott volt.<br>
   <br>

Megosztás